15.07.08, 22:36
Kiedy bedzie obwodnica? Pilke odbija P.Mach / P.Mazur? Kiedy wiem,ze to rola
GDDiA ale kiedy?
Czas na serio "chyba" pomyslec o blokacie?
Obserwuj wątek
    • le_szek Re: DK-78 16.07.08, 02:07
      Po co zakładasz kolejny nowy wątek o obwodnicy?
      • usarmy Re: DK-78 16.07.08, 08:20
        W sumie masz racje! i tak tej obwodnicy nie bedzie!!!
        Pzdr
        • le_szek Re: DK-78 16.07.08, 12:22
          Kiedyś może będzie (miejmy nadzieję) - za to na pewno wygodniej mieć wszystkie
          wiadomości na jej temat w jednym wątku :)
    • kris078 Re: DK-78 25.07.08, 22:37
      USArmy jak tak bardzo chcesz mieć obwodnice to se wybuduj.
      • usarmy Re: DK-78 27.07.08, 10:22
        Jak bym mial kase wierz mi wybudowal "bym se" obwodnice Zawiercia i zrobil
        oczywiscie oplaty aby chronic Jure!!!
    • kris078 Re: DK-78 25.07.08, 22:45
      A bo zapomniałem dodać jak ja wybudują to zyska miasto, a nie ucierpi czasami
      "twoja jura" i jeśli jesteś z Zawiercia to na pewno wiesz gdzie
      byś ją poprowadził to jeśli możesz to mi odpoiedz.
    • le_szek Re: DK-78 26.07.08, 00:30
      kris078 - co tak napastliwie? Masz coś merytorycznego do dodania czy tak po
      prostu postanowiłeś się do usarmy'ego dowalić z okazji weekendu?
    • kris078 Re: DK-78 26.07.08, 01:07
      O może na początek jakaś merytoryczna dyskusja zamiast blokad.
      • le_szek Re: DK-78 26.07.08, 14:05
        Chcesz merytorycznej dyskusji - to ją zacznij ;p
        Na forum jest kilka linków do artykułów na temat obwodnicy, obecnie wiadomo, że
        nie wiadomo, kiedy powstanie ;>
        A blokady wcale nie są takim złym pomysłem, może jakby w weekend korek przed
        Zawierciem zaczynał się w Siewierzu (w piątek) albo Żerkowicach (w niedzielę),
        okazałoby się, że jednak da się zbudować obwodnicę szybciej (bo jeśli mnie
        pamięć nie myli, to od dobrych 10 lat mówią o początku prac za rok-dwa i na tym
        się kończy).
    • kris078 Re: DK-78 26.07.08, 18:11
      Obwodnica w Dąbrowie Górniczej ma powstać do 2012r.,więc ta w Zawierciu, chyba
      musi powstać równolegle do powyższej inaczej ruch uliczny zablokował by jedno z
      miast, ( chyba ktoś o tym myśli i to rozplanowuje), o zawierciańskiej obwodnicy
      nic nie czytałem, ale jak mówisz że coś jest to sprawdzę.
      PS:
      tak naprawę to chciałem zobaczyć co o tym myśli i wie usarmy skoro zaczyna taki
      wą tek, ale może jest na wakacjach
      pozdrowienia (wystarczy) kris
      • le_szek Re: DK-78 26.07.08, 19:52
        > Obwodnica w Dąbrowie Górniczej ma powstać do 2012r.,więc ta w
        > Zawierciu, chyba
        > musi powstać równolegle do powyższej inaczej ruch uliczny zablokował
        > by jedno z
        > miast,

Zapewne masz na myśli zagłębiowski odcinek DTŚ? A co on ma wspólnego z obwodnicą
        Zawiercia? Poza tym DTŚ zagłębiowska zacznie powstawać znacznie później niestety.
    • kris078 Re: DK-78 26.07.08, 20:39
      Mam na myśli tą:
      dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wydarzenia/863098.html
      Zobacz jak nasilił się ruch po wybudowaniu obwodnicy na Wysokiej, więc chyba
      będzie miało znaczenie na ruch pomiędzy tymi miastami nowej i nie musisz mnie
      cytować wiem co napisałem wcześniej.
      • le_szek Re: DK-78 26.07.08, 21:28
        To będzie tylko obwodnica Ząbkowic i na ruch w Zawierciu to ona raczej nie
        wpłynie, dlaczego miałaby się nagle zwiększyć ilość samochodów wjeżdżających do
        Zawiercia od strony DG? I jaką obwodnicę Wysokiej masz na myśli?
    • kris078 Re: DK-78 27.07.08, 04:09
      Ząbkowice to "niestety" jeśli nie wiesz to też od niedawna Dąbrowa, a jak
      chodzi o Wysoką to to wzniesienie jak patrzysz na lewo jak jesteś na stacji PKP
      na Wiesiułce jadąc z Dąbrowy w stronę Zawiercia. Tam mało który tir mógł
      podjechać, odkąd wybudowali około 5 km odcinek drogi
      na wypłaszczeniu polami(i tu przepraszam za kolokwializm) wali cały ttanzyt
      (tranzyt-ruch samochodów ) na Kielce.
      Ps: mapa obwodnicy jest na forum Dąbrowy Górniczej jak znajdę to zamieszczę na
      dniach i wytłumaczę o co mi dokładnie chodzi.
      • le_szek Re: DK-78 27.07.08, 10:53
        Człowieku, ja wiem, że Ząbkowice to Dąbrowa, od 9 lat mieszkam w Dąbrowie
        przecież. I nie od niedawna - tylko od 1975 roku. Gdzie jest Wysoka wiem, na
        WiesiÓłce (przystanku swoją drogą) tylko stałem w pociągu (a widoków w lewo za
        wiele nie ma, bo nasyp zasłania), masz na myśli obecną DW796? A kiedy ona
        została zbudowana i dlaczego nie ma sensu porównywać ówczesnego ruchu
        samochodowego z obecnym?

A linki - leniwy jesteś albo nie umiesz skorzystać z wyszukiwarki O_o
        Za dużo linków mi znajduje, żeby mi się je chciało tu wklejać (a niestety
        wklejenie linka do wyników wyszukiwania daje stronę znajdującą słowo 'obwodnica'
        na całym forum, a nie tylko naszym). Nad listą tematów masz pole 'szukaj', wpisz
        w nie obwodnica, wybierz 'w treści' i kliknij 'szukaj'. Na stronie z wynikami
        zaznacz dodatkowo temat i wyszukaj wszystkie - w 2008 znalazło mi 18 postów (z
        czego sporo w tym wątku), w 2007 37.
        Miłego czytania.

• kris078 Re: DK-78 27.07.08, 04:18
      A jeśli możesz mi pokazać wątki o obwodnicy dla Zawiercia to byłbym ci
      ogromnie wdzięczny (wystarczy
      pozdrawiam kris.
      • le_szek Re: DK-78 27.07.08, 11:05
        A tu masz linki do wątków na Forum Jurajskim:
        forumjurajskie.pl/viewtopic.php?t=2109&highlight=obwodnica
        forumjurajskie.pl/viewtopic.php?t=1057&highlight=obwodnica
    • kris078 Re: DK-78 29.07.08, 10:40
      Dzięki za wstawki bo na pewno nie szukał bym tego na Jurajskim forum.
      No i jet wszystko napisane, że 2007 GDDKiA rozstrzygnęła przetarg na
      "opracowanie...etc.etc." a pierwszy spychacz wjedzie na budowę 2009.
      To jakich opóźnieniach ze strony władz miasta mówi usarmy. Pamiętajmy co od
      początku kadencji mówi nasz premier, że budowa dróg nie zaczyna się od wbicia
      pierwszej łopaty w ziemię, ale dużo wcześniej i ważne jest żeby było tanio i
      solidnie. A jeśli chodzi o przebieg to czerwony wariant wydaje się sensowny bo
      ta droga po wybudowaniu obwodnicy ząbkowickiej łączącej olkuską drogę szybkiego
      ruchu z Zawierciem będzie potrzebna od strony południowej miasta. A jak chodzi o
      budowę równolegle do drogi ścieżek rowerowych to jest wariant s-f, a po drugie
      niepotrzebny.
      Ps.
      Czytałeś może jakieś wątki cz o tym wszystkim twierdzą rządzący, jak tak to bądź
      tak łaskaw i wstaw.
      • le_szek Re: DK-78 29.07.08, 11:29
        Akurat Mach to z tego, co wiem jest starostą. A od władz miasta/powiatu wbrew
        pozorom zależy całkiem sporo - jak nie będą walczyć, to pies z kulawą nogą się
        nie zainteresuje. A co do rozpoczęcia prac w 2009 roku - pożyjemy, zobaczymy,
        nie takie obietnice słyszałem. Potem się okaże, że funduszy nie ma, że jakieś
        formalności zostały pominięte, że ktoś zapomniał... Poza tym przetarg mówi o 18
        miesiącach na sporządzenie opracowania - i już mamy połowę 2009 roku, trzeba
        rozpisać przetarg, rozstrzygnąć go, na pewno będą odwołania - jak w 2010 zaczną,
        będzie można uznać to za sukces. BTW, według tego artykułu jeszcze sporo wody w
        Warcie i Czarnej Przemszy upłynie:
        zawiercie.naszemiasto.pl/wydarzenia/835671.html
        =========
        Na ręce przewodniczącego Rady Powiatu wpłynęło pismo od Witolda Klepacza. Poseł
        z Sosnowca złożył w imieniu zawierciańskich samorządowców interpelację do
        marszałka Sejmu prosząc o odpowiedź na pytanie, kiedy w końcu obwodnica pojawi
        się na obrzeżach powiatu.

W odpowiedzi minister infrastruktury, Cezary Grabarczyk napisał, że prace
        budowlane mają szansę rozpocząć się dopiero po 2013 roku. Obecnie trwają prace
        przedprojektowe. "Zgodnie z przyjętym harmonogramem działań na II kwartał 2008
        planowane jest zakończenie prac nad koncepcją programową budowy obwodnicy. Z
        kolei uzyskanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację
        przedsięwzięcia jest planowane na III kwartał tego roku" - pisze minister.
        [...]
        Jeszcze w czerwcu ubiegłego roku w Zawierciu odbyło się spotkanie, podczas
        którego przedstawiciel GDDKiA obiecywał postęp w planowanej inwestycji i
        rozpoczęcie jej w 2009 roku.

Wczoraj Wojciech Gierasimiuk, rzecznik katowickiego oddziału GDDKiA powiedział,
        że nie zaszły zmiany. Trwa procedura wybierania wykonawcy budowy obwodnicy
        Siewierza. Jeśli wszystko przebiegnie zgodnie z planem to owszem w 2009 roku
        mogą ruszyć prace przy budowie obwodnicy tego miasteczka. Powiat zawierciański
        niestety musi czekać
        ==========

Wariant czerwony wygląda najrealniej (chociaż szkoda rozlewisk CP między
        Zawiercie i Łazami, bo je na pewno zniszczą), a ścieżka obok trasy - IMHO absurd.

Rządzący mówią, że wszystko jest dobrze, a jak zaczną się zbliżać wybory, będą
        mówić o tym, że będzie jeszcze lepiej :S
        Trochę linków do artykułów masz na FJ, ale to typowe bleblanie władz, żadnych
        konkretów, masa obietnic.
    • kris078 Re: DK-78 29.07.08, 12:21
      Teraz budowa nie jest już taką prostą sprawą, nie zależy od centralnej władzy.
      Weszły też w życie-odkąd wstąpiliśmy do Unii Europejskiej-Eurocody a co za tym
      idzie obostrzenia co do ochrony środowiska, wykonawstwa i rozliczania się z tego
      wszystkiego co do złotówki. I z tym widocznie urzędnicy sobie nie radzą i
      dlatego te opóźnienia. A jak chodzi o blokadę to teraz przyznam ci racje dobrze
      by było żeby zrobiło się głośno(chociaż dla mnie blokada to żadna forma
      nacisku)o tej sprawie, ale obstawiam 1/10 że Zawiercie jej nie zorganizuje.
      • le_szek Re: DK-78 29.07.08, 12:50
        Akurat jeśli chodzi o samą obwodnicę Zawiercia nie ma chyba na trasie obwodnicy
        obszarów chronionych, a opóźnienia, przewlekłości i tym podobne rzeczy to u nas
        były na długo przed wstąpieniem do Unii (spójrz choćby na KRR, DTŚ czy metro -
        żeby w komunikacyjnych tematach pozostać).
      • le_szek Re: DK-78 29.07.08, 12:56
        A co do skuteczności blokad - no cóż, zwykłym ludziom na ogól niewiele dają, ale
        jakby tak się trafił kandydat do sejmu... :D
    • kris078 Re: DK-78 29.07.08, 13:13
      Mimo wszystko budowało się więcej. A jak chodzi o ochronę środowiska to nie ma
      znaczenia czy trasa przechodzi przez tereny chronione:
      www.budnet.pl/Ochrona_Srodowiska,prawo_budowlane,d=31.html
      A co do skrótu KRR to nie wiem co on oznacza.
      • le_szek Re: DK-78 29.07.08, 13:23
        KRR to Kolejowy Ruch Regionalny - w latach 80. mieli taki pomysł (odpowiednik
        trójmiejskiego SKM można powiedzieć), kolej między Pyskowicami, Gliwicami,
        Katowicami i Zawierciem (z odgałęzieniem do HK).

A IMHO jednak przez obszary chronione 'ciut' trudniej przeprowadzić drogę.
        Co do budowania więcej - pomijając okres władzy Gierka - polemizowałbym.
    • le_szek Linki 29.07.08, 13:19
      Mam dzisiaj jeszcze trochę czasu, więc powklejam tu linki do artykułów i innych
      wątków obwodnicowych (tych z konkretami) z naszego forum - będzie wszystko w
      jednym miejscu, a jak ktoś zacznie kolejny wątek o obwodnicy, dostanie po uszach ;>

www.zawiercie.eu/aktualnosci/serwis-urzedu-miejskiego/213

www.zawiercie.eu/aktualnosci/serwis-urzedu-miejskiego/243

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18975&w=57642426

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18975&w=58070828&a=58288962
    • kris078 Re: DK-78 30.07.08, 20:47
      Od czasów p. Mazowieckiego (pierwszy premier wolnej Polski) mamy ponoć okres
      grubej kreski, więc ja też może odpuszczę sobie polemikę, ale jednak to co
      zbudowano było w polskich rękach (mimo że czuwał nad nami wielki brat i budowano
      za pożyczone pieniądze, to miałem na myśli pisząc "więcej"), a teraz naszą
      gospodarkę napędza obcy kapitał i niby nas z tond nikt nie wygoni ale czy to
      jest jeszcze "nasz" kraj? A co do kolejki to nie jest głupi pomysł, tylko teraz
      zamiast na HK powinna jeździć do Pyrzowic bo teraz chyba więcej się lata niż
      produkuje stali.
      Usarmy a ty nie wypowiedziałeś się jeszcze na temat którą nitkę obwodnicy byś
      wolał, czy warto budować ścieżki rowerowe i jak chronić przyrodę-pisałeś już
      jakieś petycję masz zastrzeżenia(tak jak zachęcali na JF-jak przyjmą plan będzie
      już za późno), bo jak chcesz blokować miasto to chyba masz jakieś postulaty w
      tej sprawie a nóż widelec( jak pisał Leszek) trafi się jakiś poseł, to chyba nie
      chcesz skończyć jak Leper (nie wiem czy nie powinienem napisać
      Andrzej L.)najwyżej mea culpa?
      • usarmy Re: DK-78 01.08.08, 11:03
        witam kris078

uf do Lepiego mi dalego raczej skrzywiony jestem maksymalnie
        liberalnie!!!!
        dosc duzo podrozuje po naszym kochanym kraju czasami nie czasami
        zawsze "szlak mnie trafia" jak problem obwodnic zostal rozwiazany
        dosc szybko i sprawnie jak na Polske np.Glogow Mlp, czy Jedrzejow
        mysle,ze tu kwestia jest slabego lobbingu "naszej wladzy w
        Zawierciu" Ile slyszymy o tej obwodnicy! Ile ma jeszcze zginac ludzi
        na dk-78!!!!!
        pewnie ,ze trzeba wywazyc kwestie przyrody et., ale zycie ludzkie
        jest najwazniejsze!
        Trzeba nam drugiego Augustowa chyba nie!
        Moze ta blokada zwrocimy uwage mediow,moze wreszcie wladza otworza
        sie oczy!!!
        Pzdr
        ps leszek juz koncze watki o obwodnicy
        • le_szek Re: DK-78 01.08.08, 13:49
          > ps leszek juz koncze watki o obwodnicy

Spoko, tu możesz pisać, najlepiej konkretnie :)
          Termin blokady, znak rozpoznawczy przed zbiórką i tym podobne ;D
    • kris078 Re: DK-78 01.08.08, 14:55
      Jasne Leszek wyśle do ciebie na Gołonóg (jeśli się mylę to mnie popraw) z
      Ząbkowic sygnały dymne jeśli dostane wcześniej jakąś wiadomość od Usarme'go
      (sory ale nie wiem jak się odmienia) i to będzie ten znak.
      A tak poważnie do tego wątku wpisały się trzy osoby to jeśli każdy z nas
      przekona do blokady jeszcze trzech no i może jeśli trzy osoby, które czytają ten
      watek przyjdą z ciekawości to będzie nas dwunastu, to co będziemy blokować
      przejście dla pieszych na ul. Obrońców Poczty Gdańskiej do póty nie spacyfikuje
      nas Policja?
    • le_szek Konsultacje w sprawie obwodnicy 06.08.08, 21:30
      Usarmy, jesteś niemożliwy!

usarmy napisał:

>
      >
      > www.zawiercie.eu/aktualnosci/serwis-spoleczny/414
      • usarmy Re: Konsultacje w sprawie obwodnicy 06.08.08, 23:19
        wierz mi ostatni raz zabieram "glos" o obwodnicy,ale z checia
        wybiore sie na "konsultacje" jak zdaze dojechac do Zawiercie.

Pozdrawiam
        • le_szek Re: Konsultacje w sprawie obwodnicy 07.08.08, 00:41
          Nie chodziło o to, żebyś nie pisał o obwodnicy, tylko żebyś nie zakładał nowych
          wątków. Pisać możesz do woli - tutaj.
    • le_szek Konsultacje społeczne 11.08.08, 11:50
      Za Konradem z Forum Jurajskiego podaję:

==========
      Poniżej podaję Wam terminy konsultacji społecznych w sprawie przebudowy DK78 na
      odcinku Siewierz-Szczekociny:
      12 sierpnia - wtorek
      11:00 - 13:00 Ogrodzieniec
      13:30 - 18:00 Zawiercie

13 sierpnia - środa:
      9:00 - 11:00 Kroczyce
      11:30 - 13:30 Irządze
      14:00 - 17:00 Szczekociny

18 sierpnia - poniedziałek
      9:30 - 11:30 Siewierz
      12:00 - 16:00 Poręba

22 sierpnia - piątek:
      9:00 - 11:00 Łazy
      ==========
    • usarmy Re: DK-78 30.11.08, 12:50
      www.zawiercie.eu/dokumenty/warianty-obwodnicy.png
    • le_szek Re: DK-78 30.11.09, 12:08
      Podbiję wątek, żeby nie trafił do archiwum...
      Wprawdzie nic się dzieje, jeśli chodzi o zawierciański odcinek obwodnicy -
      zawsze można popatrzeć na to, co się dzieje w Siewierzu i pomarzyć.
      • mieszkaniec_zawiercia Re: DK-78 01.12.09, 21:34
        podobno trwają uzgodnienia środowiskowe a kasa idzie tylko na
        autostrady i ekspresowe :-) ot taka polityka
    • le_szek Re: DK-78 28.03.10, 03:06
      www.dziennikzachodni.pl/zaglebie/236483,powstaja-mosty-na-obwodnicy-siewierza,id,t.html#material_2

Głównie o obwodnicy Siewierza, dla Zawiercia interesujący jest ostatni akapit:

==========
      Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad planuje budowę także kolejnej
      obwodnicy drogi krajowej nr 78.

Nowa trasa pobiegnie w kierunku wschodnim i stanie się alternatywą dla aut
      tranzytem przejeżdżających przez powiat zawierciański. Jak mówi Dorota
      Marzyńska, rzeczniczka prasowa katowickiego oddziału GDDKiA, obwodnica ma omijać
      miejscowości Poręba, Zawiercie, Kroczyce, Pradła i Szczekociny.

Ma także poprawić bezpieczeństwo na drogach lokalnych.

Niestety, wszystko wskazuje na to, że tej obwodnicy kierowcy i mieszkańcy nie
      doczekają się zbyt prędko. Prace bowiem są na etapie projektowania, planowania i
      uzgadniania koncepcji. Roboty przy nowej obwodnicy nie ruszą wcześniej niż po
      2012 roku.
      ==========

Pozwolę sobie na lekki optymizm - do 2012 roku już nie tak daleko, jeśli prace
      szły by tak, jak w Siewierzu - może za 5 lat Zawiercie będzie mieć obwodnicę?
      • mieszkaniec_zawiercia Re: DK-78 31.03.10, 21:43
        najnowsze wieści znalezione na stronie UM
        www.gospodarka.zawiercie.eu/aktualnosci/1524
    • usarmy Re: DK-78 05.01.11, 19:14
      czy ktos z naszych wladnych bronil dzisiaj w min.infrastruktury obwodnicy?
      a moze sie myle? co tam z obwodnica macie jakies nowe wiesci?

pzdr
    • usarmy DK-78 - co tam z obwodnica? 06.04.11, 17:21

co tam z naszą obwodnicą? jakieś news-y?
      • mieszkaniec_zawiercia Re: DK-78 - co tam z obwodnica? 11.04.11, 20:40
        na razie są "ważniejsze" tematy, teczki kadrowe, wietrzenie i remont gabinetów po poprzedniej ekipie, pr i lans, lans i pr, usunięcie niewygodnych radnych ... jaśnie nam panującego włodarza
    • le_szek Re: DK-78 29.06.11, 23:30
      www.dziennikzachodni.pl/drogi/415509,poreba-zawiercie-kroczyce-jest-pierwsza-decyzja-w-sprawie,id,t.html?cookie=1
      Poręba, Zawiercie, Kroczyce: Jest pierwsza decyzja w sprawie budowy DK 78

Anna Dziedzic
      2011-06-14 20:20:02, aktualizacja: 2011-06-14 20:20:02

Anna Kuśka-Ciba, regionalny dyrektor ochrony środowiska w Katowicach, ustaliła uwarunkowania środowiskowe konieczne do rozpoczęcia budowy obwodnicy drogi krajowej nr 78 przez powiat zawierciański.
      Dzięki temu, ta długo oczekiwana przez mieszkańców inwestycja ma w końcu szansę ruszyć z miejsca. Niestety, z informacji uzyskanych w katowickim oddziale Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad wynika, że tak się nie stanie.

NAJNOWSZE INFORMACJE Z DRÓG WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO

- Decyzja wydana przez regionalnego dyrektora ochrony
      środowiska w Katowicach jest jednym z etapów przygotowania inwestycji. Decyzja ta wyznacza jednocześnie wariant, według którego inwestycja będzie realizowana. Wyznaczony wariant uzyskał akceptację wszystkich stron, m.in. gmin i organizacji ekologicznych - mówi Dorota Marzyńska, rzeczniczka GDDKiA w Katowicach. Jednak, jak twierdzi rzeczniczka, budowa obwodnic w ciągu DK 78 nie została ujęta w Programie Budowy Dróg na lata 2011-2015, w związku z czym obecnie nie są planowane dalsze działania, tj. wykonanie projektu technicznego dla tej inwestycji.

Budowa "zawierciańskiej" obwodnicy DK 78, która pozwoli odetchnąć od ciężkiego transportu m.in. mieszkańcom Poręby, Zawiercia czy Kroczyc, miała ruszyć już kilka lat temu. Ostatnio w 2009 roku. Niestety, termin tej inwestycji jest co roku systematycznie przesuwany, głównie z powodu braku pieniędzy na jej realizację.

Wartość inwestycji szacuje się na około 300 mln złotych. Długość obwodnicy ma wynieść 19,2 km. Dzięki niej kierowcy jadący tranzytem DK 78 unikną stania w korkach w Porębie i Zawierciu. Będą mogli dojechać nową drogą aż do Szczekocin.

Obwodnica powiatu zawierciańskiego ma być kontynuacją wybudowanej w ubiegłym roku obwodnicy Siewierza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka