Dodaj do ulubionych

Dolinka Mezozoiczna

IP: *.kielce.tpsa.pl 18.02.02, 15:17
Wiecie gdzie cos takiego może powstać ? Zobaczcie sami:

www.sse.pl/show_news.php?id_newsa=160
www.sse.pl/show_news.php?id_newsa=159

Co myślicie na temat takiego pomysłu ? Myślę, że trafiony; jakby jeszcze Billa
Gatesa namówić (jak się zgodzi - ja stawiam mu piwo), byłoby bardzo fajnie.

Pomysł popieram, dobrze byłoby narobić dookoła niego pozytywnego szumu.
Obserwuj wątek
    • Gość: szaran Re: Dolinka Mezozoiczna IP: *.poz.zigzag.pl 19.02.02, 09:15
      Gość portalu: Yahagi napisał(a):

> Wiecie gdzie cos takiego może powstać ? Zobaczcie sami:
      >
      > <a href="http://www.sse.pl/show_news.php?id_newsa=160">www.sse.pl/show_news.php
      > ?id_newsa=160</a>
      > <a href="http://www.sse.pl/show_news.php?id_newsa=159">www.sse.pl/show_news.php
      > ?id_newsa=159</a>

News jest "przedrukowany" z GW :-), a o takowej Dolince Mezozoicznej mowi sie juz
      od jakiegos czasu. Powstac mialoby to miedzy innymi na terenach obecnego
      zabytkowego Wilekiego Pieca. Ale jak juz pisalem, mowi sie o tym od dawna
      natomiast malo sie w tym kierunku robi. Caly ten pomysl i szum wokol niego mam na
      celu stworzenie ze Starachowic centrum rozrywkowego, gdzie slawne dinozaury
      bylyby jedna z atrakcji. Wlodarze miasta twierdza, ze taka inwestycja
      spowodowalany naplyw turystow żądnych wrażen, zmniejszenie bezrobocia etc. etc.
      • Gość: Yahagi Re: Dolinka Mezozoiczna IP: *.kielce.tpsa.pl 03.04.02, 19:27
        www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/III/31/9.pdf

....tak zeby temat nie zaginął...
    • Gość: eheh Re: Dolinka Mezozoiczna IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 00:06
      hop do gory watek
    • Gość: xxx Re: Dolinka Mezozoiczna IP: *.pgi.kielce.pl 13.08.02, 14:51
      OK. Pomysł fajny ale boję się że rozejdzie się po kościach. Rzeczywista
      atrakcyjność turystyczna tropów gadów (nie mylić z dinozaurami) z Wiór (obecnie
      zdeponowanych w Starachowicach), jest niewielka Tak naprawdę to zachwycać się
      nimi mogą jedynie specjaliści paleontolodzy. Fakt że z takiej igły można zrobić
      wielkie widły dobrze świadczy o pomysłodawcach. Uważam, że w regionie
      świętokrzyskim tkwią olbrzymie możliwości komercyjnej eksploatacji walorów
      geologicznych. Wierzcie mi to jest na prawdę bardzo interesujący obszar dla
      setek albo i tysięcy geologów, studentów geologii, zbieraczy skamieniałości,
      zbieraczy minerałów. Można sobie wyobrazić choćby organizację praktyk dla setek
      studentów z całej Europy. Wyprawa po "skamielinę o wieku 300 mln lat" możę być
      dodatkową atrakcją do zorganizowania właśnie tu szkolnej wycieczki. A
      gwarantuję, że dobrze zorganizowana wycieczka dla specjalistów przyciągnie tu
      także mnóstwo ciekawych fachiowców z całego świata. Ziemia Świętokrzyska jest
      bardzo piękna, pełna zabytków ale tak na prawdę jedyną jej wartością, która
      może być zauważona i zapamietana w Europie jest właśnie geologia. W Kielcach
      jest dosyć duże grono profesjonalnych geologów (sam do nich należę) myślę, że
      przed nami poważne zadanie aktywizacji ludzi wokół tych ciągle niedocenianych
      wartośći przyrodniczych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka