Dodaj do ulubionych

Czy istnieje więz regionalna w naszym województwie

14.02.02, 17:52
Tak się ostatnio złożylo ,że trochę mając wolnej cyberprzestrzeni poserfowałem
po innych forum/dalej nie wiem jak to sie odmienia/i byłem w
Krakowie,Radomiu,Rzeszowie,a nawet zajrzałem na male forum Tarnobrzeg.I wiecie
co,wszedzie duzo watków regionalizacyjnych,dotyczących secesji,tu jednym zle w
tym regionie tu z kolei dobrze,ci by chcieli tu a innie jeszcze gdzie
indzdiej,jedni opluwaja drugich,ogólnie wszedzie nienawiść.Nasze forum w
różnych okresach raz spokojne innym razem dość burzliwe nie jest chyba
najgorsze pod tym względem,mozna rzec,że czasami nawet merytoryczne.Ale nie o
tym chciałem rzec.
Nie wiem,czy zauważyli scie,że mało głosów na forum ludzi spoza Kielc/gdzie
inne miasta regionu,przecież forum jest owtarte,skoro forum
Ostrowca,Skarzyska,Starachowic czy JĘdrzejowa jest malo aktywne niech piszą na
kieleckim,wszakże to nasi mieszkancy ziemi Świetokrzyskiej,dlaczego
np.Sandomierzanie zupełnie nie właczaja sie do dyskusji,czyżby nie czuli sie
zwiazanie z regionem.Nie maja nawet własnego forum,moze trzeba im pomóć.Jako
Kielczanie za bardzo jesteśmy zapatrzeni w swoje kieleckie sprawy,kiedys
wątek Staszowski/okażał sie za sprawą kilku osób niewypałem/ a szkoda bo to
fajne miasto i ciekawe okolice,przecież na pewno są ludzie w tych
miastach/chodzi o Staszów,Opatów i Sandomierz/,którzy maja dostęp do
internetu,czy nie zaciekawiło Was dlaczego oni nie pojawiają sie na forum
kieleckim a np.na tarnobrzeskim/bo ich tu nikt nie zaprasza,są to tereny po
23latch integrujące sie z kielecczyzną ,tematy samych Kielc nie przyciagną
innych,trzeba sie troszke otworzyć na cały region,bez animozji,bez
antagonizmów,żeby znów nie powiedziano o nas buraki z Kielc/przepraszam za
porównanie/sam z Kielc pochodzę.Moze ktos sie ze mna nie zgodzić,ale ni
chciałbym takiego forum jak w Rzeszowie,czy Krakowie,czy nawet w
Katowicach,gdzie ciągle żywe tematy to nienawiść,wzajemne opluwanie
sie,secesje.Jesteśmy województwem małym,zwartym i tu nasza szansa,animozji nie
powinno być,proszę jeszcze raz mieszkancy Sandomierza,Opatowa,Staszowa,oraz
innych części Swiętokrzyskiego,piszcie na kieleckim forum o swoich
miastach,problemach,to w końcu także nasze problemy.Zapraszam Was w imieniu
wszystkich forumowiczów/chyba nikt nie nic przeciwko/.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtek_D Czy istnieje dostęp do internetu dla forumowiczów IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.02, 19:51
      Jak ja mam brać udział w forum jak nie mam dostępu do internetu. Wiesz co mi
      powiedzieli w kieleckim TP SA ??? jak chciałem SDI ??? Mieszkam w mieście
      wojewódzkim, mam kabzę nabitą kasą i nie ma mi kto netu podłączyć. Totalna
      wiocha wojewódzka. My nie jesteśmy miastem wojewódzkim tylko wiochą. Jaki
      internet, jakie forum, o czym Ty mówisz - tutaj nawet przyzwoitego skansenu nie
      ma. (to był list w którym naplułem na TP SA)
    • Gość: maam Re: Czy istnieje więz regionalna w naszym województwie IP: *.acn.waw.pl 14.02.02, 21:28
      drs, to niezły pomysł, myślę, że trzeba zapytać ludzi z innych miast,
      miasteczek i wiosek województwa, niech się na ten temat wypowiedzą;

Obawiam się tylko, że poziom "usieciowienia" naszego regionu jest trochę
      niewystarczający, żeby otrzymać szeroki przekrój wypowiedzi. Pomimo tego
      zapraszam Zagłebie Staropolskie, Sandomierz, Opatów, Staszów, Włoszczowę i inne
      miejscowości, przepraszam że wszystkich nie wymieniłem. :-)

pozdrawiam serdecznie
      • Gość: Yahagi Re: Czy istnieje więz regionalna w naszym województwie IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.02, 23:56
        niee... to chyba nie ten problem. Ludzie ze Starachowic czy Ostrowca istnieja w
        sieci. Jednak forum GW nie jest jedynym i niepowtarzalnym. Ostrowiec rozmawia
        na swoim portalu miejskim, a Starachowice na sse.pl. Skarżyska i Sandomierza
        jeszcze nie wyczaiłem.

Ale zgadzam się z DRSem, że nasze forum jest spokojne. Jeżeli wziąć pod uwagę,
        że odzwierciedla ono nastroje lokalne, no to pocieszające jest to, że nie
        rysują się jakieś rozłamy.

Wojtku_D: na SDI jest obecnie takie zapotrzebowanie, że fabryka ERICSSONa w
        Australi nie może wyrobić z produkcją tych urządzeń. Znów powtarzasz swoją
        starą metodę: opluwanie kogo popadnie i doszukiwanie się w nim złej woli...

Jak tam zdjęcia do publikacji ??
        • drs Re: Czy istnieje więz regionalna w naszym województwie 15.02.02, 16:16
          Wiesz,bardziej chodzi mi o ogólna więz nie koniecznie akurat na łamach
          internetowego forum,we wczorajszym lub dzisiejszym ED pisza o niezadowolonym
          Sandomierzu,który jakoby chce secesji,ale nie w tym rzecz,jak sam widzisz na
          naszym forum najw iecej jest kielczan,troche takich jak ja outsiderow oraz
          gości z Radomia ,kiedys udzielał sie Pinczów,a ludzie z innych miast regionu
          praktycznie tu nie zagladaja chyba,a moze warto aby nie tylko sprawy kieleckie
          dominowały na forum skoro inne miasta takich mozliwosci nie posiadaja lub maja
          niska frekwencję na swoim forum dyskusyjnym./przepraszam za ten brak ę ią i
          ż ,ale chyba klawiatura mis się juz wytłukła/.Pozdrawiam Cie Yahagi.
    • malopolanin Re: Czy istnieje więz regionalna w naszym województwie 15.02.02, 17:01
      Z całym szacunkiem - nie wiem, skąd wniosek, że na forum Kraków panuje
      nienawiść. To jedno ze spokojniejszych forum, charakteryzujące się rzeczową -
      acz czasami ostrą dyskusją. A oszołomy zdarzają się wszędzie.
      Pozdrawiam
      • drs Re: Czy istnieje więz regionalna w naszym województwie 15.02.02, 17:07
        malopolanin napisał(a):

> Z całym szacunkiem - nie wiem, skąd wniosek, że na forum Kraków panuje
        > nienawiść. To jedno ze spokojniejszych forum, charakteryzujące się rzeczową -
        > acz czasami ostrą dyskusją. A oszołomy zdarzają się wszędzie.
        > Pozdrawiam

Alez drogi malopolaninie też nie jest wasze forum oazą spokoju.Juz sam fakt,że
        zza klawiatury komputera dzielicie bez zgody innych kraj na regiony oczywiście ze
        stolica w Krakowie wielu sympatyków wam nie przysporzy,a oszolomy sa oczywiście
        wszędzie.Pozdrawiam małopolan.
        • malopolanin Re: Czy istnieje więz regionalna w naszym województwie 15.02.02, 17:16
          Przecież po to jest forum, by przedstawiać swoje opinie. Jakbyś się dokładnie
          wczytał w moje wypowiedzi, to zauważyłbyś, iż jestem za współdecydowaniem
          mieszkańców w jakim województwie się znajdą - zawsze to podkreślam( oczywiście
          w granicach zdrowego rozsądku). Co nie zmienia faktu, iż jestem zolennikiem 10
          silnych regionów. I JESTEM PRZECIW KRAKOWOCENTRYZMOWI.
          Pozdrawiam
          • drs Re: Czy istnieje więz regionalna w naszym województwie 15.02.02, 17:41
            A czy nie uważasz,że to co robisz to mącenie.Wywołujesz niepotzrebne
            antagonizmy lokalnych społeczności.Nigdy nie było i nie bedzie takiego podziału
            na regiony,który zadowoliłby wszystkich i wszędzie.Nasza lokalna społeczność
            nie po to walczyła o swój może okrojony region,ale powtarzam swój,żeby teraz
            dać sie uszczęśliwić Krakowowi.Mówisz,że jesteś przeciw Krakocentryzmowi,czyli
            co rozumiem,że byłbyś sie zgodził na wielką Małopolskę ze stolicą np. w
            Kielcach?Nie uwierzę.Dlatego z całym szacunkiem,/oczywiście masz prawo pisać na
            naszym forum,bo jest demokracja/,ale uszanuj nasze przekonania i nie mąć bo
            chyba będę z Yahagim rzecznikiem wszystkich z nas,że nie chcemy tego typu
            tematyki na naszym forum,nam sie podoba nasze małe,które może jest nie
            najbogatsze,ale jest piekne,nasze i jest naszym miejscem urodzenia.Cześć.
            • malopolanin Re: Czy istnieje więz regionalna w naszym województwie 15.02.02, 17:53
              Nie denerwuj się tak. Obraziłem Was czymś ?
              Skoro nie chcecie, to nikt Was do Małopolski silę nie garnie. A to, że na forum
              Kraków - podforum Powiaty i Małopolska są osoby ( z BB, Żywca, Jaworzna, Nowego
              Sącza, Śląska - KRAKÓW JEST TAM W MNIEJSZOŚCI), tórym bliskie są idee 10
              silnych regionów, to nie jest nic złego.
              I proszę Cię o jedno - przeczytaj dokładnie nasze wypowiedzi, zobacz o co nam
              chodzi, a nie wydawaj sądów po przeczytaniu paru opinii. Jak to zrobisz to
              ręczę, że zmnienisz zdanie o naszej zaborczości.
              Jest to jedyne podforum miast na portalu Gazety, w którym rozmawia się o
              podziale administracyjnym nie tylko Małopolski, ale całej Polski. Czętnie
              wysłuchałem Twoich opinii, nie zgadzam się z nimi, ale je szanuje. A TY
              wydajesz sądy nie znając całego problemu.
              Pozdrawiam
            • Gość: Yahagi For Malopolanin IP: *.kielce.tpsa.pl 15.02.02, 18:05
              Widzisz małopolaninie: w odróżnieniu od Rzeszowa, Częstochowy, czy innych forów
              (uwielbiam to słowo), nie trafisz (nie traficie - no bo nie jestes sam) tu na
              podatny grunt, jezeli chodzi o zmiane granicy swietokrzyskie/malopolskie. No
              chyba, że chcecie nam oddać Miechów. Jednak i w tym wypadku wolałbym, aby to
              zainteresowani - czyli Miechów - się wypowiadali, a nie forumowicze
              bezposrednio nie związani z okreslonym terenem.

Jeżeli chcecie oddać Miechów - decydujcie szybko; póki zmiany mozna ograniczyć
              do zmiany tablic rejestracyjnych :). Za rok, może dwa Miechów pewnie wskoczy w
              krakowską strefe numeracyjną (w tej chwili Miechów to wciąż 041 ), wtedy koszta
              będą większe.

Z przyjemnością porozmawiamy z Wami o filmie, muzyce, pewnie nawet o Małyszu;
              ale twierdzenie że Świętokrzyskie to Małopolska - jest trochę nie na miejscu,
              bo świadczy albo o braku orientacji w temacie, albo o lekceważeniu mieszkańców
              naszego regionu. Może twierdzenie, że Częstochowa to Małopolska nie robi
              wrażenia w Częstochowie, ale opowiadanie takich herezji o Kielcach - musi
              spotkać się z reakcją.

• malopolanin Re: For Malopolanin 15.02.02, 18:13
                Czyli wiem w jakim punkcie się nie rozumiemy. MÓWIĄC MAŁOPOLSKA MAM NA MYŚLI
                JEJ HISTORYCZNE GRANICE, A NIE WOJEWÓDZTWO MAŁOPOLSKIE !!!
                A to, że Kielce są województwem niezmienia faktu jej historii, chyba się w tym
                zgodzmy.
                A skoro jesteście tacy odważni i chcecie Miechów to proponuję, idź na forum
                Katowice i poproś o Zagłębie. Tam Ci go zaproponują i jeszcze podziękują.
                Uważam, że jeśli ma istnieć silne województwo Świętokrzyskie ( Staropolskie?),
                takie, które może liczyć na lobbying w sejmie itd. to tylko z Radomiem i
                Częstochową. I między te ośrodki winna być podzielona władza regionalna.
                Może wreszcie zrozumiecie, że nie chcę dla Was źle a wręcz przeciwnie - zresztą
                zobaczycie, jak ciężko będzie w UE
                Z całym szacunkiem
                • Gość: Yahagi Re: For Malopolanin IP: *.kielce.tpsa.pl 15.02.02, 18:48
                  malopolanin napisał(a):

> Czyli wiem w jakim punkcie się nie rozumiemy. MÓWIĄC MAŁOPOLSKA MAM NA MYŚLI
                  > JEJ HISTORYCZNE GRANICE, A NIE WOJEWÓDZTWO MAŁOPOLSKIE !!!
                  > A to, że Kielce są województwem niezmienia faktu jej historii, chyba się w tym
                  > zgodzmy.
                  > A skoro jesteście tacy odważni i chcecie Miechów to proponuję, idź na forum
                  > Katowice i poproś o Zagłębie. Tam Ci go zaproponują i jeszcze podziękują.
                  > Uważam, że jeśli ma istnieć silne województwo Świętokrzyskie ( Staropolskie?),
                  > takie, które może liczyć na lobbying w sejmie itd. to tylko z Radomiem i
                  > Częstochową. I między te ośrodki winna być podzielona władza regionalna.
                  > Może wreszcie zrozumiecie, że nie chcę dla Was źle a wręcz przeciwnie - zresztą
                  > zobaczycie, jak ciężko będzie w UE

Jak będziemy potrzebowali pomocy - damy znać ..:)) Znasz się coś na tym ? Byłeś
                  już w UE ? Dlaczego występujesz z pozycji siły ? I to jest właśnie to, czego nie
                  pozwolimy sobie odebrać: niezależności. Sami sprawdzimy jak to jest, ok ...??

Myślałem, że nie będę musiał sie powtarzac: pozostaw Częstochowę, Radom i Kielce
                  samym sobie; jak będziemy chcieli pomocy - damy znać. Nie tylko Ty się
                  intersujesz kondycją województw i nie tylko Ty (Wy) macie monopol na rację. Już
                  podzieliliście Polskę bazujac na kilku wypowiadających się. A jesteś zwłaszcza Ty
                  (pełen szacunek za aktywność) no i Moore (również). Odważni jesteście....

Co to są 'historyczne granice Małopolski' ? Całkiem poważnie, bo nie wiem... (?)

Nie istenieje coś takiego. Inne granice były za Piastów, inne za Jagiellonów, a
                  jeszcze inne były później. Do jakiego okresu wracamy ?
                  Moja propozycja: może np. do Sasów, co ...?? (pierwsi z brzegu). No to może nie
                  zatrzymujmy się na regionach; walczymy o to, żeby granice z tamtego okresu
                  przywrócić dla całego kraju ... co...??? Nie da się ??? Nie da się wyrwać
                  Ukrainie Kijowa ??? (był w granicach Rzeczpospolitej, no nie ?) Nie chcą go
                  oddać ? Łotwa nie chce oddać Rzeczycy ? I Pskowa nie chcą ? A czemu nie chcą ???
                  No to podpowiem: dużo się zmieniło. To samo dotyczy Małopolski. Nie potrafię tego
                  wytłumaczyć prościej. I nie wiem już co zrobić, żebyście to zrozumieli i nie
                  wmawiali sobie, ze 'historyczna granica Małopolski jest za Kielcami, a może nawet
                  za Radomiem; jak za Kazimierza Wielkiego.'

Jestem pełen podziwu, ze w XXI wieku, kiedy wszędzie blisko, mozna wskoczyć w
                  samochód i 2 godziny Warszawa/Kraków, Wy wytyczacie takie 'granice'. Jak wam się
                  to udaje ???

Odnośnie Miechowa: właśnie takiej reakcji się spodziewałem. Ruszyło Cię, co...???
                  Nie martw się, jeżeli będzie jakiś ruch w tym temacie, to inicjatywa będzie z
                  tamtej strony. To samo dotyczy Zagłębia. Z naszej strony nie ma takich pomysłów.
                  I w tym wypadku czuję wielki komfort, bo nie mamy w Kielcach takich zapędów
                  terytorialnych.

Pozdrawiam i z chęcią dowiedziałbym się coś o : 'zacietrzewieniu i szyderstwie,
                  przy jednoczesnej nieznajomości meritum sprawy.'. Zwłaszcza to ostanie okrutnie
                  mnie nurtuje. W jakimś momencie wypowiedziałem się nie-merytorycznie ?
                  • malopolanin Re: For Malopolanin 15.02.02, 19:09
                    Choćby w tym, że nieustannie próbujesz mnie sprowokować, co Ci się nie uda.
                    Twoja wypowiedź o historycznej Małopolsce też nie jest kompetentna, (patrz się
                    choćby na nazwy krain geograficznych).
                    I jeszcze jedno -skoro patrzysz tylko na wątek dotyczący Kielc, to nie wiem
                    gdzie doczytałeś się w nim rewizjonizmu z mojej strony. Ale jeśli chcesz
                    dyskutować tylo po to, by zainteresować tymi NIEPRAWDZIWYMI informacjami na
                    temat mojej osoby innych mieszkańców Twojego miasta - to ja w takie coś nie
                    wchodzę. Przypomnij też sobie, kto sprowokował tę dyskusję.
                    • Gość: Yahagi Re: For Malopolanin IP: *.kielce.tpsa.pl 15.02.02, 19:28
                      > Choćby w tym, że nieustannie próbujesz mnie sprowokować, co Ci się nie uda.
                      > Twoja wypowiedź o historycznej Małopolsce też nie jest kompetentna, (patrz się
                      > choćby na nazwy krain geograficznych).
                      > I jeszcze jedno -skoro patrzysz tylko na wątek dotyczący Kielc, to nie wiem
                      > gdzie doczytałeś się w nim rewizjonizmu z mojej strony. Ale jeśli chcesz
                      > dyskutować tylo po to, by zainteresować tymi NIEPRAWDZIWYMI informacjami na
                      > temat mojej osoby innych mieszkańców Twojego miasta - to ja w takie coś nie
                      > wchodzę. Przypomnij też sobie, kto sprowokował tę dyskusję.

Z jednym się zgodzę: zaczyna się to robić niemerytoryczne.

No i pojawiła się rekacja Kalego: Małopolanin prowokować - jest OK; Yahagi
                      prowokować - nie jest ok.

Kurczaki ... gdzie się kończy geograficzna Małopolska ???? Za wszelką cenę staram
                      się właśnie wytłumaczyć,że nie istnieje takie pojęcie...

" Połączenie powiatów miechowskiego i olkuskiego lub ewentualnie miechowskiego
                      z proszowicko - kazimierskim."
                      to z:
                      www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=418&wid=1026466&aid=1026551
                      to nie jest rewizjonizm ...??.. no chyba, ze było to o dzielnicy Kazimierz, no to
                      przepraszam....

(sorki; więcej nie szukam bo muszę już iść...)

Gdyby nie to, że obaj uzgodniliśmy, że ta dyskusja nie ma sensu, to pewnie
                      zapytałbym jeszcze o te NIEPRAWDZIWE infromacje o Tobie i moim mieście.... Ale
                      już tego nie zrobię...

Pamiętam, kto sprowokował...:)) Akurat TU rozmawialiśmy o naszych
                      wewnątrz'świętkorzkyskich sprawach. Zauważyłeś ?

No i jeszcze weź pod uwagę, że rzeczywiście nie tylko Ty się w tym temacie
                      wypowiadasz. Inni sa bardziej radykalni.

Pozdrawiam Cię i rozstańmy się, jeżeli nie potrafimy rozmawiac na ten temat w
                      pokoju.... (nie wiem: to ten mój pomysł z Miechowem aż tak Cię poruszył ..??)
    • malopolanin Re: Czy istnieje więz regionalna w naszym województwie 15.02.02, 18:04
      A poza tym, to nie ja wywołałem dyskusję tylko Yahagi i TY. My sobie spokojnie
      dyskutujemy na forum Kraków. A jeśli jedyną Waszą odpowiedzią jest szyderstwo i
      chęć sprowokowania, to życzę powodzenia.
      My w każdym razie będziemy dalej dyskutować. I Was zapraszam, byleby to nie
      było prezentowane przez Was zacietrzewienie i szyderstwo, przy jednoczesnej
      nieznajomości meritum sprawy.
      Pozdrawiam
      • drs Re: Czy istnieje więz regionalna w naszym województwie 15.02.02, 18:25
        Nie chodzi o szyderstwo i zacietrzewienie,po prostu nie mieszajcie,nie Ty
        bedziesz decydował czy Kielce maja byc z Radomiem czy z Krakowem.Całe Wzse
        dyskujse na podforum w Krakowie są czysto abstrakcyjne.W ogóle z całym
        szacunkiem ta dyskusja zaczyna mnie już troche nużyć.Wątek dotyczy integracji
        ziem dzisiejszego Świetokrzyskiego,ale nie ma nic wspólnego z krojeniem Polski
        na regiony i powiaty.Zajmijcie sie swoimi Galicyjskimi sprawami a nam dajcie
        spokój,ale oczywiście jesteś zawsze mile widziany na naszym forum w różnych
        merytorycznie powtarzam ciekawych tematach.Dla ciekawości tylko chcę Ci
        powiedzieć,że nawet z Radomiem w dyskusjach nie poruszamy żadnych wątków
        integracji na siłę,nie tędy droga.Jak będą chcieli z nami rozmawiać to sami
        przyjdą.
      • Gość: Wojtek_D Ericsson IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 19:06
        >>Wojtku_D: na SDI jest obecnie takie zapotrzebowanie, że fabryka ERICSSONa w
        >>Australi nie może wyrobić z produkcją tych urządzeń. Znów powtarzasz swoją
        >>starą metodę: opluwanie kogo popadnie i doszukiwanie się w nim złej woli...

I to jest właśnie skandal. W Polsce pięć milionów ludzi nie ma pracy a jakaś
        fabryka która ma klientów - Polaków nie może się wyrobić tyle ma pracy. Czy nie
        możemy w Polsce produkować tych urzadzeń ? nie, bo ktoś wziął za to w łapę żeby
        zniszczyć Polski przemysł elektroniczny. To, że trzeba czekać na SDI rok w
        Kielcach to znaczy, że Tepsa jest zarządzana socjalistycznie, oni jeszcze nie
        dorośli do kapitalizmu. Jak wejdą koncerny niemieckie i francuskie na rynek
        telekomunikacyjny to z bólem serca muszę przyrzec, że w pierwszej kolejności
        dam kopa w dupę kretyńskiej i złodziejskiej Tepsie, która nie wie ile kasy
        ciągnąć od internautów jako monopolista. W głowie mi się to nie mieści, że w
        mieście wojewódzkim trzeba czekać ponad rok na podłączenie internetu i nie ma
        żadnej konkurencji. To nie miasto wojewódzkie - KIELCE to wiocha.
        Jeszcze zrezygnuje z usług kolejnej głupawej lokalnej firmy Maxtela - większość
        kanałów radiowych, które nadają szumi i trzeszczy w stereo. A telefon, który
        tam kupiłem po zawyżonej cenie był popsuty.................
        • Gość: Yahagi Re: Ericsson IP: *.kielce.tpsa.pl 15.02.02, 19:35
          ... krótko: pogadaj z ERICSSONEM; to oni mają wyłączność. Do kogo masz tym
          razem żal ?

Jak tam zdjęcia ?
    • Gość: Kaczusia Re: Czy istnieje więz regionalna w naszym województwie IP: *.studio.tpi.pl 15.02.02, 18:24
      Może przydałoby się tzw. "Podforum" czy jak je tam zwał, o tematyce ogólno
      regionalnej np. Co zmieniłbyś w regionie, lub powiedzmy ciekawe miejsca w
      województwie.
      • drs Re: Czy istnieje więz regionalna w naszym województwie 15.02.02, 18:26
        Pewnie,że takie podforum byłoby wskazane.Jestem za.
        • malopolanin Re: Czy istnieje więz regionalna w naszym województwie 15.02.02, 18:29
          Jeśli mgę coś doradzić, top napiszcie prośbę o podforum na " Forum o forum " ,
          koniecznie z dopiskiem MAAS. To działa w 90 % przypadków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka