matis110 06.06.06, 01:05 mamy do pokonania trasę z łodzi do alicante ok 2700 km 6-cio latek ja i żona kierujemy...proszę o wskazówki kto jechał już tak długą trasę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowakhenryk Re: samochodem do hiszpanii 06.06.06, 21:44 Najszybsza trasa: Jędrzychowice(Zgorzelec),Drezno, Norymberga, Heilbronn,Mulhouse, Dole, Lyon, Narbonne, Perpignan, Barcelona, Valencia, Alicante.Za przejazd autostradami we Francji i w Hiszpanii w jedną stronę zapłacisz 110 Euro. We Francji można jechać obok autostrad drogami N. W Hiszpanii jest to już trudniejsze; gorsza jakość dróg. Aby obniżyć koszty przejazdu należy jak najdłużej jechać przez Niemcy bezpłatnymi autostradami. Nie wolno się kusić na przejazd przez Szwajcarię, ponieważ należy wykupić winietkę na autostrady , po których i tak wolniej jedziemy niż przez Niemcy. Ja 5 lipca wyjeżdżam na wczasy do Portugalii 3300 km. Przez Francję jadę trochę inną drogą na Bordeaux. Omijam autostrady płatne. Po drodze(Francja i Hiszpania) mam zarezerwowane przez internet hotele Formule 1 po 30 Euro za noc za pokój 3 osobowy. Aby wszystko "zagrało" w obliczeniach kosztów i ustaleniu trasy przejazdu polecam stronę www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/tpl/hme/MaHomePage.htm Ja natomiast aby się nie "męczyć" po drodze z pilotowaniem kupiłem GPS.Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
matis110 Re: samochodem do hiszpanii 06.06.06, 21:53 bardzo panu dziękuję za informacje jakby się panu przypomniała jakaś ciekawa sprawa to chętnie poczytam.wyjeżdżam 6 lipca wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
matis110 Re: samochodem do hiszpanii 06.06.06, 22:20 super sprawa ta strona ,nie orientuje się pan czy znajdę gdzieś podobną stronę w j.polskim? Odpowiedz Link Zgłoś
matis110 Re: samochodem do hiszpanii 07.06.06, 00:08 dośc wygodny kombi 1,9 turbodiesel ale bez klimy. dziecko 6 lat z tyłu z babcią(młodą babcią) ja z żoną na zmianę kierowca-pilot z mapą.myślałem o drzemkach na parkingach ale skoro tak pan mówi...jechałem busem do szkocji ale jako pasażer i widziałem jak dwóch kierowców zrobiło 2500 km z 4-ro godzinnym odpoczynkiem na promie.ale pierwszy samodzielny taki wyjazd...poza tym!słaba znajomośc języków...czy te motele są dobrze oznakowane przy trasach?czy muszę ustawiac wcześniej noclegi?wolałbym wtedy kiedy już naprawdę będzie trzeba.chciałbym też jechac jak najprostrzą drogą, autostradą ile się da bez względu nawet na te opłaty.troche chaotyczne i laickie te moje pytania ale chciałbym to wszystko dobrze i odpowiedzialnie dograc, gdyż pierwszy raz zabieram rodzinę tak daleko.pół żartem : moglibyśmy leciec samolotem ale są ograniczenia bagażowe a poza tym powiedziałem że nie wsiądę póki nie złapią bin ladena.ps: myślałem też dojecha jak najbliżej możliwe we włoszech lub francji i do alicante promem ale całkowicie nie znam tematu połączeń i jak to się kształtuje cenowo.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo2 Re: samochodem do hiszpanii 08.06.06, 14:24 Rozumiem, że to już musztarda po obiedzie, ale do Alicante raczej leciałbym samolotem, a nie samochodem przez całą Europę. Do samolotu można wziąć 20 kg bagażu zasadniczego + 5 podręcznego, czyli na 4 osoby 100 kg bagażu. Na miejscu za przystępną cenę można wynająć samochód. Odpowiedz Link Zgłoś