Dodaj do ulubionych

Ponad 800 tys. Ślązaków!

IP: *.net.upcbroadband.cz 22.03.12, 11:10
podawajcie precyzyjne informacje - to sa skumulowane dane - tzn ze liczba slazakow i np. polakow jest po czesci wspolna (wychodziloby na ok 400 tys)
Obserwuj wątek
    • Gość: Mr. Normalny Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 11:14
      BYLIŚMY, JESTEŚMY, BĘDZIEMY!

• Gość: mente captus Michał Smolorz: A ja GUS-owi po prostu nie wierzę IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 11:23
      • Gość: zawsze slazak Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.mirasoft.pl 22.03.12, 11:42
        20% czyli 1/5 populacji,bo tyle tylko społeczeństwa pracownicy GUS spisali.Czyli średnio mnożymy to jeszcze przez 4.Hmmm....ilu to ślązaków wychodzi???Nie trudno policzyć,ze jest nas ślązaków ok 3mln.tak średnio licząc.
        • Gość: sahib 180 milionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 11:46
          W takim razie nas, Polaków, jest ponad 180 milionów!
          • Gość: gość ponad 800 tys idiotów w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.12, 14:37
            tyle
        • Gość: rajnhold plus oszustwa spisowe! IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 11:46
          razem wychodzi około ... 5 milionów
          • bobby61 Re: plus oszustwa spisowe! 22.03.12, 11:52
            Przesadzileś, ale jak policzysz Ślązaków z Czech, Teksasu i Niemiec to może i tyle wyjdzie.
            Odlicz jednak tych z Wroclawia, paru dzielnic Bytomia i części Ziem zachodnich.
            • jacek_dp Re: plus oszustwa spisowe! 22.03.12, 11:54
              Czego ty chcesz od Bytomia?
              • Gość: Egon Re: plus oszustwa spisowe! IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.12, 13:49
                nic,ale w Bytomiu zaobserwowano krowy na balkonach zaroz po wojnie a zlosliwi godajom co dlugo myto kartofle w muszlach klozetowych nie wiedzac do czego ta" miska" z woda przeznaczona
                • jacek_dp Re: plus oszustwa spisowe! 22.03.12, 14:01
                  No to Ty chyba jesteś z czerwonego zagłębia a nie ze Śląska.
                  • qatroscc na wynik spisu wpływ miała 23.03.12, 09:30
                    samospisanie przez internet, RAŚ nawoływał do takiej formy i przez to wynik jest zawyżony, Polacy-Ślązacy nie mieli interesu w samorejestrowaniu się
                    • Gość: ale historia Jeszcze niedawno nie bylo narodu polskiego ::::::: IP: *.hsi3.kabel-badenwuerttemberg.de 23.03.12, 23:12
                      Narod polski nie istnial przez ok. 120 lat i pojawil sie znowu w 1918 r.
                      Taki wniosek moznaby wysnuc stosujac polskie przepisy dotyczace uznawania narodow.

Jesli narod nie posiada panstwa,
                      to mozna go co najwyzej uznac za "mniejszosc etniczna"

Tak wiec Polacy w okresie rozbiorow nie byli narodem, tylko mniejszoscia etniczna
    • arnold7 Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 11:28
      Gość portalu: prezessss napisał(a):

> podawajcie precyzyjne informacje - to sa skumulowane dane - tzn ze liczba slaza
      > kow i np. polakow jest po czesci wspolna (wychodziloby na ok 400 tys)

Zapomnial pan o Niemcach, ktorzy tez czesto podawali slaska jako druga.
    • Gość: Slezak s Polska Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.12, 11:32
      No to Prawdziwi Polacy nie musza już wszędzie szukać Żydów. Już mają upragnionego wroga.
      • linke1 Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 13:45
        Gość portalu: Slezak s Polska napisał(a):

> No to Prawdziwi Polacy nie musza już wszędzie szukać Żydów. Już mają upragnione
        > go wroga.
        ------------------------------
        Trafne stwierdzenie; ale ci PRAWDZIWI zawsze coś tam jeszcze znajdą oprócz Ślązaków.
      • Gość: Mike Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.12, 11:55
        Skończy się wreszcie antysemityzm, a Ślązaków tym bardziej jest za co nie lubić.
    • Gość: Sceptyk Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: 85.219.202.* 22.03.12, 11:33
      Blisko 10 miesięcy liczenia żeby wyliczyć te 800 tysięcy? I to przy elektronicznym zbieraniu danych? Ciekawe ile wyszło przy pierwszym podliczeniu...
    • polsz Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 11:33
      odwiedzili 20% ludzi?? Jakoś nie znam absolutnie niikogo odwiedzonego przez rachmistrzów
      • jacek_dp Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 11:36
        Mnie odwiedzili, jestem Ślązakiem ale zadeklarowałem się jako Polak. Nie rozumiem tego całego zamieszania, Ślązacy walczyli o polskość Śląska a teraz próbuje się z nich zrobić inną narodowość?
        • arnold7 Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 11:39
          jacek_dp napisał:

> Mnie odwiedzili, jestem Ślązakiem ale zadeklarowałem się jako Polak. Nie rozumi
          > em tego całego zamieszania, Ślązacy walczyli o polskość Śląska

Zaledwie kilkanascie - kilkadziesiat tysiecy z kilku milionow, tyle samo walczylo przeciwko polskosci Slaska. Bez przesady w tych uogolnieniach.

a teraz próbuje
          > się z nich zrobić inną narodowość?

Z faktami sie nie dyskutuje.
          • jacek_dp Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 11:49
            A ci co walczyli przeciwko to walczyli o co? Czy aby nie o niemieckość Śląska? Czy zatem nie byli narodowości niemieckiej a nie Śląskiej?
        • Gość: Slezak s Polska Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.12, 11:40
          Mój pradziadek, który był powstańcem walczył o Polskę na Śląsku - owszem, ale jego rodzony brat, który był w Schutzpolizist walczył już o niemiecki Śląsk
          • jacek_dp Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 11:53
            No i co z tego. Mój dziadek był w '39 w polskiej armii a po zajęciu Śląska przez Niemców został wcielony do Wermachtu bo Niemcy uważali go za Niemca mimo że on siebie uważał za Polaka.
            • Gość: Slezak s Polska Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.12, 11:57
              no to łopatologicznie: Powstania Śląskie to była wojna domowa. Brat walczył przeciwko bratu.
              • jacek_dp Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 12:15
                To prawda ale jedni uważali się za Polaków a drudzy za Niemców. Nie bili się o bycie Ślązakami bo wszyscy nimi byli.
              • bopos Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 12:16
                Gość portalu: Slezak s Polska napisał(a):
                > no to łopatologicznie: Powstania Śląskie to była wojna domowa. Brat walczył przeciwko bratu.
                -----
                Ja! I tu mosz recht. Tak boło i w moi familie, kole Wodzisławio...
      • Gość: le Ming Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: 178.73.49.* 22.03.12, 11:37
        > Jakoś nie znam absolutnie niikogo odwiedzonego przez rachmistrzów

I co z tego? Na tej podstawie twierdzisz, że nie odwiedzili 20% ludzi? Pocieszne...
        • Gość: arnold_von_won Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 11:43
          To statystyka. Jeśli mam 50 znajomych (prawdziwych, nie facebookowych:), to rachmistrze powinni odwiedzić około 10 z nich. Szansa, że nie odwiedzili nikogo jest rzędu jednej stutysięcznej. To tak niewielka liczba, że pozwala wątpić w prawdziwość tych 20%.

Cały pomysł spisu i sposób jego przeprowadzenia był bzdurą.
          • qatroscc Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! 23.03.12, 09:33
            skąd dane o 20% ja czytałem że przebadano 10%
      • Gość: gość4 Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: 95.108.91.* 22.03.12, 12:16
        ja też nie
      • Gość: bemowiak u mnie rachmistrz był IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 12:24
        a konkretnie pani rachmistrz
    • as310 Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 11:33
      Ślązacy, Ślązakami, ale skąd w Polsce 11 tys. AMERYKANÓW???
      • Gość: Pixiidixi Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 11:45
        Narodowości amerykańska dobre. USA to zbieranina a narodowości amerykańskiej to dla mnie mogą być co najwyżej Indianie. Ci górale co uciekli z Polski bo się bali ze za goralenvolk ich powywieszają uciekli do Niemiec zachodnich przed Rosjanami potem do USA kultywować "prawdziwy patriotyzm" a teraz do Polski powracali jako ludzie narodowości amerykańskiej żal.
        • Gość: americana Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 12:27
          pie...sz głupoty, naród amerykański ma różne korzenie :ponad 40 mln irlandzkie, ok 40 mln niemieckie, ok 25 mln angielskie, ponad 10 mln szkockie,ale jak najbardziej istnieje
          • Gość: pixiidixi Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 14:54
            nie twierdze ze nie ma amerykańskiego narodu. Twierdze za to ze to śmieszny twór bo to forma zbieraniny w której Włosi dalej uważają się za włochów a Irlandczycy za Irlandczyków i a polska Polonia z prawdziwych Polaków ale do czasu aż do pl przyjeżdża bo wtedy są amerykanie. Co to za Amerykanin górala?
            • Gość: Mike Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.12, 11:59
              A jednak to Amerykanin. Na tym polega siła narodu amerykańskiego. Jak trzeba, to oni wszyscy są Amerykanie.
        • Gość: Mike Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.12, 12:06
          Amerykanie to NARÓD, a nie "narodowość" w plemiennym znaczeniu tego słowa - tak jak Ślązacy. Żeby "narodowość" mogła być NARODEM, powinna pokazać i zrobić coś więcej, niż propagandowe wykrzykiwania o swojej odrębności. Możecie się ciskać, ale powiedzcie, jakie warunki spełniają Ślązacy jako naród? Można tu jedynie użyć określenia "śląski lud", ale zaraz te "miastowe Slonzoki" się obrażą, że przecież nie są wieśniakami. Krzyczcie, ile chcecie, ale prawdy o sobie nie zagłuszycie.
      • firiduri Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 12:15
        as310 napisała:

> Ślązacy, Ślązakami, ale skąd w Polsce 11 tys. AMERYKANÓW???

Wystarczy, by utworzyć mniejszość amerykańską i dać im autonomię. Taka mała Ameryka w środku Polski.
    • Gość: emeryt Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.183.255.64.dsl.dynamic.t-mobile.pl 22.03.12, 11:33
      Gdzie oficjalnie można stwierdzić że istnieje NARODOWOŚĆ ŚLĄSKA ?
      W oficjalnych statystykach i dotychczasowych dokumentach takowej BRAK. PO PROSTU NIE MA !
      Więc jakim sposobem w oficjalnym państwowym spisie ktoś wpisywał nieistniejącą ?
    • ni-e 800 tyś nie Ślązaków tylko górnoŚlązaków 22.03.12, 11:35
      ja też jestem Ślązakiem, urodziłem się na Śląsku (nie w województwie Katowickim)
      czuję się Ślązakiem i zamieszkuję w Stolicy Śląska nie Górnego Śląska
      a i czuję się i jestem Polakiem
      pozdrawiam
      • Gość: rajnhold jeszcze się do tego przyznajesz?? IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 11:38
        wstyd...jestes sługusem Rydzyka
      • bobby61 Re: 800 tyś nie Ślązaków tylko górnoŚlązaków 22.03.12, 11:49
        Drogi internauto, nie rozumiesz jak widać problemu. Dzisiejszym mieszkańcom Wroclawia bliżej do Lwowa niż do Śląska. Sląsk to kraina obejmująca nie tylko obecne woj. Śląskie. Ślazacy są też w granicach Czech, mieszkają w Teksasie i w Niemczech również. Podobnie jak w Izraelu mieszkają Arabowie, Palestyńczycy i chrześcijanie wielu kościolów.
        A swoją drogą, wielu ludzi zadeklarowalo narodowość śląską na przekór durnemu Kaczyńskiemu, jak choćby Meller.
        • no_nick Re: 800 tyś nie Ślązaków tylko górnoŚlązaków 22.03.12, 12:14
          bobby61 napisał:

> Drogi internauto, nie rozumiesz jak widać problemu. Dzisiejszym mieszkańcom Wro
          > clawia bliżej do Lwowa niż do Śląska.

Do Lwowa to bylo blizej dziadkom dzisiejszych mieszkancow Wroclawia , ewentualnie rodzicom .Dolnoslazacy to tez Slazacy - wlasnie dlatego tak zadeklarowalem w spisie.
          • Gość: Pudelek Re: 800 tyś nie Ślązaków tylko górnoŚlązaków IP: *.play-internet.pl 22.03.12, 15:19
            Dolnoślązacy to są tacy Ślązacy jak Rosjanie w Wilnie Litwini
        • ni-e Re: 800 tyś nie Ślązaków tylko górnoŚlązaków 22.03.12, 17:59
          drogi "Bobby61" mylisz się bardzo mocno co do mnie nie mam korzeni tzw. Lwowskich tak jak i wiele osób, które znam. Urodziłem się na Śląsku (nie w stolicy Śląska )
          co do wielkości Śląska terytorialnie wiem bardzo dobrze jaki jest duży :).
          co do inteligencji osób wymienionych w Twoim poście nic nie mam do dodania :)
        • Gość: Mike Re: 800 tyś nie Ślązaków tylko górnoŚlązaków IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.12, 12:07
          Meller też durny.
      • Gość: Ślązak nie Polak Re: 800 tyś nie Ślązaków tylko górnoŚlązaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.12, 12:00
        no i na zdrowie! Ale po co piszesz o tym co jest w zasadzie oczywiste? Na naszym Śląsku mieszkają oprócz Ślązaków i Polacy. Nie ma w tym nic ani dziwnego ani złego.
        • Gość: abraham [...] IP: *.range86-168.btcentralplus.com 22.03.12, 14:22
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: GS Re: 800 tyś nie Ślązaków tylko górnoŚlązaków IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 22.03.12, 12:01
        Turki tyz sie rodzom w Dojczach a kim som kozdy wiy. Urodzenie niy robi Cie Slonzokiem. Idz sie napinac kaj indzyj.
      • Gość: gość Re: 800 tyś nie Ślązaków tylko górnoŚlązaków IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 22.03.12, 12:12
        synek! to , że urodziłeś się na sląsku nie czyni cię automatycznie slązakiem..... dla nas ty i tak będziesz tylko mieszkańcem sląska.......a narodowościowo? hipotetycznie mogę założyc , że jesteś z wrocławia - znaczy się ukrainiec! :D :D
        • Gość: TT Re: 800 tyś nie Ślązaków tylko górnoŚlązaków IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 13:59
          Ale głupoty opowiadasz i to rasistowskie. To po ilu pokoleniach można stać się Ślązakiem? Będziesz wywodził swoje pochodzenie z V wieku? Narodowość, to poczucie bycia danej narodowości. To, że w Bytomiu zamieszkali kresowiacy nie przeszkadza, żeby ich wnuki i prawnuki czuły się Ślązakami, jeśli mają na to ochotę.
          Sam jestem krojcokiem, ale uważam się za Ślązaka i tak zadeklarowałem w spisie.
        • ni-e Re: 800 tyś nie Ślązaków tylko górnoŚlązaków 22.03.12, 18:03
          cóż dałeś "Gościu" przykład tego że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem
          gdzie w poście napisałem że urodziłem się we Wrocławiu? albo że rodzina pochodzi ze wschodu?
          proponuję wrócić do szkoły

ps narodowości śląskiej nie ma
          pozdrawiam
      • alicia.online Re: 800 tyś nie Ślązaków tylko górnoŚlązaków 22.03.12, 14:21
        Tzn gdzie się urodziłes i mieszkasz? Pewnie we Wrocławiu i pewnie z rodziny "przywiezionych" bo Ślązaków -autochtonów w Śląskim Wrocławiu mało przetrwało nie tylko zawieruche wojenna, ale i trudne dla Śląska lata powojenne, gdy trzeba było zrobic miejsce dla "przywiezionych" ze Wschodu. Dla nich wyrzucano Ślązaków z ich mieszkań często bez prawa wzięcia czegokolwiek ze swojego dorobku. A pięnie wyposazone mieszkania zawłaszczali przyjezdni... Taka jest rrudna prawda o Śląsku, tak było i na Górnym i na Dolnym Śląsku, tyle, że na Górnym jednak więcej Ślązaków pozostało, własnie dlatego, że równoczesnie czuli przynkażenośc polską. Tyle, że powojenna Polska Ślązaków odrzucała...
      • Gość: wrobak Re: 800 tyś nie Ślązaków tylko górnoŚlązaków IP: 94.42.140.* 27.03.12, 11:45
        @nie-e: Widzisz, sprawy mają się odwrotnie. Właśnie Ślązaków. Nie tylko mieszkańców woj. śląskiego i nie tylko posługujących się godką. Podobnie jak Ty jestem Polakiem i Ślązakiem i liczę, że statystyka ujęła moją deklarację. Czy się to komuś podoba, czy nie. (A na pewno nie podoba się ani "Prawdziwym Polakom", ani "Prawdziwym Ślązakom". Ale to już ich problem.)
    • Gość: max Nie ma czegoś takiego jak narodowość śląska IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 11:38
      niemiecka, białoruska, ukraińska, rosyjska, romska - tak
      • Gość: Egon Re: Nie ma czegoś takiego jak narodowość śląska IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.12, 11:48
        bo ty Polak tak chcesz?
        • jacek_dp Re: Nie ma czegoś takiego jak narodowość śląska 22.03.12, 11:50
          Ja jestem Ślązakiem i tez uważam że nie ma narodowości Śląskiej.
          • powierzchnietnace Re: Nie ma czegoś takiego jak narodowość śląska 22.03.12, 12:00
            A ja uważam, że jest. I jeszcze kilkaset tysięcy osób tak uważa.
            • jacek_dp Re: Nie ma czegoś takiego jak narodowość śląska 22.03.12, 12:17
              Miliony uważały że Ziemia jest płaska. Stała się od tego płaska?
              • Gość: TT Re: Nie ma czegoś takiego jak narodowość śląska IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 14:01
                Durny argument, jak zdefiniujesz narodowość? Jeśli ktoś czuje i uznaje się za narodowości śląskiej, to mu tego zabronisz? To tak, jakbyś zadekretował płaską Ziemię.
                • jacek_dp Re: Nie ma czegoś takiego jak narodowość śląska 22.03.12, 14:09
                  A kto mówi o zabranianiu? Mówimy raczej o absurdalności uznania regionalizmu za narodowość.
                  Jak ktoś czuje się i uznaje za Marsjanina to nim jest?
                  • Gość: sqro Re: Nie ma czegoś takiego jak narodowość śląska IP: 83.230.112.* 22.03.12, 15:21
                    A Baskowie? Od kiedy uznasz regionalizm za narodowość? Od momentu w którym będzie miał armie?
                    • jacek_dp Re: Nie ma czegoś takiego jak narodowość śląska 22.03.12, 15:54
                      Baskowie są narodem, ale nie dlatego że mieszkają tam gdzie mieszkają tylko ze względu na swoją odmienność.
                      • Gość: sqro Re: Nie ma czegoś takiego jak narodowość śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.12, 16:58
                        bo jacuś_dp tak uważa i już
                        • jacek_dp Re: Nie ma czegoś takiego jak narodowość śląska 23.03.12, 07:38
                          Taka wiedza jest mi znana, jeśli masz lepszą to się podziel.
            • Gość: americana Re: Nie ma czegoś takiego jak narodowość śląska IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 12:30
              Ślązacy są grupą etniczną podobnie jak Kaszubi, Górale, Małopolanie, Wielkopolanie, Mazowszanie, nie są narodowością. Prawdziwi Schlesierzy-Niemcy w większości wyjechali do Niemiec.
          • Gość: Egon Re: Nie ma czegoś takiego jak narodowość śląska IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.12, 13:34
            Slazak -korfanciorz...tyz takie som, tym baranom 60 lot polski bajzel nic nie dol do myslenia
        • Gość: max Nie ma takiej narodowości, to nie zależy od chceni IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 12:21
    • Gość: zonk Narodowość tylko śląska... IP: 212.160.172.* 22.03.12, 11:40
      Pewnie te 800 tys. to liczba ludzi deklarujących zarówno narodowość śląska, śląską>polską, polską>śląską, śląską>niemiecką, niemiecką>śląską, śląską>czeską, czeską>śląską.

"Żaden warszawski polityk, który chciał zmienić Kaszubów, Ślązaków, czy Białorusinów w Polaków, nie miał, prawa czuć się dotknięty tym, że carska administracja próbuje zmienić Polaków w Rosjan" - Jan Niecisław Ignacy Baudouin de Courtenay
      • Gość: Baz Re: Narodowość tylko śląska... IP: 88.220.76.* 22.03.12, 14:36
        362 tys. zadeklarowało wyłącznie narodowość sląską. Narodowaośc śląską i inną zadeklarowało 56 tys. osób. Jako drugą narodowość śląską zadeklarowało 391 tys. osób.
        www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_lu_nps2011_wyniki_nsp2011_22032012.pdf str 18.
        • Gość: . 362 tysiace tylko i wylacznie Slazacy ! :::::::::: IP: *.hsi3.kabel-badenwuerttemberg.de 22.03.12, 22:13
          ... tak czy owak najliczniejsza mniejszosc narodowa w Polsce
          .......................*******************************************
    • Gość: radek Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 11:40
      Z tego co ja wiem spora czesc Slazakow podala podwojna tozsamosc polsko-slaska (inna narodowa, inna etniczna,lokalna). Chcialbym znac precyzyjne i kompletne dane, a nie wstepne.
    • Gość: gregor Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 11:41
      z tą narodowością śląska jest poniekąd jak z amerykańską....

Ludzie nie rozróżniają pytań dotyczących narodowości od tych dotyczących etniczności.Najśmieszniejsze jest to że chcą wpisani być jako grupa etniczna a deklarują narodowość.No ale propaganda robi swoje no bo jak to wytłumaczyć że od ostatniego spisu sie nagle czterokrotnie zwiększyła "narodowość" śląska? Nagle sie ockneli że mają jednak inną narodowość? Śmiechu warte...
      • Gość: adar Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 12:34
        otóż to, owi ''Ślązacy'' nie odróżniają dwóch pojeć: narodowość i etniczność, mylą pojęcie narodu z pojęciem grupy etnicznej , marsz do książek dokształcić sie!
      • bestcjanek Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 15:27
        > Ludzie nie rozróżniają pytań dotyczących narodowości

Szanowny Kolega raczy pie...ć. Prezentuje kolega pogląd pielęgnowany za komuny - że my lepiej wiemy od ludzi, co dla nich samych dobre.
    • Gość: philein Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.pl 22.03.12, 11:45
      Jestem Ślązakiem.
      • Gość: rajnhold teraz każdy by chciał! IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 11:50
        złóż podanie, rozpatrzymy ! ale nie licz na więcej niż III grupę...
    • Gość: oszuk Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 11:47
      rok czasu zajeło im to liczenie... ehh

tukato.pl/art/google-street-view-nie-dla-katowic/
    • Gość: Mirek Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 11:49
      Ależ ta blondynka na tym zdjęciu jest ładna! :)
      • Gość: rajnhold Gorzelik na hrad ! IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 11:54
        te wyniki są porażające !
      • bopos Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 12:59
        Gość portalu: Mirek napisał(a):
        > Ależ ta blondynka na tym zdjęciu jest ładna! :)

Bo to naszo, ślonsko dzioucha przeca!
    • knock.out.4 Brawo! 22.03.12, 11:50
      naród śląski ma prawo do swojego państwa. Po 89 Kreml szachował swoje kolonie mniejszościami ogłaszającymi niepodłegość, my byliśmy wolni od tego problemu. Na szczęście dzięki wspólnej akcji PO i gazety, to już przeszłość.
      • jedzoslaw Re: Brawo! 22.03.12, 12:02
        knock.out.4 napisał:

> naród śląski ma prawo do swojego państwa. Po 89 Kreml szachował swoje kolonie m
        > niejszościami ogłaszającymi niepodłegość, my byliśmy wolni od tego problemu. Na
        > szczęście dzięki wspólnej akcji PO i gazety, to już przeszłość.

Ty tak na poważnie?
      • Gość: azar Re: Brawo! IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 12:37
        a ''naród'' górali podhalańskich też ma prawo do własnego państwa?
        • Gość: Mike Re: Brawo! IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.12, 12:12
          Trzeba rozumieć ironię.
    • Gość: Polak dane z choinki! po co to w ogole podawac? IP: *.acn.waw.pl 22.03.12, 11:51
      dane z choinki! po co to w ogole podawac?
      jesli odwiedzili niby 20% osob to jakim cudem podaje sie ze 36 mln. wskazalo jakies tam miejsce urodzenia
      banda urzedasow siedzi wymysli jakis raport sobie z czegos czego nie bylo i siedza dalej i kase dostaja
      skoro przebadali 20% osob to statystycznie 20% moich znajomych powinno byc przebadanych
      oczywiscie jest to grupa niereprezentacyjna ale zaden zmoich znajomych przebadany nie byl
      co wiecej zaden ze znajomych znajomych nie byl przebadany
      to by sie chociaz jeden trafil

przebadali sobie jakas mala grupke a potem skaluja wyniki i podaja z eniby iles mln powiedzialo tak jak tak w cale nie powiedzialo

to jest skandal!
      • polskirozlamacz To jest nieporozumienie 22.03.12, 12:20
        W spisie każdy deklarował swoją narodowość. Te 20% to spis dokładniejszy - dot. np. wyznania.
    • augenthaler Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 11:52
      Zabawne, ze inne portale podaja pelniejsze informacje.

"Deklarujący wyłącznie niepolską tożsamość narodową lub etniczną stanowią grupę liczącą 554 tys. (1,44 proc.) "

Przygniatajaca wiekszosc slaskich i kaszubskich deklaracji tozsamosciowych uwzglednia tozsamosc podwojna (narodowo-etniczna). Oznacza to, ze tylko 1.44% mieszkancow Polski NIE UWAZA sie za Polakow (to znaczy nie ma/wypiera sie jakiejkolwiek tozsamosci polskiej).
      • augenthaler Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 11:56
        Kolejny cytat z innego portalu

Do najliczniejszych innych niż polskie identyfikacji narodowo-etnicznych należą deklaracje śląskie i kaszubskie. W sumie deklaracji śląskich odnotowano 809 tys., przy czym mniej niż połowę z tego (362 tys.) wyrażono jako identyfikację pojedynczą (tylko śląską). Częściej wskazywano identyfikację śląską łącznie z polską (415 tys.). Deklarację kaszubską złożyło 228 tys. osób, przy czym 212 tys. stanowiły deklaracje przynależności polsko-kaszubskiej, a 16 tys. - wyłącznie kaszubskiej.
        • augenthaler Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 12:06
          Jeszcze cos dodam. Te deklaracje, wbrew pozorom, sa bardzo niekorzystne dla Slazakow. Jakakolwiek tozsamosc slaska (narodowa badz regionalna) podalo tylko 810 tysiecy obywateli RP, podczas gdy na Gornym Slasku mieszka blisko 6 milionow ludzi, z czego - szacowalo sie wczesniej - autochtonow jest 2-2.5 miliona. Gdzie podzialo sie ponad milion Slazakow? Wiadomo, ze znaczna ich wiekszosc ma tozsamosc narodowa polska, tozsamosc regionalna slaska, ale w tym spisie oni po prostu znikneli.
          Niedoszacowana jest tez liczba osob o tozsamosci kaszubskiej. 16 tysiecy odrzuca tozsamosc polska, reszta tego nie robi, ale szacowalo sie, ze Kaszubow zyje na Pomorzu nawet pol miliona. Gdzie sie oni podziali?
          Z jednej strony GW manipuluje faktami probujac kreowac narod slaski, z drugiej strony GUS, dajac mozliwosc deklarowania tozsamosci regionalnej, gdzies sie w swoich obliczeniach pogubil.
          • Gość: rajnhold nasłał cię Rydzyk, madralo? IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 12:11
            wasze czasy się skończyły ! won do Kongresówki, ty powstańcu !
      • Gość: rajnhold to są nacjonalistyczne kłamstwa ! IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 11:56
        Ślązacy nigdy nie byli i nie będą Polakami!
        • 1410_tenrok słyszałes o takiej książce jak: 22.03.12, 12:14
          Lucae, Geschichte Schlesiens, Vratisłavia 1688? Jest do dostania w Bibliotece Uniwersyteckiej na Piasku we Wrocławiu. Poczytaj ją sobie koleś i przestan gadać banialuki!
          To, że jakiś napływowy idiota z Konkgresówki po wojnie napłuł na Twoją rodzinę nie oznacza, że nie jesteś Polakiem.

PS.
          Ja uważam sie za Slązaka, ponieważ urodziłem sie w stolicy Sląska. A stolicą Sląska nie są jakieś tam niegdyś małopolskie Katowice.
        • Gość: a Re: to są nacjonalistyczne kłamstwa ! IP: *.c37.178.msk.pl 22.03.12, 12:16
          czego dowodzi zwłaszcza język, no nie?
        • firiduri Re: to są nacjonalistyczne kłamstwa ! 22.03.12, 12:19
          Gość portalu: rajnhold napisał(a):

> Ślązacy nigdy nie byli i nie będą Polakami!

Mów za siebie. Ty nie jesteś Polakiem.
        • Gość: adar Re: to są nacjonalistyczne kłamstwa ! IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 12:41
          Schlesierzy to Niemcy i większości wyjechali do Niemiec.
          • Gość: a Re: to są nacjonalistyczne kłamstwa ! IP: *.c37.178.msk.pl 22.03.12, 12:58
            a po co majom tu siedziec jak Polsce już nie som potrzebne? Polska dostała dzieki nim kopalnie w 20, a PRL zbudowała mit ziem piastowskich.
            • Gość: Mike Re: to są nacjonalistyczne kłamstwa ! IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.12, 12:20
              Bo to są "ziemie piastowskie"! Tylko że śląscy Piastowie zgermanizowali się już przed kilkuset laty. Trzeba też pamiętać, że większość Śląska należała do Korony Czeskiej przez około 500 lat, aż do wojny Prus z Habsburgami ok. 1740 roku. Czesi zawsze zgłaszali pretensje do Śląska i być może Ślązacy bardziej pasują charakterem do Czechów, niż do Polaków. Samodzielny byt Śląska nie jest możliwy, ale z Czechami - kto wie... . Jest natomiast pewne, że gdyby Śląsk należał cały czas do Niemiec, to o "narodowości śląskiej" nikt by nie usłyszał. Przodków niejakiego Gorzelika z Przemyśla też zapewne by na Śląsk nie puścili.
              • rico-chorzow Re: to są nacjonalistyczne kłamstwa ! 24.03.12, 12:46
                Gość portalu: Mike napisał(a):

> Bo to są "ziemie piastowskie"! Tylko że śląscy Piastowie zgermanizowali się już
                > przed kilkuset laty.

Byłbym raczej za tezą,że Piastów nie trzeby było germanizować (byli dostatecznie od zarania),ich polonizowanie jest zastanawiające.

Trzeba też pamiętać, że większość Śląska należała do Koro
                > ny Czeskiej przez około 500 lat, aż do wojny Prus z Habsburgami ok. 1740 roku.
                > Czesi zawsze zgłaszali pretensje do Śląska i być może Ślązacy bardziej pasują c
                > harakterem do Czechów, niż do Polaków.

Prawda,Polak swego czasu na terenach śląskich był egzotą.

Samodzielny byt Śląska nie jest możliwy,
                > ale z Czechami - kto wie... .

Spod deszczu pod rynnę?

Jest natomiast pewne, że gdyby Śląsk należał ca
                > ły czas do Niemiec, to o "narodowości śląskiej" nikt by nie usłyszał.

Widzę,że nie zna pan Slązaków.

> Przodków
                > niejakiego Gorzelika z Przemyśla też zapewne by na Śląsk nie puścili.

Pan też potrzebowałby paszport.
    • pregierz Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 11:57
      połowa z tych 800 tysiecy przyjechała na Śląsk po 1945r a połowa z pozostałych 400 tys wpisała taką narodowośc na złość pisowi
      • Gość: gość Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 22.03.12, 12:15
        a ty prorok czy co? w poprzednim spisie 175 tyś osób wpisało narodowość śląską mimo , że nie było takiej możliwości a ankieterzy z automatu wpisywali polak....... ale tłumacz sobie po swojemu, ziarno prawdy w tym na pewno jest. ciekawe czy syn pani poseł nowak ( korzenie pod przemyślem) z pisu , prowadzący "niby śląski " sklepik wpisał ślązak czy ukrainiec? :D :D :D
        • Gość: Marcin To sprawa syna Pani Nowak ... IP: *.cdma.centertel.pl 22.03.12, 12:38
          Obojętne co wpisał syn Pani Nowak jako swoją narodowość, to po prostu jego sprawa, a nie Twoja. I z tego powodu, że wpisał narodowość ukraińską, śląską, czy polską to nie jest on lepszy lub gorszy od Ciebie.
        • Gość: ajmk Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.customer.ggaweb.ch 16.07.12, 21:38
          Mam nadzieje ze Slazaki nie zapomna o swoich Zydach ?! Gdy sie oddziela od Polski, niech tylko nie zapomna przygarnac 3 mil. Zydow, ktorzy wlasnie szykuja sie do powrotu hahhaahaha Z historii Zydow Slaskich mozna wyczytac ilu to Zydow ucieklo z niemiec, Czech na Slask :))

• Gość: jaaaa Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 11:58
      ZAPRASZAM!

Bilety EURO 2012: ODDAJĘ CAŁE KONTO
      2 bilety 2 kategorii Grecja-Czechy(Wrocław) 1250zł
      za 4 sztuki tylko 2300zł!!!!

PO CENIE NOMINALNEJ!!!!!

EMAIL: koluncio14@o2.pl
      • Gość: rajnhold jaką narodowość zadeklarowałeś?? IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 12:08
        bo kupię tylko od Ślązaka!
        • Gość: adar Re: jaką narodowość zadeklarowałeś?? IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 12:42
          a ja tylko od Żyda!
    • Gość: Nie dla autonomii Nie dla autonomii województwa śląskiego! IP: 31.178.124.* 22.03.12, 12:09
      Autonomia dla województwa śląskiego to absurd! Przecież to województwo to w 50% Małopolska!
      Utworzyć województwo górnośląskie z około połowy śląskiego i połowy opolskiego i przyznać mu autonomie.
      Ziemie dolnoslaskie(m.in.Nysa, Brzeg) przyłaczyć do Dolnego Śląska, a małopolskie(m.in. Sosnowiec,Żywiec,Częstochowe) do Małopolski
      W tak utworzonym województwie liczba ludności to będzie około 3mln, z tego co najmniej 1mln czyli 1/3 to mniejszości ślaska i niemiecka.
      • Gość: Koncern Węglowy W samych tylko śląskich powiatach i gminach IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 14:05
        obecnego Województwa Śląskiego (historyczny Śląsk Górny plus polska część Śląska Cieszyńskiego) liczba ludności przekracza 3 miliony. A ty jeszcze chciałbyś (i słusznie!) dodać do tego dużą część Województwa Opolskiego.

Na moje wyczucie, to Zagłębie Dąbrowskie - acz odcinające się od śląskich tradycji - raczej nie wyobraża sobie administracyjnego odcięcia od Katowic i podporządkowania jakimś tam Kielcom czy nawet Krakowowi. Co innego Częstochowa...
        • Gość: Ślązak Re: W samych tylko śląskich powiatach i gminach IP: 31.178.124.* 22.03.12, 15:26
          3 mln mieszkancow Gornego Slaska - policzylem na podstawie danych z wikipedii o liczbie ludnosci w poszczegolnych powiatach. Liczba ta w zaleznosci od tego jakie powiaty dodamy wacha sie o jakies 500 tysiecy. Zakladam ze na Gornym Slasku mieszka od 3 do 3,5 mln mieszkancow
          • Gość: Marcin Autonomia, w której Ślązacy będą mniejszością IP: *.cdma.centertel.pl 22.03.12, 20:31
            Jaki jest sens tworzenia Autonomii Śląskiej w której Ślązacy będą mniejszością??? To będzie taka sama sytuacja jak jest obecnie.
            • Gość: Mikołaj Re: Autonomia, w której Ślązacy będą mniejszością IP: *.multimo.pl 22.03.12, 22:28
              Aspekt etniczny nie ma w autonomii żadnego znaczenia. Autonomia to po prostu inny model zarządzania zasobami regionu, jak uczy praktyka- znacznie efektywniejszy niż to co mamy obecnie.
              • Gość: westwing Re: Autonomia, w której Ślązacy będą mniejszością IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 01:11
                Mówiąc wprost mieszkańcy uprzemysłowionego autonomicznego regionu Górny Ślask pasożytowali by na mieszkańcach innych mniej zamożnych regionów Polski, co doprowadziło by do napięć i konfliktów między Polakami.
              • Gość: Marcin Re: Autonomia, w której Ślązacy będą mniejszością IP: *.cdma.centertel.pl 23.03.12, 01:41
                Skoro nie podłoże etniczne, to jaka praktyka w jednolitym etnicznie kraju uczy, że autonomia jest efektywna?
                • Gość: Oberschlesier Re: Oberschlesien von den Polen ausgeraubt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 11:36
                  Ja podsumuje wasza jalowa dyskusje
                  1. Jesli ktos pasozytuje na kims to wlasnie Posla na Slasku 2 przyklady
                  - z wprowadznia na gielde JSW Polska zakasowala do swojego budzetu bez dna 5 mld zl.
                  Braknie na wasze przedszkole, szpital lub co chcecie
                  - z podatku ktory placa kopalnie (oplata eksplatacyjna) tylko 60 proc zostaje w zniszczonych gminach slaskich a reszta idzie do Narodowego Funduszu Ochrony Srodwiska. Ja sie pytam z jakiej paki???
                  2. Enicznosc w autonomi bedzie miec znaczenie- bo Slazacy ktorzy stanowia spora czesc ludnosci Grn Slask eda mieli wekszy wplyw na wybieralne wladze Landtagu czy Rzadu Krajowego niz dzis na wybieralne ale pozbawione znaczenia (Matusiewicz: Jestem biednym marszalkiem")
                  • Gość: Szkodnik RAŚowski Ja sie pytam z jakiej paki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 15:29
                    oberscheisser..., ano z takiej paki: Jak Górny Śląsk jest bogatszy od Podlasia, to
                    Górny Śląsk będzie wspomagał Podlasie. A jak Podlasie będzie bogatsze od Górnego Śląska, to Podlasie będzie wspomagać Górny Śląsk. Tu jest Polska, a nie jakiś Reich z Landtagami. Jak tego oberscheisser nie rozumiesz, to nie rozumiesz duszy i serca Polaka i nic tu po tobie...
      • Gość: kris Popieram! IP: 41.110.179.* 22.03.12, 14:39
        Zgadzam sie w 100%
    • robmilaskedzisteraz Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 12:09
      Nie bój się prawdy!

Posłuchaj, jak nawija Ojciec Tadeusz Rydzyk o utrzymaniu jego imperium!

www.youtube.com/watch?v=1s5P1FEqbS4
      Dwa miliony złotych - dużo, czy mało?

• jacgg Ponad 800 tys. Ślązaków! 22.03.12, 12:09
      Nie ma to jak Gazeta Wyborcza:

katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11394496,Ponad_800_tys__Slazakow_.html
      wyborcza.pl/1,75248,11394375,418_tysiecy_Polakow_zadeklarowalo_narodowosc_slaska.html
      Tutaj jeszcze inaczej podają:

"W sumie deklaracji śląskich odnotowano 809 tys., przy czym mniej niż połowę z tego (362 tys.) wyrażono jako identyfikację pojedynczą (tylko śląską). Częściej wskazywano identyfikację śląską łącznie z polską (415 tys.). Deklarację kaszubską złożyło 228 tys. osób, przy czym 212 tys. stanowiły deklaracje przynależności polsko-kaszubskiej, a 16 tys. - wyłącznie kaszubskiej."

fakty.interia.pl/polska/news/slazacy-kaszubi-gus-ujawnil-dane-ze-spisu-powszechnego,1775572
      Jestem Ślązakiem czyli Polakiem i jest nas większość (sporo Ślązaków musiało podać narodowość wyłącznie polską bo jest nas około 3 milionów).
    • Gość: a Re: Ponad 800 tys. Ślązaków! IP: *.c37.178.msk.pl 22.03.12, 12:13
      Panie Jarosławie - kolejny wielki sukces Pana polityki.

Tak, tak. Serio uważam, że to Pan Prezes znacząco przyczynił się do stworzenia pojęcia (bo to nadal "tylko" lub "aż" pojęcie) "naród śląski". Od dziadka z wermachtu przynajmniej raz do roku musi coś chlapnąć o Hanysowie. To dzięki PiS wyraz ekonomicznego, trochę nostalgicznego, buntu sprzed 10 lat dostał nowego ideologicznego impulsu.

Tak po prawdzie, na dzień dzisiejszy nie ma czegoś takiego jak naród śląski. Ale może będzie. Za sto lat. Sztucznie wytworzony. Ale tak po prawdzie wszystkie państwa narodowe są w jakimś stopniu sztuczne. Nawet te mogące się pochwalić tysiącletnią historią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka