Dodaj do ulubionych

W temacie wypedzen

06.08.04, 23:18
Od tego sa sady, nie forum. Absolutnie jestem za powrotem Slazakow na Slask,
ale trza to zrobic z wyczuciem i nie naciagac panstwa, jak to w Niemczech
jest w zwyczaju. Po prostu sadownie zalatwiac sprawy majatkowe i nie zatruwac
atmosfery na forum.

Pyrsk!
Obserwuj wątek
    • carrramba Re: W temacie wypedzen 06.08.04, 23:25
      arnold7 napisał:

> Od tego sa sady, nie forum. Absolutnie jestem za powrotem Slazakow na Slask,
      > ale trza to zrobic z wyczuciem i nie naciagac panstwa, jak to w Niemczech
      > jest w zwyczaju. Po prostu sadownie zalatwiac sprawy majatkowe i nie zatruwac
      > atmosfery na forum.
      >
      > Pyrsk!
      >
      Mosz recht, Arni.
      Pyrsk !
      • arnold7 Re: W temacie wypedzen 06.08.04, 23:26
        carrramba napisała:

> arnold7 napisał:
        >
        > > Od tego sa sady, nie forum. Absolutnie jestem za powrotem Slazakow na Sla
        > sk,
        > > ale trza to zrobic z wyczuciem i nie naciagac panstwa, jak to w Niemczech
        >
        > > jest w zwyczaju. Po prostu sadownie zalatwiac sprawy majatkowe i nie zatr
        > uwac
        > > atmosfery na forum.
        > >
        > > Pyrsk!
        > >
        > Mosz recht, Arni.
        > Pyrsk !

Pyrsk!
    • Gość: Marek Re: W temacie wypedzen IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.08.04, 23:33
      swieta prawda. zadne panstwo nie ma nic do tego! no chyba, ze sie aktywnie w to
      wlaczy. wtedy bedzie musialo cholernie uwazac!...
      • arnold7 Re: W temacie wypedzen 06.08.04, 23:35
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> swieta prawda. zadne panstwo nie ma nic do tego! no chyba, ze sie aktywnie w
        to
        > wlaczy. wtedy bedzie musialo cholernie uwazac!...

Ala jo jes problym stron, po pierona podgrzywac atmosfera na forum sprawami
        wlasnosciowymi?
        • Gość: Marek derSchlesier Re: W temacie wypedzen IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.08.04, 23:53
          a myslisz, ze zamiataniem "pod teppich" mozna cos dlugoterminowo osiagnac?
          niektorych trzeba przygotowac do normalnosci. nawet przez wykorzystanie forum.

celem sa unormowane stosunki w przyszlosci. a to nie jest latwe zadanie.
          • arnold7 Re: W temacie wypedzen 06.08.04, 23:55
            Gość portalu: Marek derSchlesier napisał(a):

> a myslisz, ze zamiataniem "pod teppich" mozna cos dlugoterminowo osiagnac?
            > niektorych trzeba przygotowac do normalnosci. nawet przez wykorzystanie forum.
            >
            > celem sa unormowane stosunki w przyszlosci. a to nie jest latwe zadanie.

Uoni zamiatajom, my wygrywomy. Ala konkretnie , bez pogrozek, we sondzie.
            • Gość: Marek FAKTY! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.08.04, 23:59
              w sadzie nie ma miejsca na pogrozki. Jest miejsce jedynie na fakty! fakty,
              fakty i jeszcze raz fakty!
              • arnold7 Re: FAKTY! 07.08.04, 00:02

> w sadzie nie ma miejsca na pogrozki. Jest miejsce jedynie na fakty! fakty,
                > fakty i jeszcze raz fakty!

Ala co nos to obchodzi na forum?
                Wygrosz, stawiosz flaszka i gro:))
                • Gość: Marek Re: FAKTY! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.08.04, 00:08
                  a co mam wygrac?

moge tez dyskutowac o "Blaukraut"... ale tak wlasciwie po co? na przekonywanie
                  zjadaczy bigosu do jedzenia blaukrautu szkoda po prostu czasu!

• arnold7 Re: FAKTY! 07.08.04, 00:10

> a co mam wygrac?
                    >
                    > moge tez dyskutowac o "Blaukraut"... ale tak wlasciwie po co? na
                    przekonywanie
                    > zjadaczy bigosu do jedzenia blaukrautu szkoda po prostu czasu!

To idz na kurwy:))

>
                    • Gość: Marek Re: FAKTY! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.08.04, 00:14
                      sa inne tematy, na ktore mozna rozmawiac.

mysle, ze na nie nie chcesz rezerwowac sobie monopolu? albo?
                      • arnold7 Re: FAKTY! 07.08.04, 00:17

> sa inne tematy, na ktore mozna rozmawiac.
                        >
                        > mysle, ze na nie nie chcesz rezerwowac sobie monopolu? albo?

To to mom we rzici:))
                        • Gość: Marek Re: FAKTY! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.08.04, 00:20
                          oma mojej zony poskugiwala sie naprawde swietnym slaskim. to, co jest tutaj
                          prezentowane zalatuje troche polonizacja i dopasowaniem sie do polskiej, w wielu
                          przypadkach "subkultury".
                          • arnold7 Re: FAKTY! 07.08.04, 00:29

> oma mojej zony poskugiwala sie naprawde swietnym slaskim. to, co jest tutaj
                            > prezentowane zalatuje troche polonizacja i dopasowaniem sie do polskiej, w
                            wiel
                            > u
                            > przypadkach "subkultury".

Mosz problym?
                            Wiysz jak sam dziouszki godajom?
                            • Gość: Marek Re: FAKTY! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.08.04, 00:43
                              > Mosz problym?
                              ja nie mam zadnego problemu. dlatego latwiej zauwazam pewne prawidlowosci ;-)

> Wiysz jak sam dziouszki godajom?
                              jakie "dziolszki"? bo jak na razie zadnej normalnej tutaj nie spotkalem. Poza
                              tym to nie SEX-Forum! i do tego jestem "ozeniony" ;-)
                              • arnold7 Re: FAKTY! 07.08.04, 00:45

> > Mosz problym?
                                > ja nie mam zadnego problemu. dlatego latwiej zauwazam pewne prawidlowosci ;-)
                                >
                                >
                                > > Wiysz jak sam dziouszki godajom?
                                > jakie "dziolszki"? bo jak na razie zadnej normalnej tutaj nie spotkalem. Poza
                                > tym to nie SEX-Forum! i do tego jestem "ozeniony" ;-)
                                I gro:))
                                • Gość: Marek Re: FAKTY! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.08.04, 00:47
                                  co?
                          • Gość: kooniec z tym! Re: FAKTY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.04, 11:34
                            Taki polski undergrand?

S'ciepy, ze coukigo polskigo stoua.

S'mjatajoom je na Nasz Szloonzek.
    • silesius Re: W temacie wypedzen 07.08.04, 11:32
      arnold7 napisał:

> Od tego sa sady, nie forum. Absolutnie jestem za powrotem Slazakow na Slask,
      > ale trza to zrobic z wyczuciem i nie naciagac panstwa, jak to w Niemczech
      > jest w zwyczaju. Po prostu sadownie zalatwiac sprawy majatkowe i nie zatruwac
      > atmosfery na forum.
      >
      > Pyrsk!

Przy calym respekcie dla intencji, widze to inaczej. Oczywiscie sady
      zadecyduja, ilu poszodowanych, a tyle indywidualnych historii, tyle mozliwych
      postepowan sadowych, orzeczen, uzasadnien.
      Z pewnoscia byli tacy, ktorzy popelnili zbrodnie w czasie wojny. Tym nic, zgoda.
      Sa jednak i tacy, ktorzy nie popelnili zadnej zbrodni.
      Sa tacy, ktorych majatki rozdano potrzebujacym, dom przydzielono wygnanym z
      kresow, wiec trzeba by szukac jakiegos rozsadnego wyjscia, aby jednej krzywdy
      nie naprawiac inna krzywda.
      Mozliwosci jest wiele.
      Mozna przywrocic formalnie wlasnosc, nakazujac jednoczesnie utrzymanie umow
      wynajmu czy dzierzawy, ktore sluza obecnym mieszkancom. Mozna zaproponowac
      inne, opuszczone do dzis i niechby nawet zaniedbane nieruchomosci. Mozna
      zaproponowac udzialy czy akcje w innych nieruchomosciach, stworzyc konsorcja
      czy spolki, towarzystwa akcyjne, zachecic do inwestowania, zaproponowac
      wspolprace.
      Sa do dzis opuszczone, zrujnowane i zaniedbane domy, ktore leza tak, ze nikt
      mieszkac nie zechce, i majatki, z ktorymi i tak nikt sobie nie radzi, gdyz dla
      panstwa nieekonomiczne, dla prywaciarzy nie dosc rentowne. Te mozna zwrocic,
      moze nawet dajac ulgi, aby wlasciciele je mogli zregenerowac, stworzyc miejsca
      pracy, infrastrukture.
      Sa wreszcie majatki, ktore przyznali sobie sami towarzysze partyjni, bo
      podobaly im sie obszerne niemieckie domy, urocze palacyki, eleganckie ogrody -
      i te majatki nalezy bez pardonu odebrac i zwrocic wlascicielom.
      Jak napisalem: ile majatkow, tyle spraw, a skandalem jest, ze panstwo sie tym
      zajmie, nie wprowadzi ustaw, ktore wyraznie odroznia sprawcow i zbrodniarzy od
      ludzi, ktorzy niczego nie zawinili, ze nie stworzy instytucji, ktora zajelaby
      sie porzadkowaniem tych spraw majatkowych, a zamiast tego pozwala na to, aby
      obywatele przezywali niepokoje, uzytkownicy obawy, a wlasciciele rozgoryczenie.
      Nie sa winni ci, ktorzy uzytkuja majatki, nie sa winni ci, ktorzy je chca
      odzyskac a nikogo nie skrzywdzili i czuja sie poszkodowani.
      Winne jest panstwo, pozorujace demokracje a nadal tkwiace w socjalizmie,
      podtrzymujace jego bezprawie, ignorujace los jednostek, spokoj wlasnych
      obywateli i sluszna pretensje poszkodowanych.
      To panstwo podtrzymuje problem nie na poziomie pojedynczych spraw sadowych,
      lecz globalnego oskarzenia i obrazy tysiecy tych, ktorzy niczego innego nie
      zawinili, poza posiadaniem majatku. To panstwo pielegnuje w spoleczenstwie
      nienawisc znana juz od czasow wczesnej komuny, nienawisci do posiadaczy,
      wlascicieli, ludzi majetnych. Podsyca ja stosowaniem zarzutu zbiorowej
      odpowiedzialnosci, zbiorowej winy wszystkich tych, ktorzy mogliby zechciec
      odzyskac swoja wasnosc. Poszkodowanych czyni winnymi, aby pozorowac wlasna
      niewinnosc i zachowac lupy.
      I moim zdaniem jest to skandal na co najmniej europejska skale, o tym trzeba
      mowic, pisac, to trzeba naglosnic, nie pozwolic na to, aby sprawa ucichla.
      A spoleczenstwo niechze sie dzieli, na tych, ktorzy gotowi sa szukac rozsadnych
      rozwiazan i na tych, ktorzy bandytyzm komuny i manipulacje jej nastepcow
      popieraja. Mysle, ze w tym geograficznym miejscu Europy nie moze pozostac jakis
      kryptokomunistyczny ewenement, falszywy i obludny, potrzebna jest jasnosc, co
      sie ma w kozuchu.

• Gość: Marek derSchlesier Re: W temacie wypedzen IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.08.04, 11:40
        Bardzo dobrze zauwazone i przelane na papier. moje uznanie!

Marek der Schlesier
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka