Dodaj do ulubionych

unia europejska

04.04.04, 04:53
w kwietniu wybieram sie do Polski z moja coreczka bede swiadkiem wejscia
Polski do struktor europejskich bardzo sie ciesze ale kilka dni temu
rozmawialam ze znajoma ktora pochodzi z Portugali ( mieszkam w kanadzie )
ze unia to nie same blaski ale i bardzo duzo cieni
co myslicie o tym , jak sie zyje wam w uni ??????????
pozdrowionka
Edyta
Obserwuj wątek
    • rafalkawecki Re: unia europejska 05.04.04, 07:41
      Krotko mowiac - normalnie (mowie o Niemczech) smile
      Oczywiscie jak wszedzie sa blaski i cienie - tego sie nie da uniknac. To tak
      jakby stworzyc idealne panstwo - to jest niemozliwe. W kazdym kraju na swiecie
      sa jakies dobre i zle strony. Tylko w niektorych jest wiecej tych zlych stron...
      A UE to nie jest panstwo, to jest wspolnota. Kazdy kraj ma swoje prawa,
      oczywiscie w jakis sposob kontrolowane przez UE. Takze w kazdym kraju zycie jest
      troszke inne.
    • jagienka.harrison Re: unia europejska 05.04.04, 12:44
      Nie spodziewaj się że przyjedziesz do Polski i 1 maja nagle będzie super, ja
      myślę że wręcz przeciwnie. Najpierw będzie gorzej a potem stopniowo się
      polepszy.
      • magdapol75 Re: unia europejska 05.04.04, 13:40
        Mam gazete Polish anonse w ktorej jest napisane:
        ..."Po rozszerzeniu UE obywatel polski traktowany bedzie na takich samych
        zasadach jak obywatele panstw EOG.
        Konsekwencje prawne z tego wynikajace beda takie,ze nie bedzie podlegal
        obowiazkowi uziskiwania zezwolenia na wjazd i pobyt,ale dalej podlegac bedzie
        kontroli sluzb imigracyjnych z mozliwoscia wydalenia badz odmowy wjazdu na
        terytorium WB.Jest to bardzo wazne.Podleganie kontroli sluzb imigracyjnych
        oznacza mozliwosc podjecia przez urzednika imigracyjnego decyzji w sprawie
        ograniczenia okresu dozwolonego pobytu oraz mozliwosci podejmowania pracy
        przez obywatela panstwa EOG ......

obiecanki cacanki...,wiecie co to jest swinstwo,dlaczego polscy obywatele czy
        inni wchodzacy do Unii w maju nie beda traktowani na rowni z obywatelami panst
        juz do Unii nalezacymi????
        • daisy123 Re: unia europejska 05.04.04, 13:59
          magdapol75 napisała:

to jest swinstwo,dlaczego polscy obywatele czy
          > inni wchodzacy do Unii w maju nie beda traktowani na rowni z obywatelami
          panst
          > juz do Unii nalezacymi????
          Bo i inne panstwa mialy tzw. okres przejsciowy. A pamietacie jak stopniowo
          znoszono granice w unii??? Byl to wlasnie okres stopniowy np. ni bylo juz
          kontroli granicznych miedzy Austria a Niemcami ale byla jeszcze miedzy Austria
          a Wlochami.
          • edytaon Re: unia europejska 05.04.04, 19:22
            wlasnie
            rozmawiajac z moja rodzina i znajomymi w polsce wszyscy tam bardzo licza na
            zmniejszenie bezrobocia a moja portugalska znajoma ( nauczycielka ) powiedziala
            ze w portugali bezrobocie ciagle wynosi 20% a konkurencja na rynku pracy jest
            jeszcze wieksza z powodu otwarcia granic
            trzymam kciuki za nasz kraj i wszystkich ludzi mam nadzieje ze ten okres
            dostosowawczy bedzie bezbolesny
            i wszystko sie zmieni na lepsze
            pozdrowionka
            Edyta mama Alicji
        • basiak6 Re: unia europejska 05.04.04, 21:18
          To zalezy, Polska moze pojsc droga Hiszpanii ktora swietnie wykorzystala kazdy
          grosz z unii (jesli ktos widzial Hiszpanie 10 lat temu a teraz to wie o czym
          mowie, autostrady, itp), a moze tez pojsc droga Grecji ktora spedza czas na
          klotniach wewnatrz rzadowych i korupcji. Niestety model Polski jest blizszy
          temu drugiemusad Zadna Unia nie pomoze jesli ktos taki jak Lepper ma takie
          poparciesmile))
    • ingerg Re: unia europejska 26.11.25, 17:17
      Pierwsze mrozy a my przez trzy dni byliśmy bez prądu. Gdyby nie ten mały kopciuch to nie było by czym zagrzać domu. U nas kopciuch pozostanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka