Dodaj do ulubionych

W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebie

IP: *.m.pppool.de 21.08.06, 19:21
W dziynniku w Polsacie pedzieli : zamiyszany w afera ze sprzedowaniym meczow
pilkarz slonskiego klubu Zaglebie Sosnowiec- Kiedy te pierony w tyj Warszawie
zrozumiom ,ze Sosnowiec to niy byl i niy bydzie nigdy Slonsk, a slonskim
kibicom aze sie bebechy wywrocajom jak slyszom ze Zaglybie Sosnowiec to
SLONSKI klub.
Obserwuj wątek
    • nadir9 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 21.08.06, 19:50
      Dokładnie to samo jest w poratalu gazeta.pl
      Tyle, że to wypowiedź policjanta z Wrosławia, który nie odróżnia gorola od górala.
      • Gość: Hanys Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.m.pppool.de 21.08.06, 20:28
        Ja , ja jo tyz juz musiol poru warszawiokom tlumaczyc ta roznica miedzy gorolem
        i gourolem -bo oni godali , ze majom rodzina na SLONSKU , a dokladnij w Sosnowcu-
        o pieronie jasny to wolo o pomsta do nieba!
    • Gość: ada sami Warszawiacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 22:08
      Wszyscy mieszkańcy wsi i miasteczek w promieniu 200km od stolicy twierdzą, że
      są Warszawiakami, więc myślą, że u nas jest podobnie.
      • Gość: van deer Re: sami Warszawiacy IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 23.08.06, 15:23
        Wystarczy jechac w piatek lub sobote w strone Warszawy, by zauwazyc, ze na
        przeciwleglym pasie sznur aut za miasto wyjezdzajacych "stoleczniakow" w korku
        stoi a ty kierowco glupis, bo do stolicy sie pchasz! Niektorzy musza, oni tez:)
        • Gość: van deer Re: sami Warszawiacy IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 23.08.06, 15:26
          Oczywiscie nie musze dodawac, ze wiekszosc z nich na dzialki nie jedzie, tylko
          przy gospodarce starym pomagac:)
    • mieszko966 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 23.08.06, 17:23
      Od kiedy Sosnowiec jest częścią województwa śląskiego, nazwa "śląski klub" ma
      pewną rację bytu. Inna sprawa, że gdyby ktoś powiedział, że Piast Gliwice to
      jest śląski klub, to też zaraz odezwą się hanysy, że to bzdura, bo Piast jest
      przecież klubem gorolskim, ale nijak nie wynika to już z geografii.

Zresztą, myślę sobie, że XXI wiek to jest dobry czas, żeby dać sobie wreszcie
      spokój z zadawnionymi waśniami i nie prychać na każdą taką pomyłkę. Tym
      bardziej, że skąd ci biedni ludzie w Warszawie mają znać takie lokalne smaczki.
      Nam może wydaje się to oczywiste, ale dla nich takie już nie jest i nie sposób
      wymagać od nich takiej wiedzy. Tak samo, jak od nas nikt nie wymaga odróżniania
      na przykład Warmii od Mazur.
      • palec1 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 23.08.06, 18:03
        piekny tekst, ale BZDURNY
        • Gość: gibi Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 19:00
          niy pyskowaj baranie:))))
          • palec1 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 23.08.06, 19:08
            > pyskowaj

wschodnia abo zachodnia ukraina ?

• xs550 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 23.08.06, 20:18
              Ty i Twoi to pewnie wschodnia.
              • Gość: SOSNOWICZANIN Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.c31.msk.pl 31.08.06, 23:52
                idiotko przestan nawijac po wiejsku(śląsku) bo z qmplami padamy ze smiechu w
                sosnowcu kazdy wie ze slask mto same brudne wieśniaki i pijaki jedyne co mi sie
                podoba na tym zarsanym sląsku to silesia city center chociaz i tak zagłebiacy
                zasilaja ja głownie swoja kasa bo slazacy musza miec na wino marki wiono!i nie
                mów nic o zagłębiu spróbuj sie pokazac w sosnowcu i sie odezwac po slasku to
                albo cie wysmieja albo za...ią ZAGŁĘBIE ŁOWCY HANYSÓW RLZ
                • Gość: dzisiojtyzstarzik Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.m.pppool.de 02.09.06, 12:34
                  Za bajtla stolech roz na przistanku w Szopiynicach -przijechala banka i
                  chciolech juz do niyj wlezc , a tu mie moj starzik za rynka lapiom i padajom
                  karlus do tyj niy wlazymy-to sie pytom ,a pojakiymu? - na to mi starzik padali -
                  bajtel zapamiyntej sie -ta banka jedzie z Ejdrajchu i nigdy do niyj niywlaz bo
                  tam brod i smrod i jeszcze jakiygos chorobstwa dostaniesz , abo zaczniesz niy
                  dej Boze po gorolsku godac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  Doczkej se lepiyj na 7 w tyj bydziesz bezpieczny .
                  Jako jo dzisioj jest tyz starzikiem to samo godom mojim wnukom
      • Gość: foxi Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 14:44
        mieszko966 napisał:

> Zresztą, myślę sobie, że XXI wiek to jest dobry czas, żeby dać sobie wreszcie
        > spokój z zadawnionymi waśniami i nie prychać na każdą taką pomyłkę. Tym
        > bardziej, że skąd ci biedni ludzie w Warszawie mają znać takie lokalne
        smaczki.

to po h... tłumaczyć Niemcom że Warszawa nie leży w Rosji?Po co zawracać im
        głowę takimi lokalnymi drobiazgami przecież to dla nich i tak Wschód.
        • Gość: bob Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: 217.8.188.* 26.08.06, 23:16
          "kurica ne ptica polsha ne zagranica" - wiec w sumie maja racje myslac ze warszawa jest w rosji :)
      • Gość: Ada dziennikarz powinien wiedzieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 21:49
        Nie oczekuję od mochołków aby znali historię czy geografię, ale dziennikarz
        powinien wiedzieć o czym pisze. takie wpadki świadczą o jego rzetelności. Tylko
        na podstawie rzeczy, które potrafię zweryfikowac wyrabiam sobie zdanie o
        poszczególnych dziennikarzach i programach. Niestety ostatnio chyba pracują
        sami stażyści.
      • Gość: Kasia Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 21:55
        Mieszku966, zastanów się najpierw co piszesz, a dopiero potem pisz. Fakt, że
        Sosnowiec wchodzi terytorialnie do województwa śląskiego, to podział
        ADMINISTRACYJNY naszego kraju. Natomiast to, że Sosnowiec to część Zagłębia
        Dąbrowskiego, to już jest podziałem HISTORYCZNYM.

A chyba jako osobie mieszkającej w Sosnowcu, która na dodatek ostatnio zdawała
        egzamin z tej tematyki, i co najważniejsze go zdała, możesz mi w tej kwestii
        zaufać...a jak nie, to odsyłam do lektur o problemach przemian społecznych w
        regionie śląskim.
    • xs550 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 23.08.06, 20:42
      LOL, myslisz, ze kogokolwiek obchodzi co w Twoim zascianku uwaza sie za co? Nie
      rozsmieszaj mnie....
      • slezan Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 24.08.06, 21:26
        Jak nie obchodzi, to po coś się przypałętał na to forum, przybłędo spod Łomży?
        • xs550 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 01:20
          slezan napisał:

> Jak nie obchodzi, to po coś się przypałętał na to forum, przybłędo spod Łomży?

Slezan chyba zdradzil skad pochodzi... :)
          • slezan Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 10:12
            Kiepska riposta. Wciąż zwlekasz z wyjawieniem przyczyn swojego graniczącego z
            natręctwem zainteresowania górnośląską prowincją. Co skłania mieszkańca okolic
            Łomży do takiej aktywności na FK?
            • Gość: eurofanatik Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.06, 15:42
              Czlowieku, nie ma nic zlego z pochodzeniem spod Lomzy. Jezeli stamtad
              pochodzisz to po prostu to powiedz. Od dawna podejrzewalem Ciebie, ze nie
              jestes do konca autochtonem slaskim. Ja natomiast nigdy do bycia takowym nie
              pretendowalem. A moje zainteresowanie? Ot, interesuje sie zyciem polskiej
              prowincji i chodze po roznych prowincjonalnych forach. To tutaj jest dosyc
              rozrywkowe i dlatego tu zagladam.
              • slezan Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 15:48
                U Was pod Łomżą musi być strasznie nudno, skoro musisz szukać rozrywki tak
                daleko od domu. Aż Ci współczuję.
                • Gość: eurofanatik Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.06, 15:51
                  Masz kompleks Lomzy? Niech zgadne. Tam sie urodziles ale rodzice wyjechali
                  stamtad gdy byles maly i wychowywales sie juz na poludniu kraju. Blisko?
                  • slezan Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 15:57
                    Widzę, że strasznie Cię boli to, że pomieszkujesz w okolicach tego
                    sympatycznego miasta. Czy to jest faktyczna przyczyna Twojego pętania się po
                    śląskich forach i dzielenia się swoją wątpliwą wiedzą np. na temat stosunków
                    wyznaniowych w XVII wieku? Prościej byłoby się przeprowadzić.
                    • Gość: eurofanatik Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.06, 16:04
                      Hehe, nie tylko slaskich. Bywam tez na forach gdanskich, krakowskich,
                      bydgoskich, wroclawskich, bialostockich, itp. Po prostu, tak jak napisalem,
                      lubie poczytac co sie na prowincji dzieje. Nie ograniczam sie do wlasnego
                      podworka. Poziom intelektualny forum krakowskiego jest rownie niski co
                      katowickiego ale tam pisza glownie o wczorajszej zupie itp. To na forum
                      katowickim dopiero doswiadczylem w calej krasie urok polskiego zascianka, te
                      walki i miedze pomiedzy kargulami i pawlakami, te nienawistne spojrzenia
                      wzgledem sasiadow, te prymitywne odruchy i slowa. Nie pomyl sie Slezan, dla
                      mnie jestescie tutaj wlasnie takimi kargulami, takim folklorem (tym razem nie
                      telewizyjnym a internetowym). Ja po prostu przychodze tu dla rozrywki, dla
                      malego reality show. :)
                      • Gość: eurofanatik Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.06, 16:07
                        Aha, pod wzgledem typu opisanej powyzej zasciankowosci konkuruje z Wami jeszcze
                        forum torunsko-bydgoskie, hehe. Tam tez lubie zajrzec.
                        • slezan Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 16:15
                          To dobrze, że tu zaglądasz, bo dla nas to Ty jestes uosobieniem prowincji, tym
                          bardziej śmiesznym, że zadzierającym nosa. No wypisz, wymaluj stereotyp
                          mieszkańca pewnej osady pod Łomżą:-).
                          • Gość: eurofanatik Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.06, 16:17
                            Jak Was widza tak Was pisza. Nie ma sie o co obrazac. :)
                            • slezan Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 16:20
                              Dokładnie możesz to odnieść do siebie. Współczuję, bo o ile o nas krążą
                              stereotypy zarówno negatywne jak i pozytywne, to o mieszkańcach Twojej
                              podłomżyńskiej osady wyłącznie negatywne. Musisz jakoś z tym żyć. Zawsze możesz
                              się usprawiedliwiać, że rodzice nie byli stamtąd:-).
                              • Gość: van deer Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.08.06, 18:25
                                A moze wypijcie tej Lomzy export na zgode, bo takie gderanie zle wrozy watkowi:)
        • Gość: krupniok Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.08.06, 11:10
          ale wy mocie problymy:-)))
    • Gość: reksio Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: 62.233.185.* 23.08.06, 21:45
      ale chłopie masz WIELKI problem. mamy XXI wiek a ty jeszcze takie durne
      problemy zaczynasz poruszać. jestem rodowitym Ślązakiem z Chorzowa i wcale nie
      mam takich problemów jak rozróżnianie Śląsk a Zagłębie. wielu moich znajomych
      mieszka w Zagłębiu i oni też nie mają problemów do Ślązaków. owszem są tacy jak
      ty ale jest ich coraz mniej na świecie. po za tym dużo Ślązaków mieszka w
      Zagłębiu i odwrotnie "goroli" na Śląsku. historycznie owszem zagłębie to był
      inny obszar ale teraz Śląsk jest pojęciem dużo szerszym i obecnie obejmuje
      właśnie Zagłębie Dąbrowskie.
      • arnold7 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 23.08.06, 22:14
        Na pewno taki Wroclaw to Slask, ale Sosnowiec to po prostu Malopolska. Szanujcie
        historie, nawet jesli jej nie znacie.
        • Gość: eurofanatik Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.08.06, 22:27
          Historia polaczyla Gorny Slask i Zaglebie Dabrowskie razem. W powszechnej
          swiadomosci te dwa regiony egzystuja jako jeden twor. Szanuj to.
          • arnold7 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 23.08.06, 22:36
            Historia nic nie polaczyla, a kretynizm poslow uchwalajacych obowiazujacy
            podzial administracyjny mozna porownac tylko z kretynizmen nazistow, ktorych
            sladem poszli ci pierwsi nie liczac sie z glosem najbardziej zainteresowanych,
            czyli mieszkancow obecnego woj. tzw. slaskiego, ponadto, a to bardzo wazne,
            wieksza czesc Gornego Slaska nie jest nawet w tym wojewodztwie.
            Nie wiem dlaczego niektorzy ludzie z uporem maniaka chca zrobic z historycznie
            malopolskich ziem cos, czym nie sa i nie beda. Czyzby bycie z Malopolski bylo
            czyms wstydliwym? Czy Malopolska nie ma pieknej stolicy, ciekawej histori,
            osobliwych zwyczajow itd?
            • arnold7 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 23.08.06, 22:59
              Przy okazji mozna zaglosowac:

republika.pl/silesia20/sonda1.html
              • arnold7 Uwaga techniczna 23.08.06, 23:06
                Poniewaz nie pisze i nie mam zamiaru tego robic na Silesianie, prosze przy
                ewentualnym przenoszeniu watkow brac to pod uwage, osobiscie wyrazam zgode na
                i prosze o usuwanie moich postow przed przeniesieniem.
                • Gość: van deer Re: Uwaga techniczna IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 24.08.06, 21:10
                  arnold7 napisał:

> Poniewaz nie pisze i nie mam zamiaru tego robic na Silesianie, prosze przy
                  > ewentualnym przenoszeniu watkow brac to pod uwage, osobiscie wyrazam zgode na
                  > i prosze o usuwanie moich postow przed przeniesieniem.

Jezeli sa merytoryczne a watek nie wyleci, to gdziekolwiek by on sie nie
                  znalazl, nie powinny byc wykasowane. Nawet pomimo niebytu ich autora na
                  docelowym "jedynie slusznym" FS, ale na szczescie znajac uprzejmosc moderacji
                  watek ocaleje na FK, by niepotrzebnie niczego nie ciac.

Przezornys Arni:)
                  • Gość: van deer Re: Uwaga techniczna IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 24.08.06, 21:12
                    A tak w ogole to sie nie zegnalem dlatego, ze olanie silesiany nie oznacza
                    zawieszenie dzialalnosci. I dobrze, nigdy nie wiadomo kiedy sie zachce pisac:)
                  • arnold7 Re: Uwaga techniczna 24.08.06, 23:41
                    Gość portalu: van deer napisał(a):

> arnold7 napisał:
                    >
                    > > Poniewaz nie pisze i nie mam zamiaru tego robic na Silesianie, prosze prz
                    > y
                    > > ewentualnym przenoszeniu watkow brac to pod uwage, osobiscie wyrazam zgod
                    > e na
                    > > i prosze o usuwanie moich postow przed przeniesieniem.
                    >
                    > Jezeli sa merytoryczne a watek nie wyleci, to gdziekolwiek by on sie nie
                    > znalazl, nie powinny byc wykasowane. Nawet pomimo niebytu ich autora na
                    > docelowym "jedynie slusznym" FS, ale na szczescie znajac uprzejmosc moderacji
                    > watek ocaleje na FK, by niepotrzebnie niczego nie ciac.
                    >
                    > Przezornys Arni:)

Miszczem to ja nie jestem:)
          • ziemia.czestochowska Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 23.08.06, 22:36
            O jakiej historii mówisz? O okresie hitleryzmu czy komunizmu? Bo jesli tak to
            naprawde zacna tradycja ;) Powszechna świadomośc znaczy dobra świadomość bo z
            Twojej oceny wynka , że tak?:)
            • mieszko966 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 23.08.06, 23:23
              Jakby na to nie patrzeć, to przez ostatnich 60 lat Zagłębie Dąbrowskie tak
              bardzo zrosło się ze Śląskiem, że dziś większość ludzi nie potrafi sobie
              wyobrazić przynależności Sosnowca do Krakowa (jak kilkaset lat temu) czy Kielc
              (jak przed wojną). Jadąc z Katowic do Sosnowca trudno się czasem zorientować,
              czy już się granicę na Brynicy przejechało, czy jeszcze nie. Nie wspominając o
              tym, że po kilkudziesięciu latach migracji zarobkowych rasowi Ślązacy i
              Zagłębiacy zostali już dawno "rozcieńczeni" ludnością przyjezdną, dla której
              historia przedwojenna tych ziem nie ma absolutnie żadnego znaczenia, bo została
              skutecznie wyparta myśleniem, że skoro od 1945 roku (czyli, dla większości
              ludzi, od przysłowiowego zawsze) Sosnowiec leży w województwie katowickim (a
              obecnie śląskim) to widocznie tak ma być.

Jeszcze inna sprawa, że skoro chcemy mieć możliwe małą ilość silnych
              województw, to takie ahistoryczne mariaże muszą niestety mieć miejsce. Podobna
              sytuacja jest dziś na zachodzie Polski, gdzie w skład województwa lubuskiego
              wszedł (a nawet został jedną z dwóch jego stolic)... Gorzów Wielkopolski.
              • ziemia.czestochowska Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 23.08.06, 23:31
                " sytuacja jest dziś na zachodzie Polski, gdzie w skład województwa lubuskiego
                wszedł (a nawet został jedną z dwóch jego stolic)... Gorzów Wielkopolski."
                Aleś sie popisał widać , że Mieszko z ciebie przedni;) Gorzów ma tyle wspólnego
                z Wielkopolską co Częstochowa ze Śląskiem czyli prawie nic !Druga sprawa to
                bliższe związki z Lubuszem ma Gorzów niż Zielonej Gory , ktora jest częścią
                Dolnego Śląska:)Wiedział? Chyba nie bo to pokolenie , ktormu "trudno się czasem
                zorientować" w życiu, a co dopiero " czy juz sie granice na Brynicy
                przejechało":)))

• mieszko966 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 23.08.06, 23:48
                  No dobra, przyznaję, że dałem się zwieść kolejnej komunistycznej zagrywce z
                  dopisaniem Gorzowowi słowa Wielkopolski (chyba faktycznie za młody na to
                  jestem ;-). Nie mniej, to udowadnia tylko, że nasza świadomość na temat ziem
                  leżących na drugim końcu kraju bywa często bardzo powierzchowna, tym bardziej,
                  że w szkołach nikt sobie tym specjalnie nie zawraca głowy. Jeśli więc ja sam
                  dałem się na tym złapać, a nie wątpię, że Hanys również mógłby się dać złapać,
                  to nie wypada nam szydzić z innych ludzi popełniających podobne błędy.
                  • xs550 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 01:37
                    mieszko966 napisał:

> Jeśli więc ja sam
                    > dałem się na tym złapać, a nie wątpię, że Hanys również mógłby się dać złapać,
                    > to nie wypada nam szydzić z innych ludzi popełniających podobne błędy.

Madrze gadasz. Niestety wciaz jeszcze jest tu pelno roznych arnoldow czy
                    ballestow ktorzy nic nie lapia a madrza sie za trzech...
                    • arnold7 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 22:27
                      xs550 napisał:

> mieszko966 napisał:
                      >
                      > > Jeśli więc ja sam
                      > > dałem się na tym złapać, a nie wątpię, że Hanys również mógłby się dać zł
                      > apać,
                      > > to nie wypada nam szydzić z innych ludzi popełniających podobne błędy.
                      >
                      > Madrze gadasz. Niestety wciaz jeszcze jest tu pelno roznych arnoldow czy
                      > ballestow ktorzy nic nie lapia a madrza sie za trzech...

Hehe:)
              • wilhelm4 [...] 24.08.06, 13:51
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • xs550 [...] 25.08.06, 01:39
                  • Gość: eurofanatik kaczyzm na forum=wycinanie moich postow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.06, 16:52
                    Jeszcze mi sie nie zdarzylo chyba aby moj post byl usuniety. Ja raczej jestem
                    glosem rozsadku na tym forum. Bartoszcze byl myslacym modem ale jak widac
                    tamten czas juz minal i teraz wycina sie posty tych ktorzy nie pisza zgodnie z
                    opinia moda. Oto kaczyzm w pelnej formie. ;)
          • wilhelm4 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 24.08.06, 13:46
            histeria polaczyla slówka "euro" i "fanatyk"

i co ? - a jednak nie ma to zadnego sensu :)
      • Gość: Ślązak Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 13:08
        Gość portalu: reksio napisał(a):

historycznie owszem zagłębie to był
        > inny obszar ale teraz Śląsk jest pojęciem dużo szerszym i obecnie obejmuje
        > właśnie Zagłębie Dąbrowskie.

jak tak dalej pódzie to niedługo Kraków będzie śląskim miastem. Będzie można
        pisać potem o odwiecznej polskości Śląska dzięki dawnej stolicy Polski leżącej
        na Śląsku

• hierowski Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 24.08.06, 16:00
      Zabawna ta dyskusja. Jeśli to takie ważne, że jest taki podział to takie miasta
      jak:
      -Katowice
      -Bytom
      -Siemianowice
      -Świętochłowice
      -Ruda Śląska
      nie powinny być uznawane za śląskie, bo w średniowieczu leżały w Małopolsce a
      nie na Śląsku.
      Śląsk się w takim razie zaczyna tam gdzie jest Zabrze i Gliwice czyli tam gdzie
      sięgała granica wrocławskiej diecezji do XIX wieku bo takie Katowice były
      ciągle w krakowskiej hehe
      • rodowiczmaryla Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 24.08.06, 16:03
        A Czeladz, Bedzin itp. maja slaska historie,
        zostaly zalozone przez opolskich wladców.
        • xs550 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 01:26
          rodowiczmaryla napisała:

> A Czeladz, Bedzin itp. maja slaska historie,
          > zostaly zalozone przez opolskich wladców.

Akurate tego, ze Czeladz i Bedzin to slaskie miasta to nikt przy zdrowych
          zmyslach nie podwazy.
          • ziemia.czestochowska Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 16:26
            Tak i ślunski władca powiedział "Tu Będziem my tam Czeladz , a tam Piaski":))
            Hanysy sobie niedługo wymyślą nawet teorie o ślunskości Krakowa ;)
      • Gość: Hierov-geolog Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:14
        hierowski napisał:

> miasta jak:
        > -Katowice
        > -Bytom
        > -Siemianowice
        > -Świętochłowice
        > -Ruda Śląska
        > nie powinny być uznawane za śląskie, bo w średniowieczu leżały w Małopolsce a
        > nie na Śląsku.

Tu się trzeba z Panem chyba zgodzić, gdyż średniowieczne ruchy tektoniczne
        warstw ziemnych powoli przeniosły rzeczone miasta z Małopolski na Śląsk.
        Niesamowite jak Waść zna się na wszystkim!
        • Gość: zenon Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 17:14
          poczytaj dobrze barani łbie bo kolega ma racje , popatrz choćby na granice z
          1939r , a co do ślazaków to dużo jest takich co jadą po "świnie" pod częstochowe
          do rodziny na wioche.
          • Gość: MondroSlonsko Ojla Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.dip.t-dialin.net 24.08.06, 17:31
            Granice 1939, to napewno, bo Slask jako czesc Maloposlski. :)))))))))

A co co jadom do rodziny do Cz., to nie Slazacy.
            • xs550 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 01:28
              Gość portalu: MondroSlonsko Ojla napisał(a):

> A co co jadom do rodziny do Cz., to nie Slazacy.

Maja to na twarzy wyrysowane?
              • ziemia.czestochowska Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 16:27
                Tak hanysa po gębie poznasz i po tym plugawym narzeczu:)
          • Gość: Hierov-geolog Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 17:39
            Gość portalu: zenon napisał(a):

> poczytaj dobrze barani łbie bo kolega ma racje , popatrz choćby na granice z
            > 1939r , a co do ślazaków to dużo jest takich co jadą po "świnie" pod
            częstochowe do rodziny na wioche.

Eej, trzeźwy inaczej! Co mają znaczyć takie wypociny troglodyty, poza tym co
            mają tu twoje świnie do rzeczy. Tytuł wątku dot. chyba POLSATU i jego łobeznanio
            w zakresie geografii Śląska. Z całym szacunkiem do sąsiedniej nam Częstochowy i
            Zagłębia, z przykrościom stwierdzam, że jesteś ichnią czarną owcą. Już nie raz
            czytaliśmy wątki ludzi z tamtych stron, iż oni nie chcą utożsamia nia ich ze
            Śląskiem, szanuj to.
            • amoremio Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 24.08.06, 19:52
              Zenon [gr.xenon] = OBCY
            • xs550 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 01:34
              Z punktu widzenia reszty kraju wszystkie wymieniane tu miejscowosci to jeden
              pipidowek... Uwerzcie mi, nikogo w Bialymstoku czy Kolobrzegu nie obchodzi kolo
              jakiej wsi zaczyna sie czestochowski Slask a kolo jakiej Gorny.
              • slezan Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 10:15
                Tjaaa, w sumie dlaczego nas ma interesować subtelna róznica między Mińskiem
                Mazowieckim a stolicą Białorusi.
                • Gość: eurofanatik Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.06, 15:44
                  No wlasnie, dlaczego? Nota bene, Minsk bialoruski to milionowe miasto a Minsk
                  Mazowiecki to mala miescina.
                  • slezan Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 15:50
                    No to witaj na śląskim forum, Białorusinie. Miło, że zaglądają tu obcokrajowcy.
                    • Gość: eurofanatik double standards IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.06, 15:55
                      Wasza pogarda dla wszystkiego co na wschod od Bugu jest rownie zastanawiajaca co
                      obrzydliwa. I tacy ludzie oczekuja szacunku od innych?
                      • slezan Re: double standards 25.08.06, 15:59
                        A gdzie w moim poście jest niby ta pogarda? Zostałeś grzecznie powitany. W
                        Twoich stronach grzeczność zawsze podszyta jest obłudą, że zareagowałeś tak
                        nerwowo?
                        • Gość: eurofanatik Re: double standards IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.06, 16:06
                          Wiesz dobrze o czym mowie. Nawet jezeli nie czynisz tego Ty to czyni to
                          wiekszosc polskiego spoleczenstwa.
                          • slezan Re: double standards 25.08.06, 16:16
                            I co z tego wynika? Że powinienem bić się w piersi?
              • ziemia.czestochowska Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 16:29
                "jakiej wsi zaczyna sie czestochowski Slask a kolo jakiej Gorny" o kolejny
                nowotwor językowy za chwile bedzie mowa o "krakowskim ślunsku" :)))

• xs550 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 01:27
            Gość portalu: zenon napisał(a):

> poczytaj dobrze barani łbie bo kolega ma racje , popatrz choćby na granice z
            > 1939r , a co do ślazaków to dużo jest takich co jadą po "świnie" pod częstochow
            > e
            > do rodziny na wioche.

No i prysnal kolejny mit, hehe...
      • arnold7 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 24.08.06, 22:23
        Panie Hierowski, te tereny w jakis sposob jakis czas nalezaly do Malopolski,
        miedzy koncem XI a koncem XII wieku, ale wtedy tu nie bylo zadnych miast, a to
        co obecnie nazywamy Malopolska nie nosilo takiej nazwy.

Tak dla przypomnienia - Bytom swoje 750 lecie obchodzil calkiem niedawno, niech
        pan sobie policzy, co to oznacza.
        • xs550 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 25.08.06, 01:22
          arnold7 napisał:

> Panie Hierowski, te tereny w jakis sposob jakis czas nalezaly do Malopolski,
          > miedzy koncem XI a koncem XII wieku, ale wtedy tu nie bylo zadnych miast, a to
          > co obecnie nazywamy Malopolska nie nosilo takiej nazwy.

Ale faktem jest, ze tak bylo. Szanuj historie.
    • Gość: reksio Re: Definicja geografii Śląska IP: 62.233.185.* 24.08.06, 21:19
      Geograficznie Śląsk obejmuje Kotliny Ostrawską i Oświęcimską, Wyżynę
      Górnośląską, znaczną część Pogórza Śląskiego i zachodnie Beskidy, większą część
      Przedgórza Sudeckiego i Nizinę Śląską wraz ze Wzgórzami Trzebnickimi. Na
      zachodzie tradycyjną granicą Śląska jest rzeka Kwisa, stąd do Śląska nie
      zalicza się terenów położonych między nią a Nysą Łużycką. Na wschodzie
      tradycyjną granicą jest rzeka Biała (granica między dawnymi diecezjami
      wrocławską i krakowską), choć od 1173 inkorporowane do księstwa opolsko-
      raciborskiego były tereny ziem: oświęcimskiej, zatorskiej i siewierskiej. Poza
      historycznymi granicami Śląska znajduje się także ziemia kłodzka oraz Zagłębie
      Dąbrowskie.

pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Al%C4%85sk
    • Gość: Pampalini Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.chello.pl 24.08.06, 21:47
      Wiesz co zagłebie to sztuczny twór to po prostu czesc Małopolski i tyle .A Ślask
      to region obejmujacy i Czechy i Slowacje i Polske .Tylko ja jestem Hanys ale
      polewam jak sie z mowy Ślaskiej robi jakies podrowy w stylu powiesz ja richtig i
      ano i juz godosz a to dupa prawda i tyle
      • Gość: mm Re:Wpadki się zdarzają IP: *.c29.msk.pl 24.08.06, 22:55
        Kiedyś jedna reporterka TVN-u (z litości nie podam nazwiska) powiedziała o
        wypadku na trasie Katowice - Bielsk.

PS.
        Niezorientowanym dziennikarzom przypominam, że Bielsk Podlaski ma 25 tys.,
        Bielsko-Biała - 177 tys. "Mała" różnica.
        • Gość: i szlus! Re:Wpadki się zdarzają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 08:21

To soom tuki! Polske n'yuki.
          • hierowski rok 1179 25.08.06, 11:45
            Trzeba tu wyraźnie napisać o co chodzi.

Do 1179 roku kasztelania bytomska (czyli ten rejon gdzie m.in. leżą Katowice i
            Bytom) należały do Małopolski (ziemi krakowskiej) a nie do Śląska.

Kasztelania ta została wtedy przekazana księciu Mieszkowi IV Plątonogiemu,
            który otrzymał ją dla swojego syna Kazimierza I.

Pomimo tego, granica diecezji krakowskiej do XIX wieku nie brała tego pod uwagę
            i Bytom cały czas znajdował się w diecezji krakowskiej a nie wrocławskiej.
            Zmienili to oczywiście dopiero Prusacy bo lepiej mieć sprawującego nad tymi
            terenami biskupa Niemca a nie Polaka.

Jak widać, ta "śląskość" Katowic, Chorzowa, Rudy, Świętochłowic, Siemianowic i
            Bytomia nie jest taka oczywista.
            • Gość: Pytek Polske mity, bo na nic więcej Was nie stać?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 12:21

I Wy uo tym wszyskym wjyc'ie ze uosprowki swojigo Vatra, pra?
              • Gość: dip skoro tyle o diecezjach.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 09:34
                oto jak jest dzis:
                pl.wikipedia.org/wiki/Podzia%C5%82_administracyjny_Ko%C5%9Bcio%C5%82a_katolickiego_w_Polsce
                • Gość: dip Re: skoro tyle o diecezjach.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 09:35
                  na czarno sa granice archidiecezji :)
    • Gość: Zibi Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.06, 06:34
      Myślę że ich g.wno obchodzą nasze wymyślone antagonizmy.
      • Gość: nitro Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.06, 10:50
        Następny mądrala, któremu się geografia historyczna z anatgonizmami pomyliła.
        Ciekawe jak tacy tłumaczą ignorancję w inych dziedzinach, np. w matematyce.
        • Gość: Zibi Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.06, 20:20
          Ej >nitro< uważaj na klawiaturę bo ci się rozpuści. Czy ty naprawdę uważasz że
          będę się zadręczał waszymi wydumanymi czy też historycznymi antagonizmami?
          Mnie to LOTTO i innym też. Jak dla mnie to możecie się nawet pozabijac. Pies
          was trącał.
          • Gość: racja Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.06, 20:41
            Gość portalu: Zibi napisał(a):

> Ej >nitro< uważaj na klawiaturę bo ci się rozpuści. Czy ty naprawdę uwa
            > żasz że
            > będę się zadręczał waszymi wydumanymi czy też historycznymi antagonizmami?
            > Mnie to LOTTO i innym też. Jak dla mnie to możecie się nawet pozabijac. Pies
            > was trącał.
            Antagonizmy są, ale nie tam gdzie je widzisz, bo akurat w tym przypadku nitro ma
            rację.
            • Gość: Zibi Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.06, 21:14
              > Antagonizmy są, ale nie tam gdzie je widzisz, bo akurat w tym przypadku nitro
              m
              > a
              > rację.
              Kolego. Ja nie widzę żadnych anagonizmów. A nawet gdyby były, to mam to gdzieś.
              Czy to trudne do zrozumienia?
              • Gość: racja Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 13:56
                Gość portalu: Zibi napisał(a):

> Ja nie widzę żadnych anagonizmów.

Nieco wcześniej napisałeś tak:

> Czy ty naprawdę uważasz że będę się zadręczał waszymi wydumanymi czy też
                historycznymi antagonizmami?

Więc odnoszę się tylko do tej niekonsekwencji. Bo albo, albo.

> Czy to trudne do zrozumienia?
                • arnold7 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 27.08.06, 14:23
                  Przed rokiem 1870 na Górnym Śląsku prowadził badania etnograficzne profesor
                  Uniwersytetu Jagiellońskiego Lucjan Malinowski. W Piekarach Śląskich opisał
                  takie zdarzenie: w sądzie pojawił się młody górnik ze skargą na sąsiada, który
                  miał go obrazić, nazywając go Polakiem. W jego pojęciu Polak to był pijak i
                  złodziej. W tamtym czasie z przygranicznych terenów Królestwa Polskiego
                  próbowali się chronić na Śląsku różnego rodzaju włóczędzy i przestępcy. Stąd
                  słowo „Polak” miało dla Górnoślązaków, jeszcze nie zdeklarowanych narodowo,
                  znaczenie negatywne.
                  Ważnym podłożem konfliktu było kryterium cywilizacyjne. Bo po drugiej stronie
                  granicy Malinowski ujrzał „rozwalone, obszarpane chaty, źle uprawne pola, nędzne
                  twarze mieszkańców – wszystko to stanowi rażący kontrast z bogatymi sąsiadami, z
                  zamożnością i dobrobytem Górnoślązaków”.
                  • arnold7 będziecie mieli biedę taką samą jak w Zagłębiu 27.08.06, 14:30
                    Inna była historia. Na Śląsku przemysł wyrastał w bezpośrednim sąsiedztwie osad.
                    To pozwoliło zachować porządek starego świata, jeszcze przedprzemysłowego.
                    Zagłębie w czasach rozwoju przemysłu stało się tyglem, do którego ściągali
                    robotnicy z zewnątrz. To byli ludzie wykorzenieni i ruchliwi. A tacy prędzej
                    przyjmują nowe wartości i idee. To się znowu przenosiło na wzajemne animozje,
                    kiedy przed II wojną związki zawodowe na Śląsku przeciwstawiały się akcjom
                    forsowanym przez związki zagłębiowskie, które chętnie podnosiły hasło strajku
                    trzech zagłębi – licząc z Zagłębiem Chrzanowskim. Ci ze Śląska przeciwstawiali
                    oba regiony, różniące się poziomem cywilizacyjnym. Jak będziecie strajkować –
                    mówili – to będziecie mieli biedę taką samą jak w Zagłębiu.
                    • arnold7 Aż przyszedł rok 1939 27.08.06, 15:30
                      "Odtąd Zagłębiacy nie wybaczą Ślązakom, że ci przyjęli obowiązkową volkslistę.
                      - Choć w takim Sosnowcu, gdzie przymusu nie było, znalazło się zadziwiająco dużo
                      folksdojczów… Faktem jest, że bardzo wielu Ślązaków pełniło służbę, w urzędach
                      czy w żandarmerii, na terenie Zagłębia. I pozostawili po sobie powszechnie złą
                      opinię. Niektórzy starzy Zagłębiacy twierdzą nawet, że lepiej było wtedy służyć
                      pod komendą Niemca niż Ślązaka. Tu, w Czeladzi, miała miejsce na początku wojny
                      wielka pacyfikacja. Miasto zostało zalane tysiącami żandarmów. Opowiadał mi
                      świadek tych wydarzeń, że na ulicy słyszało się tylko gwarę śląską. "

Ciekawe myslenie prof. dr. hab. Jana Walczaka - nie wpadl na to, ze jak cos
                      jest obowiazkowe, to nie ma czego wybaczac? Czy ktos wie, co zrobiono po wojnie
                      z dobrowolnymi folksdojczami zza rzeki, ktorych bylo zadziwiajaco duzo?
                      • Gość: van deer Re: Aż przyszedł rok 1939 IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 27.08.06, 22:43
                        Emil Zegadlowicz byl tlumaczem z niemieckiego a zmarl w 1941 w Sosnowcu,
                        niczego tez z tego powodu bym nie suferowal. A swinie i Schweine sa wszedzie.
                        • arnold7 Re: Aż przyszedł rok 1939 27.08.06, 22:50
                          Gość portalu: van deer napisał(a):

> Emil Zegadlowicz byl tlumaczem z niemieckiego a zmarl w 1941 w Sosnowcu,
                          > niczego tez z tego powodu bym nie suferowal. A swinie i Schweine sa wszedzie.

Sa wszedzie, ale ja sie swoich nie wstydze. Ty tez, za to Cie lubie i szanuje.
                          • Gość: van deer Re: Aż przyszedł rok 1939 IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 27.08.06, 22:56
                            > Sa wszedzie, ale ja sie swoich nie wstydze. Ty tez, za to Cie lubie i szanuje.

Bo kazden za sia wstydzic sie winien.. i ze wzajemnoscia Arni, dobrej nocy:)
                            • arnold7 Re: Aż przyszedł rok 1939 27.08.06, 23:00
                              Uo to uazi Van, pacz tam jako:)
                • Gość: Zibi Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 15:15
                  Oj widzę że jednak trudne. Czy w zwrotach >wasze wydumane antagonizmy< i
                  > Ja nie widzę żadnych anagonizmów< zauważasz jakąś prawidłowość ?
                  Tak czy owak mam gdzieś wasze paranoje.
                  Pozdrowienia
                  • Gość: nitro Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 17:44
                    Zibi, możesz sobie podać rękę ze światłymi mieszkańcami Zachodu, którzy Polskę
                    sytuują w Rosji. Tylko nie protestuj, bo kogo obchodzą wasze wydumane polsko-
                    rosyjskie antagonizmy. :)
                    • Gość: Zibi Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 20:41
                      Antagonizmów polsko-rosyjskich też nie ma. Stworzyli je nieuleczalni
                      megalomani; Macierewicze, Niesiołowskie, Kaczory i tp. swołocz, która z tego
                      żyje. Rosja mimo wszystko jest potegą, a polacy mogą ją jedynie z bezpiecznej
                      odległości obszczekać.Bądź realistą, świat jest jaki jest i szybko się nie
                      zmieni.Nie utrzymuj różnej maści nacjonalistów, bo oni tego porządku nie
                      zmienią. A swoje pieniądze możesz wydać sensowniej - zrób np. przyjemność żonie.
                      Pozdrowienia.
                      • arnold7 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 27.08.06, 20:45
                        Oczywiscie antagonizmow polsko-niemieckich tez nie ma:) To tylko dziennikarze
                        nie maja co robic.
    • Gość: MARTINEZ Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 12:02
      GOROLOM Z SOSNOWCA GODOMY RAUS !!!!!!!! OBERSCLESIEN
    • Gość: WaT Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.tktelekom.pl 27.08.06, 15:47
      Jako ni wiedzom? Na Ślunsku pucujom łokna oźm razy w tydniu, zamiast ksionżek na półce kryształy, a chopy chodzom na..e i pierom ty brzydki jak noc Ślunzaczki. Taki je Ślunsk! Taki som Ślunzaki-buraki!
      • arnold7 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 27.08.06, 17:14
        Gość portalu: WaT napisał(a):

> Jako ni wiedzom? Na Ślunsku pucujom łokna oźm razy w tydniu, zamiast ksionżek n
        > a półce kryształy, a chopy chodzom na..e i pierom ty brzydki jak noc Ślunzaczki
        > . Taki je Ślunsk! Taki som Ślunzaki-buraki!

A poprzednia Miss Polonia byla wlasnie Slazaczka:)

• Gość: gorol Arni!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 20:15
          Przeca Malwina Ratajczak to gorolica ze lopolskigo!!!!!! Lona niy poradzi
          pedziec po slonsku aniy suowa!!!!!!!!!!!!!!!
          • xs550 Re: Arni!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.08.06, 22:27
            Jak ktos arnoldziowi pasuje to jest hanys, jak nie to jest gorol; pochodzenie
            nie ma tu zadnego znaczenia. :)
            • Gość: :-) A Marzena Cieslik je wnuczkom Gerarda Cieslika:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 22:31
              Pra arni?
              • arnold7 Re: A Marzena Cieslik je wnuczkom Gerarda Cieslik 27.08.06, 22:44
                Mozliwe, ale w czym problem?
            • Gość: jabol-rygyn Re: Arni!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ci.nsw / 217.153.83.* 28.08.06, 09:11
              Hanys-Gorol dwa bratanki.
    • Gość: Madzia z Lublińca Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.sanetja.pl 27.08.06, 17:19
      Ale to nikogo nie obchodzi czy Sosnowiec to śląsk czy nie, tyle wy hanysy takie
      tępiutkie jestescie i sie plujeciez tego powodu:D
      • arnold7 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 27.08.06, 17:41
        W zasadzie Warszawa to Rosja, to przeciez nikogo nie obchodzi:)
        • Gość: gorol Eli Magda Piekorz to Schlesiera????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 20:17
          Magdalena Piekorz (ur. 2 października 1974 w Sosnowcu) - reżyser i scenarzystka
          filmowa

pl.wikipedia.org/wiki/Magdalena_Piekorz
        • xs550 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 27.08.06, 20:33
          arnold7 napisał:

> W zasadzie Warszawa to Rosja, to przeciez nikogo nie obchodzi:)

A Katowice to Stalinogrod. Tak kochaliscie tam Waszego Stalina, ze nawet
          zmieniliscie nazwe miasta dla niego... Zenujace.
          • Gość: nitro Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 20:53
            Nazwę miasta zmienił sejm. Jeżeli masz zamiar wypowiadać się o historii, to
            musisz się jej najpierw nauczyć.
          • arnold7 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 27.08.06, 20:54
            Zenujace to bedzie to cos w pana wykonaniu, jak pan nie znajdzie dowodow na to
            co pan napisal. A nie znajdzie pan, gwarantuje to panu:)

• xs550 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 27.08.06, 22:23
              To Ty napisales, ze Warszawa lezy w Rosji. Jezeli to prawda to Katowice to
              Stalinogrod. Proste. :)
              • Gość: nitro Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 22:29
                Nie wątpię, że mentalnie tkwisz w latach 1953-1956.
                • Gość: eurofanatik Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.08.06, 07:05
                  Jezeli ja tkwie w przeszlosci to co powiedziec o arnoldziku? :)
          • arnold7 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 27.08.06, 20:56
            xs550 napisał:

> arnold7 napisał:
            >
            > > W zasadzie Warszawa to Rosja, to przeciez nikogo nie obchodzi:)
            >
            > A Katowice to Stalinogrod. Tak kochaliscie tam Waszego Stalina, ze nawet
            > zmieniliscie nazwe miasta dla niego... Zenujace.

Zenujace to bedzie to cos w pana wykonaniu, jak pan nie znajdzie dowodow na to
            co pan napisal. A nie znajdzie pan, gwarantuje to panu:)
      • Gość: hanik Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.m.pppool.de 27.08.06, 18:22
        No wiysz juz toje zdrobniynie imienia swiadczy o gorolskich korzyniach bo u nos
        sie dziolchom niy dowo miana Madzia ino Magda jak juz.
        I pojakiymu sam lazisz po tym forum jak my som takie tympe dlo ciebie - dyc niy
        mocie jakigo gorolskigo foruma kaj bys miala samych mondrali jako ty?
        • xs550 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 27.08.06, 20:43
          Gość portalu: hanik napisał(a):

> No wiysz juz toje zdrobniynie imienia swiadczy o gorolskich korzyniach bo u no
          > s
          > sie dziolchom niy dowo miana Madzia ino Magda jak juz.

Hehe, faktycznie, bo w Sosnowcu nie ma zadnych Magd a na Gornym Slasku zadnych
          Madz... Dobre.
    • oppelner_os A skad maja to Polacy spoza Slaska wiedziec? 27.08.06, 20:04
      W polskich szkolach tego nie ucza - zreszta wielu rzeczy nie ucza.
      • Gość: Zagłębiak Re: A skad maja to Polacy spoza Slaska wiedziec? IP: *.tvtom.pl 27.08.06, 20:21
        Chorobliwa niechęć ślązaków do reszty POlski, a zwłaszcza do Zagłębia przyprawia mnie o ból brzucha ze śmiechu. Prosty ten naród śląski (tak, oni chca być NARODEM!) i tępy. Czego wszak oczekiwać od ludzi, którzy od pokoleń ferdują na grubie i horyzonty mają takie jak Łysek z pokładu Idy... Reasumując: trącał wasze kompleksy pies. Kulawy w dodatku.
        • xs550 Re: A skad maja to Polacy spoza Slaska wiedziec? 27.08.06, 20:37
          Gorny Slask to Polska B i ma podobna mentalnosc do calej reszty Polski B, czyli
          wiele pretensji o wszystko a malo rzeczowosci. Dlatego nikt nie traktuje na
          powaznie ani Sciany Wschodniej, ani Gornego Slaska, ani innych obszarow w zastoju...
          • arnold7 Re: A skad maja to Polacy spoza Slaska wiedziec? 27.08.06, 20:44
            xs550 napisał:

> Gorny Slask to Polska B i ma podobna mentalnosc do calej reszty Polski B, czyli
            > wiele pretensji o wszystko a malo rzeczowosci. Dlatego nikt nie traktuje na
            > powaznie ani Sciany Wschodniej, ani Gornego Slaska, ani innych obszarow w zasto
            > ju...

To co pan robi na tym forum?:))
            • xs550 Re: A skad maja to Polacy spoza Slaska wiedziec? 27.08.06, 22:25
              To forum warszawskiej gazety (GW) wiec tu jestem. :)
          • Gość: kula Re: A skad maja to Polacy spoza Slaska wiedziec? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 23:51
            Dwóch patałachów z ruskiej Polski przyczepiło się jak rzep psiego ogona. Jak
            tak skamlą, że ich Ślązacy nie lubią, to nawet mi się ich żal zaczyna robić.
        • arnold7 Re: A skad maja to Polacy spoza Slaska wiedziec? 27.08.06, 20:42
          Gość portalu: Zagłębiak napisał(a):

> Chorobliwa niechęć ślązaków do reszty POlski, a zwłaszcza do Zagłębia przyprawi
          > a mnie o ból brzucha ze śmiechu. Prosty ten naród śląski (tak, oni chca być NAR
          > ODEM!) i tępy. Czego wszak oczekiwać od ludzi, którzy od pokoleń ferdują na gru
          > bie i horyzonty mają takie jak Łysek z pokładu Idy... Reasumując: trącał wasze
          > kompleksy pies. Kulawy w dodatku.

Zabolalo:)
        • oppelner_os Re: A skad maja to Polacy spoza Slaska wiedziec? 27.08.06, 20:51
          Tu nie ma sie z czego smiac, tu trzeba plakac Zaglebiaku.
          Jak mozna nie odrozniac Slaska od Zaglebia?
          Trzeba byc dyletantem pur oder?
          • Gość: ckm Re: A skad maja to Polacy spoza Slaska wiedziec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 00:25
            a Ja jestem z Częstochowy i jak większość (chyba) tu mieszkających jak jadę na
            południe to wiem , że jak przejadę z 50km to jestem w p.........m hanysowie,
            buraczane łby!
            • Gość: MondroSlonsko Ojla Re: A skad maja to Polacy spoza Slaska wiedziec? IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.06, 05:06
              Po drodze mijasz miejscowosc KONIECPOL.

Nomen est omen :))))))))
            • Gość: Hanik Re: A skad maja to Polacy spoza Slaska wiedziec? IP: *.m.pppool.de 28.08.06, 19:14
              ckm - Ciynzko Kapujonco Muzgownica - som sie tak nazwoles, also mioles do tego
              powod - bo w CYNSTOCHOWIE tego problymu juz ganz niy rozumiom i za duzo burokow
              jedzom
              A wiysz pojakiymu golymbie w CYNSTOCHOWIE lotajom nogami do gory , a tymu zeby im
              medalikorze obronczek niy zapie....olili.
              Nastypnym razym jedz lepiyj 50 km na wschod tam ci to bydzie lepiyj pasowac ojoj
              ojoj
              no to pyrsk gorole
              • oppelner_os Re: A skad maja to Polacy spoza Slaska wiedziec? 28.08.06, 20:26
                :))))))))))))))))))))
    • Gość: gorol Sledzian:-))))))))))))))))))))))) )))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 20:12
      Godej,jak bolo na lodwyku??????
    • Gość: Tormann Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: 157.25.9.* 28.08.06, 09:22
      Panie - wyjeżdża się z Bodzanowic, przejeżdża Liswartę, co od 800 lat oddziela
      Śląsk od głupiej Polski i wita Pana napis: "Województwo Śląskie" i co Pan na
      to? Szlag trafia, chyba że się człowiek już uodpornił...
      To była celowa robota, żeby uderzyć w substancję tego, co śląskie, rozmyć to,
      rozkrochmalić, żeby już nikt nie umiał się w tym połapać.
      To są gorolskie metody.
      • Gość: Pure HanySS [...] IP: 217.153.83.* 29.08.06, 07:34
    • pawro2001 Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 29.08.06, 10:13
      A czy Ty wiesz gdzie Warmia a gdzie Mazury?
      • slezan Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 29.08.06, 11:33
        Jeżeli nawet nie wie, to nie występuje w TV i nie obnosi się ze swoją
        ignorancją.
        • ciux_l-c Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi 29.08.06, 20:03
          Mało kto w Katowicach wie , że Lubliniec to jużnie śląskie miasto bo u nas mało
          jest tego Śląska!
          • Gość: ggggggg Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.tvtom.pl 29.08.06, 21:05
            Tylko sie cieszyc. Ludzie po ludzku mowia. Bo w takim Bytomiu to jedynie w wigilie.
          • Gość: hanys Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.m.pppool.de 30.08.06, 18:11

Cosik ci sie literki w tym twoim mianie poprzestawialy niy mosz ty sie czasym
            nazywac ciul_x-c bo fandzolisz bez synsu , ale to w Lublincu normalne -co kaj
            indzij niynormalne je- beztorz ci wyboczymy i dej pozor coby ci muter po D..pie
            niy wymalowala.
            A propos Lublinca - czy to niy tam jest szpitol psychiatryczny?
            No to pyrsk goroliku
            • Gość: set Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.eranet.pl 30.08.06, 21:13
              do Mieszka 966 - nie pomyliłeś się co do Gorzowa. To miasto leży na terenie
              kasztelanii santockiej, która była częścią Wielkopolski.
              Co do reszty postów - nie podoba mi się to, co niektórzy piszą o Polsce. "Głupi
              Ślązacy" - czy takie niewinne określenie wam odpowiada?
              • Gość: lars ulrich Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: 217.153.83.* 31.08.06, 06:52
                Ze slazakami jak z cyganami: pokazuje sie ich "kulture", ich barwne stroje i
                przyspiewki. Wszystko to zaczyna sprawiac wrazenie niszy "kulturowej". Wszyscy
                i tak wiedza, ze cygan kradnie, pije i bije zone. Slazacy natomiast umyslili
                sobie, ze maj swoj "jezyk", zupelnie odrebna kulture i powinni miec autonomie.
                Prawda jest taka ze sa bekartami polsko-niemieckiego panowania na tych ziemiach
                i w zasadzie oryginalnosci w nich tyle co we wspomnianych cyganach. Ot popija,
                pobelkocza w swoim narzeczu, pospiewaja przy piwie po szychcie, pobija gorola.
                • Gość: erwin To co złe to od polaczków odziedziczyliśmy :) IP: 212.106.147.* 04.09.06, 12:34
                  Nawet jak się z Ukrainy czy krajów bałtyckich przyjeżdża to widać że warcholstwo mieszka w Polsce.
    • Gość: częstoch Re: W Polsacie niy wiedzom co SLASK a co ZAGlebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 12:49
      Dobrze powiedzieli w telewizji! Teraz Sosnowiec, Będzin a nawet Częstochowa to
      Ślunsk!! Nie zapominajcie, że ślunskie gazety okrzyknęły Jasną Górę największą
      atrakcją turystyczną Ślunska!
      A jeśli Wam nie pasuje, że Częstochowę czy Sosnowiec nazywa się Ślunskiem, to
      zróbcie cokolwiek żeby się nas pozbyć z tego śmiesznego województewka!
      • Gość: wyjgwajzer Zoguymbje i Cynstohowa do kjeleckigo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 22:59

To Wasy brac'o soom we tym mocne! :-)
        Noom s'y n'y godz'i Wous przegoon'ac'.
        • Gość: 09090999090909 Re: Zoguymbje i Cynstohowa do kjeleckigo! IP: 217.153.83.* 04.09.06, 09:15
          jak się w tekst wplecie apostrofy i znaki diakrytyczne to zaczyna wtglądac na zapis jakiegos innego języka. Nic nie zmienia faktu, że wasza plugawa mowa fedrujacych kretów i pijaków z familoków NIE JEST JĘZYKIEM tylko... bełkotem... ja, tak wam godom ciuliki.

• Gość: erwin Czesi też mają inne znaki i co też bełkoczą?Głupiś IP: 212.106.147.* 04.09.06, 12:29
            i tyle.
          • Gość: Dzisiojtyzstarzik Re: Zoguymbje i Cynstohowa do kjeleckigo! IP: *.m.pppool.de 04.09.06, 19:55
            09090999090909 -ciuliku- godac to ty sie nojprzod nauczyc musisz i jako gorolik
            niy bydziesz dlo zodnego hanysa jakims autorytetym beztorz pomimo panujoncyj
            dymokracji poszukej sie innego forum kaj bydziesz mog te goroskie wywody dalij
            ciongnoc.
            A propos fedrujoncych kretow to od wojny zjyzdzala sie ta colko polsko biydno
            inteligyncja na nasz Slask zeby na kunia , abo na homonto do kunia zarobic i
            tak za...srowali tyn nasz Slazek.
            A nom pozostalo ino spiywac : roz na rozpier...nym kole na Slask przijechali
            gorole .
            W koulkastli pierony spali , zeitungiym sie przikrywali ,
            gummimantle mieli lazili w nich lod niedzieli.
            A teraz autyntycznie z zycia wziynte - jedna z gorolyji w dyskusji z mojom babom
            pedziala jyj - a wiycie w czym sie nojlepiyj kartofle warzi , a w czajniku -bo
            sie je lepij lodcedzo , a po co wom blacha na kolocz a ja tam placek na pokrywce
            piecze - nic dodac i ujmnoc
            • Gość: wy sabaki wy... Re: Zoguymbje i Cynstohowa do kjeleckigo! IP: 217.153.83.* 05.09.06, 07:27
              Kolega powyzej powrocil do bardziej pierwotnych form komunikacji. Niestety, neandertalski nie ma ustalonej pisowni.

• Gość: Dzisiojtyzstarzik Re: Zoguymbje i Cynstohowa do kjeleckigo! IP: *.m.pppool.de 05.09.06, 17:42
                "wy sabaki wy"- a ty skad ? Mosz jakies wschodnie nalecialosci bo -sabaka to po
                rusku pies, also zas gorolik na slonskim forum -niy mocie kaj jakigo
                gorolskiego foruma cobys tam mog szczekac i podskakiwac.
                Brak ustalonej pisowni w jezyku slaskim jest efektem polonizacji tego regionu
                -niestety-"wy sobaki wy"
                • Gość: wy suczyny bure perly miedzy wieprze... IP: *.tvtom.pl 05.09.06, 18:52
                  ...wam rzucaja dobrzy ludzie, a wy - szlezjery smierdzace - pyskujecie... Nic to, nieszkodliwe glupole, cywilizacja i selekcja naturalna calkiem szybko was "dezintegruje" ;)
                  • Gość: Dzisiojtyzstarzik Re: perly miedzy wieprze... IP: *.m.pppool.de 05.09.06, 19:36
                    Jednak Darwin sie mylil - jednak istnieje te brakujonce ogniwo w teori ewolucji
                    pomiedzy malpom ,a czlowiekiym - muszymy cie kaj zglosic -"wy suczyny bure "
                    moze nom co dajom za ciebie .Jo sie myslol , ze to jako malpa czlekoksztaltno
                    bydzie , tu sie okazuje , ze to wyjontkowy okaz gorola wypelnio ta luka
                    -EUREKA!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka