slezan 23.10.06, 22:30 Tjaaa, a cele jakiego ugrupowania nie są kontrowersyjne i dlaczego nie zbiera ono 100% głosów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewa Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:43 A może Pan Senator Kuc ( Kutz ??? ) sam coś zrobi dla Śląska? Przez wiele lat siedział w Warszawie i brał kasę za kręcenie tych głupawych filmików o Ślasku. A potem juz nic nie zrobił dla Śląska i Ślązaków. Może i dobrze ...........Wstyd mi czasem jak ktoś mnie pyta gdzie się urodziłam. W Szopienicach niestety, tam gdzie Pan senator. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza 23.10.06, 23:51 A jakie są Twoje dokonania? Tylko bez fałszywej skromności:-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 00:04 Ja, Szanowny Panie nie jestem osobą publiczną i i nie muszę się "spowiadać " swoim wyborcom ze swoich dokonań a dla jasności sprawy, jestem całym sercem dla idei autonomii Ślaska. Warszawa boi sie tej autonomii jak diabeł święconej wody. Wyraziłam tylko swoją prywatną opinię na temat Pana Senatora Kuca. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza 24.10.06, 00:08 Zakwestionowałaś jego dokonania zawodowe, co jest dość ryzykowne. Kutz to wybitny reżyser, choć w mój gust raczej nie trafia. A jako senator przynajmniej cokolwiek robi. Reszta siedzi cichutko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 00:14 To prawda, że reszta siedzi cichutko i nie słychać o nich. Obserwuję działania RAŚ od dawna. Szkoda że jest to zamknieta enklawa grupy ludzi, nie mogąca sie otworzyć na zewnątrz. Szkoda..... Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza 24.10.06, 00:19 A na czym polega owo zamknięcie i jak miałoby wyglądać otwarcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 00:21 Miło się z Panem dyskutuje, ale niestety jutro muszę wcześniej wstać. Czy możemy przełozyc c.d. naszej dyskusji na dziś wieczór ? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza 24.10.06, 00:22 Ależ oczywiście:-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 00:23 No to dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FF Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.06, 12:30 Pozwolę się krótko włączyć do tej dyskusji. Zgadzam się niestety w zupełności z Ewą. Jako jeden z dowodów polecam www.echoslonska.com/0307/FRANCEKCH_SlonzokiweSztrasburgu.htm i może dziś jest inaczej, jednak od trzech lat podchodzę do tej organizacji z rezerwą. Jezszce niepokoi mnie niereagowanie na hasła typu "Gorole raus" i zbyt ścisłe związki z mniejszością posła Krolla, choć ten przed spisem nie zostawiał na RAS suchej nitki. Te dwa ostatnie fakty potęgują strach przed autonomią u nieślązaków zarówno tych na miejscu jak i tych poza Sląskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normals Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 12:36 Okrzyki typu 'gorole raus' to margines, to hasła ludzi niezrównoważonych. Nie rozumiem dlaczego mianoby je utożsamiac z jakaś organizacja o aspiracjach politycznych, to tak jakby antyżydowskie napisy ze ścian kamienic w Łodzi łaczyc z łódzkim samorządem. Jednego z drugim nic nie łączy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlito Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 14:33 A podchodź sobie z rezerwą. Tak najławiej wytłumaczyć swoją bezczynność czepiając się jakichś pierdół. A mniejszość niemiecka to co? Pariasi? Czy może mieszkańcy Śląska i pełnoprawni obywatele Rzeczpospolitej? Odpowiedz Link Zgłoś
absurd Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza 25.10.06, 12:37 Nie przesadzajmy z tym strachem. Nie jestem Ślązakiem, ale póki co mieszkam tu i czuję się u siebie. Jak zresztą wszędzie w Polsce. Autonomiści nie mają tu najmniejszych szans, wystarczy im większa piaskownica :) Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza 25.10.06, 23:12 odnosnie szans, nie oceniaj, poczekajmy do wyborow, one pokaza co siedzi w myslach ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wirt Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 00:18 Ale gospodarzem się wyraźnie nie czujesz, bo wtedy opowiadałbys się za autonomią. Słowem, taki sublokator, lub gość hotelowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mimad Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza 24.10.06, 14:39 Wiesz... należy przykładać odpowiednią miarę. "Wybitny" to cokolwiek za dużo powiedziane. Jedne filmy miał lepsze, inne gorsze. Ile Oskarów zdobył Kutz? Bo to właśnie w przemyśle filmowym jest miarą "wybitności" - używajmy słów zgodnie z ich przeznaczeniem. A słysząc od czasu do czasu niektóre jego wypowiedzi mam wrażenie, że ponadprzeciętne to ma chyba tylko kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza 24.10.06, 16:13 Przemysl filmowy to jedno, a wybitnosc pod wzgledem artystycznym to drugie. Jesli takie badziewie jak ostatni Tytanic dostaje tyle Oscarow, to ta nagroda jest tyle warta, co ten film. Odpowiedz Link Zgłoś
mimad Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza 24.10.06, 16:55 > Przemysl filmowy to jedno, a wybitnosc pod wzgledem artystycznym to drugie. > Jesli takie badziewie jak ostatni Tytanic dostaje tyle Oscarow, to ta nagroda > jest tyle warta, co ten film. Gdyby tak było, to każdy polski reżyser trzymałby pod łóżkeim walizkę Oskarów :) A produkcje pana Kutza właśnie pod względem artystycznym są co najwyżej średnie. Na świecie są tysiące takich "wybitnych" filmowców. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza 24.10.06, 17:04 mimad napisał: > > Przemysl filmowy to jedno, a wybitnosc pod wzgledem artystycznym to drugi > e. > > Jesli takie badziewie jak ostatni Tytanic dostaje tyle Oscarow, to ta nag > roda > > jest tyle warta, co ten film. > > Gdyby tak było, to każdy polski reżyser trzymałby pod łóżkeim walizkę Oskarów Gdyby liczyli sie w swiatowym przemysle filmowym, to byc moze tak. : > ) > A produkcje pana Kutza właśnie pod względem artystycznym są co najwyżej średnie > . > Na świecie są tysiące takich "wybitnych" filmowców. Artyzm jest niemierzalny - skoro wielu uwaza Kutza za wybitnego rezysera, to nalezy sie spodziewac, ze wielu bedzie przeciwnego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
mimad Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza 24.10.06, 20:54 > Artyzm jest niemierzalny - skoro wielu uwaza Kutza za wybitnego rezysera, to > nalezy sie spodziewac, ze wielu bedzie przeciwnego zdania. Nie ma co dzielić kina na "komercyjne" i "arystyczne". Film jest albo dobry, albo zły. Można stosować różne środki wyrazu i zabiegi techniczne, ale i tak bedzie sie liczyć to jak historia została opowiedziana, jakie środki użyto i czy wszystkie elementy składające się na opowieść filmową współgrają ze sobą. Czasem promuje się (zwłaszcza w Europie) snobistyczne kino "artystyczne", ale najczęściej wychodzi z tego po prostu pseudointelektualny bełkot. To, że Kutz nagrody za swoje filmy zdobywał tylko w kraju (2xGrand Prix na festiwalu filmów fabularnych), świadczy nie tyle o jego "wybitności" co o mizerii polskiego kina. Jego filmy można w większości przypadków oceniać jako poprawne lub dobre, ale też nie widzę w jego twórczości niczego, co by powalało na kolana. A jeśli nie powala, to gdzie ta "wybitność"? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza 24.10.06, 21:40 Niejeden film , nagrodzony oscarem, tez mnie nie powala. Gdzie wiec jest ta uhonorowana wybitnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
mimad Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza 25.10.06, 10:39 > Niejeden film , nagrodzony oscarem, tez mnie nie powala. Gdzie wiec jest ta > uhonorowana wybitnosc? Oczywiście, że nie każdy film nagrodzony Oskarem można uznać za wybitny. Raczej za najlepszy w danym roku w danej dziedzinie (scenariusz, główna rola, itp). Dopiero gdy jeden film dostaje wiele nagród w różnych kategoriach można się pokusić o nazwanie go jakimś większym słowem... A wracając do Kutza: dlaczego mam nazywać go reżyserem wybitnym, gdy nie ma on na koncie wybitnych filmów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 01:13 O jakie zróżnicowane opinie;) Dziwnym trafem tylko w GW wszyscy mówią jednym głosem. Czy nie są to przypadkiem "jedynie słuszne poglądy"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL-Zaglebiak Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.wa.bigpond.net.au 24.10.06, 03:00 No i mamy nowego kandydata na "malego adolfa",wreszcie pokazal prawdziwe oblicze !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABSOLUTEK Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.ph.ph.cox.net 24.10.06, 09:00 Drogi Zaglebiaku ( po naszymu gorolu ) - ciebie ta dyskusja wogole nie dotyczy . Nie rozumiem o co ci chodzi . Przez kilkadziesiat lat tacy jak ty gorole rzadzili na Slasku , Hanys powyzej majstra nie mial prawa dojsc , a jak sie w Altreichu nastepny gorolik urodzil to go zanosili nad Przemsze i pokazujac okolice rodzinnego domu Kazimierza Kutza - mowiono :"patrz ...tam bedziesz Dyrektorem. Slazak zawsze byl dla was tylko " robolem" i kiedy stara sie podnoscic glowe to nazywasz go "malym adolfem".Pakuj sie i wyjezdzej z twojego hotelu - ktory my "wulcem " nazywamy.Jedz daleko na wschod gdzie Kargule i Pawlaki w wiekszosci PIS wybierali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL-Zaglebiak Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.wa.bigpond.net.au 24.10.06, 12:39 ABSOLUTEK! Ten Twoj "nick" nie pochodzi od tej znanej skandynawskiej wodki,bo przeciez Ciebie na nia nie stac !Poza tym ,glabie slaski,ja juz dawno,dawno temu wyjechalem nie na wschod ale na poludniowa polkule !A co do tego kim Wy hanysy jestescie pisalem na slaskim forum wiele razy i wsztsko sie potwierdza!! Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza 24.10.06, 08:58 ale to chyba nie jest nowość i nikogo to nie powinno dziwić? przecież już jakiś rok wstecz, oglądałem w tv film dokumentalny o sprawach śląskich z p.Kutzem i jasno z niego wynikało, że tutaj partnerem dla niego jest p.Gorzelik, który zresztą w filmie także brał udział. pamiętam też, że po emisji tego filmu, w dyskusji na Silesianie najbardziej komentowaną sprawą był niewybredny język, jakim p.Kutz opisywał relacje między Śląskiem, a resztą Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witred1 Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.crowley.pl 24.10.06, 11:33 Gratuluję. Doskonały pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłębiak Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.smstv.pl 24.10.06, 16:21 Już czas najwyższy utworzyć osobne państwo, najlepiej na B.Wschodzie.Towarzystwo w sam raz , też tylko pokrzywdzeni..., a w Polsce byłoby jednego podżegacza mniej. PS. tam też jest Autonomia. Odpowiedz Link Zgłoś
greegy Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza 25.10.06, 11:11 Scotland forever!!! wiesz cos na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Bliski Wschód IP: *.stk.vectranet.pl 25.10.06, 16:13 Gość portalu: Zagłębiak napisał(a): > Już czas najwyższy utworzyć osobne państwo, najlepiej na B.Wschodzie.Towarzystw > o w sam raz , też tylko pokrzywdzeni..., a w Polsce byłoby jednego podżegacza m > niej. Dla nas Bliski Wschód znajduje się na po Twojej stronie Brynicy. To Ty sobie tam utwórz własne państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz z HKP Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 21:12 A mnie się wydaje, że mrzonki o autonomii Śląska, takich Kutz'ów i oszołomów politycznych z RAŚ trzeba po prostu o l e w a ć . Jest to horrendalna bzdura, na kórą tutaj, na Górnym Śląsku mało kto zwraca większą uwagę. Tylko tu, na katowickim FORUM "Gazety Wyborczej", pracowicie i obficie mnożonymi postami kilku nawiedzonych RAŚ-istów, robi się sztuczne wrażenie jakby to był niesamowicie WIELKI I ZNACZĄCY W POLSCE, EUROPIE I NA CAŁYM ŚWIECIE r u c h . (!) Gó.. prawda! (mówiąc kolokwialnie). Nawet jak WIELKI KUTZ to POprze. (HKP) ... CZUWAĆ, WSZELAKO!!! "RUCH Chorzów" to jest dopiero prawdziwy ruch i... duch. Sportowy. Czapki z głowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadu Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:08 Ale masz argumenty. Twój problem polega na tym, że nie masz nic do powiedzenia a gadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL-Zaglebiak Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.wa.bigpond.net.au 26.10.06, 02:42 ..spieprzaj d z i a d u !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz & HKP Re: Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 20:40 Tak jest!!!... Co tu jakiś PIEPRZONY DZIAD będzie się wtrącał i głupio wymądrzał, zarzucając komuś brak argumentów, jak sam lakoniczne gó...wno na FORUM GW po sobie zostawił!? - SPIEPRZAJ, DZIADU I MNIE NIE DENERWUJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prowincjusz Komentarze na temat decyzji Kazimierza Kutza IP: 88.156.70.* 02.11.06, 18:55 Ruch Autonomii - ale : GORNEGO SLASKA - tak chyba powinni sie nazwac , ale co z DOLNYM /TEZ/ SLASKIEM ? - panie Gorzelik ? Odpowiedz Link Zgłoś