Dodaj do ulubionych

Pytanie o "child benefit" w UK???

09.02.06, 20:28
Witam, mam pytanie do mam z UK - czy "child benefit" to nazwa zasiłku czy
instytucji wypłacającej takie zasiłki na dzieci? Usłyszałam, że można starać
się o zasiłki na dzieci jeśli mało się zarabia w UK, ale nie wiem gdzie się
zgłosić w tej sprawie. Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewunia_uk Re: Pytanie o "child benefit" w UK??? 09.02.06, 20:32
      Polecam Google:
      www.hmrc.gov.uk/childbenefit/
      Oraz wyszukiwarke na tym forum, temat byl "przerabiany" bardzo wiele razy.
      • problemproblem Re: Pytanie o "child benefit" w UK??? 09.02.06, 20:46
        W wyszukiwarce właśnie znalazłam! Dzięki! Czytam i naprawdę nigdzie nie mogę
        znależć gdzie należy składać papiery o ten zasiłek. Czy wiesz może jak taki
        urząd się nazywa?
        • agalon Re: Pytanie o "child benefit" w UK??? 09.02.06, 20:52
          Kochana przeciez mozesz wyslac to przez internet, mam na mysli ze mozesz
          wypelnic wniosek online. Jesli takie rozwiazanie Ci nie pasuje to idz do
          lokalnego Social Security popros o ten druk a wszystko (wraz z zaadresowana
          koperta)dostaniesz.
        • jagienkaa Re: Pytanie o "child benefit" w UK??? 09.02.06, 20:53
          wejdź na link od Ewuni i tam można złożyć aplikację on line.
          • problemproblem Re: Pytanie o "child benefit" w UK??? 10.02.06, 08:42
            Baaaardzo dziękuję. Pozdrawiam
    • wanilia25 Re: Pytanie o "child benefit" w UK??? 10.02.06, 12:54
      ja znam ludzi , którzy przyjechali z PL , wyrobili sobie NIN i pobierają CHB, a
      ich żony i dzieci są w PL.... Potrzebowali tylko przetłumaczenia aktu
      urodzenia po angielsku.
      Więc chyba, CHB dostaje się na każde dziecko niezależnie czy ono tu jest ???
      Ważne jest chyba to , że ojciec dziecka legalnie pracuje w UK...
      Dla mnie to niesprawiedliwe prawo, ponieważ nawet tak niewielki zasiłek
      powinien byc przyznawany pełnym rodzinom tzn. które razem tu mieszkają - takie
      jest moje zdanie !!!
      • kasiamp1 do wanilia25 10.02.06, 13:05
        Moja Droga, jesli sobie poczytasz wszystko na temat CHB, to doczytasz sie, ze
        benefit ten jest przyznawany nawet, jesli ktos mieszka poza UK, tyle, ze
        zatrudniony jest w UK. A sprawiedliwosc, hmmmm nie ma tu nic do rzeczy!
      • effata Bajeczka o dziewczynce z Polski 12.02.06, 14:06
        Była sobie dziewczynka z Polski, która przyjechała do U.K.
        Odkryła forum 'Z dala od Polski' i zadawała na nim bardzo dużo pytań, również o
        różnorakie zasiłki. Na tym forum były też inne dziewczynki, które tu
        przyjechały przed wejściem do Unii, którym niestety wcześniej nie przysługiwały
        żadne benefity. Cóż, takie prawo. Dziewczynki te się czasami burzyły na NOWE,
        które tu przyjeżdżają i 'zyją na koszt państwa' i 'za ich podatki', ale tak
        naprawdę większość z nich pomagała NOWYM swoją radą i dzieliła się
        doświadczeniami.
        Dziewczynka z Polski dowiedziała się jednak, że niektóre dziewczynki z forum są
        jeszcze w Polsce, a tylko ich chłopczyki tu przyjechały, ciężko pracują i
        dostają legalnie Child Benefit na dzieci, które
        zostały w Polsce.
        I dziewczynka się oburzyła i uznała, że to jest NIESPRAWIEDLIWE (plus trzy
        wykrzykniki).
        I tu bajeczka się kończy, bo autorce szczęka opadła ze zdumienia i ręce z
        osłabienia.
        --
        Don't guess.
        • ewunia_uk Ale o co? 12.02.06, 15:01
          Ze zacytuje Nikodema Dyzme: "Ale o co sie ksieznej pani rozchodzi?"
          • effata Re: Ale o co? 12.02.06, 15:11
            o 'święte oburzenie' niektórych znawców sprawiedliwości społecznej smile
            --
            Don't guess.
          • mrufkaa Re: Ale o co? 12.02.06, 22:33
            Ewa, ze mam okropny katar, to posmarkalam sie do
            pasa...smile))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        • wanilia25 Re: Bajeczka o dziewczynce z Polski 12.02.06, 18:16
          Effata, coś kłamiesz w tej swojej bajce...
          Ja też przyjechałam tu przed wejściem do Unii, urodziłam tu dziecko, a dla
          ścisłości zasiłek CHB otrzymuję od 3-4 miesięcy dopiero ( to do Twojej
          wiadomości); więc popraw tą swoją bajkę, albo bzdur nie pisz moja Droga...
          Nawet tu istnieje wolność słowa, więc mogę pisać o czym mi się tylko dusza
          zamarzy smilesmilesmile.................
          • steph13 Re: Bajeczka o dziewczynce z Polski 12.02.06, 18:42
            wanilia, nie przejmuj sie, nie ty jedna podpadlas. Tutaj jest taka swoista,
            polska 'political correctness'. Mozna zupelnie nie znac brytyjskiej
            rzeczywistosci, nie wiedziec czy 'child benefit' to zasilek czy instytucja, nie
            postawic nogi w tym kraju, nie mowiac o zadnym innym udziale w tutejszej
            spolecznosci, cale wiedziec, ze pachnie to jakas darowizna. Zyczliwe dusze
            szybko objasnia jak wyciagnac kazdego pensa w ramach pomocy dla tych
            niezbednych dla kraju obywateli. Jest to pewnego typu bajeczka, mnie
            przynajmniej przyprawiajaca o nightmares.
            • edavenpo Re: Bajeczka o dziewczynce z Polski 12.02.06, 23:18
              steph13 napisała:

> wanilia, nie przejmuj sie, nie ty jedna podpadlas. Tutaj jest taka swoista,
              > polska 'political correctness'. Mozna zupelnie nie znac brytyjskiej
              > rzeczywistosci, nie wiedziec czy 'child benefit' to zasilek czy instytucja, nie
              >
              > postawic nogi w tym kraju, nie mowiac o zadnym innym udziale w tutejszej
              > spolecznosci, cale wiedziec, ze pachnie to jakas darowizna. Zyczliwe dusze
              > szybko objasnia jak wyciagnac kazdego pensa w ramach pomocy dla tych
              > niezbednych dla kraju obywateli. Jest to pewnego typu bajeczka, mnie
              > przynajmniej przyprawiajaca o nightmares.
              __

Uderz w stol a nozyce sie odezwa...

Przepraszam ale nie moglam sie powstrzymac...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka