Dodaj do ulubionych

letni obóz językowy - jaki ?

02.03.11, 09:45
szukam dobrego obozu językowego (angielski) dla 2 dziewczynek - 10 i 11 lat (poziom średniozaawansowany, dziewczyny ogólnie nakręcone na naukę) - zależy mi aby angielski był prowadzony profesjonalnie i w ciekawy sposób oraz aby były jeszcze jakieś dodatkowe atrakcje typu żagle, tenis, widnsurfing itp
czy ktoś może coś polecić ?
rozważam:
- berlitz - angielski 4x45 min dziennie, ciekawy program, żeglarstwo, tenis - niby wszystko super, ale nie moge znaleźć opinii o tych obozach - rzeczywiście są atrakcyjne, czy tylko są tak przedstawiane ? o samej szkole opinie są ... różne
- chris - angielski 3x45 min dziennie + zajęcia na wodzie, organizator ogolnie znany i polecany, ale sam opis zajęć angielskiego jakoś nie bardzo mi podchodzi, zastanawiam się też czy chris nie jest przereklamowany, no i warunki lokalowe gorsze niż na innych obozach
- kompas - angielski 2x45 min, ale za to z nativami, ciekawy program dodatkowy, trochę mało angielskiego ...
czy ktoś może wysyłał dziecko na obozy językowe z w/w organizatorami ? będę wdzięczna za wszelkie opinie
Obserwuj wątek
    • bibona Re: letni obóz językowy - jaki ? 02.03.11, 10:45
      W większości przypadków to lekko mówiąc ściema z tą nauką.
      Rzuciło mi się w oczy ogłoszenie w serwisie związanym z pracą:
      "...
      Opis firmy: Szkoła Języków Obcych z ponad 20 letnim doświadczenie w organizowaniu wypoczynku letniego dla dzieci i młodzieży połączonego z nauka języka.

Opis stanowiska: Prowadzimy rekrutację na stanowisko lektor-wychowawca na kolonii językowej dla dzieci w wieku od 8-15 lat (dzieci podzielone są na grupy do 15 osób wg wieku i poziomu zaawansowania).
      Ta sama osoba uczy, opiekuje się dziećmi i towarzyszy im w całym programie turystyczno-rekreacyjnym.
      Codziennie należy prowadzić 90 min zajęć językowych (=2lekcje) rano + 2 razy w tygodniu popołudniowe warsztaty (90 min)

Oczekujemy: -anglista(filologia lub kolegium)
      -posiadanie dyplomu (co najmniej licencjat) ewentualnie studenci III, IV lub V roku studiów
      -doświadczenie w nauczaniu języków,
      -umiejętność i chęć pracy z dziećmi.
      Konieczność posiadania zaświadczenia o ukończonym kursie dla wychowawców
      Warunkiem przyjęcia jest wysłanie CV na adres ..... oraz pozytywne odbycie osobistej rozmowy kwalifikacyjnej. ..."

A w ofercie kolonii tejże firmy:
      "Wszyscy uczestnicy znajdują się pod całodobową opieką pedagogiczną i medyczną. Języków uczą wykwalifikowani lektorzy z naszej szkoły (także native speakers)."
      Czyli innymi słowy jedna wielka masówa.
      • basia-bma Re: letni obóz językowy - jaki ? 02.03.11, 11:24
        nie spodziewam się jakiś spektakularnych postępów w angielskim po 12-dniowym obozie smile, ale zalezy mi aby zajęcia były prowadzone profesjonalnie, miały atrakcyjną formę, żeby dziewczyny coś z tego wyniosły, a przede wszystkim nie nudziły się
        • myskaz Re: letni obóz językowy - jaki ? 02.03.11, 13:07
          Moje dzieci jeżdżą z Programem Bell
          www.program-bell.edu.pl/obozy_jezykowe.htm
          są super zadowole
          • basia-bma Re: letni obóz językowy - jaki ? 02.03.11, 13:53
            bell wygląda fajnie - czy te obozy są dostępne dla dzieci z całej polski ? trochę za mało informacji jest na stronie, która podałaś
            ja znalazłam coś takiego www.bellschools.pl/angielskie-kolonie-letnie/nasza-kadra - tu jest tylko 1 lokalizacja
            mogłabyś nappisac coś więcej o tych obozach ? jak dużo jest zajęć z nativespeakerami ? jak duże grupy ?
            w jakim wieku masz dzieci ?
            może być na priva basia-bma@o2.pl

z góry dziękuję
            • myskaz Re: letni obóz językowy - jaki ? 02.03.11, 15:37
              Kiedy najedziesz myszką na Obozy po lewej stronie wyświetli się info o dawnych obozach i tegoroczna oferta.
              To kameralne obozy - zwykle 1 autokar. Wychowawcami grup (ok.10 osób) sa native'y - niektórzy rewelacyjni, w ciągu roku uczący w Bellu. Dzieci mają po 3 a młodzież po 4 godziny angielskiego.
              Obozy oczywiście sa otwarte dla wszystkich ale trzeba podrzucić dziecię do Poznania albo na miejsce. Znamy rodzeństwo z Francji które co roku przyjeżdża na obóz
              Moje dziecka zaczęły jeździć na te obozy po 5 klasie
              • kanna Re: letni obóz językowy - jaki ? 07.03.11, 10:06
                Moim zdaniem obóz językowy to porażka.
                - Jesli jest 45 minut - nic sie dziecko nie nauczy (raczej ten angielski to wabik dla rodziców)
                - jesli 3 h... no sorry, to wakacje, czas na odpoczynek i zajęcia na dworzu, nie naukę.

Sprawdzają się obozy jezykowe za granicą, "zanurzenie" dziecka w języku, gdzie nauka sie odbywa przy okazji.
                • hankam Re: letni obóz językowy - jaki ? 26.04.11, 15:06
                  Na obozie berlitza (i pewnie na wielu innych) nauka języka prowadzona jest w formie zabawy. To nie są trzy godziny lekcji dziennie, to mogą być trzy godziny przygotowywania spektaklu w języku angielskim, trzy godziny gier etc.
          • rodzice2014 Re: letni obóz językowy - jaki ? 18.02.14, 19:12
            Moi drodzy, w zeszłym roku moje dziecko było na koloniach organizowanych przez szkołę językową Bell. W miejscowości nad jeziorem. Niby świetne warunki. NIBY.
            Odwiedziliśmy córkę z mężem i byliśmy PRZERAŻENI!!! Dzieci spały w okropnych, obskurnych pokojach, stłoczone tak, że nie dało się ruszyć (5 dziewczynek w 3-osobowym pokoju!) Porządków chyba nikt nie sprawdzał...
            Lato było upalne, a dzieci nad jeziorem były tylko RAZ W CIĄGU DWÓCH TYGODNI !!! Na moje pytanie dlaczego, kierowniczka mówiła, że kawałek trzeba przejść i że to jest dla niej problem.
            Rano były lekcje angielskiego, ale nie prowadzone z pomysłem, tylko w dusznej sali, 3 godziny!!!
            Tak jakby nie można było uczyć bawiąc się np. na dworze czy na plaży.
            Skandalem był fakt, że córka wszystkie pieniądze, jakie miała, wydała na... wodę do picia w pobliskim sklepiku... Okazało się, że dzieci NIE MAJĄ ZAPEWNIONEGO PICIA, a lato było po prostu upalne!!! Byliśmy z mężem w szoku. Kierowniczka tłumaczyła się, że ona częstuje dzieci wodą, jeśli któreś do niej przyjdzie, ale córka mówiła, że pani czasem np. nie było w swoim pokoju itp.
            Kiedy przyjechaliśmy, dzieci dosłownie błąkały się po ogromnym ośrodku bez większego nadzoru. Generalnie nuda.
            Uważam, że kolonie organizowane przez Program Bell to SKANDAL. Kosztowały bardzo dużo, a warunki FATALNE.
            Odradzam wszystkim, córka po tych koloniach ma traumę i w ogóle nie chce już wyjeżdżać na żadne obozy czy kolonie.
            ODRADZAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            (Córka powiedziała, że jedynie kadra lektorów była w porządku - bardzo mili młodzi ludzie. To wszystko)
            • motherofthree Re: letni obóz językowy - jaki ? 27.02.14, 01:10
              Jestem zdziwiona taka opinia o obozach Bell. Cala trojka moich dzieci jezdzila na obozy jak byly mlodsze i za nimi przepadaly. Gdy syn skonczyl 18 lat powiedzial, ze jest dumny ze swojej doroslosci i martwi go tylko jedna rzecz, ze juz nigdy nie pojedzie na oboz Bella. Zajec na obozie było duzo, zarowno kreatywnych, jak i sportowych. Lekcje zawsze byly ciekawe. Za ogromny atut uwazam, ze zajecia były wylacznie z native speakerami. Dzieci bardzo szybko zaczynaja mowic po angieslku naturalnie.
              Moze im sie akurat osrodek nie udal ? czesto mieli obozy w pałacach z b. dobrymi warunkami. Pozdrawiam,
              Mother of three.
            • gwarta Re: letni obóz językowy - jaki ? 14.03.15, 12:45
              Ludzie Bell to sciema, oszusto i wyludzanie kasy! Trzymac sie z daleka. Zenua i kilometr mulu.
    • ezmd99 Re: letni obóz językowy - jaki ? 02.03.11, 19:30
      Moja córka była na dwóch z wymienionych przez Ciebie obozach:
      Chris: obóz ok, ale jeżeli chodzi o angielski, to raczej porażka, nie wyniosła z tego obozu nic, juz samo kwalifikowanie do grup niby na podstawie testu, a tak naprawde na podstawie wieku, napisała test na duzo wyższym poziomie niż powinna i tarfila do grupy równolatków, bo tak trzeba sad Zajęcia typowo szkolne,ławka, ćwiczenia, nic specjalnego. Materiały, które przywiozła świadczyły o niskim poziomie nauczania. Pozostałe sprawy ok, nawet lepiej. Była to wioska językowa w Serwach.
      Kompas: o wiele mniej zajęć, ale prowadzone profesjonalnie,dziecko aż piszczało, by rozmawiać po angielski. Mała książeczka wnosząca dużo treści realioznawczych.
      Może to coś pomoże w wyborze smile
      • basia-bma Re: letni obóz językowy - jaki ? 07.03.11, 08:10
        podciągam - może ktoś się jeszcze wypowie w sprawie obozów Bell i Berlitza - ostatecznie chyba te 2 biorę pod uwagę
        w góry dziękuję za wszelkie info
        • mobydick10 Re: letni obóz językowy - jaki ? 25.04.11, 16:17
          ja w tym samym temacie (podepnę się wink )... też chciałbym córkę 11-letnią wysłać na taki obóz..
          podjęłaś Basiu już jakąś decyzję?
          pzdr,
          K
    • formelka1 Re: letni obóz językowy - jaki ? 26.04.11, 09:59
      Moja znajoma wysłała dziecko z Early Stage i była super zadowolona.Zajęcia prowadzone przez tych samych nauczycieli,których dzieci znają z zajęć, więc ta kadra jest na wysokim poziomie i dużo dając jeszcze więcej wymagają. www.earlystage.pl/obozy.html

pzdr,
      fj
      • lolinka2 Re: letni obóz językowy - jaki ? 27.04.11, 00:42
        early stage jest szkołą zupełnie innej klasy po prostu - z sensownymi podwalinami metodycznymi i jakością, o którą wręcz obsesyjnie dba właściciel szkoły (i bardzo dobrze!!!)
        • dorek3 do lolinka2 27.04.11, 10:26
          lolinka, chciałam napisać na priva ale się nie dało. Możesz coś więcej o Early Stage. Doczytałam w innych wątkach że posłałaś w tym roku swoje dziecko na zajęcia do nich. Ja myślę aby moich puścić od września (wtedy będą w II SP).
          Twoje już też chodzi do szkoły? Jak oceniasz naukę?

Wiem że zawodowo jest związana z tematem, więc poradź proszę: warto już teraz czy poczekać jeszcze rok-dwa (synowie w szkole maja 3x45 min, grupy w tym roku 16 osób, od przyszłego po 8, idą podręcznikiem Incredibile English).
          • formelka1 Re: do lolinka2 27.04.11, 11:56
            Od 2 klasy dzieciaki zaczynają wchodzić w bardzo intensywny program, mają masę słownictwa ok 50 słówek na Unit, ja jestem zachwycona-dzieciaki mają dużo testow, non stop robią nowe rzeczy,ale cały czas wracają do tego co było nawet we wrześniu, więc nie ma zapominania tego co było trzy lekcje temu smile Korzystają z Hocus Pocus 2 i z wewnętrznej książki, która świetnie poszerza słownictwo w stosunku do innych szkół.

pzdr,
            fj
    • hankam Re: letni obóz językowy - jaki ? 26.04.11, 15:03
      Moja córka z obozu Berlitza w Goręczynie wróciła bardzo zadowolona (a był to jej pierwszy samodzielny wyjazd) i w tym roku wyjeżdża drugi raz.
      Znów do Goręczyna, chociaż jest już jakby o rok za stara, niestety, tylko w tym ośrodku są konie.
      Ja mam jedną uwagę do organizatorów. Zgłaszałam, że dziecko nie jada mięsa i prosiłam o zastąpienie mięsa większą porcją warzyw. (Nawet nie śmialam prosić o przygotowywanie ryby). Surówek było jak na lekarstwo i nikt o tej prośbie nie pamiętał.
      Ale przeżyła jakoś ten obóz, z głodu nie umarła i ogólnie byłą zadowolona.
    • tomeeeek Tylko szkoła za granicą 27.04.11, 13:52
      I najlepiej bez osób towarzyszących i bez żadnych polaków w ogóle.
      Nie chciałem wierzyć dopóki nie wysłałem swojego 14-latka w zeszłym roku do szkoły w UK www.sussexsummerschools.com/

Wyjeżdżając posługiwał się angielskim na poziomie średnim, kiedy wrócił, sam powiedział, że coś w nim zaskoczyło. I w efekcie musiałem mu zmienić szkołę w kraju, bo lokalna szkoła nie miała dla niego grupy zaawansowania.

Potem sam pojechałem na 3 tygodnie dla szkoły dla dorosłych i też bardzo się podszkoliłem.

Faktem jest, że taki wyjazd jest dwu-trzykrotnie droższy, niż niby-angielskie-kolonie w kraju.
    • dzindzibou Re: letni obóz językowy - jaki ? 09.01.12, 09:52
      Zobacz obozy.perfectenglish.pl/obozy-mlodziezowe-nad-morzem-2012/ - minimum 3 godziny dziennie angielskiego dla młodzieży (gimnazjum sama mam syna w tym wieku). Cena przystępna (dla mnie ważne, żeby było poniżej 1500) - ośrodek z basenem, pokoje 3-4 osobowe.
    • honey1985 Re: letni obóz językowy - jaki ? 14.06.13, 21:24
      A może ktoś coś wie na temat Agencji Turystycznej ATAS??? Bo mają ciekawą ofertę, a akurat szukamy obozu dla naszej 12 latki. Może ktoś coś słyszał?
      • monia198000 Re: letni obóz językowy - jaki ? 17.06.13, 21:50
        mój syn był w tamtym roku w Bournemouth w Wlk. Brytanii, wyjazd organizowany właśnie przez to biuro. wszystkim mogę naprawdę polecić, bo są solidni, wszystko było w zeszłym roku zapięte na ostatni guzik - w tym roku syn leci z nimi do Londynu. wrócił bardzo zadowolony, poznał mnóstwo osób, a angielski podszkolił bardzo, mają tam bardzo dobrą szkołę i zresztą przebywając wśród ludzi innej narodowości człowiek zupełnie inaczej się uczy.
      • zgagusia Re: letni obóz językowy - jaki ? 15.02.14, 18:08
        I jak, była córka na obozie organizowanym przez ATAS? W tym roku ja szukam czegoś dla 12-latka. Myślimy nad Anglia, chociaż trochę mam wątpliwości - jak go wysłać - autokarem (strasznie długa podróż, nie wiem czy nie za bardzo meczach dla takiego dziecka) czy samolotem (drożej, nie wiem czy sobie poradzi...) ? Jakich efektów mozna sie spodziewać po 2-tygodniowym kursie?
        Podzielicie sie doświadczeniami smile

A.
    • s.karin22 Re: letni obóz językowy - jaki ? 01.03.16, 09:51
      Mega przestrzegam rodziców przed obozami ,koloniami organizowanymi przez szkołę Bell -to jedna wielka ściema , nie organizują programu jak należy , warunki straszne -a obóz mega drogi
      • ankachylak Re: letni obóz językowy - jaki ? 01.05.17, 15:29
        a napiszesz coś więcej? Bo własnie planowałam wysłać tam syna... Co było nie tak?
    • motherofthree Re: letni obóz językowy - jaki ? 11.05.17, 00:15
      Polecam program- Bell z Poznania z Poznania. Swietny poziom obozów językowych, zajęcia wyłącznie z native speakerami i fajne tematy obozów. Dzieciaki zawsze wracają rozgadane po angielsku. Na dodatek opieka nad dziecmi bardzo dobra. Nie bylo żadnych problemów. Pozdrawiam,
    • emams755 Re: letni obóz językowy - jaki ? 22.05.17, 09:02
      W zeszłym roku wysłałam swoją córkę na obóz językowy do Anglii. To był jej pierwszy samodzielny wyjazd za granicę. Wróciła mega zadowolona choć najbardziej obawiała się bariery językowej. Język faktycznie podszkoliła, widać efekty. Zastanawiam się czy w tym roku nie wysłać jej ponownie. Moja córka jechała ze szkoły glossa. Można poczytać więcej na stonie obozy-jezykowe.com
      • tinysiskin Re: letni obóz językowy - jaki ? 31.05.17, 22:06
        W jakim wieku jest córa? Nie bałaś się jej wysłać samej za granicę? Ja się trochę obawiam wypuszczać moje dziecko tak daleko wink
        • zgagusia Re: letni obóz językowy - jaki ? 01.06.17, 09:11
          Mój po raz pierwszy był wieku 12 lat - i okazało się że to jest dość późno jak na I taki wyjazd. Jeżdżą już nawet 7-8 letnie dzieci, niekoniecznie z Polski ale z innych krajów powszechnie; im wczesniej pojedzie tym wieksze prawdopodobieństwo że dobrze załapie akcent i wymowę. Nie bój się, na tych kursach wszystko jest dobrze zorganizowane, opieka itp.
    • aniakey Re: letni obóz językowy - jaki ? 28.05.20, 14:45
      jest jeszcze firma ATJ Lingwista, w tym roku z tego co pytałam planują zrobić obozy na Malcie i Cyprze, ale nie wiem czy wirus to umożliwi. Moja córka 14 lat była z nimi rok temu na Malcie i wróciła bardzo zadowolona, w tym roku chcieliśmy ją wysłać na Cypr, no ale zobaczymy czy się uda. Pogoda tam gwarantowana, więc na pewno wakacyjny klimat będzie no i można zawrzeć międzynarodowe znajomości które pomagają w praktyce języka po powrocie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka