Dodaj do ulubionych

O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ZD...

IP: *.welnowiec.pl 17.05.12, 19:35
Widziałem go dzisiaj na żywo. Wiadomo, że można było zaprojektować jakieś fajerwerki architektoniczne, ale naprawdę wygląda to estetycznie. Dach jest wysoki, ale jak dla mnie wpływa to korzystnie na odbiór całości. Barierki, ławki, wyświetlacze, łącznie z tą prawie estetyczną kostką brukową, tworzą niezłą przestrzeń jak na PKP.
Obserwuj wątek
    • Gość: kozimierz O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ZD... IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 20:00
      Mnie też się podoba.
      Czuć przestrzeń i nowoczesność :)
      Jak do tego dołączymy nowe pociągi K Ś to czuje się jak Europejczyk :))
      Autko zostaje w domku.
      ...................................................
      No a teraz wy ... malkontenci
      • Gość: . Udalo Ci sie zaraz potem pojawili sie "narzekacze" IP: *.hsi14.kabel-badenwuerttemberg.de 19.05.12, 06:13
        .
    • Gość: Sfinx.Slask O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ZD... IP: 212.160.172.* 17.05.12, 20:01
      Wygląda na to że ławek zbyt dużo na peronie nie ma, na pewno mniej niż było.
    • mirafas O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ZD... 17.05.12, 20:40
      Kaszana - kolej jak zwykle odwaliła kichę :P
      • Gość: mistt a co Ty zrobiłeś, żeby było lepiej??? IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 20:48
        słucham...
        • Gość: flex a co mógł zrobić?? IP: 195.248.255.* 18.05.12, 04:59
          słucham...
        • Gość: HH Re: a co Ty zrobiłeś, żeby było lepiej??? IP: 78.133.163.* 18.05.12, 07:28
          ja bym zrobił...
          1. zadaszenie wszystkich peronów pod jednym dachem
          2. perony wylane asfaltem bądź betonem, bądź wyłożone dużymi płytami
          3. dodał więcej ławek
          • Gość: Boshe :o Re: a co Ty zrobiłeś, żeby było lepiej??? IP: 195.94.208.* 18.05.12, 12:21
            Perony wylane asfaltem?! (:o) Że co proszę???
      • Gość: hmmm Re: O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 20:49
        mam nadzieję że będą dbać o to, bo to jest najważniejsze
      • Gość: jurek Re: O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ IP: 94.42.254.* 17.05.12, 23:31
        Zobaczymy w praktyce jak to będzie funkcjonować .o gustach się nie dyskutuje
    • Gość: mecenas O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ZD... IP: 178.218.233.* 17.05.12, 21:08
      A jak z zapachem uryny i smażonych kurczaków ?
      • Gość: inż Re: O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.12, 00:06
        nie ma. po zapach uryny i fekaliów trzeba teraz jechać do Wrocławia
    • Gość: Dino O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ZD... IP: *.centertel.pl 17.05.12, 21:27
      " W środkowym tunelu zostaną też zamontowane windy, którymi będzie można dostać się na perony " - od samego początku przebudowy dworca powtarzam , że windy w jednym miejscu nie rozwiążą sprawy . Zamiast tradycyjnych schodów z poziomu tuneli na perony powinny być albo schody ruchome albo transportery / jak np. w Tesco lub Realu z poziomu parkingu na poziom sklepów /. Już widzę ludzi starszych z bagażami spieszących do pociągu i pokonujących te "drobne" kilkadziesiąt schodów. To samo dotyczy rodzin z małymi dziećmi w wózkach i ludzi niepełnosprawnych - tu głos powinien zabrać poseł Plura ! Przebudowa dworca wykonywana jest raz na kilkadziesiąt lat i nie można tego traktować w sposób powierzchowny wręcz prowizoryczny -" bo do tej pory ruchome schody były nieruchome więc jakoś to będzie".
      • Gość: inż Re: O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.12, 00:03
        W środkowym będziesz miał i windę i ruchome schody. Ruchome schody/chodniki wszędzie nie przejdą ze względów bhp ppoż. muszą istnieć drogi ewakuacyjne o odpowiedniej przepustowości w razie braku zasilania.
    • Gość: ja O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ZD... IP: *.sileman.net.pl 17.05.12, 21:35
      lawki ? jakie lawki ? gdzie ? te kilka stoleczkow :):)... zreszta po co lawki przy tak wysokim zadaszeniu bedzie wialo ze wszyscy uciekac beda do tuneli... dziwne ze predzej perony mialy nizej zadaszenie i trakcja sie zmiescila ... jak dla mnie malo atrakcyjne
      • Gość: Katowiczanin Re: O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 22:04
        Umiesz czytać?
        Wczesniej nie było zadaszenia nad torami i trakcją, więc mogło byc nisko.
      • Gość: inż Re: O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.12, 00:05
        ławek jest więcej niż było poprzednio. przyjdz zobacz. gdzie ci sie trakcja mieściła wcześniej skoro była na slupach obok wiaty?
    • Gość: Adrian O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ZD... IP: *.sileman.net.pl 17.05.12, 21:42
      Szału niestety nie ma, odnowiony peron i tyle... Zadaszenie nie podoba mi się w ogóle. Moim zdaniem powinna powstać hala peronowa z przeszklonym dachem.
      • Gość: Imperator Re: O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ IP: *.welnowiec.net 18.05.12, 00:52
        Hala peronowa będzie, po zakończeniu remontów peronu 3 i 4 oraz dobudowie wiaty na peronie 1 będzie łączona przestrzeń między torami. Przy przeszkleniu całej konstrukcji mielibyśmy na peronach saune... trzeba by było montować klimatyzację. Można było by to zrobić estetyczniej - w nawiązaniu do konstrukcji kielichów, ale podejrzewam, że remont trwał by rok dłużej pochłaniając dodatkowe miliony. Perony wyglądają porządnie, hala po zabudowie nie będzie najgorsza, więc powinniśmy się jedynie cieszyć.
      • Gość: flex Szkoda że nie pomyślano o czymś takim jak w Krk :( IP: 195.248.255.* 18.05.12, 05:05
        Rozwiązanie z parkingiem nad peronami wydaje się idealne, szybkie dojście do pociągu, dużo miejsc parkingowych, tak by się takie coś u nas przydało... pewnie drogo, ale pomarzyć zawsze można...
      • Gość: sqro Re: O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.12, 09:05
        Fuj przeszklony dach i latem masz w najlepszym przypadu szklarnie a w gorszym piekarnik.
        Bardzo dobrze ze zrezygnowali z tego poronionego pomysłu
    • Gość: er O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ZD... IP: *.welnowiec.pl 17.05.12, 21:49
      malutki peron w prowincjonalnym mieście....tak to wygląda.
    • Gość: Rekord świata Re: O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ IP: *.ip.netia.com.pl 17.05.12, 22:16
      Jeden peron w rok. W takim tempie może zdążą na lato 2015. A miało być przed Euro...
    • felucjan A zimą wiaty pierdykną pod ciężarem śniegu. 17.05.12, 23:47
      Bo męczy mnie taka myśl: gdzie będzie obsuwać się pokrywa śniegowa skoro łuki z blachy falistej zamkną całą powierzchnię od 1 do 4 peronu włącznie z torami. Chyba, że są przewidziane usługi grupy krasnoludków biegających po dachu. Ciekawy jestem.
      • damian_dg Re: A zimą wiaty pierdykną pod ciężarem śniegu. 18.05.12, 07:30
        Spokojnie - nie pierdyknie! , z blachy falistej projektuje się nawet całe wielkie hale bez żadnych konstrukcji wsporczych , działa tu tzw geometria.
      • Gość: miszczu Re: A zimą wiaty pierdykną pod ciężarem śniegu. IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.12, 11:51
        W łeb się pierdyknij i nie wypowiadaj w kwestii, o której nie masz pojęcia. Jakbyś trochę zgłębił temat to dowiedziałbyś się że są to specjalne wiaty podgrzewane, umożliwiające stopienie się śniegu i odprowadzenie wody.
    • Gość: xyz O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ZD... IP: *.c193.msk.pl 17.05.12, 23:49
      We Wrocławiu czy Krakowie można było zaadoptować zabytkowe dworce i dalej je wykorzystywać. W Katowicach zabytkowy dworzec (ten na Dworcowej) niszczeje, a pieniądze są pakowane w kosmetykę postkomunistycznego paskudztwa.
    • watrix Re: O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ 18.05.12, 06:36
      Nie podoba mi się tylko kostka jaką został wyłożony. Podróżni z walizkami na małych kółkach będą mieli niestety problemy.
    • Gość: magicbox Poziom Włoszczowej IP: *.ichpw.zabrze.pl 18.05.12, 07:05
      We Włoszczowej byłoby ok - jak na Katowice to to jest poziom żenujący.
      Wygląda to jak skrzyżowanie hali magazynowej z instalacją rafineryjną.
      • Gość: kacer Re: Poziom Włoszczowej IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.12, 18:42
        A jaki poziom trzyma dworzec w Zabrzu bo dawno nie byłem? :)))
    • Gość: Kot Jerry O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ZD... IP: *.play-internet.pl 18.05.12, 07:25
      Wygląda nawet nie najgorzej, ale co z tego, jak za parę lat zostanie zasrane i zaszczane. Przecież PKP nie potrafi o nic dbać.
      Nikt nie będzie tam sprzątał i wszystko wkrótce wróci do znanej normy.
    • Gość: HH Kostka brukowa? Czy ktoś tam myśli? IP: 78.133.163.* 18.05.12, 07:27
      Przecież większość pasażerów ma bagaż na kółkach (walizki) i taka kostka powoduje nie dość, że dodatkowy hałas to jeszcze jest utrudnieniem dla pasażerów ciągnących taki bagaż.
    • Gość: Paweł Re: O północny otwarcie odnowionego peronu nr 2 [ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 07:44
      A na każdym peronie będzie komandos - ochroniarz 24h/24 7d/7 ???

Bo inaczej dzicz wszystko obszcza / zarzyga / zdemoluje natychmiast....
    • Gość: pasazer O północny otwarto odnowiony peronu nr 2 [zdjęcia] IP: *.centertel.pl 18.05.12, 10:37
      bylem dzisiaj i widzialem... jak dla mnie nie ma zachwytu ... widzialem dworzec w Barcelonie i moze dlatego :) zobaczymy efekt koncowy ... ale rozwalila mnie tandetna blacha w dolnej cczesci filarow maskujaca przewody :):) kostka tez moze sprawiac problem dla walizek ... podoba mi sie elewacja na scianach schodzac na dol ... nie jest zle ale moglo byc lepiej
      • Gość: dkw Re: O północny otwarto odnowiony peronu nr 2 [zdj IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.12, 12:55
        Ale Katowice to nie Berlin i nie Barcelona, wedle stawu grobla. Schody ruchome już były, w sumie pracowały przez 2 lata, stały nieruchome i zostały rozebrane. Podobnie będzie teraz z windami, bandyci-patrioci zalatwią je znacznie szybciej.
        • Gość: Dino Re: Odpowiedź dla @ dkw IP: *.centertel.pl 18.05.12, 17:02
          Odpowiedź dla @ dkw który napisał :"Schody ruchome już były, w sumie pracowały przez 2 lata, stały nieruchome i zostały rozebrane" - a nie dziwi Cię , że na dworcu centralnym w Warszawie ruchome schody działają - od chwili ich uruchomienia - codziennie przez 24 godziny na dobę i jakoś nikogo to nie dziwi ? No ale to w Warszawie - w Katowicach ruchome schody mogły stać nieruchome i nikomu z rządzących to nie przeszkadzało !
          • Gość: rob Re: Odpowiedź dla @ dkw IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.12, 18:41
            > a nie dziwi Cię , że na d
            > worcu centralnym w Warszawie ruchome schody działają - od chwili ich uruchomien
            > ia - codziennie przez 24 godziny na dobę i jakoś nikogo to nie dziwi ?

Mnie dziwi że wypisujesz takie pierdoły a nie masz pojęcia jak jest na prawdę. Otóż w Wawie częściej nie działają niż działają. Teraz niby po remoncie, czyli pudrowaniu tego zatęchłego PRLowskiego trupa, w oógle nie działają a ludzie popieprzają z peronu po "ruchomych schodach" siłą własnych mięśni.
            Co więcej w Katowicach wszystkie ruchome schody będą nowe. W Wawie "remontują" stare.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka