Dodaj do ulubionych

Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera

• Gość: gość Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.ichf.edu.pl 20.05.09, 12:52
      "głos w megafonie jest nieczytelny" - co to za kwiatek?
    • Gość: Zwyczajny_czlowiek Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.netcologne.de 20.05.09, 12:55
      ..a oplata za ogladanie krajobrazu? Powinni jeszcze wprowadzic oplate za wyglad.
    • Gość: adam_lisek Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.biblpubl.waw.pl 20.05.09, 13:02
      Warszawa wschodnia - 5.50 masa pociagow odjezdzajacych -1 w porywach
      2 okienka czynne. (stale jezdże 1-2 x w tygoniu). Pozatym smród
      koncertowy gratis
    • Gość: ana Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 13:04
      pociąg TLK z Zielonej Góry do Poznania: 2h 30 min, cena: ok.28 zł
      pociąg osobowy z Zielonej Góry do Poznania: 2h 30 min, cena: ok. 13 zł
    • Gość: 3wie2 Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.siedlce.vectranet.pl 20.05.09, 13:11
      Lektura rozkładów jazdy PKP jest zajefajna:) Co innego w rozkładzie
      internetowym, co innego na dworcu!!!
      W czasie remontu tunelu średnicowego (parę miesięcy) w Warszawie (pociągi
      podmiejskie jeździły przez Centralny) nie było żadnej informacji z którego
      peronu ani o której godzinie odjeżdżają pociągi!!!
    • Gość: konski rozum Absurdy pkp. powolne katowanie pasażera =bitching! IP: 199.89.212.* 20.05.09, 13:22
      nie ma jak sobie poBITCHowac :)

Ale zeby ten artykul ciekawil to oczekiwalbym jakiegos dociekania, jakiegos
      doszukiwania sie zrodla problemu, co tez tak nielogicznie w pkp dziala, co
      moglobyc przyczyna. Narzekaja to tez stare baby pod moim blokiem ale nic w tym
      ciekawego.

Autorka widzi szklanke raczej pol pusta niz pelna. To jedyna teza w pelni
      opracowana przez ten artykul chyba.. ;P
    • Gość: pow Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: 80.51.136.* 20.05.09, 13:44
      DLACZEGO DO GORLIC-ZAGÓRZANY NIE DOJEZDZA ZADEN POCIAG?? SKORO TO
      JEST LINIA STRÓZE-JASŁO.
    • Gość: spiacio Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.ghnet.pl 20.05.09, 13:49
      No niestety sam doświadczam absurdów PKP. Często jeżdżę trasą Przemyśl -
      Kraków i zdarza się mi jeździć różnymi składami. Nie wspomnę o tym, że w ciągu
      4 lat podróż wydłużyła się dziwnie o 45 minut. Też nie o tym, że pośpiech i
      ekspres mają taki sam czas pokonywania trasy. Najciekawsze jest to, że
      ostatnio wprowadzony pociąg InterRegio, czyli osobówka z ładnymi siedzeniami,
      tą samą trasę pokonuje w pół godziny szybciej. I dwa razy taniej. Ja się
      pytam, gdzie tu logika? Jak długo pospieszny i expres mają być szybkie tylko z
      nazwy?
    • polityk-a Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera 20.05.09, 13:59
      Ale to standard. Każdy wagon ma określoną liczbę miejsc. A PKP sprzedaje
      bilety jakby wagony były z gumy. Efekt. Pociągi w wakacje na trasie
      Trójmiasto-Warszawa nie nadają się do jeżdzenia. Bilety na te pociągi gdzie
      jest rezerwacja miejsc (tak,tak są takie) trzeba kupować chyba w styczniu. A w
      pośpiesznych jest miejsce chyba na dachu.

A z rezerwacją to jest inna wajcha. Człowiek płaci ileś tam za rezerwację
      miejsca - o ile miejsce będzie. A jak nie będzie to PKP oddaje kasę na stacji
      docelowej. Efekt- tysiące pasażerów nigdy nie siada na niby zarezerwowanym
      miejscu bo powiedzmy na 10 miejsc PKP sprzedaje 50 miejscówek :D
      (sprawdzone!!). I na stacji docelowej można odebrać kasę. Tylko kto po 5 czy 7
      złotych będzie stał w kilometrowej kolejce!!
    • Gość: Miś Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.wroclaw.mm.pl 20.05.09, 14:07
      czekając na pociąg relacji Warszawa-Wrocław na przystanku Częstochowa osobowa
      (jakiś rok temu, ten pociąg już nie istnieje) 10 minut do przyjazdu pani
      przez megafon poinformowała podróżnych, że pociąg jest opóźniony o 120minut!!!
      po upływie 120m okazało się ze pociąg znowu jest opóźniony o kolejne 120m.
      bylem tak zły ze po podróży trwającej prawie 9godzin (Częstochowa Wrocław
      180km) ze zdecydowałem się napisać skargę do PKP. w odpowiedzi otrzymałem
      przeprosiny i wyjaśnienia, iż pociąg czekał na zwrotnicy bo tory były uszkodzony.

I tu moje pytanie. Skoro Wiedzą co się dzieje to czemu nie informują pasażerów
      jak nastąpi usterka tylko 10m przed przyjazdem pociągu na peron. Przecież
      można było pojechać osobowym który jest 10zl tańszy a tylko 20m dłużej jedzie.
      Nie lubię PKP
    • Gość: Bcn Polskie Koleje Psychodeliczne IP: *.135.221.87.dynamic.jazztel.es 20.05.09, 14:13
      mysle ze tak najlepiej oddac specyficzna atmosferke :)
    • Gość: wena Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.09, 14:15
      Szkoda, że za DŁUŻSZĄ podróż nie płacimy mniej!! Ostatnio jadąc
      do
      Koszalina pociąg (pośpieszny) miał 20 minut spóźnienia, poza tym
      przed Lęborkiem stał w polu ponad godzinę. Nikt nie raczył pasażerów
      poinformować o przyczynach. Dopiero tuż przed odjazdem z tego
      miejsca powiedziano, że przyczyna jest wypadek. (podobno nasz pociąg
      potrącił człowieka)PKP - to państwo w państwie!!! Oby udawało się
      nam nie korzystać z ich usług!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: mm Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.nokia.com 20.05.09, 14:24
      Szczecin. Informacja pkp. Chcialem dowiedziec sie jakie sa paciagi ze
      Szczecina do Wawy. Pani ma piekny monitorek i mi pokazuje. Prosze ja zeby mi
      wydrukowala - "Np przecie pokazuje na monitorze, bo nie moge drukowac". Mis,
      normalnie Mis i scena - "jem przecie" taki paniusia miala wyrzut w glosie.
    • Gość: DB Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.polskieradio.pl 20.05.09, 14:25
      Chociaż już za miesiąc zaczynają jeździć pociągi wakacyjne, na kilka
      z nich (np. z Warszawy na Hel) z nich nadal nie można kupić biletu,
      a samo PKP informuje o przedsprzedazy na 60 dni. Jakiś SYSTEM JEST
      ZABLOKOWANY, a panienki z informacji nic nie wiedzą itd. Jak w PRLu.
      Może jednak sprzedać PKP tym, którzy umieją powadzić taka firme?
      Tylko jak konduktor pojawi się w np. niemieckim kolejowym mundurze,
      to będzie trochę głupio...
    • Gość: pasazer standard pkp, a domy prezesów spółek IP: 89.167.19.* 20.05.09, 14:38
      gdzie te pieniadze na modernizacje?!
    • Gość: podróżny Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.pk.edu.pl 20.05.09, 14:40
      Heh z Krakowa do Katowic i na odwrót jedzie się tyle samo osobowym co
      pospiesznym bądź to TLK!! A różnica w cenie jest....
      • pawel1940 Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera 20.05.09, 17:49
        Ale w TLK wiem, ze siedze i wiem, ze mam wagon przedzialowy. Jakos wole doplacic.
    • Gość: Lichtenberg Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 14:44
      Po co taki polski absurd jak "pociąg pośpieszny"?
      Jeżeli musiałoby coś takiego być w naszej taryfie, to opłaty powinny
      być niższe (zwiększone przewozy osobokilometrów, mniejsze zużycie
      klocków hamulcowych itd.)
    • Gość: goclawek Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.cebit.com.pl 20.05.09, 14:56
      Trzy lata temu podczas powrotu pociagiem z Olsztyna gdy siedzialem na dworcu i
      czekalem na pociag ze stacji glownej do Warszawy on odjechal 12min przed
      czasem!!!! powod? remont wiaduktu ruch wachadlowy... pociagi odjezdzaja o
      roznej porze kierowane przez dyzurnych ruchu. Reklamacja? Odp: Trzeba bylo
      czytac uwagi znajdujace sie przy kasach (obok tysiaca innych iformacji np:
      uwaga kieszonkowcy,plac karta,itd) Reklamacja skonczyla sie doplata do
      nastepnego biletu oraz gratisem w postaci 3godz czekania na nastepny pociag.
      Ale nie zalamalem sie czesto podruzuje naszym narodowym przewoznikiem nie
      jedno z nim przezylem niczym mnie nie zaskocza ost w lutym: powrot z zakopca
      IC -caly wagon zapakowal sie ludzmi z nartami pociag ruszyl przyszedl
      konduktor i kazal sie wszystkim (okolo setki ludzi) przesiadac powod???? zla i
      pomylona numeracja trzech ostatnich wagonow w Poroninie wchodza dwie klasy z
      uczniami ktore mialy rezerwacje na akurat ten wagon i trzeba sie przesiasc bo
      bedzie balagon do sameje warszawy (emerytki go malo nie zlinczowaly hehe
      smiesznie bylo)
    • Gość: gosc Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.2.20.195.pp.com.pl 20.05.09, 15:08
      Trasa Kraków - Wrocław. Z Kraka do Katowic 2h 20min. Z Katowic do Wrocławia tyle samo. Tyle ze do Katowic z Kraka to 1/3 całej trasy!! Pociągi jadą z prędkością 20-40km/h. Porażka.
    • Gość: ! Mozambik i Burkina Faso! IP: *.cable.smsnet.pl 20.05.09, 15:22
      Może jakiś albański ew. mołdawski przewoźnik to wykupi i zrobi porządek po
      europejsku..
    • lemmikki66 PKP - historia z bagażem doświadczeń 20.05.09, 15:29
      Jakie to przykre, że w Polsce, kraju najlepiej rozwiniętej sieci kolejowej w
      Europie, kraju, w którym mimo niedogodności ludzie nadal chcą jeździć
      pociągami, tak bardzo olewa się komfort pasażerów. Spóźnianie się pociągów to
      standard, tak samo jak drogie bilety, syf w toalecie (na dworcu i w pociągu)i
      wiele innych atrakcji. Matka z dzieckiem nie może wnieść wózka do wagonu, jak
      już cudem wniesie to nie ma go gdzie postawić. Nie ma dla niej przedziału więc
      przewijanie dziecka to męczarnia, tak dla niej jak i dla innych pasażerów.
      Przedziały dla palących też są jakąś fikcją. Wszyscy zawsze palą na korytarzu.
      W nowych wagonach są montowane gniazdka zasilające. Jak ktoś ma laptopa to
      może się podłączyć. Problem zaczyna się jak laptopów jest 6, bo np.jedzie 6
      informatyków na konferencję. 6 podłącza się do sieci i albo pada światło w
      korytarzu, albo 4 dostaje prąd a dla reszty nie starcza.
      Nie wspominam o "miłych" kanarach sprawdzających bilety na trasach
      lokalnych. Ci są najgorsi. Najlepiej nie mówić im "dzień dobry", nie patrzeć
      na nich, nie słuchać muzyki w ich obecności, siedzieć prosto, mieć schowany
      bagaż i podać bilet nim o niego poproszą. Wtedy jest szansa, że nie dostanie
      się mandatu.
    • s0ber Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera 20.05.09, 15:56
      "Czy byłeś kiedyś w Kutnie na dworcu w nocy
      Jest tak brudno i brzydko, że pękają oczy "

- Kazimierz Staszewski

I wszystko jasne. Zresztą... sam miałem wątpliwą przyjemność być na tym
      dworcu, ach! żeby to tylko raz. Wspomniania mam nieciekawe, opisywał lepiej
      nie będę, dodam iż dobre to, że mnie tam jeszcze nie zgwałcili.
    • Gość: MARIAN Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 16:34
      Czy ktoś potrafi rozgryźć logikę numeracji miejsc w nowych wagonach
      bezprzedziałowych w Ex?
    • Gość: KONDUKTOR Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.acn.waw.pl 20.05.09, 16:45
      Bileciki do kontroli proszę!!!
    • Gość: panSzary Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.gorzow.mm.pl 20.05.09, 17:29
      Sytuacja jeszcze za czasów studenckich wojaży:
      Zima, pociag relacji Kostrzyn Wlkp. - Lublin, na wysokości Bydgoszczy starszy pan nie wytrzymał i pyta dlaczego nie działa ogrzewanie (nie działało od samego Kostrzyna), konduktor mówi "Nie wiem, my odpowiadamy za to, żeby pociąg dojechał z punktu A do punktu B, nie za warunki..." i wtedy się zaczęło udowadnianie, że pasażer sie awanturuje i nie ma prawa do skargi - była nawet opcja usunięcia "awanturnika" z pociągu. Po słownej potyczce, człowiek w kasku wszedł pod wagon z cylindrycznym przedmiotem i nagle jakby zaczęło się robić cieplej w wagonie. Bezpiecznik padł, ale po co tyle hałasu o taki szczegół :/
      Moja ulubiona sytuacja, kiedy o 6 rano kontroler biletów wszedł i wręczył mi ankietę na temat PKP - oddałem mówiąc, że jest za mało punktów do oceny. Jego mina - bezcenna :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka