Dodaj do ulubionych

Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem.

23.02.13, 10:10
Doradźcie, chcemy wybrać się z naszą 1,5 roczną pociechą w wakacje. Zastanawiamy się nad Turcją lub Kanarami w maju.
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 23.02.13, 11:37
      pogoda będzie porównywalna, więc co moze zdecydować?
      za podobną cenę - w Turcji więcej gwiazdek w hotelu, dodatkowo, jeżeli lecisz z Polscki - krótszy lot, co przy podróży z małym dzieckiem - ma niebagatelne znaczenie. Czyli chyba Turcja smile

Ja z niespełna półtorarocznym dzieckiem wybrałam się na grecki Cypr i też było dobrze, tyle, ze drożej...
    • jusytka Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 23.02.13, 13:11
      Byłam w obu miejscach i z maluchem nie pchałabym się do żadnego arabskiego kraju, wprawdzie Turcja jest bardziej cywilizowana niż Egipt, czy Tunezja, ale daleko im do Hiszpanii, czyli Kanarów. Poza tym pogoda na Kanarach też wydaje się być korzystniejsza.
      • nchyb Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 23.02.13, 13:17
        z ciekawości Jusytko zapytam, a co ci arabskie kraje przy małych dzieciach przeszkadzają?

Co do Turcji na wybrzeżu, w części turystycznej - jest cywilizowana, im dalej od brzegu tym bardziej spętana okowami tradycji, ale na wybrzezu żadnych zagrożeń dla dzieci, większych niż w Europie, wcale nie ma...
        • jusytka Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 23.02.13, 13:33
          Tzw zemsta Faraona, czy Sułtana jak zwał tak zwał, ale na Kanarach nikt o problemie nie słyszał. Na Kanarach jest czyściej po prostu. Poza tym na Kanarach nie ma tak potężnych upałów jakie spotkałam w czerwcu w Turcji, a w lipcu jest na Riwierze oraz nad Morzem Czerwonym nie do wytrzymania. Oczywiście piszę z punktu widzenia osoby zwiedzającej, a nie siedzącej non stop w basenie lub klimatyzowanym pokoju hotelowym.
          • nchyb Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 23.02.13, 13:40
            tzw. zemsta to nie tylko wynik brudu, ale dla części po prostu zmiana flory bakteryjnej. Niedyspozycje żołądkowe zdarzają sie zarówno na wyspach (ja spotkałam ludzi z takimi problemami również na Gran Canarii), jak i w Turcji. Tyle, ze w Turcji zdecydowanie rzadziej niż w Egipcie i wcale nie tak znowu częściej niż na kanarach.

Co do pogody - na wyspach pogoda jest mniej zróżnicowana w ciągu roku, ale tu piszemy o maju i pogoda w tym okresie i na wyspach i w Turcji jest zazwyczaj zbliżona. I piszę to również z perspektywy zwiedzacza smile
            • nchyb Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 23.02.13, 13:41
              przy okazji - z półtorarocznym dzieckiem to takiego wyczynowego zwiedzania autorka wątku też zapewne nie przewiduje smile
              • bob-bo1 Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 23.02.13, 16:05
                A dlaczego by nie pozwiedzać? Nosidło i w drogę...
                • nchyb Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 24.02.13, 09:06
                  zwiedzanie zwiedzaniu nie jest równe smile
                  dziecko w nosidle w centrum kurortu turystycznego, skąd blisko do basenu i klimatyzowanego pokoju to całkiem co innego niż to samo dziecko w nosidle gdzieś np. w głębi Anatolii, prawda? smile
                  • jusytka Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 06.03.13, 06:46
                    W głębi Antolii bylo super nawet w lipcu. Nie bylo upałów jak tylko jadąc z Riwiery minelismy góry Taurus więc zwiedzanie Kapadocji z nosidelkiem jest OK Gorzej z dojazdem x fotelikiem będzie problem.
            • jusytka Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 23.02.13, 14:34
              No cóż mam inne zdanie na ten temat. Byłam na Teneryfie w lipcu zeszłego roku i nie słyszałam o żadnym przypadku zemsty, mimo że flora bakteryjna jest tam również inna, natomiast zarówno w Turcji, jak i Egipcie jest to nagminne, w Turcji byłam dwukrotnie. O tym, że Europa jest bardziej cywilizowana chyba nie muszę przekonywać nikogo, kto tam był.
              Zgodzę się jednak, że oferty wycieczek do krajów arabskich są zwykle nieco tańsze, ale to też nie jest regułą i ja jestem tego przykładem.
              • nchyb Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 24.02.13, 09:13
                no zdanie mamy inne, na Gran canarii widywałam niedyspozycje żołądkowe, w Egipcie było to nagminne, w Turcji u osób które pilnowały, by nie pić surowej wody, nie popijać posiłków mlecznymi napojami lub napojami z tych ich automatów i kilku jeszcze innych zasad - nie spotkałam więcej tych niedyspozycji niż na Kanarach...
                Stan cywilizacji kurortów turystycznych na wyspach i na wybrzeżu turystycznym jest porównywalny moim zdaniem po tylu już tam pobytach, jak chcę mniej cywilizacji, to zwyczajnie muszę jechać w głąb kraju, co czynię, ale z malutkim dzieckiem bym tego jednak nie robiła.

Co do cen - piszę o cenach regularnych i last minutowych. Oczywiście moze się wyjątkowo trafić jakaś okazja, ale jednak nie ukrywajmy, w przypadku zorganizowanych wycieczek najwyższym kosztem jest cena lotu, a ten na wyspy jest droższy niż do turcji. Na miejscu też drożej, niż w Turcji.

Ale zwyczajnie - każdy wybiera co chce i tylko trzeba wiedzieć - na czym autorce wątku zależy, czego po wakacjach oczekuje, wtedy będzie łatwiej doradzić.
                Pozdrawiam
      • kania.a Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 24.02.13, 11:47
        Nie przesadzajmy, to jak ma się dziecko to już tylko w domu siedzieć? Wszystko jest dla ludzi nawet tych malutkich smile Ja byłam z 10-miesięczną córeczką w Tunezji w lipcu, bawiliśmy się super, ona nawet lepiej od nas dorosłych. Nie chciała wychodzić z morza, a na warunki do tego akurat trafiliśmy: zero fal a woda jak zupa cieplutka smile I Kanary i Turcja ok, chociaż pewnie ja wybrałabym Turcję ze względu na krótszy lot, jednak siedzenie w jednym miejscu dla dziecka (przynajmniej mojego) to katastrofa smile
      • camel_3d Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 01.03.13, 11:11
        jusytka napisała:

> Byłam w obu miejscach i z maluchem nie pchałabym się do żadnego arabskiego kraj
        > u,

to turcja jest arabskim krajem??? smile))

• lula_to_ja do jusytka 01.03.13, 20:16
        Turcja to NIE arabski kraj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tam mieszkają Turcy a NIE arabowie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • lula_to_ja Turcja to nie arabski kraj!!!!! 01.03.13, 20:24
          Trochę geografii; arabskie kraje to: Maroko,Algieria, Libia,Egipt,Tunezja,Jemen,Oman,Zjednoczone Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska,Kuwejt,Katar,Bahrajn,Jordania,Syria,Irak,
    • kara_gitara Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 24.02.13, 21:13
      Ja bym postawiła na Kanary. Dziecko kilku miesięczne, "słoiczkowe" - jak najbardziej może lecieć do krajów arabskich, czy Turcji, gdzie jednak jest dość specyficzna kuchnia. 1,5 roku to juz chęć próbowania lokalnej kuchni - ta kanaryjska jest zdecydowanie delikatniejsza dla małego żołądeczka.
      Biorąc pod uwagę zwiedzanie to na pewno Turcja jest bardziej atrakcyjna dla dorosłych, a z takim maluszkiem to się za dużo nie nazwiedza. Poza tym co ciekawego będzie dla dzieciaczka w Kapadocji, czy Pamukkale. Myślę, że Loro Park z Teneryfy będzie zdecydowanie większą atrakcją dla takiego maluszka.
      My bylismy na Teneryfie, gdy nasza córeczka miała 7 mies, teraz ma rok i 5mies i rozważamy Gran Kanarię, Maderę bądź Cypr. Cenowo Turcja, Tunezja, czy Egipt atrakcyjniejsze, ale myślę, że to za wcześnie na te kierunki.
    • miceli Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 25.02.13, 08:38
      Dziękuje za Wasze podpowiedzi. Generalnie chcemy lecieć na tydzień, więc raczej wielkiego zwiedzania nie planujemy. Co nie oznacza, że fajnie byłoby coś jednak na miejscu zobaczyć. No i nadal mamy problem z podjęciem decyzji. Jedni znajomi odradzają Turcję ze względu na bliskość Syrii i problemów politycznych (ale gdzie teraz jest na prawdę bezpiecznie) z kolei drudzy źle wspominają wyjazd na Kanary w maju bo wiało i padało.
      Będziemy musieli chyba zrobić losowanie, może zdamy się na los smile
      • widelcemprzezswiat Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 25.02.13, 11:13
        Ja też stanę w obronie Turcji, aczkolwiek Kanarów nie odradzam, bo kocham Hiszpanię wink
        My byliśmy w Istambule z małym, gdy miał 11 miesięcy - jadł tamtejsze jedzenie (oczywiście w ramach tego, co je 11 miesięczniak zupy, ryże, rybki) i zero problemów...
        Dodatkowo Turcy jak mało kto kochają dzieci, więc wszystko jest prostsze wink nawet dzieckiem się zaopiekują, gdy Wy będziecie chcieli zjeść obiadwink)

o "naszej" Turcji:
        widelcemprzezswiat.wordpress.com/category/turcja/page/3/
        smile

Co do Kanarów, nie wiem, jak pogoda w maju, ale na pewno jest tam dużo atrakcji dla dzieci i hiszpańskie jedzenie też jest mniej "egoztyczne" - zależnie co maluch lubi wink

tak czy inaczej w żadnym z tych miejsc nie miałam ani problemów z żołądkiem, ani z dostępem do rzeczy "dziecięcych"...

PS. my z 1,5 rocznym byliśmy w Tajlandii - też wielu jęczało, jak to z dzieckiem do Tajlandii, a i jadło i piło wszystko co my i żadnego rpoblemu nie mieliśmy! smile
      • kara_gitara Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 28.02.13, 10:54
        wieje na Lanzarotte i Fuertaventurze
    • camel_3d zalezy co lubisz.. 26.02.13, 13:40
      ja chyba bym wybral kanary... bylem z mlodym kiedy mial poltora roku.

ale mysle, ze to zalezy od tego co sie planuje robic...
    • zembiczek Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 26.02.13, 19:57
      Byłam i tu i tu, 3 razy Kanary, 3 razy Turcja. Obydwa kierunki fajne, kwestia, co się chce robić. Dla dziecka tak małego lepsza infrastruktura chyba w Turcji, hotele na większym terenie, więcej zieleni, Turcy kochają maluchy ( to też ma znaczenie). W dobrym hotelu raczej żadna zemsta nie grozi. Tylko jeśli Turcja, to Egejska z uwagi na przyjaźniejsze temperatury i wilgotność. Kanary super klimat, jedzenie bardziej swojskie. Myślę, że nie ma większego znaczenia, czy Turcja czy Kanary. W tym roku do Turcji, w przyszłym na Knary lub odwrotnie. Albo wg zainteresowań. Może coś byście chcieli już zobaczyć. Może lepsza oferta przechyli czarę, a może gdzieś indziej, bo cos wpadnie w ręce.
    • fasol-inka Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 28.02.13, 11:43
      no ja bym miała twardy orzech do zgryzienia, byliśmy z synem i tu i tu, i w oba miejsca chcemy wrócić
      nie obawiaj się zemsty w Turcji - trzeba tylko się trzymać kilku zasad - ale tych samych co wszędzie indziej
      i zarówno Turcy jak i Hiszpanie są megapozytywnie nastawieni do dzieci
      jedzenie w Turcji też nie jest nie wiadomo jak egzotyczne, fakt - zależy co się lubi, ale nasz dwulatek (wtedy) w zeszłym roku zajadał się tureckimi potrawami
      faktycznie w Turcji za podobną cenę dostaniesz gwiazdkę więcej w hotelu, ale standard w 5* w Turcji jest w zasadzie taki sam co w 4* na Kanarach
      w Turcji też łatwiej znajdziesz hotele ze zjeżdżalniami czy innymi tego typu bajerami dla dzieci, na Kanarach o to jednak trudniej
      pod względem dostępności rzeczy dla dzieci typu pieluchy i tu i tu jest dobrze
    • julita165 Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 28.02.13, 16:40
      Moim zdaniem Turcja. Przede wszystkim ze względu na krótszy o ok połowę lot. Półtora roku to nie niemowlę. Szału dostanie przez 6h w samolocie. Leciałam w 11-miesięczniakiem do Tunezji i myślałam że ten samolot rozniesie smile
      Poza tym moim zdaniem w maju na Kanarach będzie zwyczajnie zimno. Byłam w lipcu i marzłam. Strasznie tam wieje.
      • fasol-inka Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 01.03.13, 10:57
        a gdzie na tych Kanarach wiało? na Fuercie może?

zależy jak dziecko znosi podróż, mój dzieciak żadnego samolotu nie rozniósł, przespał grzecznie większość lotów w swoim życiu
        • julita165 Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 01.03.13, 12:04
          Na Gran Canarii. Łeb chciało urwać. Na plaży stawiali moskitiery bo dosłownie po 10 minutach plażowicze wyglądali jak piaskowe dziadki smile ale i tak niewiele to pomagało. Poza tym to jednak ocean. Woda jak dla mnie zimna i silne prądy, czasem w wodzie do pół uda nie mogłam na nogach ustać. No i dno wulkaniczne przez co woda jakaś jakby czarna, nie za przyjemne wrażenie.
          • fasol-inka Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 01.03.13, 14:07
            no tak, ocean zawsze będzie zimniejszy...
            z ciekawości - po której stronie GC byliście?
            • julita165 Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 01.03.13, 14:45
              Na południu. Playa del Ingles
              • fasol-inka Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 04.03.13, 13:01
                no to tam faktycznie mogło wiać, ogromny otwarty teren... ja byłam trochę dalej - w Taurito, cisza, spokój
                fakt też, że byłam w październiku, niemniej jednak jak pojechaliśmy w Twoje rejony to wiało
                • marat80 Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 06.03.13, 23:43
                  Mieliśmy podobny dylemat w zeszłym roku.

Dziecko już je normalne jedzenie, więc polecałabym kraj europejski. W Hiszpanii jest bardzo dobre. Gorzej z pogodą na wyspach (wieje i zimne morze). W Turcji za to lepszy standard hotelu za niższą cenę i lepsze warunki pogodowe dla dziecka.

Pierwszy nasz wyjazd z dzieckiem 1,3 był do Chorwacji samochodem, w zeszłym roku Hiszpania kontynentalna Costa Dorada i hotel www.hotelh10salouprincess.com/ znaleziony na booking.com. Super jedzenie, blisko do piaszczystej plaży, niedaleko piękna i długa promenada z palmami idealna na spacery!!! Samolot do Barcelony również kupowaliśmy sami smile

Przy okazji mogę polecić sklep z fajnymi produktami na wyjazd z dzieckiem na wakacje. Kupiliśmy tam kilka rzeczy. Mogę podesłać na maila namiar.
    • sheeri Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 07.03.13, 09:11
      Ja wybrałabym Turcję, w maju nie ma jeszcze takich upałów jak w miesiącach letnich, znacznie krótszy przelot samolotem - niecałe 3 godziny wobec 5-5,5 godz na Kanary, bardzo dobra infrastruktura dla małych dzieci, brodziki, place zabaw, piaszczyste plaże i ciepłe morze.
      Co do problemów żołądkowych o których tu pisała jusytka to ja się z tym nigdy nie zetknęłam, a jestem w Turcji prawie co roku od wielu lat. Byłam także w dzieckiem niespełna 2 letnim, które jadło jedzenie w restauracji hotelowej i nic mu nie było ,w hotelach tureckich jedzenie jest prawie takie samo jak na Kanarach (na śniadania jajka, sery, naleśniki itp, na obiad makarony, ryż, mięsko z sosem, kurczak itp), wiec spokojnie jest co wybrać dla każdego dziecka. Dobrze jest wybrać hotel położony w ogrodzie, wśród zieleni (a takich hoteli w Turcji jest mnóstwo).
      W przypadku pobytu tygodniowego Kanary są trochę bez sensu, bo właściwie całe 2 dni wypadają na przeloty tam i z powrotem (ponad 5 godzin lotu, 2 godziny na lotnisku + transfer do hotelu) i robi się z tego co najmniej 8-9 godzin), dla takiego malucha to bardzo uciążliwe i strata czasu, który można by spędzić w hotelu, a jeszcze jak będą takie huragany jak ostatnio to lot może potrwać dużo dłużej (ja 3 lata temu leciałam na Teneryfę 6.5 godz, na szczęście tylko w jedną stronę).
    • miceli Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 08.03.13, 10:29
      Wybraliśmy Turcję, teraz następny dylemat który hotel. Zdecydujemy się chyba na Baia Bodrum.
      • garwena Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 08.03.13, 12:31
        Mogę Ci polecić bardzo dobry hotel Clubhotel Belek Beach Resort. w którym byłam z dziećmi (4, 1,5), dla dzieci bajka, hotelowe mini-zoo, baseny, brodzik, zadaszony plac zabaw, mini wesołe miasteczko - 2 karuzele, kolejka, trampoliny.
        Hotel położony w pięknym ogrodzie, sporo zacienionych miejsc, gdzie dziecko może pospać w wózku lub na leżaku, bezpośrednio przy ładnej, szerokiej plaży z miejscem zabaw dla dzieci w piasku. Olbrzymi wybór jedzenia, pokoje przestronne, czyste. Dojazd z lotniska trwa ok .50 minut.
        My byliśmy z TUI i wszystko było OK.
    • dorot.a414 Re: Kanary czy Turcja z 1,5 rocznym dzieckiem. 19.04.13, 19:43
      Witam, my mamy podobny "problem" jaki kierunek wybrać. W Turcji byliśmy 3 razy z synkiem (2X 2010 syn miał 1,5 roku) i (1X w 2011 miał 2,5). Side nam się nie podobało, byliśmy i jesteśmy pod urokiem Kremer -widoki super. Zemsta nas nie dopadła -to kwesta czystych rąk i wody z kranu, do płukania zębów daj maluchowi wodę butelkowana. W tym roku jedziemy w 4 osoby dopiero we wrześniu latem za gorąco a w maju maluchy mają zabiegi jeden ( 4 lata) migdały drugi( 2 lata) przepuklina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka