Dodaj do ulubionych

Ślązacy chcą przepytać GUS ze spisu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 12:03
Krąg moich bliższych znajomych to około 30 osób, z tej liczby tylko do jednej trafił rachmistrz. Prawie wszyscy chcieli zadeklarować narodowość Śląską, no ale nikt ich o nic nie zapytał. Ten spis to jakaś groteska.
Obserwuj wątek
    • bopos Re: Ślązacy chcą przepytać GUS ze spisu 10.04.12, 12:15
      Bernard napisał(a):
      > Krąg moich bliższych znajomych to około 30 osób, z tej liczby tylko do jednej t
      > rafił rachmistrz. Prawie wszyscy chcieli zadeklarować narodowość Śląską, no ale
      > nikt ich o nic nie zapytał. Ten spis to jakaś groteska.
      ---
      Niestety masz rację. Spójrz ile jest takich jak Twoja obserwacji na całym Śląsku.
      Ja się 'samospisałem' internetowo ale cholera wie, czy to uwzględniono. Szef GUS powiedział, że nie...
    • Gość: elem Re: Ślązacy chcą przepytać GUS ze spisu IP: *.piekary.net 10.04.12, 12:20
      spokojnie - powiedzmy że krąg moich znajomych w zbliżonej liczbie też nie był odwiedzany przez ankieterów. U mnie też nie był ankietera. Natomiast większość z nas jako narodowość zadeklarowałaby polską. Znam też kilka osób deklarujących śląską - ale w przytłaczającej większości to tacy ludzie którzy nie potrafią powiedzieć dlaczego, poza buntem przeciwko władzuchny. Niestety - takie mamy elity polityczne, takie wygenerowaliśmy też na Śląsku i teraz cierpimy. Nic tu nie da zmiana deklarowanej narodowości skoro góru narodowców - Ślązaków jest oszołomem co udowadnia na każdym kroku. To taki sam demagog i populista jak cała reszta. To system jest chory .
      • Gość: Paulek Re: Ślązacy chcą przepytać GUS ze spisu IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.12, 12:52
        Jakos w ogóle nie trafiles tematu. Tu sie dyskutuje o metodologii, a nie ocenia wyników lub motywacje poszczególnych "respondentów" (czy "optantów").
      • Gość: Mikołaj Re: Ślązacy chcą przepytać GUS ze spisu IP: *.multimo.pl 10.04.12, 14:20
        Przy zastosowanej przez GUS metodologii wyniki są zakłócone na korzyść większości.
      • Gość: Pudelek Re: Ślązacy chcą przepytać GUS ze spisu IP: *.252.48.38.internetia.net.pl 10.04.12, 17:22
        podobnie jak większość Polaków nie potrafiłaby powiedzieć, dlaczego są Polakami. "No jak to? Bo jestem Polakiem! Bo moi rodzice byli..." itp.. Nie rozumiem dlaczego Ślązacy mają tłumaczyć się czemu są Ślązakami - jestem nim, moi rodzice też byli Ślązakami, więc odpowiedź jest oczywista.
    • Gość: slonzok a mnie sie niepodoba wycieranie sobie gęb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.12, 12:25
      Slązakami przez redakcję..
      ps. trzeba było wybrac mniej zamordystycznych rzad a tak to was w uja robio jak chco:)))
    • Gość: Paulek Ślązacy chcą przepytać GUS ze spisu IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.12, 12:50
      że 809 tys. osób zadeklarowało narodowość śląską. Przy czym jako jedyną narodowość śląską wskazało 362 tys. osób, a kolejne 415 tys. osób połączyło ją z narodowością polską. Ważne jest też to, że aż 418 tys. osób narodowość

Musze przyznac, ze ja osobiscie juz tego (liczb - "wobec" siebie) nie kapuje.
      No ale ja ciemny blondyn jestem, hi hi.
    • firiduri Ślązacy chcą przepytać GUS ze spisu 10.04.12, 13:31
      Do mnie też ankieter nie przyszedł, a chciałem zadeklarować, że jestem Polakiem. No i teraz gubię się w domysłach.
      • Gość: olo Re: Ślązacy chcą przepytać GUS ze spisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 16:17
        Do mnie też ankieter nie przyszedł, a chciałem zadeklarować, że jestem Polakiem. No i teraz gubię się w domysłach. <<<< spisales sie prze internet wiec po co odstawiasz szopke?
    • Gość: megutek Re: Ślązacy chcą przepytać GUS ze spisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 13:39
      a ja nie spodziewalam sie rachmistrza i dlatego tez wypelnilam ankiete on-line.... ale dzis nie wiem czy byly one barne pod uwage, bo dochodza do mnie sprzeczne info....... wszyscy maja wiele pytan a jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie o te pieniadze, ktore wydane zostaly na ten spis..... a ktorego chyba nie bylo, bo ja nie znam osobiscie zadnej osby, ktora by rachmistrza goscila w domu...... ktos wogole chodzil po domach????? i ile to kosztowelo ????? przeciez my jestesmy tacy bogaci, ze te miliony to pryszcz....:( ot cala Polska.... dlatego tez slaska narodowosc mam....:)
    • pacynka0258 Co za pierdoły 10.04.12, 13:55
      jest nas tyle i to wystarczy
      • koya Re: Co za pierdoły 10.04.12, 14:04
        Wystarczy do czego ?
    • Gość: r RAŚ IP: *.v-net.com.pl 10.04.12, 15:24
      Odwiedzono co 1000 dom, a potem obliczono średnią z dokładnością do 1000 osób.
      1 spisany Eskimos = 1000 mieszkających w RP Eskomosów.

RAŚowi zależało szczególnie i miał swoich rachmistrzów, którzy zachęcali do podawania narodowości śląskiej.
      Osoby chcące zadeklarować narodowość śląską były bardziej zmobilizowane niż inne, dlatego też częściej podawały swoją narodowość przez internet.

RAŚ powinien być zadowolony, bo liczba osób deklarujących narodowość śląską obliczana statystycznie jest więc raczej nadreprezentowana (dzięki tej wzmożonej aktywności). No ale RAŚ nie byłby RAŚem, gdyby nie narzekał (delikatnie mowiąc).
      • Gość: Pudelek Re: RAŚ IP: *.252.48.38.internetia.net.pl 10.04.12, 17:24
        jeżeli osoby chcące deklarować narodowość polską były mniej zmobilizowane i im na spisaniu się, choćby przez internet, nie zależało - to tylko świadczy o polskiej narodowości, której przedstawiciele mają gdzieś czy zostaną spisani jako jej członkowie czy nie
        • Gość: r Re: RAŚ IP: *.v-net.com.pl 10.04.12, 17:30
          Tak, to świadczy o tym, że Polska jest niepodważalna.

Jest oczywista i niepotrzebuje deklaracji ;)
          • Gość: Pudelek Re: RAŚ IP: *.252.48.38.internetia.net.pl 10.04.12, 17:32
            bardziej prawdopodobne, że ludziom zwyczajnie wstyd przyznać się, że są Polakami
            • Gość: ... Re: RAŚ IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.12, 18:08
              Z całą pewnością pacjent szpitala psychiatrycznego mógłby wpaść na pomysł, że jest mu wstyd przyznać się do własnej narodowości. Czy ktoś jeszcze?
              Zjawisko takie (nieidentyfikowania się z własną narodowością) w Europie występowało dotąd w pewnym stopniu jedynie wśród Niemców (niektórych), z uwagi na obciążenia związane z przeszłością hitlerowską (ludobójstwo, obozy zagłady...)
              Natomiast większości (450 tys. na 809 tys.) osób narodowości śląskiej nie było wstyd się przyznać w tegorocznym spisie, że są zarazem Polakami.
              • Gość: +++++++ Re: RAŚ IP: *.static.sitel.net.pl 10.04.12, 18:46
                Ten psychiatryk,reakcja...to skąd wiesz?
    • firiduri Ślązacy chcą przepytać GUS ze spisu 10.04.12, 16:50
      RAŚ powinien skupić swoją uwagę na policzeniu kiboli Ruchu Chorzów, bo to z nich rekrutuje się elektorat Jerzego Gorzelika.
      • Gość: pis_na_kaczki Re: Ślązacy chcą przepytać GUS ze spisu IP: *.play-internet.pl 10.04.12, 18:55
        firiduri...kaczy pępku, policz swoich , zacznij od siebie....

www.money.pl/forum/pis-flirtowal-z-kibolami-kaczynski-chce-procesu-z-tuskiem-t3004227.html
    • Gość: Paulek Ślązacy chcą przepytać GUS ze spisu IP: 213.139.155.* 11.04.12, 15:57
      opole.gazeta.pl/opole/1,35114,11513252,Henryk_Kroll__Wyniki_spisu_sa_fatalne_i_o_tym_trzeba.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka