Dodaj do ulubionych

Przedział dla matki z dzieckiem lub kobiety w c...

11.06.09, 08:56
ężko mi uwierzyć w tę historię o ciężarnej... Nie jestem fanką PKP
ale jeśli chodzi o ten przedział- nigdy ani ja ani moja siostra nie
miałyśmy jakichkolwiek problemów jeżdżąc w ciąży, a potem z dziećmi.
Jedyne, co jest trochę denerwujące, to fakt, ze nigdy nie wiadomo
który pociąg ma taki przedział, a który nie ma. Ale żeby konduktorka
odmówiła dostępu do przedziału? Jakaś naciagana historia...
Obserwuj wątek
    • Gość: khjkl Przedział dla matki z dzieckiem lub kobiety w c... IP: *.mmj.pl 11.06.09, 09:13
      Brawa dla panów- prawdziwi, silni faceci są jeszcze na świecie :-)
    • Gość: gg alin Wyjątki IP: *.radom.vectranet.pl 11.06.09, 11:25
      A ja jechałem z rodzinką (2 dzieci) z Radomia do Zakopanego, tłok w pociągu niemiłosierny, stoimy więc na korytarzu. Nagle otwierają się drzwi z przedziału służbowego, wychodzi pani konduktorka jadąca na służbę do Krakowa (na pociąg relacji Kraków-Szczecin) i zaprasza nas do środka, "bo tu taki tłok, późna noc, a Państwo z dziećmi". Wchodzimy i pełen luz (nas czworo po jednej stronie i miła konduktorka leżąca po drugiej), nawet do Krakowa nie sprawdzano nam biletów. To co prawda był jedyny w moich kolejowych podróżach przypadek gdzie KOLEJ POSZŁA NAM NA RĘKĘ, no ale zawsze TO COŚ !!!
    • Gość: xxl Re: Przedział dla matki z dzieckiem lub kobiety w IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.09, 12:48
      Jeżdżąc systematycznie co kilkanaście dni w zaawansowanej i bardzo zagrożonej ciąży z Katowic do Warszawy na konsultacje medyczne dotyczące stanu dziecka- nie miałam żadnych udogodnień (pomimo próśb) ze str PKP. Żeby się móc położyć, bo nie mogłam podróżować na siedząco musieliśmy wykupywać dodatkowy bilet... Dobrze, że ciąża trwa tylko 9 m-cy, bo zostalibyśmy bankrutami.
      • Gość: kondi Re: Przedział dla matki z dzieckiem lub kobiety w IP: 188.33.83.* 11.06.09, 14:21
        Przedział dla matki z dzieckiem jest tylko w pociagach pospiesznych. Tam gdzie
        ciężarna kobita nie ma mozliwości zarezerwować sobie miejsca. Jeśli się jeździ
        pociagami EX/IC/EC to rezerwacje miejsca się ma. Jedno miejsce jedna rezerwacja.
        Jak Pani ma ochote leżeć to trzeba zaplacić sobie za taki komfort w wagonie z
        miejscami DO SIEDZENIA wykupieniem na siebie jedna kilku miejsc. Do leżenia
        służą wagony sypialne i kuszetki. A jeżeli przez wzgląd na zagrożoną ciąże musi
        Pani jeździć często do Warszawy i leżeć proponuję karetkę !!
        • Gość: xxl Do kondi IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.09, 22:08
          Na szczęście nasze dziecko przyszło zdrowo na świat. A porady odnośnie karetki proszę sobie darować. Dużo zdrowia życzę i pozdrawiam.
    • doreksik1 Przedział dla matki z dzieckiem lub kobiety w c... 11.06.09, 15:09
      Ja jechałam we wrześniu pośpiesznym w pierwszej klasie z Kielc do
      Gdyni. Byłam w 5 miesiącu ciąży. Ludzi pełno na korytarzu. Owszem, w
      wagonie był przedział dla kobiet w ciąży i matek z dziećmi, ale
      oczywiście zamknięty. Na moja prośbę o otwarcie konduktor
      stwierdził... że o on o istnieniu takiego przedziału w tym pociągu
      nic nie wie, po czym szybciutko się oddalił.
    • Gość: iii to jest doslownie tak jak w PRLu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.10, 13:49
      30 lat temu moja mama wracała z wakcji przez całą Polskę pociągiem w
      7 miesiącu ciąży. Konduktor zapytany o ten przedział zapytał "a kto
      jest w ciaży?", podczas gyd moja mama z taaaakim brzuchem stała pół
      metra przed nim. Ostatecznie nie miał wyjścia i zaprowadził rodziców
      do tego przedziału i kazał komuś tam ustąpić miejsca, bo okazało
      się, że przedział był już pełny, ale nie było tam ani jednej osoby
      uprawnionej do korzystania z niego - konduktor za łapówki
      posprzedawał te miejsca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka