Gość: normalny IP: *.chello.pl 21.07.07, 20:58 jestem głuchy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dzyndzylyndzy Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.chello.pl 21.07.07, 20:58 nażryj się grzybków i słuchaj betonu... Podczas czytania patos wylewał mi się na klawiaturę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuzyn Zamrozone to sa szczyny na tarasie zima. Polecam IP: 195.116.110.* 22.07.07, 10:26 to strasznie poetyckie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: defr moja diagnoza wyburzyc i wybudowac cos ladnego IP: *.tcd.ie 22.07.07, 22:48 a pismak zeby byc popularny i podwyzszyc sobie "czytalnosc" zawsze bedzie kontra jesli chodzi o sprawy kontrowersyjne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Obrońcy dworca: wiadra, szczotki i do roboty!!! IP: 195.116.110.* 23.07.07, 13:42 Na czele z redaktorem Malkowskim. Panie redaktorze, rzeczywistosci slowami sie nie zmieni. Nie "wezcie zrobcie", daj przyklad prawdziwosci swego zachwytu nad dworcem. Umyj dworzec, pokaz tej bezmyslnej, niewrazliwej artystycznie tluszczy jaki piekny bedzie umyty dworzec. Bo czekanie, ze pewnego dnia zjawi sie ktos ("Inwestor") i odmieni cale oblicze tej budowli, umuje ja, zrobi tynki, elewacje to sa tak zwane "American Dreams". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shr Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 21:27 Ja chyba jestem głuchy. Ale mogę iść na ewentualny kompromis, to jest oczyszczenie dworca z brudu, bezdomnych, złodziei, prostytutek, kiosków z szajsem, bo to tańsze, niż budowa nowego, a _ewentualnie_ potem się zobaczy, co dalej. Wątpię jednak, by powyższe cokolwiek dało: Takiego molocha nie da się upilnować przed powyższymi zagrożeniami, bo kto miałby to robić? PKP? Toż to tak próżny i leniwy stwór, że nawet samego serca własnej działalności, czyli pociągów, nie potrafią umyć tak, by się do nich nie lepić. Nie mam ochoty także pokrywać z własnych podatków kosztów czyszczenia cudzego obiektu. Dlatego właśnie nie chcę tego dworca. Tak w wymiarze ekonomicznym, ergonomicznym, czy czysto społecznym, nie sprawdził się. Nie jest w stanie podjąć nawet tych funkcji, które mu przeznaczono. Jest ohydną bryłą wyrastającą jak grzyb w samym centrum. Jest jest jak nóż, który podcina żyły miasta, dzieląc je na pół i powodując wyłącznie ogromne korki na linii północ - południe. Dlatego też kolej należałoby wywalić z centrum lub pod ziemię razem z całym jej syfem i bałaganem, a teraz nadarza nam się jedyna okazja, by to zrobić. I to jest projekt na miarę Hausmanna, a nie restaurowanie największej noclegowni dla bezdomnych w samym centrum miasta. Poza tym, gdyby nawet stanęło tam nowe Silesia City, to idealnie pasowałby do bezpłciowego Manhattanu Koniora (BTW, jakim cudem w ogóle ta bezduszna, klockowa koncepcja typowych biurowców wygrała?!!!). Ale bądźmy konsekwentni Konior, jako Buszko&Franta 21 wieku sprawdzi się idealnie - będzie wszędzie. Za mało mamy zieleni w mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słyszący Re: Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.chello.pl 21.07.07, 21:35 normalny, to masz problem. Nie dość, że jesteś głuchy, to do tego ślepy i chyba głupi. Działa Ci tylko węch. Ale to problem wszystkich, którzy nie lubią dworca. Oceniają go przez smród lumperii. Brudne nie znaczy brzydkie. Dworzec to kawał architektury. 100 procent poparcia dla autora. No 95, bo natychmiast wyburzyłbym estakadę, którą traktuję jako element dworca. Ona nadaje okolicy charakter prowizorki... Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: Do uszu głuchych na architekturę dworca 21.07.07, 22:02 Kolego, nie daj sobie wmowic, ze dworzec w Katowicach to siodmy cud swiata. Prawda jest taka, ze jest on obrzydliwy, cuchnacy i niefunkcjonalny. Jest abosuttnym potworem architekturalnym i najbardziej obrzydliwym budynkiem jaki znam. W tym samym czasie budowano rzeczy ktore faktycznie przeszly do klasyki architektury - ze wspomne np. opere w Sydney, czy filharnie w Berlinie (przyklady mozna zreszta mnozyc). Jeszcze raz - dworzec w Katowicach to potwor, ktory nie ma nic wspolnego z atrakcyjna i funkcjonalna architektura wspolczesna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Powiedz mi tylko jak czesto jestes na dworcu? IP: 195.116.110.* 22.07.07, 10:32 Szczerze. Jak czesto musisz przechodzic z jednego konca na drugi bo tarasuje ci droge? A moze ogladasz go tylko na zdjeciach przy okazji artukulow tego wariata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 21:57 Bardzo fajny tekst. Dla przeciętnego odbiorcy przeintelektualizowany, z "przebajerowanym" słownictwem. I raczej nie przekona wielu sceptyków na czele z urzędasami. Ale miło poczytać w ten sposób o architekturze, która przecież też jest sztuką. No, powinna nią być :P Moja opinia jest niezmienna - dworzec do generalnego remontu i kompleksowej przebudowy, niech nawet będzie tam jakaś galeria handlowa, ale kielichy powinny zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego! IP: *.eimperium.pl 24.07.07, 12:16 "Dlatego katowiczanie chcą małego ryneczku, a nie wielkiej przestrzeni wśród szklano-betonowych obiektów wzdłuż Alei Korfantego" wybaczmy redaktorowi, że nieco popłynął! jest młody i trzeba uszanować zapał i entuzjazm i się nie śmiać. dlaczego katowiczanie chcą małego ryneczku i pozwalają na dewastację miasta? chyba mają dość nieróbstwa władz. niech się dzieje więc cokolwiek byle sie działo. ale nikt nad tym nie panuje. to nie jest miasto ale kilka atrakcyjnych miejsc o których stale mówimy - ciśnie na nie biznes w sojuszu z UM Katowice i czy je obronimy? czy jest tam jakiś spójny plan - nie. cały czas powstaja plany - cząstkowe, pod inwestora - nikt nie widzi całości. kiepskie miejsca w mieście, które nikogo nie interesują są jak były! place, niezłe budynki, szerokie ulice - tam władze we współpracy z biznesem mają interes więc tym sie zajmują. szemrane interesy o których dowiedzieć się można z prasy w miejsce jakiegoś wspólnego ze społ. dopingowania w celu prowadzenia przemyślanych i sensownych inwestycji realizujących i wypełniających jakiś plan. w jaki sposób oni patrzą na miasto - to kilka intratnych lokalizacji - tu sie nie realizuje żaden plan ale planiki na dworzec, Korfantego, Dworcowy, stary dworzec... cały czas zaskoczenia - dopuściliśmy do władzy nad przestrzenią krótkomyślnych rynkowych graczy. będzie po ich odejściu jeszcze większy chaos jak po odejściu komuny - odejściu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Może głuchy ale nie ślepy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 22:06 Brawo dla autora. Wyśmienity tekst, dawno nie czytałem tak ciekawego i zaangażowanego tekstu, napisanego z pasją i pełnym przekonaniem. Mimo tego nie zostałem przekonany, ba całkowicie się z nimnie zgadzam. Po pierwsze świetne porównanie architektury dworca z muzyką jest chybione. Muzykę wybieram stosownie do gustu, z dworca korzystać muszę gdy chcę podróżować. Dworzec jestbudynkiem użyteczności publicznej dlatego bardziej niż muzyka Pendereckiego musi być "czuły" na ludzkie wymagania i potrzeby oraz poczucie estetyki. W tym miejscu pora na drugi zarzut: dworzec jest dla podróżnych, nie dla profesorów architektury czego autor zdaje się nie dostrzegać. I zarzut trzeci, ciekawe zresztą, że ten wątek, wątek praktyczny najrzadziej jest podnoszony. Stawiam tezę, że uwzględniając obecne tendencje w rozwoju komunkacji publicznej tak duży dworzec i do tego w tym miejscy w ogóle nie jest Katowicom potrzebny. Nie mam wystarczającej wiedzy logistycznej, lecz odnoszę wrażenie, że koncepcja - którą znam zresztą z łamów GW - wybudowania nowego katowickiego dworca na tyłach ulicy Sądowej, w okolicy wstydliwego autobusowego dworca komunikacji międzynarodowej, jakieś 200-300 metrów od obecnego dworca jest koncepcją genialną i wizjonerską. Po pierwsze daje szansę - z czego autor komentowanego tekstu powinien być zadowolony - na stworzenie budynku architektonicznie doskonałego, a zarazem akceptowanego społecznie i co najważniejsze funkcjonalnego, a po drugie da Katowicom gigantyczną działkę w centrum miasta, o zagospodarowaniu której będą się musieli wypowiedzieć eksperci. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Może głuchy ale nie ślepy 21.07.07, 22:56 Budowa nowego dworca w rejonie sadowej, łącznie z autobusowym to kapitalny pomysł i tak naprawdę wyjście dla miasta optymalne. niestety w ogóle nie ejst brane pod uwagę - mówi się jedynie o inwestycji w obecnym miejscu. I jeśli tak ma być, to niech to będzie obiekt niebalany i nowoczesny (a kielichy są do tego swietną podstawą), a nie kolejne pudło a'la SCC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzioucha Re: Może głuchy ale nie ślepy IP: *.altec.pl 21.07.07, 23:28 Nie trać ducha kolego :) nie jest aż tak smętnie jak uważasz Modernizacja dworca w obecnym miejscu i budowa nowego zintegrowanego węzła komunikacyjnego w nowej lokalizacji absolutnie się nie wykluczają :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Jeśli tam są kielichy, to mój wieżowiec to... IP: *.swietochlowice.net.pl 22.07.07, 11:19 ... szampanówka. Bzdury wymyślacie panowie i panie architekci. Nic was chyba nie nauczono na tych studiach - i pomyśleć, że na studiach takich tępaków musiałem płacić podatki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaroslavus O rany, jaki patos i wielka poezja IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.07.07, 22:07 Oglądaj kielichy po deszczu Ktokolwiek bedziesz w katowickiej stronie idź i stań na środku jego hali pośród betonowych sklepień Stań i przymruż oczy zadrzyj głowę do góry i ponad poziomy budek i głów przypadkowych ludzi wylatuj.. Oglądaj kielichy po deszczu jak się mienią w słońcu Oglądaj kielichy po deszczu jak zmieniają kolory jak raz wydają się miękkie, to znów twarde Ogladaj dworzec rano, wieczor, we dnie, w nocy gdy cień miłosierny rzucają żelbetowe kielichy, niczym parasole Dotknij faktury betonu odkrywaj odciski drewnianej formy która pozostawiła na słupach linie papilarne Przeglądają się w szklanej elewacji dworca nawet jeśli stare szyby wykrzywiają obraz i nic nie bedziesz widzial Przegladaj sie.. a potem idź do świątyni pieniądza do galerii handlowej i wsłuchaj się w muzykę komercji! a potem nieokiełznanej symfonii brutalizmu! Katowice 21 lipca 2007 roku, o wschodzie slonca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeje Re: O rany, jaki patos i wielka poezja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.07, 22:20 To nie poezja!!!! To KICZ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutka Re: O rany, jaki patos i wielka poezja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 09:07 No więc tak.O mało nie spadłam z krzesła czytając twoje wynurzenia,aczkolwiek napisane z autentyczną pasją i uwielbieniem, dla tej starej,śmierdzącej rudery.Jakikolwiek miałby być ten dworzec:wyremontowany czy nowowybudowany musi być CZYSTY i bez szemranego towarzystwa,żeby zwykły,normalny obywatel zmuszony do odbycia poróży nie przebiegał przez niego z zatkanym nosem omijając slalomem kałuże,siuśki i diabeł wie co jeszcze i nie zerkając nerwowo w bok obawiając się zaczepienia przez wszystkie możliwe menty społeczne.Może i ten dworzec jest architektinicznie ciekawy i wartościowy ale w tym ogólnym "syfie',przepraszam za słowo,nie jesteśmy tego w stanie docenić.A apropo's Silesii City Center-skąd wiesz czy za iles tam lat i tego budynku nie okrzykną takim samym cudem jak dworzec?Przecież w chwili budowania dworzec też wzbudzał niechęć tradycjonalistó lubiących coś mniej awangardowego.Poza tym Silesiia jest czysta i chodząc po niej nie musisz zsię obawiać o swoje życie i zdowie jak to ma miejsce na dworcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shr Re: O rany, jaki patos i wielka poezja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 22:21 Jedź sobie posłuchać betonu bunkrów Hitlera w Gierłoży, to mniej więcej ten sam rodzaj brutalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lestat Popieram IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.07, 22:08 Otóż to bardzo dobry artukuł, nic dodać nic ująć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GooseKat Re: Popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 22:16 świetny artykuł... Mam nadzieję,że dworzec zostanie zmodernizowany, a nie wyburzony.... Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: Popieram 21.07.07, 23:59 Wchodzisz do glownej hali dworca przez nieszczesna estakade. Co widzisz - brudna, szara, zimna, olbrzymia hala. Rozgladasz sie - ludzie wtapiaja sie w otoczenie - wszyscy wygladaja szaro-buro-zmeczeni. Wsrod tlumu wyrozniaja sie ci ktorych najwiecej - bezdomni, pijacy i narkomani. Otwarte sa dwie - trzy kasy z biletami, kantor, stragany. Schodzisz w dol - obrzydliwe geszefty. Zapuszczasz sie w ktorych w korytarzy - dlugie, brudne, poplatane, smierdzace moczem. Wchodzisz na peron - to samo - brud, zimno, wiatr swiszcze, deszcz zacina - KOSZMAR. Taniej wybudawac cos od nowa niz to aktualne swinstwo remontowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 66 Re: Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.sycomp.pl 21.07.07, 22:30 OMG, przecież GW już wygrała. Dworzec zostanie, więc po co kolejny setny już chyba artykuł nt dworca ?. Naprawdę czy w naszym regionie nie ma już nic ciekawego tylko stary zapuszczony dworzec, który dzięki kampanii GW sie ostatnie w obecnej formie ?. Co do samego artykułu to co on niby wnosi do tematu ?. W czym ma przekonać sceptyków (do których sie zaliczam), tym że dworzec brzmi?, albo tym że autor ma jakieś omamy wzrokowe ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeje Re: Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.07, 23:30 Artkuł ma zachęcić czytelników do zbierania i spożywania grzybków i tym podobnych używek. Po alkoholu tego wszystkiego się nie zobaczy - tych mieniących się kielichów czy też śpiewających okien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzioucha Re: Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.altec.pl 21.07.07, 23:44 Też się zastanawiałam, jak delikatnie wydobyć z autora informację, jakimi środkami osiągnąć ten zadziwiający poziom inspiracji twórczej :) Często przechodzę przez dworzec, i nic mi nie brzmi niestety, a jeśli mam jakieś skojarzenia, to z pijanym wieśniakiem - wrogiem dezodorantów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter W jednym zgadzam się z autorem IP: *.opera-mini.net 21.07.07, 22:41 Piotr Uszok nie był, nie jest i, niestety, nie będzie wizjonerem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo dworzec ma zostać....gruntownie zmodernizowany.n/t IP: *.kat.3s.pl 21.07.07, 22:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz BRAWO TOMEK! IP: *.c9.msk.pl 21.07.07, 22:57 tak trzymaj.. ludzi trzeba uwrazliwiac.. bo komuna zniszczyla prawie doszczetnie wszelkie doznania estetyczne tego spoleczenstwa. trzymam kciuki. robisz naprawde dobra robote! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 Re: BRAWO TOMEK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 23:26 Nie! To już przekracza granicę oryginalności. To jest perwersja, żeby porównać tę śmierdzącą, brudną kupę betonu do muzyki Pendereckiego! Kiczowate i pretensjonalne rozczulenia autora nie przesłonią faktów, a fakty znają podróżni i piesi. Panie Malkowski! Zachowując Pana metaforykę, proszę się wybrać na Warszawską Jesień do filharmonii i kontemplować wielką muzyczną formę siedząc w fotelu, na którym ktoś wcześniej zrobił świeżą, śmierdzącą kupę i jeszcze poprawił rzygami. Proszę się wygodnie umościć, żeby kał i wymiociny przenicowały Pana garnitur i dessou zwilżając Pana pośladki i dół pleców, wwiercając się smrodem w Pana powonienie. Proszę kontemplować, miłego odbioru i uniesień życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lestat Re: BRAWO TOMEK! IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.07, 23:35 Bredzisz! Nie przesadzaj z tymi kupami rzgami itd. bo to nie ma przeciez nic wspolnego z artykułem ... Co to wyczyszczenia dworca to chyba wszyscy sa zgodni, stad nie wiem po co wogole poruszasz ten temat. Artukuł naprawde dobry i ciesze się, że niektórzy myslą tak jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: BRAWO TOMEK! 22.07.07, 00:04 Artykul wyjatkowo infantylny. Watpie, czy autor byl kiedykolwiek na tym dworcu, czy tez wypocil ten artykul w oparciu o inne texty w GW, gdzie jedna bzdura napedza kolejna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 Re: BRAWO TOMEK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 04:12 Ha, ale brud i smród mają wiele wspólnego z dworcem! Malkowski proponuje metodę "na pięknoducha". W czymś, co dość zgodnie i powszechnie uchodzi za synonim szpetoty chce ujrzeć cudo, zapaćkany, ukryty diament. Nic z tego. Dworzec mógł sobie kiedyś być atrakcyjny i piękny, ale już nie jest. To jest architektoniczny trup i żadna reanimacja mu nie pomoże. Natomiast Malkowski nie proponuje nawet defibrylacji. On się każe zachwycać szpetotą! Bo jak mam rozumieć polecenie, bym się przyglądał kielichom przez szyby?! Każdy, kto stał przed szybą na dworcu wie, że ten widok dostarcza najpodlejszych wrażeń przez to, że szyba jest brudna, porysowana, zaolejona, zafarbiona, albo pęknięta, albo zastąpiona papendeklem, albo zalepiona plastykową reklamą. Nic pięknego w tej szybie nie ma. No, chyba, że obserwator jest turpistą. Ja nie jestem. PS. I bardzo proszę nie imputować mi, że mam zły gust, niewyrobiony estetycznie jestem i niewrażliwy. Bo to prymitywne i bezczelne chwyty. Nie interesuje mnie zdziczała, zdziwaczałą, niszowa, marginalna estetyka turpistów. Poruszamy się w granicach estetyki współczesnej i nigdy w jej kategoriach brudne betonowe konstrukcje z odciskiem nieheblowanej deski otoczone smrodem nie będą uchodziły za coś ładnego. To nie jest dyskusyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shr Re: BRAWO TOMEK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 08:46 O! Święte słowa! Pod tym i ja się podpisuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do roro68 do roro68____masz wyobraznie czlowieku?? IP: *.c9.msk.pl 22.07.07, 11:21 albo jestes zbyt slepy, albo brak ci wyobrazni, albo po prostu nie wiele z tego rozumiesz. nie potrafisz odroznic architektury (w tym wypadku glownie przestrzen ograniczona konstrukcja) od smrodu, syfu, meleli, rzygow itd. nie potrafisz wyjsc poza to i wyobrazic sobie tego budynku bez dzisiejszych dodatkow, taniej stolarki, brudnych scian, brudu itp... nie potrafisz albo nie chcesz. nikt nie zagwarantuje, ze na nowym, najpiekniejszym jaki by nie byl dworcu, nie bedzie rowniez menelarstwa, syfu, odoru itd. nikt, bo to nie jest problem architektury, to problem sosjologiczny i ekonomiczny. a poza tym jestem w 100% przekonany, iz zadna nowoczesna architektura nie bedzie na tyle trwala jak ten budynek z lat '70. bo dzisiaj projektowanie rzadzi sie innymi prawami, przede wszystkim ekonomicznymi. a w polsce jest najgorzej, bo musi byc najtaniej i "ladne" plytki przy otwarciu bydynku, a nikt nie mysli jak wyglada to za 3 lata (przyklad: porownaj sobie modernistyczne poludnie katowic po 80latach istnienia, a budynek oddany kilka lat temu przy chorzowskiej 50). dlatego dworzec nalezy zostawic, a jezeli nie rozumiesz architektury modernistycznej (tak sanmo waznej w naszej cywilizacji jak barok, gotyk czy renesans) to po porstu nie zabieraj glosu. ja nie wypowiadam sie w kwestiach muzyki wspolczesnej klasycznej, bo jej nie rozumiem, ale szanuje i ufam tym, ktorzy twierdza iz jest tak samo wazna jak ta sprzed 300 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: do roro68____masz wyobraznie czlowieku?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.07, 13:24 Ja widzę tylko przeciekające dachy peronów, zalewane regularnie kasy po burzy i przejścia. To trwałe rozwiązania? Śmiechu warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 Re: do roro68____masz wyobraznie czlowieku?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 00:39 Zabieg prosty, ale chybiony: oddzielić słuszną formę (dworzec) od niesłusznej treści (śmierdzące naloty). Otóż to niemożliwe. "Zewnętrzna" syfiatość dworca pozornie jest dodatkiem, w rzeczywistości konsekwentnie WYNIKA z cech budowli, z jego natury, z rozwiązań architektonicznych, których nie da się zmienić za pomocą dezodorantu ani kubła detergentów. Rozwiązania formalne w architekturze dworca urzeczywistnione tandetnym wykonawstwem na miarę PRL skutkują syfem-mogiłą. Bo np. na tym dworcu, gdzie przecinają się szlaki komunikacyjne pieszych, ludzie muszą kłębić się, co zawsze przywabi męty. Gdyby nie podziemne zakamarki i tunele męty nie miałyby schronienia, a gdyby nie rzędy schodów, nie miałyby i spocznienia. Gdyby nie tafle szkła w warunkach przemysłowego miasta, szyby nie waliłyby brudem po oczach, nie pękałyby i by ich nie rozbijano a gdyby nie eksperymenty ze spustem wody, ta nie zalewałaby przejść i pomieszczeń. Gdyby nie gigantomania betonowych kielichów, hal i pasaży nie trzeba by zabudowywać prowizorycznymi budami. Ale budy nie miałyby racji bytu, gdyby architekt szanował przestrzeń i zamiast 16 kielichów na wielkiej powierzchni zaprojektował dopasowaną do potrzeb halę dla podróżnych. Obecność meneli, smrodu i brudu wynika z faktu, że dworzec w zbyt dużym stopniu spełnia "niedworcowe" funkcje i jest złą budowlą dla potrzeb dworca a wymarzoną dla siedliska mentów i bezdomnych. Wszystkie dworce mają te problemy, ale architektura katowickiego rozwiązuje je w sposób krzywdzący dla normalnych mieszkańców. Przekonałem się o tym bardzo wiele lat temu, gdy napadnięto mnie w najdłuższym tunelu i znikąd nie było pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.katowicki Brud i smród to nie domena dworca to domena miasta 22.07.07, 08:48 które nazywa się Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: BRAWO TOMEK! 23.07.07, 00:16 Gość portalu: roro68 napisał(a): > Nie! To już przekracza granicę oryginalności. To jest perwersja, żeby porównać > tę śmierdzącą, brudną kupę betonu do muzyki Pendereckiego! Kiczowate i > pretensjonalne rozczulenia autora nie przesłonią faktów, a fakty znają podróżni > i piesi. Panie Malkowski! Zachowując Pana metaforykę, proszę się wybrać na > Warszawską Jesień do filharmonii i kontemplować wielką muzyczną formę siedząc w > fotelu, na którym ktoś wcześniej zrobił świeżą, śmierdzącą kupę i jeszcze > poprawił rzygami. Proszę się wygodnie umościć, żeby kał i wymiociny przenicował > y > Pana garnitur i dessou zwilżając Pana pośladki i dół pleców, wwiercając się > smrodem w Pana powonienie. Proszę kontemplować, miłego odbioru i uniesień życzę Kolega Roro niechcący zupełnie:)) dał głos za Malkowskim, chociaż jeszcze tego nie rozumie. Bo rzeczywiście wyobraźmy sobie, że na ten sam koncert, dajmy i muzyki Pendereckiego, idziemy raz do nowiutkiej i czyściutkiej sali, a raz do miejsca zagnojonego do imentu. I co, muzyka jest inna? Nie, muzyka będzie ta sama. Tylko my będziemy mieć problem z odbiorem. Proponuję wszystkim "estetom" ćwiczenie myślowe: niech sobie wyobrażą dowolny cudny obiekt, może być Wawel, Koloseum, Opera w Sydney, Taj Mahal, Silesia City Center:) - co tam kto lubi, a potem wyobrażą sobie, jak ten obiekt będzie wyglądał po 10 latach niesprzątania, wypełniony nieszczególnie pachnącymi bezdomnymi. Burzymy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kato28 Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.chello.pl 21.07.07, 23:58 Dyskusja na temat naszego dworca stała się już bardzo nudna. Polemiki, przepychanki, dyskusje a smród i bród jak się tam panoszył tak się panoszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Proponuje autorowi rozmowę z psychiatrą IP: *.chello.pl 22.07.07, 01:10 koniecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beniamin Re: Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 01:20 Artykuł fatalny: pretensjonalny i nieobiektywny. Tu już chyba nie chodzi o sam dworzec, ale o przekomarzanie się kto ma racje. Dworzec nie jest złym budynkiem, ale nie jest też czymś wyjątkowo pięknym. Z całą pewnością jest niefunkcjonalny i nie pasuje do otoczenia. Chciałem też dodać, że zgadzam się z mieszkańcami, którzy nie chcą "wielkiej przestrzeni wśród szklano-betonowych obiektów wzdłuż Alei Korfantego". Może jak w Katowicach zamieszkają cyborgi zamiast ludzi to będą zachwycone pijąc kawę na wielkiej przestrzeni przy muzyce Pendereckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.chello.pl 22.07.07, 01:35 Świetny artykuł, zgadzam się w stu procentach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olessa Re: Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 02:02 Artykuł się ociera o grafomanię. Jeżeli dworzec jest tak piękny i unikatowy, to dlaczego miłośnicy jeszcze nie ruszyli z miotłami i ściereczkami czyścić to cudo i ratować od upadku? Wartościowe rzeczy zawsze znajdą wielbicieli, którzy wydobędą i utrawlą ich piękno. Dworzec marnieje, bo jest nijaki i nie zachwyca nikogo poza dwoma osobami: pretensjonalnym dziennikarzem i autorem projektu dworca... Trochę pokory, panowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 Re: Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 04:20 Rozwijając prymat słuchu nad wzrokiem w odbiorze architektury Malkowski każe w następnym odcinku stanąć w tunelu i nasłuchiwać stukotu kół pociągu na nierównych torach (z orgazmem na przeciągły pisk hamowania pociągu). Tą metodą można by wleźć do studzienki ściekowej i ogłosić, że podziwia się źródła Nilu, albo ze łbem w kapuście oglądać ogrody Semiramidy. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.katowicki Re: Do uszu głuchych na architekturę dworca 22.07.07, 08:53 Gość portalu: olessa napisał(a): > Artykuł się ociera o grafomanię. Jeżeli dworzec jest tak piękny i unikatowy, to > dlaczego miłośnicy jeszcze nie ruszyli z miotłami i ściereczkami czyścić to cud > o Rozumiem z tego ze to przeciwnicy dworca "srają" i "rzygają" na nim żeby go zohydzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.tsi.tychy.pl 22.07.07, 07:27 Brawo dla pana Malkowskiego! Tak trzeba pisac o dziełach sztuki. Problem w tym, ze kto wodzi tylko brud is mród, a nie widzi architektury - to go piekne slowa Pana Malkowskiego i tak nie przekonają. Dziwie sie jednak nieustannie zajadlości tekstów Michała Smolorza, który tak bardzo dworca nie lubi. Ja tez go nie lubie w obecnej postaci - ale umiem sobie wyobrazic, jak będzie wyglądał po liftingu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: je Re: Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.07, 07:59 jakby go umyć to po prostu będzie szary, a nie czarny. Takie fajne rzeczy się teraz robi z betonu, że te odlane kilichy to nic niezwykłego. Zresztą sama wybiórcza - jak tylko zobaczy jakiegoś zagranicznego architekta lub studenta architektury w Katowicach to dopytuje się o dworzec - wszyscy mówią "to dobra architektura", nikt nie mówi, że to dzieło sztuki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.07, 08:08 po likwidacji wielu regionalnych linii i ograniczeniu innych coraz mniej ludzi korzysta z tego dworca i jest on po prostu za duży. I będzie zawsze brudny w związku z tym, bo tak jest wszędzie gdzie stoi coś niepotrzebnego lub niepotrzebnie dużego. Nie mamy na dzień dzisiejszy lokalnych kolei, takich jeżdżących regularnie i szybko, pewnie nie będziemy mieli przez najbliższe 30 lat, bo zaniedbania są ogromne. Można ten dworzec spokojnie wyburzyć, zbudować coś małego, odzyskaną przestrzeń zagospodarować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drju Re: Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 08:16 zbulic to, toż to nie muzyka to kakofonia nadodatek pokryta smrodem i brudem, lecz się pan, a te kino kosmos mi się podoba facet więc skończ napinać i tworzyć problemy, w kato powstało dużo ciekawych budowli, a że ten dworzec podoba sie architektą to już inna sprawa, tylko że oni tu nie mieszkają, ja mieszkam i wstydzę się za niego, on nie był nawet fajny 20lat temu rozmawiałem ostatnio z osobą z poznania która tu własnie była 20 lat temu no i oczywiście jak wszystkie osoby zwróciła uwage że mamy bardzo brzydki dworzec, a ja nie sądze że po oczyszczeniu bedzie fajnie wyglądać, w warszawie wrocławiu są podobne dworce i utrzymane w czystości i też nie cieszą oko. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.katowicki Re: Do uszu głuchych na architekturę dworca 22.07.07, 08:44 Gość portalu: normalny napisał(a): > jestem głuchy... Ale to nie jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.katowicki Każdy kto krytykuje "półkopułę" na Rondzie 22.07.07, 08:46 jest moim przyjacielem. A polemika nawet bez tego jest doskonała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labc Re: Każdy kto krytykuje "półkopułę" na Rondzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 09:57 "półdekiel", bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Re: Każdy kto krytykuje "półkopułę" na Rondzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.07, 10:05 Może i tekielichy są fajnez wewnąrz. Z zewnątrz to najbrzydsza budowla centrum Katowic. Kielichy stojące na blaszanej budzie parteru dworca wyglądaja fatalnie. To samo się tyczy boków dworca - koszmatne, rozlatujaca sie elewacja. Do tego estakada. Koszmar. O dworcu autobusowymnawet nie ma co wspominac - bo to kilkudziesiecioletnia prowizorka. Mamy 16 kielichów - zostawmy je. Ale zbudujmy wokolo tego dworzec od podstaw. Świetnie rozwiazany komunikacyjnie z południową częśćia katowic, oraz z centrum katowic - poprzez droge. Jak rozwiazany zostanie dworzec autobusowy - CZy ktos pracuje nad tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt nie wypada śmiać się z cmentarza (w budowie)... IP: *.gprspla.plusgsm.pl 22.07.07, 21:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniana Dajcie już spokój z tym dworcem bo chce się rzygać IP: *.smstv.pl 22.07.07, 10:17 A wiadomo że na dworcu śmierdzi żygowinami. Do tego ta kupa betonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rigis Re: Do uszu głuchych na architekturę dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 10:23 świetny artykuł!!! tego było trzeba w obronie dworca!!! Katowicki dworzec po "kosmetycznym" remoncie można z powodzeniem przekształcić w cokolwiek..bo jak wiadomo dworzec troszkę za mały na obecne potrzeby podróżnych, więc przyda się nowy. a propos brutalizmu...niepamiętam dokładnie gdzie ale w USA stoi prawie identyczny port lotniczy, z CZYSTYM szkłem wokół kielichów i ogólną CZYSTOŚCIĄ. Podejrzewam, że nie ma osób które chcą jego zburzenia bo jest brutalistyczny. Może dlatego, że Amerykanie nie są tacy wyczuleni na punkcie innego "epoki". Może warto porzucić uprzedzenia i dostrzec, że nie wszystko co powstało w komunie jest złe z samej swojej definicji. I nie mówcie mi, że ludzie którzy zyli w tamtych czasach to byli idioci. Nie można zburzyć wszystkiego co jest z komuny!!! Dworzec nie jest tak tradysyjna budowlą jak każde polskie blokowisko jakich wiele...każdy taki sam!! Dostrzeżmy urok dworca!! Konstrukcja z powodzeniem mogła by byc symbolem miasta...tak jak słynny spodek(nikt nie pamięta że powstał w podobnych latach????)] Wirza Eifla też się wszytskim początkowo nie podobała..tak jak w wypadku Katowic było wielu zwolenników jej zburzenia. I czym jest teraz? Symbolem miasta..nikt nie wyobraża sobie Paryże bez tej wspaniałej konstrukcji. Polacy niestety nie potrafią dostrzec tego co mają. I nie mówcie mi, że w Polsce nic nie ma...najlepiej to stąd wyjechać..bo to dziura i nigdy się nie rozwinie. Więc zamiast narzekać pomyślmy co tu można zrobić by wszytkim żyło się lepiej a przyszłe pokolenia nie zarzucały nam, że zniszczyliśmy bezpowrotnie dziedzictwo przeszłości!! Bo nie tylko architekci musza się uczyć, że to co było MUSI kompotować się z tym, co powstanie! A niszczenie czegokolwiek wszystkiego nie rozwiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmx Na brud nie ma rady... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.07, 10:26 Oczywiście przy "głuchym" podejśćiu. Niezależnie od tego czy będzie stary czy nowy budynek jeżeli jego zarządca - czyli "kolej" nie będzie sprzątać, to będzie brudno. Pijaczkowie będą śmierdzieć a smród wessany w gipskartony będzie roznosił się do czasu wyburzenia nowej konstrukcji. Tego budynku nie trzeba burzyć, trzeba go zmodernizować i umyć. I pilnować, żeby było czysto i bezpiecznie. Nawet, gdyby trzeba było zadbać o noclegownię dla bezdomnych - po to, żeby ich usunąć z głównych ciągów komunikacyjnych. Cały czas stawia się za przykład centra handlowe - tylko, że stamtąd ludzie w nocy wychodzą a wkraczają sprzątaczki. I Myją, myją myją. Dworzec też trzeba myć - wtedy będzie czysty i nie będzie śmierdział. Dlaczego tandetne kafle mają być lepsze od kamiennych płyt. Dlaczego blacha i styropian ma być lepsza od betonu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Ile trzeba wypić wódki, żeby to zobaczyć? IP: *.swietochlowice.net.pl 22.07.07, 11:15 "Oglądaj kielichy po deszczu, jak się mienią w słońcu, jak zmieniają kolory, jak raz wydają się miękkie, to znów twarde" - przecież to jakieś brednie człowieka pod wpływem środków odurzających albo po niezłej libacji. Dworzec jest paskudny, i nie chodzi tu tylko o to, że jest brudny i śmierdzi. Takiego syfu w żadnym europejskim mieście nie uświadczymy. Nawet Berlin wybudował sobie nowy, ładniejszy, bardziej funkcjonalny dworzec, a u nas jakiś nawiedzony architekt, który ten syf już dawno opuścił i siedzi sobie na Zachodzie, robi wszystko, żeby nam było tutaj gorzej niż jemu tam? Czyżby zazdrość i chęć "odwetu" na mieszkańcach, którzy mieli odwagę tutaj zostać i coś dla tego regionu zrobić!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Ile trzeba wypić wódki, żeby to zobaczyć? IP: *.c9.msk.pl 22.07.07, 11:26 hehe, tylko za 15 lat dworzec w berlinie bedzie szpecil okolice, a nasz nadal po 30 latach jest dobrym budynkiem... Odpowiedz Link Zgłoś