usarmy 17.05.08, 16:41 www.dawne-zawiercie.pl/ FAJNA STRONKA Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
le_szek Re: NASZE DAWNE ZAWIERCIE 19.05.08, 11:04 Strona niezła, mam tylko nadzieję, że pojawi się tam więcej zdjęć i ciekawostek historycznych. Odpowiedz Link
adam81w Re: NASZE DAWNE ZAWIERCIE 22.05.08, 19:51 Ładna profesjonalnie zrobiona potrzebna strona. Odpowiedz Link
oscuronegro pocztowki z TAZ 29.06.08, 20:29 Na wspomnianej stronie znajduja sie m.in. pocztowki z widokiem na TAZ. Obok fabryki jest jakies jeziorko/staw. Tak patrze na to i jakos nie potrafie odniesc polozenia tego jeziorka do aktualnego wygladu Zawiercia. Gdzie to dokladnie bylo? A biegnaca przy stawie ulica odpowiada jakiejs obecnie istniejacej ulicy? Potrafi ktos odpowiedziec na moje pytania? Odpowiedz Link
le_szek Re: pocztowki z TAZ 30.06.08, 08:29 Zapewne myślisz o tym widoczku: www.dawne-zawiercie.pl/photos2/IMG_0011.jpg Staw znajdował się w miejscu, gdzie w tej chwili jest park przy Kościuszki, powyżej stawu widać linię kolejową. Czerwony budynek w centrum zdjęcia mieści obecnie siedzibę wodociągów (tuż przy wiadukcie nad Piłsudskiego). Przypuszczam, że zdjęcie zrobiono z wieży kościoła Św.Św.Piotra i Pawła. Tu masz zdjęcie w drugą stronę: www.szukamypolski.com/details.php?image_id=6880&sessionid=259aeb72c766a27b4ac42849890fd24c robione z terenu zakładu (pewnie z dachu hali lub komina). Na stronie powyżej jest jeszcze kilka pocztówek, większość przedstawia kościół lub TAZ (i na każdej z nich widać staw). Odpowiedz Link
usarmy Re: pocztowki z TAZ 30.06.08, 21:52 www.szukamypolski.com/details.php?image_id=8891 ale zaj.. bylo kiedys przed dworcem kolejowym Odpowiedz Link
balsam12 Re: pocztowki z TAZ 03.07.08, 23:36 Staw ten został zasypany około pół wieku temu.Mieszkałem w odległości trzystu metrów od tego stawu, w zimę jeżdziliśmy na łyżwach po lodzie na tym stawie, a pewnego razu znależliśmy przy brzegu zawiniątko a w nim .... Ja miałem wtedy trzynaście lat. Odpowiedz Link
le_szek Re: pocztowki z TAZ 04.07.08, 08:31 Czyli już po wojnie był zasypany? Tak podejrzewałem, pasowało mi do tego, że park był robiony dopiero po wojnie, po tym, jak Niemcy wyburzyli domy po zachodniej stronie Kościuszki. A co było w zawiniątku, zwłoki? Odpowiedz Link
balsam12 Re: pocztowki z TAZ 10.07.08, 16:27 Tak, tak zwloki noworodka jako dorastający chlopak po raz pierwszy widziałem i więcej już nie chodziłem nad staw.A były tam ciekawe rzeczy, bo wywożono z fabryki TAZ poniemieckie rzeczy jak monety fragmenty mundurów, pasy oraz części po zdemontowanych maszynach. Wszystkie te rupiecia służyły jako zabawki a jako ciekawostkę powiem, że obok mojego domu był poniemiecki bunkier i tam znajdowaliśmy fragmenty broni, pociski a nawet w b.dobrym stanie broń krótką. Odpowiedz Link
le_szek Re: NASZE DAWNE ZAWIERCIE 28.07.08, 12:16 Kolejna strona ze starymi widokami Zawiercia: www.zawiercie.ovh.org/index.html Odpowiedz Link