Dodaj do ulubionych

Weekend niedaleko od Warszawy

15.06.08, 21:00
Czy możecie polecić fajne miejsca,żeby z dwójką dzieciaków(3lata i rok) wybrać
się na sobotę,niedzielę lub z noclegiem z Warszawy?Byliśmy w
Modlinie,Wyszkowie i nad Bugiem,Żelazowej
Woli,Łowiczu,Ciechocinku,Białowieży,Kozłówce,Nałęczowie,nad Zalewem
Zegrzyńskim,w Golubiu-Dobrzyniu,Kazimierzu Dolnym,Bałtowie, bardzo dobrze
znamy Kampinos.
Obserwuj wątek
    • mal_art Re: Weekend niedaleko od Warszawy 16.06.08, 10:44
      Hmm, te "okolice Warszawy" rozciągasz dość szeroko (Białowieża, Kozłówka). Z
      miejsc bliższych proponowałabym np. zamek w Czersku, niedaleko jest ferma strusi
      (drogowskaz koło zamku), i do tego np. skansen wojenny w Mniszewie - to
      wycieczka akurat na jeden dzień. Z tym, że na skansen wojenny Twoje dzieci mogą
      okazać się za małe, bo to po prostu ustawione w lesie różne działa, zasieki,
      okopy, takie tam. Super miejsce dla małych miłośników militariów, ale jeśli masz
      w domu małą księżniczkę, to jej raczej nie zaciekawi.
      Muzeum Motoryzacji w Otrębusach. Też fajne miejsce, jak najbardziej dla dzieci.
      Na wschód od Warszawy: Węgrów, Liw, Kałuszyn - zabytkowe kościoły, zamek
      (właściwie ruiny, ale czasem odbywają się turnieje rycerskie), zwierciadło Pana
      Twardowskiego i ferma strusi.
      Koło Łodzi: Rogów - arboretum (niedawno pięknie kwitły magnolie!) i kolejka
      wąskotorowa, kilka km dalej Kołacinek - park dinozaurów. Z jazdą kolejką
      wąskotorową to może być nawet pomysł na cały weekend, bo to impreza na kilka
      godzin, połączona z ogniskiem i zwiedzaniem jakiegoś kościoła (nie wiem
      dokładnie, bo jeszcze tej możliwości nie przetestowałam z braku czasu -
      arboretum i Kołacinek to całkiem bogaty program na jeden dzień).
      Z dalszych "okolic" G. Świętokrzyskie, Kielce - Muzeum Zabawek. Piszesz, że
      byliście nad Bugiem, ale czy pod Wyszkowem, czy na wschód od Warszawy też? Na
      wschodzie jest pięknie: Drohiczyn, Grabarka, Jabłeczna, Kodeń, Janów...
      Szwajcaria Podlaska...
      Sierpc i skansen wsi mazowieckiej, bardzo ciekawy, opiekunowie poszczególnych
      ekspozycji b. przyjaźni, pozwalają czasem dotknąć małym rączkom eksponatów, pan
      z wiatraka wnosił i znosił moją córkę po schodach, bo miała lęk wysokości, a ja
      w ciąży nie bardzo mogłam dźwigać. Miejsce na ognisko chyba też jest, plac zabaw
      na pewno, fajne i tanie pamiątki. No w zagrodach zwierzaki: owieczki, koniki,
      kury, króliki... Przy okazji można wpaść do Płocka albo pochodzić po Brudzeńskim
      Parku Krajobrazowym.
      I ktoś kiedyś na tym forum polecał Radziejowice - że jest tam jakiś fajny plac
      zabaw, minizoo czy coś podobnego, ale niestety nie zapisałam i mi ten wątek zaginął.
      Jeśli potrzebujesz jakichś konkretniejszych informacji, to pytaj.
      Pozdrawiam
      • m.agnieszka3 Re: Weekend niedaleko od Warszawy 16.06.08, 22:54
        Bardzo dziękuję.Jesteś skarbnicą wiedzy.Skorzystam jeszcze z niej przed
        planowaniem wyjazdu.
        Pozdrawiam.
        • mamaw Re: Weekend niedaleko od Warszawy 17.06.08, 08:10
          www.rudka.oit.pl/ niedaleko W-wy w stronę Otwocka.visa vis zjazdu na
          ośrodka jest też jakaś agroturystyka i na pewno przejażdżki konne.Ośrodek jest
          położony w lesie/kilka domków kempingowych itp.
          Sama jeszcze nie byłam ale zamierzamy pojechać tam z rodzina(kilka razy w roku
          przejeżdżamy obok ośrodka i wygląda zachęcająco)
    • nut.cracker Re: Weekend niedaleko od Warszawy 24.06.08, 09:42
      Pułtusk jest ładny i niezbyt daleko.
      • heseg Re: Weekend niedaleko od Warszawy 01.07.08, 17:31
        jeśli chodzi o jeziorko to stosunkowo niedaleko jest Jezioro Lucień
        i Okuninka, oraz nie pamiętam nazwy jeziora ale miejscowość
        Kownatki.
    • atwar1 Re: Weekend niedaleko od Warszawy 01.07.08, 21:29
      A w Płocku byliście? Też niedaleko a wiele rzeczy do zwiedzania. Niedaleko
      Płocka jest miejscowość Koszelówka-kilka ośrodków nad jeziorkiem więc można
      sobie też relaks plażowy zaliczyć.
      • atwar1 Re: Weekend niedaleko od Warszawy 01.07.08, 21:33
        A jeszcze przypomniało mi się Kutno i Łęczyca- można połączyć na jeden weekend.
        I niedaleko jest śliczny zamek w Oporowie.
        W Kutnie to nawet mogę fajny nocleg polecić:
        www.jana.kutno.pl/
    • mamola7 Polecam Nieborów: Re: Weekend niedaleko od Warsz 01.07.08, 23:35
      Polecam Wam Nieborów. Fajne miejsce do zanocowania to www.camping-nieborow.pl/ gdzie sa 2 -pokojowe drewniane domki z lazienkami. Ceny calkiem znosne (domek dla 5 osob 150 pln). Z tego co sie zorientowalam to wlasciciele przejeli ten osrodek w tym roku wiec jeszcze sa bardzo mili i staraja sie zeby bylo u nich fajnie.

Domki stoja na dosyc duzym zalesionym terenie, dzieciaki moga sie wyszalec, i jest stolowka gdzie podaja sniadanko. Na terenie tego osrodka sa co prawda jedynie 2 hustawki, ale moj synek (2,5) spotkal tam sporo kolegow i ganiali sie po terenie ciezarowkami. I byl szczesliwy. A potem mozna sie przejsc do stajni u Kowala (w niedziele otwieraja dopiero o 13tej), gdzie Kowal przewozi dzieciaki kucykiem albo takim malym konikiem.

Mozna sobie tam NIC-nie porobic albo połazic po puszczy Bolimowskiej albo poleżec nad Ziemiarami (woda). W okolicy skansen w Maurzycach, Muzeum Ludowe w Sromowie, Park romantyczny w Arkadii itp... Jedyny klopot, to jesli sie nie jezdzi na rowerach to trzeba podjechac do tych miejsc chwilke samochodem.

Milego weekendu,
      Mamola
    • c_izula Re: Weekend niedaleko od Warszawy 02.07.08, 22:56
      Mal art jestem pod wrażeniem ...serio

Ja jeszcze tylko uzupełniłabym..
      -Guzów z pięknym, lecz popadającym w ruinę pałacem + park, -Młochów-podobnie
      (ciekawy mostek na stawku w parku)
      -Maurzyce k/ Łowicza- sympatyczny skansen (do Sierpca się nie umywa smile...ale
      jest trochę bliżej)
      -Puszcza Bolimowska (jednodniowy wypad=wielokrotne spotkania ze zwierzyną)+
      dolina Rawki (sympatyczna rzeczka na zmoczenie nóg)
      -Liw z pozostałościami zamku
      -Świder..a propos rzek
      Może niekoniecznie wszystkie te miejsca to super atrakcje dla dzieci ale my
      jeździmy tu i tam i nasze jakoś nie narzekają smile
      Lecę donieść mężowi o skansenie militarnym , ale się ucieszy smile
      • c_izula Re: Weekend niedaleko od Warszawy 02.07.08, 23:00
        powtórzyłam się z Liwem, sorki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka