Dodaj do ulubionych

Uczniowski Klub Sportowy rozpoczyna działalność

IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.04, 23:37
Wszędzie w Polsce, gdzie jest kawałek jeziora, działają kluby żeglarskie.
Dzieciaki ścigają się przez cały rok. Latem na wodzie, zimą na lodzie
(bojery). W malutkiej Iławie regatowa sekcja Optymistów liczy podobno 100
dzieci ...a w wojewódzkich Kielcach zdarza się, że czternastolatki nie
potrafią jeszcze pływać, bo z wodą mają kontakt tylko w wannie.
Obserwuj wątek
    • Gość: behemot mieszane mam uczucia IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.04, 23:54
      z jednej strony ten dzisiejszy artykuł o 300 tysiącach dla teatru tańca,
      a z drugiej walka tego klubu o 20 tysięcy - bo tyle, jak wynika z moich
      informacji - mają kosztować te łódki.
      Teatr tańca jest dla mnie abstrakcją. Rozrywką, którą potrafi docenić najwyżej
      kilkanaście osób w Kielcach ale z niejasnych powodów i tak nie chcą za nią
      płacić.
      Żeglarstwo to szansa dla 50 dzieci na kontakt z przyrodą, na kartę pływacką, na
      sportowy tryb życia.
      Jasne - jeszcze taniej wyniesie kupić piłkę kilku chłopcom ...pod warunkiem
      wszakże, że nie będą potem chcieli stadionu za kilkanaście miliardów ...i
      opieki lekarskiej po bijatykach.
    • Gość: Najarany Re: Uczniowski Klub Sportowy rozpoczyna działalno IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.04, 11:32
      Brawo! Jest artukuł w gazecie, pewnie i będą pieniądze od Miasta. Grunt to
      promocja przedsięwzięcia w mediach, ludzie artykuł przeczytają i będą domagać
      się od Prezydenta pieniędzy na łódki, a potem na szkolenie młodzieży. Szkoda
      tylko, że gazeta nie napisała ile ten UKS będzie podatników kosztował. Może na
      początek pomysłodawcy idei spróbowaliby pochwalić się osiągnięciami w pracy z
      młodzieżą, pokazaliby na co ich stać. Piszę o tym , ponieważ znam inne UKS-y,
      które działają od kilku dobrych lat, trenują w nich nie mniej liczne grupy
      dzieci, a od władz miasta nie mogą doprosić się pomocy. A tu, na dzień dobry,
      łodki będziemy kupować (najlepiej dziesięć od razu), by później upomnieć się o
      kasę na szkolenie.
      Co do Teatru Tańca, to w czasie ferii zimowych prowadzałem tam córkę na
      warsztaty taneczne. Była zachwycona atmosferą na zajęciach i profesjonalizmem
      nauczycieli. Ale wiadomo, takie małe dziecko to można byle czym zauroczyć,
      wystarczy pokiwać małym palcem i już się cieszy. Na szczęście dziś przeczytałem
      na forum dwie wyważone i bardzo mądre opinie, że to nie teatr tylko tancbuda i
      przejrzałem na oczy, olśniło mnie. Tak więc panowie i panie precz z teatrem,
      wszyscy na łodki wyścigowe.
      • arucard.hellsing Re: Uczniowski Klub Sportowy rozpoczyna działalno 05.03.04, 11:52
        No i tak:

Z jednej strony miasto ma nie dawać pieniędzy na Teatr Tańca. Może i słusznie osobiście zweryfikowałbym wszystkie instytucje kultularne finansowane z pieniędzy podatników bo odnosze dziwne wrażenie, że jakoś nie dysponują nimi najlepiej, a to co robią to amatorszczyzna (vide spotkanie z Urbanem w minioną niedzielę: Jurek nie wiedział o czym ma móić, spotkania nikt nie prowadził ani nie moderował przynajmniej tak to wyglądało w skróconej relacji na TKK - bosze co za amatorzy tworza tę telewizję)

Ze strony drugiej na cholerę UKS jakieś żaglówki i dofinansowanie (zwracam uwage na rząd wielkości w domaganych i przyznanych pieniądzach) neich najpierw pokażą, że w ogóle potrafią pracowac z mołodzieżą. Tu też nie mam zastrzeżeń. Niech udowodnią przez parę miesiecy przynajmniej ze nie chca sami sobie popływac na ufundowanym przez maisto sprzecie w finansowanych przez nie regatach.

I wszystko ok. Osobiście - podobnie pewnie jak przedmówcy - mógłbym czepiać się wszystkich dotacji przyznawanych przez miasto. Pytam tylko na co w takim razie te pieniądze pójść by mogły?? Może ktoś zaproponuje jakiś cel do którego nikt sie nie przyczepi. Cel piękny i moralnie nie do obalenia. Czekam i obawiam sie że takiego nie znajdziemy.
        • Gość: behemot to są łodzie mniejsze od kajaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 12:16
          > Niech
          > udowodnią przez parę miesiecy przynajmniej ze nie chca sami sobie popływac na
          > ufundowanym przez maisto sprzecie w finansowanych przez nie regatach.

to są łodzie mniejsze od kajaka, niby od czasu do czasu ktoś rozgrywa na tych
          łódkach regaty dla oldboyów ale to ...i straszno i śmieszno. Słowem - nikt, kto
          zobaczy tą łódkę nie ma wątpliwości, że jest jak trójkołowy rowerek - wyłącznie
          dla małych dzieci.
          UKS to jest ruch rodziców, którzy woleliby widzieć swoje dzieci na świeżym
          powietrzu zamiast przed komputerem, czy ćpających po piwnicach. Zawsze ponad
          50% budżetu pochodzi od sponsorów i ze składek rodziców.
          Poza ratownikiem i trenerem nie ma też zadnych etatów - wszystko robią za darmo
          rodzice i nawiedzone świry.
          Rodzice mogliby też kupić łódki ...i sprzedać je jak dziecko wyrośnie. Wtedy
          UKS trzeba zaczynać od nowa. Dlatego Miasto kupuje sprzęt.
        • Gość: monik Re: Uczniowski Klub Sportowy rozpoczyna działalno IP: *.kielce.msk.pl 05.03.04, 13:17
          Jak to nie.
          Dach na plebanii przecieka, trzeba go wyremontować , a na stryszku, przy tej
          okazji, urządzić ze dwa pokoiki modlitwy dla młodzieży.

pozrawiam
          monika
        • Gość: AKA Re: Uczniowski Klub Sportowy rozpoczyna działalno IP: *.dragon.kielce.pl / *.dragon.kielce.pl 17.05.04, 17:38
          A jak ma żeglowaC żeglarz bez jakijkolwiek łódki? Te łodzie o które stara się
          UKS nadają się dla małych dzieci i uwierz Człowieku, że nie każdy szuka i
          zgarnia tylko dla siebie! Są jeszcze (na szczęście dla dzieci w
          naszym "zaniedbanym" mieście) ludzie którym chce się czymś pożytecznym zająć. A
          z tych dzieciaków-żeglarzy wyrosną może fajni ludzie a nie "blokowcy"
          albo "kibole". Polecam sprawdzenie tego osobiście
          • dijey Re: Uczniowski Klub Sportowy rozpoczyna działalno 17.05.04, 18:18
            Znam jednego - behemot, na codzien wyzyskuje pracownikow i uwielbia prezydenta,
            a potem z wartosci dodanej finansuje lodki dla swoich i cudzych dzieci
            prawnikow i innych biznesmenow.
            taki dzisiejszy janosi z platformy chrzescijanskiej
            • Gość: behemot Re: Uczniowski Klub Sportowy rozpoczyna działalno IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.04, 19:12
              Wódz tego przedsięwzięcia otrzymał moje wsparcie ale żebym finansował łódki, to
              tego nie mogę powiedzieć.
              Nawiasem mówiąc - mam informację, że w tą niedzielę będzie mozna na Cedzynie w
              WOPRze zobaczyć te cuda w akcji. Może nawet przyjadę, jak bedę w Kielcach...
              • dijey Re: Uczniowski Klub Sportowy rozpoczyna działalno 17.05.04, 23:10
                A moze chociaz cos na sznury, zeby dzieciaki mialy na czym wezly cwiczyc.
      • Gość: behemot struktura UKS jest przezroczysta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 12:06
        > domagać
        > się od Prezydenta pieniędzy na łódki, a potem na szkolenie młodzieży.

niestety, o ile prezydent obiecał dać na sprzęt - łódki, o tyle na etaty
        (szkolenie) nie da ani grosza (bo mu nie wolno, jak twierdzi)

> gazeta nie napisała ile ten UKS będzie podatników kosztował

ja wiem, pisali w poprzednim artykule - 20 tysięcy za 10 kadłubów, reszta czyli
        żagle, maszt, itp. pochodzi od sponsora, firmy NIVEA i ma wartość ok 16 tysięcy.

niedługo uaktywni się strona www.zagle.kielce.com.pl (sponsor - complex
        computers) gdzie bedzie mozna obejrzeć jak te łódki wyglądają

> pochwalić się osiągnięciami w pracy z
        > młodzieżą, pokazaliby na co ich stać

Osrodek Sportów Wodnych nad Zalewem istnieje od 1957 r. Wywalczył Mistrza
        Polski w klasie Finn - jest to łódź na której teraz pływa Mateusz
        Kusznierewicz - nasz mistrz olimpijski. OSW startował też na mistrzostwach
        świata w Cadetach - o ile pamiętam zdobył 7 albo 9 miejsce. UKS kontynuuje te
        tradycje. Trenerem dzieciaków jest wlasnie ten mistrz polski.

Jesli ktos jest ciekaw, to poprzednie łodzie regatowe były w klubie
        wykorzystywane przez 40 lat. Jest to absolutne mistrzostwo świata w dbałości o
        sprzęt.

> łodki będziemy kupować (najlepiej dziesięć od razu),

Sponsor Nivea - w ramach akcji Błękitne Żagle - rozdaje pakiety sponsorskie
        właśnie po 10 sztuk. Ot i cała zagadka. Łódka wygląda jak nieco większa
        mydelniczka z żaglem i jest najtańszym interesem do pływania jaki świat widział.

> by później upomnieć się o kasę na szkolenie.

niestety ten szczwany plan nie wypalił - ustawa o pozytku publicznym staneła
        UKSowi na drodze
        W ten sposób kasę na szkolenie dadzą rodzice ...którzy oczywiście będą narzekać
        dlaczego miasto nie wspomaga 'małego' sportu wywalając miliardy na stadion

> wszyscy na łodki wyścigowe.

no właśnie - i ty Misiek też. Ponoć już zgłosiło się kilka dziewczynek, więc
        Twoja córka nie byłaby sama. Na Cedzynie będą organizowane rodzinne pływania.
        Dziecko będzie startowało w regatach, a rodzice będą piekli kiełbaski na
        brzegu. Sympatycy UKS obiecali, że udostępnią rodzicom swoje łódki kabinowe.
        Rodzic, który włączy się aktywnie do organizacji imprey będzie mógł z wody
        obserwować swoją pociechę. WOPR będzie robił kurs na kartę pływacką.

Nawiasem mówiąc określenie 'łódki wyścigowe' pasuje do Optymista, jak pięść do
        nosa ...ale jest to klasa rekomendowana przez PZŻ do pierwszych kroków na
        wodzie ...i o to głównie chodzi.
    • Gość: behemot www.zagle.kielce.com.pl IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.04, 17:50
      strona internetowa już działa
      www.zagle.kielce.com.pl
      • Gość: ops Re: www.zagle.kielce.com.pl - bravo IP: *.kielce.msk.pl 05.03.04, 18:27
        i oto chodzi!!!
    • Gość: behemot było w Gazecie ? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.04, 12:33
      Hmm... poprzedni artykul o UKS ukazał się w papierowej gazecie, ale nie było go
      w internecie.
      Obecny artykuł jest w internecie, ale nie widziałem go w piątkowej Gazecie.
      Sobotniej nie mam. Czy byłby ktoś uprzejmy sprawdzic ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka