Dodaj do ulubionych

List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać mandaty

IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.12, 20:00
Pomijamy studia w trybie dziennym: ludzie dojezdzaja autobusami, pociagami czy tez tramwajami. Niestety w trybie zaocznym, sądze, że az 90% studentów dojezdza samochodem: wygodniej, latwiej, poniewaz zajecia odbywaja sie w dni wolne, takze komunikacja miejska jest ograniczona i przede wszystkim szybciej.
Jak kazdy wie, parkingi pod uczelniami sa ograniczone; jak i na mojej. I tak własnie kazdy potem parkuje na ulicy, krawezniku i gdziekolwiek moze. NIKOMU TO NIE PRZESZKADZA, a nawet nie ma zakazów, ale wciaz stoisz na chodniku. Kazdy radzi sobie jak moze i biegnie na uczelnie. A potem podjezdza straz miejska i 50% wraca z -50zł do domu :)
Obserwuj wątek
    • Gość: jaroo List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać mandaty IP: *.e-siemianowice.pl 28.05.12, 20:12
      też uważam ze to darmozjady. nie widziałem ich nigdzie poza wlepianiem mandatów. nie wykonują nic innego poza tym. jak dla mnie wrzód na d... społeczeństwa. mają rację te miasta które zamykają te działalność. lepiej dofinansować inne dziedziny miejskiej działalności.
      • Gość: TezStudent Do someone IP: *.1000lecie.pl 28.05.12, 20:29
        "kazdy potem parkuje na ulicy, krawezniku i gdziekolwiek moze. NIKOMU TO NIE PRZESZKADZA"
        OWSZEM, PRZESZKADZA!!!
        Nie uwazasz, ze istnieja inni uczestnicy ruchu niz jedynie kierowcy? Chocby PIESI, ktorym PRZESZKADZA, ze wszedzie - glownie na chodnikach!!! - stoja samochody!

Co, nie łaska przejść te 20-50 metrów? Nie, najlepiej zaparkować "gdziekolwiek można
        • Gość: someone Re: Do someone IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.12, 20:37
          no tak, patrząc na to, ze samochod zajmuje jedynie 1/4 tego chodnika, to przy wadze przecietnego czlowieka masz racje- na pewno przeszkadza.
          a 20 metrów nie przejdziesz, bo 20 metrów dalej stoi 200 innych samochod, a kolejne 20 metrów dalej jest wygospodarowany teren na domy mieszkalne.
          • Gość: O to ciekawe, że ja znajduje prawidłowe miejsce IP: *.welnowiec.pl 28.05.12, 23:37
            jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym nie znalazł miejsca 5-10 minut spacerkiem od celu, również w innych dużych miastach. Ale oczywiście w drodze do celu mija się potem samochody kierowców, którzy "zmuszeni" musieli zaparkować na chodniku, zieleńcu, placu zabaw itp. Zresztą codziennie widywałem kiedyś sąsiadów, którzy prawie wjeżdżali pod próg domu, niby z braku miejsc, a może bardziej z lenistwa. Ja o dziwo może parę kroków miałem pod dom, ale miejsce parkingowe fartownie codziennie znalazłem, bez szukania.
        • Gość: micho Re: Do someone IP: *.wpr.3s.pl 29.05.12, 07:52
          Jakie 50m? może raczej 5000 m. jak się nie ma co robić i na spacerkach spędza czas to wszędzie można spacerkiem dojść. Brak miejsc parkingowych i szczątkowa komunikacja miejska to nie wina kierowców.
    • Gość: redo List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać mandaty IP: *.helion.pl 28.05.12, 20:14
      Patologia, ludzie bez honoru i ambicji. Takie sprawy należy nagłaśniać.
      W tamtym tygodniu w Gliwicach policjant na motocyklu najpierw wyprzedzał na trzeciego, pędził ul. Rybnicką z niedozwoloną prędkością. Oczywiście to wszystko bez kogucika, więc trudno mówić o przejeździe uprzywilejowanym. Po tym wszystkim zatrzymał kierowcę, który zmienił pas za przejściem dla pieszych jeszcze na ciągłej (puściutka droga, zero zagrożenia)!! tan pajac wyprzedzając na trzeciego był zagrożeniem!
      Ludzie powinni wyjść na ulicę, i domagać się odpowiedzialności ze strony tych pseudo stróży.
      W zasadzie w większości rekrutują się tam ludzie bez ambicji. Do policji dla szybkiej emeryturki, kto się nie nadaje idzie do straży miejskiej....
    • Gość: gość List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać mandaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.12, 20:33
      A na Głowackiego przed węjściem do gimnazjum nr 2 jest ulica wewnetrzna dla mieszkańców osiedla .ale jak to bywa ludzie szukają miejsca ,którego oczywiście brak.i co robi straż miejska .dosłownie stoi w miejscu oczekując na kolejną naiwną ofiarę,a może powinni na nogach z oszczędnosci stać i zakleszczać nasze auta,może im treningi sprawności zrobić wyszłoby ze są poniżej normy bo siedząc to można przewd komputerem
    • Gość: wini I bardzo dobrze! IP: 195.150.224.* 28.05.12, 20:38
      Jeszcze bezczelnie ma pretensje że dostała mandat!
      W tym kraju ludziom się wydaje że jak mają 10-15 letniego szrota to mogą pozastawiać chodniki, trawniki, przejścia dla pieszych i co im się tylko podoba! Jak się parkuje "gdziebądź" to trzeba się liczyć z mandatem i tyle. Szkoda że zazwyczaj się "udaje" bez mandatu i potem w miastach jest taki syf jaki widzimy.
    • Gość: Dino List: straż miejska i straż pożarna ma jeden cel IP: *.centertel.pl 28.05.12, 20:38
      Autor listu napisał : "Pikanterii całej sprawie dodaje fakt, że strażnicy swój samochód również zaparkowali na nieszczęsnych resztkach trawnika. Na dowód przesyłam zdjęcia ich auta zaparkowanego w miejscu... ".
      Autor zdjęć chyba pomylił sytuacje w których robił zdjęcia z tą opisywaną w treści listu .
      Bo jak inaczej wytłumaczyć , że na górnym zdjęciu za drzewem stoją dwaj strażacy w hełmach .
      Czyżby Dyrekcja szkoły żeby "ostudzić rozgrzane głowy rodziców" wezwała nie tylko Staż Miejską ale również Państwową Straż Pożarną - w dodatku w bojowym rynsztunku ?
    • Gość: otto Re: List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać ma IP: *.play-internet.pl 28.05.12, 20:39
      SM jest od tego aby wlepiac mandaty. kierowca ktory łamie przepisy robi to na własne ryzyko. potem sie ludzie dziwia ze wszystko jest wyjeżdzone
    • Gość: xyz List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać mandaty IP: *.c193.msk.pl 28.05.12, 21:00
      Z tego co się orientuję, gimnazja obejmują określony rejon miasta, więc rodzice nie powinni mieć daleko, żeby dotrzeć na zebranie. Jest maj, ciepło - nie łaska przejść się kawałek lub przejechać kilka przystanków komunikacją miejską?
      Ludzie teraz wszędzie chcą się wpychać autem.
      Ciekawe co by powiedział jeden z drugim, gdyby ktoś zaparkował na jego trawniku lub zablokował mu wyjazd z posesji? Albo zatarasował torowisko na Kościuszki :D
      Wtedy na pewno leciałyby epitety za rzekomą opieszałość straży miejskiej.
    • Gość: sekuła List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać mandaty IP: 78.104.133.* 28.05.12, 21:14
      Ja w ogóle nie rozumiem, po co jest ta formacja. Np w Rudzie Śląskiej w straży miejskiej pracuje facet po odsiadce za pobicie. I taki człowiek teraz egzekwuje prawo!
    • Gość: jac List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać mandaty IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.12, 21:20
      Zlikwidujmy w K-cach STRAŻNIKÓW !!!!!!! Wożą dupy a nie reagują i nie wykazują inicjatywy aby np usunąć dziurę w chodniku...lub zlikwidować jakieś inne zagrożenie!
    • Gość: josel Re: List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać ma IP: *.com-promis.3s.pl 28.05.12, 22:52
      warto tez przytoczy jak straz miejska traktuje wybiurczo parkujacych na awaryjnym pasie przy rondzie sztuki , zwyklych obywateli zapinamy , natomaist kiedy parkuja vipy czy towarzysze z forum gospodarczego w tedy straznicy omijaja rondo dalekim lukiem .
      • Gość: Paweł Re: List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.12, 08:55
        Oni nie traktują wybiórczo, zauważyłem w działaniach tych panów inną zasadę. Otóż oni nie zablokują pojedynczo stojącego samochodu, tylko czekają aż się ich uzbiera kilka. Blokada na kole pojedynczego auta działałaby odstraszająco na innych potencjalnie kandydatów do zdojenia.

Np przed Biedronką na Uniwersyteckiej - pojedyncze auto może stać cały dzień, ale gdy już się pojawią min 3 szt (w biedniejszy dzień łowów 2 też wystarczą) to natychmiast są zakładane blokady.

Straż Miejska w Katowicach to instytucja czysto biznesowa, mająca niczym korporacja na celu maksymalizację zysków. Z czegoś trzeba te rozliczne wizualizacje finansowac przecież. Dlatego nie uświadczy się panów w nieintratnych miejscach.
    • Gość: AJ List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać mandaty IP: 194.146.248.* 29.05.12, 00:00
      W takiej sytuacji podchodzi sie do strażnika siedziącego jako pasażer i infomujesz ze "kierowca pojazdu straży miejskiej popełnił wykroczenie i wnosisz o ukaranie kierowcy mandatem karnym" :)

W razie odmowy składasz zazalenie w formie pisemnej do komendanta ...
    • Gość: Julka i Ola z Żor List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać mandaty IP: *.146.229.76.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.05.12, 01:11
      u nas tego problemu nie mamy, a Katowice i okoliczne familoki omijamy szerokim łukiem ( współczujemy )
    • Gość: ~ Re: List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.12, 10:03
      Ależ to nie trawnik!!!
      Tylko klepisko.
      Taki mały niuans prawny i mandat się nie należy.
      • Gość: Gość Re: List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać ma IP: *.centertel.pl 29.05.12, 12:18
        Dokładnie, to samo miałem napisać ;)

Pytanie tylko, gdzie/na czym zaparkowali ukarani mandatem? Tego nie widzę na fotce, z niej jedynie wnioskuję, że SM na klepisku. Jakiś innych ograniczeń tam nie ma ("osiedle", zakaz wynikający ze znaków i/lub prawa, itp.)?
    • pjpb List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać mandaty 29.05.12, 12:58
      Uprościć przepisy i je egzekwować. Parkingowe są akurat już teraz dość proste - tylko słabo egzekwowane. Póki co w Polsce funkcjonuje zasada 'po to mam samochód aby podjechać do celu z tolerancją 50m'... Każdy metr dalej już zdaje się boleć - boli również każda złotówka wydana za przywilej parkowania (stąd strefy płatnego parkowania są nie do końca zapełnione, ale już 100m dalej wolna amerykanka darmowego trawnika; notoryczne parkowanie na miejscach dla niepełnosprawnych).
      Koszty parkowania są wpisane w koszty dojazdu samochodem prywatnym; jeśli człowiek nie chce płacić a parking/ nie widzi sensu dochodzić nieco dalej od samochodu - niech zmieni plany lub jedzie komunikacją publiczną.
      I owszem, irytuje mnie brak dużych parkingów w miastach - jest to dla mnie kolejny znak nieudolności władz. Ale jeszcze bardziej irytują mnie kierowcy blokujący miejsca dla niepełnosprawnych, wyjazdy, widoczność na skrzyżowaniach, trawniki itp.
    • Gość: lobo List: straż miejska ma jeden cel - wlepiać mandaty IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.12, 17:10
      Gratulujemy autorowi odkrycia... Einstein może się schować... A jak ci się wydaje człowieku - PO CO istnieje Straż Miejska? Dla ułatwienia podaję odpowiedź:
      "Art. 11.Do zadań straży należy w szczególności:
      1) ochrona spokoju i porządku w miejscach publicznych,
      2) czuwanie nad porządkiem i kontrola ruchu drogowego - w zakresie określonym w przepisach o ruchu drogowym,
      3) współdziałanie z właściwymi podmiotami w zakresie ratowania życia i zdrowia obywateli, pomocy w usuwaniu awarii technicznych i skutków klęsk żywiołowych oraz innych miejscowych zagrożeń,
      4) zabezpieczenie miejsca przestępstwa, katastrofy lub innego podobnego zdarzenia albo miejsc zagrożonych takim zdarzeniem przed dostępem osób postronnych lub zniszczeniem śladów i dowodów, do momentu przybycia właściwych służb, a także ustalenie, w miarę możliwości, świadków zdarzenia,
      5) ochrona obiektów komunalnych i urządzeń użyteczności publicznej,
      6) współdziałanie z organizatorami i innymi służbami w ochronie porządku podczas zgromadzeń i imprez publicznych,
      7) doprowadzanie osób nietrzeźwych do izby wytrzeźwień lub miejsca ich zamieszkania, jeżeli osoby te zachowaniem swoim dają powód do zgorszenia w miejscu publicznym, znajdują się w okolicznościach zagrażających ich życiu lub zdrowiu albo zagrażają życiu i zdrowiu innych osób,
      8) informowanie społeczności lokalnej o stanie i rodzajach zagrożeń, a także inicjowanie i uczestnictwo w działaniach mających na celu zapobieganie popełnianiu przestępstw i wykroczeń oraz zjawiskom kryminogennym i współdziałanie w tym zakresie z organami państwowymi, samorządowymi i organizacjami społecznymi,
      9) konwojowanie dokumentów, przedmiotów wartościowych lub wartości pieniężnych dla potrzeb gminy."
      Źródło - USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r. o strażach gminnych. (Dz. U. z dnia 9 października 1997 r.)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka