elninio5 11.07.13, 17:42 Co za brzydactwo. Czyżby inne projekty były jeszcze szpetniejsze? Wątpię. Jakie zatem kryteria decydowały o wyborze tej oferty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akson1 Łódzki pomysł na kieleckie przystanki autobusow... 11.07.13, 17:46 Kurcze, wiem, że najłatwiej krytykować, ale... Te przystanki są estetyczne i funkcjonalne, ale liczyłem jednak na to, że nadadzą nieco ducha temu miastu. Bo te w zasadzie niczym, ale to absolutnie niczym się nie wyróżniają od setek, tysięcy innych przystanków w Polsce i na świecie. Ot, przystanek jakich wiele. A tu mieliśmy szansę za zerwanie z wizerunkiem Kielc jako typowego, polskiego miasta. Na dodatek znanego głównie z pogromu kieleckiego i majonezu (tu oczywiście chwała producentom tego drugiego :) Natomiast - jak na miasto, które chce się stać stolicą designu, jak na stolicę regionu, którego ROT jest oceniany tak dobrze jako organizator akcji promocyjnych - to poprawność funkcjonalna i estetyczna to zdecydowanie, zdecydowanie za mało. Ja wiem, że miasto zlikwidowało wydział promocji, bo pan prezydent Lubawski nie rozumie jej wagi w dzisiejszym świecie (a do tego, nie czarujmy, ten dział był fatalny), ale nie zmienia to faktu, że rola promocji jest nie tylko arcyważna, ale wręcz stale rosnąca w dzisiejszym skomercjalizowanym świecie. Można się z tym nie zgadzać, można na to narzekać, ale...z faktami się nie dyskutuje, tylko się je akceptuje. I...robi wszystko, by je wykorzystać pro publico bono. (a my przecież tak cenimy ponoć civitas kielcensis...) Ja wiem, że zasada - Wyróżnij się lub zgiń, jest może nie najlepszą zasadą (vide casus panny Hilton - fakt, sekstaśmy przyniosły Jej rozpoznawalność i sławę, także pieniądze, ale...dla wielu jednak co najmniej skóra nie była warta wyprawki), ale ona jest (ta zasada) i warto by ją wykorzystać dla dobra miasta i regionu... Te przystanki mogłyby się stać symbolem Kielc, tak jak przed laty była nim, niszczona (?) wg najnowszych planów, kopuła dworca autobusowego. Ja przypominam nie tak dawną w sumie sytuację z kieleckim witaczem. Założenia, idee, jak zwykle fajne. Efekt - przy całym szacunku dla tak wybitnego artysty jak pan Cecuła, żaden. Ot, kolejny neon świecący kierowcom po oczach. Konia z rzędem temu, kto widząc go w nocy i nie wiedząc że to witacz odróżni go od zalewających polskie drogi, chłamu reklamowo-neonowego... I - konia z rzędem temu, kto na widok tych przystanków powie: wreszcie wiem, że jestem w Kielcach. Bo ni cholery nie różnią się od tych z Warszawy czy Pcimia Dolnego (przy całym mym, głębokim, szacunku dla tychże miejscowości) A już na pewno nie staną "wyróżnikiem Kielc". A na to, jak zwykle głupio naiwny, cholernie jednak liczyłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głos Re: Łódzki pomysł na kieleckie przystanki autobus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 00:26 akson1 napisał: > Kurcze, wiem, że najłatwiej krytykować, ale... > > Te przystanki są estetyczne i funkcjonalne, ale liczyłem jednak na to, że nadad > zą nieco ducha temu miastu. Mam podobne odczucia. Pozostaje nadzieja, że w rzeczywistości będą się prezentowały lepiej niż na wizualizacji, bo te są wyjątkowo ponure. Szkoda, bo mogło być i ciekawie, i stylowo, a będzie (zdaje się) raczej nudno, choć na pewno lepiej niż jest obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
1inw Łódzki pomysł na kieleckie przystanki autobusow... 11.07.13, 18:37 a kieleckich architektów był taki: www.teragroup.pl/przystanek_kielce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: Łódzki pomysł na kieleckie przystanki autobus IP: *.business.static.vectranet.pl 11.07.13, 19:28 Przynajmniej ta wycięta panorama miasta jakoś wyróżnia wiatę na kieleckim projekcie. Poza tym kielecki projekt ma akcenty kolorystyczne, a zwycięzca jest jakże optymistycznie czarny. Funkcjonalny? Zapewne, ale ozdobą ulic nie będzie, nie będzie także symbolem Kielc, zgadzam się z Aksonem1. Niestety, celem miejscowych decydentów wydaje się być tytuł najbrzydszego miasta w Polsce - już niewiele brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Łódzki pomysł na kieleckie przystanki autobus IP: *.static.chello.pl 12.07.13, 08:44 W takim razie dobrze, że wybrali Łódzki... Odpowiedz Link Zgłoś
podanyloginjestzajety Dotychczasowe wiaty można wy......ć, bo 11.07.13, 18:51 zapłacili za nie przedsiębiorcy chcący postawić na przystanku kiosk. Mało tego, musieli "dobrowolnie" oddać wiaty we władanie MZD. Co teraz stanie się z kioskami tychże, bo już nie będą pasować do nowych wiat? Czy zostaną "poproszeni" o zakup nowych od "znanego producenta" kiosków. p.s. Nie mamy żłobków, przedszkoli, itd. ale 13 baniek wyłożymy na wiaty przystankowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster Kasa pusta, a oni szastaja forsa !! IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 11.07.13, 20:50 162 tysiące za przystanek !! To jest ta sama idiotyczna promocja, jak lampy przy Warszawskiej po 30 tys i ławki po 24 tys !! Kretynizm !Jak zatrudnienie faceta do zajmowania się centrum !! Po co wydziwiać z przystankami, jak sa pilniejsze sprawy dla miasta ?! 13 mln do wyrzucenia ! Będą przystanki, zaraz na drugi dzień pomalowane przez rysowników - amatorów,a wokół syf i śmieci ! Kiedy urzędnicy w magistracie zaczną myśleć ? Jak traktujecie mieszkańców miasta, jeśli tym zamieszkałym na obrzeżach, chcecie w podarku dać zdemontowane zardzewiałe przystanki ? A może wreszcie raz peryferyjne osiedla otrzymają nowe przystanki ?!! Radni do roboty, rozliczyć urzędników z tych kosmicznych zachciewajek ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo Re: Kasa pusta, a oni szastaja forsa !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 21:21 Nawet te wygrane wiaty są jednak w formie bardziej wystawne a niżeli funkcjonalne. No bo jak one zagrałyby na peryferiach miasta wśród traw i śmieci? Utopia, a te kieleckie z wyfrezowanym konturem miasta wyglądają jak przymilanie się do fundatora- słabe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Kasa pusta, a oni szastaja forsa !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 21:23 U nas wystawność wrzuca się do pojęcia nowoczesne... Odpowiedz Link Zgłoś
1inw Łódzki pomysł na kieleckie przystanki autobusow... 11.07.13, 21:53 www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&biw=1241&bih=606&tbm=isch&tbnid=RaJBRyM-FiMw-M:&imgrefurl=http://technow.pl/przystanek-autobusowy-z-waga&docid=GbELSWp1gyL6rM&imgurl=http://technow.pl/wp-content/uploads/weightbench1490x300.jpg&w=490&h=300&ei=6AvfUb2ZNoT_PJPygbgN&zoom=1&ved=1t:3588,r:62,s:0,i:281&iact=rc&page=4&tbnh=176&tbnw=253&start=45&ndsp=19&tx=132&ty=48#imgdii=RaJBRyM-FiMw-M%3A%3BFUYNEFN2hdrP-M%3BRaJBRyM-FiMw-M%3A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: safd Re: Łódzki pomysł na kieleckie przystanki autobus IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.13, 22:58 A przepowiadałem, że jak w komisji zasiadaja z mzd to bedzie lipa ;) o estetyke to bym nie posadzal Odpowiedz Link Zgłoś
fan-mzd-kielce Łódzki pomysł na kieleckie przystanki autobusow... 12.07.13, 00:32 A czy nie można tak, żeby było w miarę ładnie, estetycznie i przy okazji funkcjonalnie? Chciałem zauważyć, że w Kielcach jest coś takiego, jak zima, jesień ..., wiatr, deszcz ... Ale Kielce mają też IDIOTÓW w MZD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Poprawcie najpierw rozkłady jazdy!!! IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.13, 00:59 Stada autobusów, idiotyczne godziny odjazdów, absurdalnie drogie bilety. G...o w złotym papierku będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn W deszcz te przystanki nie będą praktyczne:/ IP: *.kielcetechnologypark.net 12.07.13, 08:19 Takie proste, krótkie dachy i to zaokrąglone z przodu spowodują, że będzie lało się na głowy stojącym na przystanku:/ Dodatkowo przed zimnem, wiatrem taka struktura też nie chroni:/ Jednym słowem wyrzucenie pieniędzy na coś żeby było by było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: W deszcz te przystanki nie będą praktyczne:/ IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.13, 11:39 Jaka Łódź takie przystanki.. Odpowiedz Link Zgłoś
lewski2 ciekawe 12.07.13, 18:19 prawie identyczne przystanki sa w Bergen -By Bane ,wspaniałe schronienie przed wiatrem ,deszczem ba słońcem Co za d....l to zaakceptował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aso Re: ciekawe IP: *.centertel.pl 12.07.13, 19:35 "Kielecki Obszar Metropolitalny"?Mieszkam w metropolii-nie ? Tak nazwany obszar kojarzy mi się z metropolitą ale nie np Nowym Jorkiem , a metorpolią w znaczeniu kościelnym. Najbliższy jest w Krakowie.Reasumując Kielce zawsze były kościelne-biskupie stąd pewnie ta nazwa ,która ma się kojarzyć z władzą wszechwładnego biskupa.Baranki boże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sygi Re: ciekawe IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.13, 20:46 Fotofestiwal Łódz 2013 w programie m.in. projekt "Ostatnie wakacje" m.in. Niny Hajdorowicz, oraz "Noc otwartych pracowni" - m.in. zwycięzca konkursu - Tamizo. Po prostu zwyciężył dobry gust. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sygi Re: ciekawe IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.13, 14:12 Po co stworzono i utrzymujemy w Kielcach Centrum Designu, jeżeli projekt na byle co jest zlecany w wyniku lukratywnego "konkursu" do środowiska miasta gdzie studiuje córka jurora? Zamiast dbać o swoje. Jakie są proporcje finansowe utrzymania Centrum Designu a kosztów tego konkursowego projektu? Kto opłaca kieleckiego urzędnika i w czyim interesie działa? Odpowiedz Link Zgłoś