oloros 31.01.13, 11:32 kogo niby chca edukowac? moze kłusowników - kieleckie zawsze bylo matecznikiem klusownictwa Kielce znowu maja szanse blysnac - w koncu leuropa - metropolia szmiry, bezguscia i chamstwa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aśka Bardzo ładna wystawa, bardzo mi się podoba IP: *.jednosc.com.pl 31.01.13, 11:59 Wystawa jest ok. "Obrońcy zwierząt" zachowują się jak obłakani. Protestują przeciw wystawie na której są wypchane zwierzęta, powinni jeszcze protestować przeciwko wypatroszonym kurczakom które krecą się na karuzeli w piecach w supermarketach - jak dzieci mogą na to patrzeć !!!! A swoją drogą dlaczego "obrońcy zwierząt" nie protestowali, przeciw pokazywaniu spreparowanych ludzkich ciał , na wystawie w Warszawie!!! Spreparowane ciała ludzi można pokazywać i jest ok, ale zwierząt już nie? "obrońcy zwierząt" !!! jesteście żałośni.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka "Obrońcy zwierząt" co o tym sądzicie? IP: *.jednosc.com.pl 31.01.13, 12:05 Obrońcy zwierząt? co o tym sądzicie? Dalibyście mamę spreparować i wystawiać ? No to chociaż dziadka !!!! - wystawa ludzkich ciał w Warszawie. PAP | dodane 2009-02-21 (13:40) 13 całych spreparowanych ciał oraz 250 poszczególnych organów, zakonserwowanych przy wykorzystaniu nowoczesnej technologii - plastynacji, można oglądać na wystawie "Bodies...The Exhibition" w jednym warszawskich centrów handlowych. - Tej wystawie przyświeca idea edukacyjna - powiedział twórca wystawy dr Roy Glover, emerytowany profesor anatomii i biologii komórkowej Uniwersytetu w Michigan. - Ludzie muszą lepiej rozumieć swoje ciało i mieć z nim lepszy kontakt, bo to jest najcenniejsze co mamy - podkreślił. Wystawa prezentuje szereg eksponatów w osobnych, ułożonych tematycznie, salach. Widzowie mogą zobaczyć m.in. ciała i organy prezentujące układ mięśniowy człowieka, jego układ nerwowy, oddechowy, trawienny, kostny. Wiele spreparowanych w całości ludzkich ciał zostało ustawionych w pozach zaaranżowanych jako sceny z życia codziennego. Na wystawie znajduje się też osobna sala przedstawiająca etapy rozwoju zarodkowego i płodowego człowieka oraz różne "wady wrodzone powstające w tym czasie". Widzowie mogą m.in. zobaczyć ciała nienarodzonych dzieci, od kilkutygodniowych do kilkumiesięcznych. Przed wejściem, twórcy wystawy umieścili informację, że wszystkie "preparaty płodów i zarodków obumarły w macicy z powodu komplikacji ciążowych". - Ta wystawa jest dla mnie fascynująca - powiedział student Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego Krzysztof. - Teraz mam czas, żeby wszystko dokładnie obejrzeć. Mamy oczywiście zajęcia w prosektorium, ale u nas studiuje 3 tys. osób i rzadko jest okazja, żeby obejrzeć coś poświęcając na to co najmniej kilka godzin - powiedział. - Największe wrażenie wywarł na mnie okres zarodkowy i płodowy. To jest niesamowite widzieć to, co na co dzień jest niewidzialne, a co nam służy i towarzyszy przez całe życie - mówiła jedna z uczestniczek sobotniego otwarcia. - Nie do wiary, że jesteśmy tak skomplikowani - dodała. Odpowiedz Link Zgłoś
plantin Wyśmiali Cie ludzie w jednym miejscu - zabierasz 31.01.13, 13:42 głos w następnym ? Jestem cierpliwy - więc znowu Ci odpowiem - to że była jedna debilna wystawa, nie znaczy że każda inna podobna w treści ma rację bytu. Mnie osobiście oburzyły obie wystawy - z ludźmi i zwierzętami jako obiekty. Jest jednak pewna różnica - ludzie których spreparowane zwłoki wystawiono - sami dali na to zgodę - nikt ich nie zamordował, nie poddał eutanazji etc. To że znaleźli się amatorzy oglądania tych okropieństw - to zupełnie inna sprawa - na drastyczne rzeczy zawsze obecnie znajdą się amatorzy - ich wybór. Ja wolałem poznać anatomię z atlasu anatomicznego. Ale to, że w placówce muzealnej pokazuje się truchła zamordowanych rzadkich zwierząt i ta wystawa ma mieć jakiś walor wychowawczy - np. dla dzieci i młodzieży ?! - Jaki?! A broszura do tej wystawy jest wręcz koszmarna - zabite zwierzęta i uśmiechnięty - zadowolony mężczyzna - rzeczywiście bardzo wychowawcze... Potrafisz na to odpowiedzieć merytorycznie - czy nadal będziesz zmieniać temat i wracać do wystawy ludzkich szczątek ? - było wtedy tam pikietować a nie teraz wylewać żale i frustrację. Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek-kielce Re: "Wystawa zachęca do zabijania". Obrońcy zwier 31.01.13, 12:30 Jak wygląda truchło żyrafy. No rzeczywiście, fascynująco się prezentuje. Kolejna planowana wystawa "Jak wygląda rozjechany jeż" - też nie każdy widział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedlaidiotow Re: "Wystawa zachęca do zabijania". Obrońcy zwier IP: *.kielce.vectranet.pl 31.01.13, 13:53 Krwawy - ale masz krwawo pod kopułą, tam gdzie miejsce na mózg mają inni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuptuś Re: "Wystawa zachęca do zabijania". Obrońcy zwier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.13, 23:53 www.youtube.com/watch?v=5R5e05gxVGM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ocena Re: "Wystawa zachęca do zabijania". Obrońcy zwier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.13, 13:56 Gość portalu: krwawy napisał(a): > zjebało Cie? gdyby nie kłusownictwo to byłbyś bezmózgiem - warzywniaku jeden :) To jedno zdanie mówi o tobie wszystko, prymitywie. Począwszy od chamskiej formy po bezsens merytoryczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: "Wystawa zachęca do zabijania". Obrońcy zwier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.13, 14:42 www.youtube.com/watch?v=5R5e05gxVGM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: "Wystawa zachęca do zabijania". Obrońcy zwier IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.13, 14:46 Niech jadą protestować pod pałacem Bredzisława Kompromitowskiego, pierwej szczelby III RP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: "Wystawa zachęca do zabijania". Obrońcy zwier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.13, 16:07 Wystawa właśnie nie zachęca do zabijania. Pokazuje piekno zwierzat- jej przesłanie jest takie- chron te gatunki bo sa rzadkie i wyjątkowe. Na wystwie nie widzialam ani jednego odnosnika do myslistwa i łowiectwa (ani strzelb, ani rogów na desce). Na zaproszeniu Muzeum do obejrzenia wystway jest tylko fragment kuli ziemskiej i sylwetka lamparta; tyuł zwirzeta i kontynenty. Najpier przyjdx na wystwe, posłuchaj co maja do powiedzenia oprowadzający, a potem krytukuj. Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek-kielce Ale zauważyłaś, że są martwe, tak? 31.01.13, 16:23 Zauważyłaś, że całą treścią tej wystawy są martwe, upolowane i wypreparowane zwierzęta, tak? Trofeum myśliwskie nie jest twoim zdaniem odnośnikiem do myślistwa? A wystawa takich trofeów nie niesie przesłania "jak to fajnie tyle zwierząt ustrzelić"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie Re: "Wystawa zachęca do zabijania". Obrońcy zwier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.13, 17:11 Gość portalu: gabi napisał(a): > Wystawa właśnie nie zachęca do zabijania. Pokazuje piekno zwierzat- jej przesła > nie jest takie- chron te gatunki bo sa rzadkie i wyjątkowe. Chroń zabijając? A cóż to za nonsens. Przesłanie o ochronie zwierząt mogą zawierać filmy, które pokazują życie i zwyczaje zwierząt w ich naturalnym środowisku, a nie ich upolowane, martwe i wypchane skóry. Takie coś na mnie robi bardzo smutne wrażenie i jeśli kojarzy się z pięknem, to takim barbarzyńsko zniszczonym - coś jak fotografie zburzonych zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwiedzający Re: "Wystawa zachęca do zabijania". Obrońcy zwier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.13, 23:38 Tak się właśnie składa, że w dzisiejszych czasach kiedy człowiek już tyle nabroił w przyrodzie chroni się czasem zwierzęta dokonując ich selektywnego odłowu. Czyli krótko mówiąc ZABIJAJĄC je! A co do przesłania wystawy. Moje dzieci (lat 7 i 11) nie musiały się bardzo wysilać umysłowo, żeby zrozumieć, że wystawa nie propaguje mordowania ginących gatunków zwierząt. Trzeba było im to tylko odpowiednio przekazać. Wiedzą też, że człowiek przez wieki był głównie myśliwym i dzięki temu istniejemy. Oglądają różne edukacyjne programy przyrodnicze, ale zobaczyć lwa z odległości 1 m nie pozwoli im żadna telewizja, ani nawet zoo. I dlatego z zainteresowaniem obejrzeliśmy wystawę, do czego też zachęcam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozwięzła seksualn Skąd wiesz, że Twoje? może sąsiada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.13, 23:55 Gość portalu: zwiedzający napisał(a): > Moje dzieci (lat 7 i 11) nie musiały się bardzo wys > ilać umysłowo, żeby zrozumieć, że wystawa nie propaguje mordowania ginących gat > unków zwierząt. Skąd wiesz, że Twoje? może sąsiada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwiedzający Re: Skąd wiesz, że Twoje? może sąsiada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.13, 22:16 Nie mam sąsiadów tylko same sąsiadki :) Odpowiedz Link Zgłoś
plantin Logicznie rzecz biorąc palnąłeś głupotę 02.02.13, 01:23 - z Twoich wywodów wynika że dla lepszego poznania zwierząt przez Twoje dzieci - najlepiej ubić po jednym egzemplarzu każdego i zwieźć do Kielc ? Dlaczego tylko do Kielc i tylko dla Twoich (i innych kieleckich) dzieci ? - To niesprawiedliwe - trzeba w każdym większym mieście w Polsce (dlaczego tylko w Polsce ?) urządzić takie muzeum ! Jest zatem zapotrzebowanie dla tysięcy trucheł każdego gatunku ! Bzdury pleciesz człowieku ! Właśnie dlatego kręci się filmy przyrodnicze miesiącami a czasami latami - w naturalnym środowisku zwierząt, aby każdy na świecie mógł zobaczyć jak one tam żyją ! Ty wolisz oglądać nieruchome truchła ?! Żal mi Ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwiedzający Re: Logicznie rzecz biorąc palnąłeś głupotę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.13, 23:30 Proszę przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś i co ja napisałem, a potem zastanów się nad sobą i nad pojęciami "logika" i "wywody". Dla odmiany mnie ciebie nie żal. Twój poziom inteligencji, twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
plantin No cóż - nie ma to jak silne mechanizmy obronne - 04.02.13, 07:53 - chłopie - plotłeś dyrdymały co udowodniłem ale zamiast posypać włosy popiołem lub choćby zamilczeć idziesz w zaparte. No cóż - ja nie jestem w stanie ocenić twojej "inteligencji" - nie ma czego. Taki jest efekt braku logiki jako przedmiotu na studiach - przydaje się, szczególnie tym, którzy nie nauczyli się sensownie myśleć wcześniej. Może przeczytaj jakiś podręcznik, jeśli potrafisz się skupić na dłużej i nie lubisz tylko namacalnych (np. truchła) pomocy naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Myśliwy - ochroniarzem?! :-) 31.01.13, 16:44 Wyalienowywując się z rozdyskutowanego tłumu: ... do usunięcia lub zmiany jej formy, na taką, która będzie ukazywać zagrożenia dla ... Cytat, nie cytat, ale Redakcja ma obowiązek zmiany formy cytatu na taki, jaki nie kala interpunkcji. *** Kielczanie! Nie kielczcie się na ochroniarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: los64 Re: Myśliwy - ochroniarzem?! :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.13, 18:38 Ostatecznie Muzeum Kultur. Odpowiedz Link Zgłoś
prowincjonalnapaula "Wystawa zachęca do zabijania". Obrońcy zwierzą... 31.01.13, 19:43 Dyrektor muzeum nadal głupio ale konsekwentnie. Skąd się ci dyletanci biorą? A może biznesmen obiecał parę groszy? A skoro wszyscy okoliczni mysliwi tak bardzo pragną oglądać truchła to muzeum powinno było zostawić te stare XIX w, trochę je odswiezyć, dodać ciekawąć grafikę, plansze, przewodnik, multimedia i wtedy byłaby wystawa edukacyjna. A nie wydawać pieniądze publiczne na transport nowych, a stare niszczeją w magazynach. I po co? dla promocji Dziadka Władka! zrobiono mu mauzoleum, prywatne muzeum z folderkiem zdjęć pamiątkowych z krwawych safari. I czego ta wystawa uczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: "Wystawa zachęca do zabijania". Obrońcy zwier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.13, 21:06 Do wszystkich miłujących zwierzęta. Jest problem. Mamy 8 milionów psów. Tylko połowie zapewniamy względny dobrostan. Zamiast koszarować niechciane nadwyżki w koszmarnych warunkach zostawmy myśliwych z ich wypchanymi trofeami w spokoju i zacznijmy czipować psy. Pies zasługuje na prawnego właściciela. Póki co psy są anonimowe znaczy sie nas wszystkich. Nie każdy podatnik chce dotować nieodpowiedzialność osób dla których pies jest chwilową fanaberią. Pies musi zacząć kosztować nie gmine ale osobe która go posiadła. W cywilizowanych krajach psy są czipowane. W krajach bogatszych od nas psy są usypiane o ile po paru tygodniach nie znajdzie się osoba chętna do opieki.. My zamykamy szkoły aby otworzyć kolejne schronisko gdzie nie zawsze kasa przeznaczana przez gminy skapuje do psiej miski. Kilkadziesiąt lat ,,ekolodzy,, gardłują o poprawienie losu niechcianych piesków ale cywilizowanych krajów nie chcą naśladować tylko futrują kase gminną. A jak jest niech zobrazuje raport NIK z przed kilku lat . W polskich schroniskach pierwszego roku nie przeżywa połowa psów i 75 procent kotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -w- Re: "Wystawa zachęca do zabijania". Obrońcy zwier IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.13, 22:23 Nie, Konradzie, hobbistyczne zabijanie zwierząt i przeciwdziałanie bezdomności bezpańskich psów to są dwa odrębne tematy. Jak można angażować się w jednej sprawie, a na drugą pozostać obojętnym? Zewsząd słychać ostrzeżenia, że żyjemy tak, jakbyśmy byli ostatnim pokoleniem i nasza planeta tego nie wytrzyma - za dużo eksploatujemy, bezsensownie zabijamy, wycinamy, niszczymy, wyrzucamy, zużywamy, zaśmiecamy, emitujemy, zatruwamy, nawet Benedykt XVI apeluje o opamiętanie (to do Asi z "Jedności", która odsądza tu wszystkich na forum od czci i wiary. Asiu, serca katolika jest pojemne. Starczy tam miejsca na współczucie dla ludzi i dla zwierząt. Zwierzęta były dla Boga ważne - przecież umieścił je w Raju, żeby towarzyszyły Adamowi. Nasze losy tu na ziemi też są związane, a przez panowanie nad nimi rozumiem opiekę, bo są nam powierzone.) Polowania na zagrożone gatunki czas skończyć. Inaczej nosorożec, słoń podzielą los mamuta czy ptaka dodo - przez takich ludzi jak Dziadek Władek. Nasze polskie lasy też z wielu przyczyn świecą pustkami, więcej tam kłusowników i myśliwych niż zwierząt. Myśliwi muszą się coraz bardziej gimnastykować, żeby wymyśleć racjonalne powody dla bestialskiego hobby. O tym trzeba mówić i piętnować zachowania Dziadka Władka (sprawca) ale też dyrektora muzeum (promotor). To, o czym mówisz - chipowanie - jest oczywiste dla organizacji prozwierzęcych i zwykłych ludzi i zalecane przez UE. Proszę, dla odmiany Ty idź z tym do prezydenta. Może Cię posłucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: "Wystawa zachęca do zabijania". Obrońcy zwier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.13, 22:49 Sorry , ale jaki ja mam wpływ na los nosorożca czy słonia. W Afryce nie byłem i raczej nie będę. Widowiska cyrkowe z udziałem zwierząt omijam szerokim łukiem . Myśliwym też nie byłem, nie jestem i na pewno nie będę. Tak jak najbliższa ciału koszula tak mnie na sercu leży los najbliższego w naszym kręgu kulturowym zwierzęciu jakim jest pies. Od lat apeluje na wszystkich forach tylko Edukacja i Ewidencja. Ale jak grochem o ściane. Ekolodzy chełpią się osiągnięciem jakim jest ustawowy nakaz wypinania co 12 godzin psa z łańcucha. Tylko u mnie skutkuje to w ostatnich dniach wieloma zagryzionymi sarenkami przez ,,psie gangi,,. Bo jak mus to mus chłopi spuszczają na noc swoje psy z łańcucha. Nawet jak namierzysz psa morderce to i tak ,,właściciel ,, się go wyprze bo póki co psy są anonimowe . A zamiast kary chłop woli scedować psa gminie a za friko nabyć nowy model może mniej krwiożerczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: "Wystawa zachęca do zabijania". Obrońcy zwier IP: *.play-internet.pl 31.01.13, 23:07 Proponuje aby Muzeum Narodowe zamiast wydawac pieniadze na magazyn trupów zwierzecych i utrzymywanie tego umarłego zoo, dało pieniądz na chipowanie psów. Odpowiedz Link Zgłoś
cotubywybrac12 "Wystawa zachęca do zabijania". Obrońcy zwierzą... 01.02.13, 21:24 proponuję przeczytać głos w sprawie wystawy tu: bezprzeginania.blogspot.com/2013/02/lamparcica-problem-duszy-i-wystawy.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Dla mnie to zbyt egzaltowane - Autora z góry IP: 81.219.133.* 02.02.13, 01:15 przepraszam. Ale nawiązywanie do religii, dywagacje kto co dostrzeże - sacrum czy profanum - jest bez sensu - choć to ładnie brzmi i się to lekko czyta. U progu tego wszystkiego jest jedno - fakt zabijania zwierząt dla przyjemności a o to że za pieniądze, to nawet rzecz wtórna. Jak można odczuwać przyjemność z odbierania życia żywej istocie ? A potem jeszcze chwalić się trofeami i wystawiać je publicznie ?! Autor tego bloga powinien zadać sobie to pytanie i poszukać czegoś na ten temat w tych religiach, o których wzmiankował... Odpowiedz Link Zgłoś
pkrehbiel Grafomania 02.02.13, 01:24 Autor bloga to grafoman pierwszej klasy. Trzy wpisy, a co jeden to pełniejszy lania wody. Sam wpis na temat trupów zwierząt to jeden wielki non sequitur. Wszystko może komuś dostarczyć wzruszeń, ale to jeszcze nie znaczy, że jest wartościowe. Ten pracownik muzeum uporczywie pomija kontekst tej wystawy, który jest widoczny na linkowanym wyżej filmie - grubi faceci w czapkach z piórkiem, granie na rogu i tym podobne myśliwskie "atrakcje" to integralna część tej wystawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sygi Re: Grafomania IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.13, 11:48 Jeżeli wystawa jest nobilitowana przez członków Polskiego Związku Łowieckiego - prosi się o komentarz PZŁ organizacji pożytku publicznego jak działalność ofiarodawcy ma się do statutowej działalności PZŁ i wynikającej z tego etyki myśliwego. Czy w ten sposób ma być utrwalany przez członków PZŁ błędny obraz myśliwego jako osoby zabijającej zwierzęta, wypychającej ich skóry i wieszającej to na ścianie. Odpowiedz Link Zgłoś