Dodaj do ulubionych

Najlepsze dzielnice Katowic

24.06.06, 16:46
Mieszkańcy Katowic!

Głosujemy na najlepszą dzielnicę Katowic - najbezpieczniejszą,
najspokojniejszą, najwygodniejszą pod względem położenia, najpiękniejszą.
Albo jeśli już nie na calą dzielnicę, bo może byc trudno, to przynajmniej na
ulubioną ulicę!

No i trzeba byłoby podać powód.
:)
Obserwuj wątek
    • kronopio77 Re: Najlepsze dzielnice Katowic 24.06.06, 17:00
      Od niedawna mieszkam na Dolnym Tysiącleciu, w niskim, czteropiętrowym bloku i
      bardzo sobie chwalę tą lokalizację (z jednej strony blisko do Parku
      Chorzowskiego, z drugiej do stawu/jeziorka, które nazywa się chyba Maroko,
      blisko do centrum, średnicówki i autostrady). W ogóle jestem mile rozczarowany
      tym osiedlem - słyszałem o nim wiele złego, tymczasem jest tu spokojnie i
      przede wszystkim bardzo zielono (za oknami mam w zasadzie same drzewa, tylko
      zimą widać inne bloki i ulicę). Teraz remontują chodniki, odnawiane są elewacje
      wieżowców na Górnym, więc głosuję na 1000-lecie :)
      • Gość: Werwolf Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.t.pppool.de 26.06.06, 16:20
        Nojlepszo dzielnica jest Nikischschacht i Gieschewald bo nie ma goroli!!
        sami Oberschlesier loglogajom niemiecko TV a A ze mieszkan slychac Deutsche
        Schlager!!
    • iberia30 Re: Najlepsze dzielnice Katowic 24.06.06, 17:27
      Os.Paderewskiego a dokladnie ostatnie 4 wolnostojace bloki na Sikorskiego.
      Powod:blisko do centrum-na piechote 15 min, zielono-dolina 3 stawow, spokoj,
      bezpiecznie, blisko szkola podstawowa, przedszkole, parking strzezony,itd.
      • Gość: Werwolf Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.t.pppool.de 26.06.06, 16:48
        Ja Paderwski osiedle mo dobry punkt blisko Stauwejerow niedaleko do Centróm
        Kattowitz ale tyn dynkmal to szpeci cale osiedle poza tym te zsypy smieci w
        klatkach schodowych kaj sie szczury goniom no nie DANKE!!
        • iberia30 Re: Najlepsze dzielnice Katowic 26.06.06, 18:58
          tym te zsypy smieci w
          > klatkach schodowych kaj sie szczury goniom no nie DANKE

ale bzdury piszesz, masz synek info sprzed 20 lat!!!!!
          • Gość: wolf Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: 83.167.246.* 26.06.06, 20:53
            te werwolf cos ty za burak jeden, ani po polsku ani po slasku,ktos tu sie
            probuje lansowac ale nie wychodzi.

• Gość: Kasia Murcki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 18:57
      Dzielnica bardzo zielona, blisko samochodem do K-c, cisza, spokój, czas się
      zatrzymał..
      • madzialenka82 Re: Murcki 24.06.06, 23:41
        A ja nie lubie takich glosowań, bo co one wnosza??? Nic. Każdy bedzie głosował na swoją dzielnice i malo obiektywizmu będzie.
        • vanessa77 Re: Murcki 25.06.06, 05:21
          A ja uważam że jeśli ktoś nie zna Katowic to może poznać miasto i ustalić sobie
          opinię na jego temat na podstawie wlaśnie takich subiektywnych wypowiedzi. Nie
          sądze ze ktoś będzie wychwalał najbardziej niebezpieczne ulice. Ja lubię ulicę
          Kościuszki, mimo ze halaśliwa. Blisko do wszystkiego i parku.
      • Gość: Werwolf Re: Murcki IP: *.t.pppool.de 26.06.06, 16:50
        OK-Emanuelsegen(Murcki)niezle tam jest mioł zech tam Frelka!
    • Gość: p Panewniki-Ligota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 08:03
      jw
      • madzialenka82 Re: Panewniki-Ligota 25.06.06, 09:06
        Wątpie by ktokolwiek napisał, że jego dzielnica jest najniebezpieczniejsza. Był już taki wątek. I co? Dla mniw nagorsze dzielnice od zawsze to były Szopienicie i Załęże. A tam zaraz mieszkaniec wymienionych dzielnic bulwersował się, że nigdzie nie ma tak spokojnie jak tam. Generalnie wychodzi pewnie na to, że naj mniej bezpiecznie jest w centrum.
        • centrolew Re: Panewniki-Ligota 26.06.06, 21:26
          Ligota może kiedyś... Teraz jest tu coraz gorzej i nie zapowiada się, aby
          miałybyć jakieś zmiany... Najniebezpieczniej jest podobno w okolicach tzw.
          "getta" (przepraszam za nazwę, nie ja ją wymyśliłem) - budynków znajdujących się
          w kwadracie: Słupska, Piotrowicka, Panewnicka (i okolicach).
      • krtek7 Re: Panewniki-Ligota 25.06.06, 09:49
        bez sensu wpis... Panewniki-Ligota buhahaha
        Stary Panewnik- spokoj, cisza, bezpieczenstwo- jak na wsi
        Stara Ligota- slyszy sie o kradziezach i rozbojach, Panenik- okolice osiedla
        tzw. Bema- bojki, rozboje, kradzieze (do) aut, wlamania do domow.
        • Gość: Panewniki-Ligota Re: Panewniki-Ligota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 17:59
          Ty jesteś bezsensu ;) nie ma czegoś takiego jak stary Panewnik !

Oczywiście, że te dzielnice są najlepse - właśnie ze względu na umiarkowany
          spokój <nie taka dziura jak Murcki> i ciszę <sic!>; 1 z niższych
          wskąż.przestępczości, blisko centrum jak i lasów ... każdemu wedle potrzeb
          • madzialenka82 Re: Panewniki-Ligota 25.06.06, 23:29
            Jak paniewniki są bliskio centrum to ja jestem ....Jestem ciekawa ile to jedziesz autobusem w godzinach szczytu na dworzec?
            • Gość: P=L Re: Panewniki-Ligota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 00:00
              autem <bez korków> - 12 min, rowerem ok.20 min, autobusem - od 20 do 40 ;)
              na piechotę - jeszcze mi się nie zdażyło
              • Gość: Olo Re: Panewniki-Ligota IP: *.kat.3s.pl 26.06.06, 01:12
                Gość portalu: P=L napisał(a):
                > autem <bez korków> - 12 min, rowerem ok.20 min, autobusem - od 20 do 40
                > ;)
                > na piechotę - jeszcze mi się nie zdażyło

no to praktycznie tyle, a nawet dłuzej niż z Sosnowca, czy Chorzowa :-)
                • baba45 Re: Panewniki-Ligota 26.06.06, 08:12
                  Ale być z Sosnowca? W życiu!
                  • Gość: Werwolf Re: Ja ze Sosnowitz pierona to potrzebuje paszport IP: *.t.pppool.de 26.06.06, 16:58
                    Ja ze Sosnowiok za mioch czasow przeloz za Brynica to sie wiazało dlo niego
                    ze pobytu we szpitalu no ale czasy sie zmieniły !!!
          • Gość: Werwolf Re: Panewniki-Ligota IP: *.t.pppool.de 26.06.06, 16:54
            W Panewnikach tez sie cicho mieszko lubia tam tyn kosciół ze betlyjkom na
            Weihnachten
            • Gość: kat Re: Panewniki-Ligota IP: *.range86-135.btcentralplus.com 26.06.06, 18:51
              ludkowie;Bogucice sa piekne!
              • bettina75 Re: Panewniki-Ligota 26.06.06, 21:21
                Piekne?
                hmm, a co tam takiego pieknego?
                moze Pekin?:-))
                • bettina75 A co powiecie na temat osiedla ptakow? 26.06.06, 21:24

• iberia30 Re: A co powiecie na temat osiedla ptakow? 26.06.06, 21:28
                    no calkiem calkiem ale dla przecietnego xksinskiego chyba niedostepne ze
                    wzgledow wiadomych-jeden mankament za daleko od centrum.
                    • bettina75 Re: A co powiecie na temat osiedla ptakow? 26.06.06, 21:34
                      No tak, tam kazdy mieszkaniec ma wlasny samochod i nie jest zdany na laske i
                      nielaske komunikacji publicznej:)
                      • iberia30 Re: A co powiecie na temat osiedla ptakow? 26.06.06, 22:27
                        bettina75 napisała:

> No tak, tam kazdy mieszkaniec ma wlasny samochod

zeby jeden :-DDDDD

>i nie jest zdany na laske i
                        > nielaske komunikacji publicznej:)
                        • bettina75 Re: A co powiecie na temat osiedla ptakow? 27.06.06, 12:39
                          Tak, wiem:))
    • Gość: choRzowski Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 22:04
      najśmieszniejsze to że jak sie słyszy o jakimś mieście, dzielnicy, ulicy to że tam sie cuda dzieją, pala gwałca zabijaja a jak potem sie spytasz kogos stamtąd to ci powiedzą że cisza, spokój. jka to jest?
      • madzialenka82 Re: Najlepsze dzielnice Katowic 26.06.06, 23:14
        Dokładnie tak jak piszesz choRZowski. dlatego dla mnie takie glosowania są bez sensu. A ja napisze, że najlepsza jest KOSZUTKa i BASTA! Zapraszam też na nasze forum koszutkowskie...
    • max1970 Re: Najlepsze dzielnice Katowic 27.06.06, 07:09
      Witam katowickich ziomali i pozdrawiam gości. Mieszkałem w kilku dzielnicach
      Katowic /Nikiszowiec, Janów, Bogucice, Koszutka, Giszowiec, Szopienice, Osiedle
      Paderewskiego/ dlatego może mam trochę szersze spojrzenie na temat. Jeżeli
      jesteś osobą towarzyską i otwartą na kontakty na pewno w każdej dzielnicy będzie
      ci się dobrze żyło i bezpiecznie, a która jest najwygodniejszą pod względem
      położenia czy najpiękniejszą no cóż gusty nie podlegają dyskusji. Można niestety
      w większości dzielnic wytknąć braki m.in. bardzo słaba infrastruktura
      rekreacyjno-sportowa, mało (albo wcale) basenów, boisk.
      Osobiście polecam Giszowiec.
      • bettina75 Re: Najlepsze dzielnice Katowic 27.06.06, 12:39
        Ja tez znam te wszystkie dzielnice, bo albo tam mieszkalam, albo mialam
        znajomych lub rodzine i musze stwierdzic, ze Giszowiec choc zielony jest zbyt
        oddalony od centrum. Koszutka chyba jednak wygrywa ze wzgledu na bliskosc
        centrum, a i zielono tez tam jest lacznie z Placem Grunwaldzkim, jezeli go
        jeszcze do Koszutki zaliczymy:))
        • soso3 Re: Najlepsze dzielnice Katowic 27.06.06, 13:05
          Koszutka!!!!
          -zielono
          -spokojnie
          -praktycznie wszędzie blisko
          • Gość: Werwolf Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.t.pppool.de 27.06.06, 16:38
            Koszutka to niezła dzielnica kiedys mieszkała tam elita katowicka
            no i za moich czasów super fajne dziołszki
            • bettina75 Re: Najlepsze dzielnice Katowic 27.06.06, 19:20
              Nie wiem jak teraz, ale za moich czasow, hmm to tam bylo calkiem fajnie:)))
    • Gość: Werwolf Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.t.pppool.de 27.06.06, 16:43
      W Ochojcu tez nie jest zle jak ktos ma domek pod laskiem cicho a do zentrum
      niedaleko
      • Gość: miś Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.06, 08:20
        1000 - górne to jest fantstic - 18 pięterko - przy dobrej pogodzie widać
        skrzyczne
      • Gość: kuba Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.qc.sympatico.ca 28.06.06, 08:42
        Powiedzcie mi ino....kto mo najlepsze "hazloki" na osiedlu.......:o)
    • Gość: Agata Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.nsw.bigpond.net.au 28.06.06, 12:36
      Moja siostra ma zamiar przeprowadzić sie z Warszawy do Katowic, żeby być blisko
      rodziny mieszkającej w Zabrzu, a także dlatego że tu jest jednak o wiele
      taniej. Niestety nie zna Katowic więc ten wątek jest dla niej jak znalazł.

Napaliła się na Koszutkę i Ochojec, bo w teorii, na podstawie opinii tutaj
      przekazanych przez forumowiczów, te dzielnice najlepiej jej odpowiadają.

Zobaczymy czy uda jej się kupić jakieś mieszkanko w tych dzielnicach.

A może ktoś wie czy buduje się coś nowego w spokojnym miejscu lecz z dobrym
      dojazdem do centrum?
      • Gość: Olo Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.kat.3s.pl 28.06.06, 13:28
        z bardzo dobrym dojazdem do centrum budują osiedle Dębowe Tarasy. Minusem, albo
        i plusem (zależy dla kogo) jest bezpośrednie sąsiedztwo duzego centrum
        handlowego Silesia City Center, a konkretniej parkingu. Ale z drgiej strony
        jest kilkaset metrów do parku chorzowskiego.
        www.debowetarasy.pl/
      • Gość: ewa Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 11:10
        Wejdź sobie na portal interii i wrzuć na wyszukiwarce nieruchomości - otwiera
        się mozliwośc wyszukania domów, mieszkań, działek itp. w dowolnym mieście -
        również w Katowicach z info o cenach, lokalizacji itp. sama tam ostatnio
        grzebałam, bo koleżanka myśli o kupnie domku i zdumiałam się jak dużo możliwości
        jest właśnie w Katowicach.
        Pozdrawiam
        na wszelki wypadek załączam link do strony
        www.trader.pl/pl/nieruchomosci/start.asp
    • Gość: nas Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 15:37
      Ligota, zdecydowanie...sporo starszych ludzi ale tez spokojnie i "bogato" jak
      na Katowice.
      • Gość: GooseKat Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 18:09
        Też jestem za Ligotą:) Osobiście mieszkam na osiedlu gdzie jest sporo dziadków,
        ale przynajmniej jest spokojnie:) Podoba mi się też to,że jest duuuzo zieleni:)

A tak na marginesie to studiuje w Poznaniu i mam porównanie do Katowic....i no
        cóż....centrum miasta mają bardziej zadbane, ale np. dzielnice sąsiadujące z
        centrum to już katastrofa, chodniki pełne psich "min", a po zmierzchu raczej
        nie ciekawie (raz miałem bliskie spotkanie z pewnym kolesiem, ale akurat w
        centrum miasta), pozatym pełno starych zniszczonych kamienic ( niestety u nas
        też:( ) i jeszcze sporo tak mozna wymieniać różnic:) Ale mnie serce i tak
        ciągnie do Katowic:)

• mixed_moods Re: Najlepsze dzielnice Katowic 28.06.06, 19:23
          Poznań akurat w porównaniu do Katowic to nic szczególnego, ta sama liga, a od
          stony "finansowej" - koszty życia : zarobki, słabsza.
          Ale temat dotyczy dzielnic. W mojej opinii najwygodniejsza dla codziennego życia
          jest Koszutka, tylko że nie ma tam żadnych nowych inwestycji z wyjątkiem jednego
          budynku w okolicy Słonecznej Pętli, jednak o ile się orientuję ceny za m2
          oscyluja w okolicach nieco powyzej 4 tys.
          • Gość: GooseKat Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 20:12
            hmmmm...zarobki raczej sa spore;) Wszedzie jest pelno nowych samochodow. Ale
            faktycznie... koszt zycia jest naprawde spory, wiem coś o tym;)

Ligota jest lepsza;)
            • mixed_moods Re: Najlepsze dzielnice Katowic 28.06.06, 20:25
              Średnie zarobki w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw sa w Katowicach
              najwyższej w Polsce (a przynajmniej były w latach 2004 i 2005). A co przemawia
              na korzyść Ligoty? Słaby dojazd, peryferyjna dzielnica.
              • Gość: GooseKat Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 21:56
                słaby?? Zaleznie od linie autobusowej można dojechac do centrum w 15 - 20min, a
                pociągiem 8;) W dodatku sporo zieleni, brak dużego natężenia ruchu, blisko
                sklepy itp. :)
                • Gość: choRzowski Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 22:23
                  z tymi sklepami to argument, z Chorzowa będę jeździł bo u mnei sklepów nie ma :P

pozdRawiam
                  • Gość: GooseKat Re: Najlepsze dzielnice Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 11:55
                    hehehehe....faktycznie trochę dziwnie to napisałem;) Ale bardziej chodziło mi o
                    supermarkety;) typu Leclerc, Obi, Lidl itp;)
    • Gość: kkk Zarzecze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 12:16
      Minusy: odległość od centrum (około 13 km), słaba (nieistniejąca?)
      infrastruktura. Plusy: jest cicho, spokojnie, bezpiecznie (może nie licząc
      włamań), teraz to się zmienia ale do niedawna mieszkali tutaj "sami swoi",
      dużo przestrzenie (niestety, ostatnio też jej ubywa), na widok zajęcy, saren,
      bażantów beztrosko przechodzących przez łaki nie jest niczym szczególnym.
      Zdaję sobie sprawę, ze jak ktoś mieszka w mieście to to brzmi jak wielkie
      zadupie (i takim jest:-))) ), ja jestem Zarzeczanką od 15 lat i nie wyobrażam
      sobie życia bliżej centrum, choć jak wybudują tutaj jeszcze jedno osiedle
      domków, z mieszkańcami - pępkami swiata - którym wszystko wolno, a w
      szczególności przeganiać ich psom zwierzynę i deptać wszystko po kolei,
      nieważne czy to łaka do koszenie czy zboże na polu (Zarzecze tradycyjnie było
      rolnicze)- to chyba poważnie zaczne rozglądać się za innym miejscem do
      zamieszkania.
      A z drugiej strony jak to jest - nowi mieszkańcy chyba w 99% zachowują się jak
      panowie tego świata, mieszkali do niedawna w blokowiskach, teraz na tzw. wsi -
      czasem w własnym domu, czasem w szeregowcu - 78 m kwadratowe, do tego ogródek 2
      na 3 metry ale mniemanie o sobie mają nieco większe....
      • madzialenka82 Re: Zarzecze! 01.07.06, 12:56
        Ja nawet nie wiem jak na te Zarzecze dojechać:P Kiedys nie wiedziałam, że jest taka dzielnica Katowic. Macie tam las? Moze tak pojadę się przejść po tej "dzielnicy"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka