Dodaj do ulubionych

Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pasa...

21.11.12, 17:45
Pociągi przestaną zatrzymywać się w Ligocie, a staną w Piotrowicach gdzie ruch jest mniejszy. Autor rozkładu nie pofatygował się na stacje, żeby to sprawdzić. Wymyślono busa, który utknie w korkach. Nie skomunikowane połaczenia do Tych, które pozwoliłyby jakoś rozsądnie przesiąść się do Bielska. Wycinanie stacji jak leci, żeby tylko zachować cykliczność, która nam do niczego nie będzie potrzebna, jeśli nie będzie pociągów. Chwalenie się większą ilością pociągów tylko jakich. A argument, aby Prezydent Katowic dopłacił do pociągów dyskredytuje tego specjalistę z bożej łaski, który ten rozkład układał.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ada Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 17:55
      Czy autor rewolucyjnego rozkładu jazdy to pan, który w PR miał zakaz zbliżania się do projektowanego rozkładu jazdy?
      • Gość: Jarek Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: *.waldex.3s.pl 21.11.12, 19:02
        @ Ada- to po co go tam trzymali?
        • Gość: Ada Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 19:08
          Może po zatwierdzeniu rozklejał rozkład na stacjach?
          • Gość: Jarek Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: *.waldex.3s.pl 21.11.12, 19:30
            To juz wiem czemu na Ligocie krzywo wisi ;-)))
            Chociaż to chyba nie on, rozkład wisi krzywo ale nie do góry nogami...
    • skrzynka_02 Nowa linia S7 jak dla mnie ok 21.11.12, 17:58
      Linia Rybnik-Mikołow-Katowice z nowym rozkładem jest ok. Z tabeli wynika że podróż krótsza. Byle tylko bilet okresowy był w cenie niewyższej niż oferowały Przewozy Regionalne, bo jeśli tak to co to za udogodnienie dla mieszkańców.
      • maga-8509 Re: Nowa linia S7 jak dla mnie ok 21.11.12, 19:25
        Bo patrzysz na to z perspektywy osoby jeżdżącej ze stacji, na której pociąg się zatrzymuje. A wiesz dlaczego stosunkowo mało osób korzystasta z przystanku w Mikołowie Jamnej? Bo jeden pociąg na godzinę jak do tej pory było to za mało.Lepiej pchać sie w autobusie. A teraz będzie jeszcze mniej pociągów. I taka jest tendencja w KŚ. Więc dokąd to zmierza?
        • skrzynka_02 Pomyliłem się. Koleje Śląskie to kpina z pasażerów 21.11.12, 19:49
          @maga-8509

Przyjrzałem się bliżej rozkładowi i cennikowi. Masz racje, rzeczywiście okroili ten przystanek. Pojadę za to na swój kilka minut szybciej płacąc kilka dyszek drożej.
          • Gość: kszak Re: Pomyliłem się. Koleje Śląskie to kpina z pasa IP: *.wola.vectranet.pl 21.11.12, 20:19
            Co z tego że za PRL-u było mniej połączeń skoro wtedy chociaż można było wrócić pociągiem po pracy do domu wrrr.... Powiedzmy kończę pracę o 22giej w Bielsku i chcę się dostać do Pszczyny .NIE nie uda się. Pociąg odjechał pół godziny temu a następny gdzieś nad ranem. Super ekstra ja chcę PRL nawet IVta Rzeczypospolita była by lepsza bo wtedy dało się wrócić po pracy do domu!
            • Gość: sqro Re: Pomyliłem się. Koleje Śląskie to kpina z pasa IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.12, 10:52
              Aż strach pomyślec jak ktoś kończy pracę o 1 w nocy
        • tataantosi Re: Nowa linia S7 jak dla mnie ok 21.11.12, 21:25
          Do tej pory był jeden pociąg na godzinę tak jak na innych stacjach na tej linii. I nie powiesz mi że lepiej autobusem bo nie jest lepiej i dużo dłużej. Ale fakt jest faktem, że mogłyby kursować co pół godziny, chociażby w godzinach szczytu.
      • Gość: Śmiechu warte Ludzie z Łazisk i Mikołowa zapłacą drożej 40 % IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.12, 19:27
        miesięczny normalny:

W Przewozach Regionalnych - 83 zł
        W Kolejach Śląskich - minimum 115 zł

Jeśli rzeczywiście będzie za 11-20 km stawka 115-130 zł wychodzi na to, że niemal za to samo co dotychczas ludzie zapłacą kilkadziesiąt złotych drożej.

kolejeslaskie.com/upload/1349246447Cennik_us_ug_przewozowych_zm2.pdf
        • noducks Re: Ludzie z Łazisk i Mikołowa zapłacą drożej 40 21.11.12, 20:05
          dla niektorych wazne jest ze w nazwie maja slaskie. jeszcze sie zugi i sitze innenhalb przemaluje na zolto-niebiesko i bedzie glanz
        • Gość: MvM Re: Ludzie z Łazisk i Mikołowa zapłacą drożej 40 IP: *.um.gliwice.pl 22.11.12, 11:23
          Do Mikołowa będzie obowiązywał bilet strefowy za 80 zł
          www.slaskie.pl/zdjecia/2012/11/20/1353422044.pdf - strefy str 36-37
          www.slaskie.pl/zdjecia/2012/11/20/1353422027.pdf ceny 56 -57
          Do Łazisk faktycznie drożej 100 zł - bilet Liniowy wg taryfy TL 2. No ale są ciut dalej, więc może dlatego zróżnicowali.

Linki prowadzą chyba do strony UMWŚ, bo KŚ albo się nie pochwaliły taryfą, albo zręcznie ukryły.
          • marszalek1980 Re: Ludzie z Łazisk i Mikołowa zapłacą drożej 40 23.11.12, 19:23
            jednorazowy z Łazisk do Katowic - 4 zł, o 1 zł więcej niż do tej pory. Czyli wbrew bzdurom głoszonym przez KŚ, że bilety będą tańsze, w praktyce na tym odcinku podrożeją o 25%
    • Gość: Sz Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: 83.230.68.* 21.11.12, 18:09
      No po prostu idiotyzm? Jak pociąg do Wisły może nie zatrzymywać się w ligocie? Z ligoty jeździło nim zawsze sporo studentów.
    • tl6 Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa 21.11.12, 18:10
      Piotrowice jeszcze ujdą, ale kompletnie nie rozumiem argumentacji Kolei Śląskich dotyczącej nie zatrzymywania się na stacji Ligota ponieważ pociągi już zatrzymują się w Żwakowie, gdzie praktycznie nikt nie wysiada, ani wsiada. Zatem argumentacja przewoźnika kompletnie pozbawiona sensu.
      • Gość: Jarek Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: *.waldex.3s.pl 21.11.12, 19:28

Czysty Kononowicz- nie bedzie niczego...
        Mieszkańcy Ligoty na południe już nie pojadą, tylko do Tychów.
        Dziwi mnie forowanie Piotrowic, tam dużo mniej osób wsiada/wysiada niz na Ligocie
        No i gdzie władze Katowic ? Nie rozumieją że w ich interesie jest żeby pociągi stawały na wszystkich stacjach w Katowicach?
        • Gość: ligota Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: 89.174.8.* 04.12.12, 16:12
          Zrób rozpoznanie i zobacz kto w PIOTROWICACH z KŚ ,UM ,wsiada i wysiada z pociągu , i tam dla tego zatrzymują się wszystkie pociągi, PLEPS się liczy tylko jak trzeba zagłosować i wtedy jak barany idziemy i głosujemy na kiełbasę wyborczą - i do kogo teraz z pretensjami !!!
    • Gość: rr Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: *.play-internet.pl 21.11.12, 18:14
      Tak to jest, jak prezesami spółek kolejowych są znajomymi królika, którzy nie mają pojęcia o kolejnictwie i transporcie w ogóle. Nie mają nawet technicznego wykształcenia a swoje szlify prezesowskie robili w klubie sportowym. Tak w skrócie wygląda biografia prezesa KŚ, który obecnie pobiera 20 tys zł pensji. Natomiast wykształceni i zdolni inżynierowie muszą emigrować z tego nędznego kraju bo nie należą do partii i żadnej pracy nie dostaną w swoim zawodzie.
    • bahn Sukces jest najważniejszy 21.11.12, 18:18
      "Pociągi przyspieszone to standard w większości krajów Unii Europejskiej"

Niewątpliwie, tylko nigdzie w "krajach UE" nie jest tak, że przyspieszone są pociągi na jednej linii, a zwykłe na innej, które mają jedynie wspólny odcinek trasy, a potem się rozjeżdżają w różne strony, przy czym jedne z drugimi nie są w ogóle skomunikowane.

Jeśli chodzi o linię do Bielska-Białej w zupełności by wystarczyło, żeby co godzinę jechał z Katowic do Żywca/Zwardonia pociąg zatrzymujący się wszędzie, a w szczycie wzmacniałby ten takt dodatkowo co godzinę mocno przyspieszony relacji Katowice-Bielsko zatrzymujący się tylko w Tychach, Pszczynie, Cz-Dz i ewentualnie jeszcze gdzieś po drodze jeśli to uzasadnione.

To, co zaprojektował z perspektywy biurka w Warszawie "ekspert" to przemieszanie wszystkiego z wszystkim, jedne pociągi zatrzymują się tu, inne tam, z czego żaden w sensowny sposób nie obsługuje Ligoty. Żeby jeszcze chociaż w jakiś sensowny sposób były ze sobą powiązane pociągi linii tyskiej i bielskiej, tak aby w Tychach można było się w obydwu kierunkach przesiadać - to też nie wyszło.

Niestety marszałek dobitnie pokazuje, że najważniejszy jest polityczny sukces KŚ, jednym słowem ma być jak w otoczeniu, tylko dobre wiadomości. Zadufani w sobie i przeświadczeni o swym patencie na słuszność pracownicy spółki to bezczelnie wykorzystują i wygląda na to, że pasażer będzie sobie mógł co najwyżej ponarzekać w internecie, a pociągi i tak pojadą według widzimisię gościa, który region i jego potrzeby zna z opowieści.
    • ozanja rozkład do ... 21.11.12, 18:23
      PARANOJA! Nie ma np. bezpośrednich połączeń Wieluń-Tarnowskie Góry/Katowice, bo się województwo śląskie nie dogadało z łódzkim, kto za co dopłaca! Korzystały z tych połączeń rodziny ptoków z sieradzkiego, studentów i pracowników z okolic na trasie. Były 3 połączenia z reguły obsadzone (jezdziliśmy:-), a teraz tylko do Krzepic lub z Krzepic (będzie wielki węzeł kolejowy). Chociaż PKS jest bezpośredni...
      Ale apel do władz województwa - wasze gadanie o przesiadaniu się z aut na środki publicznego transportu w takich warunkach jest o kant 4 liter roztrzaść, nie macie pojęcia o problemach zwykłych ludzi, bo dojazdy do pracy/na studia nie odbywają się tylko z Piotrowic czy Ligoty (albo Gliwic czy Raciborza). Katowice są stolicą sporego województwa i rynkiem pracy nie tylko dla mieszkańców województwa śląskiego. Obcinacie transport, nie będziecie mieli dochodu (i my też), więc mniej kasy na kolejne połączenia. Zadaniem samorządu jest nie tylko podtrzymywanie dochodowych połączeń, ale też dotowanie tych nieprzynoszących dochodu, bo służy ludziom. Zamykanie oczu na interes mieszkańców także innych województw nikomu nie służy, bo wszyscy jesteśmy w Polsce.
      Dzięki Kolejom Śląskim województwo śląskie staje się udzielnym księstwem, do którego dostępu strzegą smoki i starannie opracowany rozkład jazdy...
      • Gość: sqro Re: rozkład do ... IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.12, 10:48
        Dlaczego z naszych podatków mamy dopłacać do mieszkańcow innych województw - tak z przyzwyczajenia że Śląsk jest dojną krową?

Proponuje jednak z koncertem życzeń do swojego marszałka, który najwyraźniej jeszcze jest pod wpływem PR
        • ozanja Re: rozkład do ... 22.11.12, 14:11
          Moim marszałkiem jest pan A. Matusiewicz, a ja urodziłam się i całe życie mieszkam w promieniu 30 km od Katowic i co?

Tak, Panie Marszałku, Wysoka Izbo, z także moich wysokich podatków, jako mieszkaniec tego regionu chcę bezpośrednich połączeń z resztą mojego kraju.

Koncert życzeń? nie, tylko jedno, ale konkretne.

Śląsk dojna krowa, z naszych podatków, dobra, ale w innym wątku. Rozejrzyj się, ile dookoła ptoków i krzoków, też tu płacą podatki i z tych podatków masz też drogi i szpitale... Nie podróżujesz dalej niż do granicy Śląska, tam się kończy Twój świat? No to szkoda...
    • Gość: eM Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: 109.197.38.* 21.11.12, 18:55
      Mnie akurat rozkład odpowiada i pewnie wszystkim tym, którzy jadą ze stacji Katowice do Bielska czy Żywca. Czas skróci się bardzo!
    • maga-8509 Wielki sukces KŚ 21.11.12, 19:08
      Jeden sukces KŚ odniosły. Jeszcze nigdy żaden rozkład jazdy nie został tak krytycznie oceniony i przez pasażerów i ludzi znających sie na kolei (niekoniecznie pracowników ŚPR). Nie sądziłam, że kiedyś to napiszę, ale muszę to zrobić. Krytykowałam PR, ale porównując to co mamy teraz do tego co będzie, wyszło mi, że cofamy się w realizacji transportu chyba do średniowiecza. Nie mogę napisać, że do komuny, bo te czasy pamiętam i niestety też było lepiej. To co KŚ wychodzi to propaganda sukcesu. Niech decydenci KŚ udadzą się na stacje i posłuchają wypowiedzi pasażerów. Liczby nic nie mówią, ale rozkład wiele.
    • Gość: zaba Ligota, Sławków IP: *.xdsl.centertel.pl 21.11.12, 19:23
      Tylko debil mógł wymyślić takie cuda

KŚ = Klęska Śląska
    • Gość: Gość Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: *.150.149.161.internetia.net.pl 21.11.12, 19:27
      Druga pod względem wielkości i liczby odprawianych podróżnych stacja w Katowicach nie może być pominięta ot tak w rozkładzie jazdy i na pewno nie robi się tego nie wychodząc zza biurka. Coś musiało być powodem, że zrujnowany, pozbawiony infrastruktury towarzyszącej i niezbyt bezpieczny przystanek Piotrowice uznano za lepsze miejsce dla podróżnych niż wyposażona w przejście podziemne, zadaszenie i wysokie perony stacja w Ligocie, w bezpośrednim sąsiedztwie której są przystanki autobusowe, postój taksówek, kioski i punkty handlowe. Należałoby zażądać protokołu albo jakiegoś innego dokumentu z oględzin obu tych miejsc, na podstawie którego zdecydowano, że Ligota zostanie pozbawiona niektórych połączeń, a Piotrowice nie. Jest nie do pomyślenia, że osoby odpowiedzialne za rozkład jazdy nie widzieli tych miejsc, nie sprawdzili panujących tam warunków - to tak, jakby osoby bez prawa jazdy prowadzili szkolenia z przepisów o ruchu drogowym - w teorii może byliby dobrzy, ale w praktyce do niczego.
      Do tego dochodzi jeszcze ten wynalazek w postaci KKA w obszarze, gdzie funkcjonuje sieć komunikacji miejskiej. Zamiast postarać się o stworzenie wspólnego biletu na wzór tyski, powstaje kuriozalne połączenie dwóch sąsiednich stacji. I nie pomaga tu nawet włączenie w jego trasę przystanków "Szpital Kolejowy" i "Akademiki" - studenci i pracownicy szpitali odległość niecałych 2 km mogą bez problemu przejść pieszo ze stacji - zwłaszcza w godzinach szczytu, a pacjenci do szpitali raczej komunikacją zbiorową się nie wybiorą, szczególnie, gdy będzie konieczna przesiadka. Autorzy rozkładu jazdy prawdopodobnie nie wzięli pod uwagę również tego, że czas postoju pociągu w Piotrowicach może nieoczekiwanie się wydłużyć nie tylko z powodu zwiększonej liczby podróżnych, ale również dlatego, że perony są tam niskie i wymagają wzmożonej uwagi, co dodatkowo spowolni wsiadanie i wysiadanie.
    • rojberek Z tego co widziałem, to dla pasażerów z Chebzia, 21.11.12, 19:57
      ... czy Świętochłowic, faktycznie ubyło trochę pociągów, bo część z nich po prostu się tam teraz nie zatrzymuje. Poza tym, żeby przesiadka na pociąg miała sens na trasie Gliwice-Katowice, to pociągi musiałby w godzinach 6-8 i 15-17 jeździć co 15-20 minut, w przeciwnym razie szkoda ryzykować, że jeśli jeden wypadnie to poczeka się na następny godzinę, skoro mają jeździć co 30 minut.
      • Gość: roiman Re: Z tego co widziałem, to dla pasażerów z Chebz IP: *.welnowiec.net 21.11.12, 20:43
        To trzeba dokładnie potrzeć w świętochłowicach będzie dokładnie tyle samo pociągów co teraz, a chebzie rzeczywiście straciło wszystkie przyspieszone.
        • rojberek Re: Z tego co widziałem, to dla pasażerów z Chebz 22.11.12, 07:38
          Oddaję rację co do stacji Świętochłowice.
          Pociągów nie ubyło jedynie przesunięte zostały o 15 minut i w "okienku" czasowym które mnie interesowało na dojazd do i z pracy wypadł jeden kurs, a tak naprawdę znalazł się minutę za "okienkiem" wyszukiwania :-)
          Dla mnie niestety ten rozkład z tego co widzę nie będzie się na wiele nadawał, żeby dostać się do pracy na 7:00 zamiast o 6:16 musiałbym wyjeżdżać o 6:01 - niby tylko 15 minut, ale lubię pospać te 15 minut rano więcej :-D Czas zmienić znowu transport do pracy.
    • Gość: roman Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: *.welnowiec.net 21.11.12, 20:39
      Z całej tej dyskusji wynika jedno - nikt nowego rozkładu chyba nie oglądał:
      Linia Gliwice - Częstochowa - pociągów tyle co teraz.
      Dojazd z Katowic Ligoty do Bielska w godzinach od 4.00 do 15.00 - teraz 12 pociągów, w nowym rozkładzie 17 - co prawda z przesiadką ale czas podróży i tak średnio jakieś 5 minut krótszy.
      Nowy rozkład na pewno nie jest gorszy od poprzedniego, a w wielu miejscach jest lepszy.
      • bahn Przesiadki są niepoważne 21.11.12, 21:39
        Zasmucę Cię, niektórzy jednak zaglądają do rozkładu.

> Dojazd z Katowic Ligoty do Bielska w godzinach od 4.00 do 15.00 - teraz 12 poci
        > ągów, w nowym rozkładzie 17 - co prawda z przesiadką ale czas podróży i tak śre
        > dnio jakieś 5 minut krótszy.

Świetnie, tylko że z reguły jak się jedzie w jedną stronę, to też chce się wrócić. A w kierunku przeciwnym niestety nie jest już tak dobrze (o ile w ogóle przesiadkę w polu na Piotrowicach można traktować za coś normalnego). Prawie wszystkie połączenia są z przesiadką na autobus, którego po prostu nie będzie, bo jak już wielokrotnie pisano okolica Ligoty i Piotrowic jest w dni robocze jest zatkana. Chyba, że autobus będzie się teleportować?
        Idziemy dalej, dzień wolny. Nikomu aż tak się nie śpieszy, turyści w góry i z gór, w tym rodziny z dziećmi, studenci zaoczni, a także wracający z domu do Katowic. Co mamy w kierunku do Katowic? Aha, autobus! I to też prawie w każdym połączeniu. Czas na przesiadkę: 4 minuty. Wystarczy, że pociąg się opóźni o 3, co nie jest żadnym wyczynem - i co wtedy? Ludzie będą przeskakiwać z pociągu do autobusu? Zaczeka? Pewnie nie zaczeka, bo jak będzie czekać, to nie zdąży obrócić na dowózkę pod następny pociąg.
        I to wszystko dla dwóch minut uciętych z czasu przejazdu. Pasażer straci pół godziny, za to pociąg KŚ będzie szybki. Bo ma przyciemniane szybki.
      • Gość: Ligota Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 22:02
        Czytali aż nadto dokładnie ten cudny rozkład. Jeśli pojedziesz tyskim pociągiem to czekasz 20 minut, więc jaki krótszy przejazd. Pociąg z Ligoty 6.17,Piotrowice 6.20 a Bielsko 6.41. A stoisz na czymś co trudno nazwać dworcem. Więc pytanie dlaczego Piotrowice mimo mniejszego ruchu dalej nie ma odpowiedzi. O busie tyle napisali, że nie warto się powtarzać. A tak na marginesie pracownik KŚ punktuje?
      • Gość: Ada Gliwice - Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 22:10
        Nie chce mi się powtarzać. Poczytaj sobie sam, jak ludzie chwalą nowy rozkład:
        forum.gazeta.pl/forum/w,94,140527779,,Jak_pojada_pociagi_kolei_slaskich_nowy_rozkla_.html?v=2
    • tataantosi Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa 21.11.12, 21:29
      TZN w Ligocie wcale żaden pociąg się nie zatrzyma?
      • Gość: gosc Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 22:04
        Staja tyskie i w kierunku Rybnika, choć te juz nie wszystkie
    • Gość: joe Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.12, 23:23
      Nie dziwota, że mają więcej połączeń niż Przewozy regionalne, skoro połączenia zostały rozdzielone. Teraz pociągi z Katowic zamiast do Raciborza albo Wodzisławia będą jeździły tylko do Rybnika i dalej przesiadka. Z każdego jednego połączenia powstały dwa. Nic więc dziwnego, że wyszło więcej połączeń, ale z niekorzyścią dla biegających między peronami pasażerów.
      • Gość: maszynista Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: *.play-internet.pl 21.11.12, 23:55
        Prawie we wszystkich kursach to będzie fizycznie ten sam skład, tylko wirtualnie zmieni numerek, pod jakim figuruje w bazie rozkładowej.
    • Gość: Tomek Pretensje IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.12, 09:16
      Nie rozumiem głosu mówiącego, że pociągi w stronę Bielska powinny zatrzymywać się na Ligocie zamiast ma Piotrowicach. PR i KŚ zawsze obsługiwały te dwie stacje, a fakt że teraz ma to się zmienić na niekorzyść jednej z nich jest przykre, ale nie róbmy z tego sytuacji pt "przenosimy stolice..." Wydaje mi się, że sami zrozumieją błąd jakim jest usunięcie Ligoty z rozkładu i wprowadzenie tego autobusu, ale warto zainterweniować w tej sprawie już teraz. Oczywiście nie na forum wylewając żale, bo i tak ludzie z KŚ tego nie czytają, tylko do radnych, których to wybieraliśmy w 2010 roku.
      • bahn Re: Pretensje 22.11.12, 12:57
        Niestety błędny adres, to nie radni, chyba że masz na myśli tych z sejmiku, ale ci to są już tak oderwani od rzeczywistości, że i tak nic nie zrobią.

Czy KŚ zrozumie błąd... oby, choć biorąc pod uwagę podejście pseudoeksperta rodem z Warszawy - może to kosztować niestety wielu straconych pasażerów.
    • smoczy_plomien Bytom 22.11.12, 10:42
      Mi rozkład pasuje. W końcu będę mogła dojechać do Kato na popołudniowe pociągi do Warszawy wygodnym pociągiem, zamiast zatłoczonym 820/830. Do pracy do Kato na 8 mi akurat pociągi nie pasują, ale mąż będzie miał połączenie do Gliwic o 7:10 - szybciej i wygodniej. Nikt nie wspomniał o jakości pociągów KS vs PR. Trochę szkoda, że oceniacie tak jednostronnie.
    • Gość: paranoja Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: *.bnet.pl 22.11.12, 12:23
      Czy Ruda Śląska to wieś?

Ja rozumiem, że pociągi przyspieszone nie powinny stawać w przysiółkach liczących po kilka tysięcy osób. Ale żeby nie zatrzymywały się w Chebziu? Fakt, dzielnica mała, ale doskonale skomunikowana z Godulą i Nowym Bytomiem, a i z resztą miasta o wiele sprawniej niż stacja Ruda Śląska... zza biurka nie widać, więc tym gorzej dla faktów?
      • Gość: miki Re: Rozkład jazdy Kolei Śląskich pod ostrzałem pa IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.12, 19:35
        No cóż, tak to jest, jak się bierze do rozkładu specjalistów zza siedmiu mórz. Ja jeździłem między Będzinem a Rudą Chebzie i teraz do roboty sobie na 8:00 nie dojadę. Musiałbym autem jechać do Będzina Miasta, a gdzie je zaparkuję?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka