Dodaj do ulubionych

Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski

26.01.09, 21:19
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: gapowicz Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: 195.94.208.* 26.01.09, 21:20
      A ja mam pytanie. Czasami kupuje bilet, a czasami pokazuję bilet skasowany
      (kierowca nie sprawdza, tylko rzuci okiem). Wiem, że patrzy potem do lusterka
      więc kasuję ten bilet, a właściwie próbuję, bo przy skasowanym bilecie
      kasownik nie działa (:o))) Kasowniki sie czasami zacinają, ale zdarzyło mi się
      to kilka razy i zastanawiam się, czy w bilecie jest jakiś pasek magnetyczny
      albo inne ustrojstwo, które po jednorazowym użyciu sprawia, że jest on
      bezużyteczny??? Ktoś cos wie?
      • Gość: pasażer Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.xdsl.centertel.pl 26.01.09, 21:40
        Gość portalu: gapowicz napisał(a):

> A ja mam pytanie. Czasami kupuje bilet, a czasami pokazuję bilet skasowany
        > (kierowca nie sprawdza, tylko rzuci okiem).

Czasami na 61 jeździ taki młody i ambitny ;-) Ogląda z kilku stron każdy bilet więc byś nie wszedł :P
        • Gość: hegemon® śląsk oaza złodziejstwa przezywa trudne chwile IP: *.aster.com.pl 27.01.09, 09:54
          koniec z wami złodziejaszki, nateżenie zlodziejstwa przypadajace na m2 na slasku bije na glowe wszystkie pozostale rejony kraju

• Gość: sdfgh złodziejstwo rodzi się głównie z biedy IP: 212.106.180.* 27.01.09, 10:17
            i owszem średnią pensji zawyżają nam tylko górnicy ale ogólnie na
            śląsku jest MASAKRYCZNA BIEDA!!! i to się przenosi na wandalizm,
            alkoholizm, złodziejstwo itp...
            • Gość: pasażer Re: złodziejstwo rodzi się głównie z biedy IP: *.sukcesnet.pl 01.02.09, 09:44
              Miało by to sens w przypadku kasowania biletu przez kierowcę tak jak to jest w
              PKS-ach. Ale tak wcale mnie to nie martwi, wchodząc można pokazać bilet jak
              najbardziej dobry a skasować kawałek gazety. Sprawę najlepiej załatwiali by
              konduktorzy.
          • rojberek Re: śląsk oaza złodziejstwa przezywa trudne chwil 27.01.09, 10:49
            to raczej przyjezdni z altrajchu tutaj kradną - prawdziwy Ślązak złodziejstwa
            się brzydzi.
            • Gość: kasiunia Re: śląsk oaza złodziejstwa przezywa trudne chwil IP: 89.174.210.* 08.02.09, 12:01
              naucz sie pisac debi.lu prosta.cki nie pisze sie altrajchtu tylko
              aldrajchu a pewnie sam na gape jeżdzisz
    • Gość: nóż na pietruche Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 21:25
      I miałby rację :)
      A te przybłędy z KZK mogłyby wpaść na banalny pomysł ustawienia
      jednokierunkowych bramek w drzwiach, co by uniemożliwiło wsiadania tylnymi
      drzwiami, jak to obecnie nagminnie ma miejsce.
      • rojberek Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski 27.01.09, 10:51
        Hehehe, a jak mają wsiąść pasażerowie z wózkiem dziecięcym, większym bagażem,
        albo o kulach? Przednim wejściem? Żartujesz chyba!
    • Gość: hmm Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.09, 21:29
      Skierować wszystkie kontrole na przegubowce. Dosyć już złodziejstwa. Jak kogoś
      nie stać na bilet, niech chodzi piechotą.
      • Gość: kasiunia Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: 89.174.210.* 08.02.09, 12:06
        fajnie ci sie mowi te bilety sa za drogie tylko w kzk gop sa takie
        ceny slyszlam jak jeden facet gadal na przystanku ze jak byl w
        warszawie to bitey sa duzo tansze ze az sie zdziwil i zapytal
        jeszcze raz o cene biletu a to jest stolica polski a u nas na slasku
        niedojze ze biedato tak droga niech zrobia znizki dla tych co nie
        zarabiaja powyzej nanizszej krajowej bo jesli ja mam 600 zl na
        miesiac to to zostaje 500 i jak ktos ma wyzyc a nie da sie isc
        pieszo jak buem sie jedzie 30 minut zastanow sie co piszesz
        • Gość: aga Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.mtvk.pl 23.02.09, 11:40
          Wypadałoby jakoś posortować tę sieczkę - mam na myśli twoją wypowiedź. Ani
          kropki, ani przecinka, niechlujstwo wyziera z wszystkich stron. I nie tłumacz
          się, że internecie taka moda..
    • Gość: bartek Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.chello.pl 26.01.09, 21:42
      Jak najbardziej popieram, koniec ze złodziejami. Więcej kontroli w
      przegubowcach, co jakiś czas wyrywkowo w krótkich. Za zarobioną kasę
      wyremontować co się da, kupić nowe, doprowadzić do porządku przystanki. A jak
      ktoś nie skasuje - kierowca wyłącza silnik i czeka, presja pasażerów na
      złodzieja powinna przekonać go do wysiadki.
      Ludzie się przyzwyczają, nie ma siły.
      W końcu rozsądna decyzja KZK GOP.
      • Gość: zakk Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.mtvk.pl 26.01.09, 21:49
        Faktycznie zadziałało. Kumpel z roboty zawsze jeździł na gapę często jak wsiadał
        to ja mu mówiłem czy są kanary czy ich nie ma. Od kiedy kierowca zgasił silnik i
        kazał mu wysiąść to kupuje miesięczny:))

Szkoda tylko, że podczas zimy nadal piździ autobusach no i legendarne okna
        których zimą nie można zamknąć, a latem otworzyć są na porządku dziennym. Tak za
        10 lat można chyba będzie powiedzieć, że podróż komunikacją miejska na Sląsku
        należy do mało uciązliwych.
        Pozdrawiam prezesów nierobów z KZK GOP:))
      • Gość: Użytkownik KZK Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 07:14
        Bartku Sam sobie zrób wiecej kontroli, to nie jest żadne złodziejstwo, 1 drzwi uważam za ograniczenie swobody i dostępu dla danej grupy osób, a co bysię stało gdybyś nie miał na bilet- kryzys idzie itd, pracy byś nie miał, czy szedłbyś np z Błędowa do Centrum - daję przyklad, i tu cię mam, jakiego złodziejstwa - co ty wypisujesz, obejrzyj się w około, kupujesz bilet bo Cię jeszcze stać na niego a potem co będzie? Pomyśl nim napiszesz dosć złodziejstwa i niech Wszyscy inni pomyślą, poczekaj jak ci rodzice przestaną dawać kiedyś na bilet, Ludzie sami sobie zaczynamy ograniczać dostęp do komunikacji, potem będzie tak ze autobus stanie się dobrem luksusowym - bo musisz mieć na bilet, gdy pójdziesz szukać pracy też musisz mieć na bilet - koło zamknięte, sprytne posunięcie, życze Wam miłej podróży i tobie także bez wsiadania 1 drzwiami i bez nagminnych kontroli, chcieliście to macie.........
        • Gość: bolo Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 08:36
          co złodzieju, Ty pewnie nie kupujesz biletu. Jeżdzisz złodzieju za moje pieniądze
          • Gość: ryutuj złodziejstwo to jest 3zł za bilet!!! IP: 212.106.180.* 27.01.09, 10:21
            zacznijmy od obniżania ceny tak żeby każdego było stać na ten
            cholerny bilet! a KZKGOP idzie w zaparte i napędza błędne koło! brak
            noych busów, tragiczny komfort jazdy (tramwaje), mało połączeń bo
            ludzie nie kasują biletów...ludzie nie kasują biletów bo jest
            kiepski standart i mało połączeń i bilet jest drogi a jest drogi
            bo ... a może by tak obniżyć cene biletu do 2 zł i zamknąć te
            koło???!!!
        • Gość: hmm Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: 134.76.248.* 27.01.09, 08:59
          Jak ukradnę bułkę, bo jestem głodny i nie mam za co kupić, to dalej jest to
          kradzież, a ja staję się złodziejem. Jak kogoś nie stać na bilet, a musi jeździć
          - to niech idzie pod kościół na żebry, zamiast okradać innych. Oczywiście, dla
          naszych honorowych pięknoduchów żebranie jest poniżej godności, za to kradzież
          jest jak najbardziej na miejscu. Łapać i łapska łamać, bo taki gapowicz nie
          różni się zasadniczo od gościa kradnącego torebki staruszkom.
      • rojberek Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski 27.01.09, 10:54
        Ja jako pasażer, nie życzę sobie abym płacąc za przejazd musiał jeszcze sam
        wyrzucać gapowiczów z autobusu! Popieprzyło się już niektórym we łbach! Co to za
        wyłączanie silnika? Co to ma być presja pasażerów? Ja płacę za to, żeby autobus
        punktualnie odjechał z przystanku i na czas zawiózł mnie do celu oraz za to, aby
        KZK GOP zatrudniło konduktorów i łapało gapowiczów! Nie do mnie, jako pasażera,
        należy obowiązek wyrzucania gapowicza/złodzieja.
    • silling kontrola paszportowa 26.01.09, 21:51
      bardzo dobry pomysl z kontrola paszportowa ;)
      ale jak juz to na wszystkich liniach przez Brynice a nie tylko do Bedzina

i raczej przywrocic niz wprowadzic,
      tak kiedys przeciez bylo ;)
      • Gość: rydzu Re: kontrola paszportowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 22:07
        jak chcesz to mogę ci osobiście przybić stempel na czole,to kto wie
        może byś od tego zmądrzał?
      • Gość: ola Re: kontrola paszportowa IP: *.domainunused.net 27.01.09, 05:48
        Były kontrole z Katowic do Bytomia, też należy to przywrócić, zeby
        się chacharstwo nie zjeżdżało.

Co do KZK... Czy już wprowadziło sprzedaż biletów przez kierowców?
        Ale nie tylko tych najdroższych - na 3 miasta, co musisz kupić jadąc
        nawet dwa przystanki i nawet w autobusie/tramwaju, co jezdzi po
        jednym miescie, tylko wszystkich odpowiednich do długości podróży.

Czy jak KZK ma juz sukcesy finansowe, to znaczy, że
        - Zacznie kupowac nowe tabory?
        - Bedzie czesciej puszczac a/t?
        - Zobacze wewnatrz pojazdu rozklad jazdy i chocby numer linii (dla
        pewnosci)? Dziwne, Nie da rady umieszczac rozkladow, a ohydnie
        oblepiac reklamami okna juz mozna?
        - Spadną ceny połączeń?

Czy dalej pasażer to frajer, który może sobie jedynie
        zaśpiewać: "KZK-GOP, KZK-GOP, j*ć, j*ć KZK-GOP"
    • Gość: Patrick Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 21:53
      Czlowieku, jaka kontrole paszportowa??
      Przed wjazdem do Katowic powinny byc bramki i obowiazkowa WIZA do Katowic w cenie 10PLN na dobe:))
      W odwrotna strone doplacaja 5PLN/doba :D
    • egon17 Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski 26.01.09, 22:14
      Brednie i propaganda. Skoro tak wzrosły dochody, to dlaczego KZK GOP
      ciągle tnie połączenia bez opamiętania? Od stycznia do piachu poszła
      tramwajowa linia 12, od lutego zostaje zlikwidowana autobusowa linia
      68 i następują kolejne cięcia na liniach gliwickich. Nie wspomnę już
      o planowanej rzezi zagłębiowskich tramwajów...
      • Gość: =D= Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.welnowiec.net 27.01.09, 00:06
        W pełni popieram!!! 500 tys. zł. miesięcznie zarabiają na wpuszczaniu przednimi
        drzwiami, a likwidują dobre połączenia. Od kiedy każde połączenie ma być
        rentowne?! To ma być transport publiczny? Chyba kogoś po...! KZK GOP to jedna
        wielka firma oszołomów i bez racjonalnych i rzeczowych powodów tną połączenia -
        jak Kolega wcześniej stwierdził pięknym przykładem jest tutaj linia tramwajowa
        nr 12, która jest jedną z najstarszych na Śląsku, a jeździ zawsze zapełniona -
        sam sprawdzałem w przedostatnim tygodniu grudnia i mam to na filmie. Idiotyzm :/
        • egon17 Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski 27.01.09, 00:49
          Gość portalu: =D= napisał(a):

>KZK GOP to jedna wielka firma oszołomów

Nie, to bardzo inteligntni ludzie. Naprawdę sztuką jest tak się
          ustawić, żeby zbierać niezłą kasę nic nie robiąc i za nic nie
          odpowiadając, i jednocześnie mieć pewność publicznej posady
          niezależnie od wyniku wyborów do lokalnych władz...
          • ukochanykraj Jaki zarząd, taka posada 27.01.09, 08:56
            www.kzkgop.com.pl/wladze/zarzad
            www.tram-silesia.pl/?id=html/wladze_spolki.htm&dzial=32
            Niedobrze mi się robi, gdy tu i tu widzę te same (znane) nazwiska.
            Z takim 'transportem miejskim' w cywilizowanym mieście europejskim
            przegoniono by to towarzystwo wzajemnej adoracji kijami w jeden
            tydzień!
        • tomash8 Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski 27.01.09, 20:48
          Gość portalu: =D= napisał(a):

a likwidują dobre połączenia.

"Dobre połączenia" dla kzk gop są wtedy, gdy do jednego wagonu tramwajowego lub
          krótkiego busa ciśnie się 200 osób:) Natomiast w sytuacji gdy wszystkie, lub
          prawie wszystkie siedzenia są zajęte, ale ogólnie jest luz, to linia jest
          nieopłacalna(patrz: tramwaj nr. 12)
          • Gość: MK Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: 213.17.139.* 30.01.09, 12:40
            W ten sposób wytną wszystko, bo dobrze zapełnione linie (12) są
            nierentowne, a w przepełnionych nikt nie płaci za przejazd.
    • Gość: Gość Pierwsze drzwi? IP: *.chello.pl 26.01.09, 22:49
      W większości przypadków kierowcy nawet nie patrzą na bilet (co nie zmienia
      faktu, że potrafią chamsko zamknąć np. środkowe drzwi przed nosem). Liczba
      "gapowiczów" przy takich praktykach nie zmieni się, ale kierowcom trzeba będzie
      dopłacić bodajże ten 1zł za każdą godzinę... Więc pytam: jakie zyski?
    • Gość: egon Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: 88.220.124.* 26.01.09, 23:32
      Grunt to propaganda.
    • Gość: wedel kuriozum jest takie iż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 06:44
      przy kierowcy nie można skasować biletu. Nawet jak go zakupię to
      kierowca i tak nie wie czy go skasuję :) tym samym na jednym bilecie
      jeżdzę kilkanaście razy :)
      • Gość: max Re: kuriozum jest takie iż IP: *.chello.pl 27.01.09, 07:08
        I co sie tak cieszysz z tego, że kradniesz?
        • Gość: Użytkownik KZK Re: kuriozum jest takie iż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 07:45
          nie widzę tu znamion kradzieży, żal ci jest, przejazd odbywa sie z biletem wiec nie ma kradzieży, miłego dnia
          • Gość: bolo Re: kuriozum jest takie iż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 08:39
            złodziej złoldzieja zawsze zrozumie
          • rojberek Re: kuriozum jest takie iż 27.01.09, 11:03
            No cóż głupiemu trzeba tłumaczyć D-U-Ż-Y-M-I L-I-T-E-R-A-M-I!
            Tak więc tłumaczę ci matole: J-A-Z-D-A B-E-Z S-K-A-S-O-W-A-N-E-G-O
            P-R-A-W-I-D-Ł-O-W-O B-I-L-E-T-U J-E-S-T K-R-A-D-Z-I-E-Ż-Ą.
      • Gość: mlody Re: kuriozum jest takie iż IP: *.centertel.pl 27.01.09, 10:58
        I czym sie chwalisz zlodzieju?
    • Gość: num Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.broker.com.pl 27.01.09, 07:21
      Nie wiem co kierowca rozumie pod pojciem "mlodzi ludzi", ale moje
      spoostrzezenie sa akurat dokladnie inne:
      to mohery pchaja sie prze srodkowe drzwi.
      Z jednej strony nie kazdy moze zauwazy nalepki na drzwiach-
      szczegolnie otwartch ;)
      a z drugiej szkoda tracic miejsce siedzace :)
    • Gość: Bart Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: 213.17.150.* 27.01.09, 07:45
      Być może przynoszą. Ale pasażerowie zostali sprowadzeni do rangi czego? bydła?
      Za każdym razem mam się zastanawiać które drzwi jasnie pan raczy otworzyć? 1/3
      kierowców respektuje własne przepisy, 1/3 otwiera wszystkie drzwi a najgorsza
      jest grupa trzecia, która zmusza do wsiadania pierwszymi a nawet nie spojrzy
      na bilet. Co więcej nie ma żadnego problemu z tym, żeby pokazać kierowcy bilet
      a potem go nie kasować, usiąść z tyłu i śmiać się z frajerów. Natomiast jestem
      faktycznie wdzięczny KZKGOP bo ostatecznie przekonało mnie do samochodu :-)
    • 88i88 Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski 27.01.09, 07:57
      A wystarczyło by zatrudnić konduktorów. Na pewno zarobili by na siebie. Nie
      tylko jazda bez biletu stała by się niemożliwa,ale i wzrosło by bezpieczeństwo
      pasażerów . Ponadto szanse na zdemolowanie pojazdu tez były by mniejsze.
      No i pojawiło by się kilka tysięcy miejsc pracy
      • Gość: pasażer Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 20:16
        widać że nie jeździsz autobusami, bo jak by cie "konduktorzy" pare razy "przejechali" po chamsku to inaczj byś mówił
    • Gość: Rafał Sudoł Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.chorzow.um.gov.pl 27.01.09, 08:10
      Niestety pani rzecznik KZKGOP Alodia Ostroch, chyba jednak dawno nie
      podróżowała komunikacją publiczną w Aglomeracji Katowickiej, gdyż
      to o czym pisze, nijak ma się do rzeczywistości. Wchodzenie
      przednimi drzwiami to fikcja, przynajmniej na liniach jeżdżących po
      Chorzowie a sądzę, że to nie wyjątek i nie mam tu na myśli godzin
      szczytu, kiedy można zrozumieć, że kierowcy zależy aby nie być
      spóźnionym gdyż odbije się to na jego wypłacie, ale w godzinach
      wczesnorannych lub popołudniowych i wieczornych, kiedy autobusy
      jeżdżą mniej obciążone i nie ma w nich tłoku a wręcz przeciwnie –
      jest mało pasażerów. Proponuję aby Pani rzecznik sprawdziła
      osobiście na liniach np. 663, 74, 974 i innych jak wygląda
      wchodzenie przednimi drzwiami. Inną rzeczą jest pokazywanie
      używanych biletów kierowcom, którzy zza szyby raczej niewiele widzą
      lub nie chcą widzieć. Wiem, że przede wszystkim wiele zależy od
      samych pasażerów ale to przewoźnik ma tak zabezpieczyć kontrolę
      biletów aby osoba uczciwa i płacąca za przejazd nie czuła się
      oszukana przez przewoźnika tym, iż przewoźnik nie robi wszystkiego
      aby zapobiegać nieuczciwym pasażerom. Jestem ciekawy czy KZKGOP
      kontroluje nie tylko punktualność autobusów ale i to czy kierowcy
      wywiązują się z obowiązku otwierania najpierw przednich drzwi a po
      wpuszczeniu pasażerów dopiero kolejnych drzwi. Jeśli mam czytać
      kolejne artykuły w których KZKGOP pisze jedno a rzeczywistość
      pokazuje co innego, to niestety nie jest dla mnie wiarygodnym to
      przedsiębiorstwo. Niestety istnieje jeden mały problem. Jesteśmy
      póki co skazani na jego monopol, dlatego w interesie nas wszystkich
      leży, aby kierowców, którzy nie pilnują tej zasady (wpuszczania
      pierwszymi drzwiami) po prostu upominać. O fakcie, jakim jest
      przypadek, w którym stojąc przed pierwszymi drzwiami (zgodnie z
      zastosowaniem się do opisu na drzwiach "wejście") musiałem przejść
      do drugich bo nie zostały mi otwarte nie chce się rozpisywać.

Rafał Sudoł
      www.rafalsudol.eu
      Radny Miasta Chorzów
      • niemarozybezognia Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski 27.01.09, 08:18
        Witam,
        czyta, to wszystko i tak sobie myślę, że skoro KZKGOP tyle zarobil
        to moze obniżył by ceny biletów?? Albo dogadał sie z koleją i wkońcu
        wprowadzil wspólny bilet??

Ja do pracy dojedzam pociagiem- jest mi wygodniej i szybciej :)
        • Gość: bolo Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 08:42
          stary, i KZKGOP i PKP to jedno gó.... Jedni i drudzy zamiast dbać o pasażerów
          likwidują kursy
      • Gość: jacek Drogi Panie! IP: *.chello.pl 27.01.09, 09:56
        Ale za to w parku Kultury zamykane sa alejki dla pieszych!!!
        Zna Pan ten temat???
        Przy budynku Dyrekcji Parku zamknieto aleje bo parkuja tam teraz auta.... oraz
        wymalowano na glownej alei parku "sciezke dla rowerow"
        pozostawiajac pieszym 80cm pas spacerowy...!!!!!!! Czy nie tym powinien sie Pan
        zajac???? Pozdrawiam
      • Gość: chorzowianin radny bey radny... he, he... IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.09, 14:24
        To co pan, panie radny miasta Chorzowa, wypisuje to szczyt hipokryzji lub pana
        niewiedzy dotyczącej funkcjonowania samorządu gminnego. O jakim monopoliście pan
        mówi, o KZK GOP? Przecież to związek międzygminny, który został powołany m.in.
        przez pana „szefa partyjnego” i prezydenta Miasta Chorzowa Marka Kopla. A w
        związku z tym prezydent M. Kopel, jak i również pan macie wpływ na
        funkcjonowanie owego monopolisty, jak nazywa pan KZK GOP. Ma pan i to duże, bo
        m.in. głosami ugrupowania, do którego pan należy, zlikwidowano zapełnienie wbrew
        zdrowemu rozsądkowi linię tramwajową nr 12 zasłaniając się niby rachunkiem
        ekonomicznym. Więc proszę skończyć pierzyć głupot na forum i nie robić sobie
        przedwczesnej kampanii wyborczej. Z wątpliwym poważaniem mieszkanie Chorzowa,
        który nie głosuje na hipokrytów i ludzi niekompetentnych.
    • Gość: kris Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: 87.205.18.* 27.01.09, 08:14
      W Katowicach tylko 1/10 kierowców PKMu kontroluje bilety. W większości
      przypadków mają to w głębokim poważaniu i wpuszczają ludzi jak leci.

A KZK GOP skoro odnotował takie zyski to niech wreszcie przestanie niszczyć
      sieć tramwajową, zwłaszcza w Będzinie, Sosnowcu i Siemianowicach. Mam nadzieję
      że doczekam się czasów, że autorzy tych decyzji zostaną ukarani.
      • Gość: Hann-a Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.centertel.pl 27.01.09, 10:03
        zyski pójda na podwyższenie diet dla członków Rady Nadzorczej
    • Gość: wpk Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.chello.pl 27.01.09, 08:21
      Cała prawda o wsiadaniu pierwszymi drzwiami:
      www.wpk.katowice.pl/index.php?itemid=972&catid=16
    • Gość: elwer Hura nareszcie będą obniżki cen biletów!! IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.09, 09:57
      Albo nowe, czyste, ciche,i puściejsze autobusy..hura!!!
    • Gość: toms Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.01.09, 10:00
      bo to jest prawda, powinna być kontrola paszportowa,tu układ z Schengen nie
      powinien obowiązywać.
    • Gość: Marta Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: *.gprs.saunalahti.fi 27.01.09, 10:00
      System pierwszych drzwi jest bardzo dobry i im dluzej tym sprawniej bedzie
      dzialal. Niestety ludzie sa uparci jesli chodzi o wdrozenie jakichkolwiek
      zmian. Ale i ta opornosc ustapi. Mieszkam w Helsinkach gdzie ten system dziala
      sprawnie, nie powodujac zadnych opoznien w jezdzie autobusow. Ale tu chodzi o
      to zeby wszyscy wspolnie sie na to zgodzili i zamiast sie opierac, wspolpracowali.
      • egon17 Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski 27.01.09, 10:16
        Gość portalu: Marta napisał(a):

> System pierwszych drzwi jest bardzo dobry i im dluzej tym
        sprawniej bedzie
        > dzialal. Niestety ludzie sa uparci jesli chodzi o wdrozenie
        jakichkolwiek
        > zmian. Ale i ta opornosc ustapi. Mieszkam w Helsinkach gdzie ten
        system dziala
        > sprawnie, nie powodujac zadnych opoznien w jezdzie autobusow. Ale
        tu chodzi o
        > to zeby wszyscy wspolnie sie na to zgodzili i zamiast sie opierac,
        wspolpracowa
        > li.

Tak, tylko porównaj częstotliwości kursowania linii w Helsinkach i w
        GOPie. To można wprowadzać tam, gdzie autobusy kursują góra co 10
        minut, a nie tam, gdzie podstawowy moduł w godzinach szczytu wynosi
        pół godziny na najczęściej kursujących liniach.
      • rojberek Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski 27.01.09, 11:10
        Człowieku o czym ty piszesz!? Ja mam jeden autobus co 1/2h w godzinach szczytu i
        jeden na godzinę poza nimi - o kursach w sobotę czy niedzielę wolę nie pisać, bo
        to kpiny! Jak będę miał autobus co 10 minut to mogą sobie otwierać tylko okno i
        zdążę przez nie wsiąść z kolejnymi 10 pasażerami a nie gdy do autobusu chce
        wsiąść ponad 100 osób a czasami i znacznie więcej.
      • smerfula Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski 27.01.09, 17:55
        Gość portalu: Marta napisał(a):

> System pierwszych drzwi jest bardzo dobry i im dluzej tym
        sprawniej bedzie
        > dzialal. Niestety ludzie sa uparci jesli chodzi o wdrozenie
        jakichkolwiek
        > zmian. Ale i ta opornosc ustapi. Mieszkam w Helsinkach gdzie ten
        system dziala
        > sprawnie, nie powodujac zadnych opoznien w jezdzie autobusow. Ale
        tu chodzi o
        > to zeby wszyscy wspolnie sie na to zgodzili i zamiast sie opierac,
        wspolpracowa
        > li.

Masz racje Marto. Ale taki "wyrafinowany" system to mozna wprowadzac
        w bardziej cywilizowanym kraju. Mieszkam w Edmonton (Kanada) od
        ponad 10 lat. Tutaj system wyglada tak: wiekszosc podrozujacych
        jezdzi na miesiecznych. A bilety wygladaja inaczej z miesiaca na
        miesiac, wiec kierowca od razu widzi czy bilet jest aktualny czy
        nie. Miesieczne bilety sa na okaziciela i mozna je kupic na kazdej
        stacji benzynowej. Jezeli komus nie oplaca sie kupno biletu
        miesiecznego bo jezdzi autobusem lub metrem raz na ruski rok to sa
        dwa sposoby na zaplacenie za przejazd. Mozna kupic pakiecik
        biletow "jednorazowych". Jadac metrem nalezy go skasowac. Kontrole
        sa niezbyt czeste a do tego kontrolerzy odstawieni sa w "garniturek"
        wiec od razu takiego widac. Jest to akurat slaby punkt tego systemu.
        Niemniej jednak jezeli czlowiek chce jechac autobusem to wszyscy sie
        ustawiaja przy pierwszym wejsciu, nawet jezeli tylne drzwi sa
        otwarte to i tak wszyscy wejda pierwszym wejsciem. I teraz tak..
        kazdy przechodzac obok kierowcy pokazuje mu albo bilet miesieczny,
        albo wrzuca bilecik jednorazowy lub okreslona sume pieniedzy do
        skrzynki (kierowca nie ma sposobu zeby sie do niej
        dobrac..oprozniana jest dopiero na petli przez specjalnego
        czlowieczka), po czym dostaje papierowy bilet wazny na 1.5 godziny
        na wszystkie autobusy i metro... wiec nawet najwieksze menele i zule
        oraz mohery polskie i "zagramaniczne", studenci, dresiaze, matki z
        dziecmi, osoby niepelnosprawne, ludzie pracujacy i niepracujacy itd
        itp etc wszyscy placa. Niemniej jednak jest tutaj cos takiego, ze
        kierowca nie moze zostawic na przystanku w czasie zimy osoby nie
        majace czym zaplacic za przejazd. Przy -30, czy -40 mogloby sie to
        zakonczyc odmrozeniami badz smiercia. Czasami zdarza sie, ze ludzie
        nie maja czym zaplacic. Tlumacza kierowcy co i jak i dlaczego nie
        maja i wsio. Nie czesto sie to jednak zdarza bo tutaj ludzie sa
        dobrze wytresowani i wiekszosc uciula nalezna zaplate i nie marudzi,
        ze musi zaplacic. To w Polsce wszyscy chca wszystko za darmo i
        najlepiej na jak najwyzszym poziomie bo im sie nalezy.
    • Gość: gość Pierwsze drzwi - no i proszę jakie efekty! IP: 83.17.128.* 27.01.09, 10:09
      wystarczyło pomyśleć i kontrolować pasażerów jeżdżących na gapę i
      natychmiast wzrasta sprzedaż biletów. Polacy to biedny naród, który
      oszukuje i okrada samych siebie począwszy od pasażera a skończywszy
      na rządzie. Zamiast krainy mlekiem i miodem płynącej mamy smród,
      brud i ubustwo.
    • Gość: ruty zmniejszyli by cene za bilet do 2zł i zyskaliby! IP: 212.106.180.* 27.01.09, 10:13
      kolejne 8 mln zł conajmniej. Wtedy można się zastanowić co się
      bardziej opłaca, więcej ludzi by kasowało bilety. Przy ropie
      3,30zł/l jazda w zatłoczonmym busie to żadna konkurencja! Zachęcam
      do odważnych kroków, na próbe 2zł za bilet na 2 miasta i zobaczymy
      efekty
    • rojberek Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski 27.01.09, 10:35
      I bardzo słusznie!
      Oczywiście przydałoby się jeszcze dodatkowo wprowadzić wpierw wizy dla
      Zagłębiaków wjeżdżających na Śląsk ;-P
    • Gość: ethu Bilety i wchodzenie przednimi drzwiami to utopia IP: 212.106.180.* 27.01.09, 10:36
      albo wchodzi się pierwszymi drzwiami i płaci pieniędzmi (tak jak w
      busach i pksach) albo ten system jest skazany na porażke...Albo
      likwidujemy bilety i placimy normalnie albo zatrudniamy kontrolerów.
      Jestem ciekaw jakim cudem nie było zysków przy zatrudnieniu
      bezrobotnych za 1000zł albo i mniej bo urząd pracy fundował sporo a
      teraz przy wpuszczaniu 1 drzwiami nagle jest zysk? przy czym każdy
      wie że pokzać bilet można i potem go nie skasować...

Czysta propaganda i klastwo...Sprzedaż biletów wzrosła bo jest ZIMA.
      Ludzie albo się boją jechać autem albo mają letnie opony...
    • Gość: wert Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski IP: 212.182.27.* 27.01.09, 10:37
      A ja uważam, że problem gapowiczów skończyłby sie raz na zawsze
      jakby kary za nieposiadanie ważnego biletu zwiększyć do pułapu rzędu
      5-10 tysięcy. Dowalić karę kuriozalnie wysoką. Zobaczcie w Wielkiej
      Brytanii jak wysokie sa kary. Tam nikt nie będzie sie bawić w
      jeżdżenie na gapę.
      • rojberek Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski 27.01.09, 11:13
        Hehehe, to nierealne. Po pierwsze dlatego, że ten ktoś nie będzie miał z czego
        zapłacić tej kary i każdy sąd w Polsce uzna znikomą szkodliwość społeczną oraz
        brak możliwości pozbawienia delikwenta środków do życia. I tyle w tym temacie.
      • egon17 Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski 27.01.09, 11:34
        Gość portalu: wert napisał(a):

> A ja uważam, że problem gapowiczów skończyłby sie raz na zawsze
        > jakby kary za nieposiadanie ważnego biletu zwiększyć do pułapu
        rzędu
        > 5-10 tysięcy. Dowalić karę kuriozalnie wysoką. Zobaczcie w
        Wielkiej
        > Brytanii jak wysokie sa kary. Tam nikt nie będzie sie bawić w
        > jeżdżenie na gapę.

Tych kar nawet nie trzeba zwiększać - wystarczy je po prostu
        egzekwować. Nie wysokość kary powinna być straszakiem, tylko jej
        nieuchronność. No i od czegoś jest przecież Krajowy Rejestr
        Dłużników.
      • extraschaf Re: Pierwsze drzwi przynoszą KZK GOP spore zyski 27.01.09, 11:35
        Taki przykład z życia, sprzed mniej więcej tygodnia:
        do Citadista "6, na przystanku przy ulicy Powstańców, wsiada dwóch
        nawalonych w sztok meneli (godzina 8-ma rano). O żadnym kasowaniu
        biletów oczywiście mowy nie ma, a przy placu Miarki zaczynają się
        w dodatku bawić hamulcem bezpieczeństwa (na którym brak plomby).
        Na Kochanowskiego łup! któryś pociągnął - tramwaj stoi, motorniczy
        siedzi i fajnie. Zastukałem mu w akwarium i mówię, żeby wezwał
        policję, bo pijak bawi się hamulcem. Wyszedł, coś tam mu powiedział,
        podniósł wajchę i pojechał dalej. Na rynku menelstwo wysiedli,
        pewnie szukać dalszych zabaw.
        Opłata "za spowodowanie zatrzymania lub zmiany trasy środka
        transportowego bez uzasadnionej przyczyny" wynosi 240 zł
        i dla takich indywiduów jest zapewne kuriozalnie wysoka
        ile wódy można za to kupić!). Tylko pewnie nawet interwencja
        policji, gdyby motorniczy nie był tchórzem, skończyła by się
        na stwierdzeniu, że nijak ściągnąć z nich tej sumy nie można,
        bo jeden na rencie, a drugi na zasiłku. To jest Polska, ergo
        zadupie Europy, a nie Wielka Brytania, kolego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka