Dodaj do ulubionych

Radni za wysoką podwyżką dla kieleckich nauczyc...

08.07.04, 20:40
To jest pomysł odkrywczy!!!

Nauczyciele, w tym funkcjonariusze związkowi, ustalą pensje dla nauczycieli!
Urzędnicy ustalą pensje dla urzędników!
Policjanci ustalą pensje dla policjantów!
Dupki ustalą pensje dla dupków!

Brawo Pani Obara, Panowie Wołowcowie i Pan Bogucki!!!
Wg Pana Jacka Wołowca likwidacja ZOO miała zweryfikować umiejętności
menedżerskie dyrektorów szkół. Chyba wszyscy są doskonałymi biznesmenami :)))

Ale czemu się dziwić, skoro wieczorowo – zaoczna miernota od fikołków zwana
kuratorem funduje sobie limuzynkę.
Obserwuj wątek
    • Gość: jurek Re: Radni za wysoką podwyżką dla kieleckich naucz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 23:11
      Gnębią,trują i za to jeszcze dostają pieniądze...
      Ja nie wiem czy taka ogromna jest rola wychowawcy,gdyz czasy kiedy nauczyciel
      byl jakims autorytetem czy intelektualnym bozyszczem dawno
      przeminely...przynajmniej dla mnie i otoczenia.
      • Gość: Filip Re: Radni za wysoką podwyżką dla kieleckich naucz IP: 69.156.224.* 09.07.04, 04:50
        Nie ma i niebylo nigdy w histori ludzkosci czegos takiego jak ZBEDNOSC
        WYCHOWAWCY.
        Tak tylko moga twierdzic ludzie ktory nie mieli w swym zyciu szansy spotkac
        czlowieka - wychowawcy.
        To wlasnie od wychowawcy pochodzi wszelka wiedza i umiejetnosc budowy osobowej
        hierarchi wartosci.
        Odnosimy wrazenie ze czlowieka wychowuje dzis swiat masmidialny.
        Ale ten swiat nie wychowuje, wprowadza jedynie relatywizm w glowy mlodych ludzi
        i balagan pojec, bezhierarchiczne pojmowanie swiata.
        Pokolenie ktore nie znajdzie swych priorytetow tak osobistych jednostkowych jak
        i zbiorowosci w ktorej zyje jest pokoleniem straconym. Jest motlochem bez
        wiedzy czy wpojona doznoscia do niej.
        Pomoc moze jedynie wychowawca. Im bedzie on osoba szeroko dostrzegajaca swiat i
        czlowieka w nim tym doskonalszych wyda wychowankow.
        U podstawy wszelkich grup tworczo kulturowych dajacych swiatu nowe wartosci
        kulturowe, wzorce, definicje, i energie mlodym na cale zycie stal zawsze
        WIELKI WYCHOWAWCA.

Zatem stawiam wniosek/prosze przeglosowac/ zeby kazde kieleckie liceum i
        gimnazjum ( mlodziez) typowala jednego wychowawce do nagrody "WYCHOWAWCA ROKU".
        Panie Lubawski blagam/ - pomysl jest dobry !
        • Gość: Daria Re: Radni za wysoką podwyżką dla kieleckich naucz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.04, 11:54
          A jaki autorytet może mieć ktoś zarabiający grosze, kto zamiast poświęcić się w
          całości swojej właściwejpracy musi rozglądać się za dodatkowymi pracami aby
          pomóc wegetującej rodzinie.
          Co do dodatków motywacyjnych to w niektórych instytucjach podległych Sejmikowi
          Samorzadowemu to wynoszą one 2-3 procent i nikt się tym nie przejmuje przecież
          urzędnicy mają sie dobrze.
          • kobylybbb Miernik autorytetu 09.07.04, 12:19
            A jaki autorytet może mieć ktoś, kto jest tępym tłumokiem?
            A jaki autorytet może mieć ktoś, kto ma w dupie dzieci, a poświęca się
            zbieraniu papierków, aby uzyskać tytuł dyplomowanego?
            A jaki autorytet może mieć ktoś, kto otrzymał posadę dzięki „układom”, chociaż
            ze względu na kwalifikacje nie powinien jej otrzymać?
            A jaki autorytet może mieć ktoś, kto sam będąc nieprawym nie zwraca uwagi na
            otaczające go nieprawości i sam w tych nieprawościach uczestniczy?

Z góry przepraszam wszystkich rzetelnych, prawych i fachowych nauczycieli.

P.S.
            Jakiż prosty miernik autorytetu???!!!
            Wysokość zarobków :))))))

To może ci zarabiający grosze, muszący poświęcić się poszukiwaniu innych zajęć
            po prostu zrezygnują?! Czy ktoś ich tam uwięził?
            • Gość: ok6 Miernik autorytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 12:59
              uwaga - podwyzki mogą przyczynić się do dalszego zwiększania sie
              kumoterstwa, "kolesiostwa", spożywania alkoholu na terenie szkoły itd., jezeli
              nie będzie decydować o podwyżkach obiektywna ocena pracy, jasne i przejrzyste
              zasady podwyżek.
        • cekape Re: Radni za wysoką podwyżką dla kieleckich naucz 11.09.04, 07:19
          Doskonały materiał. Prosze mi pozwolić zaproponować korektę, że zamiast
          WYCHOWAWCA ROKU można zrobić konkurs NAUCZYCIEL ROKU bo sądzę, że dobry
          wychowawca jest dobrym nauczycielem i odwrotnie. I konkurs nie powiniem
          dotyczyć wyłącznie szkół kieleckich, a i pozostałych miejsowości naszego
          regionu. Jedem warunek: wyłącznie uczniowie powinni mieć wpływ na to kogo
          wybiorą, bo oni jak nikt inny wiedzą kto jest dobrym NAUCZYCIELEM, a kto
          przypadkową osobą zabłąkaną i zagubioną w systemie oświaty z powodu braku
          rzeczywistych umiejętności i cech psychofizycznych do bycia zatrudnionym w
          dowolnym innym miejscu gospodarki czy usług.
          I jeszcze jedno. Jedyną nagrodą w konkursie powinno być zwycięstwo w nim i
          dyplom wręczony przez KURATORA w szkole w której pracuje nauczyciel w
          obecnosci reprezentacji uczniów, nauczycieli i rodziców z danej miejscowości.
          Z grupy tak wyłonionych zwycięzców (kapituła składająca sie z reprezentacji
          uczniów i wybranych w poprzednich edycjach nauczycieli roku) mogłaby wybierać
          SWIETKOKRZYSKIEGO NAUCZYCIELA ROKU.
          Kłaniam sie nisko autorowi i czytelnikom
          Zdzisław
    • kobylybbb Refleksja ogólna 09.07.04, 12:38
      Nie chcę uogólniać, ale było kiedyś tak, że do szkół trafiali ludzie, którzy
      nie mieli szans gdzie indziej. Skupiło się tam sporo miernot. Te miernoty się
      skupiały i wspierały. Wybierały nawet swoich dyrektorów, podobne im miernoty.
      Znany jest np. przypadek Zdzicha W.
      Zdzicho uczy chyba nadal i krąży po szkołach w stanie nieważkości.
      Później zaistniała szansa na zmianę tej sytuacji. Ale sytuacja się nie
      zmieniła. Wiele miernot „przekwalifikowało” się kończąc różnego rodzaju studia
      podyplomowe, kursy itp. Na tych studiach i kursach miernoty niewiele się
      nauczyły. Zgadzały się na to wszystkie strony. Kursy i studia są płatne. Tak,
      że wykładający, nieraz sam miernota, akceptował miernotę i wystawiał
      odpowiednie świadectwo.
      Przykładem są chociażby studia i kursy komputerowe. Uczniowie w swojej masie
      wiedzą trzy razy więcej od miernot ze świadectwem kwalifikacji.
      Ale i tak dopływ miernot nie ustał. W dobie trudności na rynku pracy rozkwitł
      nepotyzm i protekcja. Znów do szkół napłynęła fala miernot. I w dalszym ciągu
      miernoty się skupiają.
      Często jest tak, że jednostki wartościowe spychane są na margines i siedzą
      cicho, bo miernoty zagrożone doprowadzą do ich zwolnienia.

Pozostaje tylko zakrzyknąć – Miernoty wszystkich szkół łączcie się!
      • kobylybbb Zbrodnicze wspieranie 09.07.04, 13:07
        Wspieranie się miernot prowadzi czasem do zbrodni. Miernoty się skupiły i
        doprowadziły do mianowania gospodarzem stadionu międzyszkolnego beztroskiej
        miernoty. Być może miernota brała przykład z poprzedniego „gospodarza”, którego
        główną zasługą było urządzanie libacji alkoholowych. Po libacjach „gospodarza”
        konwojowały do domku różne służby, które były gospodarzowi bliskie.
        Chyba aktualna miernota uznała to za wzór gospodarowania. W każdym razie nie
        dopilnowała tego, do czego była zobowiązana. W wyniku zaniechania działań przez
        miernotę zginęło dziecko. Miernota tłumaczy się po kretyńsku. Równie po
        kretyńsku wypowiadają się przełożeni miernoty. Wg mnie miernota winna siedzieć
        na Piaskach i oczekiwać na proces.
        Nie wiem, co robi prokurator.
        Chcę mieć nadzieję, że w prokuraturze nie nastąpiło skupienie miernot.
        • Gość: "miernota" Re: Zbrodnicze wspieranie IP: 80.48.119.* 23.07.04, 12:45
          Jedna mała uwaga... PRAWDZIWY Niemiernota jest ponad miernotami i dlatego nie
          wymyśla innym od miernot PANIE KPBYLYBBB.
          Nie jestem nauczycielem i nie chcę nim być kiedykolwiek, ale jest stare
          przekleństwo, a może tylko złe życzenie dla wroga: OBYŚ CUDZE DZIECI UCZYŁ i
          jeszcze do tego wychowywał.
          << NAUCZYCIELE +> nauczy CIELE, albo nie nauczy?>> chyba kobyłę nie naucz nic.
          Przemyśl to mierna kobyło!
          • kobylybbb Re: Zbrodnicze wspieranie 23.07.04, 13:15
            Widzisz Szanowny, ja ani razu nie stwierdziłem, że miernotą nie jestem. Co
            więcej stwierdziłem, że jestem wrzodem na dupie, zakapiorem i nie jestem godny
            miana „Europejczyka”.
            Myślę, że to sobie wyjaśniliśmy, lecz i tak pozwolę sobie wyrazić uznanie dla
            Twojej przenikliwości.
            Tym niemniej zdania nie zmieniam.

Serdeczności :)
      • cekape Re: Refleksja ogólna 11.09.04, 07:28
        Język może zbyt ekspresyjny jak na moje nauczycielskie siwe włosy, ale z
        poglądem autora nie sposób się nie zgodzić, pamiętając koniecznie o złożonym
        przez niego zastrzeżeniu w pierwszym zdaniu.
        Kłaniam sie nisko czytelnikom
        Zdzisław [ inny od nieznanego mi opisanego w materiale :-) ]
    • Gość: Koval Re: Radni za wysoką podwyżką dla kieleckich naucz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 12:54
      Ale tak konkretnie, to o co Ci chodzi...?
    • Gość: Ratuszowiec Re: Radni za wysoką podwyżką dla kieleckich naucz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 16:29
      Cholera jasna!!
      Kiedy my, zwykli pracownicy kielekiego ratusza dostaniemy jakieś podwyżki?
      Stępień obiecywał i nie dał, Lubawski obiecuje i nie daje.
      Stępień mówił, że jak się na niego zagłosuje to da podwyżki na początku
      kadencji - cholera przegrał wybory!
      Lubawski mówił, że da na Dzień Samorządowca i nie dał - podobno radni
      ograniczyli fundusz płac!
      Jak długo będziemy jeszcze pracować za 2300 brutto po 25 latach pracy?
      Panie Lubawski - oprócz nauczycieli są też i urzędnicy, którzy sumiennie służą
      temu miastu i są przez kolejnych Prezydentów dymani!
      • Gość: Filip Re: Radni za wysoką podwyżką dla kieleckich naucz IP: 69.156.224.* 09.07.04, 18:34
        Dokladnie tak bylo jak piszesz BBB.
        Zgadzam sie z toba w 100-u procentach.
        Szkolnictwo polskie bylo i mysle ze nadal jest parasolem dla miernot.
        Miejscem zyciowej stabilizacji. Ale przy tej okazji nie chcial bym powiedziec
        ze ich praca jest latwa. Wrecz przeciwnie, im wieksza miernota tym trudniejsza
        praca wychowawcza, praca z mlodzieza.
        Jedno jest pewne. W normalnie funkcionujacym spoleczenstwie rozumijacym swe
        priorytety nauczyciele powinni byc jedna z gup spolecznych najwiecej
        zarabiajacych. Tak jest na calym "dzikim zachodzie" W Kanadzie nauczyciel po
        przepracowanych 10-u latach zarabia ponad 70 tysiecy natomiast pryncypal
        zarabia w zaleznosci od wielkosci szkoly, liczebnosci swego stada to jest
        powyzej 100.000 co rowna sie zarobkowi dyrektora banku. Wielkosc szkol
        podzielono na grupy A,B,C,D.
        Coz jeszcze dodac ?...urzednicy miejscy w tym watku zglaszali pretensje co do
        niskich zarobkow. Urzednik powinien zarabiac adekwatnie do swych kwalifikacji,
        nigdzie nie zarabia dobrze, z wyjatkiem przedsiebiorstw prywatnych.
      • Gość: nauczycielka,ewa Re: Radni za wysoką podwyżką dla kieleckich naucz IP: *.skarnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 21:37
        Ratuszowcu,czy nie pomieszało ci się w głowie od nadmiaru pracy?Klimatyzację
        powinni ci założyć w pokoju,bo szare komórki masz przegrzane,albo rychle winni
        cię przełożeni wysłać na urlop.Siedzisz za biurkiem parę godzin w biurze,a o 15-
        czy 16-ej kończysz ją i zadowolony wracasz do domu,gdy my tymczasem po 5,6,7-
        miu godzinach pracy z dziećmi(możliwe,że i z twoimi)wracając do domu układamy
        sobie w głowie plan zajęć na całe popołudnie i wieczór,aby móc zdążyć
        przygotować pomoce do lekcji na następny dzień.Broń Boże ja się nie skarżę na
        to,że nie mam czasu dla własnych dzieci,bo to co robię dla innych za marne
        2150zł.brutto po 22latach pracy daję mi ogromną satysfakcję i mam poczucie
        dobrze spełnionego obowiązku.Pozdrawiam z nauczycielskim pokłonem.
      • cekape Re: Radni za wysoką podwyżką dla kieleckich naucz 11.09.04, 07:38
        Proszę rozważyć podjęcie pracy w oświacie (mam nadzieję, że ma Pan (Pani)
        odpowiednie wykształcenie i wtedy pobory po 25 latach bedą niższe niestety niż
        Pana (Pani) obecne, a proszę mi wierzyć, że większość nauczycieli prędzej da
        sobie radę z odpowiedzialnąpracą w ratuszu niż wielu pracowników ratusza w
        oświacie. I prośba do władz ratusza: proszę nie podwyższać poborów autorowi
        tekstu, nic nie wskazuje na to, ze opuści ratusz z tego powodu i straci on
        niezbędnego pracownika. :-)
        Kłaniam się nisko czytelnikom
        Zdzisław
        • olds_reader Re: Radni za wysoką podwyżką dla kieleckich naucz 27.10.04, 16:15
          Widziałem niedawno zestawienie zarobków nauczycieli w Polsce i innych krajach.
          Jesteśmy za Murzynami. Ciekawe ile teraz belfrom podniesli.
    • Gość: nauczycielka z Rum Re: Radni za wysoką podwyżką dla kieleckich naucz IP: 213.77.9.* 19.08.04, 20:36
      zazdroszczę kieleckim nauczycielom,że mają mądrych radnych!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka