Dodaj do ulubionych

Ronda na Katowickim Tysiącleciu

19.07.02, 08:05
Chodzi o przebudowę rond na Tausenie. Co za pajac wymyślił, żeby szerokie i
wygodne ronda zawężać do granic możliwości, robiąc piękne szerokie chodniki z
kostki brukowanej wewnątrz ronda, wokół wysepki, po których i tak nikt nie
będzie chodził? A te wysokie krawężniki, co to ma być? Ciekawe ile to
kosztuje, bo kto za to płaci to wiemy, i po co to?
Obserwuj wątek
    • Gość: Banan Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: 62.148.89.* 19.07.02, 11:06
      zgadzam się - to jest kretyństwo
    • alast Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu 19.07.02, 12:15
      Stanowszo niezgadzam się. Uważam, że zawężnie rond wpłynie na spowolnienie
      ruchu pojazdów. Ulice tam jak np. Tysiąclecia jest b. szeroka i zachęca do
      szybkiej jazdy - chba znasz to z doświadczenia. Jeszcze jedna sprawa. Te
      szerokie chodniki jak je nazywasz, to nie są chodniki tylko częście jezdni
      ronda, które umozliwiają przejazd pojazdą dużym jak np.autobusy. Nikt po nich
      chodzić nie będzie. Krawężniki, które tam są mają normalną wysokość. Liczę na
      Twój odzew jak wszysto zostanie wybudowane.
      • Gość: Banan Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: 62.148.89.* 19.07.02, 14:21
        Miejmy nadzieję że tak w końcu będzie, ciekaw jestem czy zostanie również
        zmieniona nawierzchnia pozostałych ulic na Tysiącleciu
        Pozdrawiam
      • Gość: Miki Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: ispoltec* / *.isuzu.pl 23.07.02, 08:11
        alast napisała:

"...Jeszcze jedna sprawa. Te szerokie chodniki jak je nazywasz, to nie są
        chodniki tylko częście jezdni ronda, które umozliwiają przejazd pojazdą dużym
        jak np.autobusy. Nikt po nich chodzić nie będzie. Krawężniki, które tam są mają
        normalną wysokość.."

He,he,he....a to dobre część jezdni ronda :-))))) Ale sie uśmiałem...No pewnie,
        można to i tak nazwać, bo tak naprawde kierowcy przegubowców nie mają wyjścia i
        muszą "ciąć" przez pół wysepki żeby się zmieścić.Ale skoro to jest część jezdni
        to po co krawężnik? A jeśli już krawężnik na jezdni to dlaczego nie jest
        obniżony? To jest bez sensu i dużo kosztuje. A należało tylko wymienić
        krawężniki przy chodnikach, położyć nową DOBRĄ nawierzchnie i wszyscy byliby
        zadowoleni nawet kierowcy przegubowców.
        • alast Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu 23.07.02, 15:54
          Gość portalu: Miki napisał(a):

A jeśli już krawężnik na jezdni to dlaczego nie jest
          > obniżony? To jest bez sensu i dużo kosztuje. A należało tylko wymienić
          > krawężniki przy chodnikach, położyć nową DOBRĄ nawierzchnie i wszyscy byliby
          > zadowoleni nawet kierowcy przegubowców.
          Krawężnik wystaje bo nie jest jeszcze położona ostatnia warstwa betonu
          asfaltowego. Nie wydaje mi się, by kostka była droższa od asfatlu.
          • Gość: BADIXX Re: ZA DUŻO PIENIĘDZY ??? IP: *.net 01.08.02, 15:35
            ...W jakim celu zostały wybudowane rondka przy bloku 1000 lecia 78 i pętli
            autobusowej ??? Po to żeby obniżyć prędkośc ?? Bzdura-auta dzisiaj są bardzo
            szybkie i niewiele trzeba żeby sie rozpędziło a taniej by bylo zafundować w
            tych miejscach tzw. "leżących gliniarzy" gdzie naprawdę budowla ta skutecznie
            spowalnia prędkość.Nie tak zaś dawno były malowane pasy na drogach 1000 lecia-
            po co skoro był przewidywany remont ?? Moim zdanie to utopine pieniędzę ale u
            nas tak jest że najpierw coś zrobią a potem myślą.Ronda zdają egzamin przy min.
            3 ruchliwych ulicach dolotowych.trzeba było zmodernizować stare i koniec.Nie
            będe sie wypowiadał na temat rondka wybudowanego przy pętli autobusowej.Totalny
            absurd !!!
            • Gość: fan? Re: ZA DUŻO PIENIĘDZY ??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.02, 11:04
              Dokładnie jak piszesz. Dwa nowe rondka zupełnie bez sensu a kosztowało to tylko
              1,5mln zł!!!! BRAVO tylko tak dalej,czyzby jakis urzędas kasował dolę od rondka
              czy co ,bo jak nie wiadomo o co chodzi ,to chodzi o kase!
            • Gość: Maciek Re: ZA DUŻO PIENIĘDZY ??? IP: *.dozamel.ssk.pl 18.09.02, 10:29
              Z tego co pamiętam nie można ustawiać progów zwalniających tam gdzie jeździ
              komunikacja miejska. A "chodniki" w środku rond to rzeczywiście część jezdni i
              krawężniki mają minimalne (czasem przez nie przejeżdżam).
              Moim zdaniem te ronda mają sens (oprócz tego przy pętli, gdzie nie ma nawet
              skrzyżowania), gdyż jest dużo łatwiej włączyć się do ruchu i sam ruch jest
              płynniejszy (praktycznie wystarczy zwolnienie przed rondem).
              A tak nawiasem, czy ktoś z was pamięta o tym, że WSZYSTKIE skrzyżowania
              wewnątrz osiedla (chyba żę są znaki) są z drogami równorzędnymi tzn. obowiązuje
              reguła prawej ręki, a nie szerszej drogi, jak wszyscy uważają.

Pozdrawiam mieszkańców KATOWICKIEGO TAUSENA (chorzowski to był Bederowiec, ale
              został wymieniony na park).
              • adam_16 Re: ZA DUŻO PIENIĘDZY ??? 01.11.02, 15:15
                Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Pozdrawiam mieszkańców KATOWICKIEGO TAUSENA (chorzowski to był Bederowiec,
                ale
                > został wymieniony na park).

Oj chyba jednak Bederowiec to dawna nazwa miejsca w którym dzisiaj stoją bloki
                Tysiąclecia, więc to nie Chorzów, a Katowice.
                Na dolnym Tysiącleciu na poczcie, jeszcze niedawno, były używane pieczątki z
                nazwą Bederowiec. Czy tak jest nadal nie wiem bo już nie mieszkam na Tausenie,
                ale fakt pozostaje faktem
        • Gość: Agata Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.radzionkow.pik-net.pl 19.09.02, 09:53
          Najlepsze jest to, że ile razy jadę przez to nowe rondo trafia się jakiś
          imbecyl, który jedzie pod prąd. Tak jakby pierwszy raz rondo widział. Kiedyś
          trafiłam nawet na rowerzystę. Zaznaczam: nie jestem blondynką i nie ja jechałam
          pod prąd :-)))
      • Gość: jazg No to po co ten remont? IP: *.bmj.net.pl 24.09.02, 10:42
        Jeżeli mają być korki, to one już są. Budowanie szerokich dróg służy
        zwiększeniu ich przepustowości. szybkość można ograniczyć na wiele sposobów, a
        zwężania jezdni to szczyt głupoty. To straszne, że jak w czymś naśladujemy
        innych, to wyłącznie w głupocie
    • Gość: Giaccomo Re: R.................................... IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 23.07.02, 14:49
      Moment,
      stop,
      po pierwsze,
      przede wszyskim,
      drodzy szanowni kochani
      - to "1.000-lecie"
      jest CHORZOWSKIE,
      a nie katowickie !!!

A ronda, choc chorzowskie,
      to jednak do dupy, mocie recht.
      • Gość: Miki Re: R.................................... IP: ispoltec* / *.isuzu.pl 23.07.02, 15:14
        Gość portalu: Giaccomo napisał(a):

> Moment,
        > stop,
        > po pierwsze,
        > przede wszyskim,
        > drodzy szanowni kochani
        > - to "1.000-lecie"
        > jest CHORZOWSKIE,
        > a nie katowickie !!!
        >
        > A ronda, choc chorzowskie,
        > to jednak do dupy, mocie recht.

Ja,ja....karlusie to czamu jo mom zameldowanie w Katowicach a nie w Chorzowie???
        • wlodek55 Re: R.................................... 23.07.02, 19:00
          Co to znaczy "czamu" bo >czymu< to wiem.
        • Gość: dorota Re: R.................................... IP: *.net 01.08.02, 16:00
          :))fajnie po 20latach dowiedziec sie,ze mieszkam w chorzowie a nie w
          katowicach:))

synek,gdzies ty to wyczytal?:PP
          • Gość: Giaccomo Re: To Wy naprawde njy wjycie , ze ........ ??! IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 19.09.02, 15:09
            To Wy naprawde niy wjycie, ze wtedy (nie bez emocji wokol sprawy)
            wlonczono chorzowskie tereny do Katowic, zeby planowane nowoczesne
            osiedle z duza liczba ludnosci koniecznie lezalo w obrembie Katowic,
            a "wzamian" Katowice oddalo kawalek Katowic do Chorz.Parku ??!
      • adam_16 Re: R.................................... 01.11.02, 15:18
        Gość portalu: Giaccomo napisał(a):

> Moment,
        > stop,
        > po pierwsze,
        > przede wszyskim,
        > drodzy szanowni kochani
        > - to "1.000-lecie"
        > jest CHORZOWSKIE,
        > a nie katowickie !!!

A kiedy to zmieniły się granice administracyjne?
        Mieszkałem na Tysiacleciu 25 lat i jakoś nie zauważyłem, że jestem
        Chorzowianinem.
        • Gość: Drzewko Re: R.................................... IP: *.mnie.nudzi.i.mam.gdzies.caly.88net.trzepak.pl 12.03.03, 23:22
          Bederowiec to dawna nazwa dzielnicy Katowic,która znajdowała się na terenach
          dolnego tysiąclecia. W okolicy ul.Chrobrego przebiegała wtedy granica z
          Chorzowem. Gdy Tysiąclecie rozrastało się, Katowice w zamian za WPKiW,
          otrzymały tereny na których znajdowały się domki fińskie oraz parę stawów. Na
          tych terenach wybudowano osiedle górne.
          Pozdrawiam
    • Gość: enen Ile to będzie kosztowało? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 21:53
      Prawie nic.
      Tylko miejsce w radzie miasta dla Czakona (chyba nie pomylilem nazwiska ;-)))
      Zaglosuja na niego i mieszkańcy, w końcu: "cudownie jest, cudownie" i
      właściciele okolicznych warsztatów.
    • Gość: jurij Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.puv.fi / *.puv.fi 20.09.02, 10:16
      bys sie pajacu dobrze zastanowil tobys wpadl na to ze to osiedle mieszkaniowe a
      nie autostrada po ktorej mozna sie scigac do woli.po to sa waskie te ronda, i
      po to wysokie krawezniki zebys sie po nocy nie scigal swoim wozem.najpierw
      pomysl a potem sie odzywaj!
      • Gość: MAGeLAN Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: 62.233.240.* 20.09.02, 17:22
        To prawda, że przy projektowaniu układów komunikacyjnych w osiedlach
        mieszkaniowych stosuje się różne "komplikacje" w celu spowolnienia ruchu. Ale
        od spowalniania ruchu są też znaki drogowe tzw. nakazy (to te okrągłe z
        czerwoną obwódką i liczbami w środku). Od egzekwowania stosowania się do
        znaków - są policjanici. Policjantów na osiedlu 1000 leciu widuję baaardzo
        żadko (a z drogówki jeszcze nigdy nie widziałem). NIE MA POLICJANTÓW - BĘDĄ
        RONDA.

A jeśli chodzi o funkcjonalność rond to na początku z przerażeniem obserwowalem
        kierowców autobusów którzy wjeżdzali kołami na krawężniki. Teraz idzie im
        lepiej. Ci to muszą bluzgać na projektantów.
        • Gość: URSZULA Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.um.katowice.pl 29.10.02, 10:30
          Człowieku gdzieś Ty chodził do szkoły? Polonistka chyba zemdlała jak
          przeczytała "żadko". Ale z teścią tekstu się zgadzam. Pozdrawiam. Urszula - też
          z pięknego Tysiąclecia.
    • Gość: Citizen Macie racje IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.02, 22:24
      Bez sensu te rondka, tyle forsy i na ha.. to. Pan Dorf zamiast jeździć Roverem
      za nasze pieniądze i budować sobie biuro pod moimi oknami mógłby zrobić wiele
      innych rzeczy. Ale na szczęscie jest to najładniejsze osiedle (i tak...)
      • Gość: gość2pl Re: Macie racje IP: *.1000lecie.pl 09.11.02, 17:06
        Ronda są do chrzanu. Ubiegłej zimy nawet na tych szerokich było ciasno i
        ślisko.Zobaczymy teraz czy służby miejskie się sprawdzą.Lepiej byłoby wydać te
        pieniądze na coś bardziej pożytecznego. Mieszkam tu ponad 20 lat i nie
        przypominam sobie tragicznych wypadków samochodowych spowodowanych nadmierną
        prędkością na ulicach Tysiąclecia.OLepiej zrobiono by porządek z dzikimi
        zaroślami przy "kukurydzach" i drogę między LEDER PRICE i przychodnią - co wy
        na to?
    • Gość: pa Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.ekumena.chorzow.pl 06.11.02, 17:40
      Wybudowano nam na osiedlu kilka nowych, pięknych rond, lecz niestety nadal
      pozostają bezimienne. Proponuję nadać im nazwy na cześć sił, które umożliły ich
      powstanie. Na początek najbardziej bezsensowne, okazałe rondo przy pętli
      autobusowej (na wysokości bloków Tysiąclecia 86 i 86b) - wybudowane w miejscu,
      w którym nie ma żadnego skrzyżowania, gdzie zwykły zakręt ulicy był
      wystarczającym pretekstem dla sporego wydatku z publicznych funduszy. Obawiam
      się, że najwłaściwszym rozwiązaniem byłoby nadanie temu obiektowi imienia
      Korupcji Samorządowej, choć nadal jeszcze mam nadzieję, że może wystarczyłoby
      imię Zwykłej Głupoty.
      Co o tym sądzicie? Szczególnie ciekaw jestem opinii znajomych i przyjaciół
      Królyka - pewnie mają na ten temat inne zdanie.
      Zachęcam do przesyłania własnych propozycji - najlepiej na adres Urzędu Miasta.
      Na własną nazwę czeka m.in. rondo zlokalizowane na skrzyżowaniu ulicy
      Tysiąclecia z wyjazdem z parkingu strzeżonego i wąską uliczką stanowiącą dojazd
      do kilku budynków (na wysokości bloku przy Tysiąclecia 78).
      • Gość: jurij Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.t4d114.voas.fi 08.11.02, 00:54
        wy chyba wszyscy ocipieliscie!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        jak mozna gadac takie bzdury!!!!
        ponawiam to co napisalem jakis czas temu!!!!to jest osiedle mieszkaniowe a nie
        droga szybkiego ruchu!!!!!!takie regulacje po to sie robi zeby takim baranom
        jak co poniektorzy uniemozliwic szybka jazde swoim zdezelowanym wozem!!!owszem
        do ograniczenia predkosci sluza znaki ja ograniczajace ale takie ograniczenia
        jak znaki sprawdzaja sie tylko i wylacznie w krajach cywilizowanych gdzie
        ludzie maja samochod nie po to zeby nim popierdzielac po drogach nie
        stworzonych do tego tylko po to zeby sie nim po prostu
        przemieszczac!!!!!!!!!!!!!!!!!nikt nie stosuje sie do znakow ograniczajacych
        predkosc wiec te ronda skierowane sa wlasnie do tych pojebow ktorzy chyba nie
        dorosli zeby sie przesiadac do normalnego wozu z
        matchboxa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: pa Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.ekumena.chorzow.pl 11.11.02, 14:51
          Na pewno wiesz o czym piszesz? Zanim zbudowali rondo przy pętli autobusowej był
          zakręt i nie dało się szybko jeździć nawet twoim matchboxem.
          • Gość: jurij Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.t4d114.voas.fi 11.11.02, 19:42
            nie bede sie z toba misiu klocil czyj to byl matchbox ale zapewniam cie ze na
            tym zakrecie(jak juz o nim mowimy) mozna bylo spokojnie sobie wejsc na picholu
            bo widzialem takie akcje kilka razy.....zreszta dyskusja ta nie ma sensu skoro
            wiekszosci ludzi brakuje tu rozumu........wszystkich i tak sie nie da
            uszczesliwic ale teraz przynajmniej nie bedzie takich motywow.....ludzie sie
            szybko przyzwyczaja do nowych warunkow, nawet jesli kiedys pojada na pamiec i
            sie slusznie gdzies rozchrzania, czego nikomu nie zycze...pzdr
            • Gość: pa Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.ekumena.chorzow.pl 18.11.02, 17:36
              Nie chodzi misiu tylko o to żeby było miło i powoli tylko, że za szmal wywalony
              na to gówno możnaby na przykład wyremontować jakąś kanciapę i ufundować kilka
              etatów dla gliniarzy. Może przy okazji popilnowaliby czy ktoś za szybko na
              winklu nie jeździ.
              pozd
              • Gość: jurij Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.t4d114.voas.fi 19.11.02, 17:19
                a widzisz......to juz nie jest kwestia tego ze ustanowienie rond w tych
                miejscach jest glupota / bo nie jest / a jest to kwestia przeznaczanie tej kasy
                na rozne rzeczy.......niestety na wszystko brakuje kasy a paly i tak kraza po
                tauzenie, mimo ze nie ma posterunku, ktory powinien tam byc ale to nie jest
                sprawa osiedla co komendy ktora zwinela posterunek z tauzena!!!!pomyliles
                watki.......a moze po prostu dwa zrodla kasy....pzdr
    • Gość: shisha Re: Rondko przy pętli autobusowej IP: 62.233.242.* 19.11.02, 12:47
      Proponuję zainteresowanym, szczeególnie osobom piszącym że "to nie było żadne
      skrzyżowanie", przypomnieć sobie, że zanim wybudowano tam rondo, był tam
      znak "skrzyżowanie", zresztą w planach miasta jest w tym miejscu skrzyżowanie,
      to że nigdy tam nie dobudowano drogi utwardzonej do dzisiejszej Delty to już
      inna sprawa.

Progów spowalniających nie można budować na trasach wyjazdowych pogotowia.

Tak się składa, że mam widok z okna na to miejsce, w którym jest teraz to
      rondko. Nie siedzę co prawda cały czas w oknie, ale widziałam, zanim zbudowano
      to rondko, kilka samochodów, co uderzyły w lampę na środku wysepki tego
      skrzyżowania. Od kiedy jest rondko, nie widziałam, ale oczywiście można
      powiedzieć, że to przypadek.

Spowolnienie na tym zakręcie dodatkowo chroni pieszych, którzy pędząc na bus
      zwykle przechodzą nie na pasach.

Policja co jakiś czas na osiedle jeździ - jakiś czas np. stali niedaleko tego
      rondka, patrząc, czy kierowcy robią "stop" (jak na nowo przebudowali i to
      skrzyżowanie). (Nawiasem mówiąc jest ono nieprawidłowo oznakowane;)

Nie zgadzam się z tym, żeby te rondka były totalną bzdurą, ale na pewno z tym,
      że można było lepiej wydać na osiedlu pieniądze. Tylko trzeba wiedzieć co nieco
      o podziale środków finansowych w gminach itp., żeby wiedzieć, że to nie takie
      proste, zmienić cel takich środków.

pozdrawiam:)
      • Gość: jurij Re: Rondko przy pętli autobusowej IP: *.t4d114.voas.fi 19.11.02, 17:26
        wow!!!jestes pierwsza osoba ktora nie krytykuje tych rond!!!!!!!!
        brawo....tzn....druga......zaraz po mnie:))))))hehe......kasy nigdy nie bedzie
        starczac na wszystko, wiec trzeba sie cieszyc z tego co na razie
        jest...nawierzchnia na calym osiedlu wygladalaby podobnie jak te rondka, gdyby
        byla na to kasa...........a na razie wszedzie asfalt do ktorego sie juz
        wszyscy przyzwyczaili i nie zdaja sobie sprawy ze mogloby byc lepiej i
        ladniej...no chyba ze komus pasuje zycie w samych odcieniach szarosci i w
        chlewie.pozdr..:))
        • Gość: pa Re: Rondko przy pętli autobusowej IP: *.ekumena.chorzow.pl 28.11.02, 13:46
          Zupełnie się z wami nie zgadzam. Jeśli już, to można było przebudować rondo na
          skrzyżowaniu Tysiąclecia i Chrobrego albo wybudować je gdzieś indziej w
          Katowicach, gdzie byłoby rzeczywiście potrzebne - to wcale nie wymaga
          drastycznego przesuwania środków w budżecie. Uważam, że pieniądze na te rondka
          zostały co najmniej zmarnowane, jeśli nie PRZEKRĘCONE - budowano je w
          pośpiechu, byle wydać pieniądze za bieżącej (obecnie już zakończonej) kadencji.
          Okazało się, że niepotrzebnie się spieszyli bo i tak wygrali.
          pozdr
          • Gość: polaku Re: Rondko przy pętli autobusowej IP: *.1000lecie.pl 28.11.02, 18:37
            Gość portalu: pa napisał(a):

> Zupełnie się z wami nie zgadzam. Jeśli już, to można było przebudować rondo
            na
            > skrzyżowaniu Tysiąclecia i Chrobrego albo wybudować je gdzieś indziej w
            > Katowicach, gdzie byłoby rzeczywiście potrzebne.

Co do tego ronda Tysiąclecia/Chrobrego to wygląda na to, ze przebudowa jest
            planowana i dlatego nie zrobili chodnika kawałka strony koscioła. Widocznie
            najpierw musi się wyklarowac sprawa centrum osiedla. Coś niedawno czytałem
            gdzieś, że jakieś decyzje planistyczne się pozmieniały.
            • Gość: jurij Re: Rondko przy pętli autobusowej IP: *.t4d114.voas.fi 29.11.02, 13:06
              .........nie pozmienialy sie........
    • Gość: kdkdkd Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.02, 14:58
      Za te ułomne rondka można podziękować firmie MZUM - Katowice (siedziba w
      Szopienicach) i jej szefowi p.G.....
    • Gość: grzegorz Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.02, 22:34
      na tausenie mieszka najwiekszy znany mi ciul i pojeb - krzysztof sojka, wiec
      tam wszystkie kretynstwa sa mozliwe.powodzenia krzysiu!!! dostane cie jeszcze!!!
    • Gość: mario31 Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.computerland.pl 27.12.02, 12:31
      Wystarczy zapytać znajomego aby dpwiedzieć się po co są te "chodniki" wewnątrz
      ronda.
      Są to wewnętrzne opaski spowalniające ruch po okręgu ronda (właśnie celowo
      zawężające szerokość pasa ruchu), które ma także zmienioną organizację ruchu
      np. znak nakazu ustapienia pierwszeństwa przejazdu. Poza tym pojazd o większym
      promieniu skrętu np. autobus nie ma problemu z "wyrobieniem się" w okręgu
      ponieważ może najechać na ten "chodnik :-)" co dla jego wielkich kól nie
      stanowi problemu. Ot po prostu - zdrowa inżynieria ruchu.
      • Gość: pa Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.ekumena.chorzow.pl 28.12.02, 16:35
        Równie zdrowa jak gospodarowanie pieniędzmi z budżetu miasta.
      • adam_16 Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu 13.03.03, 12:26
        Gość portalu: mario31 napisał(a):

...> Są to wewnętrzne opaski spowalniające ruch po okręgu ronda (właśnie celowo
        > zawężające szerokość pasa ruchu), które ma także zmienioną organizację ruchu
        > np. znak nakazu ustapienia pierwszeństwa przejazdu. Poza tym pojazd o
        większym
        > promieniu skrętu np. autobus nie ma problemu z "wyrobieniem się" w okręgu
        > ponieważ może najechać na ten "chodnik :-)" co dla jego wielkich kól nie
        > stanowi problemu. Ot po prostu - zdrowa inżynieria ruchu.

O to trzeba by zapytać pasażerów tego autobusu, którzy przewracają się na
        każdym takim rondku.

• Gość: slazak Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.02, 19:58
      napewno jakis gorol
      • Gość: ślązak2 Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.03, 13:29
        zaprojektował te ronda
    • Gość: Mieszkaniec Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: w3cache:* / 192.168.43.* 14.01.03, 08:40
      Tak jak zawsze-gdy nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Ronda trzeba
      było udziwnić nie patrząc na funkcjonalność, aby był wiekszy kosztorys a w
      związku z tym większe prowizje dla osób zlecających roboty - czyli urzedników
      UM. Dawniej te prowizje nazywano łapówkami ale teraz wszystko jest zawoalowane
      i kradzież z miejskiej kasy nie jest już złodziejstwem tylko zaborem
      samorzadowych srodków lub wydatkowaniem ich na inne cele. Przypuszczam iż w
      sprawę tę posrednio lub bezposrednio zamieszany jest największy bezkarny
      boss "spółdzielczosci zorganizowanej", "szara eminencja" Katowic, prezes
      SM "Piast", na ktorego terenie wpływów cała ta checa z "rondami" się odbywa.
      • Gość: pa Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.ekumena.chorzow.pl 16.01.03, 13:59
        Święta prawda. Tylko co dalej - władze nie tracą dobrego samopoczucia, można
        więc przypuszczać, że zabawa toczy się w najlepsze. Co do capo di tutti cappi -
        czy pamiętacie sprawę niewpuszczenia Netii na teren osiedla, czym Piast oddał
        przysługę przyjaciołom z TPSA?
    • Gość: Patrol Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.01.03, 18:23
      Pomysl z rondamio nie jest wcale zly-samochody wytracaja predkosci i to jest
      glowne przeznaczenie ronda..Moze to w przyszlosci skutkowac mniejsza liczba
      wypadkow i w ogole bezpieczniejsza jazda.Sam kilkakrotnie osiagnalem seicento
      predkosc ponad 120km/h na odcinku na ktorym dzis sa trzy ronda.A przyznasz,ze
      nie jest to predkosc na jazde po osiedlu..pozdrawiam wszystkich sympatykow rond!
      • Gość: Banan Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: 62.148.89.* 15.01.03, 07:19
        Tak jasne,a pamietacie jak 4 stycznia ktoś skasował (chyba peugeotem) latarnie
        pomiedzy rondkiem przy Leader Price a SP 63? To było ok. godz.17.
        • Gość: Doodeck Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.visp.energis.pl 16.01.03, 23:32
          Kochani, mieszkam na Dolnym Tysiącleciu od 8 lat i zastanawiam się:

1. Jako kierowca: Czy ktoś z szanownych forumowiczów próbował jechać
          samochodem (osobowym) 40 km na godzinę? Jeżeli tak, to proszę o opisanie
          wrażeń (nie dotyczy drogi dojazdowej do przychodni). Nie czarujmy się, te
          ograniczenia są nieżyciowe. Kierowców (w tym i mnie) pomogą zatrzymać
          tylko "leżący sierżanci"; ronda to poroniony pomysł.

2. Jako pieszy i ojciec:
          - Dlaczego nie ma na całym osiedlu zakazu wjazdu ciężarówek (oczywiście za
          wyjątkiem dostaw do naszych sklepów);
          - dlaczego samochody jeżdżą tak szybko (patrz pkt.1.)

3. Jako gorol - co ma do rzeczy miejsce urodzenia ? - moim zdaniem już tylko
          szalikowcy bawią się w hanysów i goroli.

4. Jako mieszkaniec "Tauzena": ostatnio zbudowane rondo jest potrzebne tylko i
          wyłącznie mieszkańcom bloków w jego okolicy - nie podoba mi się to (często
          jeżdżę z Dolnego na Górne), ale chciałbym mieć podobne przy wyjeździe z mojego
          bloku ... (nb. ciekawe, kto też ważny, czyj znajomy lub sponsor mieszka w
          okolicy).

Pozdrawiam
    • Gość: epiotr1966 Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: 212.244.78.* 28.01.03, 09:30
      ronada pomiejszone są specjalnie aby na nich wymusić na kierowcach zmiejszenie
      prędkości , aby były bezpieczniejsze , taki jest wymóg przez przepisy ruchu
      drogowego , i czy komuś się to podoba czy nie to wszystkie małe rąda tak są
      przebudywane nie tylko na 1000leciu ale w całej Polsce.
    • Gość: Jacek Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.mt.polsl.gliwice.pl 30.01.03, 14:39
      Jeszcze jedno rondo i sie nie da przejechac!!!
    • Gość: Józef Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.mt.polsl.gliwice.pl 30.01.03, 14:49
      Racja, patrząc na autobus który próbuje objechać rondo, należało by dać
      projektantowi nagrodę, "bubel projektancki roku"
      Józef z Tauzena
    • Gość: zmartwiony Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: 168.143.123.* 02.02.03, 17:16
      niestety ktos najpierw wymyslil normy regulujace to! tak
      to juz jest w naszym kraju!
    • Gość: kapelusz Re: Ronda na Katowickim Tysiącleciu IP: *.junisoftex.pl / *.grott.silesianet.pl 02.02.03, 23:49
      tekostki to pewnie miala byc taka najazdowka jaka sie teraz robi na rondach.
      zaloze sie ze kirownik czy majster ktory pilnowal czy tez dozorowal pracownikow
      firmy remontujacej rondo poprostu nie zrozumial do konca o co chodzi no i
      wyszedl chodnik. ale to jest do uratowania, trzeba obnizyc krawezniki i wkopac
      kostke, ale kto za to zaplaci??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka