Dodaj do ulubionych

Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyteln...

IP: *.ngm.net.pl 24.04.12, 17:39
tyle co wszechmogąca policyja zrobiła - to każdy przeciętny kowalski by to lepiej i szybciej ogarnął- oni nigdy nie maja sobie nic do zarzucenia - taka nacja - panstwo w panstwie
Obserwuj wątek
    • Gość: jan Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyteln... IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.12, 17:41
      Oczywiscie, natychmiast po telefonie powinien zjawic sie helikopter i zabrac Jasnie Pana do domu. Od czego w koncu jest policja?
      • globalneocipienie Re: Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyte 24.04.12, 19:31
        Na codzień nie cierpię spotykać takich ludzi jak autor listu do GW, bo potrafią zrobić awanturę z powodu źle zapiętego krawata, ale w tym przypadku mamy do czynienia z pożytecznym idiotyzmem, bo na głównej stronie gazety robi się głośno, więc może wreszcie zrobią coś z tym odcinkiem.

Gość portalu: jan napisał(a):

> Oczywiscie, natychmiast po telefonie powinien zjawic sie helikopter i zabrac Ja
        > snie Pana do domu. Od czego w koncu jest policja?
        • bahn Re: Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyte 24.04.12, 20:14
          Ale co mają "zrobić z tym odcinkiem"? Jedyne co, to można go poszerzyć o kolejne pasy wydając na to niebotyczną kasę i liczyć, że ludzie będą w stanie z tego korzystać i jechać normalnie, a nie 150 km/h prawie przez miasto "bo droga szeroka". Niestety, natężenie ruchu jest tam ogromne, każdy chce jechać samochodem, więc i następstwa wypadków drogowych są takie, a nie inne.
      • Gość: Arragorrn Re: Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyte IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.12, 21:16
        Bezsensowna odpowiedź. Też stałem w tym korku. Policja blokowała wyjazd z A4 na Bielsko ale przed węzłem Murckowska nie było żadnego patrolu, żadnego kierowania ruchem, żadnej informacji. A wystarczyły trzy kompetentne patrole by to wszystko wypuścić na A4 zamiast stać 3 godziny w korku. To policja mogła zapewnić ale nie sprostała. Natomiast z szaloną rozkoszą wydje kilkadziesią tysięcy na sprzęt, który pozwoli śledzić z 3 km czy jadę w pasach - na tym może zarobić. Rozładować sytuację awaryjną jest trudniej - trzeba pomyśleć.
    • tanebo Re: Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyte 24.04.12, 18:12
      Dla chcącego... Można było zablokować zjazd z A4 na Bielsko, w Katowicach zrobić nakaz zjazdu z Pszczyńskiej na A4. Na południe z Katowic prowadzą 3 drogi. Kierowcy mogli jechać jeszcze Kościuszki lub Wschodnią obwodnicą GOP. W ostateczności można było zrobić nakaz zjazdu na 73 Pułku. Da się?
      • Gość: zakk Ach znów ten defetyzm IP: *.mtvk.pl 24.04.12, 18:24
        Przecież jest nowoczesnie i po europejsku. Wyobraź sobie gdyby Kaczor rządził. Wyjechałbyś stamtąd na drugi dzień
        • tanebo Re: Ach znów ten defetyzm 24.04.12, 18:43
          No to ja wiem. Że to wina Tuska. To on rozpylił tam mgłę helową i spowodował wypadek. Bo chciał ubliżyć prawdziwym polakom.
      • Gość: gość Re: Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyte IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 24.04.12, 18:47
        tylko po co? żeby stać gdzie indziej w korku?
        wiesz , kiedyś stałem w korku ponad pięć godzin, spowodowało go jedno auto. prawie wszyscy stali grzecznie , a paru polskich i słowackich cwaniaków przepychających się poboczami pacyfikowała policja. dziwnym trafem nikt nie miał do policji wontów za całe zamieszanie - ba! jedyny do kogo, ktokolwiek miał o coś żal to był kierowca busa -ukrainiec, który spowodował całe zamieszanie bo nie chciało mu się zwolnić do 70 na autostradzie i doszło do wypadku. tylko to nie było w polsce , tylko między wiedniem a bratysławą .
        • tanebo Re: Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyte 24.04.12, 18:58
          Ja akurat w korkach nie stoję. Wolę pociąg. Ale znajomi dzwonili z pytaniami czy gdzieś w okolicy Giszowca nie ma wody bo chłodnice im się gotują. Dla mnie osobiści zamiast Katowic może być jezioro. Będzie przynajmniej ładniej. Jednak mimo wszystko władze miasta mogłyby pomyśleć nad związaniem południa z "aglomeracją".
          • globalneocipienie ty masz jezioro zamiast mózgu 24.04.12, 19:22
            To masz głupich znajomych, bo wszyscy w tym korku wyłączyli samochody i nikomu nic się nie gotowało. Lepiej, żeby twoi znajomi jeździli z tobą koleją.
            A jeśli chodzi o twoje hasło, że zamiast Katowic może być jezioro to od razu odpowiadam, że jezioro to ty masz zamiast mózgu. Infrastruktura jest w tym mieście, podobnie jak na Śląsku, najlepsza w Polsce, a zaplanowana była i częściowo zrealizowana jeszcze przez Niemców przed 1920 rokiem. Zawsze mnie to ciekawi, że Niemcy potrafili i potrafią dobrze mówić o śląskich miastach, a Polacy od powstań aż do dzisiaj czują jakieś obrzydzenie, czego jesteś najlepszym przykładem. Jeśli coś nie działa dobrze na śląskich drogach to tylko i wyłącznie przez polską obsługę, bo pruskie plany były ok. Oczywiście pozostała część Polski, w tym pewnie twoja wioska, nie miała żadnych planów, co czuć do dziś jeżdżąc po tych pseudo drogach na wschód od Przemszy i Wielkopolski.

tanebo napisał:

> Ja akurat w korkach nie stoję. Wolę pociąg. Ale znajomi dzwonili z pytaniami cz
            > y gdzieś w okolicy Giszowca nie ma wody bo chłodnice im się gotują. Dla mnie os
            > obiści zamiast Katowic może być jezioro. Będzie przynajmniej ładniej. Jednak mi
            > mo wszystko władze miasta mogłyby pomyśleć nad związaniem południa z "aglomerac
            > ją".

• tanebo Re: ty masz jezioro zamiast mózgu 24.04.12, 19:32
              No baaa. Moje miast zostało zbudowane na planach łudząco podobnych do projektów z czasów Speera. Nie twierdzę że Polacy skopiowali niemieckie plany. Ot każdy kwadrat jest taki sam. Dziwi mnie jedno. Dlaczego na tych wspaniałych drogach nie można zlikwidować wąskich gardeł? Jednym z nich jest właśnie Giszowiec. Nie wiem czy to jeszcze funkcjonuje, ale kiedyś Pszczyńską zwężono do jednego pasa bo Giszowianie nie byli w stanie wyjechać na Katowice. Skutkiem czego korki w godzinach szczytu sięgały górki Murckowskiej. Czy naprawdę nie można skomunikować Giszowca z Katowicami od strony A4?
              • Gość: gość Re: ty masz jezioro zamiast mózgu IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 24.04.12, 21:52
                orientuj się! najpierw trzeba było wybudować węzeł .....kolejną rzeczą będzie przebudowa odcinka giszowieckiego wraz z poszerzeniem wiaduktu. ale prawda jest takak , że jadąc 70 ( a tyle tam jest) trudno spowodować wypadek, ale jest to możliwe. tylko kto goniąc do domu do tych , tamtych czy bielska przejmuje się ograniczeniami ? widzisz , znam kilka miejsc , gdzie zwężenie pozwoliło rozładować korki. a że wolisz pociąg czy jezioro? nikt ci nie broni - ale też nie jesteś pępkiem świata!
                • tanebo Re: ty masz jezioro zamiast mózgu 24.04.12, 22:01
                  Ogólnie na odcinku skrzyżowanie z A4 - światła w Giszowcu jest sieczka. Najpierw korek czekających na światła na 73 Pułku. Potem przystanek i autobusy. Potem z kolei z lewej czekający na zielone w lewo. A jeszcze przejście ze światłami. Na trasie po której jedzie może ze 20 tys aut na dobę. Po jednopasmówce. I tak dobrze że w dołku postawili płot i tuziemcy już nie przebiegają między autami.
                  • Gość: swoboda_t Re: ty masz jezioro zamiast mózgu IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.12, 22:52
                    Po Katowicach jeździ się rozkosznie porównując to z innymi dużymi miastami w PL. A jak "południowcom" tak doskwiera odcinek przy Giszu to nie widzę problemu, niech się Tychy, Pszczyna, Bielsko itd. zrzucą na przebudowę ;) Katowiczanom (raptem parę osób z Gisza, Kosty i Murcek) ona mało potrzebna, są w mieście pilniejsze wydatki.
                    • tanebo Re: ty masz jezioro zamiast mózgu 25.04.12, 05:39
                      A ha! To na tym polega budowa aglomeracji "Wielkich Katowic"? Dawaj kasę, a jeśli chcesz przekonać się na co ją wydajemy to spierd... albo kup bilet?
    • Gość: Łobuz Szanowny Panie Pytel IP: *.waldex.net 24.04.12, 19:09
      Z całym szacunkiem, ale nie odpowiada Pan na zadane przez czytelnika pytania.
      Bardzo proszę aby Pan odpowiedział na zadane pytania a GW proszę o przypilnowanie tego.
      • globalneocipienie Re: Szanowny Panie Pytel 24.04.12, 19:26
        A ja bym zadał jeszcze pytanie, kiedy zlikwidowana zostanie sygnalizacja na Giszowcu przez którą są korki na dk między 15 a 17. Skoro tyle milionów kosztował węzeł murckowski to chyba znajdą się jakieś grosze na rondo w tym miejscu?

Gość portalu: Łobuz napisał(a):

> Z całym szacunkiem, ale nie odpowiada Pan na zadane przez czytelnika pytania.
        > Bardzo proszę aby Pan odpowiedział na zadane pytania a GW proszę o przypilnowan
        > ie tego.
    • globalneocipienie Zamiast Radia Katowice trzeba słuchać Radia Em. 24.04.12, 19:10
      Na 107.6 fm nie dość, że są lepsze informacje drogowe to i muzyka. Nie trzeba na nich płacić abonamentu.
      • Gość: gość Re: Zamiast Radia Katowice trzeba słuchać Radia E IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 24.04.12, 21:55
        ty chyba masz płacone od wpisu :) z rondem toś pojechał !!!! ta droga ma być przebudowana - wkrótce.
      • Gość: Lupus Re: Zamiast Radia Katowice trzeba słuchać Radia E IP: *.cable.smsnet.pl 24.04.12, 22:32
        Tak na marginesie, niestety, abonament musisz płacić za odbiornik RTV, nawet jak nie słuchasz lub oglądasz publicznego radia lub publicznej telewizji.

Ale ad rem. Istnieje coś takiego jak Katowicki Informacyjny Serwis sms-owy. W teorii działa to tak: rejestrujesz się na stronie internetowej i dostajesz na komórkę darmowe informacje o tym, co się dzieje w Katowicach. Otrzymywane wiadomości dotyczyć mają m.in. pojawiających się utrudnień w komunikacji powodowanych pracami oraz innych istotnych dla użytkowników centrum informacji. Niestety, jestem użytkownikiem tego serwisu już któryś rok i jeszcze nigdy nie otrzymałem wiadomości, że np. na DTŚ jest korek, albo że nie można przejechać pod rondem, albo że na A4 wydarzył się wypadek.

Dlaczego nie w pełni wykorzystuje się tak szybką i darmową drogę informowania mieszkańców aglomeracji?
        • tanebo Re: Zamiast Radia Katowice trzeba słuchać Radia E 24.04.12, 22:42
          Tak z ciekawości, jakie informacje dostajesz?
          • Gość: swoboda_t Re: Zamiast Radia Katowice trzeba słuchać Radia E IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.12, 22:56
            Ja dostaję o imprezach, wydarzeniach kulturalnych, kongresach itp. O przebudowie centrum, z naciskiem na zmianę rozkładów jazdy i lokalizacji przystanków. Takie tam.
          • Gość: Lupus Re: Zamiast Radia Katowice trzeba słuchać Radia E IP: 157.25.137.* 25.04.12, 10:42
            Ostatnio dostałem informację, że przystanek przy Teatrze (ul. Warszawska) zostanie przesunięty o 80 metrów w kierunku Zawodzia. :) Dostaję też dużo wiadomości w stylu: salon fryzjerski ŻanŻakDominik przyłączył się do akcji "Nas troje i więcej" - co to za akcja i jak można z niej skorzystać, tego nie wiem.
    • globalneocipienie Niech Giszowioki nauczą się jeździć. 24.04.12, 19:34
      Giszowioki mają nienajgorszą drogę z centrum Katowic przez Wilhelminę i Nikiszowiec. Proponuję zamurować zjazd z DK i będzie po problemie.
    • Gość: pppx Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyteln... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.04.12, 19:59
      Paliwo po 12 zł i po temacie taka prawda a po za tym niestety niektórzy się tylko nadają do PKP i KZK GOPu a nie za kierownicę albo ewentualnie na rower.
      • Gość: agak23 Re: Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyte IP: *.umkatowice.static.3s.pl 25.04.12, 12:03
        A na tym rowerze to którędy. Musiały by jeszcze istnieć wydzielone ścieżki rowerowe.
    • Gość: geotechdwa Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyteln... IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.12, 20:21
      Dlaczego ustalenie przyczyny wypadku,odwieżienie ewnt.rannych,odholowanie pojazdów uszkodzonych i przywrócenie ruch przynajmniej na jednym pasie musi trwać aż trzy godziny?Drobny wypadek drogowy czy skok samobójczy na jezdnię powodują praliż połowy miasta. Bałagan , brak organizacji i brak dobrej woli policji i prokuratorów.
      • Gość: becebe Re: Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.12, 20:53
        I znowu glosy z tzw. Aglomeracji. Korka zrobionego przez 4 auta rozladowac sie nie da. Ale ambicje jakie. Tu mialo byc Euro, smiech pusty ogarnia. A Pan rzecznik Policji z Wielkiej Aglomeracji nawet czytac nie umie. Nie odpowiedzialnna ani jedno pytanie. Tez sie nie da. Dno!
      • tanebo Re: Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyte 24.04.12, 21:06
        Jaka aglomeracja? Teraz to się nazywa "Wielki Katowice"; śmiech na sali. Jedyne czym mogą się pochwalić Katowice to ta sławetne drogi. Tylko że takie drogi jak A4 buduje GDDKiA a nie miasto Katowice. Jeśli już jeździsz tymi drogami to w szczegółach nie jest tak różowo. Pszczyńska na wysokości Giszowca to wielka pomyłka. Od strony Sosnowca też ciągle są korki. Jedynym dobrym pomysłem to tunel pod rondem. I to jest pomysł na Katowice. Zrobić pod nimi tunel...
    • Gość: dd Zenada IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.12, 21:23
      Wszyscy piszecie jakieś bzdury a nikt nic nie pisze na temat

problemem jest brak globalnej informacji - i to napisał koleś w liście
      jakbys wiedzial juz kolo ikei ze na giszu jest zatwardzenie to bys spokojnie dal rade
      a teraz - musisz nasłuchiwać cb ktore - nie ukrywajmy - nie jest za przyjemne na co dzien i zmienia sie w jeden pisk przy takim korku.

• Gość: al Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyteln... IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.12, 21:31
      A w szczytowaniu antyradia zamiast mówić o korkach to od dwóch miesięcy non stop dupią o robotach w Goczałkowicach...
    • Gość: kiwus Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyteln... IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.12, 21:41
      To co się ostatnio dzieje na drodze KTW-BB to tylko kolejny przykład na to jak drogówka jest w stanie tylko siedzieć w krzakach z suszarką/fotoradarem. Jak przychodzi do ciężkiej pracy, żeby pomóc kierowcom, to rozkładają ręce. Nie da się, nie można, ustawa nie przewiduje. Naprawdę trudno wyrazić słowami jakie to jest żałosne. Sami stawiają się wyłącznie w roli inkasentów państwa. Jeszcze nigdy policjant nie pomógł mi na drodze, a niejeden korek na tej i innych drogach przeżyłem.

Pamięta ktoś jeszcze kilka lat temu cysternę w Tychach? Wtedy tylko stali i blokowali miasto, bez kierowania ruchem. Wypadek tira na skrzyżowaniu w Kobiórze? Wszystko stało jeszcze przed Tychami, objazdów/policji nigdzie nie było. Czas leci, a nic się nie zmienia.

Pozdrawiam ozięble Panów Policjantów.
      • tanebo Re: Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyte 24.04.12, 21:44
        Bo Panowie Policjanci nie są od kierowania rucham a od sprawowania władzy. Jeszcze by się któryś spocił od machania na skrzyżowaniu i zaziębił. A oni tacy delikatni są, na emerytury tak szybko odchodzą...
    • Gość: Józef Re: Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyte IP: *.centertel.pl 24.04.12, 21:54
      A co na to mama Madzi?
    • Gość: minos Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyteln... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.12, 00:39
      Cholerni samochodziarze, wsadźcie swoje tłuste dupska w autobus, to też jest dla ludzi. Będzie o 3/4 wypadków mniej. Diabli mnie biorą, jak leń włazi do auta, żeby podjechać do sklepu oddalonego od mieszkania o 100m...
      • szela81 Re: Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyte 25.04.12, 10:41
        szczególnie na DK86 są sami kierowcy 100m do sklepu jeżdżą...
      • Gość: PeKaES Chcesz powiedzieć, że jak będę przez trzy godziny IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.12, 14:28
        stał na nogach w autobusie (unieruchomionym w korku), to będę się czuł lepiej niż siedząc na tyłku przez te same trzy godziny we własnym aucie (też unieruchomionym w korku)? Jakoś ci nie wierzę.
    • Gość: xyz Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyteln... IP: *.c193.msk.pl 25.04.12, 02:10
      W Niemczech czy Stanach po wypadkach na autostradzie kierowcy również tkwią przez wiele godzin w korkach. Ale u nas zawsze znajdzie się powód do narzekania.

Inna sprawa, że UM Katowice nie realizuje ważnej inwestycji jaką jest przebudowa 73.Pułku Piechoty (obecnie DK81) i budowa węzłów na Ochojcu i na Giszowcu właśnie (DK81 z DK86):

www.tinyurl.pl?epWSxQ3X
    • Gość: Zibi Dlaczego wypadek oznacza paraliż? [list czyteln... IP: *.omi.pl 25.04.12, 05:43
      Pan Pytel ściemnia, opowiada jakieś dyrdymały zamiast na zadane pytania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka