Dodaj do ulubionych

Piaski - Dom Raf

23.09.10, 01:12
Postanowiliśmy w tym roku pojechać na Mierzeję Wiślaną do Piasków - miejsca, które na tym forum polecane było jako spokojne i bez tłumów. Rozczarowaliśmy się bardzo, ponieważ nie mogę zrozumieć jak ktoś może polecać Piaski jako miejsce spokojne. No fakt, że nie jest to Kołobrzeg, ale ludzi tłumy, wesołe miasteczko i wszystkie typowe atrakcje nadmorskich miejscowości są. A jak się do tego doda dość uciążliwą drogę nad morze, to już w ogóle nie mogę się doszukać żadnych plusów nad innymi miejscowościami nadmorskimi. Zaznaczam, że byliśmy na początku sierpnia, a więc w sezonie. W czerwcu oczywiście jest miło i przyjemnie, ale w czerwcu tak jest również w każdej innej miejscowości nadmorskiej, bo nigdzie nie ma jeszcze tłumów.

Trafiliśmy do Domu Raf, który ze strony internetowej wydawał się być bardzo fajny. Niestety na miejscu nastapiło wielkie rozczarowanie. Co chyba najważniejsze na tym forum - nie ma na terenie tego domu żadnego miejsca do zabawy dla dzieci - jest malutka (metr na metr) piaskownica, na której dnie znajduje się jakiś burobrudny żwir. Poza tym prawie cały teren jest albo zabudowany albo zabetonowany. Dzieci biegały po schodach na góre, na drugą strone domu, potem po stromych i dośc niebezpiecznych schodach w dół i tak w kółko. Nie ma miejsca aby pograć w piłkę, pobawić się.
Pokoje w tym domu są w różnym standardzie, na samej górze nawet ładne z nowym wyposażeniem, natomiast na dole to raczej takie nory ze starym wyposażeniem. Uwaga - dwa pokoje mają duże okna balkonowe na kuchnię. Komuś może to odpowiadać, że dziecko słyszy z kuchni. Z drugiej strony wszystko z kuchni i do kuchni słychać, co się dzieje w pokoju.
Dom jest na odkrytym terenie i przy ciepłej pogodzie w domu jest bardzo gorąco, a co gorsza w nocy latają tam niesamowite ilości owadów (odgłos jak w ulu), pewnie z trzcin nad zalewem, więc ciężko jest mieć otwarte okna.
Na stronie internetowej widać piękny taras z widokiem na zalew i Frombork. Faktycznie widok jest piękny. Niestety pan właściciel ma mieszkanie przy tym tarasie i po całych dniach siedzi w otwartym na oścież oknie wychodzącym dokładnie na taras. Mnie to skutecznie zniechęcało od używania tego tarasu, ponieważ każde słowo zamienione w rozmowie było słyszane przez pana właściciela. Szkoda, bo miejsce piękne.

Podsmuowując - dla dzieci nie polecam, jest wiele innych fajniejszych miejsc nad morzem polskim.
Obserwuj wątek
    • volta2 Re: Piaski - Dom Raf 27.09.10, 21:55
      dziwne to co piszesz, bo ja też byłam w tym roku w piaskach i faktycznie, drugiej tak cichej i smętnej miejscowości na naszym wybrzeżu to nie widziałam.
      mieszkałam w samym "centrum" i nie widziałam zbyt wielu pieszych, samochodów też zresztą niewiele.

a plaża to już zupełnie pusta była, mimo pogody. żadnego pana z lodami, drożdżówkami i innymi cudami nie uświecisz,

co do kwatery - się nie wypowiem, nie znam miejsca noclegowego o nazwie dom raf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka