Dodaj do ulubionych

Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy pr...

15.11.12, 20:26
Miasto piekniejsze? Ciekawe macie pojęcie piękna. Mało wam wystarczy do zadowolenia, tacy właśnie niestety głosują, nie Ci którzy nie zadowolą się byle czym byle by się działo,..
Obserwuj wątek
    • Gość: cd Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.12, 20:46
      piekno rzecz trudna do zdefiniowania
      np autostrady przez srodek miasta - piekne?
      i wiele innych rzeczy
      ale np nowa filharmonia - tu plus
      ocena jest bardzo niejednoznaczna - dzieki pieniadzom unijnym wiele zrobiono ale ale te inwestycje w infrasytrukture nie tylko w Kielcach ale w ogole w Polsce jakos nie przeksztalcaja sie w nowe miejsca pracy, w poziom zycia,w pryszlosc ludzi mlodych - no nijak sie nie maja
      miasto maleje
      i nie pomoga tu nawey najwieksze i najszersze drogi i coraz to nowe bazary,galerie itd
      • Gość: gdzie to piękno Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 21:09
        Co zostało zrealizowane z programu, z którym Lubawski szedł do wyborów przed dziesięciu laty? Niewątpliwie udało się pozyskać setki milionów złotych z funduszy unijnych. Dzięki temu miasto wygląda znacznie korzystniej niż w 2002 roku. I będzie pewnie jeszcze piękniejsze, kiedy zakończą się trwające obecnie wielkie inwestycje drogowe

Na jakiej podstawie autor wysuwa tak optymistyczne wnioski? Czy ulica Świętokrzyska wypiekniała na skutek zrealizowanej inwestycji drogowej? Czy ten teren stał się bardziej przyjazny? Ja mam całkowicie odmienne wrażenia. I nie tylko ja, bo także wszyscy, z którymi zdarzyło mi się na ten temat rozmawiać. Drogi tranzytowe, ekrany, estakady degradują przestrzeń miejską, zwłaszcza w centrum miasta, które powinno służyć przede wszystkim mieszkańcom. Według kieleckich urzędników to, co powinno się upiększać pozastawia się ekranami, drzewa się wytnie, pieszych usunie się pod ziemię, a główną rolę będą pełnić potoki samochodów przejeżdżające tranzytem przez pozagradzane Śródmieście, które tylko utrudniają życie i poruszanie się mieszkańcom oraz zatruwaja środowisko i sprawiają, że miasto staje się nieprzyjazne.
      • Gość: vvv Nowe drogi sprzyjają...wyludnianiu IP: 212.160.196.* 15.11.12, 21:16
        Przy obwodnicach w mieście wolę dom na wsi:/ Obwodnica pozwoli dojechać do punktu "praca".
        • Gość: oczywiście Re: Nowe drogi sprzyjają...wyludnianiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 21:22
          Wyludnianiu, wzrostowi ruchu samochodowego i zanieczyszczenia. Ludzie uciekają za miasto, albo na peryferia i w rezultacie ruch tylko się powiększa jeszcze bardziej, a przestrzeń miejska ulega degradacji. Błędne koło.
      • Gość: mieszczanka Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 21:16
        Gość portalu: cd napisał(a):

> piekno rzecz trudna do zdefiniowania

Nie gustuję w szarych, nudnych, pustych patelniach ani w spalinach i hałasie.
        Moja dzielnica wyglądała lepiej przed 2002 rokiem.
    • osse Esteci 15.11.12, 20:52
      Miasto służy do życia w nim, nie do zachwytów nad murkami i pomniczkami na rynku.
      Jest to tragedia dla miasta, że ma takich rządzących.
      • Gość: esteta Re: Esteci IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.12, 21:29
        Trudno nazwać sukcesem totalne zakorkowanie miasta. A będzie jeszcze gorzej, bo jak rozkopywać to wszystko na raz i dokładnie. Węzeł Żytnia - Żelazna może skończą za 5 lat, może nie.
      • Gość: JJ Rodrigez Re: Esteci IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.12, 21:32
        Wiadomo że Kielce wyglądają lepiej niż 10 lat temu kto twierdzi inaczej jest głupcem.Jak dla kogoś wyznacznikiem piękna jest ilość drzew w mieście to proponuje zrobić sobie domek na drzewie w lasach amazońskich.Będziecie mieszkać w najładniejszym mieście świata bez ekspresówek bez hałasu bez betonowych patelni. Po prostu cud. A tfu! hipokryci.
        • Gość: cd Re: Esteci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.12, 21:46
          bzdura - Polak podruzuje po Europie - wie jak wygladaja piekne miasta - wie co to znaczy jakosc zycia, cisza,dostepnosc do kultury, opieki zdrowotnej - i np chodniki na ktorych nogi nie zlamiesz - wie co to jest podruzowanie rowerem
          rtakich miast w Eurpie jest wiele - Kielce coraz bardziej przypomina miasta robotnicze w Rosji
          • Gość: rozjechany.mzzd Re: Esteci IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.12, 21:58
            Wiadomo, ale wsioki od 1 pokolenia w mieście zachwycają się tą degradacją miasta... szok jak to miasto się stoczyło...
          • oloros Re: Esteci 15.11.12, 22:13
            Kielce to dobry przyklad jak zmarnowano historyczna sznse - ale nie jest to rtylko wina Polski - chodzilo od poczatku o to by Polska byla dobrym rynkiem zbytu stad troska o infrastrukture i drenaz mlodych do prostych prac w Europie - i na to szly pieniadze - one nie szly na to zeby Polska staa sie konkurencyjna innowacyjna - wprost przeciwnie - to jest i bedzie pomoc dla kolonii
            i Lubawski dobrze ofrobil ta lekcje - to sie zemsci juz wkrotce - chociaz juz widac jak miasto sie wyludnia, jak traci wazne instytucje, jak staje sie na uboczu glownych drog w europie
            budowa etakat =ma oszukac ludzi - i patrzcie moze pracy nie macie - za to jakie estakady macie - na wydokosci Ii pietra - tak jak latarnie na Sienkiewce
        • Gość: de gustibus Re: Esteci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 22:00
          Gość portalu: JJ Rodrigez napisał(a):

> Wiadomo że Kielce wyglądają lepiej niż 10 lat temu kto twierdzi inaczej jest gł
          > upcem.Jak dla kogoś wyznacznikiem piękna jest ilość drzew w mieście

Ilość drzew w mieście bezdyskusyjnie jest wyznacznikiem zdrowego środowiska. Obecność drzew przydaje klimatu i cieszy oko. Natomiast ilość kostki brukowej w mieście na pewno nie świadczy o pięknie.
          • Gość: mieszkam Re: Esteci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 22:23
            Po 10 latach zrobił się wyjątkowo obrażalskim bucem.W nosie ma mieszkańców i to było widać przy ostatnich wyborach.Był tak pewny swego,że mu się nawet nie chciało obiecać nowych bajerów.Jego wyborcy ustawili sie,zarobili,działają jak u bana boga za piecem.
            plac do rautów ma,pomniki postawi,wzgórze powróciło do korzeni/średniowiecznych i koscielnych-odpust będzie.Panisko: klub,spółki,kto podskoczy-nie my nie te progi.
        • Gość: łachudra Re: Esteci IP: *.183.156.60.dsl.dynamic.t-mobile.pl 20.01.13, 22:41
          Wspaniale,ale zobaczysz co się będzie działo przy trochę większych opadach deszczu,przy trochę wyzszej temperaturze latem i trochę niższej zimą.Rodrigez,jak Ci się tak podoba,to czekaj,bo za chwilę wszystkie buble drogowe trzeba będzie naprawiać,a wspaniałe dwupasmówki,które kończą sie jednym pasem/takie niestety nasze remonty i modernizacje/ będą cały czas zakorkowane i nieprzejezdne.Niech Cię zachwycaja wspaniałe pomysły inżynierii drogowej,a gdybyś chciał popatrzeć na uroczą twórczość architektoniczną,to zapraszam-przejdż się ul.Warszawską powyżej Bocianka.Możesz jeszcze podziwiać zniszczony /wykarczowany,przerobiony na parkingi i inne bajery/Stadion,otóż to było miejsce szczególne i jedyne w Europie, Jest pięknie i nie nazywaj tych co widzą dziurawe chodniki,ścieżki rowerowe, nie nadające się do jazdy i chodzenia, wybudowane za ciężkie nasze pieniądze hipokrytami.A może przy sprzyjającej pogodzie wybierz sie na spacer i popatrz jak Kielce "kwitną".
    • plantin Interesujące są te oceny dziennikarzy - dziwić 15.11.12, 22:38
      się że tak oszczędzają Pana Prezydenta i jego urzędników. Pozyskano setki milionów z funduszy unijnych i owszem - no i co z tego ? Przybyło miejsc pracy dla Kielczan - szczególnie dla młodych ? ściągnięto inwestorów ?
      Miasto wypiękniało - pod pewnym względem tak - ale głównie dzięki prywatnym inwestycjom, nam jedyna rzecz, która się udała to Filharmonia.
      Liczne pomniki, trasy dla tirów przez środek miasta, ekrany i degradacja zieleni - to ma być wypięknienie miasta ?! - Gratuluję poczucia estetyki.
      Poprawa służby zdrowia - aż zakrztusiłem się z wrażenia nad taką tezą.

A oto część prawdziwych "osiągnięć":
      - zadłużenie miasta ponad miarę
      - pakowanie milionów w Koronę przy jednoczesnym obcinaniu środków na co się tylko da,
      - pakowanie następnych milionów w Obice, mimo że na to lotnisko nie ma szans i od początku było ono bez sensu,
      - likwidacja terenów zielonych,
      - gdzie są ci mityczni inwestorzy, którzy mieli wyłożyć kapitał i dzięki którym miały powstać miejsca pracy dla ludzi młodych ?
      - brak planów zagospodarowania przestrzennego nawet dla miejsc w centrum miasta (chyba nie ma ich nawet dla terenów obok dworca PKS)
      - sprzedaż terenów pod market na Ślichowicach, terenów nad Zalewem, bardzo atrakcyjnych lokali po Wiedeńskiej, księgarni Żeromskiego,
      - skandal z MPK (wynajęcie "ochroniarzy" do spacyfikowania słusznego strajku)
      - nadmierny rozrost biurokracji,
      - promocja miasta - bez ładu i składu,
      - skandal z P. Cecułą
      - skandal i "promocja" miasta w związku ze schroniskiem dla zwierząt,
      - dziwne obrażanie się na radnych
      - kupienie sobie limuzyny na miarę Nowego Yorku a nie ubogich Kielc,
      - postawienie paskudnego parkingu w centrum miasta,
      - projekt super drogiego śmietniska, którego cena jest po prostu astronomiczna
      To tylko to co mam "pod ręką ".
      • Gość: c.d. krytyki Re: Interesujące są te oceny dziennikarzy - dziwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 23:26
        plantin napisał:

> A oto część prawdziwych "osiągnięć":
        > - zadłużenie miasta ponad miarę
        > - pakowanie milionów w Koronę przy jednoczesnym obcinaniu środków na co się tyl
        > ko da,
        > - pakowanie następnych milionów w Obice, mimo że na to lotnisko nie ma szans i
        > od początku było ono bez sensu,
        > - likwidacja terenów zielonych,
        > - gdzie są ci mityczni inwestorzy, którzy mieli wyłożyć kapitał i dzięki którym
        > miały powstać miejsca pracy dla ludzi młodych ?
        > - brak planów zagospodarowania przestrzennego nawet dla miejsc w centrum miasta
        > (chyba nie ma ich nawet dla terenów obok dworca PKS)
        > - sprzedaż terenów pod market na Ślichowicach, terenów nad Zalewem, bardzo atra
        > kcyjnych lokali po Wiedeńskiej, księgarni Żeromskiego,
        > - skandal z MPK (wynajęcie "ochroniarzy" do spacyfikowania słusznego strajku)
        > - nadmierny rozrost biurokracji,
        > - promocja miasta - bez ładu i składu,
        > - skandal z P. Cecułą
        > - skandal i "promocja" miasta w związku ze schroniskiem dla zwierząt,
        > - dziwne obrażanie się na radnych
        > - kupienie sobie limuzyny na miarę Nowego Yorku a nie ubogich Kielc,
        > - postawienie paskudnego parkingu w centrum miasta,
        > - projekt super drogiego śmietniska, którego cena jest po prostu astronomiczna
        > To tylko to co mam "pod ręką ".

To ja jeszcze dodam:

- brak dbałości o komunikację miejską, która w mieście wielkości Kielc powinna być priorytetem przed ruchem indywidualnym. Buduje się co prawda buspasy, montuje tablice informacyjne, ale to co najważniejsze, czyli rozkłady jazdy, ceny biletów i stosunek do pasażerów nadal nie zachęcają do przesiadania się z samochodów w autobusy i odciążenia ruchu
        - brak dróg rowerowych i lekceważące oraz zacofane podejście urzędników do problemu
        - bezmyślnie lokowane i budowane inwestycje - parking na dawnym placu Konstytucji, hala Legionów, stadion Arena
        - likwidacja basenu leśnego i Tęczy
        - zmarnowanie potencjału terenów nad zalewem na rzecz deweloperów
        - to samo na plantach nad Silnicą
        - skandaliczny stosunek do zabytków i brak ich faktycznej ochrony

-
      • Gość: bumcyk Nieścisłość IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.12, 23:32
        Filharmonia została wybudowana przez województwo, czyli przez Marszałka. Gdyby była wybudowana przez służby podległe Prezydentowi, mielibyśmy już remont remontu.
      • palawan1 Re: Interesujące są te oceny dziennikarzy - dziwi 15.11.12, 23:56
        Wielka zgoda z tym co napisałes .
      • Gość: Bartek Re: Interesujące są te oceny dziennikarzy - dziwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.12, 01:51
        A dla mnie Kielce wyładniały i sporo zmian na plus, chociażby:

- wyremontowana ulica sienkiewicza
        - w końcu RYNEK z prawdziwego zdarzenia
        - sporo zmian drogowych na +
        - ładny i sprawdzający się parking centrum, w końcu jest gdzie bezpiecznie zostawić samochód
        - Pasaż Świętokrzyski - świetnie, że powstał i pewnie zgodzi się z tym większość mieszkańców ślichowic

O ile niekoniecznie wszystko to są zasługi prezydenta, bo może inny też by tak zrobił, ale Kielce zmieniły się przez ostatnie lata zdecydowanie na plus.
        • pkrehbiel Nie ma plusów 16.11.12, 06:17
          Praktycznie nie ma plusów rządów Lubawskiego. Inwestycje drogowe to tragedia: zamiast zrobić obwodnicę, betonuje się miasto bez ładu i składu. Remont Sienkiewicza to zasługa Stępnia.

Lubawski potrafi tylko wycinać drzewa w mieście i pakować pieniądze w poronione pomysły typu Obice, Yu Long czy Korona. A do tego nie słucha obywateli i sprawuje urząd w stylu autokratycznym. 10 lat to o dużo za dużo tego wąsacza.
    • Gość: tyk Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.12, 22:41
      mam nadzieję,że w końcu ten kielecki Mao Tse Tung pójdzie w odstawkę.Ale puki rządzi czarny szwagier Ryczan nie jest to pewne.Mohery z wypranymi mózgami mają się dobrze o czym świadczy spotkanie Psychicznego Maciorowicza w Czeladzi.
    • Gość: ~ Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 23:45
      Rewelacja - zamiast tysięcy wyciętych drzew będą estakady i dwupasmówki przez centrum i ekrany dźwiękochłonne 250 metrów od deptaka (na Czarnowskiej). Po prostu pięknie...
      • Gość: kiblowy Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 23:52
        A sracz jak kloc w samym centrum - to nie sukces Wizjonera?
        • Gość: realista Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.13, 08:39
          Można nawet powiedzieć, że prezydent ma kupę sukcesów, z przewagą kupy, niestety.
    • palawan1 Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy pr... 15.11.12, 23:53
      Czy zamiana centrum w granitową pustynie to sukces? Kolesiowa Wieża sztuki przy dworcu z likwidacja 5 miejsc parkingowychna koszt podatnika koło poczty głównej w tym dla inwalidów to sukces?A nadmierne inwestycje w centrum łacznie z kosztownymi szybami kosztem peryferyjnych dzielnic o które tak miał zabiegac ? przekazanie wyremontowanego za nasze pieniadze przedszkola na Checinskiej dla sióstr !! Zgoda na budowe galerii w centrum miasta ze szkoda dla sródmiescia, budowa parkingu i wyłozenie placu przed ratuszem na granitem- oraz likwidacja kwiaciarni koło Tekli i zabudowanie koszmarnymi budami .A niejasne i zganione przez NIK spółki z Chinczykami na których poległo miasto. A bezdennie glupie rozwiazanie na ul Paderewskiego z zawrotką ? A drogi rowerowe z kostki ?Jest wiele innych kwiatków - I my mieszkańcy to wiemy
      • Gość: Darek Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.zone6.bethere.co.uk 16.11.12, 07:12
        Rynek jest akurat taki jaki powinien być. Wcześniej było lepiej?? Wszędzie szrotem można dojechać - elegancko. Chyba troszkę się w dupkach poprzestawiało. Zastanawiam się po co pisać takie bzdury??? Ech co za mentalność...
    • urszka Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy pr... 16.11.12, 01:08
      Próbuję być obiektywna :)
      Ogólnie jestem zadowolona z miasta i choć teraz studiuje w Krakowie ta nadal większy sentyment mam do Kielc. Podoba mi się wiele rzeczy jakie dzieją się w mieście. Wymienię tu kilka na plus :
      remont Sienkiewki, remont rynku, remont kck, wybudowanie filharmonii, Targi Kielce !, wybudowanie stadionu piłkarskiego za tak nie dużą kasę w porównaniu do tej jakie wydają inne miasta teraz na takie same obiekty, podobają mi się że są dwie galerie bo w końcu jest jakaś konkurencja i skorzystają na tym kupujący a to że stracili na tym sprzedawcy na sienkiewce do mnie nie przejawia, są nudni nie potrafią zachęcić do kupna, nawet wystawy sklepów są nudne. remont amfiteatru kadzielni (choć w sumie mógł być ładniejszy), wybudowanie centrum geoedukacji, powstanie jaskiń na kadzielni, powstawanie ogrodu botanicznego, inwestycje w Politechnikę i Uniwersytet Kochanowskiego, powstanie muzeum w dawnym więzieniu kieleckim, off fashon, park technologiczny i wiele innych.
      Jako że interesuje się architekturą cieszyłam się gdy władze chciały zaprosić Zumthora do zrobieniu projektu nowej synagogi, niestety wyszły nici :(
      Podoba mi się że jest tak wiele prac drogowych - sprawna komunikacja > więcej inwestycji.
      podoba mi się nawet mural, choć na początku przyznaję nie ujął mnie ;) i podoba mi się parking centrum. I choć wiem że niektórzy mogą się z tego śmiać to ja jestem za budową lotniska, teraz a w przyszłości to nawet jeszcze bardziej każde chcące się liczyć miasto będzie musiało je mieć, chcemy dogonić zachód, to tam już nawet mniejsze miasta mają swoje lotniska.
      Na minus:
      Są jednak rzeczy, które mnie wkurzają min. mała informacja w mieście i ich marketing często mieszkańcy są sami mało uświadamiani co się w ich mieście dzieje ( to co dopiero mamy mówić o atrakcjach dla obcych) i mało są zachęcani do jakiejś aktywności. Denerwują mnie te pstrokate budynki. Denerwuje mnie ta mała współpraca władz z mieszkańcami, nie podoba mi się wyremontowana warszawska i nie podoba mi się ilość tak wielu ekranów akustycznych przy ulicach. Irytuje mnie te wydłużanie się tych remontów, tak zaniedbany dworzec autobusowy i kolejowy. Chciałabym żeby w mieście było więcej fajnych pubów, clubów, kawiarni i więcej nocnych autobusów. I przede wszystkim w mieście denerwuje mnie mentalność większości ludzi, np to że narzekają i plują na innych ale już sami nic nie zaproponują.
      A to że brak miejsc pracy to racja i powinno być rzeczywiście więcej pracy włożone w rozwój zatrudnienia, ale pragnę tutaj zaznaczyć że nie jest to tylko problem Kielc moi znajomi z Radomia, Żor, Radomska, Ostrowca, Łomży czy Lublina też na to narzekają, a nawet w samym Krakowie, który jest taki och i ach znalezienie fajnej pracy nie jest łatwe. Także to w takim skrócie bo jeszcze wiele rzeczy bym napisała ale nie chce mi się już pisać dłuższego eseju :) pozdrawiam
      • plantin Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy 16.11.12, 01:58
        Może skup się dziewczyno lepiej na studiach, bo Twój wpis jest delikatnie mówiąc - pomieszany.
        Remont Sienkiewki - zaczęto to jeszcze za SLD i jak P. Lubawski startował pierwszy raz na prezydenta to krytykował ten remont,
        remont rynku Ci się podoba - ta patelnia ? w dodatku z usterkami (czyli brak dostatecznego nadzoru)
        remont kck - ok. niech będzie, choć to tylko remont,
        filharmonię dotował Marszałek a nie Prezydent,
        Targi Kielce - co ?
        Stadion jak wybudowano to był dużo droższy niż wg projektu a z dzisiejszymi cenami nie ma tego co porównywać, nie spełniał wymagań aby być choćby stadionem treningowym dla uczestników Euro, a brak parkingu przy nim też Ci się podoba ?
        Podobają Ci się dwie galerie - hmmmm, zostawię to bez komentarza
        remont amfiteatru na Kadzielni - poczytaj co na ten temat pisali i mówili fachowcy potem się zachwycaj,
        powstanie jaskiń na Kadzielni - no cóż one powstały już jakiś czas temu, wtedy nawet nie było P. Lubawskiego - wyobraź sobie :-)))
        powstawanie ogrodu botanicznego - niech najpierw powstanie, bo może być jak z Obicami - powstaną tylko wydatki,
        inwestycje w Politechnikę i UJK ? - gdyby nie władze tych uczelni, to by nic z tego nie było, bo to one były inicjatorami wszystkich tych przedsięwzięć,
        powstanie muzeum w dawnym więzieniu - a słyszałaś jaki tam zamęt i podgryzanie się ?
        gdzie masz tę sprawną komunikację ? - to już sprawniejsza jest właśnie w Krakowie, poza tym po zakończeniu inwestycji - Kielce będą zajeżdżone przez tiry i ruch tranzytowy,
        jesteś za budową lotniska - no cóż też tego nie komentuję, jakoś specjaliści nie podzielają Twojej opinii (jak i opinii P. Prezydenta, podobnie inwestorzy - których nie ma !),
        podoba Ci się parking w centrum - tiaaa.
        Moim zdaniem myślisz infantylnie - podoba Ci się to, podoba Ci się tamto a gdzie sens, logika, rachunek ekonomiczny ? Potrafisz dokonać jakiejś głębszej analizy - czy tylko na zasadzie - podoba się - nie podoba ?
        Jak tutaj jest tak świetnie - dlaczego studiujesz w Krakowie ? Twojego kierunku nie ma w Kielcach ?
        Za mało pubów - na to nie ma wpływu miasto, gdyby było większe na nie zapotrzebowanie to ktoś by te puby pootwierał.

• Gość: Bartek Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.12, 06:28
          Co Ty masz do tego rynku? Rynek to nie jest park, on ma być patelnią, jak znam życie to rynek Krakowski też jest dla Ciebie patelnią? Rynek w Brukseli też pewnie jest ohydny (nie ma tam nawet jednego drzewa)? Ale może po prostu nie przywykłeś do życia w mieście, bo przyjeżdżają do miasta ludzie ze wsi i myślą, że miasto to tak samo tylko większe. Otóż nie, miasto to miasto i dominować zawsze będzie kamień i beton, zieleń jest dodatkiem.

Zresztą, Ty się pytasz dziewczyny dlaczego nie studiuje w Kielcach tylko w Krakowie. A tu nie ma żadnego porównania, ktoś kto mając do wyboru studia w Krakowie i w Kielcach wybrałby Kielce musiałby być skończonym idiotą albo osobą, która zwyczajnie nie troszczy się o swoją przyszłość.
          • Gość: Aloro Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: 79.162.197.* 16.11.12, 07:47
            [i]Wdrożę zasadę natychmiastowej reakcji straży miejskiej i policji na najdrobniejsze przejawy zachowań chuligańskich. »Zero tolerancji « dla przestępców i chuliganów, straż miejska patrolować będzie najbardziej niebezpieczne rejony, dzielnice i ulice miasta”.
            [
            /i]Cały tekst: kielce.gazeta.pl,Dekada_Wojciecha_Lubawskiego__Oceniamy_rzady_prezydenta.
            Co z tego zrealizował? Nic bowiem od samego początku wiedział ,że Straż Miejska nie ma uprawnień do ścigania jak się wyraził chuliganów.Rozbudował Straż Miejską do niebotycznych rozmiarów pakując w to dzieło miliony złotych.Realizował chorą wyobraźnię ludzi ,którzy nie mogąc być zatrudnionymi w Policji bo np. mieli za sobą wyrok karny za przestępstwa umyślne starali się realizować swoje ambicje w Miejskiej Straży ,która miała udawać w ich wyobraźni Policję.Po co było i jest wydawanie milionów złotych na Straż Miejską skoro służy ona głównie do zwalczania przekupek ,naganianiu klientów na Parking i tym podobne wymyślne fanaberie.Straż Miejską najczęściej widzimy przy Kebabach jak opychają się.W osiedlach raczej ich nie uświadczysz.Można ich jeszcze zobaczyć jak siedzą w samochodzie, a obok ustawiony jest tzw Pajączek do pomiaru prędkości, a są to takie miejsca: jak Bukówka,czy ulica Tarnowska lub Krakowska.Czy to jest zajęciem Straży oczywiście,że nie bo obok nich musi stać Policjant i zatrzymuje przekraczających prędkość.Straż bowiem zatrzymać nie może.Po co to dublowanie , ano po to by wykazać się,że coś robią no i zarabiają .Tak więc wiadomo,że kandydat wówczas na Prezydenta składał obietnice publiczne nie do spełnienia,ale jak mawia Kurski ciemny lud wszystko kupi.Kupi i to za swoje łożąc ciężko zarobione pieniądze na fanaberie i zachcianki wybrańców.
            Przykładem możliwości Straży Miejskiej jest Plac przed Katedrą,gdzie oni nic nie mogą.Pytam po co nam Straż Miejska ,aby dublować Policję i zatrudniać swoich smakoszy kebabów?
            • Gość: Uwarzam rze ... Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.12, 09:07
              Wydał ogromne pieniądze które nam sie mależały z Unii a bezrobocie i bieda są coraz większe. Podzielił społeczeństwo Kielc na swoich (Samorząd 2002) i nie swoich. TYm pierwszym wolno wszystko (niskie czynsze,kupno lokali i nieruchomości za bezcen,dostęp do zleceń,przetargów, bezkarność (Parafiniuk,Solecki). Reszta traktowana jest jak wrogowie. Okłamał nas wielokrotnie (lotnisko,pomoc socjalna,ożywienie śródmieścia, afery typu śmieci za zawyżoną cenę,darmowe przekazywanie majątku miasta dla swoich itd) WYSTARCZY?
            • Gość: ostrogórzanka czy PR to czy prawda po 40 latach? ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.12, 09:12
              co tam dekada rządów!!!
              Po 40 latach doczekałam się informacji podpisanej przez ocenianego prezydenta (i nawet umowy w 3 egz.) na budowę kanalizacji sanitarnej w dzielnicy Ostrogórka. Jest nawet termin zakończenia inwestycji - 30 kwietnia 2015r.

I teraz nie wiem czy to prawda (bo jakoś tak już przestałam w to wierzyć) czy tylko zagranie pr-owskie....

• Gość: mysza Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.12, 08:56
            Nie wiem, dlaczego wydaje Ci się, że jeśli ktoś lubi zieleń to musi pochodzić ze wsi? Otóż, Bartku wyobraź sobie, że mieszkam kilkadziesiąt lat w Kielcach, i również nie jestem zwolenniczką szlachetnej kostki brukowej oraz placów-patelni. Czy znasz dobroczynną rolę drzew? Takie banały jak produkcja tlenu, pochłanianie zanieczyszczeń? To drobiazgi, ale bez nich trudno żyć...
          • plantin Bartusiu - pomyśl - Twoje poglądy są rodem 16.11.12, 09:47
            z epoki kamienia łupanego, napisałeś:
            miasto to miasto i dominować zawsze będzie kamień i beton, zieleń jest dodatkiem

i owszem - kwestia jest taka ile tego dodatku powinno być. Na rynek przychodzą też nie tylko młode studentki i studenci ale także ludzie starsi - nawet emeryci - naprawdę są tacy w Kielcach. Uwierz mi na słowo - dla nich rynek to patelnia, na której w lecie nie ma się gdzie schronić - przy np. 30 stopniach w cieniu - właśnie w cieniu - gdzie tam cień ? - czyli dla nich będzie to nawet 40 i więcej stopni. Zaproponujesz im parasol ogródka piwnego, czy też odświeżenie się w fontannach nawet w ubraniu - jak to widziałem w wykonaniu niektórych młodych ludzi (nie tylko małych dzieci) ?
            Porównywanie rynku w Brukseli z rynkiem w Kielcach, jest śmieszne. Zacznijmy od tego że nasz rynek to rynek małego biednego miasteczka - w porównaniu z Brukselą.
            Nasz rynek był rewitalizowany - więc można na nim było zrobić wszystko - także zaplanować więcej zieleni.
            Chcesz aby w Brukseli nagle rozkopano sobie rynek i posadzono szpaler drzew ?
            Poza tym rozejrzyj się po tej Brukseli i porównaj z miastami podobnej jej wielkości, to nagle spostrzeżesz jak dużo tej zieleni tam jest.
            Rynek w Krakowie też został pozbawiony zieleni, mimo tego że jeszcze do lat 30-ych XX wieku rosło tam sporo drzew - a na początku wieku XX było tych drzew jeszcze więcej - mam fotografie i pocztówki z ostatnich 120 lat - to i wiem o tym. To że ktoś robi głupotę - nie oznacza, że my mamy ją powielać - bo wtedy jesteśmy jeszcze większymi idiotami.
            Na rynku w Kielcach drzewa przed 1939 rokiem też były i nikomu to nie przeszkadzało.
            Twierdzenie że kamienie powinny pokryć wszystko w miastach jest twierdzeniem małych umysłów, które "myślą" kategoriami ludzi ograniczonych, którym np. zieleń źle się kojarzy (np. z przykrymi wspomnieniami z dzieciństwa - typu podwórko z bajorkiem, za obórką gnojowica itd.

Co do studiowania w Krakowie - nie wszystkie tamtejsze wyższe uczelnie mają lepszy poziom od naszego UJK, zapomniałeś że poza AGH i UJ jest "tego" tam trochę i samo "studiowanie w Krakowie" jeszcze nie gwarantuje poziomu. O tym nie decyduje wybranie miasta ale uczelni.
            • lumpior Uścisk dłoni Jarosława za ulicę L.Kaczyńskiego. 16.11.12, 10:11
              To przejdzie do historii jak sukces sukcesów Lubawskiego.
            • Gość: Bartek Re: Bartusiu - pomyśl - Twoje poglądy są rodem IP: *.krdc.pl 16.11.12, 14:28
              Przecież to Tobie nie podoba się rynek, to Ty chcesz niszczyć to w końcu piękne miejsce. ja natomiast na rynku w Brukseli żadnych drzew sadzić nie chcę, bo ten rynek ma swój klimacik. A jest mniejszy od naszego Kieleckiego.

Podkreślę, Rynek to nie Park. Jak ktoś (stary człowiek) potrzebuje tego cienia w upał to do parku daleko nie ma. Zresztą, na naszym rynku jest kilka drzew więc jest gdzie ukryć się przed słońcem, oprócz tego są ogródki piwne i tam zapraszam państwa którzy potrzebują cienia. Bo własnie po to one przecież są w lato postawione - jako miejsce do relaksu!

Płyta Rynku musi być natomiast płytą, placem, bo tam mają dziać się wydarzenia. Ma być miejsce na koncert, na widownię, na dodatkowe stragany przy okazji uroczystości.

Wyraźnie nie rozumiecie, jakie są funkcje niektórych elementów miasta. No ale z kim ja mam dyskutować, jak piszesz, że parking centrum jest niepotrzebny ;)
              • Gość: estetyka Re: Bartusiu - pomyśl - Twoje poglądy są rodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.12, 16:02
                Gość portalu: Bartek napisał(a):

> Podkreślę, Rynek to nie Park.

Obecność zieleni na rynku wcale nie oznacza robienie z niego parku. Nie wiem w ogóle skąd takie kuriozalne wnioski. Drzewa, krzewy, trawniki i kwiaty to elementy zdobnicze, które z powodzeniem stosuje się także jako urozmaicenie przestrzeni placów.
                Porównanie rynku w Brukseli z rynkiem w Kielcach jest zwyczajnie śmieszne. Zwróć uwagę na zabudowę; masz tu dla porównania:
                rynek w Brukseli
                rynek w Kielcach

W Brukseli nie potrzeba dodatkowo urozmaicać przestrzeni, bo tam zabudowa wokół rynku jest sama w sobie ozdobą i więcej zdobień mogłoby jej tylko zaszkodzić. W Kielcach sytuacja ma się całkowicie odmiennie. Zabudowa jest mało ciekawa, bez zdobień, a w połączeniu z pustym i niczym nie urozmaiconym placem tworzy nudną szarą całość pozbawioną klimatu.

> Płyta Rynku musi być natomiast płytą, placem, bo tam mają dziać się wydarzenia.
                > Ma być miejsce na koncert, na widownię, na dodatkowe stragany przy okazji uroc
                > zystości.

Co wcale nie zabrania zastosowania roślinnych zdobień. Zieleń i funkcje użytkowe nie wykluczają się wzajemnie, jeśli są umiejętnie i z polotem zakomponowane.
                • Gość: Bartek ... IP: *.krdc.pl 17.11.12, 13:19
                  Mieszkałem jakiś czas w Brukseli, wiem dokładnie jak wygląda tam Rynek. Oczywiście, jest piękniejszy od naszego, bo historyczny; ale jeżeli chodzi o funkcje jakie ma spełniać to tutaj ma takie samo zadanie jak nasz kielecki ryneczek.

Zieleń ma być urozmaiceniem przestrzeni miejskiej. I tak jest. Przecież na rynku ciągle jest kilka drzew, właśnie jako element dekoracyjny. Obok budek kwiaciarek też drzewa są. A w centrum terenów zielonych i spacerowych nie brakuje.

To czego nie potrafię zrozumieć, to ludzi pokroju tej osoby, która tu też ze mną dyskutuje, że rynek jest ble, że jest do dupy, że lepszy był ten stary, który był okropny. W porównaniu z wcześniejszą sytuacją jaka była, rynek wypiękniał. Naprawdę, jakim trzeba być ignorantem estetycznym, żeby się komuś ta stara zardzewiała fontanna w basenie podobała bardziej niż obecna...?

Zgadzam się natomiast z twierdzeniem, że tam gdzie może być zieleń tam powinna być. Masową wycinkę drzew zawsze będę krytykował. Ale w pierwszej kolejności powinien być porządek organizacyjny miasta, odnawianie infrastruktury, tak aby była nowoczesna i ładna. O zieleni nie można zapominać, ale trzeba pamiętać, że to jest jednak miasto gdzie zieleń nigdy nie będzie czynnikiem dominującym.
                  • Gość: estetyka Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.12, 16:57
                    Gość portalu: Bartek napisał(a):

> Mieszkałem jakiś czas w Brukseli, wiem dokładnie jak wygląda tam Rynek. Oczywiś
                    > cie, jest piękniejszy od naszego, bo historyczny; ale jeżeli chodzi o funkcje j
                    > akie ma spełniać to tutaj ma takie samo zadanie jak nasz kielecki ryneczek.

> Zieleń ma być urozmaiceniem przestrzeni miejskiej. I tak jest. Przecież na rynk
                    > u ciągle jest kilka drzew, właśnie jako element dekoracyjny. Obok budek kwiacia
                    > rek też drzewa są.

Funkcje sa ważne, ale co najmniej równie ważne jest przydanie miejscu urody i klimatu. Choćby po to, żeby chciało się w dane miejsce przychodzić. I tego mi na kieleckim rynku brakuje. To, o co mam pretensje, zresztą nie tylko ja, bo i moi znajomi, a także widzę, że dużo osób piszących na forum - że wydano mnóstwo pieniędzy, a rezultat jest nieciekawy i wygląda jakby był robiony po linii najmniejszego oporu. A przecież można było, dołożywszy starań, zaprojektować przestrzeń z polotem, tak, aby cieszyła oko i dodawała atmosfery otoczeniu, podkreślała ładne budynki i ozdabiała lub tuszowała te brzydsze - tym bardziej, że większość mieszkańców jeszcze na etapie prezentowania projektu chciała większej ilości zieleni i nie była zachwycona tym , co przedstawiono.
                    Dobrze, że pozostawiono choć te parę drzew, ale wyglada jakby zrobiono to z łaski, bo aranżacja przestrzeni pozostawia wiele do życzenia. Czego zresztą teraz dają wyraz liczne głosy krytyki.
              • plantin Niestety nadal nic nie rozumiesz - może 16.11.12, 18:30
                w ogóle mało rozumiesz ? Nowy rynek jest pięknym miejscem ? - ok. to sprawa gustu lub jego braku ale dalej napisałeś debilizm - wg ciebie starsi ludzie w lecie nie powinni chodzić po rynku ?! - Może postaw zakazy i straż miejską do nakładania mandatów ? Jesteś chory ?
                Starszym ludziom proponujesz żeby zamiast na rynek poszli do parku lub poszukali cienia w ogródkach piwnych ?! - wśród czasami różnej maści klienteli ?!
                Płyta musi być płytą - to kwintesencja twojego "rozumowania" ? :-))) Otóż młody intelektualisto - to ty nie rozumiesz że rynek powinien pełnić różnoraką funkcję - od miejsca na koncerty i "wydarzenia" po miejsce relaksu (nie każdemu człowiekowi relaks kojarzy się z ogródkiem piwnym...), spacerów etc.
                A parking w centrum, które z założenia miało zostać wyłączone z ruchu jest posunięciem idiotycznym - ale jak widać po tobie idiotyzm w Kielcach ma duże zrozumienie.
                • Gość: Bartek Re: Niestety nadal nic nie rozumiesz - może IP: *.krdc.pl 17.11.12, 13:24
                  Kończąc już dyskusję z Tobą...

Parking jest pomysłem idiotycznym, bo w końcu można bezpiecznie zaparkować samochód w centrum i mieć blisko na wszystkie wydarzenia dziejące się w centrum? No to gratuluję logiki. Ten parking jest jednym z elementów wyprowadzenia ruchu z centrum miasta. Dzięki temu, że jest w ścisłym centrum, można likwidować miejsca postojowe na uliczkach w centrum tym samym zostawiając więcej miejsca dla pieszych i powodując, że mniej samochodów będzie przez nie jeździć. Ale cóż, dla Ciebie nie musi być to logiczne. Dla mnie i dla większości mieszkańców Kielc jest.

Nie potrafisz zinterpretować moich słów, piszesz coś o mandatach i straży miejskiej... Jeśli ktoś tu jest chory, to Ty, trolluj sobie dalej, ja jako intelektualista skoro zwróciłeś na to uwagę, mówię eot.
            • Gość: Bartek Re: Bartusiu - pomyśl - Twoje poglądy są rodem IP: *.krdc.pl 16.11.12, 14:31
              I bo bym zapomniał. Jeśli wyznacznikiem dobrego studiowania i zdobywania wykształcenia jest dla Ciebie tylko to jaką kto uczelnię skończył - to gratuluję, skończyłeś jakąkolwiek?

Różnica jest w możliwościach, w ofercie kulturalnej, w tym ile organizacji studenckich działa i z jakimi korporacjami są związane. Życie nocne, kultura studencka. Jak ktoś jest ambitny, to niestety, w Kielcach nie znajdzie tego w odpowiedniej ilości. Dlatego nie ma co porównywać, i Twoje pytanie do dziewczyny wcześniej, było po prostu bez sensu.
              • plantin Barteczku - mnie nie jesteś w stanie ubliżyć 16.11.12, 18:38
                ja skończyłem uczelnię i to renomowaną. Życie studenckie w mieście gdzie studiowałem kwitło - ale miarą mojego wykstzałcenia nie jest to ile pubów i "organizacji studenckich" miałem do wyboru ale właśnie poziom wykładowców i kształcenia.
                Jeżeli dla ciebie "wyznacznikiem dobrego studiowania i zdobywania wykształcenia" są organizacje studenckie i życie nocne - to gratuluję ale jednocześnie nie dziwię się że nic nie rozumiesz co się do ciebie wypisuje.
                To ambicja studencka ma polegać na korporacjach i życiu nocnym oraz kulturze studenckiej ? :-)))
                Ośmieszasz się i niestety część studentów.
                • Gość: Bartek Re: Barteczku - mnie nie jesteś w stanie ubliżyć IP: *.krdc.pl 17.11.12, 13:11
                  Dlaczego zwracając się do mnie zmieniasz mój nick? Taki jesteś wykształcony a nie umiesz go poprawnie napisać ;)

Skończyłeś uczelnię i to renomowaną? To świetnie mimo, chociaż po poziomie dyskusji z Tobą tego nie widać.

Nie ośmieszam nikogo. Kultura studencka to nierozłączny element życia studenta, tak, tego intelektualnego. Jeżeli Ty utożsamiasz kulturę studencką tylko i wyłącznie z życiem nocnym, pubami (co oczywiście też jest jej elementem) i chlaniem na umór to wyciągam wniosek, że jednak wcale nie skończyłeś uczelni renomowanej, albo byłeś cichą myszką, która boi się ludzi więc siedzi sobie w domku i nic nie robi nic nie ogląda nic nie widzi, a potem buduje te stereotypy o kulturze studenckiej jako kulturze picia. Mam głęboko w poważaniu kim jesteś i kim byłeś bo z trollami z forum gazety zazwyczaj nie dyskutuję, a zwłaszcza z tymi którzy plują na moje rodzinne miasto, ale nie mów mi że ośmieszam grono studenckie, bo jeśli, to tylko w oczach maluczkich.
                  • plantin Bartek, Barteczek - bardziej do Ciebie pasuje 18.11.12, 14:34
                    - to ty sam napisałeś o życiu studenckim a teraz się tego wypierasz ? Sam wzmiankowałeś o życiu towarzyskim, klubach etc. - ja tylko do tego nawiązałem. Dlatego uważam że twój nick powinien być bardziej infantylny - lepiej pasuje - w dyskusji stosujesz chwyty iście dziecinne.
                    Nie pluję na moje miasto tylko oceniam zarządzanie nim przez władze. Jeżeli tego nie rozróżniasz - to po co zabierasz głos ? - rozumiem, że chcesz w jakiś sposób jednak zaistnieć i np. pochwalić się że mieszkałeś w Brukseli - ale tym mi nie zaimponujesz.
                    Jesteś żenujący - od początku starasz się aby mi ubliżyć, bo zabrakło ci argumentów merytorycznych - to też dziecinada. Sam więc sobie wystawiasz "najlepsze" świadectwo - co ciekawe nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy - zabawne :-)))
                    Dlatego ci podziękuję za dalszą "dyskusję".
                  • plantin Intelektualisto - napisałeś: 18.11.12, 14:41
                    Życie nocne, kultura studencka.
                    Czyżbyś nie panował nad tym co wychodzi z twojej klawiatury ? Masz też problem ze zrozumieniem słowa pisanego - gdzie ja jakoby napisałem - "chlaniu na umór" - czyżby to jakaś twoja projekcja ?
                    Może wróć do jakiejś szkoły, może nawet uczelni ?
    • jaro7474 Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy pr... 16.11.12, 11:34
      przeczytałem wasze opinie i z większością się zgadzam, ale ...
      CHCIAŁEM TU ZAPYTAĆ CZY JEST JAKAŚ INNA ALTERNATYWA ???
      I nie chodzi o same obietnice ale o możliwości. Miasto już nie będzie dostawać tyle kasu z UE i dużych inwestycji będzie coraz mniej więc i "sukcesów" mało więc następca będzie miał ciężko.
      • Gość: mieszkaniec Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.12, 16:26
        Dla samego "przewietrzenia" atmosfery, rozbicia towarzystwa wzajemnej adoracji warto zmienić władze od czasu do czasu.
        • Gość: Kajko Jeszcze jeden sukces będzie -śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.12, 16:50
          Dzisiaj się dowiedziałem o nowym planowanym sukcesie: OPŁATA ZA ŚMIECI Będzie od powierzchni i będzie zdecydowanie drożej! To jest pewne na 100% ! Nasz Prezydent i jego radni są za. Powierzchnia to jedyna wiarygodna informacja którą mogą zweryfikować. Już przestańcie pisać o wodzie bo informowali że nie wszyscy mają wodomierze, ilość lokatorów też odpada bo nieweryfikowalne i od gospodarstwa też nie wiadomo jak naliczyć. 
          Szkoda mi tylko tych urzędników w Urzędzie Miasta jak będą musieli przerobić tony próśb o zmniejszenie opłaty od emerytów zajmujących duże stare domy czy mieszkania bo jak płacić z emeryturki 700 zł za śmieci od powierzchni 70 m kw. gdy obok na tej powierzchni mieszka 4-osobowa rodzina która więcej produkuje śmieci niż ta staruszka.
          *
          • Gość: Aplikator Re: Jeszcze jeden sukces będzie -śmieci IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.12, 19:06
            Już dajcie spokój z tymi śmieciami!
            Przecież miasto zleciło przeprowadzenie badań wyspecjalizowanej firmie, która za darmo wykaże, że najkorzystniej jest brać od ludzi, nie od wody ani od gospodarstw.
            Tu piszemy o Prezydencie!
            • Gość: wyborca temu panu już dziękujemy IP: *.devs.futuro.pl 16.11.12, 21:36
              W Radiu Kielce była wywiad z WELem parę dni temu. Można było boki zrywać. Dla Lubawskiego każda porażka jest sukcesem, a NIK nie jest od prawa. BRAWO!
              • Gość: b Re: temu panu już dziękujemy IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.12, 23:28
                Wszystko na temat stosunku Prezydenta do mieszkańców Kielc:
                bi.gazeta.pl/im/9/12651/m12651039.mp3

• Gość: b Re: temu panu już dziękujemy IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.12, 23:33
                  O spółce kielecko-chińskiej:
                  www.radio.kielce.pl/page,,Yu-Long-Construction-do-likwidacji,30ef1bd37c9c90a6d271f4f46004a87d.html
    • Gość: smurfmadrala Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.12, 11:59
      Widzę dobre i złe strony prezydentury Wojciecha Lubawskiego,
      dobre zdecydowanie przeważają.
      Kiedy mam wątpliwości w ocenie, rozważam kto jest wrogiem, kto sympatykiem.
      Na podstawie wrogów wybieram W.Lubawskiego.
      Dziwi mnie /pozytywnie/ dość przyjazna ocena konkurentów lewicowych,
      prywatnie słyszałem pochwałę rządów prezydenta Lubawskiego
      z ust starego komucha, b.wysokiej rangi milicjanta :)))
      Byłem zaskoczony jak Walduś Kiepski /strażak/ z serialu o zielonej partii :)
      • Gość: Nie czytam .... Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 19:52
        Czytam te wypowiedzi i nie wierze, ze można być tak nieobiektywnym. Napisze więc w ten sposób nie jestem rodowitym Kielczaninem. Przyjechałem tu na studia na początku lat 80-tych. I wtedy Kielce to była dziura zabita dechami z jedna ulicą (Sienkiewicza) która przypominała, że jest to prawie 200 tysięczne miasto. Jak teraz widze jak te Kielce wyglądają to jestem dumny, ze tu mieszkam. Piękna Sienkiewicza, rewelacyjny budynek Filharmonii, nowoczesne obiekty sportowe ( w moim mieście rodzinnym gdzie sport był na wyższym poziomie nie ma już nic - stadion dramat na 3 tysiące, hala stara ponad 25 lat) a o inwestycjach drogowych chyba trzeba zapomnieć, ponieważ musi sie rozwijać stolica województwa - Warszawa. Ktoś pisze, że jakby nie środki z UE to nic by nie było, ale trzeba powiedzieć, ze trzeba umieć te środki wykorzystać. Pewnie, że trzeba dyskutować jakie projekty powinny być priorytetowe (chyba inwestycje drogowe) ale jak w całej Polsce wychodzi wojna Kielecko-Kielecka. Ktoś pisze, ze nie może znaleźć pracy ale Urzędy Pracy podlegają samorządom i jak mi wiadomo w PUP w Kielcach tez nie ma ofert pracy - czy to wina Lubawskiego czy tam rządzi PO. Proponuję również gazecie byc obiektywną w osądach 10 lecia rządów Lubawskiego. Ja mimo paru wpadek jestem na tak.
        • Gość: ślązaczka Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 22:39
          Gość portalu: Nie czytam .... napisał(a):
          Przyjechałem tu na studia na
          > początku lat 80-tych. I wtedy Kielce to była dziura zabita dechami z jedna ulic
          > ą (Sienkiewicza) która przypominała, że jest to prawie 200 tysięczne miasto
          ___________________________________________________________________-
          Przybyłam do Kielc z aglomeracji Górnego Śąska, w latach 70tych.
          Pierwsza rzecz jaka wzbudzała zachwyt, to ślady starej Kultury, niezwykłe rozpołozenie miasta,
          połyskująca w słońcu kolorowym brukiem 'kocich łebków" ulica Prosta :)
          Stary park i czyste ławeczki na których mozna usiąść , budka z lodami przy wejściu od Jana Pawła.
          Ulica Wesoła, Plac CZ.Krzyża - nocą, pachnący wypiekanym właśnie pieczywem z maleńkich piekarenek !;
          Kilkanascie minut jazdy autobusem Sanem( ? ) i prawdziwa polska wieś Niestachów, z rzeką czystą, babami z kijankami i piękną polszczyzną..

To nie była " dziura", to był sam środek Polski ze śladami dawnej, dobrej , bogatej KULTURY.

• Gość: taka prawda Re: Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.12, 07:11
          Sorki, ale Twoja orientacja w sprawach kieleckich jest dosyć słaba.
          W PUP rządzi PO? Pewnie to Tusk w przebraniu?
          www.pupkielce.pl/urzad/dyrekcja_i_kierownictwo.html
          Filharmonię wybudował Marszałek, nie Prezydent. Obiekty sportowe są, masz rację. Wybudowane, przeznaczono na nie nasze pieniądze. Ale okazuje się, że gdy trzeba coś zorganizować, to są za małe, nie ma odpowiedniego nagłośnienia, nie odpowiadają wymogom zawodów/mistrzostw/koncertów itd.. Zarabiać więc na nich nie można. Z przyczyn obiektywnych.

Pewnie, że Kielce się zmieniły przez te 30 lat. Podobnie jak wszystkie inne polskie miasta. W Łopusznie też jest nowy rynek.
    • edi2002 Oceniamy rządy Wojciecha Lubawskiego [WYWIAD, A... 20.01.13, 12:10
      Ja oceniam źle prezydenturę Lubawskiego,ponieważ na jego miejscu każdy miałby zasługi dla rozwoju miasta ,przy dużym strumieniu funduszy z Uni Europejskiej.I nie był nawet łaskawy odpowiedziedź na wysłanego do niego zapytania dlaczego nie wybuduje u nas w Kielcach aquaparku ,tak żeby nie jeździć do Krakowa,Tarnowskich Gór i tam zostawiać pieniądze,tylko żeby do nas zjeżdżali z ościennych województw i zostawiali kasę.
      • Gość: dd Re: Oceniamy rządy Wojciecha Lubawskiego [WYWIAD, IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.13, 15:33
        Czy ktoś już widział Prezydenta jak postanowienie noworoczne wykonuje??
        • Gość: Wiesiek Re: Oceniamy rządy Wojciecha Lubawskiego [WYWIAD, IP: *.31.62.193.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.01.13, 23:21
          Sporo tych wpisów. Szkoda tylko, że wpisują się ci sami autorzy, zmieniając jedynie nik. Forum z założenia służy dyskusji. Nie można jednak takiej podjąć jeśli dyskutuje (a raczej pluje jadem) zorganizowana grupa kilku kolesiów, którym zakręcił się kurek z kasą. Panowie, era waszego Eldorado juz minęła i nie wróci. Na pocieszenie powiem tylko, że skończył się etap handlu w ścisłym centrum. Dziwię się, że wierzycie w to, że Kielce będą jedynym miastem w Polsce czy Europie, które będzie wyjątkiem. Otóż, nie będzie.
          Co do zmian jakie zaszły w Kielcach w ostatnich 10 latach, to jedynie kompletny ignorant ich nie doceni. Ignorant, albo ktoś, kto z jakiegoś powodu stracił 200 procentową marżę na spodniach, sukienkach i innych towarach przywiezionych z oddalonego o 140 km Tuszyna.
          Galerie - extra
          Rynek - nareszcie taki jak być powinien
          Parking - najładniejszy jaki widziałem w Europie
          Rewitalizacja centrum - bez komleksów - absolutnie!
          Korona plus stadion - dla mnie Kielczanina - duma
          Remonty ulic - kłopotliwe, ale już widac poprawe i widac że będzie dużo łatwiej
          Poza tym Targi, KPT, Wzgórze Zamk, Off Fashion, itp, itd.
          Rozmawiam ze znajomymi, którzy tu mieszkają od 50 lat i poza drobnymi uwagami typu ulice mam pod oknem i większy ruch niż 20 lat temu, albo nie moge zaparkować pod drzwiami Katedry, nikomu nie przyjdzie do głowy zeby porównywać Kielce dziś z tymi sprzed 10 laty.
          I już kończąc, dwa słowa do zorganizowanych panów pisaczy i krytykantów, dajcie spokój, ludzie mają oczy i widzą zmiany, weźcie się lepiej za swoje kramy, bo pisząc na forum fortuny nie zbijecie, a przecież o kasę wam chodzi, nie?
          Pozdrawiam.
          • Gość: czytacz Komu odcięto kurek? IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.13, 08:46
            Też jesteś na liście? To rozumiem Twój komentarz.

Źródło: Echo Dnia; Dodano: 23 lutego 2011, 14:59 Autor: Jarosław SKRZYDŁO
            Zobacz kto finansował kampanię Lubawskiego!

Wyborcze zwycięstwo prezydenta Kielc kosztowało niemal 189 tysięcy złotych. Kto je sfinansował? Znani biznesmeni, szefowie firm, miejskich spółek, lekarze oraz pracownicy magistratu finansowali kampanię wyborczą prezydenta Kielc, Wojciecha Lubawskiego. To w sumie 88 osób.
            Sławomir Bursztein - 19755, Krzysztof Klicki – 15000, Marek Strączyński – 14000, Czesław Gruszewski – 10000, Michał Miszczyk – 10000, Marcin Perz – 7500, Anna Bartela – 6500, Andrzej Mochoń – 5000, Bożena Staniak – 5000, Marek Siadul – 5000, Zenon Wójcik – 5000, Marian Sosnowski – 5000, Jan Kubik – 4200, Tadeusz Sayor – 4000, Andrzej Sygut – 4000, Marek Klikowicz – 4000, Henryk Ławniczek – 3000, Stanisław Maciejczyk – 3000, Bożena Ostachowska – 3000, Robert Goraj – 3000, Władysław Burzawa – 2500, Cezary Piasta – 2500, Dariusz Bulski – 2500, Paweł Gawroński – 2500, Wiesław Koza – 2500, Jerzy Witkowski – 2300, Benedykt Mróz – 2000, Jan Chudzik – 2000, Krzysztof Dybich – 2000, Witold Borowiec – 1800, Sylwia Cedro – 1750, Ewa Szymańska – Dybich – 1700, Joanna Witkowska – 1620, Michał Nowak – 1560, Tomasz Bogucki – 1500, Sławomir Sobczyk – 1100, Bogdan Klikowicz – 1000, Lucyna Glińska – 1000, Łukasz Pastuszko – 1000, Zygmunt Mazur – 1000, Małgorzata Sołtysiak – 1000, Paweł Kubicki – 1000, Regina Zapała – 1000, Krzysztof Peca – 800, Stanisław Jurkowski – 800, Emilia Błaszkiewicz – 800, Teresa Giemza – 730, Łukasz Wojda – 600, Halina Barbara Borek – 600, Robert Stelmach – 600, Mieczysław Tomala – 500, Andrzej Ordysiński – 500, Wiktor Micek – 500, Adam Wojtasik – 500, Zuzanna Janyst – 500, Leszek Mierzwa – 500, Aleksander Słoń – 500, Jarosław Niebudek – 500, Stanisław Bujak – 500, Andrzej Bobiński – 500, Józef Włodarczyk – 500, Tomasz Kucharczyk – 450, Ryszard Sowa – 432, Jacek Nowak – 400, Andrzej Kozieja – 350, Cecylia Urbańska – 300, Krzysztof Gąsior – 300, Michał Piasecki – 300, Magdalena Kozera – 250, Janusz Kosmala – 200, Krzysztof Skuza – 200, Wojciech Dudzic – 200, Henryk Ciosmak – 100, Patryk Kanarek – 50.
            • Gość: zły Re: Komu odcięto kurek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.13, 11:28
              No niestety zgadzam się z Wieśkiem :(
              A biorąc pod uwagę szybkość reakcji i argumenty " CZYTACZA" muszę przyznać, że faktycznie to forum przestaje mieć sens skoro kilku cwaniaczków chce moderować opinie zwykłych czytelników i forumowiczów. Pozostaje mieć nadzieję, że ludzie ich zwyczajnie ignorują i nie chcą wdawać się w dyskusję, zresztą w tym wypadku zupełnie jałową.
              • Gość: czytacz Re: Komu odcięto kurek? IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 22:06
                Faktycznie, moja reakcja jest błyskawiczna. Wiem, że Ci ta lista nie pasuje, ale była podana do publicznej wiadomości, mogę więc cytować :-P.
          • oloros Re: Oceniamy rządy Wojciecha Lubawskiego [WYWIAD, 22.05.13, 10:02
            jeżeli dla ciebie miasto kończy się na bazarach przy dużym centrum komunikacyjnym z dwupasmówkami przez centrum to zgoda
            i stadionem sportowym =- piłkarskim na 15 000 ludzi bez parkingu w samym centrum na dodatek
            Kielczanie tez mieszkają i jezdza po świecie - maja porównanie
            w Kuielcach wysttrczy zobaczyc ile drog ma nawierchnie jak w polu, jaki jest stam chodnikow - gdzie sa ttereny rekreacyjne, sportowe dla ludzi a nie dla uimperek, gdzie ogrod botaniczny , jaki jest stam obiektow kultury 0- jaki to jest poziom, jak wyglada komunikacja publiczna, jak siec sciezek rowerowych itd itd
            wyrzucic unijne pieniadze w beto i latarnie wyzsze niz jedno i dwupietrowe kamienice w centrum kazdy potrafi
    • Gość: Niestety Dekada Wojciecha Lubawskiego. Oceniamy rządy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.13, 20:48
      Witam,
      byłem niedawno w Kielcach.
      Drogi fatalne - dziura na dziurze.
      Pozdrawiam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka