Dodaj do ulubionych

Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym

IP: *.chello.pl 02.03.07, 17:11
Swięte słowa, może dadzą cos do myslenia decydentom - niestety znowu tym
samym - i zamiast autostrad i tuneli "Katowice" dadzą coś swoim mieszkańcom
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomi Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.chorzow.n4a.pl 02.03.07, 19:20
      dobrze godo ale i tak go nie lubia
      • mike-great Jesteś dooopkiem wikendowym !!! 27.07.08, 22:21
        Jesteś dooopkiem wikendowym !!!

P.S. I nie liż już zadków PO !!!
    • Gość: a,m Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.proxy.aol.com 02.03.07, 19:40
      Glupie pierniczenie!"pamietam pierwsza wizyte na Slask moich przyjaciol z
      Warszawy".Co za bzdury ten facet plecie!Tak ,jakby na centralnym w Warszawie
      wygladalo lepiej.Tak ,jakby w Warszawie wygladalo lepiej!Nie dziwilbym sie,
      gdyby ta wizyta byla z Berlina albo Londynu!Dajcie luz panowie-przstanmy wkoncu
      podwijac ogon.Czy Warszawa wyglada lepiej od Katowic?Gdzie?Chyba na widokowkach!
      Pelno tam zuli i to w samym centrum-nie innaczej, a moze jeszcze gorzej, niz w
      Katowicach.No, ale to bylo z gory wiadome,ze szlachta ze stolicy tak
      zareaguje.Wolnosc dla Slaska!!!
      • Gość: a,m Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.proxy.aol.com 02.03.07, 19:45
        No i jeszcze zapomnialem dodac ,ze to bardzo szkaradne miasto-ta Warszawa!
        Architektura jak na wsi,tylko kilka pieter wyzej(ale i tak nie
        zawsze).Brzydalstwo!Ludzie naplywowi z wiosek pod Ruska granica.To tyle.
        • xs550 Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym 18.02.09, 08:03
          Masz ciezkie kompleksy...
      • Gość: Saf Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.chello.pl 02.03.07, 19:45
        Poczytaj jeszce raz. Dobrze gada!
        Uszok, Pietrzykowski....
        • Gość: a,m Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.proxy.aol.com 02.03.07, 20:17
          To,Ty poczytaj i zrozum co chcialem powiedziec!
          Chodzilo mi o pierwsze slowa"moi znajomi z warszawy..."
          Pozdrawiam
      • Gość: GooseKat Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 19:53
        Dobrze Durczok napisał... Popatrzmy na samo centrum Katowic, rynek jest ale
        tylko z nazwy. Ja obecnie studiuje w Poznaniu i widze różnice...tam faktycznie
        jest rynek, ludzie są tam prawie o każdej porze dnia itd. jednak patrzac na inne
        dzielnice, to u nas jest lepiej.
      • Gość: Warszowiak Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.07, 08:51
        Piszesz jak każdy zakompleksiony wieśniak, który nigdy nie był w
        Warszawie. Dziwię się, że nie dopisałeś: "Kto nie lubi Warszawy i
        Warszawiaków, niech się wpisuje na listę":) W Katowicach
        rzeczywiście nie ma nic ciekawego dla ludzi, poza Silesia City
        Center. Już z pociągu można podziwiać syf i niesamowity bałagan
        walących się starych ruder, w których ciągle mieszkają ludzie. A
        Bytom - szkoda gadać - wszystko powinno się wyburzyć i wybudować od
        nowa. Gliwice są jeszcze przyjemne - mają swój charakter i klimat.
        Głównie dzięki niemieckim pozostałościom.
    • Gość: maciej Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: 80.54.12.* 02.03.07, 19:46
      100% racji panie Kamilu. Rynki , główne ulice,uliczki,parkingi /w Katowicach
      niemal płynnie po parkingowych przejmowane we władanie przez jakieś ciemne typy-
      horror/ większości miast naszej aglomeracji po godz.17,00 zamieniają się w
      pustynie, gdzie królują różnego pokroju męty i pijaczki.W soboty i niedziele
      totalny brak alternatywy dla spędzania czasu wolnego w pasażach
      SUPERMARKETÓW!!!!!
    • Gość: Piotr Re: Durczok: - ma pan rację ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 21:03
      Obecni władcy, na czele z p.Uszokiem za punkt honoru uznały likwidacje Doliny
      Trzech Stawów, ( 10 głosów za..), zabudowanie lotniska betonowymi bunkrami i
      ...lokalizację super-ronda z tzw.rynkiem na środku tej < kupy>. Poprzednicy -
      to werbusy i zagłębiowskie gorole: Zawadzki, Grudzień,Gierek, Czarski - oni gdzie
      < indziej >mieli interes Katowic i Śląska, budowali Zagłąbie i warśawkę kosztem
      krwią, potem i trudem Śląska..!
    • Gość: hrabia Uszok najgorszy prezydent Katowic. IP: *.c9.msk.pl 02.03.07, 21:37
      Tak to prawda i od razu mówię że nie jestem fanem PO i T.Szpyrki ani tym
      bardziej Piotra Uszoka , Krystyny Siejny i Forum Samorządowego.Niestety Śląsk,
      Katowice cierpi na brak ludzi którzy byliby kimś, reprezentowaliby coś ,
      wyglądaliby jakoś.
    • Gość: Menschenfresser Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.07, 21:48
      Kamil, niezly tekst. Madre slowa (choc to ino slowa).

A teraz pytanie:
      > Kazimierz Kutz powiedział kiedyś, że aby coś zrobić dla Śląska, trzeba z
      > niego wyjechać. To było wiele lat temu i na szczęście ta opinia Mistrza nie
      > wytrzymała próby czasu.

Czy wyslales juz podanie do Slonskiego Kanalu TV ?

no......?
    • Gość: Menschenfresser Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.07, 21:51
      Zientek jeszcze przejdzie, ale "Górniczy Korfanty" ??! - Paaaanie Kamil!....
    • Gość: Menschenfresser Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.07, 22:02
      > I kilkaset tysięcy

Slonzoków w rajchu, jeszcze w kontakcie z hajmatem.

Kilkadziesiat tysiecy mlodszych, czesto swietnie wyksztlaconych,
      gotowych do "pól-powrotu" i zainwestowania.....

Ale niestety nie jest tak, jak w Irlandii.
      Nie, nie idzie o jakies podarunki. Ino o symbole.

W Irlandii byli witani z szampanem w rece przez burmistrza,
      który mlodym z USA z dziecmi juz przed przyjazdem szukal adresu.

A w eks-DDR sa webzajty, bazy danych, spotkania roczników, biura
      informacji dla "repatriantów", festiwale rodzinne, specjalny
      referent w ratuszu do (kiedys) zachecania do powrotu, akcje marke-
      tingowe (np. przysylaja paczuszki z lokalnymi specjalami) it. itp.
      - ino coby utrzymac kontakt z emigrantami, expatami etc.

A pomyslcie o rencistach.

Jedno i drugie, to taki potencjal.

Jakie pieniadze. Jaki popyt. I jaka dynamika.

Ale nie. Ale polityczne. Ale fe.
      Ale, jak pado Kamil, brak fantazji i polotu i rozmachu.

Ja osobiscie zainwestowalem jako cichy wspólnik w firmie kuzyna
      i kupilem x hektarów, tak zeby miec, moze kiedys stadnina.

Ale atmosfera jeszcze jakos nie ta. :(
    • Gość: Menschenfresser Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.07, 22:07
      > Dom ma się tylko jeden. Reszta to miejsca do zamieszkania.
      Wau! niezly abgang/szlus ! Jak tu mozna sie sprzeciwic ? :)

No "Kamil-zawodowiec":
      wie, ze "najwazniejsze jest pierwsze wrazenie
      i ostatnie slowo (tzw. abgang abo szlus)"

Wie, bo doswiadczony aktor-"wiadomosciowiec".

I dobra. W swoim fachu dobry.

Ale czy sam niy fce isc drogom Lisa ?
      Tak mi to jakos w tym richtungu wonio.....
      (Ja, Herr Durczok: z dystansu lepiyj widac, mosz recht, hehe.)

Ale, w koncu nawet Reagan i Schwarzenegger. :))
    • Gość: mix77 Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.chello.pl 02.03.07, 22:15
      Panie Durczok Pan już nie jest Ślązakiem, Pan już jesteś warszawiakiem -
      wyprowadź się Pan ze Ślaska i nie rób Pan nam wstydu. Prawdziwy Ślązak tu żyje i
      tu pracuje.
      Pan sprzedałeś się mamonie i sławie - a to nie są cechy Ślązaka.
    • Gość: sibi Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 22:54
      Pan Durczok już zapomniał jak się szaleje swoim subaru impreza po ulicach Kosty
      - jego rodzinnej dzielnicy Katowic. Widać go tylko jeszcze 1 listopada na
      cmentarzu gdzie sprawia wrażenie jakby na innej planecie wylądował. Oj uderzyła
      mu do głowy warszawka ...
    • Gość: rak Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.ak-com.pl 02.03.07, 23:52
      durczok ma rację jest ty pokoleniowa luka w wykształceniu i niestety za to
      trzeba zapłacić
    • Gość: Obserwator Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 01:23
      Okropne centrum Katowic jest dzielem Piotra Uszoka-grabarza tego miasta,
      specjalisty od konkursow, ktore nigdy nie zostaly zrealizowane i nie zostana.
    • Gość: śląski gorol Durczok: - Jestem Ślązakiem fujarą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 07:10
      Jakbyś przeniósł stolicę do Katowic to może byś i coś zmienił,a przede
      wszystkim miałbyś pieniądze na to co sobie myślisz.
      Odczep sie od Uszoka,może jesteś medialny a le za ghłupi żeby sie z nim równać.
      Kazdy orze jak moze.Przy takiej zapasci gospodarki, zmianach ustrojowych
      Katowice sobie dobrze radzą.
      Mając pieniądze mozna więcej.My ich nie mamy i mozemy tylko odtworzyc to co
      ktoś inny zbudował,o to dbać i pielegnować.
      • bergman1 a ty gorolem mocnym w pysku któryma dwie lewe rącz 03.03.07, 21:21
        ki i duże mniemanie o sobie z kłójącą słomą w butach.
    • Gość: Slązaczka Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.kat.3s.pl 03.03.07, 12:10
      Dzięki Wielkie,że jesteś z nami Ślązakami!!!
    • Gość: pablo Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.03.07, 12:56
      Pan Durczok narzeka, że Katowice nie są centrum kulturalnym. niestety Śląsk to
      przemysł i kopalnie - proszę pojechać na dowolną z nich i zapytać pierwszego z
      brzegu górnika jaką książkę ostatnio przeczytał, a nawet Ci wykształceni często
      o pytanie czy podobał im się choćby "Miś" odpowiadają że takich głupot to nie
      oglądają... i o czym my tu mówimy, niestety nie zrobimy z UŚ Harvardu, tak jak
      z Pol Śl Berkley,
      ja się Śląska wstydzę - kojarzy mnie się z prostactwem kiełbasy i wodzionki - o
      oliwie mało kto tu słyszał, a potwierdzeniem jest gwara - taki byle jaki
      polski, a jeszcze bardziej byle jaki niemiecki.
      szkoda
      • mr.superlatywny Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym 03.03.07, 13:00
        > kojarzy mnie się :)

Widac, ze masz duzo "oliwy". :))))

A te tWOJE mondre pierdniecie o slaskim jezyku
        to warto se zapisac jako sam-sie-komentujacy
        zarcik-aforyzm w stpce maila.
        • Gość: pablo Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.03.07, 13:19
          Celowo napisałem 'mnie się' zamiast 'mi się' lub jak ostatnio się widuje 'mi
          sie'.
          prawie robi wielką różnicę..ale w końcu jeden czy dwa zdane egzaminy, co tam,
          a matura jest, prawda?
          tą zamiast tę, .. itd.
          • Gość: Herbert Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.zabrze.net.pl 04.03.07, 11:18
            Widać Pablo, że mało w świecie widziałeś, skoro wypisujesz takie bzdury. A
            Ślązakiem jesteś takim jak pewna trąbka:)
            Pozdro
          • Gość: baildon Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.10.07, 23:15
            te: ą ę
            du bist richtig gorol
      • rodowiczmaryla do PABLO 03.03.07, 13:02
        Kto tY jestes? - polak maly, bardzo maly............
      • Gość: gre Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.chello.pl 04.03.07, 14:26
        oj, znów kolejna osoba, która nie pojecia o gwarze- gwara śląska jest
        uwielbiana przez jezykoznawców, bo zachowała wiele archaicznych struktur ze
        staropolskiego. Ale o tym trzeba wpierw wiedzieć, a potem oceniać...
    • Gość: Max Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.sti.net.pl 03.03.07, 13:21
      Durczok niestety ale masz rację, ludzie znowu wybrali bandę Uszoka dla których
      największym problemem miasta jest brak parkingu przed urzędem miasta…. Proponuję
      więc aby pan prezydent ogłosił kolejny konkurs tym razem na parking dla radnych.
      Zapewne wygra projekt w którym ów przedmiotowy parking zostanie zlokalizowany na
      katowickim rynku, zostaną w ten sposób rozwiązane dwa tematy: parking dla
      radnych i zagospodarowanie rynku.
      Pozdrawiam pana Uszoka i jego bandę.
      • Gość: silesian Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.07, 13:32
        Durczok to karierowicz,pieszczoch Kwiatkowskiego,to nie przypadek,ze go wylali
        na zbity pysk z TV publicznej
        on zrobi to co mu karzą,on nie jest ani autentyczny,ani szczery,to
        cwaniaczek,zdolny,chytry,czyli nie Slazak,jego glos o Slasku nie ma
        najmniejszego znaczenia,za kilka lat juz nikt o nim nie uslyszy,ilez w koncu
        mozna ciągnąć ukladami i cwaniactwem?!
    • Gość: maria Durczok: - Slazak? - nie,zagłebiowski karierowcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.07, 13:40
      Uszok wygral po raz 3-ci wybory,dostal 70 proc.glosow,Durczok na uslugach jego
      konkurencji zapluwa sie ze zlosci,no cóż- on jak i wiekszość dziennikarzy za
      kasę i za wpływy zrobią wszystko...'dalszy komentarz chyba zbyteczny
      • Gość: pablo Re: Durczok: - Slazak? - nie,zagłebiowski karier IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.03.07, 13:48
        ot i cały Śląsk - jak coś komuś wyjdzie to karierowicz i aferowicz, a jeszcze
        lepiej i złodziej. "...a wiadomo każdy złodziej to pijak".
        Brawo - tak dalej trzymać
      • Gość: x Brawo Durczok - cała prawda IP: 83.145.84.* 03.03.07, 16:33
        o Śląsku i Katowicach.
    • airborell Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym 03.03.07, 17:28
      Hmm, czy Durczok w ogóle był we Wrocławiu gdzieś poza Rynkiem? Bo jakby się
      wybrał kawałek dalej, jakby trochę pojeździł po mieście autem czy komunikacją
      miejską, to zobaczyłby, że reklamowany wszędzie sukces Wrocławia ma charakter w
      dużej mierze fasadowy - i wcale się nie przekłada na jakość życia. Zresztą
      wystarczy zajrzeć na wrocławskie fora "Gazety".

Jednego na pewno zazdroszczę i Wrocławiowi, i Łodzi (Wrocław trudno z racji
      historii z Katowicami porównywać, tysiąca lat wspaniałej historii po prostu nie
      mamy i tego nie przeskoczymy niezależnie od tego, jaki fajny rynek sobie
      zbudujemy, z Łodzią Katowice są znacznie bardziej porównywalne). Zazdroszczę
      mianowicie mieszkańców. Związanych z tym miastem, będących jego patriotami i
      ambasadorami, kreujących dobry wizerunek miasta. Łódź nie jest najpiękniejsza,
      ale jak w towarzystwie łodzianina się krytycznie o Łodzi wypowiesz, to
      ryzykujesz zerwaniem znajomości albo stratą uzębienia. W Katowicach tego nie ma
      (i nie mówię o grupie fanatyków na jednym czy drugim forum, tylko o
      _powszechnej_ świadomości). Nie ma dumy ze swojego miasta, z jego wyjątkowej
      historii - jest kompleks niższości i ciągłe porównywanie się z Krakowem czy
      Wrocławiem i ich rynkami.
      Katowicom (i generalnie Górnemu Śląskowi) brakuje swojej legendy, jakiegoś
      wydarzenia, które budziłoby dumę mieszkańców. Powstanie Warszawskie w Warszawie,
      Ziemia Obiecana w Łodzi, przedwojenna prosperity i powódź 1997 roku we
      Wrocławiu... Na Górnym Śląsku budowano legendę powstań śląskich, ale dzisiaj ona
      jest już raczej martwa. Nowej nie ma. I stworzenie jej jest być może trudniejsze
      niż gdziekolwiek indziej - we Wrocławiu np. odwoływanie się do niemieckiej
      przeszłości miasta nie budzi żadnych emocji, tu ciągle są problemy z uczczeniem
      choćby takich postaci jak Grundmann czy Reden.

• airborell Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym 03.03.07, 17:30
      Gość portalu: Jo napisał(a):

> Swięte słowa, może dadzą cos do myslenia decydentom - niestety znowu tym
      > samym - i zamiast autostrad i tuneli "Katowice" dadzą coś swoim mieszkańcom

No, ja mogę dojechać do pracy w 10 minut, a nie w godzinę. Ty wolisz pewnie
      ogródki piwne na rynku i korki.
    • Gość: jo 100% racji IP: *.telpol.net.pl 03.03.07, 20:02
    • Gość: Kattowitz [...] IP: *.sol2.cable.ntl.com 04.03.07, 09:52
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: kazik Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.07, 11:40
        Durczok nie jest swietlaną postacią ani żadnym autorytetem,ma racje "maria", i
        "silesian "ale poziom dyskusji nakreslony przez "kattowitz" jest nie do przyjecia,
        Zapomnina Durczok,ze Uszok wygral juz 3-cie wybory i to w 1-szej turze,komentarz
        jest wiec chyba zbedny
    • Gość: gucio Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.07, 13:16
      autor artykulu ani mie parzi ani ziymbi

racja mo niymal w 90%!
      i to niy ino jesli idzie lo Katowice, ale o Slonsk w logolnosci.

i wyjontkowo zaluja ze ni mom sie lokacji spotkac tu w 4 loczy z takimi
      zaprzancami jak kattowitz czy raichIII - bo ich poziom przipomino, ze u nos na
      Slonsku szambo tyz swoj plac mo.
    • Gość: Wroclawiak Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.sol2.cable.ntl.com 04.03.07, 14:13
      Ja wam powiem ze w warszawie to mi raz w leb dali. W warszawie nieprzestzega
      sie zadnego prawa a w metze warszawskim smierdzi moczem i pelno jest lapsow-
      naciongaczy ktorzy skrojom cie na pieniondze. Wybierajoc sie do warszawy lepiej
      uwazajcie bo mogom wam ukrasc samochod albo porysowac gwozdziem zwlaszcza jesli
      sie jest z krakowa, mam znajomych ktorzy mieszkajom w krakowie i twierdza ze
      warszawa jest najbrzydszym miastem w polsce, a o katowicach mowiam tyle ze
      denerwoje ich bardzo powolne temo prac a tak pozatym to w katowicach jest
      spoko :)
      • Gość: gre Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.chello.pl 04.03.07, 14:28
        Dzięki za te informacje (jetsem z Katowic). Swoją drogą ja znam paru
        mieszkańców Wrocławia, którzy tez mówią, ze nie jest tak źle - czasem nawet
        wspominają ten nasz dziwny Rynek - zapada on jednak w pamieć:)
        • Gość: Czestochowa Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym IP: *.sol2.cable.ntl.com 04.03.07, 14:37
          Popieram pana 'gre'. Katowice to czyste i zchlodne miasto. Tylko troszeczke
          zaniedbane ale ponoc macie dobrego prezydenta ktory robi duzo dla miasta, ale
          musice sie wystrzegac takich kundli jak durczok za jakis czas ten czlowiek i
          tak pojdzie do odstawki. Ja czesto jezdze do katowic i widze jak to miasto sie
          rozwija, denerwoja mnie jedynie czeste objazdy w zwiozku z przebudowa drog.
          • fyrlok Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym 10.10.07, 23:59
            prosze nie obrazac, tukej je Slonsk
      • xs550 Re: Durczok: - Jestem Ślązakiem weekendowym 18.02.09, 08:11
        Gość portalu: Wroclawiak napisał(a):

> Ja wam powiem ze w warszawie to mi raz w leb dali. W warszawie
        nieprzestzega
        > sie zadnego prawa a w metze warszawskim smierdzi moczem i pelno
        jest lapsow-
        > naciongaczy ktorzy skrojom cie na pieniondze. Wybierajoc sie do
        warszawy lepiej
        >
        > uwazajcie bo mogom wam ukrasc samochod albo porysowac gwozdziem