Dodaj do ulubionych

Krzyk rozpaczy z Zagłębia Dąbrowskiego

• Gość: dziambel Edukacja! IP: *.ghnet.pl 13.03.09, 22:31
      A na forum jak zwykle ta sama lajera - jedni plują na drugich... Zaakceptujmy
      nawzajem swoją odrębność, niech Ślązacy będą Ślązakami, Zagłębiacy Zagłębiakami
      i nauczmy się razem żyć!
      Jak ktoś pisał już wcześniej GOP może mieć przed sobą świetlaną przyszłość i
      zdystansować inne regiony kraju, ale musimy zakasać rękawy i (mądrze!) pracować,
      uczyć się, kształcić.
      Moim zdaniem do budowania prawdziwych regionalnych tożsamości zamiast niesnasek
      potrzebna jest właściwa edukacja dotycząca regionu już w szkole. Marzy mi się,
      żeby moje dzieci uczyły się w szkole na Śląsku w pierwszej kolejności śląskiej
      historii, a nie polskiej, bo nie oszukujmy się te historie w bardzo niewielkim
      stopniu są wspólne! Zagłębiakom z kolei życzę, by też poczuli, że ich historię i
      tożsamość się szanuje - na Śląsku, w Polsce, w Europie oraz w śląskiej, polskiej
      i europejskiej szkole. Pozdrawiam!
      • arnold7 Re: Edukacja! 13.03.09, 22:36
        Gość portalu: dziambel napisał(a):

> A na forum jak zwykle ta sama lajera - jedni plują na drugich... Zaakceptujmy
        > nawzajem swoją odrębność, niech Ślązacy będą Ślązakami, Zagłębiacy Zagłębiakami
        > i nauczmy się razem żyć!

Niech Rosjanie beda Rosjanami, Polacy Polakami, nauczmy sie razem zyc!

Gratuluje dobrego poczucia humoru.
        • Gość: dziambel Re: Edukacja! IP: *.ghnet.pl 13.03.09, 22:41
          >Niech Rosjanie beda Rosjanami, Polacy Polakami, nauczmy sie razem zyc!
          >Gratuluje dobrego poczucia humoru.

Możesz rozwinąć? Bo mnie to jakoś nie bawi...
          • arnold7 Re: Edukacja! 13.03.09, 22:50
            Gość portalu: dziambel napisał(a):

> >Niech Rosjanie beda Rosjanami, Polacy Polakami, nauczmy sie razem zyc!
            > >Gratuluje dobrego poczucia humoru.
            >
            > Możesz rozwinąć? Bo mnie to jakoś nie bawi...

A bawilo Cie to, co wczesniej napisales?
            • Gość: dziambel Re: Edukacja! IP: *.ghnet.pl 13.03.09, 22:57
              Masz coś do powiedzenia czy tylko chcesz bić pianę? Że to potrafisz to wiem.

Bez odbioru!
      • amoremio Re: Edukacja! 14.03.09, 08:52
        Piekny tekst. Z wszystkim sie zgadzam,ino nie z "nasz (wspolny)
        region".
    • Gość: arczi Krzyk rozpaczy z Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.gprs.plus.pl 14.03.09, 00:23
      Artykuł jest głupawy i nieobiektywny. Prawdą jest że nasz region był w
      przeszłości uprzywilejowany. Ale mówiąc nasz region mam na myśli i Zagłębie i
      Śląsk -chodzi mi o drogi (stare, ale dwupasmowe i są), zakłady, Spodek itp.
      Obecnie obserwuję marginalizację Zagłębia - zamykanie kopalń, zawłaszczanie
      funduszy unijnych przez gminy śląskie, projekt budowy kolei z pominięciem
      Zagłębia, likwidacja linii tramwajowych w Będzinie czy budowa DTŚ przez Zagłębie
      (nie ma jeszcze nawet projektu a nasze gminy współfinansują jej budowę). Lubię
      generalnie Ślązaków - pracuję z nimi, spotykam się, mam nawet żonę ze Śląska.
      Nie lubię jedynie oszołomów typu Kutz czy autor tego tekstu ( czy to ten sam
      który pisze dla Dziennika Zachodniego?). Widzę ogromne różnice kulturowe pomimo
      długiego okresu od rozbiorów i uważam że powinno się je uszanować. Niech Śląsk
      będzie Śląskiem a Zagłębie Zagłębiem (a nie Małopolską). Nasze województwo jest
      tworem sztucznym ale możemy żyć obok siebie. Jest jeden warunek - szanujmy się
      nawzajem i dotyczy on głównie naszych zaściankowych polityków. Przestańcie nas
      ciulać i zacznijcie traktować jak partnerów.
      • amoremio Re: Krzyk rozpaczy z Zagłębia Dąbrowskiego 14.03.09, 08:53
        > od rozbiorów
        rozbiorów ?
        I juz ta ignorancja pokazuje
        wasza arogancje i egocentryzm.
    • Gość: Firiduriplum Krzyk rozpaczy z Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.chello.pl 14.03.09, 03:34
      Zgadzam się z moim przedmówcą (wpis powyżej). Nie zgadzam się z panem Smolorzem.
      W swoim artykule celowo pomija konkrety. Nawet nie za bardzo jest się do czego
      ustosunkować. Artykuł wyraża co najwyżej ogólną animozję do Zagłębia. Jeżeli
      chodzi o receptę dla Zagłębiaków w stylu "zabierzcie się do roboty", to
      chciałbym zaprosić pana Smolorza do Sosnowca . Mógłby w końcu zobaczyć jak
      wygląda europejski dworzec. Ta wiedza akurat bardzo by się przydała w
      Katowicach, a i paru innych miastach Śląska. Parę lat temu wybitny Ślązak Kutz
      zrobił sobie fotografię na dworcu w Sosnowcu. Niestety ja nie mogę się
      sfotografować na dworcu w Katowicach, bo przeszkadza mi stężenie uryny w
      powietrzu - chyba, że będzie to zdjęcie w masce gazowej.
    • mkwas Krzyk rozpaczy z Zagłębia Dąbrowskiego 14.03.09, 07:36
      Stała się rzecz zaskakująca: z Zagłębia Dąbrowskiego przyszedł krzyk
      rozpaczy, że miasta i gminy tego regionu są dyskryminowane, poniżane,
      odtrącane, pomijane, i w ogóle traktowane "per noga". Oczywiście przez
      Ślązaków, którzy wiodą prym w województwie - pisze w piątkowym felietonie
      Michał Smolorz.

Odnosząc się do wybranych fragmentów felietonu:
      1. Zaskoczenie oraz szok to najwidoczniej silne emocje Pana Smolorza, których
      doznał pewnego dnia. Być może postanowił się nimi podzielić, ponieważ sobie z
      nimi nie radzi. Może byłoby lepiej, gdyby porozmawiał o tym z bliskimi.

2. "I oto w 2009 roku na przeciwległym brzegu rzeki wykwitło lustrzane
      poczucie krzywdy."
      Michał Smolorz w felietonie stawia na dwóch szalkach wagi (jak sam pisze) "co
      najmniej 60 lat" i zaledwie 3 miesiące bieżącego roku tychże wzajemnych
      dysproporcji w traktowaniu regionów województwa śląskiego. Coś szczególnie
      Pana Smolorza ubodło, że postanowił skłócić ze sobą społeczności lokalne. Ta
      wzajemna niechęć jest w ostatnich latach inspirowana przez "autorytety"
      podobne do Pana Smolorza podobne. Bo w szarej, codziennej rzeczywistości
      zwykli ludzie nie mają czasu ani podstaw zajmować się domniemaną niechęcią
      śląsko-zagłębiowską. Raczej starają się sobie pomagać - wystarczy odłożyć na
      bok przyziemną kwestię miejsca zamieszkania.

3. "Śpiewka to nienowa". Michał Smolorz powinien się zdecydować. Albo szok i
      zaskoczenie, albo przeterminowane piosenki.

4. "Słuchając dziś zagłębiowskiego lamentu". Równie dobrze ten lament mógłby
      zostać wymyślony przez Michała Smolorza. Los związał mnie z Zagłębiem i
      Sosnowcem. Moja rzeczywistość to te dwa regiony. Myślę, że Michał Smolorz
      wybrał te (bliżej nieokreślone z imienia ani z treści) wypowiedzi, które
      pasowały do tezy jego felietonu i chęci rozpętania starych animozji. Może
      gdyby przeprowadzić rzetelne badania statystyczne, okazałoby się, że o
      lamencie zagłębiowskim słyszał tylko Michał Smolorz.

SWOJĄ DROGĄ OBAWIAM SIĘ O STAN UMYSŁU PANA SMOLORZA - MOŻE ON FAKTYCZNIE
      SŁYSZY GŁOSY;), ŚPI NA ŚLĄSKU A ONE DO NIEGO PRZYCHODZĄ, W NOCY, Z ZAGŁĘBIA;)

4. "Obarczanie mitycznych "onych" własnymi niepowodzeniami jest stare jak
      świat." Znowu to samo. Więc skąd ten szok i zaskoczenie, skąd rewolucyjność i
      odkrywczość tego czegoś, co niektórzy nazywają felietonem?

5. Michał Smolorz uraczył nas sporą garścią historycznych opowieści, nie mając
      na uwadze obecnej geografii politycznej jak również zjawisk
      charakterystycznych dla współczesności. Najgorsze w tym felietonie może być
      jednak to, że Michał Smolorz chciał ukoić swoje urażone ego po średnio udanym
      ataku na "Ginkoland", wkładając swój kijek w inne mrowisko. Styl felietonu na
      pewno nie był inspirujący dla społeczności Zagłębia. Michał Smolorz po raz
      kolejny posługuje się językiem prymitywnym, bliskim wymowie agresywnej i
      wulgarnej.

I każdy (w tym ja), kto w ogóle zajął się dyskutowaniem (również na tym forum)
      na temat tego felietonu - poświęcił swój czas, nerwy i parę groszy, aby Michał
      Smolorz był zadowolony a jego ego urosło jeszcze bardziej.
      • arnold7 Re: Krzyk rozpaczy z Zagłębia Dąbrowskiego 14.03.09, 08:09
        Wielkie brawa, panie Smolorz! Wieszajacy dywany na scianach zaczynaja tracic
        wiare w plan mistrza Zawadzkiego.
    • amoremio Krzyk rozpaczy z Zagłębia Dąbrowskiego 14.03.09, 08:17
      60 lat (a i wczesniej, w "miedzywojniu") byly nierówne reguly gry,
      coby niy pedziec: rasizm i appartheid. No to sie dobrze czuli.

Tyroski zaczyno byc trocha bardziyj fair - to skomlajom i wajajom.

Ja - dyc to sie ajnfach nazywo N O R M A L I Z A C J A .
      Abo u wos na ruskim wybrzezu Brynicy: "dziejowo sprawiedliwosc". :))

-------------------------------------------
      A tak notabene + BTW: AUTONOMIA!
    • amoremio Krzyk rozpaczy z Zagłębia Dąbrowskiego 14.03.09, 08:56
      www.gazetasosnowiec.pl/gazetasosnowiec/1,93867,6294702,Jednym_glosem_dla_Zaglebia.html

Zaglebiowskie "naukowce" z "uniwerytetu" Humanitas. :)
    • amoremio Re: Krzyk rozpaczy z Zagłębia Dąbrowskiego 14.03.09, 08:59
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,82943,6354674,Zaglebie_ma_obrone_p
      rzed_Slaskiem.html

www.gazetasosnowiec.pl/gazetasosnowiec/1,93867,6377747,Utozsamiamy_sie_z_Zaglebiem.html
      • amoremio Re: Krzyk rozpaczy z Zagłębia Dąbrowskiego 14.03.09, 08:59

miasta.gazeta.pl/katowice/1,82943,6354674,Zaglebie_ma_obrone_przed_Slaskiem.html

• Gość: AntyKutz Krzyk rozpaczy z Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.chello.pl 14.03.09, 12:07
      Kiedys bylem zdumiony, ze gazeta, która ma najlepsza sprzedaz w Zaglebiu
      pozwala na swych lamach pisac czlowiekowi, ktory teraz odcina kupony od swej
      zamierzchlej slawy.
      Moje zdziwienie skonczylo sie gdy dowiedzialem sie ze gazeta w Katowicach
      "rzadza" ludzie, ktorzy nie znosza Sosnowca.
      Na przykład taki Jozef Krzyk.
      • Gość: Menschenfresser Re: Krzyk rozpaczy z Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.adsl.alicedsl.de 14.03.09, 12:16
        > "rzadza" ludzie, ktorzy nie znosza Sosnowca.
        Bzdura. 80% to gorole od wos. Ino od pewnego czasu kapujom, ze
        som s l o n s k o m gazetom i ze s l o n s k i e g o chleba zyjom.
    • Gość: k2 Krzyk rozpaczy z Zagłębia Dąbrowskiego IP: 213.227.123.* 14.03.09, 14:23
      panie Smolorz! Załóż se Pan bloga i tam publikuj te swoje wypociny,
      bo nie ma w nich nic wartościowego poza zwykłym wodolejstwem. Zero
      treści merytorycznej tylko jakieś Pana "widzi mi się". Ja jakoś nie
      widzę żadnych lamentów z jednej czy drugiej strony Brynicy. I mam
      nadzieję, że kiedyś przestanę też zauważać samą Brynicę (czego sobie
      i Panu życzę).
    • Gość: maciejewski Co to ma być za tytuł?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.09, 14:55
      artykuł dobry - o zaradności i samorządności,
      nie rozumiem tylko po co było mieszanie w to Zagłębia,
      jakieś dowody, cytaty na ten lament?
      Jedyny powód jaki widzę, to chęć podsycenia animozji przez śląskiego
      dziennikarza i jego wewnętrzny przymus dokopania Zagłębiu.
      • settembrini Re: Co to ma być za tytuł?? 14.03.09, 15:21
        przyczynkiem do artykulu smolorza byla konferencja sprzed kilku tygodni-
        "Zagłębie Dąbrowskie - jednym głosem przeciwko marginalizacji regionu",
        zorganizowana przez stowarzyszenie forum dla zaglebia dabrowskiego sosnowiec
        oraz wyzsza szkola humanitas.

Gość portalu: maciejewski napisał(a):

> artykuł dobry - o zaradności i samorządności,
        > nie rozumiem tylko po co było mieszanie w to Zagłębia,
        > jakieś dowody, cytaty na ten lament?
        > Jedyny powód jaki widzę, to chęć podsycenia animozji przez śląskiego
        > dziennikarza i jego wewnętrzny przymus dokopania Zagłębiu.
        • Gość: Hajduk Wielki Re: Co to ma być za tytuł?? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.03.09, 19:07
          Linki: patrz 10 cm powyzej. :)
    • Gość: pozdrawiam środkow Stękanina Michała Smolorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.09, 19:01
      Smolorz szuka frajerów. Nie buntować się Zagłębiaki, siedzieć jak myszy pod miotłami.
    • Gość: wkurzony Panie Solorz, dlaczego Pan jątrzy a może kłamie? IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.09, 19:01
      Co do kłamstwa. Pamiętam wystąpienie p. Okrzesika na sesji o sąsiedztwie regiów, w Sosnowcu w auli Humanitas, parę lat temu. Przytaczał fakty, m.in. opowiadając, jak dziecko jego, zmuszane było do udziału w konkursie zarządzonym przez Kuratorium w Katowicach, mowy regionalnej, czyt.: gwary górnośląskiej. J. Okrasik proponował - jak już musi, to może w gwarze beskidzkiej przygotuje? Ale - nie wolno było. Nie, nie twierdzę, że musiał Pan znać tę opowieść z Sosnowca, jakkolwiek nie pierwszy raz ponoć tę sytuację prelegent opowiadał; przedstawiał również inne fakty nie raz, więc musi Pan znać te opinie, albo jest Pan nierzetelny. Tymczasem - tu Pan zaś tylko orzeka, że to są śmieszne rzeczy. Gdzie uczciwa dyskusja? Nie tylko Pańska zresztą. O ile dobrze pamiętam - ale tu mogę się w szczegółach mylić - obecny na tej sesji p. Poseł Żymełka jedynie odpowiedział w duchu "a co Pan fanzolisz" - czyli podobnie jak Pan. Taki śląski miałby być standard? Na szczęście - uczyłem się i pracowałem ze Ślązakami, wiem, że jest inaczej. Dalej, co do tego przytoczonego faktu. Pewnie, można powiedzieć, jeden wypadek. Tyle, że przypuszczam, że znajdzie się dużo więcej, ale Pan jak ten bogacz i jego bracia z Ewangelii: "choćby argumentów było sto, choćby kto z martwych powstał", pewnie nie uwierzy Pan. A wystarcza dla rozumnego i myślącego, sam ten jeden fakt, by zobaczyć, że coś jest nie tak.
      A dlaczego ukradziono Pyrzowice Zagłębiu? A dlaczego likwiduje się w Sosnowcu Archiwum Państwowe i przenosi do Katowic, gdy mniejsze miasta je zachowują? A dlaczego dziwnym trafem "na lepsze czasy" kopalnie zachowano tylko po jednej stronie Brynicy? Niech Pan nie opowiada dyrdymałów, że to dziwne zastrzeżenia z Zagłębia.
      Jest jeden sprawdzian na to, że Pan taki argumentów i logilki się trzyma i nie chce nieuczciwego zgórnośląszczania. Zacznij Pan od dzisiaj samemu pisać poprawnie - i domagać się od urzędów państwowych, by jak najszybciej kłamstwo urzędowe zlikwidowały i dyskryminację. Póki Pan tego nie zrobisz - to nieuczciwie piszesz, że dyskryminacji nie ma. O co chodzi: ano, przestań Pan pisać o województwie śląskim - a zacznij o katowickim albo śląsko-małopolskim. Tak samo, spowoduj Pan, że już nigdy urzędnik z Katowic czy innych miast śląskich nie będzie promował Górnośląskiej Metropolii, tylko Górnośląsko-Zagłębiowskiej. Proste. Póki tak Pan nie postąpisz, opinia o pańskiej działalności jest prosta, choć smutna, pisząc najdelikatniej...
      • Gość: Hajduk Wielki Re: Panie Solorz, dlaczego Pan jątrzy a może kłam IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.03.09, 19:12
        Fanzolisz Pan, panie Zaglebiaku.

I cierpisz na schizzophrenie oraz skleroze.
        A ostatnie ok.90 lat zapomnial ?

Zaglymbioki to som jednak dziwne zwierzontka.
        • Gość: rozbawiony wkurzon Re: Panie Solorz, dlaczego Pan jątrzy a może kłam IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.09, 19:24
          Jaka głębia dyksusji. To już Szczyty Śląskiej Merytoryki, Panie Ślązaku? A prócz "fanzolisz" - umiesz coś jeszcze? Ale dzięki za przyznanie, że nie ma sensownych argumentów na fakty przytoczone.
          • Gość: Hajduk Wielki Re: Panie Solorz, dlaczego Pan jątrzy a może kłam IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.03.09, 19:45
            Jak zwykle u ruskich sasiadów nie zrozumiales :
            > obecny na tej sesji p. Poseł Żymełka jedynie
            > odpowiedział w duchu "a co Pan fanzolisz"
            • Gość: Hajduk Wielki Re: Panie Solorz, dlaczego Pan jątrzy a może kłam IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.03.09, 19:47
              To normalne - jestescie po prostu powolniejsi.
              A aluzje, ironia, gra slów itp. was przerastaja.
              Nie martw sie - to normalne, bo naturalne (wasza natura).
            • Gość: wkurzony Re: Panie Solorz, dlaczego Pan jątrzy a może kłam IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.09, 21:51
              aha, Ty zrozumiałeś krajana, jasne. Żenada co prawda, że taki ma być - Twoim zdaniem także - poziom Posła Rzeczypospolitej. Smutne. Ale, ale, rozumiem: przecież to Poseł - ze Śląska, wszystko jasne. Czyli nie Twoje mądrości stanowiły szczty śląskiej retoryki - tylko Pana Żymełki, pra? Nie potrafić nic odpowiedzieć argumentami rzeczowymi, podjąć dyskusji, tylko "sypnąć mądrością inwektywy". Ot, szczyty.
              Bez odbioru, bo szkoda czasu, skoro nie ma szans na dyskusje, tylko poziom argumentacji "typowo śląski w Twoim wydaniu" (wiem, że nie wszyscy tacy): "fanzolić", "ruski sąsiad" "zwierzątko" (zresztą błędnie napisane) itp.
              • arnold7 Re: Panie Solorz, dlaczego Pan jątrzy a może kłam 14.03.09, 22:05
                Zamiast sie wkurzac wypiszcie sie z tego wojewodztwa.
              • Gość: The-saurus Re: Panie Solorz, dlaczego Pan jątrzy a może kłam IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.03.09, 01:07
                Wkuziony niy pytej, ino pietej !
                Tych wASZYCH dyskusji "na poziomie"
                po 100latach momy "powoli" dojs.
                • Gość: The-saurus Re: Panie Solorz, dlaczego Pan jątrzy a może kłam IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.03.09, 01:08
                  > ino pietej !
                  PITEJ, spadej z tyj Swiyntyj Slonskiyj Ziymi !
                  • Gość: yster Re: Panie Solorz, dlaczego Pan jątrzy a może kłam IP: *.domainunused.net 15.03.09, 20:00

Koleś, nie masz nic do powiedzenia poza epitetami. Wyjechałeś ze
                    Śląska, więc skończ się mieszać w sprawy, które cię nie dotyczą.

Na Śląsku podnosi się poziom kultury i ludzie zaczynają umieć
                    rozmawiać. Poziom kultury podnosi się między innymi po tym jak
                    ulżyło, gdy większość ćmoków wyjechała do Niemiec. Szkoda, że nam
                    wstyd przynoszą w Niemczech, ale z drugiej strony Na dobrym
                    wizerunku w Niemczech średnio nam zależy.
                    • wilhelm4 Re: Panie Solorz, dlaczego Pan jątrzy a może kłam 15.03.09, 20:26
                      Moze powtorze, co zostalo tu juz napisane: fanzolisz.
                      • faustino Re: Panie Solorz, dlaczego Pan jątrzy a może kłam 16.03.09, 17:32
                        wilhelm4 napisał:

> Moze powtorze, co zostalo tu juz napisane: fanzolisz.

Moze powtorze, co zostalo tu juz napisane: zacznij odpowiadac umiejetniej
                        dobierajac slowa.
                        • wilhelm4 Re: Panie Solorz, dlaczego Pan jątrzy a może kłam 18.03.09, 14:31
                          > Wyjechałeś ze Śląska, więc skończ się mieszać
                          > w sprawy, które cię nie dotyczą.

????????

Napisz to swoim polskim rodakom piszacym tu z Anglii, Grecji,
                          Szkocji, Niemiec, Irlandii, Austrii, Holandii, Wloch, Hiszpanii,
                          USA, Kanady, ...... :)

Powinno teraz juz raczej byc zrozumiewalne,
                          nawet dla ciebie kowalski.
      • radiska.sl Re: Panie Solorz, dlaczego Pan jątrzy a może kłam 15.03.09, 14:02
        "A dlaczego ukradziono Pyrzowice Zagłębiu?"

jak mozna Wam ukrasc, co nie Wasze???????
        • Gość: Sosnowiczanin Re: Panie Solorz, dlaczego Pan jątrzy a może kłam IP: 213.227.99.* 18.03.09, 14:26
          Doucz się trochę - Pyrzowice leżą w Zagłębiu Dąbrowskim. Niejaki
          Buzek wrzucił je na siłę do powiatu tarnogórskiego, żeby Katowice
          miały lotnisko większe od Muchowca...
    • Gość: ww Krzyk rozpaczy z Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 15:13
      haha ale bzdurny artykuł. Mieszkam w Dąbrowie i nie zamienił bym
      tego miasta na żadne inne. Nie wiem gdzie autor słyszy te lamenty
      zagłębiaków ale chyba w swojej główce. Nie mamy powodów żeby
      lamentować lub komuś czegoś zazdrościć. Mamy przecież strefę
      ekonomiczną z największymi inwestycjami w Polsce - o tym pan nie
      wspomniał.
      • wilhelm4 Re: Krzyk rozpaczy z Zagłębia Dąbrowskiego 18.03.09, 14:32
        > i nie zamienił bym tego miasta
        miasta ????? :)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka