Dodaj do ulubionych

Zamek Neuschwanstein - Niemcy

11.05.11, 11:40
Mam pytanko do osób, które zwiedzały ten zamek.
Czy warto zwiedzać wnętrza zamku, czy wystarczy nasycić się widokami z zewnątrz? No i czy samo wchodzenie na górę jest związane z uiszczeniem opłaty na dole w miasteczku? Czy też płaci się dopiero na górze, przed samym wejściem do zamku?
Obserwuj wątek
    • jusytka Re: Zamek Neuschwanstein - Niemcy 11.05.11, 20:54
      Zdecydowanie warto zwiedzic go również wewnątrz, tym bardziej, że dostaniesz słuchawki z głosem przewodnika w języku polskim. Bilety kupujesz na dole na okresloną godzinę, okres czekania warto wykorzystać na zwiedzenie Marienbrucke - niezwykłego mostu wiszącego nad przepaścią, który jest starszy od zamku. Roztacza się z niego piękny widok na zamek.
      • katka761 Re: Zamek Neuschwanstein - Niemcy 16.05.11, 21:56
        pewnie że warto. jak również Hohenschwangau z windą kuchenną. no i super zdjęcia są z Marienbrücke. ładne ujęcie całego Zamku jest w drodze do GaPa.
        warto zwiedzić również Linderhof.
        • jusytka Re: Zamek Neuschwanstein - Niemcy 16.05.11, 22:34
          Zamku Linderhof nie zdążyłam zwiedzić, ale Neuschwanstein tak mnie oczarował, że postanowiłam wrócic na Bawarię właśnie po to by ten zamek zwiedzic, a zwłaszcza jego cudowny ogród. Będę tam juz za dwa miesiące smile
          PS. Dzieciom te bajkowe zamki tez sie podobają...
          • katka761 Re: Zamek Neuschwanstein - Niemcy 23.05.11, 17:51
            to ja jednak wolę Schwangau, zresztą lubię Ostallgäu niezmiennie od 12lat. no i zwykłą kwaterę z widokiem na zamki.
            • jusytka Re: Zamek Neuschwanstein - Niemcy 23.05.11, 20:17
              Nasza "meta" to po raz kolejny Garmisch-Partenkirchen - miasteczko jak z bajki, zwłaszcza uliczka Ludwigstr z tradycyjnie malowanymi domami, mam tez zamiar po raz kolejny odwiedzić prześliczny Mittenwald.
              • katka761 Re: Zamek Neuschwanstein - Niemcy 23.05.11, 23:23
                GaPa też urocze, no i te wsie na trasie, szczególnie latem.......
                a przy zamkach to my w Hopfen am See mamy metę.
    • gosionica Re: Zamek Neuschwanstein - Niemcy 17.05.11, 13:04
      Dzięki za info.
      Czy żeby wejść na most Marienbrucke trzeba wykupić wejściówkę? - z powodu braku czasu rozważam tylko wejście na ten most i zrobienie zdjęć.
      • jusytka Re: Zamek Neuschwanstein - Niemcy 17.05.11, 14:57
        Nie trzeba, bilet potrzebujesz po to, by wejść do środka.
        • finka77 Re: Zamek Neuschwanstein - Niemcy 16.06.15, 08:48
          Witam
          Jak dostać sie do tego zamku , będziemy z dzieckiem za tydzień w legolandzie , przy okazji chcemy zwiedzić między innymi zamek Neuschwanstein , lecimy samolotem do Monachium ,czy dojeżdzają tam jakies busy , i z jakiego miasteczka czy z garmisch partenkirchen czy z jakiegoś innego . Pozdrwaiam
          • kontaminacja Re: Zamek Neuschwanstein - Niemcy 16.06.15, 20:29
            Jeśli znasz angielski, tu są wszystkie informacje:
            www.neuschwanstein.de/englisch/tourist/howtoget.htm
    • afanazy Re: Zamek Neuschwanstein - Niemcy 15.07.15, 10:11
      Tam od razu Neuschwanstein... zobacz Polskie zamki, ja ostatnio bawiłem w Zamku Bobolice i Hotelu u jego podnóża- powala rekonstrukcja tej dawnej ruiny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka