Dodaj do ulubionych

Apel o oddawanie krwi

IP: *.aster.pl 29.01.06, 10:01
A w Warszawie można oddać krew?
Obserwuj wątek
    • Gość: magda Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 10:08
      podajcie adresy punktów, gdzie mozna oddawac krew w całej Polsce
      ja jestem z częstochowy-to nie tak daleko od katowic
    • Gość: KEARI Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 10:13
      W każdym mieście są punkty krwiodawstwa, wystarczy google.
      Np. Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Katowicach. Oddział
      terenowy - 42-200 Częstochowa, Waszyngtona 42 - 0 34 360 58 90
      Oczywiście nie jest powiedziane, że ta krew dotrze do tych właśnie ofiar - ale
      co to za różnica...
      • tygrysio_misio Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 10:54
        troche to glupie, ze nagle w pewnym rejonie jest wypadek i wszyscy chca oddac
        IM wlansie krew...

kazdego dnia znacznie wiekszej ilosci osob potrzebna jest krew...ale o nich
        prawie nikt nie mysli bo nie naglasnie sie tego w TV

a ja apeluje o oddawanie krwi w ciagu calego roku...bo tak naprawde to zycie
        tym ludziom uratoaliw Ci ktorzy oddali krek na kilka dni przed ta katastrofa,
        nie Ci ktorzy oddadza ja dzis albo w ciagu tygodnia
      • Gość: Jo Tu mozna oddac krew w Warszawie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.01.06, 11:48
        www.rckik-warszawa.com.pl/
        Tu jest link
    • zielu85 Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 10:14
      hmm, tak myślę że wystarczy w regionalnych centrach krwiodawstwa poporstu powiedzieć że krew ma być przeznaczona dla rannych w Katowicach. to tylko moja sugestia, mogę być w błędzie. ja zastanawiam się czy dziś, czyli w niedziele można oddać gdzieś krew przeznaczoną na ten cel. jeśli ktoś wie jak to wygląda dokładnie, to niech coś napisze... szczególne wdzięczny będę za info jak to wygląda we Wrocławiu
      • schaetzchen Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 10:23
        www.ditel.pl/index.php?kbi=1055&kb=Centrum+krwiodawstwa+i+krwiolecznictwa&klientPage=1
        firmy.pkt.pl/branza/banki_krwi_i_centra_krwiodawstwa_QmFua2kga3J3aSBpIGNlbnRyYSBrcndpb2Rhd3N0d2E=.html

pod tymi adresami znajdziesz telefony do stacji również we Wrocławiu.

Przed chwilą TVN24 podała, że dla rannych w Katowicach krwi nie potrzeba, mają
        zapasy. Ale jeśli ktoś może niech idzie i odda krew - potrzebna jest nie tylko
        tam... To nic nie boli, nic nie kosztuje, jest bezpieczne, pół godziny i gotowe.
      • Gość: Kama Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 10:25
        Tutaj masz wszystkie informacje dotyczace Wroclawia.
        www.rckik.wroclaw.pl/
        Pozdrawiam
      • tygrysio_misio Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 10:55
        no tak...bo we Wroclawiu nie ma wypadkow i krew ludziom z Twojego miasta nie
        jest potrzebna...oni moga umierac
    • Gość: Jurek Re: Apel o oddawanie krwi IP: 80.55.179.* 29.01.06, 10:38
      Zbieram kolegów ... jedziemy.
    • tymon99 ul. Saska w Warszawie 29.01.06, 11:11
      Gość portalu: JAcek napisał(a):

> A w Warszawie można oddać krew?

właściwie na Pradze :) wejście nie od saskiej, tylko od Roentgena
    • Gość: Levonid Oddawanie krwi w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 29.01.06, 11:30
      Przed chwilą dodzwoniłem się stacji krwiodawstwa na Saskiej Kępie, powiedziano
      mi że otwierają dziś w niedzielę od godziny 12:00. Oto namiary:
      Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa
      ul. Saska 63/75 Warszawa
      tel. 022 6191947
      • Gość: gall Re: Oddawanie krwi w Warszawie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.01.06, 13:47
        Miła Pani, poinformowala, ze czekaja min. do 19:00. Pamietajcie o dokumencie ze
        zdjeciem
        A1Rh(-)
    • Gość: Basia. Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 11:35
      W Zakopanem mozna objac prosba o ten piekny gest wszyscy sa przeciez solidarni.
    • Gość: Basia. Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 11:35
      W Zakopanem mozna objac prosba o ten piekny gest wszyscy sa przeciez solidarni.
    • mitanna Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 11:58
      Gdzie można oddać krew we Wrocławiu,w niedzielę jest to możliwe?
    • Gość: asaaa Krew to dar życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 12:16
      jednakże należy zawsze pamiętać o tym że publiczna służba krwi pobiera opłaty od
      każdego podmiotu, który jej potrzebuje kwotę w wysokości ponad 200 złotych za
      jedną jednostkę. Wszystkich odsyłam do rozporzadzenia ministra zdrowia. Zasadnym
      więc jest twierdzenie, że niktórzy potrafią się spaść na cudzej tragedii.
    • Gość: krwinka RH+ Czy honorowi krwiodawcy tez pojdą? IP: *.echostar.pl 29.01.06, 12:32
      Od kilku lat regularnie oddaje krew.
      Kazdy zdrowy, dorosly mezczyzna moze oddawac krew nie czesciej niz 1 na 2-3
      miesiace. O ile jestem zdrowy przestrzegam tych terminów. To oznacza ze ani
      dzis ani w ciagu najblizszych dni nie moge oddac krwi na tak szczytny cel.
      Dlatego wlasnie wazne jest aby krew poszly oddac te osoby, ktore zazwyczaj tego
      nie robia. Tak zwani Honorowi Kriodawcy muszą przestrzegac ww terminów. Żadna
      stacja nie przyjmie od nich krwi jesli nie uplynal minimalny okres przerwy.
      Dlatego przy tej okazji apeluje do wszystkich którzy mogą poświęcić 30-60 minut
      i udac sie do stacji krwiodawstwa w swoim miescie. To bardzo wazna pomoc. To
      ogromny dar, który każda zdrowa osoba dorosła może ofiarować bliźniemu. Z
      każdej stacji Wojewódzkiej wysłano krew do Katowic, dlatego Wasza krew będzie
      bardzo potrzebna. Proszę uszanujcie pracę Pracowników Regionalnego Centrum
      Krwiodawstwa, którzy pracują w niedziele. Proszę wykorzystajcie tą okazję by
      pomóc. Pamiętajcie by zabrać ze sobą dowód osobisty. To bardzo ważne. Jeśli
      zażywacie leki - antyalergiczne, witaminy, tabletki antykoncepcyjne, zabierzcie
      opakowanie ze sobą, by lekarz mógł ocenić, czy można pobrać od Was krew. Proszę
      podejdźcie do tego apelu poważnie.

Pytanie do Gazety: Czy mozecie udostępnić formularz z pytaniami - formularz
      który koniecznie trzeba wypełnić w stacji krwiodawstwa, tak by nie fatygować
      tych, którzy i tak nie będą mogli oddać krwi. Niestety nie wszyscy mogą ...

Pozdrawiam. Adam z Poznania
    • Gość: Behemot Gdzie mozna oddac krew w Krakowie IP: *.chello.pl 29.01.06, 12:38
      Chetnie pojde oddac krew... ale jestem w Kraku...
      • Gość: krwinka RH+ ul.Sieroszewskiego 1, tel 012 6442493, 012 6443910 IP: *.echostar.pl 29.01.06, 12:50
        Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa, 31-914 Kraków
        ul.Sieroszewskiego 1.
        tel 012 6442493, 012 6443910

dane ze strony www.krewniacy.pl

najpierw zadzwon i zapytaj w jakich godzinach dzis pracuja.

Adam
        • altymis UWAGA W KRAKOWIE 29.01.06, 13:04
          CENTRUM KRWIODAWSTWA ZMIENIŁO SIEDZIBĘ I TELEFON: AKTUALNY: 0-12-261-88-20,
          adres: Rzeźnicza 11 - z informacji jaką otrzymałem, wynika że pracują dziś do
          18.00
    • maximus7 Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 12:40
      Dzien dobry.

Wczoraj i dzis na Slasku rozgrywa sie tragedia. Moja znajoma, chociaz ma male dziecko i jest osoba bezrobotna zechciala pomoc i oddac krew.
      Udajac sie do Wojewodzkiej Stacjii Krwiodastwa zostala spisana za jazde bez biletu. Oczywiscie zadne tlumaczenia nie pomogly. Cala rozstrzesiona jedzie dalej by pomagac innym,
      Pytam, gdzie jest ludzka solidarnosc. Czy zycie ludzkie wycenia sie na Śląsku na 3,50?- w jedna strone.
      Prosze o naglosnienie tej sprawy, bo mysle ze takich, jak wspomniana znajoma, moze byc wielu. Jest to przeciez wyjatkowa sytuacja.
      Jezeli mozecie piszcie do KZK GOP. Zasypcie ich mailami. pomożmy sobie nawzajem.
      P.S.
      Dziekujemy KZK GOP i ludziom tam pracujacym.
      • Gość: krwinka RH+ zwrot za dojazd IP: *.echostar.pl 29.01.06, 12:44
        Krwiodawcy jest należny ZWROT za dojazd - na pewno za PKS, czy za MPK, lub MZK
        to nie wiem. Tak czy siak jest to ZWROT poniesionych nakladów na dojazd. nigdy
        nie korzystalem z takiego "zwrotu" ale wiem, że w każdej stacji krwiodawstwa
        jest wywieszona odpowiednia informacja. Byloby dobrze, gdyby Gazeta zacytował
        odpowiednie przepisy
        Adam
    • Gość: m. Re: Apel o oddawanie krwi IP: 217.116.100.* 29.01.06, 13:06
      Można.
      "Krew należy oddawać w miejscu swojego zamieszkania lub innym dowolnym
      miejscu zaznaczając, że przeznaczeniem jej jest Regionalne Centrum
      Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Katowicach."
      • Gość: Yat Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 13:18
        Przed chwila dzwonilem do Centrum Krwiodawstawa w Katowicach i maja jeszcze w
        kolejce ok. 300 dawcow krwi i beda pobierac od nich do poznych godzinn nocnych.
        Poprosili by inni chetni ktorzy chca jeszcze oddac krew przyszli jutro od 7.00
        • egeos_spam Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 13:22
          Ponadto 1 lutego na Rynku w Katowicach bedzie stal autobus do pobierania krwi.
          • tygrysio_misio Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 13:36
            ponoc tamtejsze centrum krwiodastwa ma wystarczajaca ilosc krwi...ta krew
            pozatym nie musi isc do tych z katastrofy...kobiety z operacjami na zylaki tez
            moga jej potrzebowac!!

ta krew ktora teraz jest oddawana za miesiac bedzie przeterminowana....za
            miesiac bedzie jej brakowac bo nie bedzie mial jej kto zdac...poza honorowymi
            dawcami ktorzy tera znie moga...

ludzie zucaja sie pomagac w takich sytuacjach...a gdyby pomysleli o
            byciu "dobrym i pomocnym" 2 dni wczesniej to ich krew wczoraj i dzis przydalaby
            sie duzo bardziej...ale ludzie sa dobrzy po fakcie...fakcie naglosnionym w
            telewizji

nikt nie pomysli o tych tysiacach ktorym krew jest potrzebna dzien w dzien do
            operacji...

wazne jest zeby cqaly czas ludzie oddawali krew...bo za mieiac jak ta krew juz
            bedzie przeterminowana moze byc kolejny wypadek

w Bialymstoku dzien po wypadku duze rzesze ludzi rzucilo sie do oddawania
            krwi...ale jak teraz bedzie taki wypadek to krwi nie bedzie...bedzie ale dzin-
            dwa pozniej...nie wtedy kiedy bedzie najbardziej potrzebna

dobrym i pomocnym trzeba byc caly czas...

zaczekajcie troche na oddenie krwi...teraz jest jej duzo pewnie w calym kaju
            duzo...za miesiac tez bedzie potrzebna..tez ludzie beda umierac i beda miec
            operacje
            • keari Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 15:01
              Hm, głos wołającego na puszczy. Jak uczy historia, naród zdolny jest do
              wielkich uniesień i bohaterskich czynów /powstania, wojny, ruchy patriotyczne
              itd./ - ale tylko przez chwilę. Zwykłe życie za to, codzienność - to nie dla
              nas... Nie dla nas oddawanie krwi, gdy zabraknie medialnego szumu wokół tej
              akcji. Oczywiscie nie oznacza to, że medialne akcje są złe. Oznacza tylko, iż
              my jesteśmy mali...
              60-letnia pani z żylakami nie ma takiej siły przebicia, co 140 rannych w
              budowlanej niedoróbce. Żylaki zwykła rzecz - przynajmniej dla tych, którzy ich
              nie mają.
              Jedno tylko mnie niepokoi. Siedzę w pracy, oglądam tvn24, gdzie trwa
              nieustająca relacja... i taka gorzka myśl przemknęła mi przez głowę. Dlaczego,
              dlaczego każda katastrofa, tragedia - w przekazie tv nabiera cech niezdrowej
              sensacji, a relacje reporterskie cech doszukiwania się drugiego i trzeciego
              dna, szukania winnych - juz kilka godzin po wydarzeniu? Tłum potrzebuje kozła
              ofiarnego? Dajmy go tłumowi! Ludzie cierpią? Trzeba pokaza prawdziwe emocje na
              ekranie, bądźmy tak autentyczni, jak tylko się da!

Czy tylko we mnie budzi się obrzydzenie?
              :/
            • Gość: goodnightsunshine Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 15:41
              masz w ogole jakies pojecie o tym w jaki sposob sie krew przechowuje??
              jestem krwiodawca juz pare lat, teraz jestem w polowie okresu karencji (jako
              kobieta musze czekac 3 miesiace, mezczyzna moze co 2 ...) wiec oddac nie moge.
              ale jesli nawet teraz jest to tylko zryw, to ta krew sie przyda.
              nie wypisujcie bzdur o nabijaniu kabzy, bo przechowywanie i transport krwi to
              nie sa takie proste sprawy. chyba ze jedyne pojecie jakie ktos ma o oddawaniu
              krwi to scena z 'Pearl Harbour'...

co do pytan na jakie trzeba odpowiadac - z tego co pamietam dla kobiet sa np
              pytania o ostatnia miesiaczke (w trakcie lepiej nie oddawac), poza tym zabiegi
              dentystyczne, przypadkowy kontakt z krwia, brane leki...

a tu linki:
              dyskwalifikacja czasowa dawcow:
              www.rckik-warszawa.com.pl/dysk_tym.html
              dyskwalifikacja stala:
              www.rckik-warszawa.com.pl/dysk_stala.html
              mowia o tym kto oddawac nie moze i ze wzgledu na co.
              uwazam, ze jesli ktos nawet ma zamiar dzisiaj oddac tylko z tego jednorazowago
              zrywu, to juz jest COS. moze mu sie spodoba i zacznie oddawac regularnie? nie
              biczujmy innych za to, ze chca cos zrobic...
              • tygrysio_misio wiem.... 29.01.06, 16:26
                www.rckik.bialystok.pl/produkty.htm
    • Gość: racjonalista Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.ima.pl / *.ima.pl 29.01.06, 13:47
      Zanim krew zostanie podana potrzebującym mija miesiąc czasu. Tyle potrzeba na
      jej obróbkę.
      Przez ten okres różne prywatne firmy zbijają na tym procederze ogormne pieniądze.
      • schaetzchen Re: Apel o oddawanie krwi 29.01.06, 14:21
        No dobrze, może i robią na tym kasę, ale czy to powód, żeby krwi nie oddawać? Ja
        od paru lat regularnie oddaję krew i nie zamierzam przerwać tego "zwyczaju".
        Obchodzi mnie tylko to, że moja krew może komuś pomóc. A to, że buractwo nabija
        sobie kabzę - to tylko tego buractwa problem.
    • Gość: Debilizm amerykano Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.dyn.optonline.net 29.01.06, 15:24
      W swietle tak wielkiej tragedji, na niektorych portalach internetowych ta
      banda zatluszczonych przyglopow opowiada sobie polskie dowcipy.Kondolencje dla
      rodzin tragicznie zmarlych.
    • mjerominek gdzie w szczecinie? 29.01.06, 16:06
      gdzie w szczecinie??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: makal Re: Apel o oddawanie krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 16:21
      a gdzie mozna oddac krew we Wroclawiu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka