Dodaj do ulubionych

Zamek w Chęcinach zamknięty do odwołania. Wykon...

12.05.13, 14:33
Oświetlenie drogi i wycięcie samosiejek potrwa półtora roku??? Jak przeczytałem o terminie, to pomyślałem, że odbudują mury i zrobią dach, coś w stylu zamku w Bobolicach. A tu taka lipa. No ale to normalka w Polsce, drogi też tak długo budują. Ciekawe czy te latarnie postawią prosto, czy nie trzeba będzie demontować w 2015 i stawiać od nowa...
Obserwuj wątek
    • plantin A dla mnie to "fajans i tandeta" ! - pamiętam 12.05.13, 15:47
      czasy jak jechało się na rowerach pod sam zamek a potem jadło się kanapki i piło herbatę ze szklanych półlitrówek (tak ! tak !) na zamku. Nie było żadnych biletów. Mury nie były wyrównane "pod sznurek" - była to prawdziwa historyczna ruina a wg mnie teraz to jest kiczowata pseudorekonstrukcja i do tego kawiarnia (pewnie w większości dla nowobogackich - bo ceny będą "odpowiednie") w lochach ? To już nie lepiej jakiś pobyt jako przykuty do ściany na wiązce siana - tak 0,5 godziny za 10 zł. - jako atrakcja. A tak będzie kawiarnia, potem piwo a potem naturalnie jakaś toaleta i będzie coraz więcej ingerencji w historyczne ruiny...
      A po licho kaplica ? Co z tego że była, były też komnaty ale ich się nie rekonstruuje.
      I dobrze by było żeby ktoś czuwał nad "pamiątkami" oferowanymi na straganach - można się przerazić...
      A o stylowe latarnie - najlepiej zapytać decydentów od rewitalizacji centrum Kielc...
      • lumpior Re: A dla mnie to "fajans i tandeta" ! - pamiętam 12.05.13, 16:14
        > A po licho kaplica ? Co z tego że była, były też komnaty ale ich się nie rekons
        > truuje. //
    • andre92 CEDRO, ty pseldo historyku 12.05.13, 17:02
      Szkoda ,za takie pieniądze i mozliwośći powinni czesciowo odbudowas ten pieknny zamek.Dla mnie to zwykla KOSMETYKA.
    • Gość: loeilduspectateur Re: Zamek w Chęcinach zamknięty do odwołania. Wyk IP: *.ntlworld.ie 20.07.13, 11:59
      No właśnie! Ja też miałema taką nadzieję...Murów i budynków odbudowywać nie będą, no ale kaplica musi być... Kiedy Ci ludzie wreszcie przejrzą na oczy? To miejsce dla turystów, a nie kolejny Licheń!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka