Dodaj do ulubionych

Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia z użyciem siły

• beblok Policja ma inne zadania i plany do wykonania! 09.05.12, 17:43
      Oni potrafia tylko stac w krzakach z suszarka, nic poza tym. To taka latwa, lekka, przyjemna i dochodowa robótka...
      Chore panstwo to i chory system. W normalnym kraju to jest nie do pomyslenia! Niestety to jest tylko polska i to z malej litery...
    • Gość: Tak!!!! Re: Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia z użyciem s IP: *.47-79-r.retail.telecomitalia.it 09.05.12, 17:43
      Powinienes !
    • fackir śliska sprawa 09.05.12, 17:44
      w Polsce nie ma mandatów od prywatnych firm i ochroniarze dobrze o tym wiedzieli. dziwi mnie postawa policji. wszystko wygląda na polowanie na łosi, wyłudzanie i zastraszanie.
    • a_weasley Pachołek to nie policjant 09.05.12, 17:48
      Wjazd samochodem na cudze podwórko pod względem prawnym nie różni się od wejścia do cudzego ogródka.
      Jeśli ktoś wchodzi na moją nieruchomość, mogę go wezwać do jej opuszczenia. Jeśli tego nie zrobi - skarżyć go o przestępstwo naruszenia miru domowego.
      W ograniczonym zakresie mogę go sam usunąć.
      Ponad wszelką wątpliwość nie mam prawa go więzić. Kar żadnych nakładać na niego także nie mam prawa. Kto by twierdził, że mam, niech mi poda podstawę prawną. Ustawa, rozporządzenie, artykuł, paragraf, ustęp, punkt, litera.
      Ochroniarz nie jest funkcjonariuszem publicznym. Jest obywatelem jak każdy inny i żadnych szczególnych uprawnień nie ma.
      • Gość: Andrzej Re: Pachołek to nie policjant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 18:06
        Podobnie jest z firmami windykacyjnymi, też nie mają prawa więzić, wybijać szyby w oknach i w ten sposób zastraszać a jednak to robią.
      • warczyslaw Re: Pachołek to nie policjant 09.05.12, 22:02
        Legalnie w grę wchodzi tylko usunięcie.

W cywilizowanych krajach taki samochód odholowuje, na swój parking, wezwana licencjonowana firma holownicza. Ta firma wydaje samochód po pobraniu OPŁATY,
        za usunięcie, a nie jakiegoś "mandatu".
        • a_weasley Re: Pachołek to nie policjant 10.05.12, 12:46
          warczyslaw napisał:

> Legalnie w grę wchodzi tylko usunięcie.
          >
          > W cywilizowanych krajach taki samochód odholowuje, na swój parking, wezwana lic
          > encjonowana firma holownicza.

A i to, przynajmniej w polskim stanie prawnym, wezwana przez policję/straż miejską i to pod ściśle określonymi warunkami.
    • Gość: NORMALNY POLAK Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia w Katowicach ... IP: *.xdsl.centertel.pl 09.05.12, 18:14
      POLICJANCI JAK SWIETEB KROWY DZIALAJA TAK JAK STRAZ MIEJSKA CZLI UNIKAJA INTERWENCJI > MAM NADZIEJE ZE NA SLASKU JEST NOWY KOMENDANT POLICJI I PRZYJZY SIE DZIALANIOM PODLEGLYCH FUNKCJONARIUSZ
    • Gość: doctor12 Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia w Katowicach ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 18:16
      panie morowy do psychiatry ..jaki to teren prywatny... nie ma czegoś takiego w ustawodawstwie polskim...szczególnie bloki i jeszcze ochroniarze z mandatami, jeszcze trochę i tirówki będą dawać faktury i mandaty w tym kraju...
    • Gość: tomasz ciekawe fakty o "firmie".... IP: *.wlms-broadband.com 09.05.12, 18:17
      forum.gazeta.pl/forum/w,550,122685747,122696076,Legalnosc_firmy_Park_Partner_i_fotki.html
    • Gość: murowany jeb..... ochroniarze oraz złodziejskie społeczeńst IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.12, 18:17
      Z jednej strony panoszące się firmy ochroniarskie i prywatni właściciele jak szlachcice na zagrodzie z drugiej strony złodziejskie społeczeństwo, które tylko patrzy jak kogoś drugiego okraść i oszukać na każdym kroku.
    • qazokm Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia w Katowicach ... 09.05.12, 18:19
      Kto ustalił opłate 150 zł i na jakiej podstawie? Moze od razu 1000zł prawem kaduka? To bandytyzm i rozbój, chore dziecko, policja nie interweniuje...to po co w ogóle ja utrzymujemy? Niedługo będą prywatne armie, jak w bantustanach?
      • Gość: mmm Re: Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia w Katowicac IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.12, 18:47
        Jezelo to teren prywatny to moga nawet i 1 500 000- nie chcesz placic, nie parkuj.proste.
        • Gość: n-jay Re: Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia w Katowicac IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.12, 20:11
          i nie jezdzij na takie zadupie w odwiedziny bo z siekierą w plecach wrócisz - proste
    • Gość: luz Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia w Katowicach ... IP: *.toya.net.pl 09.05.12, 18:25
      jak im nie pasuje, że ktoś wjeżdża to niech sobie płotem ogrodzą i bramę na fotokomórkę postawią...NIE POPIERAM baranów, którzy parkują byle gdzie ale "parkingowi" powinni zadzwonić na policję, policja POWINNA przyjechać, koleżka przecież chciał przyjąć mandat, jeśli mam być narażony na taką sytuację będąc z dzieckiem, to pozostaje tylko KUPIĆ SOBIE KARABIN... jeb...ć takich bandytów i taką policję....
      państwo prawa KUR...A
    • nostalgiczna.emigrantka Dziki zachod? 09.05.12, 18:27
      Nie mialam pojecia ze bylam w bledzie przez ostatnie 30 lat. Bo ja myslalam ze to u nas. A to u was...
    • qazokm Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia w Katowicach ... 09.05.12, 18:32
      Panie Tusk, czy w tym kraju już każdy moze wystawiać mandat? Czy wyście tam POwariowali? I co z nieudolna interwencja policji? Kogo oni bronią? Prywatnych ochroniarzy, a nie obywatela? Może tam ich kumple dorabiaja po godzinach? Były takie wypadki. Ten kraj gnije.
      • Gość: anoni Re: Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia w Katowicac IP: *.leaseweb.com 09.05.12, 22:32
        do tuska gadasz? przecież on ma wszystko w dupie
        społeczeństwa od dawna nie słucha
    • Gość: badu91 Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia w Katowicach ... IP: *.29.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 09.05.12, 18:35
      Par. 2 pkt 5 Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 14 stycznia 2000 r. w sprawie usuwania pojazdów i blokowania kół wyraźnie wskazuje, kto może zakładać blokady na koła (w każdym przypadku, nie tylko w miejscach publicznych - lege non distinguente) i są nimi TYLKO straż gminna i Policja. Dodam też, że takową można zakładać tylko i wyłącznie wtedy, gdy parkuje się w miejscu zabronionym, lecz nie utrudnia się ruchu i nie zagraża bezpieczeństwu.
      Natomiast gdy parkuje w miejscu zabronionym I utrudniam ruch lub zagrażam bezpieczeństwu, to mają prawo zareagować dodatkowo: Straż Graniczna i przedsiębiorcy wykonujący czynności usuwania lub przemieszczania pojazdów lub parkowania pojazdów na parkingach strzeżonych. Dotyczy to jednak TYLKO nadzoru i usuwania pojazdów na koszt (też w odpowiedni sposób!) właścicieli, nie dopuszcza natomiast zakładania blokad na koła. TYLKO NA PARKINGACH STRZEŻONYCH.

Także jak ktoś zakłada blokadę i chce pieniędzy, to działa nielegalnie, pomijając już możliwą odpowiedzialność, w określonych warunkach, z art. 288. Za Wikipedią:
      Pod pojęciem uszkodzenia rozumie się każde naruszenie materii rzeczy, natomiast uczynienie rzeczy niezdatną do użytku to pozbawienie jej w całości lub w części dotychczasowych cech użytkowych bez powodowania uszkodzeń (np. wetknięcie metalowego pręta w tryby maszyny).

Oczywiście, jeżeli szkoda (a to też utracone korzyści, w tym niemożność skorzystania z własnego auta) nie przekracza 250 zł (art. 124 KW), niemniej policja nadal powinna przyjechać. Odmawiając, naraża się na odpowiedzialność.

Jak jest natarczywy, próbuje wymusić, stosuje przemoc, to łamie jeszcze kilka artykułów w KK (chociażby art. 191). Dziwne, bo ten ostatni nie jest przestępstwem prywatnoskargowym... zatem tym bardziej właściwy organ winien zareagować...
      • amkkmp Re: Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia w Katowicac 09.05.12, 19:28
        > w każdym przypadku, nie tylko w miejscach publicznych - lege non distinguente
        Lege non distinguente nec nostrum est distinguere - tam, gdzie ustawa nie rozróżnia, nie naszą jest rzeczą wprowadzać rozróżnienie. Przeczytajmy więc, co mówi ustawa. Wskazane rozporządzenie jest aktem wykonawczym do ustawy prawo o ruchu drogowym, które takie rozróżnienie wyraźnie wprowadza ("Art. 1. 1. Ustawa określa: 1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach ruchu;") Rozporządzenie w żadnym razie nie dotyczy więc prywatnych parkingów, nie będących drogami publicznymi, strefami ruchu, ani strefami zamieszkania.
    • 50riko55 Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia w Katowicach ... 09.05.12, 18:35
      W Polsce jest ponoć około 100 tyś. policjantów ? Jeżeli tak to tyle osób Polska populacja miała obywateli, którzy posiadając dwie lewe ręce do roboty wybrali sobie ten zawód. Nie podejmują się tej pracy prawie nigdy ludzie z lewą i prawą dłonią. Zawsze idą tam "lewusy". Wiem coś o tym , bo mam ich troje w rodzinie. Cała trójka to trole do roboty i lewusy. Poszli do policji. Tam się swoim nieróbstwem wykazują.
    • Gość: pawel kopnal ochroniarza w glowe ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 18:56
      do KSW go brac !
    • Gość: Paweł Re: Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia z użyciem s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 19:08
      Czyli dożyłem czasów, że w blokowiskach zupełnie im już odwaliła palma... Smutne w sumie to.
    • Gość: matizh Re: Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia z użyciem s IP: *.29.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 09.05.12, 20:02
      Badu91, trochę się zapędziłeś, bo to rozporządzenie już dawno nie jest w mocy <fail>...
      Na pocieszenie dodam, że ten wyrok wyraźnie wskazuje, że takie blokady pozostają nielegalne, nawet na terenach, gdzie kodeks drogowy nie obowiązuje.
      Pozdrawiam.
    • Gość: n-jay Osiedle debili IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.12, 20:08
      Matołki wynajęli firmę bo im parking ktoś zajmował ;) Tylko matołki jak pojadą gdzie indziej to mam nadzieje, ze spotka was to samo ;) I podstawowa sprawa - własnośc PRYWATNĄ bedziecie miec jak sobie kupicie jakas dzialke i zbudujecie dom a tymczasem jak wam nie pasuje w Katowicach to wypie...jcie na wieś bo tam wasze miejsce krezusi z M2 ;)
      • Gość: bolek Re: Osiedle debili IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.12, 22:14
        Odezwał się burak, który musi zająć 3 miejsca do zaparkowania vw polo albo smarta. Jakby wieś umiała parkować "w liniach", to nikt by się nie przypieprzał, ale "jaśnie państwo" muszą swoją karocę odpowiednio szeroko postawić, żeby plebs widział, kto jest panem, nie?
    • Gość: kajdany Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia w Katowicach ... IP: 91.233.199.* 09.05.12, 20:16
      Brawo prezes, brawo policja za popieranie bezprawia !!! Może na terenie prywatnym można nawet zabić człowieka bez konsekwencji ? Firma, która nie jest zarejestrowana poczyna sobie jak chce. Place zabaw też są terenami prywatnymi za pieniądze członków spłódzielni a korzystają z nich dzieci z prywatnych przedszkoli i bloków niespółdzielczych, może następnym "dobrym" pomysłem będzie wynajęcie innej firmy "ochroniarskiej" do sprawdzania i stosowania "blokad". Skoro stosuje się restrykcje to wszędzie, dlaczego "Górne" jest uprzywilejowane, tam też przyjeżdżają "OBCY" do parku. Żenada !!!
    • Gość: Szara Re: Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia z użyciem s IP: *.chello.pl 09.05.12, 20:46
      To jest firma ktora na ul Murckowskiej obok budynkuGreen Park zakladala blokady i za kazdym razem po wezwaniu policji musiala je sciagnąć .Pracownicy tej firmy typo "cwaniako -karki" Policjanci za kazdym razem informowali typów którzy to robili że robia to nielegalnie i sprawa pojdzie do sądu. No ale widać jedni policjanci potrafią powiedziec że JEDYNE SLUZBY KTORE MOGA ZAKLADAC BLOKADY NA to STRAZ MIEJSKA I POLICJA inni widać za malo wiedzą albo "wiedzą inaczej"
    • Gość: xxx Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia w Katowicach ... IP: *.toya.net.pl 09.05.12, 20:56
      Nie dziwię się reakcji mężczyzny, sam tez pewnie bym był maksymalnie wku...ony całą sytuacją.
      Inna sprawa to sprawa parkowania, pod każdym blokiem sklepem wszyscy stawiają znaki zakazujące parkowania obcym mimo, że te miejsca przez cały dzień stoją puste i zapełniaja sie dopiero wieczorami. Innych często nie ma bo miasto wszędzie przy ulicach stawia znaki zakazu. Więc jak do cholery poruszac sie samochodem. I ciekawe czy ci mieszkańcy tez zawsze stosują się do zakazow stawianych przez innych?
    • Gość: Jorga Absurd IP: *.nidzica.vectranet.pl 09.05.12, 21:06
      Od takich działań jest straż miejska. Wydawanie mandatów przez prywatną firmę to absurd - w Polsce są miejsca, gdzie za parkowanie na cudzym miejscu, lub prywatnym terenie osoba uprawniona spisuje numer rejestracyjny i zgłasza straży bądź policji - oni mandat wypisują i nie ma zmiłuj, trzeba zapłacić bez żadnych szopek. A tak jacyś skretyniali degeneraci poczuli, że mają władzę i głupa palą.
    • Gość: Realista Teren prywatny IP: 109.95.202.* 09.05.12, 21:20
      Jeśli parkingi na Tysiącleciu to teren prywatny, to informuję służby publiczne, że jeżeli zauważę (nagram) radiowozy Policji lub Straży Miejskiej albo patrole piesze na tym osiedlu - patrolujące parkingi - jak by nie było prywatne, złożę zawiadomienie do Prokuratury w kierunku przekroczenia uprawnień. Zaś spółdzielnia niech sama sobie zorganizuje ochronę i pilnuje porządku na swoim prywatnym terenie.
      • Gość: gość Re: Teren prywatny IP: *.fbx.proxad.net 09.05.12, 22:46
        tak też spółdzielnia robi ( prywatna firma zwróciła sie do pana huberta o zapłatę) ... to pan hubert wezwał policję ... notabene powinien zapłacić
        • Gość: realista Re: Teren prywatny IP: 109.95.202.* 10.05.12, 20:15
          rozumiem, iż w nocy ta prywatna firma patroluje parkingi, aby zapobiec ew. włamaniom i kradzieżom ?
    • Gość: Zapytanie Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia w Katowicach ... IP: *.silweb.pl 09.05.12, 21:25
      Jestem lekarzem jeżdżącym na wizyty domowe. Od czasu wprowadzenia praktycznie całkowitego zakazu parkowania na 1000 leciu przestałem przyjmować zlecenia z tego rejonu, bo nie mam jak legalnie zaparkować.
      Jak mieszkańcy osiedla regulują sprawy spontanicznych odwiedzin znajomych, czy np. wizyty lekarza, czy pana od pralki?
    • Gość: WAMK Parkowanie na osiedlu Tysiąclecia w Katowicach ... IP: 80.51.71.* 09.05.12, 21:54
      Witam Wszystkich. Uważam, mimo tego,że nie widziałem na żywo monitoringu, że należy dostosować się do przepisów prawa, skoro jest zakaz wjazdu lub zatrzymania należy się do tego stosować żarty z zasłabnięciem córki ( oszust powinien się wstydzić). Kto po czterech godzinach udziela pomocy, spójrzcie, ojciec zasłania się zasłabnięciem córki, nie wzywa karetki, nie udziela pomocy córce tylko próbuje oszukać prywatna firmę, może zastanówcie się czy nie przeszkadzacie właścicielom placu zabaw, którzy sami zainwestowali w ten plac a wy " CO ROBICIE ABY WASZYM DZIECIOM SIĘ BAWIŁO LEPIEJ - OGLĄDACIE SERIALE I DZIECIOM MÓWICIE WON A PLAC ZABAW GORSZY: . Nauczmy się szanować czyjąś prywatność i własność a nie bądźmy dzikim społeczeństwem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka