amoremio 04.08.05, 07:30 mapa.chorzow.um.gov.pl/chorzow/start.jsp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kefiszon Re: polecom mapa 04.08.05, 10:32 O! nawet zaktualizowana i jest Carrefour na niej i to rondo obok Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: polecom mapa 31.08.05, 13:05 Dziekuje, zrobilam sobie spacerek pod sam blok na Dlugiej. Troche tylko zadyszki dostalam - 2000km ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: polecom mapa 31.08.05, 13:25 felinecaline napisała: > Dziekuje, zrobilam sobie spacerek pod sam blok na Dlugiej. Troche tylko > zadyszki dostalam - 2000km ;-D Spacerek wirtualny? :-) i zadyszka też? Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: polecom mapa 31.08.05, 15:30 Hi, hi - na szczescie tez! W realu codziennie spaceruje sobie nad pewna piekna rzeka - najdluzsza nieuregulowana rzeka Europy - zgadniesz? Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: polecom mapa 31.08.05, 15:42 felinecaline napisała: > Hi, hi - na szczescie tez! W realu codziennie spaceruje sobie nad pewna > piekna rzeka - najdluzsza nieuregulowana rzeka Europy - zgadniesz? Spóbuję... Wisła? Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: polecom mapa 31.08.05, 15:51 3 x dluzsza ;-P ale momentami pejzaze bardzo podobne do okolic Wisly pod Plockiem. Tez wpada do hm..morza. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: polecom mapa 01.09.05, 00:04 felinecaline napisała: > 3 x dluzsza ;-P ale momentami pejzaze bardzo podobne do okolic Wisly pod > Plockiem. Tez wpada do hm..morza. Pech rzek,że najczęściej wpadają do morza,ale za to robię go też słonym. Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: polecom mapa 01.09.05, 09:43 felinecaline napisała: > 3 x dluzsza ;-P ale momentami pejzaze bardzo podobne do okolic Wisly pod > Plockiem. Tez wpada do hm..morza. 3 razy dłuższa od Wisły i w Europie????????????? Niewiele tego zostało do wymienienia. Wołga pasuje do opisu, ale wpada do Morza Kaspijskiego, które ...nie jest morzem lecz jeziorem (choć słonym), więc odpada. Następny w kolejce jest Dunaj, ale trudno go uznać za nieuregulowany. Dniepr jest już tylko 2-krotnie dłuższy od Wisły... Poddaję się! Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: polecom mapa 01.09.05, 09:59 Rzeki maja to do siebie, ze zawsze GDZIES wpadaja, to fakt; czesto jedna do drugiej. Szukacie w zlej czesci Europy ( czyzby dlatego, ze "nieuregulowana"? ;-P Nastepna podpowiastka: najpierw plynie z dolu do gory ;-°°° a potem z lewa (mapy) - prawa Waszej na prawo (lewo). Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: polecom mapa 01.09.05, 11:05 Jeśli dobrze zrozumiałem :-) , to ta rzeka płynie na północ, a potem skręca na zachód. Kształtem najbardziej przypomina Ren (trochę mniej Łabę). Obie rzeki jednak są tylko niewiele dłuższe niż Wisła (a nie 3 razy dłuższe). A w temacie "nieuregulowania" wcale nie pasują. P.S. Czy ta rzeka naprawdę jest w Europie? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: polecom mapa 01.09.05, 13:18 felinecaline napisała: > Jest, jest, na zachod od Renu Na zachód od Renu, tylko Sekwana spełnia warunek "kierunku". Jest ona jednak krótsza od Wisły. Loara płynie na zachód więc odpada (długość niemal indentyczna co Wisła), podobnie jak Tag. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: polecom mapa 01.09.05, 13:50 Cieplo, ale zmien mape. Oczywiscie, ze "plynie na zachod", ale wczesniej z poludnia na polnoc.A Wisla widac od "moich czasow" sie wydluzyla. No to teraz juz wiesz . Rzeczywiscie, nieuregulowana, wpisana na liste UNESCO, podesle pare linkow w wolniejszej chwili, narazie lap tradycyjna francuska zabe ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: polecom mapa 01.09.05, 13:59 terozki ci sam ciepia ino jedyn sznurek bo niy mom czasu. Obejrzyjsie: www.lvo.com gdzie w lvo piyrwszo litera je L a niy srogie "I" Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: polecom mapa 01.09.05, 19:00 Widzę, że robi się tu całkiem międzynarodowe towarzystwo. Kilka osób z ".de", Ty z ".fr" :-) A propos. My na Śląsku też mamy całkiem sporo zamków. Może nie tak dużo jak u Ciebie, ale niektóre NAPRAWDĘ śliczne! Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: polecom mapa 01.09.05, 21:06 Hi, hi, hi widze, ze sobie pozwiedzales ;-D. Zamki slaskie owszem, sa piekne, niektore znam nawet bardzo dobrze (Pszczyna - to wlasciwie palac, ale Francuzi na wszystko mowia "zamek" - zawsze, jak przyjezdzam do igoslandii z jakimis zabojadami to do tej Pszczyny ich wloke. W tym roku bylam w Nakle k . Tarnowskich Gor i w samych TG tez, oczywiscie u Sedlaczka na kluskach z roladom i szalotym s' modryj kapusty "pod" kufel Tyskiego. Tutaj wlasnie dobrego piwa brak, na pocieche swietne wino plynie z kranow ( i to w piwnicach ;-))). A moje miasto nawet przez bardzo krotki czas w niedawnej historii bylo...niemal stolica Polski. Acha: nawet kopalnia tu jest.VZgadujesz dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
yasmin_ch Re: polecom mapa 02.09.05, 02:14 a w jakim miescie we Francji mieszkasz? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: polecom mapa 02.09.05, 12:45 palec1 napisał: > Loara(Loire) tako dugo ? Długość wynosi 1020 km, a powierzchnia dorzecza 120,5 tys. km2 (20% powierzchni Francji) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: polecom mapa 02.09.05, 09:31 felinecaline napisała: > Hi, hi, hi widze, ze sobie pozwiedzales ;-D. > Zamki slaskie owszem, sa piekne, niektore znam nawet bardzo dobrze (Pszczyna - > to wlasciwie palac, ale Francuzi na wszystko mowia "zamek" - zawsze, jak > przyjezdzam do igoslandii z jakimis zabojadami to do tej Pszczyny ich wloke. W > tym roku bylam w Nakle k > . Tarnowskich Gor i w samych TG tez, oczywiscie u Sedlaczka na kluskach z > roladom i szalotym s' modryj kapusty "pod" kufel Tyskiego. Tutaj wlasnie > dobrego piwa brak, na pocieche swietne wino plynie z kranow ( i to w > piwnicach ;-))). > A moje miasto nawet przez bardzo krotki czas w niedawnej historii bylo...niemal > > stolica Polski. Acha: nawet kopalnia tu jest.VZgadujesz dalej? Mówisz o Leszczyńskim czy o Lublinie? Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: polecom mapa 02.09.05, 09:50 Ano, Loara taku dugo! Co do miasta to niech to bedzie nastepna czesc zagadki. Opowiem Wam o nim jezykiem "klasycznym", bo po slasku juz wielu rzeczy zapomnialam i trudno mi odtwarzac. Miasto liczy sobie 260.000 mieszkancow, lezy w bezposrednim poblizu Loary, ale nad jej doplywem (identycznie nazywa sie inna rzeka w... D). Zwiazki z Polska ma od dynastycznych siegajacych tysiaclecia (wladcy tej prowincji dali krolow wiekszosci krajow Europy, nam przez galaz Wegierska). Potem roznie bywalo, ale po ucieczce z Krakowa "nawiedzil" miasto w ramach inspekcji prowincji swojego krolestwa Henryk Walezy, tutaj Henri III de Valois. Potem znowu dosc dlugo dosc niewiele, w latach 20 XX wieku liczna imigracja robotnikow z Polski do pracy w okolicznych kopalniach (NIE WEGLA - wiec czego?) . No i najwazniejszy epizod - od listopada '39 do czerwca '40 miasto jest siedziba polskiego rzadu emigracyjnego i polskich sil zbrojnych. Szukajcie a znajdziecie. Tonacym rzuce sznurki w odpowiednim momencie ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: polecom mapa 02.09.05, 12:44 Jestem pod wrazeniem! jak na to wpadles? Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: polecom mapa 02.09.05, 12:46 Powiedzmy, że geografia i historia to były moje ulubione przedmioty w szkole (oprócz dzwonka oczywiście ;-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: polecom mapa 02.09.05, 12:53 Bawisz sie dalej? To odpowiedz: Co sie fedruje w grubach kole Angers? Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: polecom mapa 02.09.05, 14:31 Teraz to chyba za dużo ode mnie wymagasz? Mogę tylko strzelać: pewnie jakieś rudy? Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: polecom mapa 02.09.05, 16:24 ruda to jestem ja a to co fedruja jest tez czarne (albo prawie). Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: polecom mapa 03.09.05, 16:24 felinecaline napisała: > ruda to jestem ja Chyba raczej "ryszawo" jak zwykł mawiać Gustlik o Marusi ;-) > a to co fedruja jest tez czarne (albo prawie). Powodzenia. "Czorne" powiadasz? Praktycznie wszystko co wydobywa się z ziemi jest czorne (w znaczeniu "brudne"). Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: polecom mapa 03.09.05, 18:21 A to je czorne (albo prowie) nawet jak je na blank wypucujesz. Wyjdz sie na Wolnosci, podnies trocha gowa to cie oswici. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: polecom mapa 03.09.05, 18:59 Abo spytej sie starki abo starzyka (mozesz tysz umy abo upy jaki bul jeich piyrwszy zeszyt we szkole. Ale muszom miec po co nojmniy 80 rokow. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: polecom mapa 04.09.05, 20:15 Szukosz dalyj abo scesz zebych ci linka ciepla? Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio szifertafl? 05.09.05, 02:58 Schiffertafel? czyli takie tabliczki z, no, warstwy "lupanego" szarego kamienia (pol.szyndziel?), na ftórych nasze Dziadki pisali kredom, czymajonc w rynce, bo ftedy hefty z papioru boly zu teuer. Z tygo robilo sie w sredniowieczu, w wielu regionach Europy, dachy. Sztimuje ? Abo mom recht ? Abo ? Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: szifertafl? 05.09.05, 03:07 Schiffertafel + Griffel + Wischlappen A kreda tysz bola drogo, to sie dropolo letko takim gryflem (pazurem/patykiem,"dropakiem"?) i mazolo szmatkom. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: szifertafl? 05.09.05, 09:28 A dyc, ze mosz recht, Amore. To sie nazywa £upek szyfrowy, bo rzeczywiscie lupie sie latwo jak na "kartki" i u nas jest to tradycyjnie najlepsze - najtwardsze pokrycie dachow. W calym departamencie dachy sa takie wlasnie grafitowo- szaro - blekitnawe. Jedna z tych kopaln zreszta nazywala sie wlasnie "La mine bleue" (Blekitna Kopalnia). Dzis juz nieczynna i jak kilka polskich zamieniona na muzeum. Mozecie sobie pozwiedzac na: www.ardoisieresangers.fr Bawimy sie dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: szifertafl? 05.09.05, 09:31 felinecaline napisała: > £upek szyfrowy, To nigdy bych niy zgod :-) > www.ardoisieresangers.fr Stronka "nie chodzi" :-( > Bawimy sie dalej? A czamu niy? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: polecom mapa 04.09.05, 21:49 pochodziłam sobie wirtualnie po Chorzowie--dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś