Dodaj do ulubionych

Zagadka tym razem od Katowiczanki .

IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 00:01
Już kiedys ją zadałam ,ale nikt nie odpowiedział . Może teraz.

Niemcy zburzyli Gmach Muzeum Śląskiego a nie zburzyli Budynku w którym sie
mieści Urząd Wojewódzki ( Jagiellońska 25) Na tym budynku są orły i litery
RP czyli Rzeczpospolita Polska . Dlaczego ten budynek z symbolami polskimi
przetrwał ?
Obserwuj wątek
    • Gość: katowiczanka Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 00:05
      Zapomniałam o nagrodzie .Nagrodą bedzie moje odejście z tego forum ,daję na
      to słowo honoru .
      • Gość: mrW Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 07.01.03, 00:08
        -kobieto?!..., tylko nie to!
        • Gość: katowiczanka Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 00:13
          Gość portalu: mrW napisał(a):

> -kobieto?!..., tylko nie to!

To Ty tak mówisz ,ale wielu będzie klaskać z radości jak znajdzie się ktoś kto
          zna odpowiedź.
          • Gość: Hajer Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: *. / *.MZ1.srv.t-online.de 07.01.03, 00:15
            No, kajs musieli rezydowac, chyb anie w kierym familoku..co zgodl zech ? Ale,
            skuli mniy niy musisz isc...

Pyrsk
            • willi2 Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . 07.01.03, 00:19
              Jabym do wyburzenia tego budynku nie dorabial ideologi = moze grozil zawalaniem
              bo nikt o niego niedbal przedtem.(???)
              Budynek nr 2 to moze niedopatszenie niemieckich wladz = (???)

(???)
              • Gość: katowiczanka Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 00:29
                willi2 napisał:

> Jabym do wyburzenia tego budynku nie dorabial ideologi = moze grozil
                zawalaniem
                > bo nikt o niego niedbal przedtem.(???)
                > Budynek nr 2 to moze niedopatszenie niemieckich wladz = (???)
                >
                > (???)
                > To nie ideologia ,choć dla niektórych patriotyzm jest ideologią .
                Tak samo byłby zburzony jak muzeum ,przecież tak blisko siebie stały te dwa
                budynki i nie możliwe żeby Niemcy napisów RP nie zauważyli.
            • Gość: katowiczanka Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 00:24
              Gość portalu: Hajer napisał(a):

> No, kajs musieli rezydowac, chyb anie w kierym familoku..co zgodl zech ?
              Ale,
              > skuli mniy niy musisz isc...
              >
              > Pyrsk

Nie .Nie zgadłeś .
              • Gość: Hajer Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: *. / *.MZ1.srv.t-online.de 07.01.03, 00:25
                A moze mysleli ze to je poniemiecki budynek ?
                • erykzbaru Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . 07.01.03, 00:28
                  A może w pierwszym zalegly sie owady a w drugim nie ??
                  • Gość: katowiczanka Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 00:30
                    erykzbaru napisał:

> A może w pierwszym zalegly sie owady a w drugim nie ??

zimno ,zimno .
                    • erykzbaru Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . 07.01.03, 00:31
                      Wiem !!!!!!
                      Bo to ten jeden z tych cudow o ktorym mowiom w R.Maryja ??
                • Gość: katowiczanka Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 00:32

> A moze mysleli ze to je poniemiecki budynek ?

Tu cieplej ,proszę dalej myśleć ( Na jakiej podstawie tak mogli myśleć - to
                  moja podpowiedź.).
                  • Gość: Hajer Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: *. / *.MZ1.srv.t-online.de 07.01.03, 00:35
                    Myslili ze taki potyzny gmach ino Niymcy moga wybudowac, cos w tym stylu ?
          • Gość: mrW Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 07.01.03, 00:41
            Gość portalu: katowiczanka napisał(a):

> Gość portalu: mrW napisał(a):
            >
            > > -kobieto?!..., tylko nie to!
            >
            > To Ty tak mówisz ,ale wielu będzie klaskać z radości jak znajdzie się ktoś
            kto
            > zna odpowiedź.

-myslalem o odejsciu
            • Gość: katowiczanka Re: do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 00:52

> Gość portalu: katowiczanka napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: mrW napisał(a):
              > >
              > > > -kobieto?!..., tylko nie to!
              > >
              > > To Ty tak mówisz ,ale wielu będzie klaskać z radości jak znajdzie się ktoś
              >
              > kto
              > > zna odpowiedź.
              >
              > -myslalem o odejsciu

Ty nie ale niektórzy będą się cieszyć jak tu mnie nie będzie .Wiem .
              • Gość: mrW Re: do mrW IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 07.01.03, 01:02
                -kto sie bedzie cieszyl?!..., ballest, jakis wiesio czy inny..., przestan! -
                oni tylko na to licza!!!!!
    • Gość: Hajer Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: *. / *.MZ1.srv.t-online.de 07.01.03, 00:33
      chcyli go rozybroc na czysci i przewiezdz do Berlina (abo co gorsze do Opola),
      bo je taki pikny ? Teraz to zech zgod, pra ?
      • Gość: katowiczanka Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 00:37

> chcyli go rozybroc na czysci i przewiezdz do Berlina (abo co gorsze do
        Opola),
        > bo je taki pikny ? Teraz to zech zgod, pra ?

Nie ,po co mieli by go rozbierać i przenosić , Niemcy myśleli ,że na Śląsku
        zostaną .
        • Gość: Hajer Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: *. / *.MZ1.srv.t-online.de 07.01.03, 00:41
          myslyli ze skoro je na gmachu orzyl, to je to niymicki gmach ? a RP znaczy
          ReichsProtektorat, cos podobnego ?
          • Gość: katowiczanka Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 00:44

> myslyli ze skoro je na gmachu orzyl, to je to niymicki gmach ? a RP znaczy
            > ReichsProtektorat, cos podobnego ?

prawie już gorąco ,ale nie parzy jeszcze.
            • Gość: Hajer Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: *. / *.MZ1.srv.t-online.de 07.01.03, 00:46
              Gos´c´ portalu: katowiczanka napisa?(a):

> Gos´c´ portalu: Hajer napisa?(a):
              >
              > > myslyli ze skoro je na gmachu orzyl, to je to niymicki gmach ? a RP znaczy
              >
              > > ReichsProtektorat, cos podobnego ?
              >
              > prawie juz˙ gora˛co ,ale nie parzy jeszcze.

ale co niy parzy ? te litery ino ? Myslili moze ze to Reichs Palast ?
              • Gość: katowiczanka Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 00:49

> Gos´c´ portalu: katowiczanka napisa?(a):
                >
                > > Gos´c´ portalu: Hajer napisa?(a):
                > >
                > > > myslyli ze skoro je na gmachu orzyl, to je to niymicki gmach ? a RP z
                > naczy
                > >
                > > > ReichsProtektorat, cos podobnego ?
                > >
                > > prawie juz˙ gora˛co ,ale nie parzy jeszcze.
                >
                >
                > ale co niy parzy ? te litery ino ? Myslili moze ze to Reichs Palast ?

Dobrze myślisz ,tylko jeszcze to nie tak brzmi ten skrót dwóch liter RP.
                • Gość: Hajer Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: *. / *.MZ1.srv.t-online.de 07.01.03, 00:52
                  Regierungs Palast/ Reichs Parlament/ Regierungs Parlament/ niy wiym...ida spac,
                  zajz ajutro, pyrsk.
                  • Gość: katowiczanka Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 00:54

> Regierungs Palast/ Reichs Parlament/ Regierungs Parlament/ niy wiym...ida
                    spac,
                    >
                    > zajz ajutro, pyrsk.

Litera R pasuje ,jeszcze tylko P .
                • Gość: mrW Re: Zagadka tym razem od Katowiczanki . IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 07.01.03, 00:55
                  -wolal bym bys nie opuszczala forum - tam chodzi m.in. o Prusy
                  • Gość: katowiczanka Re: do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 00:58

> -wolal bym bys nie opuszczala forum - tam chodzi m.in. o Prusy

Oprócz ciebie tylko jeszcze P.Karlik mnie lubi ,a innym chyba dałam się we
                    znaki przezywają mnie od gorolki ,kaszanki,nacjonalistki .to poco tu być .
                    • willi2 do Katowiczanki 07.01.03, 01:09
                      Ja Cie lubie = :)
                      • Gość: katowiczanka Re: do Katowiczanki IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 01:15
                        willi2 napisał:

> Ja Cie lubie = :)

To ja Ciebie też :)
                        • willi2 Re: do Katowiczanki 07.01.03, 01:18

To ja Ciebie też :)
                          Jestes pierwszom osobom = ktorej to wyznalem pszez internet :)
                          • Gość: katowiczanka Re: Do Willego2 IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 01:22
                            willi2 napisał:

>
                            > To ja Ciebie też :)
                            > Jestes pierwszom osobom = ktorej to wyznalem pszez internet :)

Myślisz ,że Ci uwierzę ?
                            • willi2 Re: Do Willego2 07.01.03, 01:23

> Myślisz ,że Ci uwierzę ?
                              Tak a tszemu by nie ??????
                              • Gość: katowiczanka Re: Do Willego2 IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 01:28
                                willi2 napisał:

>
                                > > Myślisz ,że Ci uwierzę ?
                                > Tak a tszemu by nie ??????
                                >
                                >

Bo moja babska intuicja tak mi podpowiada.
                                • willi2 Re: Do Willego2 07.01.03, 01:29

Skoro tak uwazasz to trudno = odchodze na wieki :(
                                  • Gość: katowiczanka Re: Do Willego2 IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 01:34
                                    willi2 napisał:

>
                                    > Skoro tak uwazasz to trudno = odchodze na wieki :(

Ale ja nie jestem zazdrosna ,tylko nie mów ,że mnie pierwszej to powiedziałeś
                                    przez internet ,że mnie lubisz.Bądź zakochany ,bo człowiek zakochany jest
                                    szczęśliwy
                                    • willi2 Re: Do Willego2 07.01.03, 01:48
                                      > Ale ja nie jestem zazdrosna ,tylko nie mów ,że mnie pierwszej to powiedziałeś
                                      > przez internet ,że mnie lubisz.Bądź zakochany ,bo człowiek zakochany jest
                                      > szczęśliwy

Przeciez Ci mowie ze powiedzialem Tobie pierwszej Kobiecie = jesli chodzi o
                                      internet.
                                      Musisz mi uwiezyc ;)
                                      P.S :)
                                      • Gość: katowiczanka Re: Do Willego2 IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 01:56
                                        No jak ci tak zależy ,abym Ci uwierzyła to wierzę Ci pod warunkiem ,że
                                        dodasz ,że pierwszej na forum katowickim .
                                        • willi2 Re: Do Willego2 07.01.03, 02:00
                                          > No jak ci tak zależy ,abym Ci uwierzyła to wierzę Ci pod warunkiem ,że
                                          > dodasz ,że pierwszej na forum katowickim .
                                          Dobrze wchodze w to.
                                          Mialem na WP Czat = dwa nieudane romanze ale to sie nieliczy prawda ???
                                          No ale serio jeszcze niemowilem komus w internie lubie = pszewaznie mam samych
                                          wrogow i sie wyzywamy nieustannie = trwajom wojny
                    • Gość: mrW Re: do Katowiczanki IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 07.01.03, 01:14

>
                      > > -wolal bym bys nie opuszczala forum - tam chodzi m.in. o Prusy
                      >
                      > Oprócz ciebie tylko jeszcze P.Karlik mnie lubi ,a innym chyba dałam się we
                      > znaki przezywają mnie od gorolki ,kaszanki,nacjonalistki .to poco tu być .

-hehehehe..., tys je baba slaska no ni!, to dej jydnemu abo drugimu w kulfon i
                      bydzie zaro cisza!
                      • Gość: katowiczanka Re: do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 01:20

>
                        > >
                        > > > -wolal bym bys nie opuszczala forum - tam chodzi m.in. o Prusy
                        > >
                        > > Oprócz ciebie tylko jeszcze P.Karlik mnie lubi ,a innym chyba dałam się we
                        >
                        > > znaki przezywają mnie od gorolki ,kaszanki,nacjonalistki .to poco tu być .
                        >
                        > -hehehehe..., tys je baba slaska no ni!, to dej jydnemu abo drugimu w kulfon
                        i
                        > bydzie zaro cisza!

Właśnie ,że nie jestem Ślązaczką i stąd moje problemy na tym forum .
                        • willi2 Re: do mrW 07.01.03, 01:22

Właśnie ,że nie jestem Ślązaczką i stąd moje problemy na tym forum

A ja jestem Slonzakiem i mam = jeszcze wienksze problemy ;)
                        • Gość: mrW Re: do Katowiczanki IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 07.01.03, 01:34
                          - przeston?!..., zaro bydziesz, jo Ci godom - ino se musisz jakiegos fajnygo
                          Hanysa znalesc, abo lon znojdzi Ciebi!
                          • Gość: katowiczanka Re: do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 01:36

> - przeston?!..., zaro bydziesz, jo Ci godom - ino se musisz jakiegos fajnygo
                            > Hanysa znalesc, abo lon znojdzi Ciebi!

To już jest nie możliwe .
                            • Gość: mrW Re: do Katowiczanki IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 07.01.03, 01:38

>
                              > > - przeston?!..., zaro bydziesz, jo Ci godom - ino se musisz jakiegos fajny
                              > go
                              > > Hanysa znalesc, abo lon znojdzi Ciebi!
                              >
                              > To już jest nie możliwe .

-a to czamu?, a juz wim!, Ty juz go mosz!
                              • Gość: katowiczanka do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 01:43

>
                                > >
                                > > > - przeston?!..., zaro bydziesz, jo Ci godom - ino se musisz jakiegos
                                > fajny
                                > > go
                                > > > Hanysa znalesc, abo lon znojdzi Ciebi!
                                > >
                                > > To już jest nie możliwe .
                                >
                                > -a to czamu?, a juz wim!, Ty juz go mosz!

??????????????????????
                                • Gość: mrW Re: do Katowiczanki IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 07.01.03, 01:47

>
                                  > > Gość portalu: katowiczanka napisał(a):
                                  > >
                                  > > > Gość portalu: mrW napisał(a):
                                  > > >
                                  > > > > - przeston?!..., zaro bydziesz, jo Ci godom - ino se musisz jaki
                                  > egos
                                  > > fajny
                                  > > > go
                                  > > > > Hanysa znalesc, abo lon znojdzi Ciebi!
                                  > > >
                                  > > > To już jest nie możliwe .
                                  > >
                                  > > -a to czamu?, a juz wim!, Ty juz go mosz!
                                  >
                                  >
                                  > ??????????????????????

-a co to oznacza?????????????????, moze abo ja!
                                  • Gość: katowiczanka Re: do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 01:52
                                    Reszta jest milczeniem .
                                    • Gość: mrW Re: do Katowiczanki IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 07.01.03, 01:54
                                      -rozumie!, dosz se rade!
                                      • Gość: katowiczanka Re: do mrWi do willego 2. IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 02:00
                                        Takie miłe zakończenie bo Hajerowi już dużo do odgadnięcia nie zostalo ,a
                                        nagroda musi być .
                                        • willi2 Jaka jest nagroda ??? 07.01.03, 02:02
                                          Kolacja we dwoje ?????
                                          • Gość: katowiczanka do willego2 IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 02:06
                                            willi2 napisał:

> Kolacja we dwoje ?????
                                            >

A co nie czytałeś drugiego postu w tym wątku ? tam jest napisana jak to
                                            nagroda .
                                            • willi2 Re: do willego2 07.01.03, 02:09
                                              No pszeciez nie mowisz powaznie ??
                                              Musisz zostac chocby dla
                                              • Gość: katowiczanka Re: do willego2 IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 02:12
                                                willi2 napisał:

> No pszeciez nie mowisz powaznie ??
                                                > Musisz zostac chocby dla

Mówię poważnie ,będę wspominała to forum jako fajną przygodę ,ale przygody
                                                zawsze się kiedyś kończą .
                                                • willi2 Re: do willego2 07.01.03, 02:16
                                                  Kazda pszygoda jakos sie konczy = grzywnom,wypadkiem,smierciom,kalectwem,bez
                                                  happy endu itp
                                                  Ale Twoja kolej jeszcze nienadeszla = moze czyms sie zdenerwowalas ???
                                                  Jutro Ci pszejdzie = zobaczysz
                                                  • Gość: katowiczanka Re: do willego2 IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 02:19
                                                    willi2 napisał:

> Kazda pszygoda jakos sie konczy = grzywnom,wypadkiem,smierciom,kalectwem,bez
                                                    > happy endu itp
                                                    > Ale Twoja kolej jeszcze nienadeszla = moze czyms sie zdenerwowalas ???
                                                    > Jutro Ci pszejdzie = zobaczysz

Pisałam dlaczego wymyśliłam taką nagrodę ,w tym samym wątku to jest.
                                                  • willi2 Re: do willego2 07.01.03, 02:21
                                                    Moze Chcialabys porozmawiac na chacie ????????
                                                  • Gość: katowiczanka Re: do willego2 IP: trupek:* / 192.168.1.* 07.01.03, 02:25
                                                    willi2 napisał:

> Moze Chcialabys porozmawiac na chacie ????????

Dzisiaj mam kolendę ,muszę troche ogarnąć chałupę i trochę pospać ,więc
                                                    przepraszam ,będę kończyć
                                                    Pozdr.
                                                  • willi2 Re: do willego2 07.01.03, 02:26
                                                    Ok milo bylo
                                                    Pozdro
                                                  • Gość: Karlik Jak tam po koledzie! IP: *.cpe.quickclic.net 07.01.03, 05:12
                                                    No i dowiemy sie odpowiedzi na pytanie?,i nie strasz nas swoim odejsciem bo jak
                                                    widzisz juz sie do Ciebie przyzwyczaili wszyscy,pyrsk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka