Dodaj do ulubionych

cześć Slązacy

IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 28.07.02, 16:36
Miałem napisać Hanysy, no właśnie.. Czy Hanys = Ślązak? I czemu Hanysy nie
lubią Górali?:) i co to za sprawa z tym Zagłębiem, że niby jak im się powie,
że to Sląsk, to można oberwać:))) Oświećcie Krakusa, bo się wybieram. Poza
tym uwielbiam takie regionalizmy. W ogóle myślę, że w Galicji i na Śląsku
patriotyzm lokalny jest najsilniejszy, a to lubię. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wilym cześć Slązacy IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 28.07.02, 18:48
      Witaj.

tak, Hanys=Ślązak, z tym, że o ile jeszcze parenaście lat temu to okreslenie
      miało wydźwięk jednoznacznie negatywny, o tyle obecnie zależy od kontekstu
      sytuacyjnego. Niejednokrotnie sami Ślązacy uzywają tego określenia, choć
      gdybyś jako przybysz z Krakowa powiedział do Ślązaka "ale z Ciebie Hanys" to
      pewnie musiałbyś się liczyć z ostrą reakcją. Słowem, wszystko zależy od
      konkretnej sytuacji.

Zagłębie (czyli takie miasta jak. np. Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Będzin czy
      Czeladź) to nie Śląsk, nigdy Śląskiem nie było i nie będzie. Niestety w Polsce
      utarło się utożsamiać cały okręg przemysłowy z Górnym Śląskiem i na odwrót.
      Dlatego w Zagłebiu lepiej uważać z okazywaniem pro-śląskich sympatii, a na
      Śląsku lepiej ukywać sentymenty pro-zagłębiowskie (choc i to zależy od miejsca
      w którym sie znajdziesz: najbardziej Zagłębiaków nie lubią Ślazacy z
      przedwojennej polskiej części G.Śl; ja pochodzę z tej części ktora byla
      niemiecka i tu juz tego rodzaju niecheci na wielka skale nie ma).

Ślązacy nic nie mają do Górali. Pewnie uznałeś, że śląskie słowo "gorol"
      oznacza Górala. Otóż "gorol" to na Śląsku każdy nie-Ślązak, a więc zarówno
      Góral jak i Wielkopolanin, warszawiak jak Krakus. Ale nie bój się - nikt Ci tu
      krzywdy nie zrobi, no chyba że będziesz krzyczał, że "nienawidzisz Hanysów-
      faszystów", albo jeśli w Chorzowie Batorym przyznasz się, że kibicujesz Wiśle.
      Tego lepiej nie rób, a wtedy moi ziomkowie na pewno okaża Ci przyjaźń.

Pozdrawiam,
      Wilym
      • Gość: Gatsby Re: cześć Slązacy IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 28.07.02, 19:37
        Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Rozjaśniło mi się w kilku kwestiach. Zawsze
        lepiej szukać u źródła, niż w stołecznych mediach;) Fajnie, że po
        latach "urawniłowki" zaczynają się odradzać w Polsce regionalizmy. Dzięki i
        pozdrawiam:)
        • Gość: mrW Re: cześć Slązacy IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 29.07.02, 00:13
          Do goroli nigdy slazacy nic nie mieli wrecz przeciwnie zawsze przynajmniej za
          moich czasow zylismy z nimi jak z bracmi i nigdy przynajmniej ja nie
          wstydzilem sie powiedziec, ze jestem z Katowic jak spedzalem np. wakacje
          niedaleko Tatr lub tez w okolicach Nowego Targu to zawsze ludzie przyjmowali
          nas bez problemu i zawsze mielismy wspolny jezyk, szczegolnie przy dobrym piwie
          zreszta my tez mamy swoich gorali a to ci,ktorzy zamieszkuja Beskid Slaski -
          czyz nie mam racji?
          Gorale to nasi bracia!
          pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka