Dodaj do ulubionych

..weekend w Oslo..?

07.08.15, 18:51
Celowo tutaj, a nie na 'Turystyce', bo..wierzę w e-matki wink smile
Pytanko - dobra destynacja na sierpniowy weekend..?
Co ciekawego (zanim zgłębię tematwink ) można w Oslo zobaczyć przez 2,5 dnia?
Polećcie coś fajnego E-Mateczki big_grin
Bo, że warto..hmm..warto, czy nie..? wink
Obserwuj wątek
    • sumire Re: ..weekend w Oslo..? 07.08.15, 19:01
      Zdecydowanie warto. Super muzea - Wikingów, Kon-Tiki, Muncha rzecz jasna, Fram (statek polarny). Obłędny budynek opery. Park Vigelanda z rzeźbami tegoż. Nordmarka - leśno-jeziorna część miasta, bardzo ładna, zwłaszcza jeśli ktoś lubi trekking i takie tam. Na wysepkę na morzu można sobie jakąś popłynąć. Poza tym samo miasto jest całkiem ładne i takie... wyluzowane.
      • chlodne_dlonie Re: ..weekend w Oslo..? 07.08.15, 19:12
        Brzmi jak..dokładnie to, na co teraz miałabym ochotę..smile
        Odrobina loooooozu, oo!!
        OK - konkret teraz - że drogawo (bo wszak Skandynawia wink ) , to wiem. Czy zatem opcja apartamentu z aneksem to dobra myśl..? Nie nastawiam się na jakieś kulinarne ekscesy, ot - śniadanie na własną rękę zorganizowane i może ze dwie (z trzech wink ) kolacyj - w postaci jakiś gotowców podgrzanych w mikroweli (na slow-food'owe akcje mam czas w domu..wink )
        Jedna kolacja na mieście to mus, w rzeczy samej - jak i przegrycha w ciągu dnia, nie ma bata wink
        I jeszcze kwestia lotniska - Gardermoen daleko..? I za ile dojazd..?
        Thx from the mountain..smile

• sumire Re: ..weekend w Oslo..? 07.08.15, 19:34
          Ja wynajmowałam coś takiego (acz nie był to "apartament", tylko pokój z aneksem kuchennym). I była to myśl bardzo dobra, bo sklepy były oddalone o dwie minuty. Inna sprawa, że ja w Norwegii mogę jeść brunost na śniadanie, brunost na obiad i brunost na kolację smile
          Gardermoen to chyba to najbliższe lotnisko, ale w sprawie transportu nie pomogę, bo ja akurat latałam na to, które leży najdalej, w związku z czym śmieszną cenę biletu lotniczego równoważyła zabójcza cena biletu autobusowego do Oslo.
          • chlodne_dlonie Re: ..weekend w Oslo..? 07.08.15, 20:24
            :} wygooglałam sobie ten brunost { przepisyzpodrozy.pl/ser-najbardziej-norweski-z-norweskich/) - wygląda..mniaamm!! Do spróbowania bez dwóch zdań big_grin

OK, już sprawdzałam - single za 90 NOK pociągiem
            'Obadam' sprawę jeszcze dokładniej, póki co - dzięki smile
            • chlodne_dlonie Re: ..weekend w Oslo..? 07.08.15, 20:27
              przepisyzpodrozy.pl/ser-najbardziej-norweski-z-norweskich/

nie wiem czemu poprzednio link się nie wyświetla prawidłowo..?
            • sumire Re: ..weekend w Oslo..? 07.08.15, 20:53
              Wygląda mniam i takoż smakuje. Gdy go pierwszy raz spróbowałam, dwa dni później wracałam do Polski z pięcioma kilogramami w plecaku.
    • eve-lynn Re: ..weekend w Oslo..? 07.08.15, 19:01
      Folkemuseet
      Frognerparken
      Opera
      To top 3
    • tyggrysio Re: ..weekend w Oslo..? 07.08.15, 19:51
      To jeszcze plaskorzezby z mitologii nordyckiej na ratuszu.
      Mozna przejsc sie po forcie, ladny widok na wode jest, a i straznikow mozna poogladac wink
    • mala-mila Re: ..weekend w Oslo..? 07.08.15, 20:04
      Z gardemont do centrum jest jakies 50 km, ale jezdza busy i pociagi co 15-30 minut, pociag jakies 150 koron kosztuje. Aneks kuchenny zawsze przydatny w norwegii bo restauracje bardzo drogie nawet te najtansze-a tam nie warto jescsmile i jeszcze najwazniejsze - do Norwegii zawsze warto przyjechacsmile
    • chlodne_dlonie Re: ..weekend w Oslo..? 07.08.15, 20:31
      Dzięki za wszystkie podpowiedzi - idę googlać wink smile
    • jkropow Re: ..weekend w Oslo..? 09.08.15, 22:01
      Mtourist - bezpłatna aplikacja dla turystów: ściągnij sobie i zobaczysz co warto zobaczyć w danym miejscu smile ja uwielbiam poznawać nowe miejsca.... smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka