Gość: Realista IP: *.il.us.prserv.net 01.02.02, 22:27 www.chicagotribune.com/news/nationworld/chi-0202010308feb01.story? coll=chi%2Dnewsnationworld% Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kliken Re: IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.02.02, 22:55 No coz, w zasadzie to zadna nowina.Prywata, kumoterstwo i warholstwo robia swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maz Re: IP: *.arach.net.au 02.02.02, 01:57 Polecam ten artykul wszystkim mojm niedawnym oponentom,co to uwazaja ze nie mozna nic zlego pisac na temat Polski i wszystkie ,niestety bardzo smutne sprawy,zbywac milczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
komentator Smutne sprawy? 02.02.02, 09:50 Gość portalu: maz napisał(a): > Polecam ten artykul wszystkim mojm niedawnym oponentom,co to uwazaja ze nie > mozna nic zlego pisac na temat Polski i wszystkie ,niestety bardzo smutne > sprawy,zbywac milczeniem. Tak, szczegolnie dobre jest zakonczenie: "Lepper sees no tragedy. "Norway is not in the EU and it's surviving," he said." Kon by sie usmial, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msz Re: Smutne sprawy? IP: 10.40.18.* 04.02.02, 11:12 komentator napisał(a): > Gość portalu: maz napisał(a): > > > Polecam ten artykul wszystkim mojm niedawnym oponentom,co to uwazaja ze ni > e > > mozna nic zlego pisac na temat Polski i wszystkie ,niestety bardzo smutne > > sprawy,zbywac milczeniem. > > Tak, szczegolnie dobre jest zakonczenie: > > "Lepper sees no tragedy. "Norway is not in the EU and it's surviving," he said. > " > > Kon by sie usmial, nie? Jasne tylko ze Norwegia ma gas i rope i pewnie musialaby dokladac do UE, a my mamy tylko wegiel ktorego nikt nie chce. A tak by the way, ciekaw jestem co sadza o przystapieniu Polski do UE polscy emigranci (ale interesuje mnie opinia raczej kolegow z zza oceanu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Komentator, which side r'u'on? IP: *.netcom.ca 05.02.02, 14:46 komentator napisa?(a): > Gos´c´ portalu: maz napisa?(a): > > > Polecam ten artykul wszystkim mojm niedawnym oponentom,co to uwazaja ze ni > e > > mozna nic zlego pisac na temat Polski i wszystkie ,niestety bardzo smutne > > sprawy,zbywac milczeniem. > > Tak, szczegolnie dobre jest zakonczenie: > > "Lepper sees no tragedy. "Norway is not in the EU and it's surviving," he said. > " > > Kon by sie usmial, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msz UE IP: 10.40.18.* 04.02.02, 11:54 Czy nie macie wyrobionych pogladow na temat UE i przystapienia do niej Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funnel Re: UE IP: *.vf.shawcable.net 05.02.02, 12:47 Patrzac jak Polska sprawnie blokuje,to zza oceanu wyglada na to ze to Unia pragnie za wszelka cene przylaczyc sie do Polski.Ale pewnie nie spelnia jeszcze wszystkich warunkow(np.za mala korupcja ),wiec musi poczekac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msz Re: UE IP: 10.40.18.* 05.02.02, 13:44 Gość portalu: Funnel napisał(a): > Patrzac jak Polska sprawnie blokuje,to zza oceanu wyglada na to ze to Unia > pragnie za wszelka cene przylaczyc sie do Polski.Ale pewnie nie spelnia jeszcze > > wszystkich warunkow(np.za mala korupcja ),wiec musi poczekac. > Pozdrawiam Dzieki, ale nie prosilem o uszypliwe komentarze, tylko o oparta na zdrowym rozsadku i logicznym mysleniu opinie na temat przylaczenia sie Polski do UE. PS A co powiesz na ostatnie wydarzenia w Stanach (mam na mysli Enron), no ale to pewnie tylko glupi przypadek, bo przeciez Stany to kraj calkowicie wolny od korupcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYY Poglad emigranta na wstapienie Polski do UE: IP: 170.28.16.* 05.02.02, 14:37 Gość portalu: msz napisał(a): > Czy nie macie wyrobionych pogladow na temat UE i przystapienia do niej Polski? Moj poglad na tem temat jest nastepujacy: Polska wchodzi do UE:zwisa mi to i powiewa, a takze wali. Polska nie wchodzi do UE:zwisa mi to i powiewa, a takze wali. Powaznie, serio ! Dlaczego powinno mnie to obchodzic, skoro mieszkam w USA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YYZ Re: Poglad emigranta na wstapienie Polski do UE: IP: *.netcom.ca 05.02.02, 14:49 Gos´c´ portalu: NYY napisa?(a): > Powaznie, serio ! Dlaczego powinno mnie to obchodzic, skoro mieszkam > w USA? No idea! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $$$$$$$ Re: Poglad emigranta na wstapienie Polski do UE: IP: *.chello.pl 05.02.02, 14:53 Gość portalu: NYY napisał(a): > Powaznie, serio ! Dlaczego powinno mnie to obchodzic, skoro mieszkam w USA? Bo piszesz po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYY Re: Poglad emigranta na wstapienie Polski do UE: IP: 170.28.16.* 05.02.02, 15:02 Gość portalu: $$$$$$$ napisał(a): > Gość portalu: NYY napisał(a): > > Powaznie, serio ! Dlaczego powinno mnie to obchodzic, skoro mieszkam w USA > ? > > Bo piszesz po polsku. Nie widze zwiazku. Pisze takze po angielsku i niemiecku. Mieszkam w USA wiec bede tu bral udzial w zyciu politycznym np. wyborach. Cokolwiek zostanie zadecydowane w referendum nt. wstapienia Polski do Unii Europejskiej i tak zaraz potem rozpocznie sie polska gadka: " A nie mowilem zeby: wstapic/ nie wstapic do UE?" Tak samo bylo z ostatnimi wyborami" Wygrala lewica, a teraz jak manna z nieba nie leci, to kazdy gada" Ja tam na tych komunistow nie glosowalem". To kto glosowal? Dlatego wlasnie wsztrzymuje sie od jakiegokolwiek udzialu w politycznym zyciu Polski. Niech sobie jej mieszkancy dokonaja wyboru, bo dla mnie to naprawde obojetne. Nie chce tylko, by mi ktos kiedys zarzucil, ze przykladalem reke do niewlasciwego wyboru, choc tak naprawde nie powinno mnie to obchodzic. Jasne teraz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YYZ To bardzo smutne NYY ! IP: *.netcom.ca 05.02.02, 15:09 Gos´c´ portalu: NYY napisa?(a): > Mieszkam w USA wiec bede tu bral udzial w zyciu politycznym Jak bedziesz jeszcze wiecej siedzial na tym Forum, to pewnie sie tak nie stanie. > Dlatego wlasnie wsztrzymuje sie od jakiegokolwiek udzialu w politycznym > zyciu Polski. No i dobrze. Ogolna buzka i spokoj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYY Najwieksze madrosci jak zwykla splywaja z Kanady.. IP: 170.28.16.* 05.02.02, 15:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYY Re: To bardzo smutne NYY ! IP: 170.28.16.* 05.02.02, 15:12 Gość portalu: YYZ napisał(a): > Gos´c´ portalu: NYY napisa?(a): > > > Mieszkam w USA wiec bede tu bral udzial w zyciu politycznym > > Jak bedziesz jeszcze wiecej siedzial na tym Forum, to pewnie sie tak nie > stanie. Masz dziwna logike. Zamrozilo Ci mozg? > > > Dlatego wlasnie wsztrzymuje sie od jakiegokolwiek udzialu w politycznym > > zyciu Polski. > > No i dobrze. Ogolna buzka i spokoj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msz Re: Poglad emigranta na wstapienie Polski do UE: IP: 10.40.18.* 05.02.02, 15:41 Gość portalu: NYY napisał(a): > Gość portalu: msz napisał(a): > > > Czy nie macie wyrobionych pogladow na temat UE i przystapienia do niej Pol > ski? > Moj poglad na tem temat jest nastepujacy: > Polska wchodzi do UE:zwisa mi to i powiewa, a takze wali. > Polska nie wchodzi do UE:zwisa mi to i powiewa, a takze wali. > Powaznie, serio ! Dlaczego powinno mnie to obchodzic, skoro mieszkam w USA? Skoro Cie nie obchodza sprawy Polski to po co palancie zagladasz na forum gazety wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYY Re: Poglad emigranta na wstapienie Polski do UE: IP: 170.28.16.* 05.02.02, 15:49 1. Aby po raz 1001 podziekowac Bozi, ze nie musze mieszkac tam, gdzie mieszkaja ludzie czytajacy na codzien te wlasnie "Wyborcza", 2. Aby nazwano mnie palantem- dziekuje Bozi po raz 1002. 3. Aby poczytac to, co pisza tam o swiecie, takze o Ameryce- 1003 raz dziekuje... 4. z ogolnej ciekawosci- tego nie zrozumiesz bo jestes glupkowatym. ograniczonym gburem, tylko taki nazywa adwersarza palantem-czytam Timesa, WSJ, czytam Wyborcza i zagladam na jej Foru. 4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YYZ Na nude nie ma czasu ! IP: *.netcom.ca 05.02.02, 16:12 Gos´c´ portalu: NYY napisa?(a): > 1. Aby po raz 1001 podziekowac Bozi, ze nie musze mieszkac tam, gdzie > mieszkaja ludzie czytajacy na codzien te wlasnie "Wyborcza", > 2. Aby nazwano mnie palantem- dziekuje Bozi po raz 1002. > 3. Aby poczytac to, co pisza tam o swiecie, takze o Ameryce- 1003 raz > dziekuje... > 4. z ogolnej ciekawosci- tego nie zrozumiesz bo jestes glupkowatym. > ograniczonym gburem, tylko taki nazywa adwersarza palantem-czytam > Timesa, WSJ, czytam Wyborcza i zagladam na jej Forum. Co robisz w wolnych chwilach? Jak godzisz nauke ze sportem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YYZ NYY i inni emigranci sa juz bogaci i ... sie nudza IP: *.netcom.ca 05.02.02, 15:49 Gos´c´ portalu: msz napisa?(a): > Skoro Cie nie obchodza sprawy Polski to po co palancie zagladasz na > forum gazety wyborczej. > Moze troche zbyt duzo wolnego czasu ... nic dodac nic ujac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYY Re: NYY i inni emigranci sa juz -do XYZ od palanta IP: 170.28.16.* 05.02.02, 15:53 Gość portalu: YYZ napisał(a): > Gos´c´ portalu: msz napisa?(a): > > > Skoro Cie nie obchodza sprawy Polski to po co palancie zagladasz na > > forum gazety wyborczej. > > > > Moze troche zbyt duzo wolnego czasu ... nic dodac nic ujac! Dokladnie tak. A co, zazdroscisz? Poza tym XYZ, umiesz czytac ale nie myslec...Czytanie gazety to jeszcze nie aktywny udzial w zyciu politycznym. Nawet taki palant jak ja to rozumie . > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YYZ Re: NYY i inni emigranci sa juz -do XYZ od palanta IP: *.netcom.ca 05.02.02, 16:04 Gos´c´ portalu: NYY napisa?(a): > Poza tym XYZ, umiesz czytac ale nie myslec... Ja tak, no ale co mozna powiedziec o Tobie chlopie? XYZ pewnie sie zdziwi co On ma z tym wspolnego ... he, he, he! YYZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYY Re: NYY i inni emigranci sa juz -do XYZ od palanta IP: 170.28.16.* 05.02.02, 16:08 Gość portalu: YYZ napisał(a): > Gos´c´ portalu: NYY napisa?(a): > > > Poza tym XYZ, umiesz czytac ale nie myslec... > > Ja tak, no ale co mozna powiedziec o Tobie chlopie? Ze powinienem zmienic okulary na nieco mocniejsze , co nie oznacza ze nie posiadam zdolnosci logicznego myslenia. A takze, ze odrozniam polityke od czytania gazety. XYZ pewnie sie zdziwi > co On ma z tym wspolnego ... he, he, he! > > YYZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: node Re: UE IP: *.exp.sis.pitt.edu 05.02.02, 19:56 Oto moje osobiste zdanie: Jak polska przystapi do unii, da to szanse ambitnym ludziom znalezc prace w krajach gdzie zyje sie lepiej. inzynierowie, informatycy, lekarzy itd... beda mieli szanse na godziwe zarobki, unikna bandyctwa polskich ulic itd.. Polska zapada sie dzieki mentalnosci samych Polakow. Dlatego nie bedzie lepiej jak pozostaniemy poza unia. Ten statek tonie - dajmy szanse ludziom uciekac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sexy_MF Chicago Tribune IP: *.netcom.ca 05.02.02, 15:04 "1. Emilia Gajcy, 22, a graduate of Warsaw University with a degree in public administration ... 2. Ivana Monsek, 26, has a master's degree in clinical psychology 3. Marzena Manturz, a psychologist whose specialty is counseling the unemployed ..." Nie oszukujmy sie , ten artykul byl pisany na krajowym zjezdzie psychologow ... pani psycholog pociesza bezrobotne panie psycholog. Do czego to doszlo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: Chicago Tribune IP: *.duke-energy.com 05.02.02, 19:31 Gość portalu: Sexy_MF napisał(a): > "1. Emilia Gajcy, 22, a graduate of Warsaw University with a degree in > public administration ... > 2. Ivana Monsek, 26, has a master's degree in clinical psychology > 3. Marzena Manturz, a psychologist whose specialty is counseling the > unemployed ..." > > Nie oszukujmy sie , ten artykul byl pisany na krajowym zjezdzie > psychologow ... pani psycholog pociesza bezrobotne panie psycholog. Do > czego to doszlo? > To prawda, na kierunki typu psychologia w Polsce przypada okolo 20 kandydatow na jedno miejsce, gdy na kierunki techniczne jest mniej zgloszen niz miejsc, wiec przyjmuje sie praktycznie kazdego. To tylko oznacza, ze mlodzi ludzie dobrze odbieraja nastroj w Polsce i przewiduja, ze rynek w Polsce najlepiej sie bedzie rozwijal w kierunku uslug psychiatrycznych, co latwo zauwazyc czytajac jakakakolwiek polska gazete. Problem ten mozna latwo rozwiazac stosujac wzorzec amerykanski, gdzie mlodzi ludzie rowniez stronia od karier technicznych: otworzyc granice dla mlodych i ambitnych Chinczykow czy Wietnamczykow, ktorzy ze swoja doza filozofii konfucjanskiej solidnie sie wyksztalca w Polsce, a potem zbuduja Polakom podstawy nowoczesnej ekonomii )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYY Re: Chicago Tribune IP: 170.28.16.* 05.02.02, 19:35 Bardzo rozsadne slowa. W ostatnim etapie tego cyklu psychiatrzy beda leczyc na glowe psychologow, w zamian za psychoterapie. Tzw. wymiana barterowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YYZ NYY Tribune! IP: *.netcom.ca 05.02.02, 22:40 Gos´c´ portalu: NYY napisa?(a): > Moj poglad na tem temat jest nastepujacy: > Polska wchodzi do UE:zwisa mi to i powiewa, a takze wali. > Polska nie wchodzi do UE:zwisa mi to i powiewa, a takze wali. > Powaznie, serio ! Dlaczego powinno mnie to obchodzic, skoro > mieszkam w USA? A juz sie dalem nabrac, ze sprawy polskie sa Ci obce (skoro mieszkasz w USofA) a Ty koles znowu sie tutaj udzielasz. Jak Ty godzisz nauke ze sportem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYY To teraz ja ci cos powiem YYZ IP: *.proxy.aol.com 06.02.02, 00:07 Czepiles sie mnie jak pijany tramwaju. Nie starczylo ci, ze w poscie "Americans about lepper" zrobiles z siebie, przy moim skromnym udziale, skonczonego debila. ( Powtarzam-to nie obelga, to diagnoza-debilizm to sredni stopien uposledzenia umyslowego). Sadze tak na podstawie tego, ze kazdy watek bierzesz doslownie, po 3, 4 razy powtarzasz swoje malo oryginalne dowcipy. Nie masz zdolnosci konstruktywnego, abstrakcyjnego myslenia ( Moze to tylko imbecylizm- uposledzenie lekkie, nie chce ci jednak prawic komplementow, bo dostaniesz przyplywu tworczej weny, a masz ciagle dostep do internetu i tego Forum). Na zakonczenie doradze wiec ci, zamiast wdawac sie w slowne potyczki ze starszymi, a na pewno inteligentniejszymi, po prostu idz do ubikacji i wybrandzluj sie. Na pewno ci ulzy i na troche oderwiesz raczke od klawiatury, z pozytkiem dla innych Forumowiczow. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YYZ NYY rules! IP: *.netcom.ca 06.02.02, 02:18 No to mi powiedziales. Ale ja naprawde dalej nie wiem, czemu Ty czlowiek, ktory mieszka w USofA nie interesujesz sie sprawami Polski, mimo ze jestes tutaj caly Bozy dzionek. Czy Ty moze szukasz pracy? Pomoge Ci cos znalezc, naprawde! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYY Re: NYY rules! IP: *.proxy.aol.com 06.02.02, 02:30 Dlatego, ze jest to Forum "Polonia i Polacy za granica" a nie "Polonia i Polacy w POLSCE". No wiec ja tu jestem, bo ja jestem wlasnie Polak za granica. Czasami rozmawia sie tu o rzeczach konstruktywnych, czasami o istotnych problemach Polonii, takich jak np sprawy paszportow, zrzeczenia sie obywatelstwa, podrozy do Polski etc. Tu nie tylko rozmawia sie o bzdurach. Poczytaj toche zamiast tylko ublizac innym a sam zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YYZ Re: NYY rules! IP: *.netcom.ca 06.02.02, 04:24 Poglad emigranta na wstapienie Polski do UE Autor: Gos´c´ portalu: NYY Data: 05-02-2002 14:37 > Powaznie, serio ! Dlaczego powinno mnie to obchodzic, skoro mieszkam > w USA? Jesli mnie cos nie obchodzi lub nie dotyczy, to stronie od tego i basta. Dobrym przykladem jest tu "temat rzeka" o zrzekaniu sie obywatelstwa polskiego. Kazdy nawet srednio rozwiniety emigrant wie, ze to sprawa ktora sie zalatwia w ambasadzie (tudziez konsulacie!). Nie ma co rozdzierac szat na Forum, bo to nie jest sprawa niczyjej OPINII lecz USTAWODAWSTWA (ktore a propos obecnie w Polsce jest bardzo liberalne). Poniewaz mnie zrzekanie nie interesuje (podobnie jak wielu z tych, ktorym to rzekomo spedza sen z powiek), wiec nie zabieram na ten temat glosu i nie wychodze na wariata! Jak dotad to Ty akurat mnie ublizyles (i to wielokrotnie), jak rowniez nazwales kolege MSZ-ta gburem w tym samym zreszta temacie. PS. Mozesz sobie dac siana i mi nie odpowiadac, gdyz od tej pory olewam Cie cieplym moczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYY A jednak ci odpowiem, IP: 170.28.16.* 06.02.02, 16:02 bo moze do kogos innego tez sie dopierdoliles jak idiota i ten ktos to przeczyta i bedzie CIEBIE z kolei ignorowal. W krotkim poscie nawaliles mnostwo logicznych bledow. Oczywiscie , zrzeczenie sie obywatelstwa to sprawa ustawodawstwa. Poczytaj posty Starego. On wlasnie pisze o USTAWACH i niuansach tej ustawy(wielu ustaw). Jak cos czytasz, to rob to uwaznie. Inaczej szkoda czasu i energii... tak samo gdybys uwaznie przeczytal choc 1 post na ten temat to dowiedzialbys sie, ze w ambasadzie lub konsulacie mozesz sobie zaltwic najwyzej swiadectwo zgonu lub paszport, ale by zrzec sie obywatelstwa musisz jechac do Polski. Pomijam tu kolejny blad myslowy- "jest to sprawa ustawy a nie opinii"- ustawy mozna zmieniac, jesli w opinii ogolu sa bledne lub niesluszne. W zakutej polonijnej enklawie w srodku zlodowacialej tundry moze tego nie wiecie, tu nazywa sie to amendments. W kwestii technicznej: Zwaz, ze to ty przykleiles sie do mnie i moich postow jak gowno do podeszwy a nie odwrotnie i to ty zaczales mi ublizac bez najmniejszego nawet powodu. W zyciu nie zadrzylo mi sie wyrazic negatywnej opinii o kims, dlatego ze prezentuje poglady odmienne do moich. Natomiast zamieszczanie inwektyw pod moim adresem na publicznym forum( teksty z polskich komiksow o szpitalu i lekarstwie) swiadczy tylko o poziomie jaki ty prezentujesz. Odpowiedz Link Zgłoś