Dodaj do ulubionych

Oni sami robią lody. Próbowaliście?

17.06.13, 12:31
Po pierwsze lody to nie sorbet ? - prawda "dziennikarzu" ?
Dwa - lody przywożone z Warszawy - gratuluję świeżości.
Trzy - jadam lody ze Złotej (na szczęście blisko mieszkam) od ponad 45 lat, zaprowadzam tam rodzinę, (teraz już wnuki), znajomych "z zewnątrz" i wszyscy się zajadają - mam prawo do swojej opinii i polecam :-)))
Obserwuj wątek
    • paseo Zielona Budka w Warszawie,przy okazji 21.06.13, 09:27
      bylem u znajomych i chcialem zrobic przyjemnosc dzieciom,kupilem wiec po namysle lody ze slynnej,Zielonej Budki.Na opakowaniu napisano ze to "Smietankowe z wanilia"
      Po otwarciu az buchnal zapach sztucznych olejkow,a same lody nie do jedzenia.W skaldzie dziwne wynalazki ,szukam gdzie ta wanilia i znalazlem :
      "Laska wanilii w proszku ...0,03 % "
      Tradycja rodzinna od pokolen,co mili producenci?Najwyrazniej w oszukiwaniu klientow.
      To samo z sorbetami Grycana tym razem.
      Sorbet to glownie woda...wiadomo.Ale musi miec jakis smak i musza byc w srodku przetarte owoce.A nie woda zabarwiona nie wiadomo czym i ze sztucznymi aromatami.
      I tak konczy sie bliskie spotkanie z polskim cwaniactwem.
    • zuzka712 Re: Oni sami robią lody. Próbowaliście? 21.06.13, 11:23
      zachęcam do czytania składu na pudełkach.
      Nie do wiary jaki syf tam ładują. Trudno kupić lody bez np. karagenu, który jest odpowiedzialny MIĘDZY INNYMI za astmę.
      Bardzo się rozczarowałam Grycanem czy Carte'dor :(
    • Gość: Frixx Re: Oni sami robią lody. Próbowaliście? IP: *.centertel.pl 22.06.13, 22:37
      Platin, zastanów się zanim zaczniesz się czepiać, bo takich wszechwiedzących klientów jak Ciebie to najchętniej wypraszam ze swojej lodziarni( mam jedną na Podlasiu a drugą pod Warszawą i ok 1000 klientów dziennie w każdej z nich )

1. Sorbet: tu jest pewien konflikt między ustawodawcą a rzemiosłem: wg. skarbówki sorbet to zamrożona mieszanina soku lub syropu, wody, cukru i innych dodatków. A dobry sorbet, którego wymaga klient, to owoce i cukier i nic poza tym. W zależności od owoców może być i bardzo kremowy ale nadal jest lodem.
      2. Transport z Warszawy do Kielc to może 3 godziny. Wszelkie lody, nawet te robione na miejscu, które układa się w kopiec, idą na minimum godzinę do frostera, bo inaczej by się rozpłynęły, nie mówiąc o tym ile czasu czasem spędzają przy -10 stopniach w dystrybutorze.
      Transport przy -18 stopniach ma mniej korzystne warunki na popsucie niż przechowywanie w dystrybutorze - aczkolwiek dodam że tak na prawdę lody zamrożone de facto nie mają terminu ważności, bo są mikrobiologicznie nie aktywne. Termin ważności dotyczy tylko walorów smakowych.
      3. Gratuluje świetnej lokalizacji w Wa-wie: ja wiem, jak się swojej wiochy nie opuszcza, to się myśli, że się złote jajko znalazło: uwierz mi, Polska to nie Wa-wa, a Wa-wa to nie Polska, przy czym w wielu sprawach Polska Warszawę już dawno wyprzedziła.
      • Gość: nie Re: Oni sami robią lody. Próbowaliście? IP: *.kielce.vectranet.pl 23.06.13, 07:03
        Podaj nazwę tej swojej lodziarni, będzie wiadomo, kogo unikać. Żenada.

A co do lodów "domowej roboty" to z całej listy gazety wychodzi na to, że są jedynie na Złotej - wszystko inne to towar maszynowy, do tego przewożony z innych miast czy nawet państw. Również żenada
        • Gość: smurfmadrala lody o smaku i składzie lodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.13, 09:34
          Trzeba wrócić do kultury mieszczańskiej czyli...
          NORMALNOŚCI małych lodziarni, piekarni, masarni, sklepów, gastronomii.
          Gigantomania to także gigantyczne przekręty jakościowe.
          Skład lodów lepiej znają cukiernicy ze Złotej niż tow. normowszczycy unii ekogejskiej.
        • Gość: ala Re: Oni sami robią lody. Próbowaliście? IP: *.kielce.vectranet.pl 23.06.13, 10:06
          Próbowałam wielu z wymienianych w GW wyrobów i muszę niestety zauważyć, że żadne mnie jakoś specjalnie nie powaliły na kolana. Osobiście nie lubię:
          1) jak mi między zębami strzelają ziarenka z owoców,
          2) gdy lody smakują budyniem/kisielem
          3) gdy lody są wodniste
          4) gdy gałka gałce nierówna - w zależności od tego, kto stoi za ladą
          5) gdy sprzedawca wyciera ścierką wnętrze pojemnika z lodami

Ale w sumie nie jem tych lodów tyle, żeby mi to spędzało sen z oczu.
    • Gość: nika W Chęcinach i w Wiślicy IP: *.kielce.hypnet.pl 23.06.13, 10:49
      są prawdziwe, robione na miejscu, z mleka, śmietanki i owoców, lody. Polecam.
      Słyszałam, że w Nowinach ponoć tez jest jakaś mała, dobra lodziarnia.
      • Gość: ala Re: W Chęcinach i w Wiślicy IP: *.kielce.vectranet.pl 23.06.13, 16:55
        U Bałagi?
    • Gość: Jakób Re: Oni sami robią lody. Próbowaliście? IP: 83.1.88.* 23.06.13, 22:04
      Ja nie próbowałem, ale widziałem kiedyś w okropnie południowej Francji na pastwisku, jak pewien zwierzak, popularnie zwany osłem, także sam sobie robił loda. A loda miał takiego, że niejeden ogier by mu pozazdrościł!
      Osły, wbrew stereotypom, to bardzo inteligentne istoty. Szkoda, że "europejski osioł jedzący oset, a wydalający złote monety euro" stał się symbolem oszustwa w Unii i przez Unię.
      • Gość: smurfmadrala Re: Oni sami robią lody. Próbowaliście? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.13, 23:02
        > Osły, wbrew stereotypom, to bardzo inteligentne istoty. Szkoda, że "europejski
        > osioł jedzący oset, a wydalający złote monety euro" stał się symbolem oszustwa
        > w Unii i przez Unię.

Osły prawdziwe wydaja się sympatyczne,
        osły dwunożne rasy "UE-biurokratyczna wredna" już nie.
    • Gość: minia Re: Oni sami robią lody. Próbowaliście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.13, 23:26
      a ja najbardziej lubię zwykłe lody ot co, z pudełka, z zamrażki ze sklepu. w szczególności Algidę i Coolity. a w piatek te drugie w polo na promocji :))) akurat na upały :P
      • Gość: ala Re: Oni sami robią lody. Próbowaliście? IP: *.kielce.vectranet.pl 26.07.13, 09:43
        Ja lubiłam la Cremeria.
        Movenpick też niezłe ale cena za wysoka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka