Dodaj do ulubionych

do goroli z tego forum

20.05.12, 10:16
ku pokrzepiyniu waszych serc co jakis czas wom sam cos bydymy podciepywac ( z nadziejom ze zmondrzejecie:)

na poczontek:

"Ruch Autonomii Mazur kopiuje w swoim godle symbole pruskie, niemieckie i hitlerowskie!"

wpolityce.pl/artykuly/15630-ruch-autonomii-mazur-kopiuje-w-swoim-godle-symbole-pruskie-niemieckie-i-hitlerowskie-o-co-tu-chodzi

Obserwuj wątek
    • ballest Re: do goroli z tego forum 20.05.12, 10:27
      ;)))))))))))))

pytania.wordpress.com/2010/07/16/ku-pokrzepieniu-serc/
    • szwager_z_laband Re: do goroli z tego forum 20.05.12, 10:33
      "Ruch Autonomii Podlasia chce wspierać działania lokalnych mniejszości. Jego powstanie to reakcja na ksenofobiczne zdarzenia z ostatnich miesiacach"

"Definicję dawnego Podlasianina formułuje historyk, profesor Adam Dobroński - Na pewno był to mieszkaniec terenów pogranicznych, terenów, gdzie mieszały się nacje i wyznania, w związku z tym musiał być bardziej tolerancyjny, ale zarazem i przygotowany też na ciężkie opresje, chociażby na wojny."

• szwager_z_laband Re: do goroli z tego forum 20.05.12, 10:46
      "Czy to się komuś podoba, czy nie, prawo żydowskich gmin do restytucji mienia musi być realizowane - prof. Wódz nie ma wątpliwości. - Kościół katolicki już odzyskał, co jego. Teraz czas oddać majątek Żydom."

polska.newsweek.pl/zydzi-wracaja-po-swoje,20434,1,1.html
    • szwager_z_laband Re: do goroli z tego forum 21.05.12, 08:17
      "Mniejszość litewska pomimo tego, że jest może nieliczna, jest bardzo aktywna w dążeniu do zachowania swojej narodowej tożsamości. Na ile jest to możliwe, organizacyjnie i finansowo wspieramy różne stowarzyszenia litewskie. Od 2006 r. język litewski na terenie gminy Puńsk ma status języka pomocniczego, a od r. 2008 jest ona gminą, na której obszarze używane są nazwy w języku mniejszości. Z ustawy wynika także, że przedstawiciele mniejszości litewskiej mogą dokonywać zmiany imienia i nazwiska na wersję zgodną z brzmieniem i pisownią języka ojczystego"
    • erka-4 nie martw się szwagier... 21.05.12, 08:51
      ...bo ja się cieszę,niechaj dalej te jakieś cudoki swe cuda wyprawiają to Polacy z kaczki zrobią orła białego,który pruskiemu orłowi piórka ze skrzydełek w mig powyrywa i go uziemi robiąc z niego koguta łysego.
      • szwager_z_laband Re: nie martw się szwagier... 21.05.12, 09:10
        niy smia wontpic:9

www.youtube.com/watch?v=u1d9iRgyMJw
        • erka-4 ten się śmieje... 21.05.12, 09:59
          ...który się śmieje ostatni.

niezalezna.pl/22046-tusk-traci-poparcie
          wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/390747,sondaz-tns-polska-platforma-obywatelska-28-procent-pis-25-procent.html
          ...a zatem niechaj te pruskie cudoki robią nadal to co robią w tej Polsce to Polacy w końcu będą musieli im to dogłębnie wytłumaczyć co można a czego już nie wolno prusakom robić w Polsce.
          • szwager_z_laband ... 21.05.12, 10:47
            www.youtube.com/watch?v=oxM8PWqh2_Q
            • 1fatum Mentalność Ślimaka 21.05.12, 11:10
              Ruchy narodowowyzwoleńcze w Europie pół wieku temu były niemal nieznane i tłumione zbrojnie (Węgry, Czechosłowacja). Ćwierć wieku później nabrały rozpędu i pękła żelazna kurtyna, połamał się czerwony system. B. Jugosławia wygląda jak po wybuchu podzielona na małe kawałki. Inne narody też zapragnęły wolności.
              Ożyły mniejszości narodowe.
              Mogło się wydawać, że wraz z akcją "Wisła" wytrzebiono Ukraińców i Łemków, a jednak oni żyją i mają się dobrze. Co więcej, postawili na wykształcenie dzieci i dzięki temu potomkowie wypędzonych i prześladowanych mają coś do powiedzenia.

Tego trendu nie da się już zatrzymać i władza usiłuje jedynie go opóźniać, choć wie, że to bezcelowe. Jeżeli znacznie więksi i silniejsi Sowieci nie dali rady, to w Polsce też się nie uda.

Jest alternatywa, albo rozdział w złości i konflikcie, albo na zasadach dobrosąsiedzkich.

Żaden forumowy pyskacz spod znaku weszpolskiej młodzieży nie zaczaruje "oczywistej oczywistości". Ich wysiłek przypomina uchwycenie za poręcz wagonu ruszającego pociągu. Trzyma taki i wrzeszczy mając nadzieję, że zaparty nogami zatrzyma skład.
              Nim się obejrzy będzie poobijany leżał na ziemi wpatrując się w coraz szybciej znikające światła oddalającego się pociągu.

Pociąg odjedzie do lepszej przyszłości, a on będzie się taplał w swoim lokalnym bajorku wspominając przekłamywane lekcje historii.

Mógł też inaczej, kupić bilet i wspólnie pojechać ku wspólnemu dobru.

Czemu nie wsiadł?

To proste. W wielu przedstawicielach tego narodu głęboko zakorzenił się chłop Ślimak z "Placówki" B. Prusa ze swoją prymitywną mentalnością podlaną kargulowo-pawlakowym sosem ksenofobii i prymitywizmu. Do nich nic nie dociera i do znudzenia powtarza - "nie, bo nie". Nie zdając sobie sprawy, że owo "nie" jest hamulcem postępu.
              • erka-4 Mentalność Prusaka... 21.05.12, 15:14
                ...Mógł też inaczej, kupić bilet i wspólnie pojechać ku wspólnemu dobru

no,za prusakiem albo niemieckim faszystą Ślimak nie nadążył na szczęście,więc nie ma potrzeby takowej i dzisiaj,aby faszystów w Polsce hodować.
                • 1fatum Re: Mentalność Prusaka... 21.05.12, 16:30
                  erka-4 napisał:
                  > no,za prusakiem albo niemieckim faszystą Ślimak nie nadążył na szczęście,więc n
                  > ie ma potrzeby takowej i dzisiaj,aby faszystów w Polsce hodować.

Ani z durnym (sr)erką nr 4 dyskutować.

Głupszy jesteś od tej baby, co ci pęp obcięła.

Wpisuję cię na listę ignorowanych.
                  • erka-4 ej,synek... 21.05.12, 17:21
                    ...ty mnie nigdzie nie wpisuj,bo jako bezpartyjny przeszedłem przez swe życie i nie mam zamiaru tego na starość zmieniać.
                    I nie chce mi się powtarzać każdemu to samo ale skoro się domagasz no to poczytaj o tym na co śwagier z labendów uwagę zwrócił,i zostaw Ślimaka w spokoju bo on Polak ,nie Niemiec i wie co robi.

a więc jeśliś jeszcze się nie doczytał no to poczytaj sobie :
                    wpolityce.pl/artykuly/15630-ruch-autonomii-mazur-kopiuje-w-swoim-godle-symbole-pruskie-niemieckie-i-hitlerowskie-o-co-tu-chodzi

...no i wytłumacz mi o co chodzi w tym prusko-niemiecko-hitlerowskim godle u tej "mazurskiej" mniejszości ?
                    Bo jeśli o mnie chodzi to dla mnie aż tu na Śląsk zajeżdża smrodem rewizjonerów,którzy uciekli z adolfem u schyłku wojny,lub zostali wyrzuceni przez Jałtę albo nawet i ci co dali się kupić Niemcowi.
                    • szwager_z_laband Re: ej,synek... 21.05.12, 21:18
                      to zmiyn se galotki
                      • ballest Re: ej,synek... 21.05.12, 21:47
                        "Według jednej z teorii nazwa Dragów – Sasów wywodzi się od imienia, lub przydomku wojewody Sasa, potomka Draga, pochodzącego z rodu, który z ramienia Węgier zarządzał Mołdawią. Wschodnie pogranicze Węgier, a zwłaszcza ziemia siedmiogrodzka, zamieszkiwało wielu osadników saskich. Być może echem związków rodzinnych Wołochów z osadnikami niemieckimi rodowych jest właśnie słowo "Sas", które pierwotnie było przydomkiem, a później stało się nazwą całego rodu[3].

Teoria opracowana przez mec. Kostrzewskiego wskazuje na nazwę Sas (czytaną z węgierska szasz) alternatywnie z jęz. wołoskiego od słowa "zazz" (Kadlec)[potrzebne źródło]. W węgierskim słowo to oznacza „orzeł”. Z kolei „drago” oznacza – drogi, ukochany, bezcenny. Węgierskie pochodzenie nazwy wiąże się z historią migracji Wołochów. Całkowicie błędne według niego było natomiast wiązanie tej nazwy z niemieckimi Sasami – stąd najprawdopodobniej funkcjonujące mylne określenie dla Wołochów –„bracia germanie”, chociaż w miejscach w których dotychczas przybywali czyli Rumunia oraz dzisiejsza Słowacja rozwijało się od XII wieku osadnictwa saksońskie, które dało impuls osadniczy w okresie panowania Kazimierza Wielkiego i Ludwika Węgierskiego. Na Węgrzech takim samym herbem (czasem przedstawianym ze złotą strzałą) już od XV w. pięczętuje się rodzina Dragffy, co potwierdza węgierskie pochodzenie herbu, zwłaszcza przy podobieństwie nazwiska do alternatywnej nazwy herbu Sas."

Hmmmmmmmm, - tego uech nie wiedziou, ze Wolochow okreslano- Bracia Germanie !

;)
                        • ballest Re: ej,synek... 21.05.12, 21:52
                          Krajnik (wojda), czytej Voigt ! po polku Wojt ;)

pl.wikipedia.org/wiki/Krajnik_%28starosta_wo%C5%82oski%29
                          • ballest Re: ej,synek... 21.05.12, 22:13
                            "Wspomniana już wcześniej legenda, przekazywana w Strachocinie z pokolenia na pokolenie m.in. w rodzinach Dąbrowskich, Radwańskich i Piotrowskich, mówi o czterech rycerzach ze Śląska sprowadzonych przez Strachotę do obrony przed awanturniczym sąsiadem Pakoszem z Pakoszówki. Prawdopodobnie byli to protoplaści dzisiejszych Radwańskich, Piotrowskich, Błażejowskich, Dąbrowskich, Winnickich, Klimkowskich i innych mieszkańców wsi. Należy się domyślać, że Strachota zrobił to w porozumieniu z lokalnym zarządcą królewszczyzn (Strachocina była wsią królewską), może z Fryderykiem Myssnarem, kasztelanem sanockim, który także prowadził ciągłe wojny z Pakoszem. Przybysze (albo ich przodkowie) pochodzili prawdopodobnie z terenów północnej Polski, pustoszonych przez najazdy krzyżackie (Kujaw, Ziemi Dobrzyńskiej lub północno-wschodniej Wielkopolski, tzw. Pałuk). Tłumaczyłoby to zbieżności starej gwary strachockiej z gwarami tamtych odległych terenów, a zarazem różnicę w zestawieniu z gwarami najbliższej okolicy. Na Śląsku, skąd wg legendy przybyli, mogli przebywać tylko czasowo. W połowie XIV w. Śląsk był krainą bardzo bogatą, a przy tym składał się z dużej ilości udzielnych księstewek, których władcy utrzymywali zbrojne oddziały potrzebne do ochrony szlaków handlowych i do wzajemnych wojen. Dla drobnego rycerstwa z północnej Polski, pozbawionego majątków, było to atrakcyjne zajęcie. Jednak już pod koniec XIV w., kiedy cesarz Karol IV zdecydowanie ograniczył niezależność Śląska i zaprowadził tam swoje porządki, zaciężni rycerze stali się tam zbędni i musieli ruszyć na wschód po nowe przygody i majątki. Zresztą ruch ludności ze Śląska na teren Ziemi Sanockiej był w drugiej połowie XIV w. powszechny, o powszechności nazwisk niemieckich na terenie Dołów Sanockich już wspominano"

www.piotrowscy2006.republika.pl/zagadka.html
                      • erka-4 Re: ej,synek... 22.05.12, 06:46
                        Słuszna uwaga,a więc niechaj szybko zmieniają lecz ci od,których smród niesamowity się roznosi,czyli rewizjonerzy prusko-hitlerowscy.
                        • szwager_z_laband Re: ej,synek... 22.05.12, 08:24
                          mieli my sam juz takego pajaca roz na tym forrum

dej sie oszklic.
              • rico-chorzow Re: Mentalność Ślimaka 29.05.12, 16:23
                Jestem za współpracą,i nie będę wypominał im.
            • erka-4 ej,śwagier,śwagier... 21.05.12, 14:51
              ...nie bądż śmieszny,co ma wspólnego kaszebski hymn albo slonski czy każden inny na ziemi polskiej z tymi ruchami "autonomicznymi",któreś to na wstępie wymienił.
              Słyszysz ty jakieś głosy w tym hymnie aby się do rewizjonerstwa prusko-faszystowskiego odnosiły i się nim chełpiły,a więc co ty mi tu za przykłady podajesz,ja nie mam nic przeciw tym hymnom,przeciw to mają ci właśnie których wspominasz na wstępie,czyli dokładnie tutaj:

Natomiast hymn ten o którym wspominasz dał początek takiemu:
              www.youtube.com/watch?v=MypKarYQxbo
              • szwager_z_laband Re: ej,śwagier,śwagier... 21.05.12, 20:30
                widzisz tera wiela w wos faszysmu.
                • erka-4 Re: ej,śwagier,śwagier... 22.05.12, 06:34
                  Patriotyzmu z faszyzmem porównać nie sposób,to że ja żyć pragnę nie znaczy,że tobie odebrać życie zamierzam.
                  Żyć masz prawo po swojemu nawet autonomicznie tu w Polsce także,co nie znaczy,że już sprawy polskie cię nie interesują i nie obchodzą,bo skoro żyjesz w tym polskim państwie i obywatelem jesteś jego to obowiązki obywatelskie masz wykonywać po obywatelsku,czyli tak jak mówi Konstytucja Polska,a jeśli robił będziesz coś naprzeciw i wrogo no to jesteś normalnym zdrajcą Państwa,którego jesteś obywatelem,a chyba wiesz co się ze zdrajcami robi,nie będę ci przypominał.
                  A zatem jeśli coś nie pasuje,i żeby o zdradę nie być posądzonym nic nie stoi na przeszkodzie aby zmienić swe obywatelstwo na takie które ci pasuje,i tu masz pełną swą autonomię.
                  • szwager_z_laband Re: ej,śwagier,śwagier... 22.05.12, 08:22
                    :)))

no to cie uswiadomia

pomijajonc to ze Gorole som nieproszonymi intruzami kerzy od dziesiontkow lot degradujom Slonsk

kozdy czuowiek mo prawo miec wiela chce obywatelstw i wiela ich dostanie, a narodowosc posiado jedna

i niy polskim faszystom decydowac je o tym jako ktos mo narodowosc i jaobywatelstwa

tera widziosz jake z wos faszole.
                    • erka-4 Re: ej,śwagier,śwagier... 25.05.12, 06:48
                      szwager_z_laband napisał:

kozdy czuowiek mo prawo miec wiela chce obywatelstw

...napewno masz rację,śwagier ze Slonska rodem,tylko dlaczego Niemcy mi nie dali swego obywatelstwa jak się starałem o nie ino pedzieli do mnie ty nie Hanz jesteś a chyba jakiś gupi Jasio z Galicji,idż tam skądeś przyszedł,ja im na to,że ja Jasio ze Slonska rodem a nie z Galicji,a te Niemce przebiegłe i chytre niesamowicie na to swe obywatelstwo,pedzieli do mnie zaś po swojemu,no skoro ty Jasio ze Slonska no to poszukej se fatra z Niemiec,a skąd ja miał wziąć fatra z Niemiec skoro on był ze Slonska i tyle to gadki z tymi wrednymi Niemcami było,no i nie dali mi obywatelstwa o mało kijem nie pogonili,gupiego Jasia ze Slonska rodem.
                      • szwager_z_laband Re: ej,śwagier,śwagier... 25.05.12, 06:52
                        bo wiedzieli jaki z ciebie faszysta polski kery cygani i kradnie cudze prawa
    • szwager_z_laband Re: do goroli z tego forum 21.05.12, 09:25
      www.youtube.com/watch?v=u7fgDJPit8o
      • ballest Re: do goroli z tego forum 21.05.12, 09:44
        Laband, wiesz o tym, ze Kniaziami (Soltysami) we nowolokowanych wsiach lemkowskich byli przewaznie Niemcy ?
        • szwager_z_laband Re: do goroli z tego forum 21.05.12, 09:50
          kaj zes to wysznupou?
          • ballest Re: do goroli z tego forum 21.05.12, 12:10
            Downo kiedys czytou, ale nawet nie wiem kaj ;)
            Znejdam ale napewno!!!
            • ballest Re: do goroli z tego forum 21.05.12, 12:16
              Laband tu tysz to stoji:
              "Osadnicy posiadali swój własny samorząd, na czele osady stał kniaź, mieli też prawo do opuszczania wsi. Na początku XVI wieku na kniaziów obierano z reguły Niemców. Najbardziej znanym zabytkiem piśmiennictwa sądowego, wołoskiego są akta wsi Odrzechowa na Pogórzu Bukowskim.

Wczesne osady wołoskie wyznaczają granicę szlaku osadnictwa polskiego (również niemieckiego), kolonizowanego później powtórnie przez Wołochów."

pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_wo%C5%82oskie
              • szwager_z_laband Re: do goroli z tego forum 21.05.12, 20:36
                ciekawe je to tysz w tym kontekscie:

pl.wikipedia.org/wiki/Krajnik_(starosta_wo%C5%82oski)
                pl.wikipedia.org/wiki/Sas_(herb_szlachecki)
                • socer-schlesier Re: do goroli z tego forum 22.05.12, 06:57
                  erka-4 napisał:

> Patriotyzmu z faszyzmem porównać nie sposób,to że ja żyć pragnę nie znaczy,że t
                  > obie odebrać życie zamierzam.
                  > Żyć masz prawo po swojemu nawet autonomicznie tu w Polsce także,co nie znaczy,ż
                  > e już sprawy polskie cię nie interesują i nie obchodzą,bo skoro żyjesz w tym po
                  > lskim państwie i obywatelem jesteś jego to obowiązki obywatelskie masz wykonywa
                  > ć po obywatelsku,czyli tak jak mówi Konstytucja Polska,a jeśli robił będziesz c
                  > oś naprzeciw i wrogo no to jesteś normalnym zdrajcą Państwa,którego jesteś obyw
                  > atelem,a chyba wiesz co się ze zdrajcami robi,nie będę ci przypominał.
                  > A zatem jeśli coś nie pasuje,i żeby o zdradę nie być posądzonym nic nie stoi na
                  > przeszkodzie aby zmienić swe obywatelstwo na takie które ci pasuje,i tu masz p
                  > ełną swą autonomię.
                  ----------------------------------------------

Kim som do Ciebie powstancy slonscy, bohaterami pozytywnymi czy negatywnymi?
                  • erka-4 Re: do goroli z tego forum 22.05.12, 07:12
                    Jak zrobisz powstanie to się dowiesz.
                    • szwager_z_laband Re: do goroli z tego forum 22.05.12, 09:02
                      od powstan to wyscie som:)))
                      • erka-4 no właśnie... 22.05.12, 11:54
                        ...dlatego też mamy swe Państwo,narazie.
                        • szwager_z_laband Re: no właśnie... 22.05.12, 11:55
                          no tosz pacz tam jako

www.youtube.com/watch?v=9WjA1LaSjSQ
                          • erka-4 gupie... 22.05.12, 12:15
                            ...te Slonsoki bez papirow pod ziemię słasić,jak ich cosik doopnie tamok to het srobiom s nich Poloków,Arab jednako mo głowa na karku.
      • erka-4 łemkowszczyzna... 22.05.12, 07:06
        ...i nagrobek z taką treścia:
        Anastazja Moriak
        z Buriaków
        *10.05.1918.
        została zabita na froncie w 1944 r.
        wieczny odpoczynek
        daj jej Panie

...no cóż całkiem tak samo jak u nas na naszym polskim cmentarzu,tylko dlaczego ona zginęła na froncie,kto ten front wymyślił ?
        • socer-schlesier Re: łemkowszczyzna... 22.05.12, 07:41
          Znowu unikosz konkretnyj odpowiedzi a mowiles ze chcesz "walczyc" na argumynty?
          Niy odpowiedzioles mi na konkretne pytanie.To jak to je z Tobom?
          • erka-4 normalnie... 22.05.12, 12:01
            ...nie na każde pytanie można uzyskać odpowiedż,ona sama przychodzi,jak się na własnej skórze doświadczenie przerobi,ja ci nie mam zamiaru ułatwiać,bo ty konkretnie nie z mojej bajki pochodzisz.
    • szwager_z_laband Re: do goroli z tego forum ;) 22.05.12, 10:13
      www.youtube.com/watch?v=6wiF6V6kvhs
      • szwager_z_laband Re: do goroli z tego forum ;) 22.05.12, 10:19
        www.youtube.com/watch?v=juc2xQmnwuY
        • socer-schlesier Re: do goroli z tego forum ;) 22.05.12, 12:34
          erka-4 napisal:
          ...nie na każde pytanie można uzyskać odpowiedż,ona sama przychodzi,jak się na własnej skórze doświadczenie przerobi,ja ci nie mam zamiaru ułatwiać,bo ty konkretnie nie z mojej bajki pochodzisz.
          ------------------
          No widzisz synek typowo odpowiydz jak argumyntow brak. Wiysz bajki to jedna rzecz a doswadczynie i rzeczywistosc to drugo rzecz.Jak widza ty bardzi jeszcze w bajki wierzysz bo na konkretne pytania odpowiedziec jusz niy potrafisz abo se ty prowdy wstydzisz.
          Wybacz ale uawzom ze jo trocha wiyncy o ty naszy slonski ziymi wiym jak ty bo jak piszesz wyzi jo w odrozniyniu od ciebie znom to wszystko ze doswiadczynia.
          Bajki se opowiadej swoim dzieciom.
          • kubiss Re: do goroli z tego forum ;) 22.05.12, 14:21
            SOcer zna sie ino na Histrori wpajanej przez nazistowska propagande
            Ale nie zycze mu smierci
            Dobrze ze w tym wieku nie poszla mu borelioza na mozg
            • ballest Re: do goroli z tego forum ;) 22.05.12, 19:51
              Widzisz Kubus nawet ta historia przedwojenna, mniej klamala badze przemilczala, jak dzisiejsza polska, gdzie dzisiaj ucza, ze Polacy ZDOBYLI - MONTE CASSINO, a to jest Klamstwo , bo Polacy tak samo po rzici dostali jak wszyscy inni przed nimi!
              • ballest Re: do goroli z tego forum ;) 22.05.12, 20:18
                www.polskatimes.pl/artykul/580123,musiol-slaski-szowinizm-przybiera-charakter-antypolskiej,1,id,t,sa.html#komentarz-3502319
                Poczytaj polskie glupoty !
                • erka-4 a ty posłuchej slonske durnoty... 23.05.12, 07:35
                  ...szowinistyczne i łobejrzej łobroski te slonskie kaj hajmat był pruski:
                  www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=MZk1NxspHy4&NR=1
                  www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=VTKcQPzo-6c&NR=1
                  Musioł nie durny i wie co mówi,bo skoro widzi co widzi i słyszy to inaczej powiedzieć nie jest w stanie.
                  Ale to nie są wszystkie Slonzoki,to garstka,która wiele szumu robi za rewizjonerskie łojro,reszta zmanipulowana jeszcze nie wie dokąd zmierza.
              • erka-4 a no,dostali... 23.05.12, 07:59
                ...nic darmo nie przychodzi,ale że pierwsi szczyt osiągneli to nie ulega wątpliwości,bo pierwszym u szczytu Monte Cassino był WOJTEK polski z II Korpusu Polskiego,który pociski do armat donosił.
                www.youtube.com/watch?v=zp573kLDYVE&feature=related
                • szwager_z_laband Re: a no,dostali... 23.05.12, 09:42
                  szczyt gupoty
                  • erka-4 Re: a no,dostali... 23.05.12, 13:25

szczyt gupoty

...a co ty,to było Monte Cassino jedynie,a skoro miszka Wojtuś tam zalazł to cóż Polakom pozostało robić,smiesznie by wyglądali w oczach tego Wojtusia,gdyby zostali pod szcytem.
                    Gdyby tak uczynili to ówczas byłby szczyt głupoty.
                    • ballest Re: a no,dostali... 23.05.12, 20:48
                      Boroczki Poloki dostali po rzici od Slonzokow pod Monte Cassino, dobrze , ze se w miedzyczasie do tego przyznowajom!
                      Juz nawet powstawajom ulice we Polsce naczesc Zielonych Diablow, czytej Bohaterow spod Monte Cassino
                      • erka-4 Re: a no,dostali... 24.05.12, 06:17
                        ballest napisał:
                        Juz nawet powstawajom ulice

...no popatrz,to w Polsce są ulice ? niedowiary,i to Niemiec tak stwierdził.
                        • szwager_z_laband Re: a no,dostali... 24.05.12, 06:24
                          dopowia ci dowvcipnisiu ze piyrsze ulice wom Niymcy robiyli:)
                          • erka-4 doprawdy ?... 25.05.12, 06:56
                            ...a ja byłem pewny,że Ruscy,no to naprawdę ja jestem gupi Jasio se Slonska rodem.
                            • szwager_z_laband Re: doprawdy ?... 25.05.12, 07:06
                              chyba jednak ze Sosnowca:))
                              • erka-4 a gdzie tam... 25.05.12, 11:18
                                ...z Falkenberga in Oppeln.
                                meteor-turystyka.pl/de/domino-niemodlin,niemodlin.html
                                • szwager_z_laband Re: a gdzie tam... 26.05.12, 08:52
                                  no to Niymodlin abo Opole:))

poducz sie jynzykow
                                • erka-4 Re: a gdzie tam... 27.05.12, 08:17
                                  No bo mieszkam w Falkenbergu a dzwonię od syna z Oppeln.
    • szwager_z_laband Re: do goroli z tego forum 23.05.12, 22:00
      Do podstawowych praw mniejszości narodowych, gwarantowanych prawem polskim należą:
      zakaz dyskryminacji oraz istnienia organizacji, których program lub działalność zakłada albo dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową;
      wolność zachowania i rozwoju własnego języka;
      wolność zachowania obyczajów i tradycji oraz rozwoju własnej kultury;
      prawo do nauki języka i w języku mniejszości;
      prawo do nieskrępowanej możliwości praktyk religijnych;
      prawo do tworzenia własnych instytucji edukacyjnych, kulturalnych oraz takich, których celem jest ochrona tożsamości religijnej;
      prawo do uczestnictwa w rozstrzyganiu spraw dotyczących własnej tożsamości narodowej;
      preferencje wyborcze dla komitetów wyborczych organizacji mniejszości.
      • socer-schlesier Re: do goroli z tego forum 24.05.12, 06:34
        erka-4 24.05.12, 06:17 Odpowiedz
        ballest napisał:
        Juz nawet powstawajom ulice

...no popatrz,to w Polsce są ulice ? niedowiary,i to Niemiec tak stwierdził.
        -------------------------------------------------------------------------------

Widzisz synek zas balest mo racja. Tu niydaleko bo w Zabrzu powstalo nowe osiedle i jest tam ulica Ballestrymow. Ale skond ty to mosz wiedziec?
        Wiysz cos o Ballestrymach?
        • erka-4 więc sam potwierdzasz,że... 24.05.12, 07:15
          ...Polacy ksenofobiczni nie są i uczcić potrafią nawet farbowanego Prusaka.
          • szwager_z_laband Re: więc sam potwierdzasz,że... 24.05.12, 11:45
            ja, a suonie poradzom furgac:)
            • erka-4 Re: więc sam potwierdzasz,że... 25.05.12, 11:30
              A nie widziałeś jak furgają ze św. Mikołajem ?
      • erka-4 Re: do goroli z tego forum 24.05.12, 06:54

Do podstawowych praw mniejszości narodowych, gwarantowanych prawem polskim należą:
        zakaz dyskryminacji oraz istnienia organizacji, których program lub działalność zakłada albo dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową;

- wskaż,że taka prowadzi działalność w Polsce.

wolność zachowania i rozwoju własnego języka;

- ktoś ci zabrania mówić i rozwijać gwary śląskie,bo póki co język dopiero tworzycie.

wolność zachowania obyczajów i tradycji oraz rozwoju własnej kultury;

-wolność macie a reszta od was zależy,trzeba mieć chęci no i pieniądze także,moja wnuczka pragnie zostać skrzypaczką w przyszłości a zatem syn mój i ja także w tym jej pomagam i wykładam własne prywatne pieniądze na stosowne nauki.

prawo do nauki języka i w języku mniejszości;

-prawo macie,tylko gdzie ten język ?

prawo do nieskrępowanej możliwości praktyk religijnych;

- tu nie wiem o co ci chodzi,wszak Bóg rozumie wszystkie języki.

prawo do tworzenia własnych instytucji edukacyjnych, kulturalnych oraz takich, których celem jest ochrona tożsamości religijnej;

- prawo macie a więc korzystajcie i twórzcie te instytucje a za ochronę zapłaćcie z własnej kieszeni jeśli uważacie,że wam zagrażam,ja jestem do was pokojowo i przyjażnie nastawiony,lecz nie cierpię jak ktoś wymyśla idiotyzmy.

prawo do uczestnictwa w rozstrzyganiu spraw dotyczących własnej tożsamości narodowej;

- no to jest was prawie milion,więc bierzcie się do roboty,bo nie sztuka jakiś świstek podpisać a sztuką jest póżniej pracować nad sobą,nie czekajcie aż jakiś Chińczyk zacznie pracować nad waszą tożsamoscią narodową.

preferencje wyborcze dla komitetów wyborczych organizacji mniejszości.

- preferencje istnieją,wszak Niemcy chyba mają jakiegoś posła w polskim Sejmie chociaż jest ich tak niewielu,a osobiście preferencje to bym zlikwidował,bo skoro jest demokracja to czemu mają być jakieś przywileje,już to przerabialiśmy w przeszłości,że mniejszość większością rządziła.
        • szwager_z_laband Re: do goroli z tego forum 24.05.12, 07:01
          powiydz mi jak to je ze narod kery liczebnie je porownywalny z niyjednom nacjom europyjskom je we tyj wspaniauyj polsce niyuznawany ?

my wom couke stulecia miasta zakuadali i budwali, ksionzki drukowali, pomogali zrozumiec co to je gospodarka a co momy w podziynce?

• erka-4 nic nie poradzę na to,że... 24.05.12, 07:21
            ...zatrzymałeś się w rozwoju,tyś się zatrzymał w miejscu a ja z ciebie między innymi powstałem.
            • socer-schlesier Re: nic nie poradzę na to,że... 24.05.12, 07:41
              erka-4 napisał:

> ...zatrzymałeś się w rozwoju,tyś się zatrzymał w miejscu a ja z ciebie między i
              > nnymi powstałem.
              -------------------------------
              Wiync to uszanuj.
              • erka-4 Re: nic nie poradzę na to,że... 24.05.12, 08:17
                A to,że twierdzę,iż ze Slonzoka powstał Polok to nie jest szacunek względem Slonzoka ?
                Toteż nie mogę pozwolić na to,żeby stał sie jakimś szlezierem.
                Szlezier to jedynie Niemiec,który częściowo zasymilizował się ze Slonzokoma,a Slonzok to protoplasta między innymi narodu polskiego.
                • socer-schlesier Re: nic nie poradzę na to,że... 24.05.12, 08:34
                  erka-4 napisał:

> A to,że twierdzę,iż ze Slonzoka powstał Polok to nie jest szacunek względem Slo
                  > nzoka ?
                  > Toteż nie mogę pozwolić na to,żeby stał sie jakimś szlezierem.
                  > Szlezier to jedynie Niemiec,który częściowo zasymilizował się ze Slonzokoma,a S
                  > lonzok to protoplasta między innymi narodu polskiego.
                  ----------------------------------------------------------------------------------

Widzisz to jusz je twoja prywatno sprawa kim ty sie czujesz.Zyj se z tym w szczynsciu i zdrowiu ale dlaczygo mosz pretynsje do drugiygo ze sie niy czuje tym kim ty ?
                  • erka-4 ja nic nie mam do... 24.05.12, 10:33
                    ...szleziera skoro nim jest,jego osobista sprawa tylko niechaj ze siebie nie robi Slonzoka,bo to nie śmieszne jest a normalnie głupie,bo to tak by było jakbyś z Mazowsznina chciał zrobić Ślązaka,którzy razem do współki są Polakami,bo polski naród wspólnie przed wiekami utworzyli.
                    A Niemcy a dokładnie w większośici Prusacy i Brandenburczycy jako GOSCIE i kolonizatorzy tej śląskiej ziemi mogą być szlezierami albo mówiąc po dzisiejszemu,normalnymi Niemcami.
                    • ballest Re: ja nic nie mam do... 24.05.12, 10:50
                      Jak czytam Polacy historii Slaska nie znaja, wszystkie miasta na Slasku i sredniowiecznej Polsce takze zalozyli wlasnie kolonisci, tak wiec Slas mial zawsze kontakt z Niemcami od samego poczatku , nie mial go ale przez wieki z Polska, bo strumien kulturowy zostal skanalizowany tylko w jednym kierunku!!! ;)
                      • szwager_z_laband Re: ja nic nie mam do... 24.05.12, 11:49
                        Gorole wiedzom ze juz przegrali Slonsk

tera juzas probojom ino nos dzielic.

• erka-4 Re: ja nic nie mam do... 25.05.12, 07:12
                          Nie wiem co myślą Gorole ale wiem co myślą Polacy i oni się nie martwią bo Niemiec Śląska nie zabierze bo po co Niemcowi gupie Jaśki śląskie a mondrych Hanzów niewielu.
                          • szwager_z_laband Re: ja nic nie mam do... 25.05.12, 07:17
                            jak widza straszy cie cos:))
                            • erka-4 Re: ja nic nie mam do... 25.05.12, 11:09
                              Ja nie jestem strachliwy,tylko niektórzy żyją głęboką nadzieją,że znajdą się w Europie ( czyli w Niemczech ,tak się im marzy,a Europa wszak to nie są Niemcy ),ale czyżby nie zauważyli,że oni już w niej są zatopienie po uszy,i nie spisy robić z durnymi pytaniami na temat narodowości a pytać czy stać cię na to i czy jesteś gotowy zostać Europejczykiem 100-procentowym,i zacząć się uczyć języka angielskiego.
                              • berncik Re: ja nic nie mam do... 25.05.12, 11:20
                                erka-4 napisał:

> Ja nie jestem strachliwy,tylko niektórzy żyją głęboką nadzieją,że znajdą się w
                                > Europie ( czyli w Niemczech ,tak się im marzy,a Europa wszak to nie są Niemcy
                                > ),ale czyżby nie zauważyli,że oni już w niej są zatopienie po uszy,i nie spisy
                                > robić z durnymi pytaniami na temat narodowości a pytać czy stać cię na to i czy
                                > jesteś gotowy zostać Europejczykiem 100-procentowym,i zacząć się uczyć języka
                                > angielskiego.

Te pytania w innych krajach EU mozna zniesc ,ale nie w Polsce.Bo nie mogli bysmy sie dowiedziec o stanie cywilizacyjnym Polakow.Statystyka to jedyny miernik oswajania Goroli.

prawy polak: fenomen niemieckiej gospodarki ok 85 mln ludzi pracujacych 58 mln w tym umyslowych 5,6 mln.fenomen polskiej gospodarki 38 mln ludzi ,pracujacych 11,2 mln w tym 5.2 mln umyslowych.na drogach w niemczech 60 mln aut rocznie ok 243 ofiary smiertelne,polska 12 mln aut ok 4000 ofiary smiertelne,niemcy rocznie lapie sie ok 300 pijanych kierowcow,polska rocznie okolo 19000 pijanych.
                                • erka-4 berncik... 26.05.12, 06:38
                                  ...złap se małpę w afrykańskim buszu i oswajaj,a bacz ino coby ci zegarka nie zepsuła.
                                  • szwager_z_laband Re: berncik... 26.05.12, 08:49
                                    chcesz banana?
                                    • erka-4 czego nie... 26.05.12, 17:44
                                      ...lubię banany,wszak niektórzy twierdzą,że człowiek od małpy pochodzi i chyba to jest dowód na to skoro jedzą banany,jeśli ty nie jadasz czegoś takiego to ciebie pewnie Bóg stworzył.
                                      To na mój gust tych co Bóg stworzył jest chyba wielka większość bo moja sąsiadka,która w Biedronce jest kasjerką mówi,że banany idą jak świeże bułeczki,no to samotny się nie czuję zbytnio,a widziałem,że Slonzoki też je kupują czyli są moimi krewnymi napewno.
                                      • kubiss Re: czego nie... 26.05.12, 17:59
                                        Szlyzjerzy lubia fressen bananen bo sa zolte
                                        Inna sprawa ze stac ich na takie ktore juz zaczynaja gnic :-)
                                        • szwager_z_laband Re: czego nie... 26.05.12, 18:09
                                          poziom godny gorola
                                          • erka-4 szwagier,o co pretensje... 27.05.12, 07:35
                                            ...wszak bananową wojnę to tyś wywołał.
                                            Kto komu banana zaproponował,czyżbyś zapomniał ?
                                            A ja małpą nie jestem,i z żoną sam sobie poradzę także bez pomocy banana.
                                            • szwager_z_laband Re: szwagier,o co pretensje... 27.05.12, 08:57
                                              a jak tam zygarek?, chodzi?
                                              • erka-4 Re: szwagier,o co pretensje... 28.05.12, 08:39
                                                Nie wiem,gdzieś sobie poszedł,może do właściciela wrócił,ale co tam,mam jeszcze słoneczny.
                      • erka-4 ja,ballest... 25.05.12, 07:07
                        ...Niemcy byli są i będą WIELCY po wieki a co to znaczy,sam sobie dośpiewaj.
                        Nie tylko na Slonsku,czy w Polsce ale na całym Świecie cokolwiek stało się to przyczynili się do tego ci WIELCY Niemcy,trudno zaprzeczyć.
                        • szwager_z_laband Re: ja,ballest... 25.05.12, 07:19
                          mosz jakis kompleks?

a mozno uwazosz ze Polska je mocarstwym?
                          • erka-4 oczywiście... 26.05.12, 06:49
                            ...komunę zmiotła w Europie i Niemcom wolność przyniosła pełną:
                            www.youtube.com/watch?v=k2dRox18xzM
                            ...więc widzisz jakie to mocarstwo potężne jest z tej maleńkiej Polski.
                            Nie bomby i armaty a inteligencja się liczy w dzisiejszych czasach,ucz się od Polaków jeśli się za takiego nie uważasz, mój drogi szwagrze z labęd.
                            • szwager_z_laband Re: oczywiście... 26.05.12, 08:46
                              och chopie czym oni cie tam w tyj Polsce futrujom ...

myslisz ze jo niyznom geszichty Solidarnosci - jo to wszysko przezou i bou dabei.

smutne je ino to ze Poloki dalyj niy wyciongli nauki ze swoich dziejow = wprowdzie som urodzonymi partyzantami, ale marne z nich gospodarze.

wiyncyj gowom ruszcie i za robota sie wezcie. Wtedy bydziecie mieli i dobrobyt i szacunek u inkszych.
                              • erka-4 Re: oczywiście... 26.05.12, 17:50
                                Nie martw się o Polaków martw się o Slonzoków coby nie zniknęli wraz z deklaracjami w dolnej szufladzie gorzelikowego biurka.
                                • szwager_z_laband Re: oczywiście... 26.05.12, 18:08
                                  a co ty sie tak sam szarogynsisc chcesz?
                                  • erka-4 Re: oczywiście... 27.05.12, 07:39
                                    Wydaje ci się,ja jedynie cię przestrzegam abyś biegnąc do celu nie wlecioł w krzoki.
                                    • artjomka Re: oczywiście... 27.05.12, 07:47
                                      erka-4 napisał:

> Wydaje ci się,ja jedynie cię przestrzegam....

No widzisz erka - juzajs pokazujesz tyn twoj polcko-pieniacki charakter gorola.
                                      Kebyscie wy - okupanci naszego Sloncka - przestrzegali zasad cywilizowanych spoueczynstw, a niy couki czas nos przestrzegali - to wiela rzeczy by bouo inaksij.
                                      Pyrsk!
                                      • erka-4 Re: oczywiście... 27.05.12, 08:02
                                        No to dalej se słuchej tego swego Gorzelika,twoje osobiste prawo,a ja uważam, że on was wyprowadzi na manowce,więc gdzie ty widzisz jakieś polskie pieniactwo,chyba,że ty uważasz, iż Śląsk kiedyś Państwem niezależnym będzie a ja jako ten Polak ci w tym przeszkadzam,no jeśli tak myślisz no to ja osobiscie ci teraz oświadczam,że Śląsk Państwem nie będzie,bo Polacy są podzieleni aż nadto i to im wystarczy do życia w pełni,więcej podziałów nie potrzebujemy.
                                        • szwager_z_laband Re: oczywiście... 27.05.12, 08:56
                                          cos sie tak na Gorzelika uwzion

Slonsk bou przed nim slonski i bydzie po nim tysz

• erka-4 no bo co to za Slonzok... 27.05.12, 09:15
                                            ...,którego polskie sprawy nie obchodzą,i cóż z tego,że on dziś już tego głośno nie mówi,a nie mówi bo on jest bardzo ważny polityk i władzę dzierży w Polsce,dziwne,widzisz jacy Polacy są tolerancyjni,do władzy dopuszczają takiego w Polsce co ma w nosie sprawy,które tej Polski dotyczą,a ty Polaków posądzasz, Bóg jeden wie,o co.
                                            Ciesz się,że w Polsce rządy pełnią Polacy,bo za Stalina Gorzelik witałby niedżwiedzia w syberyjskiej tajdze.
                                            • szwager_z_laband Re: no bo co to za Slonzok... 27.05.12, 09:21
                                              czujesz sie pokrzywdzony?
                                              • erka-4 Re: no bo co to za Slonzok... 28.05.12, 08:33
                                                ...a niby dlaczego miałbym się tak czuć,zbyt dobrze znam Slonzoków,żeby ich nie rozumieć,tylko tak nie jest,że jak idziesz z WIELKIM to sam stajesz się wielki,a jest odwrotnie przy WIELKIM stajesz się dopiero maleńki.
                                                • szwager_z_laband Re: no bo co to za Slonzok... 28.05.12, 09:18
                                                  czxyli mosz kompleksy
                                                  • erka-4 a niby czemu ?... 29.05.12, 09:30
                                                    Jestem mały a czuję się normalnie bo nie dałem się zeszmacić.
                                                    Ty mi ino powiedz,gdzie są te Slonzoki co w latach siedemdziesiątych wyjechali dobrowolnie z Polski do Niemiec,czy oni tam są w tych Niemczech,może kilku zostało i może niektórzy chcą wrócić tylko niestety nie ich dzieci,które Niemcami zostały.
                                                    A więc jak te Slonzoki chowały swe dzieci ? ,że tak się spytam.
                                                  • szwager_z_laband Re: a niby czemu ?... 29.05.12, 15:24
                                                    ty sie o naszych bajtli niy mart, bo oni som dobrze wychowani

niy som leniwe, niy bojom sie roboty, niy kradnom

a co do lot siedymdziesiontych to przipominom ci ze bouo to tzw uonczynie rodzin

za kozdego Slonzoka wtedy Polska zondaua od Niymiec tyle a tyle tysiency Marek
                                                  • erka-4 mój śwagrze drogi,bardzo mnię to cieszy,że?... 30.05.12, 13:20
                                                    ...na porządnych ludzi swe dzieci wychowałeś,ale już mniej,że nie na Slonzoków a na Niemców,ale to też w końcu dobrze,wszak lepiej będzie na Świecie kiedy i Niemcy będą lepsi,aniżeli bywało w przeszłości.

p.s.
                                                    koniec końców na dobre wyszło to "łączenie rodzin", szczęście miały te niemieckie Slonzoki,że trafiły na Gierka z Sosnofca rodem.
                                                  • artjomka Re: mój śwagrze drogi,bardzo mnię to cieszy,że?.. 30.05.12, 13:54
                                                    Na dziyn dzisiejszy, godzina 13:54 erka wyrobiou 39,58% planu na tym wontku!
                                                    Ze tego 89,9 % niy na tymat, a juzajs s tego 87,3 % prowokacjow.
                                                    Pozdro!
                                                    Polcka Kargulym silno!
    • szwager_z_laband Re: do goroli z tego forum 25.05.12, 07:40
      "W Polsce zdarzają się jeszcze przypadki stosowania przez instytucje kwestionariuszy z pytaniami o narodowość. Pytania takie są jednak powszechnie krytykowane jako pozbawione podstaw prawnych i wynikają zwykle z powielania formularzy opracowanych w okresie PRL."
      • berncik Re: do goroli z tego forum 25.05.12, 11:33
        Coraz więcej fałszywych banknotów na Opolszczyźnie.
        www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120525/REGION/120529200
        Wie gesagt ,bez stauyj kontroli Gorolstwa nie idzie.
        • socer-schlesier Re: do goroli z tego forum 27.05.12, 08:23
          erka-4 napisal:
          No to dalej se słuchej tego swego Gorzelika,twoje osobiste prawo,a ja uważam, że on was wyprowadzi na manowce,więc gdzie ty widzisz jakieś polskie pieniactwo,chyba,że ty uważasz, iż Śląsk kiedyś Państwem niezależnym będzie a ja jako ten Polak ci w tym przeszkadzam,no jeśli tak myślisz no to ja osobiscie ci teraz oświadczam,że Śląsk Państwem nie będzie,bo Polacy są podzieleni aż nadto i to im wystarczy do życia w pełni,więcej podziałów nie potrzebujemy.
          ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Synek jakis ty se ksionzek naczytol ze myslisz zes taki wielki jest? Jeszcze niydowno nikomu se niy sniylo ze NRD zniknie.Pacz co se z niymi stalo.
          • erka-4 Re: do goroli z tego forum 27.05.12, 09:00
            socer-schlesier napisał:
            > Synek jakis ty se ksionzek naczytol ze myslisz zes taki wielki jest? Jeszcze ni
            > ydowno nikomu se niy sniylo ze NRD zniknie.Pacz co se z niymi stalo.

...no właśnie,dzięki Polakom i ich pokojowej rewolucji:

cytat:
            " Kto obalił komunizm w NRD? Niemcy? Polacy? A może Gorbaczow albo Reagan?

Wolfgang Templin:
            Wszystko zaczęło się w Gdańsku. Sierpień 1980 umożliwił wydarzenia roku 1989 w Polsce i innych krajach bloku wschodniego, w tym w NRD. Bardzo żałuję, że dyskusja w Niemczech zawęża się często do upadku muru berlińskiego. Dla nas było to oczywiście decydujące wydarzenie. Ale jest to tylko jedno z ogniw łańcucha pokojowej rewolucji."

swiat.newsweek.pl/templin--mur-berlinski-runal-dzieki-polakom-i-solidarnosci,42277,1,1.html
            • erka-4 p.s. "synek"... 27.05.12, 09:04
              ...swoje przeżył,"synek" swoje wie.
              • szwager_z_laband Re: p.s. "synek"... 27.05.12, 09:10
                chopeczku niy ucz ojca dzieci robic

wielas wtedy miou lot abo cos wtedy robiou?

konkretnie prosza.
                • socer-schlesier Macierewicz na tropie. 27.05.12, 09:17
                  erka-4 napisal:
                  ...swoje przeżył,"synek" swoje wie.
                  -------------------------------------------

To bydom jaja jak se kedys okarze ze Walynsa i SB razym to zrobiyli.
                  • erka-4 Re: Macierewicz na tropie. 27.05.12, 09:31
                    ...chyba,że STASI to załatwi.
                    • szwager_z_laband Re: Macierewicz na tropie. 29.05.12, 15:25
                      starczy tyn M. psychopata
                • erka-4 Re: p.s. "synek"... 27.05.12, 09:29
                  No tyle,że sił starczyło rowerem skoczyć z Falkenberga do Gerlitz i tam z rowu zdołać wyciągnąć Wartburga prawie nowego i wrócić nim do domu.
                  Zaznaczam,że nic nie ukradłem,wziąłem co do rowu wyrzucono,no i gdy wracałem do polskiego Falkenberga to wywiesiłem transparent na dachu tego niemieckiego Wartburga o takiej treści:
                  "niech żyje SOLIDARNOŚĆ polsko-niemiecka"
                  Dziś też takie należy wywieszać,by przypominać co treść tego słowa ze sobą niesie.
                  • artjomka Re: do Erki - p.s. "synek"... 27.05.12, 10:07
                    Jo ze wsi - bestosz mom pora pytan:
                    A co ejs zrobiou s tym kouym, na kerym ejs do tego pociepniontego ( a mozno ino tak zaparkowanego) Wartburga) zrobiou?
                    A skont ejs miou kluczyki to tego auta (mozno ukrot ejs wuascicielowi)?
                    Ot kedy to Falkenberg bou i jest polcki? (niy godom o polckij okupacji po 1945).
                    Wjysz jak sie pisze Görlitz (Goerlitz)?
                    Pyrsk!
                    Polcka Kargulym i zuodziejem silno!
                    • erka-4 Polcka Kargulym i zuodziejem silno! 27.05.12, 22:06
                      ...a Niemcy były i są WIELKIE.
                      A Falkenberg stał się niemiecki od chwili kupna przez Jaśnie Państwa Pucklerów w roku 1581.

"Przenieśmy się w czasie do roku 1599. Od ponad sześćdziesięciu lat nie żyje już ostatni Piast linii opolskiej, a Niemodlin jest w rękach rodu Pucklerów, którzy kupili okoliczne ziemie w 1581 roku, tworząc na nich pierwsze dziedziczne państwo stanowe. Mając za siedzibę dość skromny, jak na ich majętności, popiastowski zamek prowadzą jego obszerną przebudowę. Stawiają przy zamku wieżę bramną, a w jej wnętrzu kosztowny mechanizm zegarowy, wyposażony w dwa dzwony. Według przekazu (Walter Schelenz) dzwony odlano z działa zdobytego na jednej z wojen. Większy z dzwonów opatrzony zostaje inskrypcją w języku niemieckim:
                      „*GOT s WOLLE s FVR. FEVERS s BRUNST s VND s ANDERER s GEFAHR. DIESER s STADT. OBRIKEIT. VND. VNDERTHANEN s BEWAREN s DIESE. GLOCKEN. IST. GEGOSSEN. WORDEN. DEN. 24. SEPTEMBER. ANNO. 1599”, co przetłumaczyć można:
                      „*Boże zechciej od ognia nagłego i innych niebezpieczeństw to miasto, zwierzchność i poddanych uchronić tym dzwonem, odlanym dnia 24 września roku 1599”.
                      Mniejszy z kolei otrzymuje napis podobnej treści, lecz nieco krótszy:
                      "*GOT s WOLLE s FUR. FEVERS s BRUNST s VND s ANDERER s GEFAHR. DIESER s STADT. OBRIKEIT. VND. VNDERTHANEN s BEWAREN s 1599”,
                      „*Boże zechciej od ognia nagłego i innych niebezpieczeństw to miasto, zwierzchność i poddanych uchronić,1599”.

...a zatem w tym 1945 powrócił do rąk założycieli,natomiast to,że nijaki Jaśnie Pan niemiecki go kiedyś kupił od polskiego Piasta to akt tejże własności austriaski Adolf swym czynem przekreślił w imieniu tych niemieckich właścicieli.
                      No cóż,należało jakoś wyrównać straty wojenne,a przy okazji oddać to co za kolonię służyło.

www.niemodlin.org/index.php?id=360&L=0#c3850

akcja:
                      www.niemodlin.org/index.php?id=455&L=0
                      www.niemodlin.org/index.php?id=499&L=0
                      i reakcja:
                      www.niemodlin.org/index.php?id=387&L=0
                      p.s. Wartburg miał kluczyki w stacyjce no i był na chodzie,więc do Falkenberga dojechał przy użyciu siły koni mechanicznych.
                      • sloneczko1 Re: Polcka Kargulym i zuodziejem silno! 27.05.12, 22:19
                        ciekawe co byś godoł jakby Ci tak na przikład dom zabrali bo ktoś tam z gory mioł taki kaprys
                        • erka-4 Re: Polcka Kargulym i zuodziejem silno! 28.05.12, 07:36
                          sloneczko1 napisała:

> ciekawe co byś godoł jakby Ci tak na przikład dom zabrali bo ktoś tam z gory mi
                          > oł taki kaprys

...uśmiech miałbym na twarzy jak słoneczko na niebie błękitnym,bo cóż to jest dom ?
                          A ciekawe jakby to słoneczko świeciło,gdyby tak na oczach słoneczka jego ojca własnego pod murem tego domu rozwalili a słoneczko wywieżli w świat nieznany,daleki i wrogi a taki obraz pozostał w oczach mej matki,po wieki,no i dom spalony i stodoła,i stajnia także,a w nim niczemu winne konie,krowy i świnie.
                          I to nie jeden dom a cała wioska poszła z dymem,i nie ten jeden ojciec przeniósł się w tym dniu tragicznym na łono Abrahama.
                          • szwager_z_laband Re: Polcka Kargulym i zuodziejem silno! 28.05.12, 09:04
                            "800 tys. zł rodzina Smolińskich spod Nidzicy ma zapłacić Heinrichowi L. za 26-hektarowe gospodarstwo, które przejęła po nim 25 lat temu."
                            • erka-4 Re: Polcka Kargulym i zuodziejem silno! 29.05.12, 10:30
                              Śwagier,nie mieszaj do tego domu domów z roku 1945-ego,bo to jest inna sprawa.
                              Trudno się mówi za głupotę się płaci,a na głupiego jak zwykle wyszedł Polak,no bo któż to widział inwestować w nie swoje,ale są tam zameldowani i mogą mieszkac do śmierci,Niemiec może im skoczyć.
                              • artjomka Re: Polcka Kargulym i zuodziejem silno! 29.05.12, 10:54
                                erka-4 napisał:

> Śwagier,nie mieszaj do tego domu domów z roku 1945-ego,bo to jest inna sprawa.
                                > Trudno się mówi za głupotę się płaci,a na głupiego jak zwykle wyszedł Polak,no
                                > bo któż to widział inwestować w nie swoje,ale są tam zameldowani i mogą mieszka
                                > c do śmierci,Niemiec może im skoczyć

Co Ty erka znowu za ciemnote cisniesz?
                                W koncu jak okupant polski przyszedl, to argumentowal, ze…odzyskane…..odwiecznie polskie….i tak dalej.
                                Do tego wywalil prawowitych wlascicieli z ich domow – czy tego chcieli, czy nie! Potem pozwolil na wyszabrowanie “trofjejnego” – czy bylo to Kazkom i Jozkom potrzebne czy nie.
                                Tak wiec przygotowal do umacniania te tak zwane odwiecznie polskie …..Przyszli Kargule, to im o polskosci ciemnote cisl – by im oslodzic podroz z ich zaburzanskiego raju.
                                A teraz glupoty opowiadasz, ze nie inwestowali, bo nie wiedzieli. Oni nie wiedzieli co to jest dbac o wlasne – bo tego sie nigdzie i ingdy nie uczyli.
                                Taka byla prawda!
                                Pozdro!
                                Polska Kargulem silna!
                                • erka-4 co do tych domów... 29.05.12, 11:19
                                  ...z 1945-tego inwestowanie w nie nie przynosi problemu temu polskimu inwestorowi bo zostało to uregulowane dokładnie i ostatecznie:

— przestrzegają wzajemnie suwerennej równości, integralności terytorialnej, nietykalności granic, niezawisłości politycznej oraz zasady zakazującej użycia siły lub groźby jej użycia,

Jeśli masz jakieś obiekcje to zmień sobie ten Traktat:
                                  pl.wikisource.org/wiki/Traktat_mi%C4%99dzy_Rzecz%C4%85pospolit%C4%85_Polsk%C4%85_a_Republik%C4%85_Federaln%C4%85_Niemiec_o_dobrym_s%C4%85siedztwie_i_przyjaznej_wsp%C3%B3%C5%82pracy_z_17.06.1991_r.
                                  • szwager_z_laband Re: co do tych domów... 29.05.12, 15:26
                                    te erka ciebie sie najwidoczniyj "inwestowac" z "dewasdtowac" myli.
                          • sloneczko1 Re: Polcka Kargulym i zuodziejem silno! 28.05.12, 22:09
                            erka-4 napisał:

> sloneczko1 napisała:
                            >
                            > > ciekawe co byś godoł jakby Ci tak na przikład dom zabrali bo ktoś tam z g
                            > ory mi
                            > > oł taki kaprys

>
                            > ...uśmiech miałbym na twarzy jak słoneczko na niebie błękitnym,bo cóż to jest d
                            > om ?
                            > A ciekawe jakby to słoneczko świeciło,gdyby tak na oczach słoneczka jego ojca w
                            > łasnego pod murem tego domu rozwalili a słoneczko wywieżli w świat nieznany,dal
                            > eki i wrogi a taki obraz pozostał w oczach mej matki,po wieki,no i dom spalony
                            > i stodoła,i stajnia także,a w nim niczemu winne konie,krowy i świnie.
                            > I to nie jeden dom a cała wioska poszła z dymem,i nie ten jeden ojciec przeniós
                            > ł się w tym dniu tragicznym na łono Abrahama.

niy wiym jakby świyciyło
                            to cza najpiyrw przeżyc'
                            • erka-4 największemu wrogowi... 29.05.12, 09:51
                              ...nie życzę tego,módlmy się zatem wspólnie,byśmy nie musieli tego sprawdzać na własnej skórze.
                              I niech słoneczko świeci i uśmiecha się do ludzi po wsze wieki.
            • berncik Re: do goroli z tego forum 27.05.12, 11:09
              erka-4 napisał:

> [i]socer-schlesier napisał:
              > > Synek jakis ty se ksionzek naczytol
              > [i]" Kto obalił komunizm w NRD? Niemcy? Polacy? A może Gorbaczow albo Reagan?
              >
              > Wszystko zaczęło się w Gdańsku. Sierpień 1980 umożliwił wydarzenia roku
              > 1989 w Polsce i innych krajach bloku wschodniego, w tym w NRD. Bardzo żałuję,
              > że dyskusja w Niemczech zawęża się często do upadku muru berlińskiego.

Jo bych powiedziou Ze tak samo soker jak i erka se mylom.Soker godo ze se zodnymu nie sniouo ze DDR zniknie a Erka godo ze to Solidarnosc i Walesa.
              Tak po prowdzie byli ludzie, co jo im nie chciou wiezyc jok godali, czekej za 50 lot se Niemcy polonczom i to bouo umowione Rusy ze USA. Skont te stare chopy to prziniesli nie wia przipuszczom ze zniewoli Amerykanskiej i Angelskiej.
              • berncik Re: do goroli z tego forum 27.05.12, 16:16
                erka:To je jeszcze jedyn ze tych przyslowiowych zygarkow co Gorole zepsuli:
                Unijny prezent rdzewieje w magazynie Bumaru-Łabędy
                gliwice.gazeta.pl/gazetagliwice/1,95519,10710454,Unijny_prezent_rdzewieje_w_magazynie_Bumaru_Labedy.html
                • erka-4 Re: do goroli z tego forum 27.05.12, 22:20
                  Jako zwolennik demokracji nie winienem tak mówić ale niektórych co są w Polsce u władzy winno się wysłać na białe niedżwiedzie,żeby się tam uczyli jak umiejętnie korzystac z unijnych dotacji.
                  A może całą tę władzę należy wymienić na inną tylko jaką ? A może obcym władzę oddać,przykładowo Niemcom,a może to nie jest konieczne bo oni i tak rządzą z ukrycia.
                  A więc tak spytam,czy to wszystko jest winą Polaków,po co komuś dawać zegarek szwajcarski skoro jemu wystarcza słoneczny.
                  • keniata Re: do goroli z tego forum 27.05.12, 22:29
                    erka-4 napisał:

> Jako zwolennik demokracji nie winienem tak mówić ale niektórych co są w Polsce
                    > u władzy winno się wysłać na białe niedżwiedzie,żeby się tam uczyli jak umiejęt
                    > nie korzystac z unijnych dotacji.
                    > A może całą tę władzę należy wymienić na inną tylko jaką ? A może obcym władzę
                    > oddać,przykładowo Niemcom,a może to nie jest konieczne bo oni i tak rządzą z uk
                    > rycia.
                    > A więc tak spytam,czy to wszystko jest winą Polaków,po co komuś dawać zegarek s
                    > zwajcarski skoro jemu wystarcza słoneczny.
                    Ugodowy sie jakos Erka robisz.Juz tak zle z Wami?I w temacie winy tez jakos Cie oswieca...Starzejesz sie, albo to tylko ludzki strach?
                    • erka-4 Re: do goroli z tego forum 28.05.12, 08:13
                      keniata napisał:
                      Ugodowy sie jakos Erka robisz.Juz tak zle z Wami?I w temacie winy tez jakos Cie oswieca...Starzejesz sie, albo to tylko ludzki strach?

...nic z tych rzeczy,słabo mnię znasz.
                      Za stary jestem,żebym się przestraszył a młody na tyle,żeby realnie patrzeć na otoczenie,ślepym bym musiał być abym nie widział,że Niemcy odbudowują swą mocarstwową pozycję,a robią to dzięki tym,którzy ich otaczają,lecz nie to mnie martwi,bo mocarstwa mają swą wrodzoną prawidłowość,przychodzą i w niebyt odchodzą z czasem,bardziej martwi mnię to,że wielu Polaków robi się sama lub daje się z siebie robić idiotę,i to jest powód mej troski.
                      Powiem ci cicho i na ucho,i nie powtarzaj nikomu,że są już tacy Polacy co mówią,że nie Niemcy winni byli wywołania wojny i tych wszystkich nieszczęść na całym Świecie z tą wojną związaną,że należało pokornie podnieść rąsie do góry i robić to co nadczłowiek nakazał,no bo w końcu wyszło i tak co być miało.
                      A więc obserwuję,że odzywa się w niektórych Polakach mentalność niewolnika,żle będzie jeśli się okaże chorobą zarażliwą,no ale ty masz powód do zadowolenia,a więc ciesz się,lecz nie rozgłaszaj powodu swej uciechy,bo jak się Poloki dowiedzą,że ty się cieszysz to mogą się zmienić z niewolnika w wojownika.
                      No bo tacy są Polacy,i trudno mieć do nich pretensje o to,skoro pomiędzy dwoma ścianami żyją i odbijają się raz od jednej lub od drugiej,a to ma wpływ na tę ich mentalność.
                      • szwager_z_laband Re: do goroli z tego forum 28.05.12, 08:44
                        som tysz tacy Polacy kerzy miyszkajom w poniymieckich domach na poniymieckyj ziymi i twierdzom ze im sie to nalezy.
                        • erka-4 oczywiście... 29.05.12, 09:43
                          ...a w ilu to państwach przykładowo afrykańskich koloniści europejscy domostwa swe pobudowali i musieli je opuścić,bo prawowity właściciel ziemi upomniał się o te swe ziemię.
                          A zatem ziemia wróciła do właściciela wraz z tym co na niej i pod nią,nie wspominając już o tym,że było to także formą odszkodowań wojennych,czyli co pozostało na tej ziemi,czego Wielki Brat ze wschodu do siebie wcześniej nie zabrał,a brał co mu w łapy wpadło.
                          • keniata Re: oczywiście... 29.05.12, 11:02
                            erka-4 napisał:

> ...a w ilu to państwach przykładowo afrykańskich koloniści europejscy domostwa
                            > swe pobudowali i musieli je opuścić,bo prawowity właściciel ziemi upomniał się
                            > o te swe ziemię.
                            > A zatem ziemia wróciła do właściciela wraz z tym co na niej i pod nią,nie wspom
                            > inając już o tym,że było to także formą odszkodowań wojennych,czyli co pozostał
                            > o na tej ziemi,czego Wielki Brat ze wschodu do siebie wcześniej nie zabrał,a br
                            > ał co mu w łapy wpadło.
                            Zapominasz ze to Wy , Polacy tymi kolonistami jestescie, co to nam kaganek oswiaty przyniesli.Tak nas to oswieciolo ze 1000 kilometrow dalej sie znalezlismy.Anglicy juz raz uslyszeli "Opuscic Indie".Tylko im bylo gdzie wrocic.A na Ukrainie Polskich Panow tez nie chca...A na Slasku uswiadomionych tubylcow przybywa....Oczka im sie otwieraja...Wodeczka sie oglupic nie daja...Nieposluszni wobec Ojczyzny sie robia, mysli jakies takie maja...Oj panie dobrodzieju...
                            • erka-4 zapomniałeś o tym... 29.05.12, 11:33
                              ...kto to jest Polak,a jest to także Slonzok,bo i on wszedł w skład tego narodu kiedy on się tworzył na polskiej ziemi,Slonzok nie może być Niemcem skoro jest Słowianinem jedynie.
                              A pozatem czy to dziś ma jakieś znaczenie skoro mamy być Europejczykami,a więc jeśli nie znasz języka europejskiego to ucz się angielskiego.
                              • berncik Re: zapomniałeś o tym... 29.05.12, 13:38
                                erka-4 napisał:

> ...kto to jest Polak,a jest to także Slonzok,bo i on wszedł w skład tego narodu
                                > kiedy on się tworzył na polskiej ziemi,Slonzok nie może być Niemcem skoro jest
                                > Słowianinem jedynie.
                                > A pozatem czy to dziś ma jakieś znaczenie skoro mamy być Europejczykami,a więc
                                > jeśli nie znasz języka europejskiego to ucz się angielskiego.

erka :Niy fulej ,bo pierdolisz 3 po 3 a to se ani kupy ani dupy nie trzymo.jak to wedug ciebie nie mo znaczenia to se wynos tam skont zes prziszou tz.za Brynica.
                                • kubiss Re: zapomniałeś o tym... 29.05.12, 14:21
                                  berncik napisal:
                                  > erka :Niy fulej ,bo pierdolisz 3 po 3 a to se ani kupy ani dupy nie trzymo.jak
                                  > to wedug ciebie nie mo znaczenia to se wynos tam skont zes prziszou tz.za Bryni
                                  > ca.
                                  Dziadzia !
                                  nerwy ci puszczaja ?
                                  Zamiast przeklinac i sie denerwowac wez laske i idz na spacer .
                                  Mota tam w Gutersloh wybrukowane zentrum z kawiarenkami .
                                  Siadz se w jednej z nich zamow cos najtanszego na twoje mozliwosci
                                  i pooddychaj gleboko to ci szybko zuosc minie .

Parsk
                                  • szwager_z_laband Re: zapomniałeś o tym... 29.05.12, 15:32
                                    padou jedyn gorol co prosiou Niymcow o hilfa.
                                • erka-4 oj bercik,bercik... 29.05.12, 18:51
                                  erka :Niy fulej ,bo pierdolisz 3 po 3 a to se ani kupy ani dupy nie trzymo.jak
                                  > to wedug ciebie nie mo znaczenia to se wynos tam skont zes prziszou tz.za Bryni
                                  > ca.

...z takimi poglądami to ja nie jestem pewien,że ty możesz zostać Europejczykiem,twój rozwój zatrzymał się w gdzieś w XVIII wieku.
                                  Strach cię obleciał bo uczyć się trzeba,języka obcego skoro się pragnie dorównać do szeregu.
                                  Ja bym ci tak radził jako bratu slonskiemu,zamiast uczyć się tego nowego języka slonskiego,to lepiej wyjdziesz na tym europejskim,no bo kto zna ten język slonski ? ,ja osobiście nie znam takiego choć od urodzenia pośród Slonzoków żyję.
                                  • berncik Re: oj bercik,bercik... 29.05.12, 20:23
                                    Jo bou prawie ze we cauyj europie i we USA i wszyndzie zech se dogodou a z tobom i z jeszcze jednym nie idzie ,boscie som odporni na wiedza i do waszych muzgow nic nie dociero .My Wom sam wszyscy piszymy a wy ino swoje i nom dowocie dobre rady i roskazujecie co momy robic .
                                    Jakim prawym ty nom cos chcesz dorodzac ?albo rozkazujesz ?Gorole nie majom nom nic do dorodzanio.Najpierw zescie ich wypedzili ze swojej slonskiej ojczyzny a teraz chcecie nom dorodzac.
                                    • erka-4 oj bercik,bercik... 30.05.12, 07:41
                                      ...ty dalej swoje,uparty jesteś jak osioł w polskiej stodole.