winged Śląsk mnie wkurza 19.02.07, 18:29 Panie Kutz, czytałam z uśmiechem, wychowałam się na Śląsku i zawsze ze wzruszeniem tu zawsze wracam, choć moja rodzina pochodzi z poznańskiego. I wie Pan co? Zawsze wracam do Wielkopolski zirytowana i mówię: dlaczego, do diabła, Rybnik jest taki piękny i zadbany, a te cholerne niby porządne poznaniaki, to ani palcem ani głową nie ruszą! I, że wstyd, że niby w takim turystycznym mieście mieszkam, ho ho zamek, arboretum itp. a burdel (pardon), zaścianek i niewykorzystane dotacje unijne pomimo 20 km do Poznania.Pozdrawiam serdecznie Ślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 jo kochom mój Śląsk i nie płacza bo zawsze 19.02.07, 18:29 jestem u siebie,może tu kiedyś bydzie tak jak na Westfalach.Teraz przy UE momy szanse na poprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Śląsk mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 18:31 P.Darku całkowicie sie z panem zgadzam.Tekst p.Kuca też mnie wkurza!!Jeśli chce uciekać to niech to zrobi,ale nie nazywa się ślązakiem,a skoro ma wrodząną dupowatość to nie powinien być senatorem.i niech nie obraża innych. Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 prowokację tym tytułem ktoś robi,ale to potwierdza 19.02.07, 18:34 że niektórzy jeszcze długo się muszą uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
drexler82 Śląska, wrodzona dupowatość <- Wstydz się GW! 19.02.07, 18:39 Tytuł tego artykułu dla tysięcy mieszkańców Górnego Śląska. Ja w tym momencie pisze e-maila do Uszoka, a także do Wojewody Śląskiego żeby raz na zawsze pokazali ze są pewne granice krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
leeo2 Re: Śląska, wrodzona dupowatość <- Wstydz się 21.02.07, 18:55 I co? Prezydent Katowic lub wojewoda odpisali na Twojego maila? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik GÓRNY Śląsk mnie też wkurza IP: 80.54.5.* 19.02.07, 18:41 a najbardziej synowie jego najlepsi- górnicy, banda pasożytów na których cała Polaka musi łożyć. A poza tym Śląsk to też Wrocław, autor powinien dopisać, ze chodzi tylko o Górny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: GÓRNY Śląsk mnie też wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 19:06 Kajś tak połowa górników to zaciąg z kielecczyzny, pomorza, wielko- i małopolski, mazowsza. Tak naprawdę Śląska, perły w koronie, dzięki PRL już nie ma - miszung ludności, tępienie lokalnej kultury, rabunkowa gospodarka. Z jednego z najbogatszych, nowoczesnych, świadomych swej klultury regionów w Europie Śląsk, zwłąszca górny, stał się bezkształtnym tworem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Re: GÓRNY Śląsk mnie też wkurza IP: *.ekspres.net.pl 19.02.07, 23:33 Po pierwsze Górny Śląsk to nie tylko kopalnie i górnicy... Po drugie: Wrocław to BYŁ Śląsk - teraz to jest zbieranina ludzi ze szczątkową tożsamością lwowsko-kresową... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czakson z Zabrza Śląsk mnie wkurza IP: 83.16.17.* 19.02.07, 18:43 Ten autor to jakiś inteligent bez szkoły , nie ma o czym pisać to pisze byle co i źle. Traktuje śląsk jak wiezienie, Zabrze to moje miasto dlatego je cenie tu się urodziłem takie mam pochodzenie. ehh tak to jest jak byle jaki gorol opisuje nasza małą ojczyzne. Pewnie dla tego pana raj na ziemi to warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sybirak Śląsk mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 18:46 To co pisze autor to święta prawda. Zapomniał tylko dodać, że to nie wina Śląska, a całej Polski. Zaraz po wojnie nazjeżdżało się szumowiny ze wszystkich jej terenów. Każda k...a i złodziej ciągnęli na Śląsk. Jeden człowiek w osobie gen. Jerzego Ziętka nie mogła nic na to poradzić. A Kutz niech nie nazywa Ślązaków "dupiatymi", bo ta polska hołota ich zaskoczyła, ponieważ oni musieli podpisywać volkslisty, więc niepotrzebnie czuli się winni, i tak już zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chudów Górą!!! jedenaste-nie narzekaj IP: *.ip-p13.gni.pl 19.02.07, 18:46 Nie jest tak zle-Chudów,mała wieś między Mikołowem a Gliwicami.Swietnie wyposarzona szkoła podstawowa,tartan na ogolnie dostępnym boisku,niesamowite imprezy na odrestaurowanym zamku gdzie zjeżdza się okoliczne "miasto" a w lesie stawy jakby sobie ktoś chciał powędkować.Jak śniegiem przysypie to nikt nie mówi,że zima znów zaskoczyła-ratrak jezdził nawet w Sylwestra i odśnieżał.Nawet warszawiakiom szczęki opadły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Śląsk mnie wkurza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 18:48 Jestem oburzona takim potraktowaniem Śląska!Ten kto to pisal... Wstyd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze slaska Śląsk mnie wkurza IP: *.mmj.pl 19.02.07, 18:53 chyba ostry żart, ba jak na poważnie to autor może juz nie spać spokojnie i udać się do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Śląsk mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 19:01 What the fuck? Jestem ze Śląska i niestety z autorem tego tekstu zgodzić sie nie moge! Chyba autor miał gorszy dzień i poprostu dał bezmyslny upust swojej flustracji... przykre, toś chłopie wymyślił.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Śląsk mnie wkurza IP: *.dhcp.inet.fi 19.02.07, 19:11 zgadzam się w 100 % tak właśnie jest, a dlaczego??? bo zawsze Śląsk był krową dojną Warszawy, nawet gdy się okazało że Śląska Kasa Chorych miała dużo pieniążkó to panowie z Warszawy tak zmienili prawo by wykraść wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
drexler82 Wrocław, paw pośród polskich miast 19.02.07, 19:17 Racja Paw, tylko stroszyć piórka potrafi i na około opowiadać jak to u nich pięknie, bogato i wogóle full wypas nic tylko skakać z radości. A jak jest naprawdę? Poleca ten artykuł miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3922291.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TK-W Ale z Was ludzie KoMpLeKsY wychodzą... IP: *.aster.pl 19.02.07, 20:19 Zatem powiem Wam coś. Przez wiele lat mieszkałem w Gdańsku. Piękne miasto, z 1000-letnią tradycją, zabytkami, kawiarniami, tłumami turystów latem. Idąc na studia byłem w trzech miastach - Warszawie, Krakowie i właśnie Katowicach. I to co zobaczyłem było wręcz przerażające - czarne rozpadające się kamienice, zanieczyszczone powietrze, zero atrakcji, bieda, rozbite młotkiem samochody. Miasto pracy, do którego w innych celach lepiej nie przyjeżdżać. Dlatego zamiast krzyczeć, że jest świetnie,tylko nikt się na Was nie poznał, postarajcie się zmienić wizerunek i walory tego regionu. Siebie chwalić łatwo, zróbcie coś, żeby Was chwalono. Mówię to ja, jako obiektywny obserwator. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej-br Śląsk mnie wkurza 19.02.07, 19:28 Panie Kutz ,,nie panięta wół ja cieleciem....już Pan zapomniał o śląsku,może to i dobrze my tu takich nie chcemy,a co do ślonzokow to trzimcie sie kupy niymcy nom nie dali rady to poloki też nie dajom a i tak wszyscy do nos jeżdzom do roboty bo kaj indzyj co majom i skuli czego tak jest jak my som niby tacy dupowaci to by nos z daleka omijali .jeżech ślonzok byłech i byda i nigdy żech sie tego niy zapiyroł Tak że ślonzoki jak żech pisoł trzimcie sie kupy i do przodu a reszta niech se godo co chce rozejrzijcie sie jak wyglondo kole naszych placow a jak w polsce ni ma sie czego wstydzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slaski pieron Śląsk mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 19:30 Autor dokladnie okreslil i zcharakteryzowal Slask.Tutaj czas autentycznie sie zatrzymal jakies 100 lat.Co najgorsze myslenie ludzi takze jest z tamtej epoki.Slask to dzisiaj muzeum jako calosc.Osobiscie bylem poza Slaskiem z gora 40 lat ,tutaj sie urodzilem i spedzilem mlodosc , ale dzis kompletnie nie moge zrozumiec tych ludzi.Te ciagle narzekania ,zakompleksienie,zawisc ze sasiad ma cos lepszego,przekonanie ze wszyscy kradna .I tak dalej ,mozna by mnozyc.A jednoczesnie to przekonanie ze jest sie czyms lepszym od tych "goroli".To przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyjechalem i.. Śląsk mnie wkurza IP: *.chello.pl 19.02.07, 19:31 Witam, wyjechalem w 2000 roku, z Siemianowic Slaskich, bylo to miasto z dramatycznym bezrobociem, biedakami wybiarajacymi puszki ze smietnikow. Lubie bardzo tam wracac, raz w roku, majac swiadomosc ze jestem juz od tego koszmaru wolny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HANYS Śląsk mnie wkurza IP: *.forcenet.com.pl 19.02.07, 19:39 jaki h*j z tego kutza ja ze SLASKA nigdy nie wyjade to jest moja ojczyzna Ja sie nie przyznaje Do Wielkiego Slazaka, Kutza rozslawial SLASK a teraz pisze ze cza uciekac!!:/:/:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttv To o Warszawie!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 19:42 "Wstyd mniejszy. Cechą prowincji jest bowiem pustynia kulturalna. Pustynia sprawia, że nie chce się nam wychodzić z domu. I nie wychodzimy. Nawet studenci wolą się zamknąć w akademikach. To przykre, że w naszych miastach życie kończy się po godz. 18, wraz z zamknięciem ostatnich sklepów. Potem na ulicach hula wiatr." Wlasciwie tak wyglada cala Polska:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik kwa kwa kwa? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.02.07, 23:28 Gość portalu: ttv napisał(a): > Wlasciwie tak wyglada cala Polska:) Co by nie mowic to Warszawa chyba najmniej tak wyglada. :) Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 kwa kwa kwa? 20.02.07, 23:42 Cytuje: "Stare Miasto ciągle sprawia wrażenie makiety dla turystów i już pewnie tak zostanie. Remont Nowego Światu sprawił, że ożył knajpami, ale wieczorem wszystko zamiera." To cytat z warszawskich siemdmiu grzechów. Odpowiedz Link Zgłoś
idz.po.mleko Przeczytaj moj tekst.. 19.02.07, 19:46 Kiedy jeszcze zylem w Polsce moj przyjaciel studiujacy w USA mowil o dolnym slasku z odrobina humoru: sracz europy; mysle ze nie jest tak zle, ale cos w tym jest. Polska to prowincja, czytam czesto zagraniczne portale jak cnn , reuters i ostatnia wiadomosc jaka widzialem o naszym kraju, tak ze nie trzebabylo kopac do nieskonczonosci to sprawa wielgusa, nalecialosci komunistyczne sa takze we mnie i chyba zacznie byc normalniej u nas w kraju jak minie troche czasu i umra pokolenia wychowane w tym systemie.. pozdr dla wszystkich czytajacych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorol Re: Śląsk mnie wkurza IP: 217.116.110.* 19.02.07, 19:57 A ja Slask lubie. Tu mieszkam od 6 lat, tu skonczylam studia, tu znalazlam prace, tu poznalam meza. A jak ktos nie lubi prosze... niech szuka miejsca gdzie indziej. Moze i rynek ciagle taki sam, dworzec jeszcze gorszy, ale rondo mamy nowe, kamienice pomalu sa odnawiane, i choc moze ladnie tu ciagle nie jest poczekajmy...Ja lubie Ślask, to miejsce z charakterem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesnaw Śląsk mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 19:59 Fakt.Tak się sklada,że pochodze z Wielkopolski-tam zdobyłem wykształcenie i zacząłem moją drogę zawodową.Obecnie jestem menedżerem wyższego szczebla i tak sie złozyło,że od kilku miesięcy "dowodzę" śląskim kawałkiem firmy.Jestem rozczarowany mentalnością mlodych w końcu ludzi,którzy "na kopalnia nie robili",a podejście do pracy mają takie jak w latach 70tych-na szychta,zaś doma a wszystko się nalezy obojętnie czy ktoś ten węgiel kupi czy nie.Zero rozumienia tego co mówię o potrzebie klienta,o potrzebie jakości usługi,że nie starczy zapieprzać z taczką-trzeba jeszcze ją załadować towarem.Klapki na oczach,brak pracy na wynik zespołu zespołowo."Najważniejsze żebym ja był OK,reszta mnie nie obchodzi"-jak inni pracują źle - niech się inni martwią.Rzekłbym ciężkogłowi-szychta,odtąd dotąd i nic więcej.Nie rozumiem też gdzie sa ci studenci i absolwenci,przecież Śląsk to jedno z największych skupisk uczelni wszelkiego typu-nie moge znaleźć łebskich ludzi do pracy- wszyscy wyjaechali?!Nie wierze-chyba uwierze w tą wrodzoną dupowatość,ale będę z nią walczył bo w sumie to lubię tych moich Ślązaków;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest nie IP: *.crowley.pl 19.02.07, 20:00 korotko na usługach stolicy.wykazuje sie fanatyzmem w ocenie slaska niczym jakis neofita ktory chce z najwieksza gorliwoscia sluzyc swemu panu, to jest warszawie. myslenie autora jest z gruntu prowincjonalne poniewaz cierpi on na kompleks prowincjonalizmu, wynikajacy z postrzegania siebie jako osobę prowincjonalną. a tymczasem nie ma takiego czegos jak prowincjonalnosc geograficzna, jest natomiast prowincjonalnosc umyslowa. autor jest prowincjonalny umyslowo, poniewaz nie potrafi sie wyzwolic z ciasnej perspektywy falszywego postrzegania swiata przez pryzmat geograficznej dychotomii prowincja-centrum kropka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Śląsk mnie wkurza IP: 213.199.238.* 19.02.07, 20:27 Ale Pearl Jam zagra w Spodku!!! Fakt najbardziej obok Warszawy zepsuty przez komunę i dupowatych polityków region. Potrzebny desant mentalnosciowy z innych regionów Polski albo świata (tylko nie z Ukrainy) coby ludzi innym myśleniem zarazić. Proponuję Chińczyków, ci problemów z tworzeniem rzeczy niemożliwych (dla ewropejczyków) nie widzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miglance wyborcza MNIE WKURZA IP: 212.106.166.* 19.02.07, 21:21 Rozumiem, ze macie taka akcje, ze opisujecie negatywne strony polskich regionw. CZEMU JEDNAK NA PIERWSZA STRONE OGOLNOPOLSKIEGO PORTALU DALISCIE TYLKO TEKST O GORNYM SLASKU, TAK JAKBY W INNYCH REGIONACH BYLO LEPIEJ? Czemy nadaliscie taki uwlaczajacy MOJEJ osobistej godnosci tytul "Slaska Wrodzona Dupowatosc" ktory pojawil sie wytluszczona czcionka na stronie glownej ogolnopolskiego portalu internetowego? Czemy Gazeta Wyborcza tak uslinie miesza Gorny Slask z blotem? Czemu pokazujecie tylko i wylacznie negatywne strony naszego regionu? Czemu trabicie o tym na cala Polske? Zeby mieszkancy innych regionow sie dowartosciowali kosztem nas - gornoslazakow, ktorzy jestesmy niby tacy "dupowaci"? Czytam ten portal od dluzszego czasu i czestokroc widze na stronie glownej teksty wychwalajace Dolny Slask do poziomu astralnego. Rownoczesnie o Gornym Slasku widze na tym samym portalu same negatywne i nieobiektywne grafomanskie wypociny. Najpierw pana Malkowskiego,dla ktorego Katowice to pustynia, a kazda nowa inwestycja to kicz. Potem pana Kortko, ze gornoslazacy sa rzekomo dupowaci. Owszem nie neguje, ze u nas sa rejony biedy i beznadziei. Ale ja na co dzien widze preznie rozwijajacy sie region ludzi ambitnych i przedsiebiorczych. Widze jak moje miejsce zamieszkania i studiow pieknieje z miesiaca na miesiac. Widze ze sie rozwijamy. CZEMU GAZETA PISZE ZE U NAS JEST BEZNADZIEJNIE A DOLNY SLASK PRZEDSTAWIA JAKO ELDORADO? Dolny Slask ma wiecej biedy i beznadziei niz Gorny Slask. Dolny Slask ma wyzsze bezrobocie, nizsze wynagrodzenia, gorsza infrastrukture, mniej inwestycji niz Gorny Slask. CZEMU ZATEM GAZETA TAK FALSZYWIE PRZEDSTAWIA NASZ REGION JAKO KRAINE ROZPACZY I BEZNADZIEI, A ROWNOCZESNIE FALSZYWIE WYCHWALA WROCLAW NIEMALZE JAKO EURPEJSKIE SAN FRANCISCO? Ja dzialam w lokalnym stowarzyszeniu, ktore moze sie poszczycic udanymi akcjami, dzieki ktorym nasz region ma szanse cos zyskaz i prawdopodobnie bedzie to cos z czego bedziemy dumni na cala Europe. Podobne lokalne stowarzyszenia funkcjonuja tez we Wroclawiu, Poznaniu i Warszawie. Tyle ze tamtejsze stowarzyszenia nie osiagnely nawet 1% takich sukcesow jak nasze gornoslaskie. TO MA BYC "WRODZONA SLASKA DUPOWATOSC", O KTOREJ GAZETA MUSI CALA POLSKE INFORMOWAC Bzdury i nonsens!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik :) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.02.07, 23:20 Gość portalu: miglance napisał(a): > Rozumiem, ze macie taka akcje, ze opisujecie negatywne strony polskich regionw. > CZEMU JEDNAK NA PIERWSZA STRONE OGOLNOPOLSKIEGO PORTALU DALISCIE TYLKO TEKST O > GORNYM SLASKU, TAK JAKBY W INNYCH REGIONACH BYLO LEPIEJ? Kiedy ja wszedlem na portal to na pierwszej stronie byl chyba artykul o grzechach Warszawy. No ale ja nie widzialem w tym spisku bo chyba jednak nie mam takich kompleksow jakie widze tutaj. A wiec wlasnie potwierdziles to o czym pisal naczelny katowickiego dodatku. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miglance Re: :) IP: 212.106.166.* 19.02.07, 23:29 Coz kiedy ja wszedlem na strone byl uwlaczajacy ludzkiej godnosci tekst, o "wrodzonej" cesze grupy etnicznej co kojazy mi sie z rasizmem. W przeciwienstwie do tych co tylko narzekac potrafia, ja cos robie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Prawdziwa cnota krytyk sie nie boi! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.02.07, 23:35 No ale kiedy ja wszedlem, bylo tam cos o grzechach mojej grupy etnicznej. Ale jakos ze spokojem to przyjalem bo zdaje sobie sprawe, ze ludek warszawski idealny nie jest i nie byl. Tak jak wszyscy. Prawdziwa cnota krytyk sie nie boi! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miglance Nie bede dowodzil ze nie jestem wielbladem IP: 212.106.166.* 19.02.07, 23:46 Robie co robie i nie musze miec kompleksow. Spotykam ludzi zaradnych i razem cos osiagamy. Odpowiedz Link Zgłoś