Gość: JAcek IP: *.aster.pl 29.01.06, 10:01 A w Warszawie można oddać krew? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magda Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 10:08 podajcie adresy punktów, gdzie mozna oddawac krew w całej Polsce ja jestem z częstochowy-to nie tak daleko od katowic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEARI Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 10:13 W każdym mieście są punkty krwiodawstwa, wystarczy google. Np. Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Katowicach. Oddział terenowy - 42-200 Częstochowa, Waszyngtona 42 - 0 34 360 58 90 Oczywiście nie jest powiedziane, że ta krew dotrze do tych właśnie ofiar - ale co to za różnica... Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 10:54 troche to glupie, ze nagle w pewnym rejonie jest wypadek i wszyscy chca oddac IM wlansie krew... kazdego dnia znacznie wiekszej ilosci osob potrzebna jest krew...ale o nich prawie nikt nie mysli bo nie naglasnie sie tego w TV a ja apeluje o oddawanie krwi w ciagu calego roku...bo tak naprawde to zycie tym ludziom uratoaliw Ci ktorzy oddali krek na kilka dni przed ta katastrofa, nie Ci ktorzy oddadza ja dzis albo w ciagu tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Tu mozna oddac krew w Warszawie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.01.06, 11:48 www.rckik-warszawa.com.pl/ Tu jest link Odpowiedz Link Zgłoś
zielu85 Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 10:14 hmm, tak myślę że wystarczy w regionalnych centrach krwiodawstwa poporstu powiedzieć że krew ma być przeznaczona dla rannych w Katowicach. to tylko moja sugestia, mogę być w błędzie. ja zastanawiam się czy dziś, czyli w niedziele można oddać gdzieś krew przeznaczoną na ten cel. jeśli ktoś wie jak to wygląda dokładnie, to niech coś napisze... szczególne wdzięczny będę za info jak to wygląda we Wrocławiu Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 10:23 www.ditel.pl/index.php?kbi=1055&kb=Centrum+krwiodawstwa+i+krwiolecznictwa&klientPage=1 firmy.pkt.pl/branza/banki_krwi_i_centra_krwiodawstwa_QmFua2kga3J3aSBpIGNlbnRyYSBrcndpb2Rhd3N0d2E=.html pod tymi adresami znajdziesz telefony do stacji również we Wrocławiu. Przed chwilą TVN24 podała, że dla rannych w Katowicach krwi nie potrzeba, mają zapasy. Ale jeśli ktoś może niech idzie i odda krew - potrzebna jest nie tylko tam... To nic nie boli, nic nie kosztuje, jest bezpieczne, pół godziny i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 10:25 Tutaj masz wszystkie informacje dotyczace Wroclawia. www.rckik.wroclaw.pl/ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 10:55 no tak...bo we Wroclawiu nie ma wypadkow i krew ludziom z Twojego miasta nie jest potrzebna...oni moga umierac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Apel o oddawanie krwi IP: 80.55.179.* 29.01.06, 10:38 Zbieram kolegów ... jedziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 ul. Saska w Warszawie 29.01.06, 11:11 Gość portalu: JAcek napisał(a): > A w Warszawie można oddać krew? właściwie na Pradze :) wejście nie od saskiej, tylko od Roentgena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Levonid Oddawanie krwi w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 29.01.06, 11:30 Przed chwilą dodzwoniłem się stacji krwiodawstwa na Saskiej Kępie, powiedziano mi że otwierają dziś w niedzielę od godziny 12:00. Oto namiary: Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa ul. Saska 63/75 Warszawa tel. 022 6191947 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gall Re: Oddawanie krwi w Warszawie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.01.06, 13:47 Miła Pani, poinformowala, ze czekaja min. do 19:00. Pamietajcie o dokumencie ze zdjeciem A1Rh(-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia. Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 11:35 W Zakopanem mozna objac prosba o ten piekny gest wszyscy sa przeciez solidarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia. Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 11:35 W Zakopanem mozna objac prosba o ten piekny gest wszyscy sa przeciez solidarni. Odpowiedz Link Zgłoś
mitanna Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 11:58 Gdzie można oddać krew we Wrocławiu,w niedzielę jest to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asaaa Krew to dar życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 12:16 jednakże należy zawsze pamiętać o tym że publiczna służba krwi pobiera opłaty od każdego podmiotu, który jej potrzebuje kwotę w wysokości ponad 200 złotych za jedną jednostkę. Wszystkich odsyłam do rozporzadzenia ministra zdrowia. Zasadnym więc jest twierdzenie, że niktórzy potrafią się spaść na cudzej tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krwinka RH+ Czy honorowi krwiodawcy tez pojdą? IP: *.echostar.pl 29.01.06, 12:32 Od kilku lat regularnie oddaje krew. Kazdy zdrowy, dorosly mezczyzna moze oddawac krew nie czesciej niz 1 na 2-3 miesiace. O ile jestem zdrowy przestrzegam tych terminów. To oznacza ze ani dzis ani w ciagu najblizszych dni nie moge oddac krwi na tak szczytny cel. Dlatego wlasnie wazne jest aby krew poszly oddac te osoby, ktore zazwyczaj tego nie robia. Tak zwani Honorowi Kriodawcy muszą przestrzegac ww terminów. Żadna stacja nie przyjmie od nich krwi jesli nie uplynal minimalny okres przerwy. Dlatego przy tej okazji apeluje do wszystkich którzy mogą poświęcić 30-60 minut i udac sie do stacji krwiodawstwa w swoim miescie. To bardzo wazna pomoc. To ogromny dar, który każda zdrowa osoba dorosła może ofiarować bliźniemu. Z każdej stacji Wojewódzkiej wysłano krew do Katowic, dlatego Wasza krew będzie bardzo potrzebna. Proszę uszanujcie pracę Pracowników Regionalnego Centrum Krwiodawstwa, którzy pracują w niedziele. Proszę wykorzystajcie tą okazję by pomóc. Pamiętajcie by zabrać ze sobą dowód osobisty. To bardzo ważne. Jeśli zażywacie leki - antyalergiczne, witaminy, tabletki antykoncepcyjne, zabierzcie opakowanie ze sobą, by lekarz mógł ocenić, czy można pobrać od Was krew. Proszę podejdźcie do tego apelu poważnie. Pytanie do Gazety: Czy mozecie udostępnić formularz z pytaniami - formularz który koniecznie trzeba wypełnić w stacji krwiodawstwa, tak by nie fatygować tych, którzy i tak nie będą mogli oddać krwi. Niestety nie wszyscy mogą ... Pozdrawiam. Adam z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot Gdzie mozna oddac krew w Krakowie IP: *.chello.pl 29.01.06, 12:38 Chetnie pojde oddac krew... ale jestem w Kraku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krwinka RH+ ul.Sieroszewskiego 1, tel 012 6442493, 012 6443910 IP: *.echostar.pl 29.01.06, 12:50 Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa, 31-914 Kraków ul.Sieroszewskiego 1. tel 012 6442493, 012 6443910 dane ze strony www.krewniacy.pl najpierw zadzwon i zapytaj w jakich godzinach dzis pracuja. Adam Odpowiedz Link Zgłoś
altymis UWAGA W KRAKOWIE 29.01.06, 13:04 CENTRUM KRWIODAWSTWA ZMIENIŁO SIEDZIBĘ I TELEFON: AKTUALNY: 0-12-261-88-20, adres: Rzeźnicza 11 - z informacji jaką otrzymałem, wynika że pracują dziś do 18.00 Odpowiedz Link Zgłoś
maximus7 Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 12:40 Dzien dobry. Wczoraj i dzis na Slasku rozgrywa sie tragedia. Moja znajoma, chociaz ma male dziecko i jest osoba bezrobotna zechciala pomoc i oddac krew. Udajac sie do Wojewodzkiej Stacjii Krwiodastwa zostala spisana za jazde bez biletu. Oczywiscie zadne tlumaczenia nie pomogly. Cala rozstrzesiona jedzie dalej by pomagac innym, Pytam, gdzie jest ludzka solidarnosc. Czy zycie ludzkie wycenia sie na Śląsku na 3,50?- w jedna strone. Prosze o naglosnienie tej sprawy, bo mysle ze takich, jak wspomniana znajoma, moze byc wielu. Jest to przeciez wyjatkowa sytuacja. Jezeli mozecie piszcie do KZK GOP. Zasypcie ich mailami. pomożmy sobie nawzajem. P.S. Dziekujemy KZK GOP i ludziom tam pracujacym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krwinka RH+ zwrot za dojazd IP: *.echostar.pl 29.01.06, 12:44 Krwiodawcy jest należny ZWROT za dojazd - na pewno za PKS, czy za MPK, lub MZK to nie wiem. Tak czy siak jest to ZWROT poniesionych nakladów na dojazd. nigdy nie korzystalem z takiego "zwrotu" ale wiem, że w każdej stacji krwiodawstwa jest wywieszona odpowiednia informacja. Byloby dobrze, gdyby Gazeta zacytował odpowiednie przepisy Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Apel o oddawanie krwi IP: 217.116.100.* 29.01.06, 13:06 Można. "Krew należy oddawać w miejscu swojego zamieszkania lub innym dowolnym miejscu zaznaczając, że przeznaczeniem jej jest Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Katowicach." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yat Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 13:18 Przed chwila dzwonilem do Centrum Krwiodawstawa w Katowicach i maja jeszcze w kolejce ok. 300 dawcow krwi i beda pobierac od nich do poznych godzinn nocnych. Poprosili by inni chetni ktorzy chca jeszcze oddac krew przyszli jutro od 7.00 Odpowiedz Link Zgłoś
egeos_spam Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 13:22 Ponadto 1 lutego na Rynku w Katowicach bedzie stal autobus do pobierania krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 13:36 ponoc tamtejsze centrum krwiodastwa ma wystarczajaca ilosc krwi...ta krew pozatym nie musi isc do tych z katastrofy...kobiety z operacjami na zylaki tez moga jej potrzebowac!! ta krew ktora teraz jest oddawana za miesiac bedzie przeterminowana....za miesiac bedzie jej brakowac bo nie bedzie mial jej kto zdac...poza honorowymi dawcami ktorzy tera znie moga... ludzie zucaja sie pomagac w takich sytuacjach...a gdyby pomysleli o byciu "dobrym i pomocnym" 2 dni wczesniej to ich krew wczoraj i dzis przydalaby sie duzo bardziej...ale ludzie sa dobrzy po fakcie...fakcie naglosnionym w telewizji nikt nie pomysli o tych tysiacach ktorym krew jest potrzebna dzien w dzien do operacji... wazne jest zeby cqaly czas ludzie oddawali krew...bo za mieiac jak ta krew juz bedzie przeterminowana moze byc kolejny wypadek w Bialymstoku dzien po wypadku duze rzesze ludzi rzucilo sie do oddawania krwi...ale jak teraz bedzie taki wypadek to krwi nie bedzie...bedzie ale dzin- dwa pozniej...nie wtedy kiedy bedzie najbardziej potrzebna dobrym i pomocnym trzeba byc caly czas... zaczekajcie troche na oddenie krwi...teraz jest jej duzo pewnie w calym kaju duzo...za miesiac tez bedzie potrzebna..tez ludzie beda umierac i beda miec operacje Odpowiedz Link Zgłoś
keari Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 15:01 Hm, głos wołającego na puszczy. Jak uczy historia, naród zdolny jest do wielkich uniesień i bohaterskich czynów /powstania, wojny, ruchy patriotyczne itd./ - ale tylko przez chwilę. Zwykłe życie za to, codzienność - to nie dla nas... Nie dla nas oddawanie krwi, gdy zabraknie medialnego szumu wokół tej akcji. Oczywiscie nie oznacza to, że medialne akcje są złe. Oznacza tylko, iż my jesteśmy mali... 60-letnia pani z żylakami nie ma takiej siły przebicia, co 140 rannych w budowlanej niedoróbce. Żylaki zwykła rzecz - przynajmniej dla tych, którzy ich nie mają. Jedno tylko mnie niepokoi. Siedzę w pracy, oglądam tvn24, gdzie trwa nieustająca relacja... i taka gorzka myśl przemknęła mi przez głowę. Dlaczego, dlaczego każda katastrofa, tragedia - w przekazie tv nabiera cech niezdrowej sensacji, a relacje reporterskie cech doszukiwania się drugiego i trzeciego dna, szukania winnych - juz kilka godzin po wydarzeniu? Tłum potrzebuje kozła ofiarnego? Dajmy go tłumowi! Ludzie cierpią? Trzeba pokaza prawdziwe emocje na ekranie, bądźmy tak autentyczni, jak tylko się da! Czy tylko we mnie budzi się obrzydzenie? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goodnightsunshine Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 15:41 masz w ogole jakies pojecie o tym w jaki sposob sie krew przechowuje?? jestem krwiodawca juz pare lat, teraz jestem w polowie okresu karencji (jako kobieta musze czekac 3 miesiace, mezczyzna moze co 2 ...) wiec oddac nie moge. ale jesli nawet teraz jest to tylko zryw, to ta krew sie przyda. nie wypisujcie bzdur o nabijaniu kabzy, bo przechowywanie i transport krwi to nie sa takie proste sprawy. chyba ze jedyne pojecie jakie ktos ma o oddawaniu krwi to scena z 'Pearl Harbour'... co do pytan na jakie trzeba odpowiadac - z tego co pamietam dla kobiet sa np pytania o ostatnia miesiaczke (w trakcie lepiej nie oddawac), poza tym zabiegi dentystyczne, przypadkowy kontakt z krwia, brane leki... a tu linki: dyskwalifikacja czasowa dawcow: www.rckik-warszawa.com.pl/dysk_tym.html dyskwalifikacja stala: www.rckik-warszawa.com.pl/dysk_stala.html mowia o tym kto oddawac nie moze i ze wzgledu na co. uwazam, ze jesli ktos nawet ma zamiar dzisiaj oddac tylko z tego jednorazowago zrywu, to juz jest COS. moze mu sie spodoba i zacznie oddawac regularnie? nie biczujmy innych za to, ze chca cos zrobic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racjonalista Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.ima.pl / *.ima.pl 29.01.06, 13:47 Zanim krew zostanie podana potrzebującym mija miesiąc czasu. Tyle potrzeba na jej obróbkę. Przez ten okres różne prywatne firmy zbijają na tym procederze ogormne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 14:21 No dobrze, może i robią na tym kasę, ale czy to powód, żeby krwi nie oddawać? Ja od paru lat regularnie oddaję krew i nie zamierzam przerwać tego "zwyczaju". Obchodzi mnie tylko to, że moja krew może komuś pomóc. A to, że buractwo nabija sobie kabzę - to tylko tego buractwa problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Debilizm amerykano Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.dyn.optonline.net 29.01.06, 15:24 W swietle tak wielkiej tragedji, na niektorych portalach internetowych ta banda zatluszczonych przyglopow opowiada sobie polskie dowcipy.Kondolencje dla rodzin tragicznie zmarlych. Odpowiedz Link Zgłoś
mjerominek gdzie w szczecinie? 29.01.06, 16:06 gdzie w szczecinie??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makal Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 16:21 a gdzie mozna oddac krew we Wroclawiu? Odpowiedz Link Zgłoś