Dodaj do ulubionych

"Chicago Tribune" o sytuacji w Polsce

IP: *.il.us.prserv.net 01.02.02, 22:27
www.chicagotribune.com/news/nationworld/chi-0202010308feb01.story?
coll=chi%2Dnewsnationworld%
Obserwuj wątek
    • Gość: Kliken Re: IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.02.02, 22:55
      No coz, w zasadzie to zadna nowina.Prywata, kumoterstwo i warholstwo robia
      swoje.
      • Gość: maz Re: IP: *.arach.net.au 02.02.02, 01:57
        Polecam ten artykul wszystkim mojm niedawnym oponentom,co to uwazaja ze nie
        mozna nic zlego pisac na temat Polski i wszystkie ,niestety bardzo smutne
        sprawy,zbywac milczeniem.
        • komentator Smutne sprawy? 02.02.02, 09:50
          Gość portalu: maz napisał(a):

> Polecam ten artykul wszystkim mojm niedawnym oponentom,co to uwazaja ze nie
          > mozna nic zlego pisac na temat Polski i wszystkie ,niestety bardzo smutne
          > sprawy,zbywac milczeniem.

Tak, szczegolnie dobre jest zakonczenie:

"Lepper sees no tragedy. "Norway is not in the EU and it's surviving," he said."

Kon by sie usmial, nie?
          • Gość: msz Re: Smutne sprawy? IP: 10.40.18.* 04.02.02, 11:12
            komentator napisał(a):

> Gość portalu: maz napisał(a):
            >
            > > Polecam ten artykul wszystkim mojm niedawnym oponentom,co to uwazaja ze ni
            > e
            > > mozna nic zlego pisac na temat Polski i wszystkie ,niestety bardzo smutne
            > > sprawy,zbywac milczeniem.
            >
            > Tak, szczegolnie dobre jest zakonczenie:
            >
            > "Lepper sees no tragedy. "Norway is not in the EU and it's surviving," he said.
            > "
            >
            > Kon by sie usmial, nie?

Jasne tylko ze Norwegia ma gas i rope i pewnie musialaby dokladac do UE, a my
            mamy tylko wegiel ktorego nikt nie chce.

A tak by the way, ciekaw jestem co sadza o przystapieniu Polski do UE polscy
            emigranci (ale interesuje mnie opinia raczej kolegow z zza oceanu)

• Gość: Zenek Komentator, which side r'u'on? IP: *.netcom.ca 05.02.02, 14:46
            komentator napisa?(a):

> Gos´c´ portalu: maz napisa?(a):
            >
            > > Polecam ten artykul wszystkim mojm niedawnym oponentom,co to
            uwazaja ze ni
            > e
            > > mozna nic zlego pisac na temat Polski i wszystkie ,niestety bardzo
            smutne
            > > sprawy,zbywac milczeniem.
            >
            > Tak, szczegolnie dobre jest zakonczenie:
            >
            > "Lepper sees no tragedy. "Norway is not in the EU and it's surviving," he
            said.
            > "
            >
            > Kon by sie usmial, nie?

• Gość: msz UE IP: 10.40.18.* 04.02.02, 11:54
      Czy nie macie wyrobionych pogladow na temat UE i przystapienia do niej Polski?
      • Gość: msz Re: UE IP: 10.40.18.* 05.02.02, 11:36
        Chyba jednak nie. sad
        • Gość: Funnel Re: UE IP: *.vf.shawcable.net 05.02.02, 12:47
          Patrzac jak Polska sprawnie blokuje,to zza oceanu wyglada na to ze to Unia
          pragnie za wszelka cene przylaczyc sie do Polski.Ale pewnie nie spelnia jeszcze
          wszystkich warunkow(np.za mala korupcja ),wiec musi poczekac.
          Pozdrawiam
          • Gość: msz Re: UE IP: 10.40.18.* 05.02.02, 13:44
            Gość portalu: Funnel napisał(a):

> Patrzac jak Polska sprawnie blokuje,to zza oceanu wyglada na to ze to Unia
            > pragnie za wszelka cene przylaczyc sie do Polski.Ale pewnie nie spelnia jeszcze
            >
            > wszystkich warunkow(np.za mala korupcja ),wiec musi poczekac.
            > Pozdrawiam

Dzieki, ale nie prosilem o uszypliwe komentarze, tylko o oparta na zdrowym
            rozsadku i logicznym mysleniu opinie na temat przylaczenia sie Polski do UE.

PS A co powiesz na ostatnie wydarzenia w Stanach (mam na mysli Enron), no ale to
            pewnie tylko glupi przypadek, bo przeciez Stany to kraj calkowicie wolny od
            korupcji.

• Gość: NYY Poglad emigranta na wstapienie Polski do UE: IP: 170.28.16.* 05.02.02, 14:37
        Gość portalu: msz napisał(a):

> Czy nie macie wyrobionych pogladow na temat UE i przystapienia do niej Polski?
        Moj poglad na tem temat jest nastepujacy:
        Polska wchodzi do UE:zwisa mi to i powiewa, a takze wali.
        Polska nie wchodzi do UE:zwisa mi to i powiewa, a takze wali.
        Powaznie, serio ! Dlaczego powinno mnie to obchodzic, skoro mieszkam w USA?
        • Gość: YYZ Re: Poglad emigranta na wstapienie Polski do UE: IP: *.netcom.ca 05.02.02, 14:49
          Gos´c´ portalu: NYY napisa?(a):

> Powaznie, serio ! Dlaczego powinno mnie to obchodzic, skoro mieszkam
          > w USA?

No idea!

• Gość: $$$$$$$ Re: Poglad emigranta na wstapienie Polski do UE: IP: *.chello.pl 05.02.02, 14:53
          Gość portalu: NYY napisał(a):
          > Powaznie, serio ! Dlaczego powinno mnie to obchodzic, skoro mieszkam w USA?

Bo piszesz po polsku.
          • Gość: NYY Re: Poglad emigranta na wstapienie Polski do UE: IP: 170.28.16.* 05.02.02, 15:02
            Gość portalu: $$$$$$$ napisał(a):

> Gość portalu: NYY napisał(a):
            > > Powaznie, serio ! Dlaczego powinno mnie to obchodzic, skoro mieszkam w USA
            > ?
            >
            > Bo piszesz po polsku.
            Nie widze zwiazku. Pisze takze po angielsku i niemiecku. Mieszkam w USA wiec bede
            tu bral udzial w zyciu politycznym np. wyborach. Cokolwiek zostanie zadecydowane
            w referendum nt. wstapienia Polski do Unii Europejskiej i tak zaraz potem
            rozpocznie sie polska gadka: " A nie mowilem zeby: wstapic/ nie wstapic do UE?"
            Tak samo bylo z ostatnimi wyborami" Wygrala lewica, a teraz jak manna z nieba nie
            leci, to kazdy gada" Ja tam na tych komunistow nie glosowalem". To kto glosowal?
            Dlatego wlasnie wsztrzymuje sie od jakiegokolwiek udzialu w politycznym zyciu
            Polski. Niech sobie jej mieszkancy dokonaja wyboru, bo dla mnie to naprawde
            obojetne. Nie chce tylko, by mi ktos kiedys zarzucil, ze przykladalem reke do
            niewlasciwego wyboru, choc tak naprawde nie powinno mnie to obchodzic.
            Jasne teraz ?

• Gość: YYZ To bardzo smutne NYY ! IP: *.netcom.ca 05.02.02, 15:09

> Mieszkam w USA wiec bede tu bral udzial w zyciu politycznym

Jak bedziesz jeszcze wiecej siedzial na tym Forum, to pewnie sie tak nie
              stanie.

> Dlatego wlasnie wsztrzymuje sie od jakiegokolwiek udzialu w politycznym
              > zyciu Polski.

No i dobrze. Ogolna buzka i spokoj!
              • Gość: NYY Najwieksze madrosci jak zwykla splywaja z Kanady.. IP: 170.28.16.* 05.02.02, 15:10
              • Gość: NYY Re: To bardzo smutne NYY ! IP: 170.28.16.* 05.02.02, 15:12
                Gość portalu: YYZ napisał(a):

> Gos´c´ portalu: NYY napisa?(a):
                >
                > > Mieszkam w USA wiec bede tu bral udzial w zyciu politycznym
                >
                > Jak bedziesz jeszcze wiecej siedzial na tym Forum, to pewnie sie tak nie
                > stanie.
                Masz dziwna logike. Zamrozilo Ci mozg?
                >
                > > Dlatego wlasnie wsztrzymuje sie od jakiegokolwiek udzialu w politycznym
                > > zyciu Polski.
                >
                > No i dobrze. Ogolna buzka i spokoj!

• Gość: msz Re: Poglad emigranta na wstapienie Polski do UE: IP: 10.40.18.* 05.02.02, 15:41
          Gość portalu: NYY napisał(a):

> Gość portalu: msz napisał(a):
          >
          > > Czy nie macie wyrobionych pogladow na temat UE i przystapienia do niej Pol
          > ski?
          > Moj poglad na tem temat jest nastepujacy:
          > Polska wchodzi do UE:zwisa mi to i powiewa, a takze wali.
          > Polska nie wchodzi do UE:zwisa mi to i powiewa, a takze wali.
          > Powaznie, serio ! Dlaczego powinno mnie to obchodzic, skoro mieszkam w USA?

Skoro Cie nie obchodza sprawy Polski to po co palancie zagladasz na forum gazety
          wyborczej.

• Gość: NYY Re: Poglad emigranta na wstapienie Polski do UE: IP: 170.28.16.* 05.02.02, 15:49
            1. Aby po raz 1001 podziekowac Bozi, ze nie musze mieszkac tam, gdzie mieszkaja
            ludzie czytajacy na codzien te wlasnie "Wyborcza",
            2. Aby nazwano mnie palantem- dziekuje Bozi po raz 1002.
            3. Aby poczytac to, co pisza tam o swiecie, takze o Ameryce- 1003 raz
            dziekuje...
            4. z ogolnej ciekawosci- tego nie zrozumiesz bo jestes glupkowatym.
            ograniczonym gburem, tylko taki nazywa adwersarza palantem-czytam Timesa, WSJ,
            czytam Wyborcza i zagladam na jej Foru.
            4.
            • Gość: YYZ Na nude nie ma czasu ! IP: *.netcom.ca 05.02.02, 16:12

> 1. Aby po raz 1001 podziekowac Bozi, ze nie musze mieszkac tam, gdzie
              > mieszkaja ludzie czytajacy na codzien te wlasnie "Wyborcza",
              > 2. Aby nazwano mnie palantem- dziekuje Bozi po raz 1002.
              > 3. Aby poczytac to, co pisza tam o swiecie, takze o Ameryce- 1003 raz
              > dziekuje...
              > 4. z ogolnej ciekawosci- tego nie zrozumiesz bo jestes glupkowatym.
              > ograniczonym gburem, tylko taki nazywa adwersarza palantem-czytam
              > Timesa, WSJ, czytam Wyborcza i zagladam na jej Forum.

Co robisz w wolnych chwilach?
              Jak godzisz nauke ze sportem?

• Gość: YYZ NYY i inni emigranci sa juz bogaci i ... sie nudza IP: *.netcom.ca 05.02.02, 15:49
            Gos´c´ portalu: msz napisa?(a):

> Skoro Cie nie obchodza sprawy Polski to po co palancie zagladasz na
            > forum gazety wyborczej.
            >

Moze troche zbyt duzo wolnego czasu ... nic dodac nic ujac!

• Gość: NYY Re: NYY i inni emigranci sa juz -do XYZ od palanta IP: 170.28.16.* 05.02.02, 15:53

> Gos´c´ portalu: msz napisa?(a):
              >
              > > Skoro Cie nie obchodza sprawy Polski to po co palancie zagladasz na
              > > forum gazety wyborczej.
              > >
              >
              > Moze troche zbyt duzo wolnego czasu ... nic dodac nic ujac!

Dokladnie tak. A co, zazdroscisz?
              Poza tym XYZ, umiesz czytac ale nie myslec...Czytanie gazety to jeszcze nie
              aktywny udzial w zyciu politycznym. Nawet taki palant jak ja to rozumie .
              >

• Gość: YYZ Re: NYY i inni emigranci sa juz -do XYZ od palanta IP: *.netcom.ca 05.02.02, 16:04

> Poza tym XYZ, umiesz czytac ale nie myslec...

Ja tak, no ale co mozna powiedziec o Tobie chlopie? XYZ pewnie sie zdziwi
                co On ma z tym wspolnego ... he, he, he!

YYZ
                • Gość: NYY Re: NYY i inni emigranci sa juz -do XYZ od palanta IP: 170.28.16.* 05.02.02, 16:08

> Gos´c´ portalu: NYY napisa?(a):
                  >
                  > > Poza tym XYZ, umiesz czytac ale nie myslec...
                  >
                  > Ja tak, no ale co mozna powiedziec o Tobie chlopie?
                  Ze powinienem zmienic okulary na nieco mocniejsze , co nie oznacza ze nie
                  posiadam zdolnosci logicznego myslenia. A takze, ze odrozniam polityke od
                  czytania gazety.
                  XYZ pewnie sie zdziwi
                  > co On ma z tym wspolnego ... he, he, he!
                  >
                  > YYZ

• Gość: node Re: UE IP: *.exp.sis.pitt.edu 05.02.02, 19:56
        Oto moje osobiste zdanie:
        Jak polska przystapi do unii, da to szanse ambitnym ludziom znalezc prace w
        krajach gdzie zyje sie lepiej. inzynierowie, informatycy, lekarzy itd... beda
        mieli szanse na godziwe zarobki, unikna bandyctwa polskich ulic itd..
        Polska zapada sie dzieki mentalnosci samych Polakow. Dlatego nie bedzie lepiej
        jak pozostaniemy poza unia. Ten statek tonie - dajmy szanse ludziom uciekac.
    • Gość: Sexy_MF Chicago Tribune IP: *.netcom.ca 05.02.02, 15:04
      "1. Emilia Gajcy, 22, a graduate of Warsaw University with a degree in
      public administration ...
      2. Ivana Monsek, 26, has a master's degree in clinical psychology
      3. Marzena Manturz, a psychologist whose specialty is counseling the
      unemployed ..."

Nie oszukujmy sie , ten artykul byl pisany na krajowym zjezdzie
      psychologow ... pani psycholog pociesza bezrobotne panie psycholog. Do
      czego to doszlo?

• Gość: Mag Re: Chicago Tribune IP: *.duke-energy.com 05.02.02, 19:31
        Gość portalu: Sexy_MF napisał(a):

> "1. Emilia Gajcy, 22, a graduate of Warsaw University with a degree in
        > public administration ...
        > 2. Ivana Monsek, 26, has a master's degree in clinical psychology
        > 3. Marzena Manturz, a psychologist whose specialty is counseling the
        > unemployed ..."
        >
        > Nie oszukujmy sie , ten artykul byl pisany na krajowym zjezdzie
        > psychologow ... pani psycholog pociesza bezrobotne panie psycholog. Do
        > czego to doszlo?
        >

To prawda, na kierunki typu psychologia w Polsce przypada okolo 20 kandydatow na
        jedno miejsce, gdy na kierunki techniczne jest mniej zgloszen niz miejsc, wiec
        przyjmuje sie praktycznie kazdego. To tylko oznacza, ze mlodzi ludzie dobrze
        odbieraja nastroj w Polsce i przewiduja, ze rynek w Polsce najlepiej sie bedzie
        rozwijal w kierunku uslug psychiatrycznych, co latwo zauwazyc czytajac
        jakakakolwiek polska gazete. Problem ten mozna latwo rozwiazac stosujac wzorzec
        amerykanski, gdzie mlodzi ludzie rowniez stronia od karier technicznych: otworzyc
        granice dla mlodych i ambitnych Chinczykow czy Wietnamczykow, ktorzy ze swoja
        doza filozofii konfucjanskiej solidnie sie wyksztalca w Polsce, a potem zbuduja
        Polakom podstawy nowoczesnej ekonomii smile))
        • Gość: NYY Re: Chicago Tribune IP: 170.28.16.* 05.02.02, 19:35
          Bardzo rozsadne slowa. W ostatnim etapie tego cyklu psychiatrzy beda leczyc na
          glowe psychologow, w zamian za psychoterapie. Tzw. wymiana barterowa.
          • Gość: YYZ NYY Tribune! IP: *.netcom.ca 05.02.02, 22:40

> Moj poglad na tem temat jest nastepujacy:
            > Polska wchodzi do UE:zwisa mi to i powiewa, a takze wali.
            > Polska nie wchodzi do UE:zwisa mi to i powiewa, a takze wali.
            > Powaznie, serio ! Dlaczego powinno mnie to obchodzic, skoro
            > mieszkam w USA?

A juz sie dalem nabrac, ze sprawy polskie sa Ci obce (skoro mieszkasz w
            USofA) a Ty koles znowu sie tutaj udzielasz. Jak Ty godzisz nauke ze
            sportem?
            • Gość: NYY To teraz ja ci cos powiem YYZ IP: *.proxy.aol.com 06.02.02, 00:07
              Czepiles sie mnie jak pijany tramwaju. Nie starczylo ci, ze w poscie "Americans
              about lepper" zrobiles z siebie, przy moim skromnym udziale, skonczonego
              debila. ( Powtarzam-to nie obelga, to diagnoza-debilizm to sredni stopien
              uposledzenia umyslowego).
              Sadze tak na podstawie tego, ze kazdy watek bierzesz doslownie, po 3, 4 razy
              powtarzasz swoje malo oryginalne dowcipy. Nie masz zdolnosci konstruktywnego,
              abstrakcyjnego myslenia ( Moze to tylko imbecylizm- uposledzenie lekkie, nie
              chce ci jednak prawic komplementow, bo dostaniesz przyplywu tworczej weny, a
              masz ciagle dostep do internetu i tego Forum).
              Na zakonczenie doradze wiec ci, zamiast wdawac sie w slowne potyczki ze
              starszymi, a na pewno inteligentniejszymi, po prostu idz do ubikacji i
              wybrandzluj sie. Na pewno ci ulzy i na troche oderwiesz raczke od klawiatury,
              z pozytkiem dla innych Forumowiczow. Dzieki.
              • Gość: YYZ NYY rules! IP: *.netcom.ca 06.02.02, 02:18
                No to mi powiedziales. Ale ja naprawde dalej nie wiem, czemu Ty czlowiek,
                ktory mieszka w USofA nie interesujesz sie sprawami Polski, mimo ze
                jestes tutaj caly Bozy dzionek. Czy Ty moze szukasz pracy? Pomoge Ci cos
                znalezc, naprawde!
                • Gość: NYY Re: NYY rules! IP: *.proxy.aol.com 06.02.02, 02:30
                  Dlatego, ze jest to Forum "Polonia i Polacy za granica" a nie "Polonia i Polacy
                  w POLSCE". No wiec ja tu jestem, bo ja jestem wlasnie Polak za granica.
                  Czasami rozmawia sie tu o rzeczach konstruktywnych, czasami o istotnych
                  problemach Polonii, takich jak np sprawy paszportow, zrzeczenia sie
                  obywatelstwa, podrozy do Polski etc. Tu nie tylko rozmawia sie o bzdurach.
                  Poczytaj toche zamiast tylko ublizac innym a sam zobaczysz.
                  • Gość: YYZ Re: NYY rules! IP: *.netcom.ca 06.02.02, 04:24
                    Poglad emigranta na wstapienie Polski do UE
                    Autor: Gos´c´ portalu: NYY
                    Data: 05-02-2002 14:37

> Powaznie, serio ! Dlaczego powinno mnie to obchodzic, skoro mieszkam
                    > w USA?

Jesli mnie cos nie obchodzi lub nie dotyczy, to stronie od tego i basta.
                    Dobrym przykladem jest tu "temat rzeka" o zrzekaniu sie obywatelstwa
                    polskiego. Kazdy nawet srednio rozwiniety emigrant wie, ze to sprawa ktora
                    sie zalatwia w ambasadzie (tudziez konsulacie!). Nie ma co rozdzierac szat
                    na Forum, bo to nie jest sprawa niczyjej OPINII lecz USTAWODAWSTWA
                    (ktore a propos obecnie w Polsce jest bardzo liberalne). Poniewaz mnie
                    zrzekanie nie interesuje (podobnie jak wielu z tych, ktorym to rzekomo
                    spedza sen z powiek), wiec nie zabieram na ten temat glosu i nie wychodze
                    na wariata!

Jak dotad to Ty akurat mnie ublizyles (i to wielokrotnie), jak rowniez
                    nazwales kolege MSZ-ta gburem w tym samym zreszta temacie.

PS. Mozesz sobie dac siana i mi nie odpowiadac, gdyz od tej pory olewam
                    Cie cieplym moczem.

• Gość: NYY A jednak ci odpowiem, IP: 170.28.16.* 06.02.02, 16:02
                      bo moze do kogos innego tez sie dopierdoliles jak idiota i ten ktos to
                      przeczyta i bedzie CIEBIE z kolei ignorowal. W krotkim poscie nawaliles mnostwo
                      logicznych bledow. Oczywiscie , zrzeczenie sie obywatelstwa to sprawa
                      ustawodawstwa. Poczytaj posty Starego. On wlasnie pisze o USTAWACH i niuansach
                      tej ustawy(wielu ustaw). Jak cos czytasz, to rob to uwaznie. Inaczej szkoda
                      czasu i energii... tak samo gdybys uwaznie przeczytal choc 1 post na ten temat
                      to dowiedzialbys sie, ze w ambasadzie lub konsulacie mozesz sobie zaltwic
                      najwyzej swiadectwo zgonu lub paszport, ale by zrzec sie obywatelstwa musisz
                      jechac do Polski.
                      Pomijam tu kolejny blad myslowy- "jest to sprawa ustawy a nie opinii"- ustawy
                      mozna zmieniac, jesli w opinii ogolu sa bledne lub niesluszne. W zakutej
                      polonijnej enklawie w srodku zlodowacialej tundry moze tego nie wiecie, tu
                      nazywa sie to amendments.
                      W kwestii technicznej: Zwaz, ze to ty przykleiles sie do mnie i moich postow
                      jak gowno do podeszwy a nie odwrotnie i to ty zaczales mi ublizac bez
                      najmniejszego nawet powodu. W zyciu nie zadrzylo mi sie wyrazic negatywnej
                      opinii o kims, dlatego ze prezentuje poglady odmienne do moich. Natomiast
                      zamieszczanie inwektyw pod moim adresem na publicznym forum( teksty z polskich
                      komiksow o szpitalu i lekarstwie) swiadczy tylko o poziomie jaki ty
                      prezentujesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka