Dodaj do ulubionych

Hej, panie Zloty!

23.09.04, 19:35
Jak to jest, panie Zloty, ze na figurze sw. Jana w Katowicach jest nazwa
Związku Gornoslaskiego, mimo że za jej wykonanie zaplacilo miasto (czyli
rowniez ja). Na plyte ku czci deportowanych Slązaków w Debiensku RAS` zebral
pieniadze sam. Bardzo symptomatyczna roznica.
Obserwuj wątek
    • elver.b Re: Hej, panie Zloty! 23.09.04, 19:53
      Zauwazylem, Arnold, ze pan Zloty nie odpowiada na niewygodne pytania. Klamie a
      potem ucieka.
      • arnold7 Re: Hej, panie Zloty! 23.09.04, 19:54
        I do tego ta polakowska retoryka. Czy oni mieli jakies kursy polaczone z
        praniem mozgu?
        • rico-chorzow Re: Hej, panie Zloty! 23.09.04, 20:00
          arnold7 napisał:

> I do tego ta polakowska retoryka. Czy oni mieli jakies kursy polaczone z
          > praniem mozgu?

Niy,mozgym robiyli praniy i siy sprou.
    • derfrommepilger Re: Hej, panie Zloty! 23.09.04, 19:58
      Może i macie rację surowo oceniając Zwiążek Górnośląski. Niepotrzebnie robicie
      jednak rozrubę na forum. Chcecie być tacy jak ten Złoty, który swoje osobiste
      wojny toczy na łamach "Gazety Wyborczej"? Bez względu na to, jaki jest Związek
      Górnośląski, powinniście przemóc swoją pewnie i uzasadnioną niechęć i
      współpracować. Dość już na Górnym Śląsku waśni.
      • Gość: karlik Re: Hej, panie Zloty! IP: *.187.49.8.porchlight.ca 24.09.04, 03:31
        to niech sie wreszcie sami okresla!a nie jak fana,od ktorej strony zawieje tak
        gadaja,niech sie pozbeda tych "dzialaczy"co tylko zamet sieja,musza byc
        partnerem wiarygodnym ,solidnym,pyrsk.
        • wilym Nie demonizujmy ZG!!! 24.09.04, 11:38
          Zgadzam sie z derfromepilgrem. Po co takie bezsensowne posty? Lepiej chyba
          dogadywac sie ze Zwiazkiem niz wbijac im szpile. Zreszta caly watek jest moim
          zdaniem troche bezsensowny - taki ni z gruszki ni z pietruszki.
          A Ciebie elver wcale nie rozumiem: nie jestes ani w RAS ani w ZG (tak
          przypuszczam), ale nie potrafisz powsztrzymac sie od paru kasliwych uwag.
          Po co?
          • elver.b Re: Nie demonizujmy ZG!!! 24.09.04, 13:58
            Dla mnie RAS to wprawdzie slaski Verein ale miekki i przeintelektualizowany. A
            ZG ze Slaskiem poza nazwa niewiele ma wspolnego.
      • Gość: andy Re: Hej, panie Zloty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 19:03
        Dziennikarza zaprosił na spotkanie Prezes Szyga (lider PO) nie informując o tym
        zebranych. Napisał pismak co mu pasowało, a ty tu larum znowu robisz i ludzi
        obrażasz. To cecha Ślązaków? Jak się chcesz Złotego o coś zapytać to jego
        stowarzyszenie ma stronkę www.bractwo.pless.pl Ciebie namierzyłem i gały mi na
        wierzch wyszły ty śląski kameleonie. Ja się nie wstydzę ani Związku
        Górnoślaskiego ani Śląska. Wstyd mi za niektórych głupich Górnoślazaków!
        • arnold7 Re: Hej, panie Zloty! 24.09.04, 19:13
          W ktorym pubie mnie namierzyles?
        • derfrommepilger Re: Hej, panie Zloty! 24.09.04, 20:26
          Arnold, mam wrażenie, że pan Złoty mnie miał na myśli. Nie znam okoliczności
          jego prasowych wypowiedzi, co w żadnym stopniu nie zmienia mojego zdania, że są
          to wypowiedzi szkodliwe. Dziwię się, że usiłuje bronić się w taki nieporadny
          sposób. Czy nie lepiej byłoby poszukać wspólnego języka z działaczami innych
          śląskich ugrupowań? Tego chyba oczekuje także większość członków Związku
          Górnośląskiego. Niektórym radykałom przydałaby się chwila refleksji. Panowie z
          obu stron, to co robicie nie służy Śląskowi. Pora poszukać tego co was łączy, a
          nie dzieli.
          • Gość: Muzeum Śląskie w K Re: Hej, panie Zloty! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 21:56
            Nos scalo Kultura i Sztuka Wjyrhnigo Szloonzka, tak pjyknie uopisano bez
            Chojecko, Gorzelika & Co. na przikuodah arhitektury sakralny uod X do XX wjeka!
            • Gość: andy Re: Hej, panie Zloty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 22:20
              Wos ccalo (kogo?) Kultura i Sztuka Wjyrhnigo Szloonzka (możesz wąść ten wątek
              szerzej rozwinąć! Domniemam, że chodzi Panu o kulturę i sztukę J. Gorzelika
              opisaną przez Gorzelka i spółkę na przestrzeni 1000 lat). Znam Jurka Gorzelika,
              ale nie wiedziałem , że jest taki stary.
              Nawet po ślonsku trza porzondnie pisać, przede wszystkim po ślonsku. Choć niy
              jest to proste , bo co wioska to Ślonzoki inaczyj godajom!
              • Gość: kroolu zuoty Re: Hej, panie Zloty! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.04, 00:04
                Nos Szloonzoukoow!
            • Gość: andy Re: Hej, panie Zloty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 22:28
              Kultura Wjyrhnigo Szloonzkana przikuodah arhitektury sakralny , to poprostu za
              mało. ojej ojczyźnie trzeba czegoś więcej. Czy książka za 120,- zł trafi pod
              strzechy? Byłem na początku roku na spotkaniu kadr naukowych uczelni
              górnośląskich. Tylko prof. Ewa Chojecka z tej ekipy była obecna, a zespół ten
              ma oceniać górnośląski program edukacji regionalnej, który powstaje z
              inicjatywy Związku Górnośląskiego. Mówił o tym Złoty podczas spotkań dwa lata
              temu z liderami RAŚ. Mieliśmy wspólnie pracować i co? Po ptokach. Jedni
              pracują , a inni politykują.
              • elver.b Re: Hej, panie Zloty! 24.09.04, 23:16
                Spotkanie kadr naukowych wyzszych uczelni? I co z tego wynika? To niby ma byc
                praca? To wlasnie politykowanie w czystej postaci. Ciekawe czy jak
                przygotowywali programy edukacji regionalnej w Niemczech albo w Czechach tez
                sie musieli spotykac na takim szczeblu. A jak Zloty byl na spotkaniach z
                liderami RAS rownie przekonujacy jak na tym forum, to nie dziwie sie, ze na
                gadaniu sie skonczylo.
            • Gość: andy Re: Hej, panie Zloty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 22:34
              Niy gniywej sie pon , panie Muzeum Śląskie w K, ale jo sie dopiyro ucza tyj
              Twojij godki
              • arnold7 Re: Hej, panie Zloty! 24.09.04, 22:40
                Gość portalu: andy napisał(a):

> Niy gniywej sie pon , panie Muzeum Śląskie w K, ale jo sie dopiyro ucza tyj
                > Twojij godki

"Niy gorszcie sia"?

Jo mom ino 27 herr Goldmann. Mon glod skuli gorolskij niyprowdy.
              • Gość: Muzeum Śląskie w K Re: Hej, panie Zloty! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.04, 00:07
                Jo sie niy gorsza!

Na Nauka nigdy niy je za niyskoro.
                • arnold7 Re: Hej, panie Zloty! 25.09.04, 00:15
                  Gość portalu: Muzeum Śląskie w K napisał(a):

> Jo sie niy gorsza!
                  >
                  > Na Nauka nigdy niy je za niyskoro.

W tym przipadku jes moc za niyskoro!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka