Dodaj do ulubionych

Obecnie modne jest "tworzenie nowych narodów".

01.10.06, 18:40
Obecnie modne jest "tworzenie nowych narodów". Czy istnieje narodowość śląska,
inna od polskiej? Czy Ślązacy to Polacy, po ostatnim spisie widać, że
niektórzy nie chcą być Polakami.
Czy jest to skutkiem naszego wejścia do UE, gdyż tam mniejszości narodowe
dostają dotacje na rozwijanie kultury mniejszości i podtrzymywania jej.
Czy to jest demobiznes?
Obserwuj wątek
    • settembrini Re: Obecnie modne jest "tworzenie nowych narodów" 01.10.06, 19:18
      określenie "modne" implikuje powszechnosc zjawiska. zechcialbys wskazac kto
      jeszcze poczuwa sie do odrebnej, "nowej" narodowosci?
      • giszowiec2 Re: Obecnie modne jest "tworzenie nowych narodów" 01.10.06, 19:47
        Dośc dawno chciałem zapostować w tym temacie, ale albo zapomniałem o nim albo
        nie miałem czasu. Osobiście ten temat dotyczy każdego kto należy do jakiejś
        mniejszości narodowej (w tym mnie?). Pochodzę ze Śląska, część mojej rodziny
        nie. Czy w takiej sytuacji moge się uważać za Ślązaka? Nie posługuje się
        ''narodową'' mową, nie kultywuje zwyczajów śląskich. Nie, nie uważam się za Ślązaka.
    • po-puklu-przefurgly-ciary Re: Obecnie modne jest "tworzenie nowych narodów" 01.10.06, 20:11
      Istnieje, lecz faktycznie jest jej coraz mniej.
      A czy Ślązacy to Polacy to można to uzasadnić podając analogiczny
      przykład-pytanie: Czy Mazowszanie i Pomorzanie to Polacy? Niektórzy twierdzą, że
      Ślązacy nie są Polakami. Ale IMO mówią to raczej sami Ślązacy, albo ludzie
      którzy ulegli nagłośnieniu całej sprawy, trocha podobnie jak z Kaszubami.
      • giszowiec2 Re: Obecnie modne jest "tworzenie nowych narodów" 01.10.06, 20:25
        Ale jeśli ktoś czuje że nalezy do odrębnego "narodu", czy to jest jego sprawa?
        • po-puklu-przefurgly-ciary Re: Obecnie modne jest "tworzenie nowych narodów" 01.10.06, 20:31
          To nie jest tylko sprawa wyboru bo wtedy ktoś mógłby się upierać że jest
          Brytyjczykiem tylko dlatego, że uwielbia o 17.00 pić herbatę i nosić melonik.
          • silesius3 Re: Obecnie modne jest "tworzenie nowych narodów" 01.10.06, 20:36
            Ślązacy są częscią narodu niemieckiego. Taka jest prawda.

Ślonzok, ewentualnie Niemiec - nigdy Polok!
            • hvala-blogu Re: Obecnie modne jest "tworzenie nowych narodów" 01.10.06, 20:49
              Ciekawy wpis na ten temat Johanesa aus Beuthen, tero aus Essen
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=49426518&a=49588130
              Jako rodowity OS to mi sie smiac chce z tych pomylonych Hanysow ! ci Polacy co
              maja o tych rylach takie zdanie to maja racje:Jak tym rylom Korfanty obiecol
              Krowa i kawalek pola to brali ta Ana od zadku i walcyli o Polska! Moj wujek
              byl naczelnym inz.na hucie Kosciuszko (Königshütte inz.Reichel)przed tymi
              rylami musial uciekac do Bytomia (Beuthen)a stad wyjechal do USA. Jest rok 1939
              Adolf wkracza na Polski OS.i co robiom te wielke powstance podpisujom dwoma
              rekami volkslisty i idom z pelnymi gaciami strachu na front a niektorzy
              dezerterujom do Andersa! Mamy rok 1989 demokracja w Polsce i wiadomo ze BRD
              placi renty slasakom a wiec trzeba wykopac te volkslisty i my som teraz
              miemce !!Ijak czytam te zadania o auttonomi to mi sie smiac chce co za pomylony
              volk!Ja tez moge miec pretensje bo wyjechalem w kwietniu 1965 dwa tygodnie
              przed matura i zaczynalem moje zycie od zeta. za bledy w pisowni
              przepraszam.Pozdrowienia aus Essen Johanes aus Beuthen!
              • giszowiec2 Re: Obecnie modne jest "tworzenie nowych narodów" 01.10.06, 22:34
                Takie głosy z pewnością wynikają z mody. Rozumiem, że wynika to z burzliwych
                losów Śląska. Był on nie tak dawno rozdarty między Niemcami a Polską, nie mówiąc
                jeszcze o wcześniejszym okresie. Ludzie nie mogąc się zaliczyć w pełni ani do
                Niemiec ani do Polski wymyślają coś takiego jak naród śląski.
    • wiksadyba1 Re: a już chciałem dodać forum do ulubionych:) ntx 01.10.06, 21:58
      • settembrini Re: a już chciałem dodać forum do ulubionych:) nt 01.10.06, 22:00
        ja jeszcze poczekam na reakcje w zwiazku z moim pytaniem
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=41380&w=48143546&a=49590357
    • himen28 Re: Obecnie modne jest "tworzenie nowych narodów" 01.10.06, 22:45
      Na tle wieków ze Śląskiem to tak jak z Lotaryngią... Ślązacy byli rozerwani na
      tle dziejów między Polskę, Czechy i Niemcy oraz mają własną gwarę... i myślę, że
      to ich skłania do utożsamiania się z nową narodowością...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka