Dodaj do ulubionych

legitymacja pilota

18.03.07, 16:16
Właśnie udało mi się zdać egzamin na pilota wycieczek :)
Wiec teraz pozostało mi już tylko wyrobienie legitymacji, w zwiazku z tym mam
pytanie, macie moze link do tego jak powinien wygladac wniosek i ile czasu
czeka sie na legitymacje??? Wszystkie juz dokumenty zanosi sie do Urzedu
Marszalkowskiego?
Obserwuj wątek
    • poliglo Re: legitymacja pilota 18.03.07, 16:45
      jestem raczej pewna, że formularz/wniosek o wydanie legitymacji dostałam drogą
      pocztową wraz z zaświadczeniem o zdaniu egzaminu. To na pewno miałaś wyjaśnione
      na kursie. Badanie lekarskie, zaświadczenie o zdaniu egzaminu, zdjęcia, to chyba
      wszystko. Płacisz 50 zł i czekasz od tygodnia do miesiąca. Ja dostałam po
      tygodniu, bo już miałam ustalony termin wycieczki, więc Pani się pospieszyła. Ja
      jeszcze znaczki skarbowe musiałam kupić. Jak masz dokument poświadczający język,
      to też kopię tego dokumentu składasz od razu, Pani w UM może Ci poświadczyć
      zgodnośc z orginałem, wtedy dużo taniej kosztuje niż u notariusza.
      • magdaaaaaa11 Re: legitymacja pilota 18.03.07, 17:01
        Niestety bylam na tak niekompetentnym kursie ze o niczym nas nie poinformowano :
        ( Wiec powinnam dostac teraz droga pocztowa zaswiatczenie ze zdalam egzamin???
        Przepraszam ze zadaje tak banalne pytania ale nas nikt nie poinformowal o tak
        oczywistych sprawach.
        • poliglo Re: legitymacja pilota 18.03.07, 17:12
          to nic, zdarza się, pozdrawiam:)
      • diabelski_tuzin Re: legitymacja pilota 19.03.07, 16:26
        Witam,
        jako ten, który musiał trochę powalczyć o wpis dwu języków do legitymacji,
        kilka rad. Nie radzę dawać oryginału kwitu ze znajomością języka. Odpis nie
        musi być, wbrew twierdzeniom urzędników, sporządzony przez notariusza,
        wystarczy uwierzytelnienie przez jakikolwiek urząd (miejski, gminny, starostwo -
        taniej! A najtaniej to oryginał do wglądu w Urzędzie Marszałkowskim i ksero
        dla nich, wtedy tylko koszt kserokopii. Potwierdzenie znajomości języka w
        legitymacji to forma zaświadczenia, a "...zaświadczenie powinno być wydane bez
        zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie siedmiu dni..." - art. 217 §
        3 Kodeksu postępowania administracyjnego (Kpa). Natomiast nadanie uprawnień
        pilota wycieczek to decyzja, a "...załatwienie sprawy wymagającej postępowania
        wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca..." - art. 35
        § 3 Kpa. Jest to jednak termin maksymalny, bowiem ogólna zasada mówi,
        iż "...organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać sprawy bez
        zbędnej zwłoki..." - art. 35 § 1 Kpa. Marszałek może skracać te terminy w
        konkretnych sprawach! W razie przekroczenia terminów, a jest to częsta
        przypadłość polskich urzędów, zachęcam do korzystania z przepisu art. 37 Kpa i
        kierowania zażalenia na bezczynność organu, tj. Marszałka Województwa (bo to w
        jego imieniu działa urzędnik) do Ministra Gospodarki. Podkreślam: zażalenia na
        bezczynność organu, a nie skargi - jest to ważne, bo sami urzędnicy nie
        rozróżniają tych form, a zażalenie daje nam znacznie szersze możliwości. W
        zażaleniu należy wnosić o wyjaśnienie przyczyn, wskazania winnych bezczynności
        i podjęcie środków zapobiegających w przyszłości naruszeniom terminów. Kilka
        uwzględnionych zażaleń na bezczynność to dla urzędnika potężny bodziec! Nie
        bójmy się, jeśli nawet nam nie pomoże, to pomoże innym w przyszłości. I
        pamiętajmy, że słowo "administracja" ma to samo pochodzenie, co "ministrant" i
        oznacza: do służenia. Nam.
        A w ogóle to życzę narybkowi pilockiego fachu, by bez problemów ze strony
        urzędów wkroczył na tę niełatwą działkę.
        Powodzenia 13
        • aaga Re: diabelski_tuzin 16.06.07, 22:02
          wow..!
          jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy :-)
          Ale o to w gruncie rzeczy chodzi - przepisy są dla ludzi, a nie odwrotnie
          pozdrawiam :-)
    • a.bierowiec Re: legitymacja pilota 18.03.07, 16:45
      Wniosek powinnaś zabrać z urzędu marszałkowskiego gdzie zdawałaś egzamin. Ja po
      złożeniu wniosku czekałam miesiąc na odbiór legitymacji i identyfikatora.
      Przesyłam link z Krakowa ale wszędzie przepisy są te same więc i dokumenty też.

www.wrotamalopolski.pl/root_BIP/BIP_w_Malopolsce/root_UM/przedmiotowe/Turystyka/Gdzie+i+jak+zalatwic+sprawe/upr_pilot_przewod.htm

pozdrawiam
      • poliglo Re: legitymacja pilota 18.03.07, 16:51
        no tak, procedura może się odrobinę róznić w różnych województwach. długośc
        oczekiwania zależy pewnie od dobrej woli pani urzędniczki, zawsze można poprosić
        o przyspieszenie, jak powiesz, że wyjeżdżasz. U nas trzeba było poczekać kilka
        dni, aż pocztą przyjdzie zaświadczenie o zdaniu egzaminu razem z wnioskiem.
        Potem na legitkę czekałam niecały tydzień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka