Gość: behemot IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.04, 21:33 cóż można zobaczyć przez przenośny 'teleskop'? nie lepiej usiąść w ciepełku i obejrzeć zdjęcia z Huble'a ? stereo i w kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: behemot w mieście ? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.04, 22:00 Jak ja dawno nie patrzyłem w niebo! A faktycznie zimowe gwiazdozbiory rysują się najwyraźniej. Zimą jest chyba najwięcej najjaśniejszych gwaiazd. Orion wisi tuż nad głową ...jest jak na wyciągniecie ręki. Pod Orionem na lewo - obydwa psy (z Syriuszem). Zimowe niebo jest super. Tylko zmimno ...i tak się jednak składa, że światła miasta przeszkadzają w obserwacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot a z innych szkół ? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.04, 22:05 A czy można się zgłaszać z innych szkół? Niepublicznych? Ja na przykład uczestniczę w szkole przetrwania. To dla biznesmenów jest taka szkoła. Przyjmiecie zaproszenie ? Na razie sam jeden jestem uczeń (i nauczyciel) ale herbata z prądem i zagrycha ...eee chciałem powiedzieć - poczęstunek pod teleskop jest zapewniony. To jak ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tenarek Re: Noce z astronomią dla szkół - do Behemota IP: 195.136.247.* 19.02.04, 09:55 "cóż można zobaczyć przez przenośny 'teleskop'?" A mozna zobaczyc Ksiezyc, Wenus, Marsa, Jowisza, Saturna, gwiazde podwojna, mglawice itd, itp. "nie lepiej usiąść w ciepełku i obejrzeć zdjęcia z Huble'a ? stereo i w kolorze." Jasne, ze mozna ;> Podrozowac tez nie warto, prawda? Bo wszystko teraz da sie zobaczyc w internecie :> Tylko gdzie ta satysfakcja, ze sie widzialo NA WLASNE OCZY??? " światła miasta przeszkadzają w obserwacjach. " No to np. mozna jechac do schroniska mlodziezowego w Nowej Slupi. Warunki do ogladania swietne i okolica wspaniala. Ceny niewielkie. Rzut beretem do Swietego Krzyza i na goloborze... "A czy można się zgłaszać z innych szkół? Niepublicznych?" Przypuszczam, ze wszystko jest do uzgodnienia :) W koncu po cos numery telefonow sa podane, prawda? Pozdrowionka dla prawdziwych (:P) fanow astronomii :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hamsterek Re: Noce z astronomią dla szkół - do Behemota 19.02.04, 10:30 I z Hubbla i z teleskopu :-)) Jeżeli chodzi o mgławice to najlepiej najpierw zobaczyć dobra fotki z np. z Hubbla żeby było wiadomo na co się patrzy. tylko nie wtajemniczonych od razu ostrzegać, że przez teleskop żadnych kolorków nie zobaczą, co najwyżej mogą odnaleźć podobieństwa w strukturze obiektu. Dla obserwacji z miasta jeżeli chodzi o mgławice to pozostają praktycznie tylko m42 (W mgławica w Orionie) i m31 (Galaktyka w Andromedzie) Na prawdziwe obserwacje Deep Sky trzeba się wybrać poza miasto, jeżeli chodzi o Kielce to jest już b.dobrze ok 15 km. od granic miasta. Sam wybieram się za 2 miesiace na tzw. Dep Sky Party w Bieszczady, tam to dopiero są warunki do oglądanie nieba. Temat przewodni - Maraton Messiera czyli wszystkie m-ki w jedną noc :-0. W mieście pozostają tylko planety i dla dzieciaków to raczej tylko te ciekawsze Jowisz i Saturn. Zresztą AŚ nie ma dobrego przenośnego sprzętu zwłaszcza do DS. A te rurki jak telementor 60mm z wyciagiem 0,98'' to tylko do planet i to z bólem spowodowanym słabej jakości okularów jakie mozna zastosować w tym standardzie wyciągu. Sam sprzęt mechanicznie i optycznie pierwsza klasa ale wyciąg do przeróbki. Newton firmy Bresser to raczej też taka zabaweczka. Ale planety można poogladać. Przydał by się wam dobry większy mobilny Newton na montarzu Dobsona z lustrem o średnicy ok 230-270mm. Przez taki sprzęcik już można i słabsze komety złapać choć dla obecnie widocznej jeszcze komety T7 LINEAR wystarczy już lornetka. Można ją jeszcze złapać w Pegazie Prawdziwy hit szykuje się na maj gdzie kometę C/2001 Q4 bedzie ją widać gołym okiem. Dla zainteresowanych artykuł: news.astronet.pl/news.cgi?3701 No ale jak tu teraz obserwować jak niebo zasrane chmurami !!! :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamui Re: Noce z astronomią dla szkół IP: 195.136.247.* 19.02.04, 11:52 !!! LUDZIE !!! Ci studenci chcą coś pokazać dzieciakom, a Hamsterek nic tylko od razu czepia się jakości sprzętu. Mam pytanie czy kiedykolwiek było coś takiego organizowane w przeszłości w rejonie Kielc? Mam na myśli ostatnie 6 lat. Chyba nie. A jak oni zaczęli coś działać to od razu jakieś ale: że sprzęt nie taki itp. itd. Ja byłem razem z nimi i widziałem jak dzieciaki reagowały na Jowisza z widocznymi 3 księżycami oraz Saturna z pierścieniami i 2 księżycami TO BYŁO COŚ. Widok fascynacji w oczach tego że mogą zobaczyć to na żywo, a nie tylko poprzez zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
hamsterek Re: Noce z astronomią dla szkół 19.02.04, 12:37 I chwała im za taką inicjatywę i wcale się nie czepiam tylko wskazuję kierunek w jakim powinni podążać aby te pokazy były jeszcze bardziej fascynujące. Czy chęć podzielenia się własnymi doświadczeniami i doradzenia komuś co było by jeszcze lepsze od razu musi być brane za negowanie jakiegoś przedsięwzięcia ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot antares IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 10:55 > Pozdrowionka dla prawdziwych (:P) fanow astronomii :))) ...ech, starość nie radość, chyba poczekam z nockami aż się Antares pojawi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wachi Re: Noce z astronomią dla szkół IP: *.in-addr.octava.net.pl 19.02.04, 10:40 Dla dzieci to wystarczy. Mój bąbel już się naoglądał i zdjęć i przy Celestii spędził trochę czasu i chętnie by się pogapił w niebo przez "prawdziwy teleskop". Takie spotkanie wzmocniłoby w nim to zainteresowanie. Odpowiedz Link Zgłoś