Dodaj do ulubionych

Gorny Slask kontra Gorny Slask

14.06.07, 17:14
Ostatnio przebywal w Polsce pochodzacy z Zabrza autor powiesci o Misiu i
Tygrysku, czyli Janosch, czyli Horst Eckert. Urodzil sie w roku panskim 1931
po niemieckiej stronie Slaska Gornego. Slaskie wspomnienia Janoscha burza
obraz raju czesci Gornego Slaska po stronie niemieckiej, pisarz, jak sam
przyznaje zostal bezpardonowo zaatakowany przez pewne srodowiska Slazakow
mieszkajacych w Niemczech, ktore przedstawiaja min. takze na forach slaskich
gazety.pl zycie w przedwojennej, niemieckiej czesci Oberschlesien jako
sielanke i raj na ziemi. Okazalo sie, ze Janosch pamieta zupelnie inny
niemiecki Slask, pamieta wszechogarniajacy smrod moczu w familokach, brod,
a przede wszystkim glod, ktory zmuszal go do zlodziejstwa. Pamieta flagi i
bojowki SA, przeciez nie zlozone z przyjezdnych, ale skladajach sie ze
Slazakow, mieszkancow niemieckiej czesci Slaska.

Ciekawym wiec byloby zestawienie, byc moze nawet statystyczne (jezeli to
mozliwe) dwoch Slaskow, tego po stronie niemieckiej z autonomicznym
wojewodztwem slaskim w czesci polskiej. W tym miejscu warto dodac, ze
czlonkowie stowarzyszenia o nazwie Ruch Autonomii Slaska odwoluja sie do idei
przywrocenia autonomii czesto krytykujac dokonania II RP, co jak zauwazam z
przekasem jest forma jakiejs traumy.

Gdzie wiec Slazakom bylo lepiej przed wojna, w niemieckim Oberschlesien, czy
w Autonomicznym Wojewodztwie Slaskim?
Obserwuj wątek
    • pit-zeolit Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 14.06.07, 17:57
      Some, glod w Reichu zmuszal do zlodziejstwa, ( to nic dziwnego ) ale sam wiesz
      mnmieckie zlodziejstwo i mnimiecki glod dla szlyzjerskich gnoi co pisuja z de
      to ino okres ascezy w mnimieckim edenie. Gowno z grubego dupska szkopa zrec
      bydom i chwalic ze to wspanialy mnimiecki wurst.
      Kazdemu normalnemu czlowiekowi niezaleznie od rasy wyznania czy narodowosci
      widok takich osobnikow bedzie powodowal wymioty.

Poz\dr.

Pit
    • settembrini Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 14.06.07, 20:43
      zadanie skierowane do poznaniaka, dabrowiaka czy tego jedynego na tym forum
      gliwiczanina, ktory do slaskosci w jakiejkolwiek formie o ile mi wiadomo sie nie
      poczuwa?
      • sss9 Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 14.06.07, 21:36
        settembrini napisał:

> zadanie skierowane do poznaniaka, dabrowiaka czy tego jedynego na tym forum
        > gliwiczanina, ktory do slaskosci w jakiejkolwiek formie o ile mi wiadomo sie ni
        > e
        > poczuwa?

zadanie?
        tylko popatrz jakie my tu mamy multikulti, jesteś nawet ty, rycerz niepokalanego
        wizerunku śląskości. :) toć jako śląski narodowiec machnij wypracowanko na
        temat, miast gardłować o adresatach wątku. :)
        • settembrini Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 14.06.07, 22:06
          ja tu tylko wpadam sie posmiac, bo przeciez nic rozsadnego w tym temacie od
          osob, dla ktorych okreslenie 'schlesier' to epitet, a nie zwykly rzeczownik, sie
          nie dowiem.
          • sss9 Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 14.06.07, 22:20
            to nie twoja wina, że do tej pory nie zrozumiałeś, że to właśnie mówiący o sobie
            "schlesier", zapracowują po dziś dzień na pejoratywne postrzeganie tego
            rzeczownika. to nie twoja wina, więc i pośmiać się nie ma z czego.
            z zadania się nie wywiązałeś, a szkoda, bo rokowałeś nadzieje.
          • somepoint210 Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 15.06.07, 01:33
            settembrini napisał:

> ja tu tylko wpadam sie posmiac, bo przeciez nic rozsadnego w tym temacie od
            > osob, dla ktorych okreslenie 'schlesier' to epitet, a nie zwykly rzeczownik,
            si
            > e
            > nie dowiem.

Ciekawe spostrzezenie. Pomijajac juz fakt spolszczonej formy Schlesier, ktorej
            to sami jegomoscie uzywaja zastanawia mnie twa umyslowa mialkosc (moze to przez
            nieuwage:), znajdujesz bowiem interesujace tresci u ksenofoby-oszoloma z
            cyferka 7 w nicku, ktoryz to okreslenia "gorol" uzywa wlasciwie tylko i
            wylacznie w formie epitetu. Prowadzisz dyskusje w watku na podforum "Opinie i
            komentarze" znajdujac zapewne rozsadne opinie u forumowicza, podpierajacego sie
            obrazliwym "Polaczki", a ktorego post wisi sobie bodajze od poludnia czerwca 14-
            go. Nie wspominam juz, ze okreslenie to znajduje sobie droge na Silesianie
            nader czesto, poniewaz mam wrazenie, ze podsumowanie Silesiany jako forum
            rynsztoka jest ci jak najbardziej na reke, by moc tlumaczyc brak ingerencji
            moderatorskiej przy tego rodzaju "kwiatkach".
            I przestan traktowac kazdy wpis dotyczacy siodemki jako lèse-majesté, nudne to
            juz i brzydko pachnie.

Teraz skup sie na "tymacie wontka" moj ty abnegacie:)
            • settembrini Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 15.06.07, 10:44
              skup sie na tym co ja pisuje, a nie na moderowaniu czy arnoldzie7. rozrozniaj
              rzeczy podstawowe, wowczas twoje wypowiedzi beda na temat.
              • sss9 Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 15.06.07, 18:22
                takie mam pytanie:
                jak z pozycji moderatora określisz swoje zachowanie w tym wątku?
                • settembrini Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 16.06.07, 02:26
                  zacznij rozrozniac posty moderatorskie (ktore sa na czerwono) od postow zwyklego
                  uzytkownika portalu. to forum prywatne i moge pisac co zywnie mi sie podoba.
                  raczej powodem skupiajacym watpliwosci jest fakt patronowania temu forum przez
                  somepoonta210. jesli masz jakies zarzuty wobec mnie, oczekuje na konkrety tak
                  wobec mojej osoby, jak wobec pozostalych moderatorow pelniacych piecze nad
                  poszczegolnymi forami. poza tym nie wiem jak sie ma twoja opinia do tematyki watku.
                  • sss9 Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 16.06.07, 09:46
                    settembrini napisał:

> zacznij rozrozniac posty moderatorskie (ktore sa na czerwono) od postow zwykleg
                    > o
                    > uzytkownika portalu. to forum prywatne i moge pisac co zywnie mi sie podoba.
                    > raczej powodem skupiajacym watpliwosci jest fakt patronowania temu forum przez
                    > somepoonta210. jesli masz jakies zarzuty wobec mnie, oczekuje na konkrety tak
                    > wobec mojej osoby, jak wobec pozostalych moderatorow pelniacych piecze nad
                    > poszczegolnymi forami. poza tym nie wiem jak sie ma twoja opinia do tematyki wa
                    > tku.

a na jakiej podstawie powziąłeś przekonanie, że ja nie odróżniam kolorów?
                    zadałem ci łatwe pytanie, z którym najwyraźniej masz kłopot. czy bycie modem na
                    Silesianie aż tak odmóżdża?
                    ty Sett jesteś przecież Rycerz, błędny bo błędny, ale jednak. a kiedy już się
                    jest Rycerzem, to chyba nie tylko "w godzinach pracy", ale całą dobę? :)
              • somepoint210 Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 16.06.07, 04:19
                settembrini napisał:

> skup sie na tym co ja pisuje...(...)

Wlasnie:)
                Skup sie na tym, co napisalem w poscie otwierajacym watek zamiast "profilowac"
                forumowiczow na forum.
    • pit-zeolit Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 15.06.07, 10:34
      Twój wcześniejszy cytat z GW Some, bardzo dobrze koresponduje z wypowiedzią
      Janosza.

"Osiedla robotnicze. Kiedy się mówi o biedzie na Śląsku, chodzi właśnie o nie.
      Rzędy kamieniczek z poczerniałej cegły. Szare podwórka. Tu kamieniczka to
      familok, podwórze to plac, dziecko to bajtel"

"Ruda Śląska, Kaufhaus:

Agnieszka: - Na działkach koleżankę zaczepił taki pan. Bluzkę jej rozdarł i
      pedział, że jak się nie zamknie, to ją porżnie na kawałki. W sieni leją się na
      siekiery, gorzoła chleją. Same chachary tu są. Boimy się. Szósta, siódma
      wieczór i my są w doma. A ile razy paliło się u sąsiadki, bo zasnęła z
      cygaretem. W końcu wszyscy wylecimy w luft"

• somepoint210 Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 16.06.07, 06:05
        Koniecznym byloby wiec porownanie trzech Gornych Slaskow?
        Na razie Pit skoncentrujmy sie na rownoleglych Oberschlesien i Autonomicznym
        Wojewodztwie Slaskim.
        • sss9 Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 16.06.07, 11:51
          somepoint210 napisał:

> Koniecznym byloby wiec porownanie trzech Gornych Slaskow?
          > Na razie Pit skoncentrujmy sie na rownoleglych Oberschlesien i Autonomicznym
          > Wojewodztwie Slaskim.

a ja znalazłem coś o przedwojennych sympatiach gliwickich Ślązaków:

"(...) Przegranie walki o zachowanie całości Górnego Śląska spowodowało w
          Gliwicach zmniejszenie znaczenia socjaldemokratów na rzecz komunistów (w tym
          czasie miasto było jednym z ważniejszych ośrodków ruchu komunistycznego w tym
          regionie). Działająca w Gliwicach komórka Komunistycznej Partii Górnego Śląska
          organizowała kursy partyjne i prowadziła ożywioną działalność propagandową,
          m.in. wydawano tutaj gazetę "Rote Fahne".

Na gruncie niezadowolenia, spowodowanego wielkim kryzysem gospodarczym lat
          1929-1933, do władzy w Niemczech doszli narodowi socjaliści (NSDAP). Również w
          Gliwicach i powiecie ludność głosowała w wyborach na hitlerowców. Po dojściu
          Hitlera do władzy rozwiązano parlament i przeprowadzono nowe wybory (5 marca
          1933 r.), które także w Gliwicach wygrali naziści. Hitlerowcy natychmiast po
          przejęciu władzy w mieście (nowym prezydentem z ich nominacji został Josef
          Mayer) przystąpili do porządkowania spraw na swoją modłę. Z władz miasta
          usunięto wszelką realną opozycję i Żydów oraz przeprowadzono szereg uchwał
          dokonujących zmian w różnych dziedzinach życia komunalnego. W pierwszej
          kolejności rozbito struktury partii komunistycznej, aresztując jej głównych
          przywódców. Ze szczególną zaciętością prowadzono prześladowania gliwickich
          Żydów, początkowo chronionych zapisami Konwencji Genewskiej. Zagłada
          społeczności żydowskiej w Gliwicach dokonała się w trakcie tzw. nocy
          kryształowej (9 listopada 1938 r.), kiedy spalono tutejszą synagogę, a
          gliwickich Żydów osadzono w obozie koncentracyjnym Buchenwald. Resztki ludności
          żydowskiej wywieziono do Auschwitz w 1942 r. (...)"
          miasta.gazeta.pl/katowice/1,75275,3714835.html
    • rico-chorzow Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 18.06.07, 17:00
      somepoint210 napisał:

> Ostatnio przebywal w Polsce pochodzacy z Zabrza autor powiesci o Misiu i
      Tygrysku, czyli Janosch, czyli Horst Eckert. Urodzil sie w roku panskim 1931
      > po niemieckiej stronie Slaska Gornego. Slaskie wspomnienia Janoscha burza
      obraz raju czesci Gornego Slaska po stronie niemieckiej, pisarz, jak sam
      > przyznaje zostal bezpardonowo zaatakowany przez pewne srodowiska Slazakow
      mieszkajacych w Niemczech, ktore przedstawiaja min. takze na forach slaskich
      > gazety.pl zycie w przedwojennej, niemieckiej czesci Oberschlesien jako
      sielanke i raj na ziemi. Okazalo sie, ze Janosch pamieta zupelnie inny
      > niemiecki Slask, pamieta wszechogarniajacy smrod moczu w familokach, brod,
      a przede wszystkim glod, ktory zmuszal go do zlodziejstwa. Pamieta flagi i
      > bojowki SA, przeciez nie zlozone z przyjezdnych, ale skladajach sie ze
      Slazakow, mieszkancow niemieckiej czesci Slaska.

> Ciekawym wiec byloby zestawienie, byc moze nawet statystyczne (jezeli to
      mozliwe) dwoch Slaskow, tego po stronie niemieckiej z autonomicznym
      > wojewodztwem slaskim w czesci polskiej. W tym miejscu warto dodac, ze
      czlonkowie stowarzyszenia o nazwie Ruch Autonomii Slaska odwoluja sie do idei
      > przywrocenia autonomii czesto krytykujac dokonania II RP, co jak zauwazam z
      przekasem jest forma jakiejs traumy.

> Gdzie wiec Slazakom bylo lepiej przed wojna, w niemieckim Oberschlesien, czy
      w Autonomicznym Wojewodztwie Slaskim?

:)
      • pit-zeolit Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 18.06.07, 18:46
        Oczywiście że na niemieckim Slasku, z wszechogarniajacym smrodem moczu w
        familokach i bródem, a przede wszystkim glodem, ktory zmuszal Janoscha i
        innych Ślazków do zlodziejstwa. Z flagami i bojowkami SA, przeciez nie
        zlozonymi z przyjezdnych, ale skladajach sie ze Slazakow, mieszkancow
        niemieckiej czesci Slaska. Było super a i się Żydom wpier...liło od czasu do
        czasu aby odreagowac swoje kompleksy szlyzjera z nizin społecznych. Przez
        chwilę mozna było się poczuć ubermanschem bo w RP to było niemozliwe. Dlatego
        było lepij po Mnimcem Rico.
    • somepoint210 Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 23.06.07, 03:15
      Ukazal sie artykul Michala Smolorza odpowiadajacy tematowi tego watku.
      Czesciowo, poniewaz mam zastzrezenia, ktore wyrazilem w komentarzu pod
      artykulem. Przy okazji mysle, ze Smolorz zerznal idee tego watku, nie mam mu
      tego za zle, spojrzenie bowiem osoby deklarujacej narodowosc slaska jest wiatru
      swierzym powiewem:)

miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,4245259.html
      • pit-zeolit Re: Gorny Slask kontra Gorny Slask 05.07.07, 13:34
        somepoint210 napisał:

spojrzenie bowiem osoby deklarujacej narodowosc slaska jest wiatru swierzym
        powiewem:)

Szczególnie w letni wieczór przy zimnym piwku, Some.

Pozdr.

Pit

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka